resepi anak setahun

Download RESEPI ANAK SETAHUN

Post on 26-Nov-2015

445 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

#1* 2 sudu besar beras.* 1 biji kentang sederhana besar dipotong kecil* 1 pokok sawi dipotong kecil* 1/2 batang lobak merah dipotong kecil* Sedikit kiub ayam tanpa msg* Sedikit garam* Sedikit bawang goreng yang digoreng dgn sedikit minyak zaitun* Sedikit santan* Sedikit isi ayam yang dicincang* Sedikit daging yang dicincang* 500 ml air* Sedikit daun sup dan daun bawang

Cara-cara

1. Basuh beras dan masukkan air. Masak beras di atas api yang kecil.2. Bila mendidih masukkan kentang, lobak merah, kiub ayam, garam, ayam dan daging3. Biarkan di atas api sehingga biji beras pecah,masukan air jika terlalu pekat.4. Masukkan santan dan kacau.Biarkan seketika.Masukkan sawi, Daun sup dan daun bawang.Biarkan seketika sehingga daun daun tadi layu.5. Bila sudah pekat boleh lah dipadamkan api.Biarkan sejuk sebelum dikisar.Masukkan bawang goreng untuk dikisar bersama.Kisar hingga halus untuk diberikan kepada bayi anda

#2sedikit berasikan merah/tenggiri/bawal/sedikit haliaseulas bwg putihkentang/carrot/brokkolo/kubis bungasedikit daun sup/ daun bawang

Cara-cara

panaskan minyaktumis bwg putih dah halia hingga naik baumasukkan isi ikanmasukkan beras yg sudah di cuci bersihmasukkan kentang / brokolli/carrot (ikut suka)masak sampai beras masaktaburkan sedikit daun bwg/sup...

utk perasa, gunakan ikan bilis yg di blender, tabur sedikit masa nak suap baby.sedap....

#3Bahan-bahan

* 1 cawan jus* 1 cawan tepung* 1 cawan bijirin segera bayi

Cara membuatnya

* Campurkan semua bahan* Gelekkan dan potong mengikut bentuk yang sesuai.* Bakar 20-30 minit pada suhu 350F (175C).* Bolehdibekukan

#4Bahan-bahan ( 1 Orang )

* 1/2 cawan daging lembu (direbus hingga empuk dan dipotong nipis)* 1 biji kentang* 1/4 cawan kacang peas tanpa kulit* Sedikit lobak merah* Sedikit celery* 1/4 cawan makaroni* air

Cara-cara

1. Masukkan makaroni dalam air dan masak hingga lembut.Biarkan atas api yang kecil.2. Potong sayuran kecil-kecil dan masukkan ke dalam makaroni tadi.Tambahkan air jika perlu.Masukkan daging.Biarkan seketika di atas api.3. Angkat dan toskan air rebusan.Jangan buang air rebusan.Gunakan ia utk mengisar isi rebusan tadi sebelum diberikan kepada bayi anda.4. Untuk Orang dewasa atau kanak-kanak bolehlah ditambahkan garam dan kiub daging.Tidak perlu dikisar utk hidangan dewasa

#5

Ada satu resepi aku sendiri:-

Bahan-bahan:

Bawang putih(hiris-hiris)Bawang besar(hiris-hiris)AirMi sua(rendam)Telur ayam

Cara-cara

Tumis bawang putih dan besarBila naik bau, masukkan airMasukkan mi suaPecahkan telur ke dalam kuah yang hampir nak mendidihBubur garam skit jer.

Masak Lemak Putih LabuOleh:Norzie hany 400gm labu- dipotong 100gm ikan bilis 250ml santan pekat 300ml santan cair 1 labu bawang besar- dihiris 2 ulas bawang putih- di hiris Sehelai daun kunyit - di carik Garam dan gula secukup rasa.Cara memasak:1. Satukan semua bahan-bahan di dalam periuk kecuali santan pekat.2. Masak hingga labu empuk.3. Masukkan santan pekat dan perasakan dengan garam dan gula.4. Angkat dan bolehlah di hidangkan

RESEPI BIHUN SUP:

1. bihun macam biasa la celur sampai lembut..ketepikan2. tumis seulas bawang putih, seulas bawang merah & sepotong halia dgn olive oil sampai naik bau, tak perlu sampai bawang hitam3. masukkan stok ayam (air rebusan ayam)- kalau takde guna air biasa pon boleh tapi tak brp umphhh la, sup bunjut & ayam biar sampai mendidih (sup bunjut tu i masukkan dalam 10min je lepas tu angkat balik sbb boleh pakai utk masak lain kali- kedekut sikit sbb makanan budak ni bkn byk sgt pon hahaha)4. masukkan lada hitam sikit & garam kalau anak korang dah makan garam5. letak daun sup, daun bawang & bawang goreng...tuang atas bihun & siap!

RESEPI MEE SUAH GORENG:

1. cuci je mee suah dgn air paip sekejap...jgn terlalu lembut, kang hancur masa nk goreng2. tumis bawang putih & bawah merah dgn olive oil...masukkan air sampai keluar minyak3. masukkan tomato puree (blend je 2-3 biji tomato sampai hancur) & sedikit puri kurma (kurma rebus sampai lembut lepas tu lenyekkan je)4. letak mee suah & goreng sampai masak...masuk la apa2 sayur yg korang suka...perasakan dgn garam kalau dh makan garam..

RESEPI CHICKEN CORDON BLEU

*resepi mashed potato with dates gravy tu i dah pernah share...click je label solid food, cari dalam tu..carrot & sweet corn tu pulak i rebus je lepas tu gaulkan dgn extra virgin oil & parsley1. ambil bahagian isi ayam, ketuk2 bagi nipis sikit...gaulkan dgn garam(kalau dh makan yer) & kunyit, perap dlm 10 minit.2. letakkan cheese (i guna cheddar & mozzarella) kat tengah2 isi ayam tadi & gulungkan.3. salut ayam dgn telur, lepas tu baru salut dgn bread crumbs (cara buat bread crumbs: bakar roti sampai keras lepas tu blend halus)4. deep fry ayam tadi sampai masak.

RESEPI HASH BROWN

1. rebus kentang jangan terlalu masak, biarkan ada keras2 sikit, lepas tu baru potong dadu.2. kentang yg dah dipotong tadi gaulkan dgn minyak sayur, cheddar cheese & bread crumbs sampai rata.3. bentukkan & bekukan dlm freezer4. lepas tu baru deep fry..kalau taknak pakai minyak, bakar/grill pan pon boleh...sangat rapuh, jgn goreng terlalu lama

RESEPI NASI AYAM

Ayam:1. blend bawang putih, bawang merah & halia...gaulkan ayam dgn hasil blend tadi selama 5 min.2. rebus ayam sampai separuh masak, jgn masak sgt yer!3. ayam yg direbus tadi perapkan dgn madu..blh letak garam sikit kalau anak dh mkn garam4. bakar/deep fry sampai masak. (lebihan air rebusan ayam jgn buang!)*kalau nak buat ayam steam, ayam goreng, atau apa2 je la jenis ayam pon boleh..ikut tekak anak kita

Nasi Ayam:1. tumis bawang putih, bawang merah & halia (blend)...tumis sekali dgn bunga lawang & kulit kayu manis, minyak jgn banyak...tumis pakai planta/butter2. masukkan air rebusan ayam tadi & beras (i suka pakai beras basmati kalau buat nasi ayam)3. tanak sampai nasi masak

Sup:1. lebihan air rebusan ayam tadi letakkan black pepper, garam (kalau dah intro kat baby), calery, daun sup & daun bawang...masak sampai mendidih

RESEPI POTATO PAN CAKES

*yg nampak mcm minyak2 dlm pic tu bkn minyak tau, madu sebenarnya..hihi1. rebus kentang sampai empuk...toskan & lenyek hancur2. campur kentang dgn fresh milk & telur3. masak dalam pan. boleh makan dgn buah & madu

RESEPI PASTA GORENG

1. rebus pasta sampai masak..masa rebus tu masukkn sikit minyak sayur supaya pasta berkilat & tak melekat2. tumis bawang putih & bawang merah sampai naik bau.3. masukkan ayam, carrot & celery, goreng sampai masak4. masukkan pasta & perasakan dgn garam kalau anak dh mkn garam. dah siap boleh hiaskan dgn daun sup & bawang goreng

RESEPI TELUR BUNGKUS

1. tumis bawang putih & bawang merah (yg dah blend)2. masukkan tomato puree & sedikit celery puree3. masukkan ayam/daging, kacau sampai masak4. masukkan carrot & kacang peas. perasakan dgn garam kalau dh intro kat baby. tutup pi & ketepikan5. pukul telur sampai kembang & masak atas pan mcm nk buat telur dadar tu.5. letakkan isi ayam yg dimasak tadi atas telur dadar & bungkus/gulung.

RESEPI BUTTER COOKIES

1. butter mesti pada suhu bilik. pukul butter sampai kembang. kali ni i pakai buttercup, bkn unsalted butter. saje bagi rasa masin sikit2. masukkan sebiji kuning telur dalam butter tadi...kalau buttercup tu, biasanya i potong dua, ambil half je..utk resepi ni i campurkan sikit dgn hirisan kurma & kismis3. ayak tepung gandun, campur dlm adunan butter sampai jadi doh...agak2 je la yer asalkan dah boleh bentukkan kuih4. tekap doh, sapu dgn kuning telur atas hasil tekapan kita & bakar dlm oven 120'c selama 15-20min atau sampai masak

RESEPI MUSHROOM SOUP

1. tumis bawang putih dgn olive oil sampai naik bau...masukkan air rebusan ayam sampai mendidih.2. masukkan bancuhan tepung gandum & fresh milk dlm air rebusan tadi.3. masukkan cendawan butang yg dipotong kecil, sedikit black pepper, cheddar cheese, mozzarella cheese, basil & oregano4. kacau sampai pekat & nampak creamy.

RESEPI PUMPKIN WITH POTATO SOUP

1. rebus pumpkin & potato sampai empuk, toskan & lenyek/blend sampai hancur2. dlm kuali lain tumis bawang putih dgn unsalted butter3. masukkan ai rebusan ayam, biarkan mendidih4. letak pumpkin & potato lenyek tadi. letak fresh milk, cheddar cheese, parsley & basil5. kacau sampai pekat.

BRUSCHETTA

RESEPI:1) rebus ayam sampai masak2) ambil roti, letakkan ayam, tomato (atau puri tomato), parsley & cheddar cheese3) masukkan dlm microwave 30saat (nak bakar dlm oven pon boleh tp roti jadi rangup la)VEGE SWEET POTATO

RESEPI:1) rebus sebiji ubi keledek & 2cm carrot sampai lembut2) bila dah sejuk, lecekkan ubi & carrot sampai hancur3) masukkan 2 sudu besar tepung atta, sedikit cheese & sedikit parsley, gaul rata4) tekap ikut bentuk yg kita suka & bakar dlm oven 10 min suhu 180'c

TOMYAM AYAM

RESEPI:1) tumis seulas bawang putih & seulas bawang besar (dicincang) dgn ollive oil sampai naik bau2) masukkan serai, ayam yg dipotong dadu sampai keluar minyak..3) masukkan 3 biji tomato yg dipotong dadu, masak sampai lembik4) masukkan daun limau purut, 1 mangkuk air, biarkan mendidih5) masukkan kentang, lobak merah & broccoli masak sampai lembut/mendidihFRIED APPLE PIE

RESEPI:1) sebiji epal merah potong dadu2) gaul epal dgn 1 sudu kecil serbuk kayu manis, 1 sudu kecil serbuk buah pala (takde takpe)3) panaskan 1 sudu besar unsulted butter kemudian masukkan 2 kiub puri kurma...kacau sebati (kalau tawar tambahkan lagi kurma)4) bila dh sebati, masukkn epal td & masak sampai epal tu agak lembik5) amik sekeping roti, tekan2 sikit lepas tu letak campuran epal td