resepi roti

of 22/22
Roti krim & choc rice Cara saya buat krim yg halus ..mudah saja 150 g butter/marjerin 100 g susu pekat Putar sampai kembang, sapu pada roti Doh asas 500gm tepung roti 250ml air sejuk 65gm gula kastor 75gm mentega 30gm susu tepung 1 biji telur dikocak dengan 1 sudu teh garam 8gm yis 5gm bread softhener nak letak bole x nak letak pon bole 5gm bread improver nak letak bole x bak letak pon bole Masukkan bahan cecair dulu baru bahan2 kering..liena uli pakai no 8 sebanyak 3 kali.... Saya buat roti ni guna menggunakan breadmaker Noxxa. Uli, guna function 4. Selepas 30 min, buka pintu oven, tekan stop. Keluarkan doh, bentukkan bulat, isikan inti kacang merah. Susun dalam loyang. Rehat utk naikkan doh Sapukan eggwash Bakar 15 min 180C. Sunflower Seeds Loaf (Prog No. 4) Bahan2nya: 250gm tepung wholemeal 175gm tepung roti 75gm tepung biasa

Post on 18-Jul-2015

677 views

Category:

Documents

47 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Roti krim & choc rice

Cara saya buat krim yg halus ..mudah saja150 g butter/marjerin100 g susu pekat

Putar sampai kembang, sapu pada roti

Doh asas500gm tepung roti250ml air sejuk 65gm gula kastor75gm mentega30gm susu tepung1 biji telur dikocak dengan 1 sudu teh garam8gm yis5gm bread softhener nak letak bole x nak letak pon bole5gm bread improver nak letak bole x bak letak pon bole

Masukkan bahan cecair dulu baru bahan2 kering..liena uli pakai no 8 sebanyak 3 kali....

Saya buat roti ni guna menggunakan breadmaker Noxxa.Uli, guna function 4.Selepas 30 min, buka pintu oven, tekan stop.Keluarkan doh, bentukkan bulat, isikan inti kacang merah.Susun dalam loyang.Rehat utk naikkan dohSapukan eggwashBakar 15 min 180C.

Sunflower Seeds Loaf (Prog No. 4)

Bahan2nya:250gm tepung wholemeal175gm tepung roti75gm tepung biasa50gm biji bunga matahari300ml air2 sudu besar gula2 sudu besar susu tepung2 sudu besar shortening1 sudu teh garam2 sudu teh yis segeraBiji bunga matahari tambahan

1. Letakkan blade penguli dalam breadpan2. Masukkan air, gula, garam, shortening dan susu tepung ke dalam breadpan3. Masukkan semua tepung dan akhir sekali yis segera.4. Pilih Program 4 dan tekan mula.5. 2 minit sebelum process menguli berhenti, bukan pintu oven dan masukkan 50 gm biji bunga matahari. Tutup pintu oven dan sambung process menguli.6. Bila process menguli berhenti, sprinkle lebihan biji bunga matahari (optional). Tutup oven dan teruskan dengan process membakar.7. Bila siap, remove bread dan biarkan sejuk sebelum di potong

Roti mexico

Topping..2 bj telur100gm icing sugar100 gm butter/majerin100 gm tpg gandum..ayak1pkt nescafe merah/coffee emulco

Pukul butter dan gula sampai agak2 kembang. Masukkan telur sikit2...Masukkan nescafe yg tlh dilarutkan dgn 2 sudu air panas.Pukul bagi sebati.Last skali..masukkan tpg. Sebatikan.Isikan terus dlm piping bag. Sementara tggu doh naik simpan la dlm peti ais.

Inti-----50 gm brown sugar yg halus100 gm butter.

Pukul jd sebati.. X perlu lama2 pukulnya agak2 sebati jer.Simpan dlm peti.Inti ni blh buat awal sikit. Bg sejuk pas tu bulat2kan. Simpan balik dlm peti ais.

Doh-----Ikut mana2 resepi sweet bun dlm file kr.

Bulat2kan doh...intikan.Biarkan kembang +/- 40 min.Nk bakar baru pipe kan toppingnya. Buat btk lingkaran.mcm ubat nyamuk. Mula dr bhg atas bun.

Masuk dlm oven. Sy bkar dlm suhu oven 150 ...dlm 20min. Jenguk2 la. Kot2 hangus plk...

ROTI MANIS

Bahan kering A:500 gm tepung high protein110 gm gula halus8 gm garam15 gm susu full cream7 gm instant yeast5 gm bread improver

Bahan basah B:1 bj telur size A - boleh gunakan kuningnya shj utk roti lg lembut225 gm air ais - boleh tambah 25gm lg air jika guna kuning telur shj

Bahan lelemak C:80 gm butter - nak sedap guna pure butter

Cara guna heavy duty kitchen mixer: Letakkan semua bahan A dlm bowl, mix sebati.Masukkan B, mix hingga bergaul rata.Tuang C, mix atau uli hingga doh elastik.Timbang doh sebesar yg diingini sesuai loyang yg digunakan.Bulatkan licin, rehatkan sebentar.Jika utk roti manis bantal, roti naik/loyang.. boleh terus susun dlm loyang yg tlh disapu majerin.Biarkan doh kembang 2 x ganda.Sapu perlahan2 dgn susu uht di atas permukaan doh atau boleh jg spray air.Bakar suhu 180c selama 20-25 minit atau sehingga masak.Pastikan oven dipanaskan 10-15 minit terlbh dahulu.

Note: anda boleh kurangkan gula kpd 50-75 gm utk bun2 yg dibubuh inti.

RESEPI:300 ml air + sebiji telursecubit garam2 sudu susu tepung2 sudu gula2 sudu lemak sayur4 cawan tepung gandum / 2 cawan tepung gandum + 2 cawan tepung rotisedikit approvalsetengah peket mauripanCARA-CARANYA:1) campurkan semua bahan-bahan tadi kat dalam bekas penguli. dan uli selama setengah jam..

(kalo ikutkan ade lah program or set yang sepatutnya digunakan kalo guna oven ni,tapi kalo xde pon.sile lah uli dengan betul dan sebati bahan2 tadiu ye)

Hasilnya..Uli tangan sahaja500gm / 20gm setiap doh

Resepi sarang lebah

270ml air3sd bsr gula3sd bsr planta500gm t.gandum1peket yis maripan1sd kcl b.powdr1sd kck breadimproverUlikn doh sampai licin dn biarkn doh naik dlm 20mnt.,bentuk2kn doh..sapukn atas doh ngn sebiji telur campurkn 2sd bsr susu pekat.kacau2kn dulu..taburkn bijan,kismis,badam...panaskn oven..suhu 180..18mnt..yg ni resepi roti sarang lebah..abaikn kismis dn lain2 tu ye..

Doh pizza/ asas roti

250ml susu [email protected] fat(kalu guna susu tepung blh ganti dgn air)1 biji telur50g butter1s.k garam2 s.b gula2 s.b shortening500g tepung [email protected] yis

**kalu guna breadmaker...masukkan bhn bhn ni ikut urutan..pastu dia akn uli smpi doh kembng...Pastu blh bentuk bentukkan n ltk topping..Roti oat

Kita ada buat sedikit pindaan ke atas resipi tersebut tapi tak lah ketara. Kita gantikan air kepada susu segar dan kita omit kan penggunaan susu tepung. Kebetulan pulak shortening dah habis dan tak beli2 lagi, kita gantikan dengan majerin planta...

Sunflower Seeds Loaf (Prog No. 4)

Bahan2nya:250gm tepung wholemeal175gm tepung roti75gm tepung biasa50gm biji bunga matahari300ml air2 sudu besar gula2 sudu besar susu tepung2 sudu besar shortening1 sudu teh garam2 sudu teh yis segeraBiji bunga matahari tambahan

1. Letakkan blade penguli dalam breadpan2. Masukkan air, gula, garam, shortening dan susu tepung ke dalam breadpan3. Masukkan semua tepung dan akhir sekali yis segera.4. Pilih Program 4 dan tekan mula.5. 2 minit sebelum process menguli berhenti, bukan pintu oven dan masukkan 50 gm biji bunga matahari. Tutup pintu oven dan sambung process menguli.6. Bila process menguli berhenti, sprinkle lebihan biji bunga matahari (optional). Tutup oven dan teruskan dengan process membakar.7. Bila siap, remove bread dan biarkan sejuk sebelum di potong.

Roti banggali

BAHAN2 NYE :

300 ml air

6 sudu besar gula

1 sudu kecil garam

2 sudu besar planta

500 gram tepung gandum ( 4 cawan breadmaker ; NOXXA )

1 paket yis mauripan

kismis dan kurma dicincang kasar

CARA2 NYE :

1. masokkan semua bhan2 td dlm bekas roti yg tersedia

2. masokkan ke dlm avon breadmaker

3. tekan butang 'bread' (no.4 )

4. tekan butang 'start'

doh akan terus diuli.. step ni memakan masa dalam 1.59 minit .. hampir 2 jam.. siap step uli,, step tumbuk,, step naik n step gebu,, dan teros mbakar

roti bun koko krim

bahan2 nye :

1. 270 ml air

2. 1 sudu kecil garam

3. 6 sudu besar gula

4. 3 sudu besar marjerin

5. 500 gram tepung gandum ( 4 cawan b. maker )

6. 1 paket yis mauripan

7. 2 sudu beasr koko

cara2 nye :

1. masokkan semua bahan2 dlm bekas roti atau bekas lain

2. untok b. maker ,, masokkan ke dlam oven dan tekan program no. 11

3. atau uli semua bhn2 sehingga doh licin

4. untok b. maker,, lepas doh di uli,, bulat2 kan doh di atas dulang pembakar

5. untok b.maker , masokkan dlm ovendan buat step naik

6. atau biarkan ia naik 2 kali ganda

7. gunting sedikit atas doh untok membentuk corak ( bentuk pangkah )

8. panaskan oven - temp. -200 , masa - 17 minit

doh pizzabahan2 nye :

1. 250 ml air

2. 1 sudu kecil garam

3. 1 biji telur

4. 2 sudu besar gula

5. 2 sudu besar planta

6. 500 gram tepung gandum (4 cawan b. maker )

7. 1 paket yis mauripan

cara2 nye :

1. masokkan semua bahan tadi di dlm bekas roti untuk di uli dlm b. maker

2. atau uli tangan

3. untuk b. maker, tekan program 11 ( doh pizza )

4. selesai diuli, bahagikan doh kepada 2

5. canai doh diatas dulang pembakar atau dulang pizza

6. letak toping di atas doh yg telah dicanai

7. untuk toping, ikot citarasa sendiri

8. panas kan oven

9. temp-200, masa- 18 mnt.

p/s : doh ni boleh di buat untuk donut , bentukkan seperti donur dan goreng . Dan untuk roti sosej, potong sosej 3 bahagian, lilitkan dgn doh sebesar bola ping pong dan goreng !

Donut

ahan2:

200ml air suam

secubit garam

1 biji telur

50g mentega

2 sdb susu pekat2 sdb gula pasir500g tepung roti

1 paket mauripan

Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadpan.. Tekan fungsi 10 dalam mode bread.. Breadmachine akan menguli doh selama 1j 30 min..serelah selesai menguli .. Bulatkan doh dan leperkan lebih kurang 1/2 inci.. Lubangkan ditengah2 doh..kemudian biar selama 1/2 jam.. Apabila doh dah kembang bolehlah goreng dengan api yg kecil.. Dan gaulkan dgn gula

Pizza

Roti Pizza - Noxxa Breadmaker

(source: Youtube - Dah pernah cuba resepi inimenjadi roti pizzanye..sangat lembut)

Bahan-bahan :(Roti)3/4 cup hot tap water (saya guna air masak saja)1 tbs olive oil11/2 tsp salt - add into the water/oil21/4 cup all purpose flour (saya guna high protein flour)1 tsp sugar1 tsp yeast

(Topping)Sos spaghetti (Prego/Kimball dll)Sosej ayam/daging - dipotong serongBawang besar - dipotong bulat2Cheese CheddarCapsicum-dipotong bulat2Cara membuatnya:

Masukkan semua bahan (Roti) ke dalam breadpan dengan mengikut urutan dan masukkan ke dalam Noxxa breadmachine. Pilih fungsi bread dan tekan sehingga 11 kali (fuction for pizza dough). Braedmachine akan menguli bahan-bahan selama 55 min. Sementara menunggu doh siap, boleh la buat topping pizza..Apabila doh telah siap diuli, roll dough ikut ketebalan yang diingini di dalam pan yang sesuai untuk memasak pizza. Pastikan pan telah disapu dengan minyak. Then, pricking with fork to keeps air bubbles from forming. Kemudian sapukan sos spagheti di atas doh tadi dan taburkan sosej. Kemudian taburkan bawang dan capsicumAkhir sekali taburkan chesse di atas kesemua bahan tadi..Preheat oven dulu. Kemudian masukkan ke dalam oven dan bakar selama 15 minit dengan kepanasan suhu 220 darjah celcius.

Bun tuna

Bahan-Bahan A:

250ml air sejuk

1 biji telur

60g gula

10g garam

40g butter

400g tepung roti (high protein flour)

100g tepung naik sendiri

10 g yis

Inti:

2 tin tuna mayo

Anda juga boleh menggunakan inti bilis, kaya, red bean, sardine dll.

Cara membuatnya:

Masukkan semua bahan A mengikut urutan kedalam bread pan. Kemudian masukkan ke dalam noxxa breadmachine. Pilih fungsi bread dan tekan program 10. Adunan akan diuli selama 1j30m. Setelah selesai, keluarkan doh dan bulatkan seperti bola seberat 60 kg setiap satu. Kemudian biarkan selama 10 min. Kemudian lenyekkan doh tadi setiap satu dan masukkan inti. Bulatkan semula dan letakkan di atas loyang pembakar yang telah disapu gris. Biarkan selama 40-50 min. Kemudian masukkan ke dalam oven yg telah dipanaskan. Bakar selama 12-15min dengan suhu 200 darjah celcius.

Talam berlauk

ahan-bahan2 cawan tepung beras cawan tepung jagung cawan tepung gandum3 cawan santan2 cawan airGaram secukup rasa

Bancuh kesemua bahan ini.

250 gram udang basah goreng sehingga masak - ganti ayam kisar1 camca besar udang kering rendam tumbuk dan goreng sehingga garing - ganti ayam kisarDaun bawang daun sup di potong bulatCili merah di dadukan halus3 ulas bawang merah dimayang dan dijadikan bawang goreng - guna yg readymade je

Campurkan kesemua bahan ini dan bahagi dua bahagian

1 bahagian dicampurkan kedlm bahan tepung dan kacau sebati .Kukus sehingga masak taburkan lagi sebahagian bahan2 udang tadi kukus lagi sehingga masak.Sejuk

0g susu tpg bncuh ngan 25ml air panas,sapu pd r0ti sbl0m msuk oben

ntuk jdkan roti berkilat boleh gunakan telur yg dicampur susu segar dan juga madu. sapukan sebelum dibakar.jika dah dibakar boleh sapukan apricot glaze. yg tu srlalunya disapu pd danish, croissont ataupun cinimon roll. ia akan menjadikan roti berkilat dan manis

Seronok dapat doh yang elastik ni... Roti lembut sangat2..Saya guna bread maker cosway..Uli no 8 2xGuna ais kiubResepi500 G TEPUNG HIGH PROTIEN250 ML AIR SEJUK PETI1 BIJI TELUR30G G SUSU TEPUNG80 G BUTTER @MAJERIN1 SUDU KECIL GARAM85GM GULA1 PAKET YIS(11GM)

Resepi bun manis

Bahan A800gm tepung roti200 gm tepung gandum180 gm gula kastor12 gm garam10 gm bread improver20 gm yis kering

Bahan B250 air2 bj telur

Bahan c30 gm marjerin30 gm shortning

# yan guna bread maker..# masukkan bahan b# masukkan bahan a# masukkan bahan c# putar dalam bre ad maker sampai doh jadi elastik#bulat2kan..biar kembang setaman.# bentukkan roti sesuka hatiBake dalm 15 minit..180'[email protected] ikut oven sis ya.

Mini Bun Sarang Lebah Oleh Lydia Honey

Oleh Sha Zura pada pada 5hb April 2014 pukul 6.29 ptgBee hives mini buns with butterscotch sauce, pumpkin seeds & almond flakes.Dough resepi dari chef manal..tapi lydia add pumpkin seeds, almond flakes and butterscotch sauce

DOH

2 cawan tepung gandum

1/2 Sudu teh dry yeast

1/4 Sudu teh garam

sudu teh baking powder

1 sudu besar gula pasir

cawan plain yogurt, suhu bilik

cawan minyak sun flower

1/2 cawan air suam

+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.

2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.

3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.

4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.

5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.

6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya

7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.

8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.

9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi.Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).

10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.

11. Time bako dalam 10-15 minit.Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:-1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.

BUTTERSCOTCH SAUCE1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok

1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)

A pinch of salt

1/2 tsp vanilla essence

25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya [email protected] sepenuhnya dan berbuih.

2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.

3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:-Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat..

Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .

Rossliza Ab Razak...Zuraini Hj Isnin...saya pun guna noxxa jgk...guna no 10 sekali uli @mcm bm lain 3x uli ya...nak buat tapi tak tau nk ikut resrpi yg mne..

Sy bkr gn bm amway. Rs yg terbaik pd sy suhu 185c slma 18minit

Sy guna250gram tpung convibake,700 gram tepung gandum cap kunci ye.. ..sebiji telur gread B80 gram majerin pelangi,yis 1 sudu teh..air x sukat pula,lupa....main kira cawan coz nak bg lembik sikit...uli guna tangan selama stengah jam..lenguh tangan den..Inilah hasilnya..Thanks kak Ismaliana Binti Sulaiman...bg resepi,n jual kat saya convibake sweet bun....mudah cikit nak buat roti gebu n lembut.Anak2 mmg suke..

Roti Naik PahangOleh: Azie KitchenBahan bahan:1 biji telur2 sudu besar susu pekat manis3/4 cawan gula2 sudu kecil ibu roti (bancuh dengan 100 ml air suam)2 sudu besar majerin1 sudu kecil shortening 500 gm tepung gandum 200 ml air (masukkan telur dan susu pekat manis dalam bekas, dikacau dan tuang air ke dalamnya sehingga cukup 200 ml)1 sudu besar susu tepung Cara cara:Rendam yis dalam 100ml air suam dengan sedikit gula supaya ianya kembang berbuih. Biarkan sehingga berbuih.

Satukan bahan bahan kering iaitu tepung, gula dan susu tepung.

Masukkan bahan bahan cecair iaitu air bersama susu pekat manis dan telur. Kemudian masukkan yis dan digaul rata.Akhir sekali, masukkan marjerin dan shortening. Uli sebati sehingga lembut dan elastik.Saya guna kitchen mixer untuk menguli.Biarkan seketika sehingga kembangsekali ganda. Bila telah kembang, tumbuk untukbuang udara di dalamnya.RESEPI SWEET SOFT BUNBahan-bahan: 200 ml cecair (1 biji telur + fresh milk = 200ml)

250 gram tepung roti

50 gram tepung gandum

50 gram gula

25 gram shortening

25 gram butter / marjerin

1 1/2 sudu kecil dry yeast

1 sudu kecil bread softener

1 sudu kecil bread improver

1/2 sudu kecil garam

Bahan untuk glis roti: 1 sudu kecil telur di ambil dari telur di atas.

1 sudu kecil fresh milk

sedikit butter / marjerin

Bahan sampingan : spray air untuk melembabkan roti

Cara-cara:

1. Pecahkan telur di dalam cawan penyukat. Kacau rata. Ketepikan 1 sudu kecil telur (campur telur ini dengan 1 sudu kecil fresh milk dan kacau rata guna untuk glis permukaan roti nanti)

2. Masukkan fresh milk ke dalam cawan penyukat yang mengandungi telur dan penuhkan sehingga 200ml.

3. Tuang ke dalam bread maker.

4. Masukkan garam, butter, shortening, tepung, bread softener, bread improver, gula dan dry yeast dalam bread maker. Pilih setting 'dough' dan tekan button on. Biarkan sehingga kerja-kerja menguli selesai.

5. Keluarkan doh dari BM dan tumbuk doh untuk mengeluarkan udara.

6. Bahagikan kepada 12 bahagian sama besar. Bulat-bulatkan dan susun di dalam loyang 4 segi 18cm yang telah di alas dengan cooking sheet dan di sapu marjerin pada keliling loyang.

7. Panaskan oven 180 darjah celcius selama 3 minit. Kemudian off kan oven. Masukkan doh roti tadi ke dalam oven dan biarkan doh naik selama 25-30 minit.

8. Keluarkan dari oven dan sapu/ glis permukaan doh dengan campuran telur dan susu.

9. Spray permukaan roti dengan air.

10. Bakar di dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama 10 minit.

11. Selepas 10 minit buka oven dan sapukan permukaan roti dengan butter / marjerin.

12. Kemudian bakar lagi selama 8 - 10 minit sehingga permukaan roti bewarna perang.

13. Keluarkan dari oven dan biarkan sekejap sebelum keluarkan roti dari loyang.

14. Sejukkan roti di atas jaring. Simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.

Resepi Roti500 gm Tepung Hi Protin40 gm susu tepung1 sudu teh bread improver10 gm yis serbuk80 gm gula60 gm majerin255 gm AirBahan sapuan Atas roti ( Kacau Bagi Sebati )1 biji telur dan susu full cream100mlCara cara:1. Campurkan semua bahan dan uli menggunakkan mixser speed perlahan.2. Apabila dah sebati tukar speed medium, uli hingga betul betul elestik...3. mcm mn nk nampak elestik tu yer...warna doh dari putih ke keningan...kl xdapat juga, uli sehingga nampak doh betul betul berkilat4. Bentukkan doh yang korang nak yer...lepas dah bentukkan terus tunggu doh naik 2 kali ganda..5. Loyang korang tu griss dengan shotening atau pan gris supaya mudah dikeluarkan nanti.6. Selepas naik sapu susu yang bercampur telur diatas doh yang telah naik dan bakar hingga masak7. 16ROTI PUTIH

Bahan-bahan:

1 cawan air suam (luke warm)1 sudu kecil garam1.5 sudu besar gula1.5 sudu besar minyak boleh ganti mentega atau shortening yg dicairkan3 cawan tepung roti1.5 sudu kecil yis kering

Cara membuat:

Masukkan kesemua bahan mengikut turutan, kemudian tekan butang white bread

RICH BREAD

Bahan-bahan:

150 ml susu suam2 sudu besar gula1 sudu kecil garam65 g mentega }dicairkan2 kuning telur } pukul sket350 g tepung roti1.5 sudu kecil yis kering segera2 sudu kecil candied orange peel - optional

Cara membuat:

Masukkan bahan ke dlm bread pan mengikut turutan, kemudian pilih butang french bread, pilih crust yg disukai..gambo di atas medium crust..