resepi roti

Download Resepi roti

Post on 18-Jul-2015

539 views

Category:

Documents

19 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Roti krim & choc rice

Cara saya buat krim yg halus ..mudah saja150 g butter/marjerin100 g susu pekat

Putar sampai kembang, sapu pada roti

Doh asas500gm tepung roti250ml air sejuk 65gm gula kastor75gm mentega30gm susu tepung1 biji telur dikocak dengan 1 sudu teh garam8gm yis5gm bread softhener nak letak bole x nak letak pon bole5gm bread improver nak letak bole x bak letak pon bole

Masukkan bahan cecair dulu baru bahan2 kering..liena uli pakai no 8 sebanyak 3 kali....

Saya buat roti ni guna menggunakan breadmaker Noxxa.Uli, guna function 4.Selepas 30 min, buka pintu oven, tekan stop.Keluarkan doh, bentukkan bulat, isikan inti kacang merah.Susun dalam loyang.Rehat utk naikkan dohSapukan eggwashBakar 15 min 180C.

Sunflower Seeds Loaf (Prog No. 4)

Bahan2nya:250gm tepung wholemeal175gm tepung roti75gm tepung biasa50gm biji bunga matahari300ml air2 sudu besar gula2 sudu besar susu tepung2 sudu besar shortening1 sudu teh garam2 sudu teh yis segeraBiji bunga matahari tambahan

1. Letakkan blade penguli dalam breadpan2. Masukkan air, gula, garam, shortening dan susu tepung ke dalam breadpan3. Masukkan semua tepung dan akhir sekali yis segera.4. Pilih Program 4 dan tekan mula.5. 2 minit sebelum process menguli berhenti, bukan pintu oven dan masukkan 50 gm biji bunga matahari. Tutup pintu oven dan sambung process menguli.6. Bila process menguli berhenti, sprinkle lebihan biji bunga matahari (optional). Tutup oven dan teruskan dengan process membakar.7. Bila siap, remove bread dan biarkan sejuk sebelum di potong

Roti mexico

Topping..2 bj telur100gm icing sugar100 gm butter/majerin100 gm tpg gandum..ayak1pkt nescafe merah/coffee emulco

Pukul butter dan gula sampai agak2 kembang. Masukkan telur sikit2...Masukkan nescafe yg tlh dilarutkan dgn 2 sudu air panas.Pukul bagi sebati.Last skali..masukkan tpg. Sebatikan.Isikan terus dlm piping bag. Sementara tggu doh naik simpan la dlm peti ais.

Inti-----50 gm brown sugar yg halus100 gm butter.

Pukul jd sebati.. X perlu lama2 pukulnya agak2 sebati jer.Simpan dlm peti.Inti ni blh buat awal sikit. Bg sejuk pas tu bulat2kan. Simpan balik dlm peti ais.

Doh-----Ikut mana2 resepi sweet bun dlm file kr.

Bulat2kan doh...intikan.Biarkan kembang +/- 40 min.Nk bakar baru pipe kan toppingnya. Buat btk lingkaran.mcm ubat nyamuk. Mula dr bhg atas bun.

Masuk dlm oven. Sy bkar dlm suhu oven 150 ...dlm 20min. Jenguk2 la. Kot2 hangus plk...

ROTI MANIS

Bahan kering A:500 gm tepung high protein110 gm gula halus8 gm garam15 gm susu full cream7 gm instant yeast5 gm bread improver

Bahan basah B:1 bj telur size A - boleh gunakan kuningnya shj utk roti lg lembut225 gm air ais - boleh tambah 25gm lg air jika guna kuning telur shj

Bahan lelemak C:80 gm butter - nak sedap guna pure butter

Cara guna heavy duty kitchen mixer: Letakkan semua bahan A dlm bowl, mix sebati.Masukkan B, mix hingga bergaul rata.Tuang C, mix atau uli hingga doh elastik.Timbang doh sebesar yg diingini sesuai loyang yg digunakan.Bulatkan licin, rehatkan sebentar.Jika utk roti manis bantal, roti naik/loyang.. boleh terus susun dlm loyang yg tlh disapu majerin.Biarkan doh kembang 2 x ganda.Sapu perlahan2 dgn susu uht di atas permukaan doh atau boleh jg spray air.Bakar suhu 180c selama 20-25 minit atau sehingga masak.Pastikan oven dipanaskan 10-15 minit terlbh dahulu.

Note: anda boleh kurangkan gula kpd 50-75 gm utk bun2 yg dibubuh inti.

RESEPI:300 ml air + sebiji telursecubit garam2 sudu susu tepung2 sudu gula2 sudu lemak sayur4 cawan tepung gandum / 2 cawan tepung gandum + 2 cawan tepung rotisedikit approvalsetengah peket mauripanCARA-CARANYA:1) campurkan semua bahan-bahan tadi kat dalam bekas penguli. dan uli selama setengah jam..

(kalo ikutkan ade lah program or set yang sepatutnya digunakan kalo guna oven ni,tapi kalo xde pon.sile lah uli dengan betul dan sebati bahan2 tadiu ye)

Hasilnya..Uli tangan sahaja500gm / 20gm setiap doh

Resepi sarang lebah

270ml air3sd bsr gula3sd bsr planta500gm t.gandum1peket yis maripan1sd kcl b.powdr1sd kck breadimproverUlikn doh sampai licin dn biarkn doh naik dlm 20mnt.,bentuk2kn doh..sapukn atas doh ngn sebiji telur campurkn 2sd bsr susu pekat.kacau2kn dulu..taburkn bijan,kismis,badam...panaskn oven..suhu 180..18mnt..yg ni resepi roti sarang lebah..abaikn kismis dn lain2 tu ye..

Doh pizza/ asas roti

250ml susu segar@low fat(kalu guna susu tepung blh ganti dgn air)1 biji telur50g butter1s.k garam2 s.b gula2 s.b shortening500g tepung roti@gandum11g yis

**kalu guna breadmaker...masukkan bhn bhn ni ikut urutan..pastu dia akn uli smpi doh kembng...Pastu blh bentuk bentukkan n ltk topping..Roti oat

Kita ada buat sedikit pindaan ke atas resipi tersebut tapi tak lah ketara. Kita gantikan air kepada susu segar dan kita omit kan penggunaan susu tepung. Kebetulan pulak shortening dah habis dan tak beli2 lagi, kita gantikan dengan majerin planta...

Sunflower Seeds Loaf (Prog No. 4)

Bahan2nya:250gm tepung wholemeal175gm tepung roti75gm tepung biasa50gm biji bunga matahari300ml air2 sudu besar gula2 sudu besar susu tepung2 sudu besar shortening1 sudu teh garam2 sudu teh yis segeraBiji bunga matahari tambahan

1. Letakkan blade penguli dalam breadpan2. Masukkan air, gula, garam, shortening dan susu tepung ke dalam breadpan3. Masukkan semua tepung dan akhir sekali yis segera.4. Pilih Program 4 dan tekan mula.5. 2 minit sebelum process menguli berhenti, bukan pintu oven dan masukkan 50 gm biji bunga matahari. Tutup pintu oven dan sambung process menguli.6. Bila process menguli berhenti, sprinkle lebihan biji bunga matahari (optional). Tutup oven dan teruskan dengan process membakar.7. Bila siap, remove bread dan biarkan sejuk sebelum di potong.

Roti banggali

BAHAN2 NYE :

300 ml air

6 sudu besar gula

1 sudu kecil garam

2 sudu besar planta

500 gram tepung gandum ( 4 cawan breadmaker ; NOXXA )

1 paket yis mauripan

kismis dan kurma dicincang kasar

CARA2 NYE :

1. masokkan semua bhan2 td dlm bekas roti yg tersedia

2. masokkan ke dlm avon breadmaker

3. tekan butang 'bread' (no.4 )

4. tekan butang 'start'

doh akan terus diuli.. step ni memakan masa dalam 1.59 minit .. hampir 2 jam.. siap step uli,, step tumbuk,, step naik n step gebu,, dan teros mbakar

roti bun koko krim

bahan2 nye :

1. 270 ml air

2. 1 sudu kecil garam

3. 6 sudu besar gula

4. 3 sudu besar marjerin

5. 500 gram tepung gandum ( 4 cawan b. maker )

6. 1 paket yis mauripan

7. 2 sudu beasr koko

cara2 nye :

1. masokkan semua bahan2 dlm bekas roti atau bekas lain

2. untok b. maker ,, masokkan ke dlam oven dan tekan program no. 11

3. atau uli semua bhn2 sehingga doh licin

4. untok b. maker,, lepas doh di uli,, bulat2 kan doh di atas dulang pembakar

5. untok b.maker , masokkan dlm ovendan buat step naik

6. atau biarkan ia naik 2 kali ganda

7. gunting sedikit atas doh untok membentuk corak ( bentuk pangkah )

8. panaskan oven - temp. -200 , masa - 17 minit

doh pizzabahan2 nye :

1. 250 ml air

2. 1 sudu kecil garam

3. 1 biji telur

4. 2 sudu besar gula

5. 2 sudu besar planta

6. 500 gram tepung gandum (4 cawan b. maker )

7. 1 paket yis mauripan

cara2 nye :

1. masokkan semua bahan tadi di dlm bekas roti untuk di uli dlm b. maker

2. atau uli tangan

3. untuk b. maker, tekan program 11 ( doh pizza )

4. selesai diuli, bahagikan doh kepada 2

5. canai doh diatas dulang pembakar atau dulang pizza

6. letak toping di atas doh yg telah dicanai

7. untuk toping, ikot citarasa sendiri

8. panas kan oven

9. temp-200, masa- 18 mnt.

p/s : doh ni boleh di buat untuk donut , bentukkan seperti donur dan goreng . Dan untuk roti sosej, potong sosej 3 bahagian, lilitkan dgn doh sebesar bola ping pong dan goreng !

Donut

ahan2:

200ml air suam

secubit garam

1 biji telur

50g mentega

2 sdb susu pekat2 sdb gula pasir500g tepung roti

1 paket mauripan

Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadpan.. Tekan fungsi 10 dalam mode bread.. Breadmachine akan menguli doh selama 1j 30 min..serelah selesai menguli .. Bulatkan doh dan leperkan lebih kurang 1/2 inci.. Lubangkan ditengah2 doh..kemudian biar selama 1/2 jam.. Apabila doh dah kembang bolehlah goreng dengan api yg kecil.. Dan gaulkan dgn gula

Pizza

Roti Pizza - Noxxa Breadmaker

(source: Youtube - Dah pernah cuba resepi inimenjadi roti pizzanye..sangat lembut)

Bahan-bahan :(Roti)3/4 cup hot tap water (saya guna air masak saja)1 tbs olive oil11/2 tsp salt - add into the water/oil21/4 cup all purpose flour (saya guna high protein flour)1 tsp sugar1 tsp yeast

(Topping)Sos spaghetti (Prego/Kimball dll)Sosej ayam/daging - dipotong serongBawang besar - dipotong bulat2Cheese CheddarCapsicum-dipotong bulat2Cara membuatnya:

Masukkan semua bahan (Roti) ke dalam breadpan dengan mengikut urutan dan masukkan ke dalam Noxxa breadmachine. Pilih fungsi bread dan tekan sehingga 11 kali (fuction for pizza dough). Braedmachine akan menguli bahan-bahan selama 55 min. Sementara menunggu doh siap, boleh la buat topping pizza..Apabila doh telah siap diuli, roll dough ikut ketebalan yang diingini di dalam pan yang sesuai untuk memasak pizza. Pastikan pan telah disapu dengan minyak. Then, pricking with fork to keeps air bubbles from forming. Kemudian sapukan sos spagheti di atas doh tadi dan taburkan sosej. Kemudian taburkan bawang dan capsicumAkhir sekali taburkan chesse di at