resepi biskut raya

of 57/57
12/22/11 4:55 PM Resepi Biskut Raya « Intanshahirah’s Weblog Page 2 of 60 http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ BISKUT BADAM CORNFLAKES Bahan-bahannya 1 cawan tepung naik sendiri 2 cawan cornflakes di kisar halus 1.1/2 cawan serbuk badam 150 gam mentega 100 gm gula kastor 1 biji telur 1/2 camt vanilla Hiasan Coklat putih di cairkan Coklat masakan di cairkan Cara Membuatnya Ayak tepung, kemudian gaulkan dengan cornflakes yang telah di kisar dan badam. Ketepikan. Pukul mentega, gula, telur dan esen vanilla. Kaup balikkan adunan tepung hingga sebati dan menjadi doh yang lembut. Canai setebal 3 mm, terap denga penerap biskut kegemaran anda. Susun di atas dulang pembakar yang telah di lenserkan. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 minit. Sejukkan di atas redai kuih. Sementara itu cairkan coklat masakan putih dan coklat. Sapukan coklat putih di atas permukaan biskut. Ambil lidi dan celupkan kedalam coklat cecair berwarna coklat dan corak/lukiskan di atas permukaan biskut yang telah di sapukan coklat putih. Biarkan coklat membeku dan simpan di dalam bekas kedap udara. Biskut Cornflakes Bahan-bahan: 105 gm mentega 2 cawan cornflakes (dihancurkan) jgn kasar sangat ½ cawan gula halus 2 sudu madu 1 biji kuning telur ¾ cawan tepung naik sendiri 1 biji parutan kulit limau sunkist Cara : Pukul mentega+gula sampai kembang. Masukkan telur dan pukul hingga

Post on 14-Aug-2015

414 views

Category:

Documents

79 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

BISKUT BADAM CORNFLAKES Bahan-bahannya 1 cawan tepung naik sendiri 2 cawan cornflakes di kisar halus 1.1/2 cawan serbuk badam 150 gam mentega 100 gm gula kastor 1 biji telur 1/2 camt vanilla

Hiasan Coklat putih di cairkan Coklat masakan di cairkan Cara Membuatnya Ayak tepung, kemudian gaulkan dengan cornflakes yang telah di kisar dan badam. Ketepikan. Pukul mentega, gula, telur dan esen vanilla. Kaup balikkan adunan tepung hingga sebati dan menjadi doh yang lembut. Canai setebal 3 mm, terap denga penerap biskut kegemaran anda. Susun di atas dulang pembakar yang telah di lenserkan. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 minit. Sejukkan di atas redai kuih. Sementara itu cairkan coklat masakan putih dan coklat. Sapukan coklat putih di atas permukaan biskut. Ambil lidi dan celupkan kedalam coklat cecair berwarna coklat dan corak/lukiskan di atas permukaan biskut yang telah di sapukan coklat putih. Biarkan coklat membeku dan simpan di dalam bekas kedap udara. Biskut Cornflakes Bahan-bahan: 105 gm mentega 2 cawan cornflakes (dihancurkan) jgn kasar sangat cawan gula halus 2 sudu madu 1 biji kuning telur cawan tepung naik sendiri 1 biji parutan kulit limau sunkist Cara : Pukul mentega+gula sampai kembang. Masukkan telur dan pukul hinggahttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 2 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

sebati. Masukkan tepung naik sendiri, cornflakes, parutan kulit limau dan madu. Sudukan kecil2 atau bulatkan sebesar ibu jari. Bakar.

Biskut Cornflakes Cococrunch Bahan-bahan: 2 cwn tepung jagung 2 cwn planta/mentega 2 cwn gula 4 cwn tepung gandum di goreng dahulu & diayak 1 kotak kecil cornflakes/cococrunch (250/275 g) 2 biji telur kuning saja 1 sudu teh baking powder sedikit esen vanila Cara : pukul mentega dan gula sehingga kembang masukkan tepung, telur, tepung jagung, baking powder, essen vanila uli hingga sebati akhir sekali masukkan cornflakes/cococrunch yg telah dihancurkan.Bentukkan mengikut kesukaan dan bakar sehingga masak. *Boleh dihias dengan ceri atau manik mutiara. *Untuk biskut cococrunch boleh dihias dengan cococrunch yg tidak dihancurkan Biskut Cornflakes Oren Bercoklat Bahan A 150 gm tepung naik sendiri 100 gm tepung jagung 100 gm cornflake di kisar kasar Bahan B 125 gm mentega/marjerin 100 gam gula kastor 1 biji telur 1 camt parutan limau oren 1 camt vanilla

Cara membuatnyahttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 3 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Ayak tepung naik sendiri dan tepung jagung.Campurkan cornflakes. Gaul rata dan ketepikan. Mentega dan gula di pukul sebati, masukkan telur, esen vanilla serta kulit oren. Gaulkan mentega dengan campuran tepung dan cornflakes tadi. Gaul sehingga menjadi doh lembut dan terap mengikut acuan kegemaran anda. Lenserkan dulang pembakar dan aturkan biskut. Bakar dalam ketuhar selama lebih kurang 15 minit di dalam suhu 180 darjah celcius. Sejukkan di atas redai kuih. Apabila telah benar-benar sejuk, celup setengah bahagian biskut dalam coklat cair. Taburkan sedikit badam cincang. Simpan dalam bekas kedap udara. CORNFLAKES CHOCOLATE MACAROONS Bahan-bahannya 140 gm Conflakes 200 gm Chocolate Chips 140 gm Gula Kastor (Castor) 6 biji putih telur 1/2 sudu teh Serbuk Vanilli Sedikit garam Cara-caranya 1. Masukkan sedikit garam ,1/2 sudu teh serbuk Vanilli, Putih telur diadun dlm mesin pengadun hingga sebati. 2. Kemudian perlahankan mesin pengadun masukkan gula sedikit demi sedikit kemudian adun dgn kelajuan hingga sebati. 3. Setelah sebati keluarkan adunan tadi ke dlm berkas masukkan Conflake dan kacau perlahan-lahan berselang-seli dgn Chocolate Chips kacau hingga rata. 4. Ambil Paper Cup susun diatas dulang kemudian ambil sudu dan ambil sedikit adunan tadi (ikut cita rasa) letakkan ke dlm paper cup tadi. Setelah penuh diisi satu dulang kemudian masukkan ke dlm ketuhar dgn api yg cukup perlahan 120 darjah selama 20 minit. CORNFLAKE CRUNCHIES Ingredients 105 grams butter or margarine 1/2 cup castor sugar 1 egg yolk 3/4 cup self raising flour, sifted 100 grams cornflakes, lighted crushed 1/4 cup red glace cherries, chopped 1/4 cup toasted almond, skinned and choppedhttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 4 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Method 1. Cream butter and sugar until light and creamy. Add egg yolk and mix well. Fold in flour, cornflakes, cherries and almonds, and mix well. 2. Shape the dough into small balls and lightly flatten the tops with a wet fork. Place on a lightly greased baking tray. Bake in a preheat 170 degree celsius oven until lightly browned. Cornflakes Madu Bahan-bahan 1/4 cawan mentega 1/4 cawan madu 1 sudu makan gula 4 cawan cornflakes 1/2 cawan kacang yg telah digoreng tanpa minyak (buang kulit)-tumbuk kasar Cara-cara Mentega, madu dan gula dimasukkan ke dalam periuk. Masak dengan api yg kecil, kacau sehingga mentega cair. Cornflakes dan kacang dicampurkan ke dalam mangkuk. Tuangkan bancuhan mentega dan madu tadi kedalam mangkuk yg berisi cornflakes dan kacang tadi. Gaul rata dan masukkan dlm cawan kertas menggunakan sudu makan, kemudian susun dalamloyang dan bakar selama lebih kurang 10 minit. CORNFLAKES PERMATA Bahan-Bahan: 125 gm mentega 100 gm gula 1 biji telur 175 gm tepung gandum 1 sudu teh serbuk penaik 125 gm cornflakeshttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 5 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Ceri merah Mangkuk kertas hitam Cara: Pukul gula dan mentega hingga kembang.Masukkan telur dan esen vanila. Ayak tepung bersama serbuk penaik. Campur tepung dan cornflakes ke dalam adunan mentega. Gaul rata. Ambil secubit-secubit dan masukkan ke dalam mangkuk kertas. Bubuh ceri sebagai hiasan. KEPINGAN WALNUT & CORN FLAKES RANGUP Bahan-Bahan

Bahan A: 45 gm mentega 60 gm gula aising , diayak 1 1/2 biji telur, dipukul 1 1/2 sudu teh esen vanilla Bahan B: 50 gm tepung gandum 40 gm walnut dicincang kasar 2 cawan corn flakes Cara Cara 1. Alas bekas pembakar berukuran 3 cm X 30 cm dengan kertas aluminium dan dilenser sedikit 2.Krim bahan (A mentega dan gula aising), kemudian masukkan telur, di ikuti esen vanilla selepas itu bahan (B) gaul sebati. 3. Letak campuran keatas bekas yang disediakan. Ratakan nipis nipis 4. Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 150C selama 10 15 minit atau hingga kekuningan 5. Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan hingga sejukhttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 6 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

6. Apabila telah sejuk, pecahkan menjadi kepingan. *anda boleh juga menggunakan acuan kertas jika suka.

CORN FLAKES COOKIES Kak Nors 200g 100g 1 tspn 100g 100g 200g 125g 1 tspn 1 Plain Flour Custard Powder Baking powder Corn Flakes Mixed fruit Margarine brown sugar Vanilla Essence egg yolk

1. Sift together ingredients flour / custard powder / baking powder / corn flakes / mixed fruit 2. Butter , sugar, vanilla essence beat until fluffy and add egg yolk. Beat well. 3. Fold in mixture and mix until it forms a soft dough. 4. Drop 1 teaspoonful of dough on lightly greased baking trays. 5. Bake in preheated oven at 180 for 15-20 minutes or until golden brown.

CRUNCH CHOCOLATE RICE BAHAN A 160 GM MENTEGA 70 GM GULA CASTORhttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 7 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

70 GM GULA CASTOR BAHAN B 300 GM TEPUNG KEK 300 GM TEPUNG BERAS BAHAN C 250 GM OAT 125 GM COKLAT URAI

BAHAN D 1 SUDU TEH ESEN VANILA 1 BIJI telur 1. PUKUL BAHAN A SEHINGGA KEMBANG. 2. MASUKKAN BAHAN D DAN ADUN SEBATI.. 3. MASUKKAN BAHAN B DAN C. 4. BENTUKKAN DOH KECIL-KECIL DI ATAS DULANG PEMBAKAR DAN BAKAR DI DALAM KETUHAR SELAMA 10 MINIT PADA SUHU 180C.

Nutchoc Mamamia Bahan-Bahan Coklat Masak (2 bar jenis yg manis tau-dicairkan) Hirisan Badam Walnut (dipanggang terlebih dahulu) Koko Cruch @ Cornflakes 1 buku Buttercup (di cairkan) okey mula-mula panaskan buttercup, kemudian masukkan kedalam mangkuk.. campurkan coklat masak yg telah dicairkan kacau hingga rata.. masukkan hirisan badam,walnut , koko cruch atau cornflakes kacau hingga sebati akhir sekali masukkan bahan-bahan tersebut kedalam cup kertas dan biarkan hingga coklat kering @ sejuk sedia untuk dimakan. pesanan penting.tak perlu di masukkan kedalam peti ais kerana coklat itu akan beku sendiri..cubalah jgn x cuba gerenti sedap! ermm yummy!!

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 8 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

HAZELNUT RICOTTA COOKIES A. 180 gm Butter 90 gm Gula Kastor 1 biji Kuning Telor 1/4 steh Butter Emulco B. 220 gm Tepung Gandum 30 gm Tepung Jagong 30 gm Tepung Sago 20 gm Cheedar Cheese Sagat 20 gm Croquant 20 gm Hazelnut-Kisar 40 gm Cheese Cracker Kisar (Biskut Julies, cheese) 1/8 steh Baking Powder Hiasan: Kunging Telur, Croquant, Chocolate Rice

1. Putar bahan A hingga sebati. 2. Masukkan Bahan B, gaul sebati. 3. Canai dan terap. Sapu kuning telur dan hiaskan dengan choc rice dan croquant. CHOCOLATE NUT COOKIES A. 100 gm Butter 75 gm Gula Icing 1 biji Kuning telur 1/4 steh Lemon essen 1/4 steh Garam 1/4 steh Emplex B.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 9 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

B. 150 gm Tepung Gandum 20 gm Susu Tepung 30 gm Tepung Jagung 50 gm Kekacang(Pistachios, Badam, Gajus) (Dikisar Halus) Secukupnya Gajus atau hazelnut (Inti dalam biskut) Secukupnya Papercup Hitam Dark Cooking Chocolate dan gula warna warni (Hundred Thousand) 1. Sebatikan semua bahan A 2. Masukkan Bahan B dan uli menjadi doh. Sukat adunan sukatan 1 steh dan isi inti kacang. 3. Bakar. 4. Dah masak, masukkan dalam papercup hitam dan tuangkan coklat masakan dan taburkan dengan hundred thousand di atasnya. TIA MARIA A. 125 gm Butter 30 gm Gula Perang 2 steh Nescafe (Bancuh dengan air panas) 1 steh Esen Vanilla 1 biji Kuning Telur B. 180 gm Tepung Gandum 20 gm Tepung Jagung 30 gm Hazelnut Kisar 1 steh Koko Powder 30 gm Halwa Kundur (Cincang) Hiasan: Chocolate Putih Tabur colour rice di atasnya. 1. Putar bahan A, sebati. 2. Masukkan semua bahan B dan perap selama 10 minit, canai dan terap.Bakar.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 10 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

3. Dah masak hiaskan dengan chocolate putih di atas biskut dan taburkan colour rice.

KUIH TIRAM

Hari tu mat chat dengan Shamen, dan bercerita pasal resipi yang kak lina tanya, Fidah (Shamen tu nama abah dia!!) dengan baik hati dia (di Australia) sanggup call ibu dia yg berada di Malaysia untuk bertanya resipi. Dia kongis dengan Mat, semalam fidah buat, hari ni mat pulak buat..Jom cuba. Bahan-Bahannya 500 g tepung gandum 1 biji telur gred A, dikacau sedikit 2 camca besar marjerin/mentega 1/2 camca teh garam 160 ml air (kurang lebih) 6 camca besar tepung jagung* 6 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau hingga menjadi paste) Gula kastor secukupnya Minyak untuk menggoreng Cara membuatnya

Bancuh tepung jagung dengan minyak masak dan kacau hingga menjadi pes yang licin dan tidak berketul2. Ketepikan.

Gaul tepung, garam, telur dan mentega hingga rata. Tuang air sedikit demi sedikit sambul terus menggaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Bulatkan dan bagi kepada 2 bahagian (mat bagi pada 3 bahagian). Ambil satu bahagian, canai nipis dan sapu dengan pes tepung tadi rata (lebih kurang 1 1/2 camca besar).

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 11 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Kemudian gulung kemas2 macam nak buat swiss roll. Ketatkan gulungan dan potong lebih kurang 1.5 cm, seperti gambar di bawah.

Ambil satu bahagian. Canai nipis memanjang seperti dalam gambar.

Kemudian goreng dalam minyak sederhana panas, mat goreng 3 kuih sekali goreng sebab yang mat buat ni besar, kalau nak buat kecil, doh (sebelum dicanai) tadi bagi kepada bahagian yang lebih kecil, canai dan sapu pes tepung, gulung dan potong kecil, canai dan gorengtapi keje kena lebih laaa..Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan minyaknya atas paper towel. Salut dengan gula kastor.

SHORTBREAD MARBLE

Mula2 mat tengok resipi ni, terus jatuh hati dan esok jugak mat pi beli loyang khas untuk membuat shortbread ni. Kalau ikut nama asal, shortbread ni, Shortbread Batik, tapi masa mat membuat garisan dari coklat putih, hasilnya tak secantik macam mak lang buat, jadi mat memmarblekan aje lahhabis cerita. Pada asasnya tak delah sesukar mana nak buat shortbread ni, cuma perlu ada kesungguhan dan jangan buat sambil lewa atau macam mood tu tak stabil hehehelagi satu, resipi asal, guna loyang khas berpemotong, berukuran (10 x 12) inci, tapi mat guna acuan sama cuma berukuran (12 x 12) inci. Sapa yang nak cuba tu dan nak tengoklah hasil yang asli dari mak lang, boleh rujuk sini. Bahan Shortbread:300 g tepung gandum 125 g gula halus 80 g serbuk badam 250 g mentega 110 g susu tepung Coklat Topping:350 g coklat masakkan (mat guna jenama tulip) 1 camca teh shortening 200 g white cooking choclate Cara membuatnya:http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

alat pemotong khas.Page 12 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Cara membuatnya:-

alat pemotong khas.

1. Satukan semua bahan2 untuk shortbread dalam satu bekas, gaul hingga adunan menjadi doh yang lembut. Keluarkan alat pemotong dari acuan, alas dasartin dengan kertas minyak, biar besar dari saiz tin.

2. Masukkan doh tadi ke dalam tin dan ratakan hingga memenuhi tin. Tekan2 supaya sama rata dan seimbang. Masukkan kembali alat pemotong dan tekan 3. 4. 5.perlahan hingga rata. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 20 minit. Keluarkan dari oven, biar suam dan keluarkan alat pemotong tadi dan biar shortbread betul2 sejuk. Panaskan coklat masakan secara double boiler, bila coklat cair, masukkan shortening dan kacau hingga rata. Angkat coklat tadi dan tuang atas shortbread. Ratakan coklat hingga memenuhi permukaan shortbread. Ketepikan sebentar. Cairkan white cooking chocolate secara double boiler. Bila cair masukkan dalam piping beg dan paipkan beberapa garisan memanjang atas coklat tadi. Bila siap. Ambil lidi sate atau chopstick, lorek ke kanan dan ke kiri secara melintang garisan coklat putih tadi hingga mendapat corak yang diingini. Kemudian, masukkan kembali alat pemotong tadi dan tekan perlahan2. Sejukkan dalam peti sejuk hingga colat keras, keluarkan alat pemotong dan boleh diasing2kan shortbread tadi sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..

BISKUT SUJI

BISKUT SUJI Bahan-Bahan 1 kg tepung gandum 1 tin sederhana (16 oz) minyak sapi QBB 1 tin sederhana gula pasir (tin yg sama dgn minyak sapi) di kisar jd serbuk 1 genggam tepung suji Cara:http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 13 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Gaul kesemua bahan dan uli hingga sebati. Kemudian bentukkan menjadi bebola kecil. Saiz terserah kpd citarasa anda. Bakar di dalam ketuhar sgn suhu kira-kira 160- 170 darjah Celsius sehingga masak.

PRETZELS PRETZELS (Sumber Resipi : Chef Alex Goh) Bahan A 160 gm mentega 70 gm gula aising Bahan B 1 biji kuning telur sudu teh esen vanilla 1 biji parutan kulit lemon Bahan C 260 gm tepung 1 sudu teh baking powder sudu teh tepung susu Cara:

1. Adun Bahan A hingga sebati. Masukkan Bahan B dan pukul hingga lembut dan ringan. 2. Campurkan Bahan C yg telah diayak dan gaul hingga rata. 3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Ambil sedikit doh tadi dan canai menjadi jejari 9sm dan bergaris pusat (diameter) 8mm. (kalau susah sgt, agak2 jer!) 4. Pintal dari kedua-dua bahagian utk menghasilkan simpul longgar.

5. Sapukan air ke atas doh yg sudah dipintal tadi. Ayakkan gula kasar di permukaan nya. 6. Bakar pada suhu 175 darjah Celsius selama 15-20 minit.

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 14 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

(This cookie was done by my daughter Syazwani)

TRIANGLE LEMON CHEESE COOKIES

TRIANGLE LEMON CHEESE COOKIES (Sumber Resipi : Chef Alex Goh) Bahan A 100 gm keju krim (cream cheese) Bahan B 60 gm keju cheddar Bahan C 200 gm mentega 150 gm gula 1/8 sudu teh garam (atau secubit jer!)

Bahan D 1 biji parutan kulit buah lemon 1 biji telur Bahan E 300 gm tepung 20 gm tepung jagung 1 sudu besar tepung susu sudu teh bicarbonate of soda Bahan F 150 gm kepingan badam (almond flakes) Cara:

1. Pukul Bahan A hingga licin. Masukkan Bahan B dan adun hingga sebati.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 15 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

2. Satukan semua Bahan C dan pukul sehingga lembut. Kemudian masukkan Bahan D dan pukul hingga tidak berbintil-bintil. 3. Akhir sekali, masukkan Bahan E dan adun hingga sebati. Simpan dalam peti sejuk selama satu jam atau sehingga dohnya keras. 4. Keluarkan doh dari peti sejuk dan uli secara cermat supaya ia menjadi lembut. 5. Bahagikan doh kepada 4 bahagian dan bentukkan menjadi jejalur panjang bersegi-tiga berukuran 28 sm. 6. Selaputkan kesemua tiga bahagian dengan kepingan badam. Balut dgn plastik dan simpan dalam peti sejuk semalaman. 7. Keluarkan doh daripada peti sejuk dan potongkan menjadi 3mm tebal. 8. Letakkan atas dulang bergris atau yg telah dialas dgn kertas minyak. 9. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 20 minit atau sheingga kuning keemasan. Nota dari Chef Alex: Jangan terlalu memukul adunan sehingga ringan dan gebu. CORNFLAKES CHOCOLATE MACAROONS Pheww. finally, ada masa terluang utk berkongsi resipi sekali lagi. Bagi mereka yg telah request utk mendapatkan beberapa resipi biskut tertentu drpd saya, inilah salah satu drpdnya yaa. Maaf kalau agak terlambat tp bak pepatah Inggeris berkata, its better late than never heheh.. (alasan jer.) . Maybe boleh rancang buat utk Raya Haji nanti kot! CORNFLAKES CHOCOLATE MACAROONS (my sis-in-law) Bahan-Bahan 225 gm corn flakes (atau almond flakes) 180 gm choc renchoco/choc chips 175 gm gula halus 3 biji putih telur (saiz yg besar) 1-2 sudu the esen vanilla Cara-Cara: Pukul putih telur dgn esen vanilla dan masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul lagi hingga betul-betul pekat (stiff). Setelah itu, masukkan cornflakes dan renchoco/choc chips dan gaul rata-rata. Anda boleh juga masukkan kira-kira 50 gm kacang( srpti badam, walnut, hazelnut, etc). Setelah itu masukkan ke dalam acuan cupcakes yg kecil dan bakar hingga masak dan rangup dgn suhu ketuhar sekitar 140 darjah Celsius selama kira-kira 20-30 minit (tergantung kpd ketuhar anda). Note: My wife omitted the choc chips. She just grated some chocolate over the mixture. Also since our children like it plain, we didnt put any nuts. Its worth trying. Tasted alittle bit like Kellogs cornflakes frosties. (cornflakes bersalut gula)http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 16 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Biskut Raya Salam buat semua. Dah masuk minggu ketiga kita berhari raya. Pejam celik, pejam celik, dah nak berakhir bulan Syawal yg mulia ini. Begitu cepat masa berlalu. Kpd sesiapa yg saya blum berkesempatan, di sini saya sekali lagi menyusun sepuluh jari memohon maaf jika terdapat salah dan silap semasa berinteraksi dgn anda semua. Semoga anda semua berbahagia di samping keluarga di Hari Raya ini. Dah beberapa minggu saya tak update blog ni- almaklum Rayalah katakan. Macam malas nak update. Masa pun seakan tidak menyebelahi saya. Hujung minggu samada pergi berziarah atau pun menerima tamu di rumah. Kekadang tu (waktu malam) belum selesai kemas selepas tetamu pulang, tepon bunyi lagi Hello, kau ada rumah? kalau ada kami nak singgah! Heheh..lemah longlai rasanya.. Agak-agak, next time kalau dah penat nak layan tamu, bila tepon bunyi jgn angkat kot??? Atau pun tutup sumer lampu kat umah. Boleh gitu??? Tapi, think on the positive side! Mereka yg sudi berkunjung ke rumah kita menandakan mereka ingat pd kita. Thats more important- mengeratkan tali silaturrahim sesama kita. Last Sunday, we receive tetamu from my wifes side. Ada jugaklah kami prepared lauk Bamiah, Mee Goreng, hot-dog wrapped in roti canai pastry, jelly fruit cocktails and brownies. Tapi dek kerana sibuk dan perhaps mls, satu gambar pun tak snap!! Anyway, di sini saya nak share some pics of the cookies yg kami sediakan waktu Raya ni. Ada juga yg kami beli jer!! (kuih tart & bangkit) heheh.. Kalau takde org membeli kuih kat pasar/bazar Ramadhan tu, camner peniaga2 tu nak untung, kan? Btw, kuih tart tu rupanya kureng but the taste , ooo very nice! very gedik oso! So, heres the pics.

Chocolate Hazelnut Cookies Atas request mamimontel, di sini saya postkan lagi resipi Chocolate Hazelnut Cookies. Resipi ini terdapat dlm buku masak seorang guru masak Singapura Puan Zainab Khamis. Saya membuat sedikit perubahan dari segi membuatnya. Sebenarnya kan Puan Zainab ni yg saya sebut Mak Nab adalah merupakan pangkat ibu saudara saya kerana beliau adalah sepupu kpd arwah bapa saya. Anyway, this is the recipe.CHOCOLATE HAZELNUT COOKIES Bahan-bahannya: 250 gm mentega 100 gm kacang panggang hazelnut (kisar halus)- saya kisar 1/2 kasar 1/2 halus 225 gm tepung Hong Kong (saya tambah sedikit lagi jika adunan lembik) 1 sudu teh esen vanilla 70 gm gula halus 50 gm tepung beras secukup badam/hazelnut cincang (dibakar sebentar) secukup hazelnut (dibakar sebentar) Peraturan:

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 17 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan tepung Hong Kong, tepung beras dan hazelnut kisar. Ambil sebiji hazelnut, bolotkan dengan adunan tepung tadi hingga menjadi seperti bola. Ulang sehingga kesemua hazelnut dan adunan habis. Bakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah Celsius. Setelah masak, sejukkan dan celup dengan cokelat mohrenglanz yang telah dicairkan. Masukkan ke dalam acuan kertas lalu taburkan di atasnya dengan badam/hazelnut cincang. Cara saya:

Selepas menabur badam/hazelnut cincang, biarkan cokelatnya kering baru dicelupkan lagi atau tuangkan cokelat (kali kedua) ke atas cookies tadi dan taburkan badam/hazelnut (kali kedua). More cookies Well, its been quite a while since I last update my blog. Havent been quite well lately. I guess its a blessing as I have more time to rest..hehe. Ramadhan is into its third week & Syawal is round the corner and I havent start on my cookies yet. I somehow lost some zest these few days sigh.. Anyway, my PA has started the ball rolling , I guess I have to catch up with her later. For now, Im attaching a few recipes which Ive came across and I think theyre quite nice to try. Basically, most cookies have similar methods of preparation & sometimes similar ingredients; its just the variations in the end product i.e. the shapes/sizes/tastes that make them stand above the rest. So, here are the recipes : CHOCOLATE ALMOND COOKIES Bahan-Bahan (A) 260 gm mentega 185 gm gula aising (B) 1 biji telur sudu teh pes kopi 1 susu teh pes cokelat (C) 400 gm tepung 1 sudu besar tepung susu sudu teh baking powder 15 gm serbuk koko (D) 180 gm kepingan badam (almond flakes) Cara Pukul ( A ) hingga sebati. Masukkan ( B ) dan pukul hingga licin. Masukkan ( C ) yg telah diayak dan kemudian tambahkan ( D ). Adun hingga sebati. Tekan adunan ke dalam dulang segi-empat, berukuran 20 sm (8 inci) yg dialas dgn kertas minyak. Simpan dalam peti sejuk semalaman atau sehingga keras. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan potong menjadi kepingan 4sm. Potong menjadi kepingan nipis berukuran 5 mm tebal. Letakkan dalam dulang pembakar yg telah digris dan bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 20-25 minit.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 18 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

pada suhu 170 darjah Celsius selama 20-25 minit. Nota: Kepingan badam boleh digantikan dgn kacang lain seperti walnut, hazelnut atau lain2. DATE AND NUT COOKIES Bahan- Bahan

(A) 100 gm mentega secubit garam 70 gm gula perang 70 gm gula 1 sudu teh glukos cair (B) 1 biji telur (C) 1 biji kulit oren (diparut halus) sudu besar jus oren (D) 150 gm tepung sudu besar tepung susu sudu teh baking powder sudu teh bicarbonate of soda (E) 70 gm kurma (dicincang) 50 gm kacang walnut (dicincang) 30 gm badam hiris 25 gm kelapa parut kering Cara Adun ( A ) hingga sebati. Campurkan ( B ) dan putar hingga tidak berbintil-bintil. Tambah ( C ) dan gaul hingga sempurna. Masukkan ( D ) dan adun hingga sebati. Masukkan ( E ) dan gaul rata-rata. Titiskan 1 sudu kecil adunan ke atas dulang yg telah digris. Tekan dgn garfu. Bakar dgn suhu 170 darjah selama 18-20 minit. Nota: Biskut ini cuma perlu diadun hingga sebati. Tidak perlu dipukul hingga ringan. CHEESE PRAWN COOKIES

Bahan (A) 100 gm gula 150 gm mentega secubit garam (B)http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 19 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

(B) biji telur (C) 65 gm keju cheddar (diparut) (D) 1 bijji bawang putih 1 biji bawang kecil sudu teh cerbuk cili sudu teh lada sulah sudu teh serbuk ketumbar sudu teh serbuk halia (E) 40 gm udang kering (dikisar halus) (F) 180 gm tepung sudu teh bicarbonate of soda sudu teh baking powder sudu besar tepung susu Cara Pukul ( A ) sehingga ringan. Masukkan ( B ) dan pukul lagi hingga rata dan tidak berbintil-bintil. Campurkan ( C ) dan kemudian ( D ). Adun hingga sebati. Titiskan satu sudu teh adunan ke atas dulang yg telah digis dan tekan dgn garfu. Bubuh sekeping udang di atasnya jika suka. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama kira-kira 20 minit atau sehingga kuning keemasan. Nota: Jika anda tidak menggemari rasa keju, keju cheddar parut tadi bolehlah ditiadakan. ALMOND CORNFLAKE CRUNCH

Bahan 130 gm mentega 145 gm gula secubit garam sudu teh glukos cair (boleh diganti dgn madu) 1 biji 200 gm tepung gandum } 1 sudu teh baking powder } 1 sudu besar tepung susu } sudu teh sebuk kayu manis } diayak 50 gm cornflake 70 gm badam (dihiris) Untuk Hiasan Sedikit badam cincang Sedikit ceri hijau/merah Cara Pukul mentega, gula, garam dan glukos sehingga lembut, masukkan telur dan terus pukul hingga sebati. Masukkan tepung, baking powder, tepung susu dan serbukhttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 20 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Pukul mentega, gula, garam dan glukos sehingga lembut, masukkan telur dan terus pukul hingga sebati. Masukkan tepung, baking powder, tepung susu dan serbuk kayu manis. Adun hingga rata. Akhir sekali masukkan cornflakes dan badam hiris. Gaul rata-rata. Ambil satu sudu te hadunan dan bentukkan menjadi bebola. Selaputkan dengan badam cincang. Letakkan di atas dulang yg telah digris. Hiaskan dgn ceri hjau/merah di bahagian tengah dan tekan perlahan-lahan. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 12 -15 minit atau hingga kuning keemasan. Nota: Biskut ini boleh di selaputi dgn cornflakes yg di hancurkan selain dari badam cincang. PECAN CHOCOLATE CHIP COOKIES Bahan-bahan (A) 100 gm gula 110 gm gula perang sudu teh garam 100 gm mentega 60 gm majerin 1 tsp glukos cair (B) 1 biji telur sudu teh esen vanilla (C) 200 gm tepung sudu teh bicarbonate of soda sudu teh baking powder (D) 100 gm kacang pecan (dicincang) 100 gm chocolate chip Cara Pukul ( A ) hingga lembut. Masukkan ( B ) dan pukul lagi hingga rata. Masukkan ( C ) yg telah di ayak dan adun hingga sebati. Akhir sekali, masukkan ( D ) dan gaul rata-rata. Titiskan 1 sudu teh adunan ke dulang pembakar yg telah digris. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 15 18 minit. Nota: Kacang pecan boleh digantikan dgn kekacang yg lain. Glukos boleh digantikan dgn madu. CASHEW NUT CRUNCH Bahan-Bahan (A) 150 gm mentega 80 gm gulaperang 130 gm gula secubit garam (B) 1 biji telurhttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 21 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

(C) 140 gm tepung sudu teh baking powder sudu teh bicarbonate of soda (D) 30 gm rolled oats (kisar halus) 70 gm kacang gajus (cincang) 50 gm chocolate chip 50 gm cokelat putih (cincang kasar) Cara Pukul ( A ) di dalam alat pengisarhingga licin dan gebu. Tambah ( B ) dan pukul lagi hingga rata. Campurkan ( C ) yg telah diayak dan adun hingga sebati. Masukkan ( D ) dan gaul hingga sebati. Ambil sesudu besar adunan dan titiskan ke atas dulang pembakar. Ratakan secara cermat. Ulang hingga adunan selesai. Jarakkan 3sm di antara setiap adunan ini. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama kira-kira 20 minit. Nota: Biskut ini kelihatan lembut bila dibakar tetapi sesudah sejuk, ia menjadi keras dan rangup.

Cookies/Biskut Yg Mudah Hmm. dah beberapa hari tak update blog. Sibukdgn tugas pejabat dan tuntutan-tuntutan yg lain dlm bulan yg mulia ini. Bagaimanapun, harini saya lampirkan beberapa jenis resipi biskut/cookies yg mudah utk dibuat menjelang Raya nanti. Ada di antaranya yg telah saya cuba dan hasilnya, alhamdulillah. Kalau ingin mencubanya silalah. VIENNESE DELIGHTS

Bahan 250 gm mentega 130 gm gula aising 120 gm Top flour (diayak) 150 gm tepung gandum (diayak) 50 ml susu kotak 2 sudu teh esen vanilla secubit garam secukup ceri/kacang pistachio/ chocolate chip/badam cincang secukup chocolate mohrenglanz (coating) Cara Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. Masukkan tepung dan susu lalu kacaulah hingga rata. Akhir seklai masukkan esen vanilla. Alaskan tin pembakar dgn baking paper. Masukkan adunan kedalam piping bag dan picitlah berbagai bentuk di atas baking paper tadi. Kemudian hias dgn ceri, pistachio atau chocolatehttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 22 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

dgn baking paper. Masukkan adunan kedalam piping bag dan picitlah berbagai bentuk di atas baking paper tadi. Kemudian hias dgn ceri, pistachio atau chocolate chip dan bakar dgn suhu 180 darjah selama kira-kira 20 minit. Jika suka, biskut ini boleh juga dihiaskan dgn sedikit chocolate mohrenglanz yg telah dicairkan dgn kaedah double-boil. CANADIAN COOKIES (TESTED)

Bahan 250 gm mentega 100 gm gula perang 300 gm Top flour 80 gm tepung jagung 80 gm Nestum 50 gm badam cincang (dibakar) 2 sudu makan susu pekat 1 sudu teh vanilla sudu teh garam Hirisan badam untuk hiasan Kuning telur (dikocok, utk disapu) Cara Mentega, gula perang, vanilla, garam dan susu pekat dipukul sehingga rata dan kembang. Masukkan Nestum, badam cincang, tepung jagung dan Top flour. Gaul hingga rata dan sebati. Canai dan terap adunan, sapukan kuning telur dan hias badam hiris di atasnya. Bakar dgn kepanasan 180 darjah Celsius sehingga masak dan kekuning-kuningan. KURMA DELIGHT (TESTED) Bahan 250 gm mentega 100 gm gula perang 1 sudu teh esen vanilla 250 gm tepung gandum diayak } 100 gm tepung jagung } disatukan 40 gm tepung kastad } 30 gm serbuk badam } 50 gm Nestum } dikisar 50 gm kelapa kering } Cara Pukul mentega, gula perang dan vanilla hingga sebati. Masukkan bahan kisar, gaul rata. Masukkan campuran tepung tepung dan gaul lagi sehingga mendapat doh yg lembut. Canai dan terap ikut citarasa anda. Sapukan kuning telur di atasnya dan hiaslah dgn sehiris kurma. Bakar dgn kepanasan 180 darjah Celsius selama 25 minit atau sehingga masak. Setelah biskut sejuk baru dihias di atasnya dgn gula aising.

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 23 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Bahan Hiasan (Aising) 1 biji kuning telur- dikocok dgn setitis warna kuning beberapa biji kurma lembut- dihiris memanjang 50 gm putih telur 150 gm gula aising 15 gm tepung jagung sudu teh esen vanilla

Cara Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula aising, vanilla dan tepung jagung. Kacau hingga sebati. Ambil sedikit adunan gula ini, masukkan ke dalam sarung plastik (piping bag) dan hiaskan di atas setiap keping biskut, sebelum disimpan.BLACK FOREST COOKIES

Bahan A 200 gm mentega 240 gm gula perang sudu teh esen vanilla Bahan B sudu teh garam 80 gm telur (kira-kira1 biji) Bahan C 300 gm tepung gandum } 1 sudu teh baking powder } diayak Bahan D 20 gm badam (hiris panjang) 150 gm croquant 50 gm kelapa parut kering 150 gm dark chocolate chips 120 gm ceri merah

{40 gm badam hiris panjang -utk ditabur}http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 24 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Cara Pukul semua bahan A di dalam mangkuk sehingga lembut dan kembang. Masukkan bahan B dan pukul lagi hingga menjadi adunan yg halus. Masukkan pula bahan C dan gaul rata. Akhir sekali, masukkan bahan D dan gaul lagi hingga rata. Adunan di dalam mangkuk ini ditutup dan disimpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman. Setelah itu dikeluarkan dari peti sejuk , sendukkan satu sudu teh adunan cookie dan aturkan diatas dulang pembakar yg telah di gris. Hias dgn badam hiris di atasnya dan tekan sedikit supaya melekat. Bakar pada suhu 170 darjah C selama lebihkurang 15-20 minit atau sehingga masak dan garing.MOCCA LOG COOKIES (TESTED) Bahan 250 gm mentega 150 gm gula kaster 430 gm Top flour (diayak) 2 biji telur 1 sudu teh garam 1 sudu teh esen vanilla 1 susu makan penuh Nescafe secukup badam cincang (dibakar sebentar) secukup chocolate coating (Tulip) dan chocolate nugotin dicairkan) Cara Pukul mentega, gula dan garam hingga kembang lalu masukkan telur dan vanilla. Pukul lagi sehingga sebati. Tepung dan Nescafe disatukan, masukkan ke dalam adunan mentega tadi dan gaul lagi hingga rata. Adunan ini agak lembik sedikit. Gunakan nozzle bintang dan picitkan keatas dulang pembakar dgn saiz panjangnya cookies ini mengikut citarasa anda. Bakar dgn suhu sederhana selama kira-kira 15 minit atau sehingga masak kekuningan. Sejukkan biskutnya. Celupkan hujung biskut ke dalam cokelat cair dan salutkan dgn badam cincang. Setelah kering, barulah disimpan dalam botol.

Rolled Oats Cookies Ramai teman-teman yg telah mencuba resipi Rolled Oats Cookies memberikan maklum-balas yg positif & baik. Ada yg telah mengambil tempahan dan ada pula yghttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 25 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Ramai teman-teman yg telah mencuba resipi Rolled Oats Cookies memberikan maklum-balas yg positif & baik. Ada yg telah mengambil tempahan dan ada pula yg dah konfiden buatkan cookies ni utk rakan dan teman meraka. Syabas! Saya lampirkan sekali lagi resipi ni yg telah saya postkan kat blog ni pd 24 Ogos 2006. (Actually, saya selalu start buat kuih raya abt 7-10 days b4 Raya but I really want to share this with everyone so I baked it yesterday. Selamat mencuba BISKUT OATS Bahan-Bahan 375 gm (1 buku)mentega 1 sudu teh vanilli 6 biji kuning telur 2 cawan (mumbung) gula pasir dikisar halus 1 cawan tepung naik sendiri 300 gm badam / gajus (dipotong kecil-kecil , dibakar kira-kira 10 minit) 1 kg rolled oats (dibakar kira-kira 10 minit) Peraturan Kacau mentega , gula dan vanilli hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji lalu dikacau lagi hingga pekat. Kemudian masukkan tepung yang telah di gaul bersama badam/gajus tadi. Akhir sekali , masukkan rolled oats dan kacau hingga sebati. Ambil adunan sedikit-sedikit ,taruh atas dulang pembakar lalu dibakar sehingga kekuningan. (Dulang pembakar hendaklah di sapu dgn sedikit mentega agar biskut tidak melekat.)

Cookies & Biscuits Hmmm, puasa dah round the corner nih, masuk 2 minggu puasa nanti sibuk ler org buat kuih Raya. Ha.. di sini saya nak berkongsi beberapa resipi biskut bersama anda. Tapi, maaf yer, saya blum cuba. Apa kata kita sama2 cuba dan bolehlah share maklum-balasnya nanti. Bagaimana? OK ? Triple Chocolate Peanut Buter Cookies

Bahan 125 gm mentega tanpa garam cawan gula perang yg lembut (soft brown sugar) 1 biji telur, dikocok sebentar cawan peanut butter 1 cawan tpg gandum, diayak sudu teh soda bicarbonate cawan serbuk koko 175 gm white chocolate compound 175 gm dark chocolate compoundhttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 26 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

175 gm dark chocolate compound Cara Panaskan ketuhar 180 darjah C Pukul gula dan mentega sehingga ringan dan berkrim. Masukkan telur dan pukul sehingga rata. Masukkan peanut butter dan pukul lagi hingga sebati. Dengan menggunakan sudu logam (metal spoon), masukkan tpg, soda bicarbonate dan srbuk koko. Gaul sehingga menjadi doh yg lembut. Ambil satu sudu makan rata doh dan bentukkan seperti bebola. Letakkan diatas dulang biskut, kemudian leperkan menggunakan garpu, sambil dicorak menyilang (criss-cross pattern). Ulang sehingga doh habis. Bakar selama 20 minit. Setelah masak biarkan sejuk di dalam dulang pembakar selama 5 minit, kemudian barulah dialih ke redai. Biskut harus betul-betul sejuk sebelum dihias. Cairkan white chocolate compound dgn kaedah double boil sehingga halus. Celup satu pertiga dari setiap biskut dgn coklat putih. Letak semula di redaisupaya cepat sejuk dan kukuh. Cairkan pula dark chocolate compound dgn cara yg sama dan celup bahagian bertentangan biskut dgn warna coklat pula. Bahagian tengah biskut kosong tidak bersalut. Sejukkan di redai. BISKUT CORNFLAKE BIJAN HITAM Bahan

250 gm mentega 200 gm gula kaster 1 biji telur 375 gm tpg gandum atau Top flour } 1 sudu teh baking powder } diayak sudu teh esen vanilla 40 gm bijan hitam, dibakar sebentar 150 gm cornflake- dihancurkan sedikit Cara Pukul mentega, gula kaster dan vanilla dgn kelajuan yg kuat sehingga 3 minit atau sehingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi selama 2 minit. Perlahankan kelajuan mesen dan masukkan tpg yg telah diayak, bijan hitam serta cornflake. Pukul lagi selama 2 minit Bentukkan bebola kecil dan atur di dulang pembakar. Bakar di ketuhar 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga garing. BISKUT MACADEMIA & UMPAI LAUT (SEAWEED) Bahan

200 gm mentega 130 gm gula kaster 1 sudu teh esen vanilla 1 biji telur (sederhana) 288 gm tpg gandum atau Top flour } 60 gm tpg kastad } diayak 80 gm kacang macademia dicincanghttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 27 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

80 gm kacang macademia dicincang 5 gm umpai laut Cara Pukul mentega, gula kaster & esen vanilla dgn kelajuan yg kuat selama 2-3 minit atau sehingga kembang. Masukkan telur, pukul lagi selama 2 minit. Dengan kelajuan yg perlahan masukkan tpg yg telah diayak, kacang macademia dan umpai laut. Pukul lagi hingga menjadi doh yg lembut. Bahagi doh kpd 3 bahagian. Letak setiap doh di atas plastik dan gulung ketat-ketat. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 2-3 jam. Setelah itu, keluarkan doh dan dipotong kepingan, setiap satu cm tebal. Atur di dulang pembakar dan sapu telur di atasnya. Bakar di ketuhar 170 darjah Celsius selama 20-25 minit atau sehingga garing.

Nota: Kacang macademia boleh digantikan dgn kekacang yg lain, atau hirisan korma.BISKUT GAJUS Bahan 125 gm Crisco 125 gm mentega 150 gm gula kaster 4 biji kuning telur 300 gm Top flour } 1 sudu teh sodium bicarbonate } 1 sudu teh baking powder } 25 gm tpg jagung } 25 gm tpg susu } diayak 60 gm gajus dibakar sebentar dan dikisar kasar secukup gajus dibelah dua untuk hiasan secukup telur utk disapu di atas biskut Cara Pukul Crisco, mentega dan gula sehingga kembang dan gebu dgn kelajuan yg deras selam 3-5 minit. Masukkan kuning telur sebiji sebiji sambil dipukul, sehingga bergaul rata. Dgn kelajuan perlahan, masukkan campuran tpg yg telah diayak, sedikit sedikit sehingga mendapat adunan doh yg lembut. Masukkan pula gajus kisar dan adun hingga rata. Adunan dibahagi sama rata, setiap satu 10 gm. Jadikan bebola kecil dan ditekan di tengahnya lalu dihias dgn gajus. Tekan sedikit lagi supaya gajus melekat dan sapu telur di atasnya. Bakar di ketuhar 170 darjah C, selama 10-15 minit atau sehingga masak.

Biskut/Cookieshttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 28 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Biskut/Cookies These are some of those simple biscuits/cookies which me & my wife had tried during festive seasons. The recipes came from a local cook book. Why not give it a try! Biskut Emping Belinjau

3 cawan tepung gandum 1 cawan tepung jagung 360 gm mentega 250 gm gula Sedikit emping belinjau digoreng (tumbuk) 2 kuning telur Cara Mentega, gula, kuning telur dikacau. Campurkan emping, tepung jagung dan tepung gandum. Uli dan terap mengikut bentuk kegemaran masing2. Bakar selama kira-kira 25-30 minit atau hingga kekuningan.

BISKUT COKELAT WARNA-WARNI 200 gm Top flour 70 gm tepung kastad 100 gm Nestum 75 gm gula halus 180 gm mentega 1 biji telur sudu teh baking powder 60 gm cokelat rice 250 gm cokelat coating/mohrenglanz (eg.brand Tulips)-dicairkan sedikit hundreds & thousands (berwarna-warni)http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 29 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

sedikit hundreds & thousands (berwarna-warni) Cara Campurkan Top flour, tpg kastad, nestum, baking powder dan cokelat rice lalu diketepikan. Pukul mentega dgn gula hingga kembang sedikit , dan masukkan telur lalu pukul lagi hingga rata. Selanjutnya, tuangkan campuran tepung tadi, gaul rata hingga sebati. Kemudian canai dan terap dengan acuan biskut hati atau mengikut citarasa anda. Bakar selama kira-kira 20 25 minit. Sementara menunggu biskut sejuk, cairkan cokelat dulu dgn kaedah double-boiling. Celupkan separuh biskut tadi dgn cokelat cair dan taburkan hundreds & thousands ke atasnya.

PISTACHIO DELICACY 100 gm mentega 100 gm Top flour 50 gm gula kaster 40 gm Quaker Oats (dikisar) 20 gm tepung beras sudu teh garam sudu teh emplex sudu teh serbuk vanilla secukup cokelat putih (dicairkan) secukup pistachio (dibakar, dicincang kasar2) Cara Mentega, garam, emplex, vanilla dan gula dikacau rata. Masukkan bahan2 yg lain dan uli sehingga rata. Canai dan terap dgn acuan airmata, bakar selama 15 minit dgn kepanasan 160 darjah. Angkat dan sejukkan. Sapukan cokelat putih dan taburkan pistachio. Biarkan sebentar sebelum disimpan.

Tart Keju, M&M Cookies & Cheese Straw Tart Kejuhttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 30 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Bahan-Bahan Pastry 450 gm mentega 3 biji kuning telur 100 gm keju (Kraft)-parut & lecek halus 1 sudu teh vanilli 1 kg tepung gandum 1 biji putih telur 100 gm gula halus Bahan-Bahan Intinya 4 biji nenas (diparut, jgn buang airnya. Masak hingga kering dgn 3 ketul gula batu, 2 cawan gula kasar) Cara Mentega, kuning, putih telur, gula halus, keju dan vanilli digaul dengan tangan hingga sebati lalu masukkan tepung. Uli hingga rata. Kemudian, canai seperti tart biasa dan masukkan inti. Hias dgn citarasa sendiri lalu dibakar hingga masak. (resipi dari Ceria keluarga) Biskut Cokelat M&M

1 biji telur 200 gm mentega 150 gm tepung jagung 50 gm badam kisar 150 gm gula tepung (powder sugar) 200 gm tepung gandum 80 gm tepung Optima secukup chocolate chips dan M&M untuk hiasan sedikit badam cincang Cara: Mentega, telur dan gula dipukul hingga rata. Masukkan tpg gandum, tpg Optima, tpg jagung, badam kisar dan cincang lalu gaul hingga rata. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan lalu hiaskan dgn chocolate chips dan M&M (jgn terlalu besar kerana adunan akan mengembang bila dibakar). Bakar hingga masak dgn suhu ketuhar yg sederhana .. (resipi dari Ceria Keluarga)- anak2 pasti suka makan dan.suka tolong jugak buat cookies nie! sbb senang membuatnya.

Cheese Strawhttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 31 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Cheese Straw 400 gm plain flour 100 gm cornflour 250 gm butter 250 gm cheese (grated) 1 egg (beaten) pinch of salt & pepper Method Mix both flours together with pepper and salt. Add butter (rub-in method) and add in the grated cheese. Mix all the ingredients well and then add in the beaten egg. Roll the dough and cut into desired shape and glaze with egg yolk (optional). Bake till golden brown. crunchy, recipe from my cousin Kak Aini

Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies Ingredients 225gms Flour 150gms Butter 150gms Sugar 1 egg yolk 50gms Cashew Nuts teaspoon vanilla teaspoon bicarbonate soda teaspoon salt Chocolate Chipshttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 32 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Chocolate Chips Method Sift Flour with bicarbonate soda. Beat the Butter and Sugar until fluffy and white (not too fluffy). Add the egg yolk, vanilla and salt to the Butter and Sugar mixture. Fold the Flour in gradually and stir thoroughly. Finally, add the Cashew Nuts and Chocolate Chips. Keep the completed mixture in the freezer. After 1 to 2 hours, it is ready to be baked. You may put in small paper cups or just place it on the baking tray according to your preferred size (Note : If you double the quantity, do not double the the amt of bicarbonate of soda)

Chocolate Chip cookies My children love chocolate chip cookies. I have a few recipes which I would like to share. This one I got it from a cousin. Happy trying! Chocolate Chip Cookies Ingredients

225gms Flour 150gms Butter 150gms Sugar 1 egg yolk 50gms Cashew Nuts teaspoon vanilla teaspoon bicarbonate soda teaspoon salt Chocolate Chips Method Sift Flour with bicarbonate soda. Beat the Butter and Sugar until fluffy and white (not too fluffy). Add the egg yolk, vanilla and salt to the Butter and Sugar mixture. Fold the Flour in gradually and stir thoroughly. Finally, add the Cashew Nuts and Chocolate Chips. Keep the completed mixture in the freezer. After 1 to 2 hours, it is ready to be baked. You may put in small paper cups or just place it on the baking tray according to your preferred size. CRUNCHY NUT DROPS tanpa menggunakan telur Bahan-Bahannya

200 gm mentega 170 gm gula perang (brown sugar) 2 sudu teh esen vanilla 270 gm Top flour 1 sudu teh baking powderhttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 33 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

1 sudu teh baking powder 100 gm chocolate chips 50 gm hazelnut (cincang kasar) 50 gm walnut (cincang kasar) 50 gm badam (cincang kasar) 50 gm gajus (cincang kasar) 10 gm serbuk koko Cara: Pukul mentega bersama gula dan esen vanilla. Tepung diayak bersama baking powder dan koko. Semua kekacang dicincang kasar dan dibakar sebentar (kira-kira 810 minit) lalu sejukkan. Setelah mentega kembang, masukkan tepung, kekacang dan juga choc chips. Gaul rata-rata. Ambil adunan sedikit-sedikit dan longgokkan di atas dulang pembakar. Bakar selama kira-kira 30 minit dgn suhu sekitar 170 darjah Celsius. CHOCOLATE HAZELNUT COOKIES Bahan-bahannya: 250 gm mentega 100 gm kacang panggang hazelnut (kisar halus) 225 gm tepung Hong Kong 1 sudu teh esen vanilla 70 gm gula halus 50 gm tepung beras secukup badam cincang (dibakar sebentar) secukup hazelnut (dibakar sebentar) Peraturan : Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan tepung Hong Kong, tepung beras dan hazelnut kisar. Ambil sebiji hazelnut, bolotkan dengan adunan tepung tadi hingga menjadi seperti bola. Ulang sehingga kesemua hazelnut dan adunan habis. Bakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah Celsius. Setelah masak, sejukkan dan celup dengan cokelat mohrenglanz yang telah dicairkan. Masukkan ke dalam acuan kertas lalu taburkan di atasnya dengan badam cincang.

Oats Cookies Yg Popular Di Kalangan Kawan-kawan Ramai kawan-kawan sepejabat yg tertarik dgn keunikan rasa dan bentuk oats cookies nie. Saya pelajari resipi ni dari seorang teman saya. Maka di sini saya kongsi sama resipinya. Insyaallah kalau ada fotonya, lain kali saya siarkan. BISKUT ROLLED OATS Bahan-Bahan 375 gm mentegahttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 34 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

375 gm mentega 1 sudu teh vanilli 6 biji kuning telur 500 gm gula pasir (dikisar halus) 180 gm tepung naik sendiri 250 gm badam / gajus (dipotong kecil-kecil , dibakar kira-kira 10 minit) 1 kg rolled oats (dibakar kira-kira 10 minit) Peraturan Kacau mentega , gula dan vanilli hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji lalu dikacau lagi hingga pekat. Kemudian masukkan tepung yang telah di gaul bersama badam/gajus tadi. Akhir sekali , masukkan rolled oats dan kacau hingga sebati. Ambil adunan sedikit-sedikit ,taruh atas dulang pembakar lalu dibakar sehingga kekuningan. (Dulang pembakar hendaklah di sapu dgn sedikit mentega agar biskut tidak melekat.)

KUIH KAPIT 100 g tepung gandum 30 g tepung beras 120 g gula kastor 2 biji telur 250 ml santan (1/2 kelapa) 1 camt vanila sed garam Ayak tepung, tepung beras dan garam ke dalam bekas. Pukul gula dan telur hingga sebati. Masukkan tepung dan vanila, kacau rata. Tuangkan santan dan kacau perlahan hingga sebati. Panaskan acuan kuih kapit kemudian lengser dengan marjerin. Tuangkan 1 camb adunan ke atas acuan, buangkan bakinya. Tutup acuan dan masak atas bara api. Bila sudah masak dan keemasan, lipat atau gulung semasa masih panas. KUIH BAHULU 4 biji telur 125 g gula kastor, dijemur sekejap 125 g tepung naik sendiri, diayak sed garam 2 camt tepung beras Putar telur hingga kembang. Masukkan gula dan pukul lagi hingga gebu. Masukkan tepung naik sendiri, tepung beras dan garam perlahan-lahan dan kacau rata. Panaskan acuan bahulu, lengserkan dengan marjerin. Isikan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan, masak dalam oven dengan api atas dan bawah suhu 220 C. Bila keemasan, bolehlah diangkat.

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 35 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

MURUKU BERBEZA MURUKU (dgn gram flour) 2 cawan tepung beras 1/2 cawan gram flour 1/2 cawan tepung kacang hijau 1 camb jintan putih 1 camb ajwan 1/2 camt serbuk cili Secubit serbuk penaik Garam secukup rasa Minyak sapi untuk menguli (jadi doh) MURUKKU 3 biji telur, dipukul sedikit 600 g tepung kacang dal 250-300 ml air + 1 camt garam 240 g tepung beras 2 camb serbuk cili 1 camb serbuk jintan putih 1 1/2 camb serbuk jintan manis 160 g marjerin Minyak utk menggoreng 3-4 pelepah daun kari Apa beza kedua-dua resipi muruku di atas? Resepi yg menggunakan telur lebih lemak tetapi muruku tanpa telur lebih asli rasanya. Lagipun, ia mudah untuk digoreng kerana muruku dengan adunan telur akan berbuih minyaknya. PENERAM 250 g gula merah 2 helai daun pandan, disimpulkan 250 g gula pasir 250 ml airhttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 36 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

250 ml air 500 g tepung beras Minyak masak Masak 4 bahan pertama hingga mendidih. Kacau selalu. Angkat dan tapis ke dalam mangkuk berisi tepung beras (panas-panas). Kacau cepat-cepat dgn senduk kayu hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala. Perap selama 5 jam. Bila sejuk, canai dan terap bentuk gelang dengan lubang di tengah. Guna acuan bulat yg besar dan kecil (untuk lubangnya). Goreng dalam minyak panas hingga masak.

Biskut Shortbread Biskut ini sangat sedap dan rapuh, pasti digemari. Ia seakan-akan Butter Cookies 125 gm mentega 50 gm gula kastor 175 gm tepung gandum, diayak Gula kastor, untuk tabur Cara membuatnya: 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. 2. Masukkan tepung dan uli perlahan menjadi doh. 3. Lengser tin pembakar berukuran 25 26 cm dengan marjerin. 4. Ratakan adunan tadi biar sekata tebalnya, anggaran 5 mm. 5. Cucuk permukaannya dengan garfu. 6. Potong bentuk jejari tapi jangan sampai putus. 7. Bakar pada suhu 160 C selama 30 35 minit atau hingga keemasan. 8. Taburkan gula kastor rata-rata di atasnya. 9. Biar 5 minit sebelum memotongnya dan biar sejuk atas redai.

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 37 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Biskut Kelapa Saya ada 1 kg kelapa kering pemberian dari kawan. Selain daripada buat kuih bangkit kelapa, apakah biskut/kueh/kek yg juga menggunakan kelapa?.

Biskut kelapa 2 cawan gula kastor cawan koko cawan susu segar cawan marjerin 1 camt vanila 3 cawan rolled oats (bukan masak segera) 1 cawan kelapa kering 1 cawan kismis Jerang gula, koko, susu, marjerin dan vanila di dalam periuk. Kacau hingga mendidih. Biar mendidih deras selama 3 min. Masukkan semua bahan lain. Sudukan ke atas kertas kalis minyak. Letak dalam pendingin. Simpan di dalam bekas bertutup, di bahagian bawah rak peti sejuk. Nota: Kismis boleh digantikan dengan badam/walnut bakar. BISKUT EMPING JAGUNG dengan KELAPA 4 biji putih telur 1 cawan gula kastor 1 camt vanila cawan kacang cincang cawan kelapa kering 90 g emping jagung, diramas kasar cawan tepung gandum

Pukul putih telur separuh kembang, masukkan sedikit demi sedikit gula dan putar hingga kenyal. Masukkan semua bahan lain (2 kali masuk, jangan sekali gus) dan gaul sebati. Sudukan pada jarak 4 cm di atas tin pembakar berlengser mentega. Bakar pada 170 C selama 30 min atau hingga keperang-perangan dan rangup. Biar sejuk atas tin. Kek Kelapahttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 38 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Kek Kelapa 3 cawan tepung gandum (ayak sebelum sukat) 2 camt serbuk penaik camt garam 1 cawan mentega 300 gm gula kastor 4 biji kuning telur 1 cawan susu segar 1 camt vanila 1 cawan kelapa kering 4 biji putih telur Satukan 3 bahan pertama. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan kuning telur, pukul sebati. Bubuh susu dan vanila berselang seli dengan campuran tepung. Masukkan kelapa kering. Pukul putih telur hingga kembang, kaup balikkan ke dalam adunan. Ratakan dalam 2 tin berukuran 23 cm. Bakar pada 180 C selama 40-45 min atau hingga masak.

DODOL 1 kg gula merah 800 g gula melaka, dipotong kecil 750 ml air 3 helai daun pandan 900 g tepung pulut 150 g tepung beras 1 liter santan pekat } dari 6 biji kelapa 2 liter santan cair } Jerang 4 bahan pertama hingga mendidih dan gula hancur. Angkat. Larutkan tepung pulut dan tepung beras dengan santan cair. Tuang ke dalam kuali besar. Tapiskan air gula ke dalam campuran tepung. Kacau rata.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 39 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Tapiskan air gula ke dalam campuran tepung. Kacau rata. Masak dan kacau atas api perlahan hingga pekat. Tuangkan santan pekat dan kacau hingga kental dan berkilat. *Jika dodol tak melekat pada jari, bermakna ia sudah masak. Ratakan dalam dulang yg dilapik daun pisang dan biar sejuk.

BISKUT SUSU 250 gm mentega 140 gm gula aising 1 camca teh vanila 1 biji kuning telur 250 gm tepung gandum } 120 gm tepung jagung } diayak 1 camca teh serbuk penaik } 60 gm susu tepung Cara membuat: 1. Pukul mentega, gula, vanila dan telur hingga sebati. 2. Masukkan bahan ayak dan susu. Gaul menjadi doh. 3. Gunakan acuan semperit untuk memicit biskut bentuk memanjang. Ulangi supaya menjadi 2 lapis. 4. Potong 3 cm dan atur atas tin pembakar yang sudah dilengser sedikit marjerin. 5. Bakar pada 175 C selama 15-20 minit atau hingga masak. Nota: Jika adunan agak keras, tambah sedikit mentega. Jika terlembik, tambah sedikit tepung gandum

Quote:http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 40 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

BISKUT SUGI Bahan-bahan : 250g minyak sapi 1 sudu kecil esen vanilla 500g tepung gandum 2 sudu kecil soda bikarbonat 170g gula ising 3/4 sudu kecil garam Kaedah penyediaan : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Cairkan minyak sapi pada suhu yang rendah dan biarkan sejuk. Masukkan esen vanila ke dalam minyak sapi yang telah sejuk tadi. Ayakkan tepung, soda bikarbonat, gula ising dan garam ke dalam mangkuk. Tuangkan minyak sapi dan uli hingga doh yang lembut terbentuk. Panaskan ketuhar pada suhu 180C. Bulat-bulatkan sebesar guli dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas. Bakar selama 25 hingga 30 minit atau sehingga masak.

KANDI KELAPABahan-Bahan

2 helai daun pandan (disimpul) 2 cawan mampat kelapa parut (yg dibuang kulit arinya) 1 tin (397 gm) susu pekat manis 1 cawan gula (maybe boleh kurangkan mengikut citarasa) 30 gm mentega sudu teh esen vanilla beberapa titik pewarna pilihan anda Cara:http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 41 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Cara: Griskan loyang persegi empat berukuran 20cm (8 inci). Kelapa parut disangai hingga separuh kering lalu masukkan susu pekat manis, gula dan daun pandan. Masak di atas api yg kecil sambil dikacau terus-menerus sehingga campuran bahan ini tidak melekat di kuali (kira-kira 30 minit). Angkat kuali dari atas api/dapur dan buanglah daun pandan. Masukkan mentega, esen vanilla dan pewarna lalu digaul rata-rata. Kemudian tuangkan bahan ini ke dalam loyang yg telah disediakan tadi sambil ditekan-tekan sedikit supaya rata. Biarkan kandi sejuk sebelum dipotong dan disimpan dalam bekas kedap udara.

SOUR CREAM PRETZELS ala-AUNTIE ANNES Puan, saya ingin bertanya bagaimana resipi untuk membuat Sour Cream Pretzels seperti Auntie Annes. Biasanya saya hanya membeli kerana seluruh ahli keluarga saya menyukainya. PRETZEL KRIM MASAM 8 g yis segera 1- 1 cawan air suam 2 camb gula perang 1 camt garam cawan krim masam 2 cawan tepung kek 2-2 cawan tepung gandum cawan kismis, jika suka 2 camb serbuk penaik 1 cawan air panas 3 camb mentega, dicairkan cawan gula kastor 1 camt serbuk kayu manis, jika suka (1) Dalam mangkuk besar, campur yis dan air suam. Masukkan gula perang, krim masam dan garam. (2) Campurkan tepung kek, kacau rata. Tambah tepung gandum dan uli menjadi doh lembut. Masukkan kismis. (3) Uli atas papan pencanai yg ditaburi tepung hingga doh menganjal dan licin. Sapu sedikit minyak pada permukaan doh dan mangkuk, tutup dengan tuala lembab dan biar 30 min. (4) Uli semula doh menjadi bentuk asal, bahagikan 14. Golekkan menjadi tali panjang. (5) Larutkan serbuk penaik dengan air panas. Celup doh panjang di dalam air tadi dan letak atas kitchen towel. Bentukkan seperti pretzel dan letak atas tin pembakar yg sudah dilengser. (6) Bakar pada suhu 200 C selama 15 min. Campurkan gula dan serbuk kayu manis di dalam mangkuk kecil. Sapukan pretzel dengan mentega kemudian salutkan dengan campuran gula tadi. Sajikan panas-panas.

Biskut mama [email protected] : Biskut yg menjadi kegemaran ramai.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 42 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

[email protected] : Biskut yg menjadi kegemaran ramai.

Bahan-bahan ( 60-75 biji )300gm mentega/marjerin 375gm tepung gandum 130gm tepung jagung 100gm gula icing 1/2 sudu teh esen vanila Utk hiasan -1 biji putih telur -100gm gula icing -1 sudu besar tepung jagung Cara-cara

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Ayak tepung gandum & tepung jagung-ketepikan. Pukul mentega/marjerin dan gula icing hingga kembang. Masukkan esen vanila. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut. Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk heart. Sapukan HIASAN (sila lihat HIASAN di bawah) keatas biskut yg telah diterap. Utk melorek, gunakan penyunkil gigi. Bakar pada suhu 150C selama 20-30 min, atau sehingga masak. Gunakan api bawah supaya hiasan tidak berwarna perang. ***utk HIASAN*** Pukul putih telut hingga gebu. Masukkan gula & tepung. kacau sebati.Page 43 of 60

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

10. 11. 12. 13.

Masukkan gula & tepung. kacau sebati. Ambil 1 sudu besar adunan dan titikkan dgn pewarna atau emulco kegemaran anda. Sapukan putih telur keatas biskut Lorek kan dgn adunan yg telah dicampur dgn pewarna/emulco.

Bahulu KembojaSumber: Majalah Perempuan Mac 1994 Hits: 3518 Rating: 7.80 Review: 0

Email this Recipe

Print this Recipe

Bahan-Bahan: 10 biji telur ayam 200 gm gula pasir 500 gm tepung gandum 3 cawan pati santan Cara: Pukul telur dengan gula hingga hancur dan sebati. Masukkan tepung gandum, santan, jus daun pandan dan garam sambil dikacau hingga sebati rata. Sapukan acuan dengan minyak sapi kemudian panaskan di dalam ketuhar seketika. Tuangkan adunan ke dalamnya kemudian taburkan bijan secukup rata dia tasnya dan bakarlah hingga masak. 1 sudu teh garam 1 cawan jus daun pandan 100 gm bijan Minyak sapi secukupnya

BISKUT CORNFLAKE THUMBPRINTBahan-Bahan:

225 gm mentega cawan gula perang 2 biji telur (asingkan kuning dari putihnya) 1 sudu teh esen vanilla 2 cawan tepung serbaguna secubit garam, diayak bersama tepung serbaguna cawan kacang walnut (dicincang halus) 1 cawan cornflake yg dihancur halus, dicampur dgn kacang walnut jem raspberry secukupnya Cara: 1. Pukul mentega dgn gula hingga kembang. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. 2. Masukkan adunan tepung dan digaul rata. Bentukkan seperti guli kecil. Pukul putih telur sedikit, celup guli ke dalam putih telur dan golek ke dalam bahan cornflake dan kacang.

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 44 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

3. Dgn hujung jari ditekan leper dan dibentuk lobang kecil. Isi dgn jem raspberry dan dibakar pada suhu 180 darjah C selama 12-15 minit sehingga kuning emas.

Resepi kuih batang buruk Bahan-bahan: 600 gram tepung gandum 300 gram tepung beras 1 biji santan kelapa 600 gram kacang hijau 400 gram gula (kisar) 3 biji telur Minyak untuk menggoreng Cara penyediaan: Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan. Sangai kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan. Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli. Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang. Potong kecil dan goreng. Setelah garing, angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 45 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Resepi kuih kapit / kuih sepit Bahan-bahan: 220 gram tepung gandum 60 gram tepung beras 1 biji kelapa 5 biji telur 250 gram gula halus 500 ml air Sedikit garam Minyak untuk menggoreng Cara penyediaan: Telur dan gula halus dipukul hingga rata. Ayak tepung gandum bersama tepung beras. Masukkan bancuhan telur ke dalam campuran tepung dan kacau perlahan-lahan hingga sebati. Masukkan santan perlahan-lahan dan kacau hingga adunan menjadi sebati. Panaskan minyak bersama dengan acuan kuih kapit. Tuang satu hingga dua sudu adunan ke dalam acuan dan kapit ke dalam miyak untuk digoreng. Apabila adunan telah garing, kulit kuih kapit akan menjadi keras di bahagian luar acuan. Perlahankan api dan kikis kulit di tepi acuan. Buka tudung acuan dan keluarkan isinya untuk dilipat denga segera. Biarkan sejuk sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Resepi kuih siput

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 46 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Bahan-bahan: 1 kg tepung gandum 250 gram marjerin gelas air 1 sudu jintan manis 6 ulas bawang merah 1 tangkai cili hidup Sedikit udang kering 2 tangkai daun kari, hiris halus Garam secukup rasa Minyak masak untuk menggoreng Cara penyediaan: Marjerin dan air dipukul hingga sebati. Ketepikan. Jintan manis, bawang, cili dan udang kering dikisar halus. Campurkan bahan-bahan kisar ke dalam mangkuk dan tambahkan marjerin dan air yang dipukul tadi. Masukkan tepung sedikit demi dedikit hingga menjadi adunan yang lembut. Masukkan daun kari. Ambil sedikit adunan dan lenyekkan di atas acuan kuih siput. Goreng hingga masak.

Resepi buah rotan Bahan-bahan: 4 sudu besar gula 1 bungkus tepung pulut 5 biji telur biji santan kelapa Sedikit bijan Minyak masak untuk menggoreng Cara penyediaan: Tepung gandum digaul dengan telur.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 47 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Tepung gandum digaul dengan telur. Masukkan santan dan uli hingga sebati. Apabila sudah sederhana lembut, bulat-bulatkan sebesar guli. Golek-golek atas bijan. Goreng hingga kekuningan.

Resepi Kuih Bangkit Santan Bahan-bahan: 600 gram tepung ubi (sangai hingga kuning) 1 biji telur 1 biji kelapa (ambil santan pekat) Secubit garam sudu kecil soda bikarbonat Gula secukupnya Cara penyediaan: Masak santan bersama secubit garam sehingga pecah minyak. Matikan api. Masukkan gula, telur dan soda bikarbonat ke dalam santan. Gaul rata. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi lembut. Canaikan adunan dan terap mengikut bentuk yang disukai. Aturkan ke dalam dulang dan bakar hingga masak.

Resepi kuih cakar ayam Bahan-bahan: kg keledek, kupas kulit 1 sudu kecil kapur makan 300 gram gula merah Air secukupnya Minyak untuk menggoreng Cara penyediaan: Bersihkan keledek dan sagat halus memanjang. Rendamkan ke dalam air kapur selama sejam.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 48 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Rendamkan ke dalam air kapur selama sejam. Tos hingga kering dan goreng. Angkat dan toskan minyaknya. Ambil kuali lain, masukkan gula merah dan air. Masak gula merah hingga larut sepenuhnya. Masukkan keledek goreng ke dalam gula merah. Gaul rata. Cepat-cepat angkat dan masukkan ke dalam acuan bulat. Tekan kuat-kuat hingga mampat. Sejukkan. Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.

Resepi kuih karas

Bahan-bahan: 1 bungkus tepung beras 2 cawan gula/ikut manis sendiri 3 cawan air Minyak untuk menggoreng Cara penyediaan: Ayak tepung dan gaulkan bersama gula, kemudian masukkan air. Kacau hingga sebati. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas (seperti acu roti jala), tuang adunan di dalam kuali seperti membuat roti kirai. Apabila warnanya agak kekuningan, angkat dengan segera dan lipat. Toskan. Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 49 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Resepi Putu Kacang Bahan-bahan: 1 kg kacang hijau 1 kg gula halus 250 gram air Cara penyediaan: Masak gula bersama air hingga gula cair sepenuhnya. Tutup api dan biarkan sejuk. Sementara itu sangai kacang hijau hingga wangi dan masak. Tumbuk dan tampi untuk asingkan kulit kacang hijau. Kisar kacang hijau hingga halus. Ayak kacang telah dikisar ke dalam air gula yang telah disediakan tadi. Kacau rata dan sebati. Biarkan seketika selama 3 jam. Bentukkan putu acuan dengan acuan. Kemudian jemur hingga kering.

Resepi Kuih Jejari Bahan-bahan: 2 kg tepung gandum Air secukupnya 200 gram minyak masak Sedikit marjerin Garam secukup rasa Cara penyediaan: Campurkan semua bahan sehingga sebati. Uli dan jadikan adunan yang rata. Masukkan ke dalam mesin pengelek spaghetti atau mee untuk mendapatkan bentuk yang panjang.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 50 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Masukkan ke dalam mesin pengelek spaghetti atau mee untuk mendapatkan bentuk yang panjang. Akhir sekali goreng hingga kekuningan dan angkat.

Kuih Tirambahan2: 500 gram tepung gandum 1 biji telur dikacau sedikit 2 camca besar marjerin (marjerin abis, aku boh je shortening) 1/2 camca teh garam 160 170 ml air lebih kurang ler Untuk lapisan tgh: 6 camca besar tepung jagung 6 camca besar minyak masak Bahan salut: Gula kastor secukupnyer Cara2: Biar aku citer step by step jer lah yekk

Step 1: Adunkan tepung gandum,telur,marjerin,garam & air. Aku campak semua dlm breadmaker. Kalo guna tangan, adunkan sehingga adunan x melekat kat tgn.Bahagikan kepada 5 bhgn (utk saiz finishing product yg kecik sedikit) Step 2: Gelek adunan tepung tadi nipis2. Step 3: Bancuh tepung jagung dgn minyak masak. Gaul sampai tepung tidak berketul2 dan berbentuk paste.

Step 4: Letakkan secara nipis diatas tepung tadi.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 51 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

Step 5: Gulung rapi2 mcm wat swiss roll tuh Step 6: Potong dlm 1 cm setiap satu Step 7: Gelek setiap potongan kecil tu di bahagian tepi. Step 8: Goreng dlm minyak sederhana panas. Make sure rajin terbalik2 kan. Senang & cepat bertukar kaler. Angkat bila sudah kuning keemasan. Ini kuih tiram yg belum di salut dgn gula kastor.

BISKUT DAHLIA Biskut Dahlia ni dah ada sejak zaman dulu kan, masa nenek kita anak dara pun depa dah buat biskut dahlia ni. Mat ambil resipi dari blog Diana, dan resipi asalnya dari Norazie RN Terima kasih pada D dan Norazie.sedap biskut dahlia ni. Pegang tak hancur tapi bila makan, cair di mulut gitu.kalau mulut buaya yang makan, baru sampai kat bibir dah cair..ahaks!!!!! BAHAN-BAHANNYA 300 g mentega 160 g gula aising (mat guna 140 g) 2 kuning telur 1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose) 240 g tepung gandum*http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 52 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

240 g tepung gandum* 100 g tepung jagung* 160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak) Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan CARA MEMBUATNYA

1. 2. 3. 4.

Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 20 minit. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Arab

Sumber : [email protected] fp Bahan-bahan: 500 gm tepung gandum 250 gm minyak sapi 250 gm gula kastor Cara-cara: 1. Tepung gandum di goreng dahulu. Sejukkan kemudian diayak. 2. Campurkan tepung gandum dengan minyak sapi dan gula kastor. 3. Gaul rata hingga boleh diuli. 4. Bulat-bulatkan dan masukkan dalam paper cup. 5. Bakar selama lebih kurang 10-15 min. Nota : bila dah masak, maklang golek dlm gula castor.

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Page 53 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

13 Comments

13 Responses

1. on September 14, 2009 at 2:02 am | Reply biskut suji kacang takde ke?puas cari ni.

anak jati

on September 15, 2009 at 6:58 am | Reply

intanshahirah

Salam, Untuk Biskut Suji kacang hampir sama jer dengan suji biasa. cuma kurangkan sedikit tepung tetapi ganti dengan kacang jika berderai tambah lagi minyak sapi.. resepi ni tak sensitif.. Boleh dicuba InsyaAllah jadi.

on September 16, 2009 at 1:26 amhttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

intanshahirahPage 54 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

on September 16, 2009 at 1:26 am Salam,

intanshahirah

Terima kasih mengunjungi blog saya. Citarasa semua tak sama Cuba laa. Selamat menyambut Syawal yang bakal menjelma.

2. on September 15, 2009 at 8:33 pm | Reply

joud abdullah

Selamat hari raya kpd intan. Saya dari Jeddah , ingin mengucapkan terima kasih pd intan . Hari ni kita nak buat kuih .Yang mana satu tak tahu lagi. Nampaknya semua sedaplah. Terima kasih sekali lagi.

3. on October 8, 2009 at 2:02 pm | Reply salam,

mas

saya ingin tahu kalau anda tahu resepi biskut cappuccino kerana suami saya sangat suka kuih tu. tapi saya bukanlah jenis pandai masak sangat. kalau boleh saya nak bagi kejutan kerana kebetulan birthday dia 15/10 nie. harap boleh tolong saya yer. tq

on October 8, 2009 at 2:51 pm | Reply

intanshahirah

Selamat mencuba semoga dapat menambat hati suami. COFFEE COOKIES Bahan-bahan ( 30-40 biji ) 240g tepung gandum 1 sudu kecil baking powder 3 sudu besar instant coffee @ cappucinohttp://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 55 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

3 sudu besar instant coffee @ cappucino 1 biji telur 80g gula halus 60g gula perang 100g unsalted butter- suhu bilik 1 camt perisa cappuccino (jika ada) Cara-cara 1. Ambik 2 sudu besar instant coffee campurkan dengan 2 sudu besar air panas. Kacau dan ketepikan. 2. Pukul butter sehingga jadi bentuk krim 3. Dalam bekas lain, campurkan kedua-dua jenis gula dan kacau. 4. Masukkan gula sedikit demi sedikit ke dalam butter. Pukul sehingga putih/ kembang 5. Masukkan telur sikit demi sedikit dan pukul lagi 6. Kemudian masukkan pula instant coffee yang telah dicairkan. Kacau. 7. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum dengan baking powder. Kemudian campurkan 1 sudu besar instant coffee yg tak dicampur dengan air. Kacaukan. 8. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter tadi sambil dikacau. 9. Drop adunan tadi ke atas loyang yang dilapik dengan oven paper. Taburkan sedikit instant coffee ke atasnya. Jika suka. 10. Bakar dengan suhu 180C selama 15-20 minit 11. Boleh bungkus cantik-cantik sebagai buah tangan Note : Jika suka gunakan Nozzle dan bentuk ikut suka.

4. on October 25, 2009 at 3:54 pm | Reply

Fatimah

Askum Intan, Boleh tak carikan untuk saya recipe Biskut Kacang peas (pakai tepung kacang peas hijau). Family suka tapi tak dapat cari recipe berkenaan. Thanks.

on October 26, 2009 at 9:27 am | Reply InsyaAllah saya usahakan dalam masa terdekat.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

intanshahirah

Page 56 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

on June 16, 2010 at 4:57 pm | Reply Maaf terlalu lama terlupa. harap dapat mencuba resepi ini. Biskut Kacang Peas Bahan2: 250gm mentega 150gm gula halus 50 gm tepung kastard 2 sudu besar tepung jagung 300gm tepung gandum 100 gm kacang peas (dikisar halus) 1 camca perasa vanila

intanshahirah

Cara: Mentega dan gula dipukul hingga kembang. Kemudian, masukkan perasa vanila dan satukan semua jenis tepung dan kacang peas bersama bancuhan mentega. Tekap adunan dgn acuan pilihan. Sapukan kuning telur di atasnya dan hias mengikut kesukaan. Bakar selama 15 minit pada suhu 170 Deg C.

5. on June 15, 2010 at 12:48 pm | Reply

NURUL

ASKUM LEH TAKK TOLONG CARI KAN BISKUT NESTUM COKLAT DAN BERSALUT SUSU TEPUNG . JENUH CARI TAK DAPAT LAA RESEPINYA

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

on June 16, 2010 at 4:50 pm | Reply

intanshahirah

Page 57 of 60

Resepi Biskut Raya Intanshahirahs Weblog

12/22/11 4:55 PM

on June 16, 2010 at 4:50 pm | Reply Cubalah resepi ini BISKUT SNOW Bahan-Bahan: 3 cawan nestum @ quaker oat cawan gula kastor 4 sudu serbuk koko 1 cawan tepung gandum sudu teh baking powder minyak sapi ghee secukupnya bahan salut biskut susu tepung dan gula kastor secukupnya

intanshahirah

Cara: semua bahan disatukan(kecuali bahan salut) dan minyak sapi ghee tadi disukat menjadikan biskut boleh diterap dengan penerap biskut. Tambahan: bila sudah masak, baru disalutkan dengan susu dan gula (waktu kuih masih suam), jika suka pahit, boleh tambah serbuk koko lagi

6. on July 7, 2010 at 7:51 pm | Reply k thanks

NURUL

7. on September 5, 2010 at 1:30 pm | Reply

siti

sedap-sedap belaka biskutnyetapi say try yang simple jebaru nak belajar ..gitu.Apa pun thanks for the recipe.http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/ Page 58 of 60