resepi biskut

Download Resepi Biskut

Post on 07-Jul-2015

613 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Resepi Biskut RayaRESEPI KUIH RAYA

Resipi Biskut-Biskut Cornflake BISKUT BADAM CORNFLAKES Bahan-bahannya 1 cawan tepung naik sendiri 2 cawan cornflakes di kisar halus 1.1/2 cawan serbuk badam 150 gam mentega 100 gm gula kastor 1 biji telur 1/2 camt vanilla

Hiasan Coklat putih di cairkan Coklat masakan di cairkan Cara Membuatnya Ayak tepung, kemudian gaulkan dengan cornflakes yang telah di kisar dan badam. Ketepikan. Pukul mentega, gula, telur dan esen vanilla. Kaup balikkan adunan tepung hingga sebati dan menjadi doh yang lembut. Canai setebal 3 mm, terap denga penerap biskut kegemaran anda. Susun di atas dulang pembakar yang telah di lenserkan. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 minit. Sejukkan di atas redai kuih. Sementara itu cairkan coklat masakan putih dan coklat. Sapukan coklat putih di atas permukaan biskut. Ambil lidi dan celupkan kedalam coklat cecair berwarna coklat dan corak/lukiskan di atas permukaan biskut yang telah di sapukan coklat putih. Biarkan coklat membeku dan simpan di dalam bekas kedap udara. Biskut Cornflakes

Bahan-bahan: 105 gm mentega 2 cawan cornflakes (dihancurkan) jgn kasar sangat cawan gula halus 2 sudu madu 1 biji kuning telur cawan tepung naik sendiri 1 biji parutan kulit limau sunkist Cara : Pukul mentega+gula sampai kembang. Masukkan telur dan pukul hingga sebati. Masukkan tepung naik sendiri, cornflakes, parutan kulit limau dan madu. Sudukan kecil2 atau bulatkan sebesar ibu jari. Bakar.

Biskut Cornflakes Cococrunch Bahan-bahan: 2 cwn tepung jagung 2 cwn planta/mentega 2 cwn gula 4 cwn tepung gandum di goreng dahulu & diayak 1 kotak kecil cornflakes/cococrunch (250/275 g) 2 biji telur kuning saja 1 sudu teh baking powder sedikit esen vanila Cara : pukul mentega dan gula sehingga kembang masukkan tepung, telur, tepung jagung, baking powder, essen vanila uli hingga sebati akhir sekali masukkan cornflakes/cococrunch yg telah dihancurkan.Bentukkan mengikut kesukaan dan bakar sehingga masak. *Boleh dihias dengan ceri atau manik mutiara. *Untuk biskut cococrunch boleh dihias dengan cococrunch yg tidak dihancurkan

Biskut Cornflakes Oren Bercoklat

Bahan A 150 gm tepung naik sendiri 100 gm tepung jagung 100 gm cornflake di kisar kasar Bahan B 125 gm mentega/marjerin 100 gam gula kastor 1 biji telur 1 camt parutan limau oren 1 camt vanilla

Cara membuatnya Ayak tepung naik sendiri dan tepung jagung.Campurkan cornflakes. Gaul rata dan ketepikan. Mentega dan gula di pukul sebati, masukkan telur, esen vanilla serta kulit oren. Gaulkan mentega dengan campuran tepung dan cornflakes tadi. Gaul sehingga menjadi doh lembut dan terap mengikut acuan kegemaran anda. Lenserkan dulang pembakar dan aturkan biskut. Bakar dalam ketuhar selama lebih kurang 15 minit di dalam suhu 180 darjah celcius. Sejukkan di atas redai kuih. Apabila telah benar-benar sejuk, celup setengah bahagian biskut dalam coklat cair. Taburkan sedikit badam cincang. Simpan dalam bekas kedap udara. CORNFLAKES CHOCOLATE MACAROONS

Bahan-bahannya 140 gm Conflakes 200 gm Chocolate Chips 140 gm Gula Kastor (Castor) 6 biji putih telur 1/2 sudu teh Serbuk Vanilli Sedikit garam Cara-caranya 1. Masukkan sedikit garam ,1/2 sudu teh serbuk Vanilli, Putih telur

diadun dlm mesin pengadun hingga sebati. 2. Kemudian perlahankan mesin pengadun masukkan gula sedikit demi sedikit kemudian adun dgn kelajuan hingga sebati. 3. Setelah sebati keluarkan adunan tadi ke dlm berkas masukkan Conflake dan kacau perlahan-lahan berselang-seli dgn Chocolate Chips kacau hingga rata. 4. Ambil Paper Cup susun diatas dulang kemudian ambil sudu dan ambil sedikit adunan tadi (ikut cita rasa) letakkan ke dlm paper cup tadi. Setelah penuh diisi satu dulang kemudian masukkan ke dlm ketuhar dgn api yg cukup perlahan 120 darjah selama 20 minit. CORNFLAKE CRUNCHIES

Ingredients 105 grams butter or margarine 1/2 cup castor sugar 1 egg yolk 3/4 cup self raising flour, sifted 100 grams cornflakes, lighted crushed 1/4 cup red glace cherries, chopped 1/4 cup toasted almond, skinned and chopped

Method 1. Cream butter and sugar until light and creamy. Add egg yolk and mix well. Fold in flour, cornflakes, cherries and almonds, and mix well. 2. Shape the dough into small balls and lightly flatten the tops with a wet fork. Place on a lightly greased baking tray. Bake in a preheat 170 degree celsius oven until lightly browned. Cornflakes Madu Bahan-bahan 1/4 cawan mentega 1/4 cawan madu 1 sudu makan gula

4 cawan cornflakes 1/2 cawan kacang yg telah digoreng tanpa minyak (buang kulit)tumbuk kasar Cara-cara Mentega, madu dan gula dimasukkan ke dalam periuk. Masak dengan api yg kecil, kacau sehingga mentega cair. Cornflakes dan kacang dicampurkan ke dalam mangkuk. Tuangkan bancuhan mentega dan madu tadi kedalam mangkuk yg berisi cornflakes dan kacang tadi. Gaul rata dan masukkan dlm cawan kertas menggunakan sudu makan, kemudian susun dalamloyang dan bakar selama lebih kurang 10 minit. CORNFLAKES PERMATA Bahan-Bahan: 125 gm mentega 100 gm gula 1 biji telur 175 gm tepung gandum 1 sudu teh serbuk penaik 125 gm cornflakes Ceri merah Mangkuk kertas hitam Cara: Pukul gula dan mentega hingga kembang.Masukkan telur dan esen vanila. Ayak tepung bersama serbuk penaik. Campur tepung dan cornflakes ke dalam adunan mentega. Gaul rata.

Ambil secubit-secubit dan masukkan ke dalam mangkuk kertas. Bubuh ceri sebagai hiasan. KEPINGAN WALNUT & CORN FLAKES RANGUP

Bahan-Bahan

Bahan A: 45 gm mentega 60 gm gula aising , diayak 1 1/2 biji telur, dipukul 1 1/2 sudu teh esen vanilla Bahan B: 50 gm tepung gandum 40 gm walnut dicincang kasar 2 cawan corn flakes Cara Cara 1. Alas bekas pembakar berukuran 3 cm X 30 cm dengan kertas aluminium dan dilenser sedikit 2.Krim bahan (A mentega dan gula aising), kemudian masukkan telur, di ikuti esen vanilla selepas itu bahan (B) gaul sebati. 3. Letak campuran keatas bekas yang disediakan. Ratakan nipis nipis 4. Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 150C selama 10 15 minit atau hingga kekuningan 5. Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan hingga sejuk

6. Apabila telah sejuk, pecahkan menjadi kepingan. *anda boleh juga menggunakan acuan kertas jika suka.

CORN FLAKES COOKIES Kak Nors

200g 100g

Plain Flour Custard Powder

1 tspn Baking powder 100g 100g 200g 125g Corn Flakes Mixed fruit Margarine brown sugar

1 tspn Vanilla Essence 1 egg yolk

1. Sift together ingredients flour / custard powder / baking powder / corn flakes / mixed fruit

2. Butter , sugar, vanilla essence beat until fluffy and add egg yolk. Beat well. 3. Fold in mixture and mix until it forms a soft dough. 4. Drop 1 teaspoonful of dough on lightly greased baking trays. 5. Bake in preheated oven at 180 for 15-20 minutes or until golden brown.

CRUNCH CHOCOLATE RICE

BAHAN A 160 GM MENTEGA 70 GM GULA CASTOR BAHAN B 300 GM TEPUNG KEK 300 GM TEPUNG BERAS BAHAN C 250 GM OAT 125 GM COKLAT URAI

BAHAN D 1 SUDU TEH ESEN VANILA 1 BIJI telur 1. PUKUL BAHAN A SEHINGGA KEMBANG. 2. MASUKKAN BAHAN D DAN ADUN SEBATI.. 3. MASUKKAN BAHAN B DAN C. 4. BENTUKKAN DOH KECIL-KECIL DI ATAS DULANG PEMBAKAR DAN BAKAR DI DALAM KETUHAR SELAMA 10 MINIT PADA SUHU 180C.

Nutchoc Mamamia Bahan-Bahan Coklat Masak (2 bar jenis yg manis tau-dicairkan) Hirisan Badam Walnut (dipanggang terlebih dahulu) Koko Cruch @ Cornflakes 1 buku Buttercup (di cairkan) okey mula-mula panaskan buttercup, kemudian masukkan kedalam mangkuk.. campurkan coklat masak yg telah dicairkan kacau hingga rata.. masukkan hirisan badam,walnut , koko cruch atau cornflakes

kacau hingga sebati akhir sekali masukkan bahan-bahan tersebut kedalam cup kertas dan biarkan hingga coklat kering @ sejuk sedia untuk dimakan. pesanan penting.tak perlu di masukkan kedalam peti ais kerana coklat itu akan beku sendiri..cubalah jgn x cuba gerenti sedap! ermm yummy!!

HAZELNUT RICOTTA COOKIES

A. 180 gm Butter 90 gm Gula Kastor 1 biji Kuning Telor 1/4 steh Butter Emulco B. 220 gm Tepung Gandum 30 gm Tepung Jagong 30 gm Tepung Sago 20 gm Cheedar Cheese Sagat 20 gm Croquant 20 gm Hazelnut-Kisar 40 gm Cheese Cracker Kisar (Biskut Julies, cheese) 1/8 steh Baking Powder Hiasan: Kunging Telur, Croquant, Chocolate Rice

1. Putar bahan A hingga sebati. 2. Masukkan Bahan B, gaul sebati. 3. Canai dan terap. Sapu kuning telur dan hiaskan dengan choc rice dan croquant.

CHOCOLATE NUT COOKIES A. 100 gm Butter 75 gm Gula Icing 1 biji Kuning telur 1/4 steh Lemon essen 1/4 steh Garam 1/4 steh Emplex B. 150 gm Tepung Gandum 20 gm Susu Tepung 30 gm Tepung Jagung 50 gm Kekacang(Pistachios, Badam, Gajus) (Dikisar Halus) Secukupnya Gajus atau hazelnut (Inti dalam biskut) Secukupnya Papercup Hitam Dark Cooking Chocolate dan gula warna warni (Hundred Thousand) 1. Sebatikan semua bahan A 2. Masukkan Bahan B dan uli menjadi doh. Sukat adunan sukatan 1 steh dan isi inti kacang. 3. Bakar. 4. Dah masak, masukkan dalam papercup hitam dan tuangkan coklat masakan dan taburkan dengan hundred thousand di atasnya. TIA MARIA A. 125 gm Butter 30 gm Gula Perang 2 steh Nescafe (Bancuh dengan air panas) 1 steh Esen Vanilla 1 biji Kuning Telur

B. 180 gm Tepung Gandum 20 gm Tepung Jagung 30 gm Hazelnut Kisar 1 steh Koko Powder 30 gm Halwa Kundur (Cincang) Hiasan: Chocolate Putih Tabur colour rice di atasnya. 1. Putar bahan A, sebati. 2. Masukkan semua bahan B dan perap selama 10 minit, canai dan terap.Bakar. 3. Dah masak hiaskan dengan chocolate putih di atas biskut dan taburkan colour rice.

KUIH TIRAM

Hari tu mat chat dengan Shamen, dan bercerita pasal resipi yang kak lina tanya, Fidah (Shamen tu nama abah dia!!) dengan baik hati dia (di Australia) sanggup call ibu dia yg berada di Malaysia untuk bertanya resipi. Dia kongis dengan Mat, semalam fidah buat, hari ni mat pulak buat..Jom cuba. Bahan-Bahannya 500 g tepung gandum 1 biji telur gred A, dikacau sedikit 2 camca besar marjerin/mentega 1/2 camca teh garam 160 ml air (kurang lebih) 6 camca besar tepung jagung*

6 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau hingga menjadi paste) Gula kastor secukupnya Minyak untuk menggoreng Cara membuatnya

y

Bancuh tepung jagung dengan minyak masak dan kacau hingga menjadi pes yang licin dan tidak berketul2. Ketepikan.

y y Gaul tepung, garam, telur dan mentega hingga rata. Tuang air sedikit demi sedikit sambul terus menggaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Bulatkan dan bagi kepada 2 bahagian (mat bagi pada 3 bahagian). Ambil satu bahagian, canai nipis dan sapu dengan pes tepung tadi rata (lebih kurang 1 1/2 camca besar). y y Kemudian gulung kemas2 macam nak buat swiss roll. Ketatkan gulungan dan potong lebih kurang 1.5 cm, seperti gambar di bawah. y y y y Kemudian goreng dalam minyak sederhana panas, mat goreng 3 kuih sekali goreng sebab yang mat buat ni besar, kalau nak buat kecil, doh (sebelum dicanai) tadi bagi kepada bahagian yang lebih kecil, canai dan sapu pes tepung, gulung dan potong kecil, canai dan gorengtapi keje kena lebih laaa..Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan minyaknya atas paper towel. Salut dengan gula kastor. y Ambil satu bahagian. Canai nipis memanjang seperti dalam gambar.

SHORTBREAD MARBLE

Mula2 mat tengok resipi ni, terus jatuh hati dan esok jugak mat pi beli loyang khas untuk membuat shortbread ni. Kalau ikut nama asal, shortbread ni, Shortbread Batik, tapi masa mat membuat garisan dari coklat putih, hasilnya tak secantik macam mak lang buat, jadi mat memmarblekan aje lahhabis cerita. Pada asasnya tak delah sesukar mana nak buat shortbread ni, cuma perlu ada kesungguhan dan jangan buat sambil lewa atau macam mood tu tak stabilhehehelagi satu, resipi asal, guna loyang khas berpemotong, berukuran (10 x 12) inci, tapi mat guna acuan sama cuma berukuran (12 x 12) inci. Sapa yang nak cuba tu dan nak tengoklah hasil yang asli dari mak lang, boleh rujuk sini. Bahan Shortbread:300 g tepung gandum 125 g gula halus 80 g serbuk badam 250 g mentega 110 g susu tepung Coklat Topping:350 g coklat masakkan (mat guna jenama tulip) 1 camca teh shortening 200 g white cooking choclate Cara membuatnya:alat pemotong khas.

1.

Satukan semua bahan2 untuk shortbread dalam satu bekas, gaul hingga adunan menjadi doh yang lembut. Keluarkan alat pemotong dari acuan, alas dasar tin dengan kertas minyak, biar besar dari saiz tin.

2.

Masukkan doh tadi ke dalam tin dan ratakan hingga memenuhi tin. Tekan2 supaya sama rata dan seimbang. Masukkan kembali alat pemotong dan tekan

perlahan hingga rata. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 20 minit. Keluarkan dari oven, biar suam dan keluarkan alat pemotong tadi dan biar shortbread betul2 sejuk.

3.

Panaskan coklat masakan secara double boiler, bila coklat cair, masukkan shortening dan kacau hingga rata. Angkat coklat tadi dan tuang atas shortbread. Ratakan coklat hingga memenuhi permukaan shortbread. Ketepikan sebentar.

4.

Cairkan white cooking chocolate secara double boiler. Bila cair masukkan dalam piping beg dan paipkan beberapa garisan memanjang atas coklat tadi. Bila siap. Ambil lidi sate atau chopstick, lorek ke kanan dan ke kiri secara melintang garisan coklat putih tadi hingga mendapat corak yang diingini.

5.

Kemudian, masukkan kembali alat pemotong tadi dan tekan perlahan2. Sejukkan dalam peti sejuk hingga colat keras, keluarkan alat pemotong dan boleh diasing2kan shortbread tadi sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..

BISKUT SUJI

BISKUT SUJI

Bahan-Bahan

1 kg tepung gandum

1 tin sederhana (16 oz) minyak sapi QBB

1 tin sederhana gula pasir (tin yg sama dgn minyak sapi) di kisar jd serbuk

1 genggam tepung suji

Cara:

Gaul kesemua bahan dan uli hingga sebati. Kemudian bentukkan menjadi bebola kecil. Saiz terserah kpd citarasa anda. Bakar di dalam ketuhar sgn suhu kira-kira 160- 170 darjah Celsius sehingga masak.

PRETZELS PRETZELS (Sumber Resipi : Chef Alex Goh)

Bahan A 160 gm mentega 70 gm gula aising Bahan B 1 biji kuning telur sudu teh esen vanilla 1 biji parutan kulit lemon Bahan C 260 gm tepung 1 sudu teh baking powder sudu teh tepung susu

Cara:

1. Adun Bahan A hingga sebati. Masukkan Bahan B dan pukul hingga lembut dan ringan. 2. Campurkan Bahan C yg telah diayak dan gaul hingga rata. 3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Ambil sedikit doh tadi dan canai menjadi jejari 9sm dan bergaris pusat (diameter) 8mm. (kalau susah sgt, agak2 jer!) 4. Pintal dari kedua-dua bahagian utk menghasilkan simpul longgar.

5. Sapukan air ke atas doh yg sudah dipintal tadi. Ayakkan gula kasar di permukaan nya. 6. Bakar pada suhu 175 darjah Celsius selama 15-20 minit.

(This cookie was done by my daughter Syazwani)

TRIANGLE LEMON CHEESE COOKIES

TRIANGLE LEMON CHEESE COOKIES (Sumber Resipi : Chef Alex Goh) Bahan A 100 gm keju krim (cream cheese) Bahan B 60 gm keju cheddar Bahan C 200 gm mentega 150 gm gula 1/8 sudu teh garam (atau secubit jer!)

Bahan D 1 biji parutan kulit buah lemon 1 biji telur Bahan E 300 gm tepung 20 gm tepung jagung 1 sudu besar tepung susu sudu teh bicarbonate of soda Bahan F 150 gm kepingan badam (almond flakes) Cara:

1. Pukul Bahan A hingga licin. Masukkan Bahan B dan adun hingga sebati.

2. Satukan semua Bahan C dan pukul sehingga lembut. Kemudian masukkan Bahan D dan pukul hingga tidak berbintil-bintil.

3. Akhir sekali, masukkan Bahan E dan adun hingga sebati. Simpan dalam peti sejuk selama satu jam atau sehingga dohnya keras.

4. Keluarkan doh dari peti sejuk dan uli secara cermat supaya ia menjadi lembut.

5. Bahagikan doh kepada 4 bahagian dan bentukkan menjadi jejalur panjang bersegi-tiga berukuran 28 sm.

6. Selaputkan kesemua tiga bahagian dengan kepingan badam. Balut dgn plastik dan simpan dalam peti sejuk semalaman.

7. Keluarkan doh daripada peti sejuk dan potongkan menjadi 3mm tebal.

8. Letakkan atas dulang bergris atau yg telah dialas dgn kertas minyak.

9. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 20 minit atau sheingga kuning keemasan. Nota dari Chef Alex: Jangan terlalu memukul adunan sehingga ringan dan gebu.

CORNFLAKES CHOCOLATE MACAROONS Pheww. finally, ada masa terluang utk berkongsi resipi sekali lagi. Bagi mereka yg telah request utk mendapatkan beberapa resipi biskut tertentu drpd saya, inilah salah satu drpdnya yaa. Maaf kalau agak terlambat tp bak pepatah Inggeris berkata, its better late than never heheh.. (alasan jer.) . Maybe boleh rancang buat utk Raya Haji nanti kot! CORNFLAKES CHOCOLATE MACAROONS (my sis-in-law)

Bahan-Bahan 225 gm corn flakes (atau almond flakes) 180 gm choc renchoco/choc chips 175 gm gula halus 3 biji putih telur (saiz yg besar) 1-2 sudu the esen vanilla Cara-Cara: Pukul putih telur dgn esen vanilla dan masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul lagi hingga betul-betul pekat (stiff). Setelah itu, masukkan cornflakes dan renchoco/choc chips dan gaul ratarata. Anda boleh juga masukkan kira-kira 50 gm kacang( srpti badam, walnut, hazelnut, etc). Setelah itu masukkan ke dalam acuan cupcakes yg kecil dan bakar hingga masak dan rangup dgn suhu ketuhar sekitar 140 darjah Celsius selama kira-kira 20-30 minit (tergantung kpd ketuhar anda). Note: My wife omitted the choc chips. She just grated some chocolate over the mixture. Also since our children like it plain, we didnt put any nuts. Its worth trying. Tasted alittle bit like Kellogs cornflakes frosties. (cornflakes bersalut gula)

Biskut Raya Salam buat semua. Dah masuk minggu ketiga kita berhari raya. Pejam celik, pejam celik, dah nak berakhir bulan Syawal yg mulia ini. Begitu cepat masa berlalu. Kpd sesiapa yg saya blum berkesempatan, di sini saya sekali lagi menyusun sepuluh jari memohon maaf jika terdapat salah dan silap semasa berinteraksi dgn anda semua. Semoga anda semua berbahagia di samping keluarga di Hari Raya ini.

Dah beberapa minggu saya tak update blog ni- almaklum Rayalah katakan. Macam malas nak update. Masa pun seakan tidak menyebelahi saya. Hujung minggu samada pergi berziarah atau pun menerima tamu di rumah. Kekadang tu (waktu malam) belum selesai kemas selepas tetamu pulang, tepon bunyi lagi Hello, kau ada rumah? kalau ada kami nak singgah! Heheh..lemah longlai rasanya.. Agak-agak, next time kalau dah penat nak layan tamu, bila tepon bunyi jgn angkat kot??? Atau pun tutup sumer lampu kat umah. Boleh gitu??? Tapi, think on the

positive side! Mereka yg sudi berkunjung ke rumah kita menandakan mereka ingat pd kita. Thats more important- mengeratkan tali silaturrahim sesama kita. Last Sunday, we receive tetamu from my wifes side. Ada jugaklah kami prepared lauk Bamiah, Mee Goreng, hot-dog wrapped in roti canai pastry, jelly fruit cocktails and brownies. Tapi dek kerana sibuk dan perhaps mls, satu gambar pun tak snap!! Anyway, di sini saya nak share some pics of the cookies yg kami sediakan waktu Raya ni. Ada juga yg kami beli jer!! (kuih tart & bangkit) heheh.. Kalau takde org membeli kuih kat pasar/bazar Ramadhan tu, camner peniaga2 tu nak untung, kan? Btw, kuih tart tu rupanya kureng but the taste , ooo very nice! very gedik oso! So, heres the pics.

Chocolate Hazelnut Cookies At as request mamimo nt el, di s ini say a post ka n lag i resip i Ch ocol at e Ha ze lnut Cooki es. Resip i in i t erda pat dlm b uku masak seoran g guru mas ak Singa pura Pu an Z ai nab Kh amis. Saya membu at sedikit pe rub aha n dari se gi membuat nya. Se ben arnya ka n Puan Z ai nab ni yg saya seb ut Mak Nab ad al ah merupak an pa ngkat i bu sau dara say a kera na bel iau a dal ah sep upu k pd arw ah bapa say a. Anyw ay, t his is t he recip e. CHO C O LAT E HAZ ELNUT CO OKIES Bahan- bah anny a: 250 gm ment e ga 100 gm kaca ng pa ngg ang ha ze lnut (kis ar hal us)- saya kisar 1/ 2 k asar 1/ 2 h alus 225 gm t epu ng Ho ng Kon g (saya t amb ah sed i kit lagi jika a dun an l embik) 1 sudu t eh es en van il la 70 gm gul a ha lus 50 gm t epun g ber as secukup b adam/ h a zel nut cinc ang (d ib akar se bent ar) secukup h a zel nut (di bakar s ebe nt ar) Perat uran: Pukul ment e ga da n gu la hi ngg a kemba ng. Ma sukkan t epu ng Ho ng Ko ng, t epun g beras da n ha ze ln ut kisar. Ambil se bi ji ha ze l n ut , bolot kan d eng an a dun an t epung t a di hi ngg a men jad i sepert i bol a. Ula ng sehi ng ga kesemu a ha ze ln ut dan adun an ha bis. Bakar d i da lam ove n den gan s uhu 17 0 dar jah C elsi us. Set ela h

masak, sejukka n da n celu p den gan c okel at mohren gla n z yan g t elah dica irkan. Masukkan ke d alam ac uan kert as lal u t aburk an di at as nya de nga n badam/ h a zel nut cinc ang. Cara saya:

Selep as mena bur ba dam/ ha ze ln ut cinca ng, bi arkan coke lat ny a kerin g bar u dice lupk an la gi at a u t uangk an coke lat (ka li k edua) ke at as cooki es t adi d an t aburkan bad am/ ha ze lnut (ka li ked ua). Mo re co o ki es W ell, it s bee n qu it e a w hile si nce I last up da t e my blog. Have nt bee n qu it e w ell lat ely. I guess it s a bless ing as I hav e more t ime t o rest . . hehe. Ramadh an is i nt o it s t hird w eek & Syaw al is r ound t he c orner a nd I have nt st art on my cookies y et . I somehow lost some zest t hese f ew days sigh. . Anyw ay, my PA has st art ed t he bal l rol li ng , I g uess I have t o cat ch u p w it h her lat er. F or now , Im at t aching a f ew recipes w hich I ve came across an d I t h ink t heyr e quit e n ice t o t ry. Basical ly, most cookies h av e simil ar met hods of pr epar at ion & somet imes simi lar i ngre die nt s; it s just t he va riat io ns in t he e nd pro duct i. e. t he shapes/ si ze s/ t ast es t hat make t hem st and a b ove t he rest . So, here are t h e recipes : CHO CO L AT E ALMO ND CO O KIES Bah an -Bah an ( A ) 260 gm ment e ga 185 gm gu la a isin g ( B ) 1 bij i t elur sudu t eh pes ko pi 1 susu t eh pes cok elat ( C ) 400 gm t epu ng 1 sudu bes ar t epu ng susu sudu t eh bak ing p ow der 15 gm serbuk kok o ( D ) 180 gm kep ing an b adam (a lmond f l akes)

Cara Pukul ( A ) hing ga se bat i. Masukka n ( B ) dan pukul hin gga lici n. Masukkan ( C ) yg t elah d iayak d an kemu dia n t ambahk an ( D ). Adun hin gga se bat i. T ekan adun an ke da lam d ula ng seg i-emp at , berukur an 20 sm (8 inc i) yg di alas d gn kert as minyak. Simp an da lam pet i s ejuk sem alama n at au se hin gga ker as. Keluark an ad un an dar i pet i se juk d an pot o ng menja di kep in gan 4sm. Pot on g menja di kep in gan n ipis beruk uran 5 mm t eba l . Let akkan da lam du lan g pembak ar yg t ela h digr is da n bakar p ada s uh u 170 da rja h Cels ius se lama 2 0-25 minit . No ta: Kepin gan b adam b ol eh di gant ikan d gn kacang l ai n sepert i w alnut , ha zel nut at au l ai n2.

DAT E AND NUT CO O KIES Bah an - Bah an

( A ) 100 gm ment e ga secubit g aram 70 gm gul a per ang 70 gm gul a 1 sudu t eh g lukos ca ir ( B ) 1 bij i t elur ( C ) 1 bij i kul it oren (d ipar ut hal us) sudu besar jus ore n ( D ) 150 gm t epu ng sudu besar t e pun g susu sudu t eh bak ing p ow der sudu t eh bic arbo nat e of sod a ( E ) 70 gm kurma (dic inc ang) 50 gm kacan g w alnut (dic inca ng)

30 gm bad am hir is 25 gm kela pa p arut keri ng Cara Adun ( A ) hing ga seb at i. Camp urkan ( B ) da n put ar hi ngg a t idak b erbi nt ilbint i l. T ambah ( C ) dan g aul hin gga sem purn a. Masukkan ( D ) dan a dun hing ga se bat i. Masukka n ( E ) dan gau l rat a-r at a. T it iskan 1 sud u kecil adu nan ke at as dul ang yg t e lah d igr is. T ekan dgn gar f u. Bakar dgn suh u 170 darj ah selama 1 8-20 mi nit . No ta: Biskut ini cum a per lu di adu n hi ngg a se bat i. T idak per lu d ipuk ul h ing ga ringa n. CHEESE PRAW N CO O KIES

Bah an ( A ) 100 gm gu la 150 gm ment e ga secubit g aram ( B ) biji t el ur ( C ) 65 gm keju c hed dar (di parut ) ( D ) 1 bij ji b aw ang put i h 1 bij i baw ang kec il sudu t eh cerb uk cil i sudu t eh la da sul ah sudu t eh serb uk ket umbar sudu t eh serb uk hal ia ( E ) 40 gm uda ng ker ing (d ikis ar hal us) ( F ) 180 gm t epu ng sudu t eh bic arbo nat e of sod a

sudu t eh bak ing p ow der sudu besar t e pun g susu Cara Pukul ( A ) sehin gga r ing an. Masukka n ( B ) dan puk ul l agi hin gga rat a dan t idak ber bint il-b int i l. Campurk an ( C ) dan ke mudia n ( D ). Adun hin gga s ebat i. T it iskan sat u sud u t eh ad una n ke at as du lan g yg t elah di gis d an t ekan dgn garf u. Bubu h sekep ing u dan g di at as nya j ika suka. Bakar pa da suh u 170 d arj ah Celsi us sel ama kira-k ira 2 0 minit at a u sehi ng ga kuni ng ke emasan. No ta: Jika an da t idak me ngg emari ras a kej u, keju che ddar p arut t adi b ol ehl ah dit ia daka n. AL MO ND CO RNF L AKE CRUNCH

Bah an 130 gm ment e ga 145 gm gu la secubit g aram sudu t eh gl ukos cair ( bol eh d iga nt i dgn ma du) 1 bij i 200 gm t epu ng g and um } 1 sudu t eh b akin g pow der } 1 sudu bes ar t epu ng susu } sudu t eh seb uk kayu man is } diay ak 50 gm cornf l ake 70 gm bad am (dih iris) Un tu k Hi asan Sedikit b adam ci ncan g Sedikit cer i hi jau/ mer ah Cara Pukul ment e ga, gu la, gar am dan g lukos se hi ngga lembut , masukka n t elur d an t erus puku l hin gga s ebat i. Masukk an t ep ung, bakin g pow der, t epu ng susu dan serbuk kayu ma nis. Adu n hin gga r at a. Akhir s ekal i masukkan c ornf lak es dan badam h iris. G aul rat a-rat a. Ambil s at u sudu t e hadun an d an be nt ukkan me nja di bebo la. Sel aput ka n den gan bad am cinca ng. L et akkan d i at as du lan g yg t ela h digr is. Hiaska n dgn c eri hj au/ mera h di b aha gi an t enga h da n t ekan pe rla han-

laha n. Bakar pa da suh u 170 darj ah Ce lsi us selama 1 2 -15 mi nit at au h ing ga kunin g keemas an. No ta: Biskut ini b ol eh di se la put i dg n cornf l a kes yg di ha ncurka n sel ain d ari badam ci ncan g. PECAN CHO CO L AT E CHIP CO O KIES Bah an -b ah an ( A ) 100 gm gu la 110 gm gu la p eran g sudu t eh gar am 100 gm ment e ga 60 gm majer in 1 t sp glukos ca ir ( B ) 1 bij i t elur sudu t eh ese n vani ll a ( C ) 200 gm t epu ng sudu t eh bic arbo nat e of sod a sudu t eh bak ing p ow der ( D ) 100 gm kaca ng pec an (d icinc ang) 100 gm choc olat e chip Cara Pukul ( A ) hing ga l embut . Masukka n ( B ) dan pukul lag i hi ngg a rat a. Masukkan ( C ) yg t elah di ay ak dan adu n hin gga se bat i . Akhir sekali, masukk an ( D ) dan gaul r at a-rat a. T it iskan 1 sudu t eh a du nan ke dula ng pemb akar yg t el ah d igris. Bakar pad a suhu 170 d arja h cels ius se lama 1 5 18 min it . No ta: Kacang p ecan b ol eh di gant ikan d gn ke kacang yg lai n. G lukos bo leh diga nt ika n dgn ma du. CASHEW NUT CRUNCH Bah an -Bah an ( A )

150 gm ment e ga 80 gm gul aper an g 130 gm gu la secubit g aram ( B ) 1 bij i t elur ( C ) 140 gm t epu ng sudu t eh bak ing p ow der sudu t eh bic arbo nat e of sod a ( D ) 30 gm rol led o at s (kisar ha lus) 70 gm kacan g ga jus (cinc ang) 50 gm choco lat e ch ip 50 gm cokel at put ih (c inca ng kasar) Cara Pukul ( A ) di da lam al at peng isar hin gga lici n dan geb u. T ambah ( B ) dan p ukul lag i hin gga rat a. Campurk an ( C ) yg t elah d i ayak dan a dun hin gga se bat i. Masukkan ( D ) dan gau l hin gg a sebat i. Ambi l sesudu besar a dun an da n t it iska n ke at as dul ang p embak ar. Rat akan s ecara ce rmat . Ulang h ing ga ad una n selesa i. Jarakka n 3sm di a nt ara set i ap ad una n ini. Bakar p ada s uhu 1 70 dar ja h Celsi us sel ama kira-k ira 2 0 minit . No ta: Biskut ini ke li hat an lembut b ila d ib akar t et api sesud ah se juk, ia men jad i keras dan r ang up.

Co o ki es/ Bi sku t Yg M ud ah Hmm. dah beber apa hari t ak u pdat e b log. Sibukdg n t ugas p eja bat da n t unt ut an-t unt ut an yg la in d lm bul an yg mul ia i ni. Baga imana pu n, harin i saya lampirk an b eber apa j enis r esip i bisk ut / cookie s yg mudah ut k di buat men je lan g Raya na nt i. Ada di ant ara nya yg t el ah saya c uba da n has ilny a, alh amdu lil lah. Kalau ing in menc uba nya si lal ah. VIENNESE DEL IG HT S

Bah an 250 gm ment e ga 130 gm gu la a isin g 120 gm T op f lo ur (diay ak) 150 gm t epu ng g and um (diay ak) 50 ml susu kot ak 2 sudu t eh es en van il la secubit g aram secukup cer i/ kaca ng pist achi o/ chocol at e chi p/ badam ci ncan g secukup ch ocol at e mohr eng lan z (co at in g) Cara Pukul ment e ga da n gu la ais in g hin gga kem ba ng. Masukkan t e pun g dan sus u lal u kacau lah h in gga rat a. Akh ir sekla i masuk kan esen va ni lla. Al askan t i n pembak ar dgn b akin g pa per. Masukka n adu n an keda lam p ipi ng ba g dan picit lah berba gai bent uk d i at as bak ing pap er t adi. K emudi an hi as dg n ceri, pist ac hio at au choco lat e ch ip d an bak ar dgn su hu 1 80 darja h sel ama kira-k ira 2 0 minit . Jika suka, bisk ut ini b ol eh ju ga d ihi askan d gn sedikit choc olat e mohre ngl an z yg t elah d icairk an d gn kae dah dou bl e-bo il .

CANAD IA N CO O KIES (T EST ED)

Bah an 250 gm ment e ga 100 gm gu la p eran g 300 gm T op f lo ur 80 gm t epun g ja gun g 80 gm Nest um 50 gm bad am cinca ng (d ibak ar) 2 sudu maka n susu p ekat 1 sudu t eh va nil la sudu t eh gar am Hirisa n ba dam unt uk h iasa n Kunin g t elur (d ikoc ok, ut k disap u)

Cara Ment ega, gu la p eran g, vani lla, g aram da n su su pekat di puku l seh ing ga rat a d an kemban g. Masukkan N est um, badam ci ncan g, t epung j agu ng da n T op f lour. G aul hin gg a rat a dan s ebat i. Cana i dan t er ap ad una n, sapuk an kun ing t e lu r dan hi as bad am hir is di at as nya. Bakar dgn ke pan asan 180 d arja h Ce lsius se h ingg a masak da n keku nin gkunin gan.

KURM A DEL IG HT (T ESTED) Bah an 250 gm ment e ga 100 gm gu la p eran g 1 sudu t eh es en van il la 250 gm t epu ng g and um diay ak } 100 gm t epu ng j agu ng } d isat uka n 40 gm t epun g kast ad } 30 gm serbuk b adam } 50 gm Nest um } dikis ar 50 gm kela pa ker ing } Cara Pukul ment e ga, gu la per ang dan va nil la h ing ga sebat i. Masukkan b aha n kisar, gaul r at a. Masukkan cam pura n t epun g t epu n g dan ga ul l ag i sehi ngg a mend apat doh yg l embut . Can ai da n t erap ik ut cit arasa anda. Sap ukan k uni ng t el ur di at asnya da n hi asla h dgn s ehir is kurma. Baka r dgn kep anas an 18 0 darj ah Celsi us sel ama 25 mi nit at au se hin gga mas a k. Set elah bisk ut sejuk b aru d ihi as di at asny a dgn g ula aisi ng. Bah an Hi a san (Ai si n g ) 1 bij i kun ing t el ur- dik ocok dg n set it is w arna kunin g beber apa b ij i kurma l embut - di hir is memanj a ng 50 gm put i h t elur 150 gm gu la a isin g 15 gm t epun g ja gun g sudu t eh ese n vani ll a

Cara Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula aising, vanilla dan tepung jagung. Kacau hingga sebati. Ambil sedikit adunan gula ini, masukkan ke dalam sarung plastik (piping bag) dan hiaskan di atas setiap keping biskut, sebelum disimpan.BL ACK F O REST COO KIES

Bah an A 200 gm ment e ga 240 gm gu la p eran g sudu t eh ese n vani ll a Bah an B sudu t eh gar am 80 gm t elur (kir a-kir a1 bi ji) Bah an C 300 gm t epu ng g and um } 1 sudu t eh b akin g pow der } diay ak Bah an D 20 gm bad am (hir is pan jan g) 150 gm croq uant 50 gm kela pa p arut keri ng 150 gm dark ch oco lat e chi ps 120 gm ceri mer ah

{40 gm badam hiris panjang -utk ditabur} Cara Pukul semua bahan A di dalam mangkuk sehingga lembut dan kembang. Masukkan bahan B dan pukul lagi hingga menjadi adunan yg halus. Masukkan pula bahan C dan gaul rata.

Akhir sekali, masukkan bahan D dan gaul lagi hingga rata. Adunan di dalam mangkuk ini ditutup dan disimpan di dalam peti sejuk sekurangkurangnya 4 jam atau semalaman. Setelah itu dikeluarkan dari peti sejuk , sendukkan satu sudu teh adunan cookie dan aturkan diatas dulang pembakar yg telah di gris. Hias dgn badam hiris di atasnya dan tekan sedikit supaya melekat. Bakar pada suhu 170 darjah C selama lebih-kurang 1520 minit atau sehingga masak dan garing.MO CCA L O G CO O KIES (T EST ED) Bah an 250 gm ment e ga 150 gm gu la kast er 430 gm T op f lo ur (diay ak) 2 bij i t elur 1 sudu t eh g aram 1 sudu t eh es en van il la 1 susu makan p enu h Nescaf e secukup b adam ci ncan g (di bakar se bent ar) secukup ch ocol at e coat i ng (T ul ip) d an choc ol at e nugot in dic airk an)

Cara Pukul ment e ga, gu la da n gar am hin gga kemb ang l alu mas ukkan t el ur da n vani lla. Puku l la gi seh in gga se bat i. T epu ng d an Nescaf e d isat uk an, masukka n ke dalam a dun an ment e ga t ad i dan gau l lag i hing ga rat a. Adu nan ini a gak lembik se dik it . G unakan n o zzl e b int an g da n p icit kan ke at as du lan g pemb akar dgn sai z pan jan gnya co okies ini me ngik ut cit arasa an da. Bakar d gn suh u sederh ana se lama k ira-kir a 15 mi nit at au se h ingg a masak keku ni nga n. Sejukka n bisk ut nya. Cel upka n hu jun g biskut ke dalam cok el at cair da n salut ka n dgn ba dam cinc ang. Set e lah ke rin g, baru lah disimp an da lam bot ol.

Ro l l ed O ats Co o ki es Ramai t ema n-t eman yg t e lah menc uba r esip i Roll ed O at s Cook ies member ika n maklum-b alas yg p osit if & ba ik. Ada yg t ela h mengamb il t emp aha n dan a da p ula yg dah konf ide n buat ka n cook ies ni ut k rakan dan t eman merak a. Syabas! Saya lampirk an seka li l ag i resip i ni yg t e lah say a p ost kan kat blo g ni p d 24 O gos 2006. (Act ua lly, saya se lal u st art buat kui h raya abt 7-1 0 days b4 R aya but I real ly w ant t o share t his w it h everyon e so I b aked it yest erd ay. Selamat mencub a

BISKUT O AT S Bah an -Bah an 375 gm (1 buku)m ent eg a 1 sudu t eh va nil li 6 bij i kun ing t el ur 2 caw an (mumbun g) gul a pas ir dik isar ha lu s 1 caw an t epung n aik se ndir i 300 gm ba dam / gaj us (dip ot on g kecil-k eci l , dibak ar kira-k ira 1 0 minit ) 1 kg roll ed oat s (d ibak ar kira-k ira 1 0 minit ) Peratu ran Kacau ment e ga , gul a dan va ni lli hin gga kem bang. Masukk an t el ur sebi ji-s ebi ji lal u dikac au l agi h ing ga p ekat . Kemudi an ma sukkan t epu ng ya ng t ela h di g aul bersama b adam/ g ajus t a di. Akhir sek ali , ma sukkan ro lle d oat s da n kacau hing ga se bat i. Ambil adu nan se dikit -s edik it , t aruh at as d ula ng pem bakar lal u dibak ar seh ing ga keku nin gan. (D ula ng pem b akar hen dak lah d i sapu dgn se dikit ment ega a gar b iskut t idak me lekat . )

Co o ki es & Bi scu i ts Hmmm, puasa dah r oun d t he corne r nih, mas uk 2 mingg u pu asa na nt i sib uk ler org buat ku ih Ray a. Ha. . di sin i saya nak ber kongsi b eb erap a resip i bisk ut bersama a nda. T ap i, maaf yer, saya blum cu ba. Apa kat a kit a sama 2 cub a dan bole hl ah shar e maklum- bal asnya n ant i. Bag ai mana? O K ? T ri p l e Ch o col ate Pean u t Bu ter Co o ki es

Bah an 125 gm ment e ga t anp a gar am caw an gula pe ran g yg lemb ut (sof t brow n sugar) 1 bij i t elur, d ikocok se bent ar caw an peanut but t er 1 caw an t pg gan dum, diay ak sudu t eh sod a bicar bon at e caw an serbuk koko 175 gm w hit e choc olat e com pou nd 175 gm dark ch oco lat e comp oun d Cara Panaska n ket uhar 180 d arja h C Pukul gu la d an ment e ga seh ing ga ri nga n dan berkrim. Masukkan t e lur da n pukul se hi ngg a rat a. Masukkan pea nut but t er dan puku l la gi h ing ga seb at i. Deng an men ggu naka n sudu l ogam (met a l spo on), masukkan t p g, soda bicarb onat e dan srb uk koko. G aul se hin gga menja di do h yg lem but . Ambil sat u sudu maka n rat a do h dan b ent ukka n sep ert i bebo la. Let akk an di at as du lan g biskut , kemud ian l eperk an men ggu naka n gar pu, sambi l dicor ak menyi la ng (criss-cross pat t ern ). Ulan g seh ing ga do h ha bis. Bakar sel ama 20 mi nit . Set elah mas ak bi arkan se juk d i dal am dul ang pembakar se lama 5 mi nit , kemudi an bar ul ah di al ih ke red ai. Biskut ha ru s bet ul-b et ul se juk seb elum dih ias. Cairka n w hit e choco lat e comp oun d dgn k aed ah d oub le bo il sehi ngg a ha lus. Celu p sat u pert i ga d ari set i ap bisk ut dgn cok l at put ih. Let ak semu la d i redais upay a cep at sejuk d an kuku h. Cairka n pu la dark ch ocol at e comp oun d dgn c ara yg sama da n cel up ba hag ian bert ent a nga n biskut d gn w arna cokl at pul a. Bahag ian t e nga h biskut kos ong t idak bers alut . Sej ukkan d i red ai. BISKUT CO RNF L AKE B IJAN H IT AM Bah an

250 gm ment e ga 200 gm gu la kast er

1 bij i t elur 375 gm t pg g and um at au T op f lou r } 1 sudu t eh b akin g pow der } di ayak sudu t eh ese n vani ll a 40 gm bi jan h it am, dib akar seb ent ar 150 gm cornf lake- d iha ncurka n sed ikit Cara Pukul ment e ga, gu la kast er d an van il la dg n kela jua n yg kuat seh ing ga 3 min it at au seh ing ga kemb ang. Masukk an t elur dan pukul lag i sel ama 2 min it . Perlah anka n kel aju an mese n dan mas ukkan t pg yg t ela h diay ak, bij an h it am sert a cornf lak e. Pukul l agi s elam a 2 minit Bent ukkan b ebo la kec il d an at ur d i dul ang p e mbakar. Bakar d i ket uhar 1 70 darja h C sel ama 15- 20 min it at au seh ing ga g aring.

BISKUT M ACADEM IA & UM PAI L AUT (SEAW EED) Bah an

200 gm ment e ga 130 gm gu la kast er 1 sudu t eh es en van il la 1 bij i t elur (se derh ana) 288 gm t pg g and um at au T op f lou r } 60 gm t pg kast ad } diay ak 80 gm kacan g macad emia d ici ncan g 5 gm umpai l aut Cara Pukul ment e ga, gu la kast er & ese n vani ll a dg n kela jua n yg kuat sel ama 2-3 minit at au se hin gga k emban g. Masukkan t e lu r, pukul la gi se lama 2 mi nit . Deng an kel aj uan yg p erla han mas ukkan t p g yg t elah d iayak, kac ang maca demi a dan ump ai l aut . Pukul l agi h in gga me nja di do h yg lembut . Bah agi d oh kp d 3 baha gia n. Let ak set i ap do h di at as p last ik d a n gul ung ket at -ket at . Masukkan ke dalam p et i sej uk sel ama 2-3 j am. Set elah it u, keluark an do h dan d ip ot ong kepin gan, set i ap sat u cm t ebal. At ur di dul ang pem bakar d an sap u t elur di

at asnya. Bakar d i ket uh ar 170 d arj ah Ce lsius selama 20- 25 mi nit at au se hin gga garin g.

Nota: Kacang macademia boleh digantikan dgn kekacang yg lain, atau hirisan korma.BISKUT G AJUS Bah an 125 gm Crisc o 125 gm ment e ga 150 gm gu la kast er 4 bij i kun ing t el ur 300 gm T op f lo ur } 1 sudu t eh so dium b icarb onat e } 1 sudu t eh b akin g pow der } 25 gm t pg ja gun g } 25 gm t pg susu } diay ak 60 gm gaj us di bakar se bent a r dan d ikis ar kas ar secukup g ajus dib ela h du a unt uk hi asan secukup t e lur ut k dis apu d i at as bisk ut Cara Pukul Crisc o, ment eg a dan g ul a sehi ngg a ke mbang d an ge bu dg n kel aju an yg deras se lam 3-5 mi nit . Masukkan ku ni ng t elu r sebij i seb iji sam bil dip ukul, sehin gga berg aul rat a. Dgn kel aj uan p erla han, masukk an camp uran t pg yg t elah d iay ak, sedik it sedik it sehin gga me nda pat ad una n doh yg lembut . Masukkan p ula gaj us kisar d an ad un hing ga rat a. Adu nan d ib aha gi sama rat a, set i ap sat u 10 gm. Jad ikan b ebo la kecil d an dit ek an d i t enga hnya lal u di hias d g n gaj us. T ekan sedik it lag i sup aya gajus me lekat d an sap u t elur d i at asny a. Bakar di ket uh ar 170 darj ah C, sel ama 10-15 mi nit at au se hi ngg a masak.

Bi sku t/ Co o ki es

T hese are some of t hos e simpl e bisc uit s/ coo kies w hich me & my w if e had t ried durin g f est ive se asons. T he reci pes came f ro m a local co ok book. W hy not giv e it a t ry! Bi sku t Emp i n g Bel in j au

3 caw an t epung gan dum 1 caw an t epung jag ung 360 gm ment e ga 250 gm gu la Sedikit emp in g bel in jau d igor eng (t um buk) 2 kunin g t elur Cara Ment ega, gu la, kun ing t e lur d ikaca u. Campurka n emp ing, t epu ng j agu ng da n t epu n g gand um. Uli d an t erap me ngik ut bent uk ke gemar an ma sing2. Bakar selam a kira-k ira 25 -30 mi nit at au h ing ga kekun in gan.

BISKUT CO KEL AT W ARNA-W ARN I 200 gm T op f lo ur 70 gm t epun g kast ad 100 gm Nest um 75 gm gul a ha lus 180 gm ment e ga 1 bij i t elur sudu t eh bak ing p ow der 60 gm cokel at rice 250 gm coke lat coat i ng/ mohr eng la n z ( eg. bra nd T uli ps)-dic airka n sedik it hundr eds & t hous ands (b erw arna-w ar ni) Cara Campurka n T op f lour, t pg kast ad, nest um, ba king pow der dan cok elat ric e la lu diket ep ika n. Pukul ment e ga d gn gu la h ing ga kemban g sedik it , dan masukka n

t elur la lu p ukul l ag i hin gga rat a. Selan jut ny a, t uangkan c ampura n t epu ng t ad i, gaul r at a hin gga s ebat i. Kemu dia n can ai da n t erap de nga n acua n biskut h at i at au meng ikut cit aras a an da. Bakar se lama k ira-kir a 20 2 5 minit . Sement ar a menun ggu b iskut sej uk, cairka n cokel at dul u dgn kae dah d ou ble- boi li ng. Celu pkan se paru h bisk ut t adi dg n coke lat cai r dan t aburk an hu ndre ds & t housan ds ke at asny a.

PIST ACH IO DEL ICACY 100 gm ment e ga 100 gm T op f lo ur 50 gm gul a kast er 40 gm Q uaker O at s (dikis ar) 20 gm t epun g ber as sudu t eh gar am sudu t eh emp lex sudu t eh serb uk vani ll a secukup cok elat p ut ih (d icairk an) secukup p ist ach io (d ibak ar, dici ncan g kasar2 ) Cara Ment ega, gar am, emplex, va nil la d an gu la d ik acau rat a. Masukk an ba han 2 yg lai n dan u li se hin gga rat a. Cana i dan t er ap d gn acua n airmat a, bakar se lama 1 5 minit dg n kepa nasa n 160 d arj ah. Angkat da n sejukka n. Sapuk an coke lat put i h dan t abu rkan p ist ach io. Biarka n sebe nt ar seb elum dis impa n.

T art Kej u , M &M Co o ki es & Ch ee se St raw T art Kej u Bah an -Bah an Pa stry 450 gm ment e ga 3 bij i kun ing t el ur 100 gm kej u (Kraf t )-parut & lec ek ha lus 1 sudu t eh va nil li

1 kg t epun g gan dum 1 bij i put i h t elur 100 gm gu la h alus Bah an -Bah an In ti n ya 4 bij i nen as (dipa rut , jgn b uan g airny a. Masak hi ngg a keri ng dgn 3 k et ul gu la b at u, 2 caw an gula kas ar) Cara Ment ega, kun in g, put ih t el ur, gul a ha lus, keju dan van ill i di gau l de nga n t anga n hing ga se bat i l alu mas ukkan t ep ung. U li hi ng ga rat a. Kemud ian, can ai se pert i t art biasa da n masukka n int i. H ias dg n cit ara sa sendi ri la lu d ibak ar hi ngg a masak. (resipi d ari Cer ia ke luar ga) Bi sku t Co kel at M &M

1 bij i t elur 200 gm ment e ga 150 gm t epu ng j agu ng 50 gm bad am kisar 150 gm gu la t ep ung (p ow der sugar ) 200 gm t epu ng g and um 80 gm t epun g O pt ima secukup ch ocol at e chi ps dan M&M unt uk h ias an sedik it badam ci ncan g Cara: Ment ega, t el ur dan g ul a dip ukul hin gga rat a. Masukkan t pg g and um, t pg O pt ima, t pg jag un g, badam kis ar dan ci ncan g la lu gaul hin gga rat a. Amb il sed ikit ad una n dan b ulat -b ulat ka n la lu hi askan dgn chocol at e chi ps dan M&M (jg n t erla lu bes ar k erana a dun an ak an meng emba ng bil a dib akar). Bakar h ing ga masak d gn suh u ket uhar yg se derh ana . . (resipi dar i Ceri a Kelu arga )- anak 2 past i suka makan d an. suka t ol ong jugak b uat cook ies n ie! sbb sen ang mem buat nya.

Ch ee se Str aw 400 gm pl ai n f lour 100 gm cornf lour 250 gm but t er 250 gm che ese (gr at ed) 1 egg (b eat en) pinch of sa lt & pepp er M etho d Mix bot h f lours t o get her w it h pe pper a nd sa lt . Add but t er (rub- in met ho d) and add i n t he grat e d chees e. Mix all t he ingr edi e nt s w ell and t hen add i n t he beat en e gg. Ro ll t he d oug h and cut i nt o des ir ed shap e and gla ze w it h e gg yolk (opt io nal). Bake t i ll g old en brow n. crunchy, recipe f rom my cousin Kak Aini

Ch o co l ate Ch i p Co o ki es

Ch o co l ate Ch i p Co o ki es

In g red i en ts 225gms F lo ur 150gms But t er 150gms Su gar 1 egg yo lk 50gms Cas hew Nut s t easpoon va ni lla t easpoon b icar bon at e soda t easpoon sa lt Choco lat e Ch ips

M etho d Sif t F lour w it h bicarbo nat e so da. Beat t he Bu t t er and Sugar u nt il f l uf f y and w hit e (not t oo f luf f y). Add t he egg yo lk, vani ll a and sa lt t o t he But t er and Sug ar mixt ure. F old t he F lo ur in gr adu ally a nd st ir t horou ghly. F in ally, a dd t he Cashew Nut s and C hoco lat e Ch ips. Kee p t he complet e d mixt ure i n t he f ree zer. Af t er 1 t o 2 hours, it is ready t o be b aked. Yo u may put in smal l pap er cups or just plac e it on t he b akin g t ray accord ing t o y our pref err ed si ze (Not e : If you do ubl e t he qu ant it y, d o no t double t h e t he amt of bicarb onat e of soda)

Ch o co l ate Ch i p coo ki es My childre n lov e choco lat e ch ip cook ies. I ha ve a f ew recipes w hich I w oul d lik e t o share. T his one I got it f rom a cous in. Hap py t rying! Ch o co l ate Ch i p Co o ki es In g red i en ts

225gms F lo ur 150gms But t er 150gms Su gar 1 egg yo lk 50gms Cas hew Nut s t easpoon va ni lla t easpoon b icar bon at e soda t easpoon sa lt Choco lat e Ch ips M etho d Sif t F lour w it h bicarbo nat e so da. Beat t he Bu t t er and Sugar u nt il f l uf f y and w hit e (not t oo f luf f y). Add t he egg yo lk, vani ll a and sa lt t o t he But t er and Sug ar mixt ure. F old t he F lo ur in gr adu ally a nd st ir t horou ghly. F in ally, a dd t he Cashew Nut s and C hoco lat e Ch ips. Kee p t he complet e d mixt ure i n t he f ree zer.

Af t er 1 t o 2 hours, it is ready t o be b aked. Yo u may put in smal l pap er cups or just plac e it on t he b akin g t ray accord ing t o y our pref err ed si ze. CRUNC HY NUT DRO PS Bah an -Bah an n ya t anpa mengg unak a n t elur

200 gm ment e ga 170 gm gu la p eran g (brow n sugar) 2 sudu t eh es en van il la 270 gm T op f lo ur 1 sudu t eh b akin g pow der 100 gm choc olat e chips 50 gm ha ze lnut (ci ncan g kasar) 50 gm w alnut (cinc ang kas ar) 50 gm bad am (cinca ng kas ar) 50 gm gaj us (cinc ang kas ar) 10 gm serbuk kok o Cara: Pukul ment e ga be rsama gu la d an ese n van ill a. T epung d iayak b ersama b akin g pow der dan kok o. Semua kekac ang dici ncan g kasar dan d ibak ar sebe nt ar (kira kira 8- 10 mi nit ) la lu se jukka n. Set ela h ment e ga kemba ng, masukka n t epun g, kekacan g dan jug a choc chi ps. G aul rat a-r at a . Ambil adu nan se dikit -s edik it dan long gokka n di at as d ul ang p embak ar. Bakar selama kir a-kir a 30 min it dgn su hu sekit ar 17 0 darj ah Ce lsi us. CHO CO L AT E HAZ EL NUT CO O KIES Bah an -b ah an n ya: 250 gm ment e ga 100 gm kaca ng pa ngg ang ha ze lnut (kis ar hal us) 225 gm t epu ng Ho ng Kon g 1 sudu t eh es en van il la 70 gm gul a ha lus 50 gm t epun g ber as secukup b adam ci ncan g (di bakar se bent ar) secukup h a zel nut (di bakar s ebe nt ar)

Peratu ran : Pukul ment e ga da n gu la hi ngg a kemba ng. Ma sukkan t epu ng Ho ng Ko ng, t epun g beras da n ha ze ln ut kisar. Ambil se bi ji ha ze l n ut , bolot kan d eng an a dun an t epung t a di hi ngg a men jad i sepert i bol a. Ula ng sehi ng ga kesemu a ha ze ln ut dan adun an ha bis. Bakar d i da lam ove n den gan s uhu 17 0 dar jah C elsi us. Set ela h masak, sejukka n da n celu p den gan c okel at mohren gla n z yan g t elah dica irkan. Masukkan ke d alam ac uan kert as lal u t aburk an di at as nya de nga n bad am cincan g.

O ats Co o ki e s Yg Po p u l ar Di Kal an g an Kawan -kaw an Ramai kaw an-k aw an sepe jab at yg t ert arik dg n keunik an ras a dan b ent uk o at s cookies n ie. Saya p el ajar i resi pi n i dari se ora ng t eman saya. Maka di sin i saya kongsi sam a resi piny a. Insy aa lla h kal au ad a f ot onya, lai n kal i saya si arkan. BISKUT RO L L ED O AT S Bah an -Bah an 375 gm ment e ga 1 sudu t eh va nil li 6 bij i kun ing t el ur 500 gm gu la p asir (d ikisar h alus ) 180 gm t epu ng n aik sen dir i 250 gm ba dam / gaj us (dip ot on g kecil-k eci l , dibak ar kira-k ira 1 0 minit ) 1 kg roll ed oat s (d ibak ar kira-k ira 1 0 minit ) Peratu ran Kacau ment e ga , gul a dan va ni lli hin gga kem bang. Masukk an t el ur sebi ji-s ebi ji lal u dikac au l agi h ing ga p ekat . Kemudi an ma sukkan t epu ng ya ng t ela h di g aul bersama b adam/ g ajus t a di. Akhir sek ali , ma sukkan ro lle d oat s da n kacau hing ga se bat i. Ambil adu nan se dikit -s edik it , t aruh at as d ula ng pem bakar lal u dibak ar seh ing ga keku nin gan. (D ula ng pem b akar hen dak lah d i sapu dgn se dikit ment ega a gar b iskut t idak me lekat . )

KUIH K APIT

100 g t ep ung g and um 30 g t epu ng ber as 120 g gu la kast or 2 bij i t elur 250 ml sant an (1/ 2 ke lap a) 1 camt vanil a sed garam Ayak t epung, t ep ung b eras d an gar am ke dal am bekas. Pukul gul a dan t e lur hing ga se bat i. Masukkan t ep ung d an va nil a, kacau rat a. T ua ngkan sa nt an d an kaca u per lah an hing ga se bat i. Panask an ac uan ku ih kap it ke mudia n len gser d eng an marj erin. T uangka n 1 camb ad una n ke at as acu an, bu a ngkan b aki nya. T ut up acua n da n masak at as bara api. Bi la sud ah masak d an k eemasa n, lip at at au gu lun g semasa masi h pan as. KUIH B AHUL U 4 bij i t elur 125 g gu la kast or, d ijem ur sekej ap 125 g t ep ung n aik sen dir i, diay ak sed garam 2 camt t epung b eras Put ar t elur h ing ga kemba ng. Masukka n gu la dan puk ul l agi hin gga g ebu. Masukkan t ep ung n aik se ndir i, t epun g beras dan gar am per lah an-l aha n dan kacau rat a. Pan askan ac uan b ahu lu, le ngser kan den gan mar jer in. Is ikan adun an 3/ 4 p enu h ke dal am acua n, masak da lam oven d eng an a pi at as d an baw ah suhu 2 20 C. Bil a keemas an, bo leh lah dian gkat .

M URUKU BERBEZ A MURUKU (dg n gram f lo ur) 2 caw an t epung beras 1/ 2 caw an gram f lour 1/ 2 caw an t epun g kacan g hi jau 1 camb ji nt an put ih 1 camb ajw an 1/ 2 camt serbuk cil i Secubit ser buk pe naik G aram secukup ras a Minyak sap i unt uk me ngu li (j adi d oh) MURUKKU 3 bij i t elur, d ipuk ul sed ikit 600 g t ep ung kac ang d al 250-3 00 ml a ir + 1 camt garam 240 g t ep ung b eras 2 camb serbuk c ili 1 camb serbuk jint a n put i h 1 1/ 2 camb serb uk jint an man is 160 g marj eri n Minyak ut k meng gore ng 3-4 pe lep ah da un kari Apa be za ke dua- dua r esip i muruku di at as? Resep i yg meng gun akan t e lur le bi h lemak t et api muruk u t anp a t elur l ebi h as li rasanya. L agi pun, i a mudah unt uk di gor eng k erana mur uku de nga n ad una n t elur akan ber bu ih miny aknya. PENERAM 250 g gu la mer ah 2 hel ai da un pa nda n, disim pulk an 250 g gu la p asir 250 ml a ir 500 g t ep ung b eras Minyak masak

Masak 4 bah an pert ama hi ngg a mend idi h. Kacau sela lu. Angkat dan t a pis ke da lam man gkuk be risi t e pung b eras (p anas- pan as). Kacau cep at -cepat d gn sen duk kayu hin gga menja di do h. T ut up deng an t ua la. Pera p selam a 5 jam. Bila se juk, cana i da n t erap b ent uk ge lan g de ngan lub ang d i t eng ah. G una acuan b ul at yg besar d an keci l (unt uk l uba ng nya). G oreng da lam miny ak pan as hi ngg a masak.

Bi sku t Sh o rtb read Biskut ini sa ngat se dap d an rap uh, past i dig e mari. Ia se akan- akan But t er Cooki es

125 gm ment e ga 50 gm gul a kast or 175 gm t epu ng g and um, diayak G ula kast or, unt uk t ab ur Cara membu at nya: 1. Pukul ment e ga da n gul a hi ngg a kemba ng. 2. Masukkan t ep ung d an ul i per lah an men jad i doh. 3. Lengse r t in pemb akar b erukur an 25 2 6 c m denga n marjer in. 4. Rat akan a dun an t adi biar sek at a t eba lnya, anggar an 5 mm. 5. Cucuk permuk aan nya de nga n garf u. 6. Pot ong be nt uk je jari t a pi ja nga n sampa i pu t us. 7. Bakar pad a suhu 1 60 C se lama 30 35 mi nit at au hi ngg a keemas an. 8. T aburkan g ula kast or r at a-rat a d i at asnya. 9. Biar 5 minit se bel um memot ong nya d an bi ar sejuk at as re da i.

Bi sku t Kel ap a Saya ada 1 k g kela pa ker ing p ember ian d ari kaw an. Selai n dari pad a buat ku ih bangk it kela pa, apak ah b iskut / kueh/ k ek yg ju ga meng gun akan ke lap a?.

Biskut kela pa 2 caw an gula k ast or caw an koko caw an susu segar caw an marjerin 1 camt vanil a 3 caw an roll ed oat s (b ukan mas ak seger a) 1 caw an kelap a keri ng 1 caw an kismis Jerang g ul a, koko, susu, marjer in d an van ila di da lam per iuk. Kacau hi ngg a mend id ih. Biar men di dih d eras selama 3 mi n. Masukkan semu a ba han l ain. Su duka n ke at a s kert as kalis miny ak. Let ak da lam pe ndi ngi n. Simpan di da lam bek as bert ut up, d i bah agi an baw ah rak pet i sej uk. Not a: Kismis bo leh d iga nt ika n den gan b adam / w alnut bakar. BISKUT EMPING JAG UNG denga n KELAPA 4 bij i put i h t elur 1 caw an gula kast or 1 camt vanil a caw an kacang cinc ang caw an kelapa ke rin g 90 g empi ng j agu ng, dir amas kasar caw an t epung ga ndum

Pukul put ih t el ur separ uh kemb ang, masukk a n sedik it demi sed ikit gu la d an put ar hi ngg a kenya l. Masukkan s emua ba han lain (2 ka li mas uk, jang an sek ali gus) dan gau l sebat i. Suduka n pad a jar ak 4 cm di at as t in pemb akar be rle ngser ment ega. Bakar pad a 170 C se lama 3 0 min a t au hin gga ke pera ng-p eran gan dan rangu p. Biar sej uk at as t in. Kek Kelap a 3 caw an t epung gan dum (ayak se bel um sukat ) 2 camt serbuk pe naik camt garam 1 caw an ment ega 300 gm gu la kast or 4 bij i kun ing t el ur 1 caw an susu sega r 1 camt vanil a 1 caw an kelap a keri ng 4 bij i put i h t elur Sat ukan 3 b aha n pert ama. Pukul ment e ga da n gu la hi ngg a kemba ng. Masukkan ku nin g t elur, puk ul se bat i. Bubuh sus u dan v ani la bers el ang se li d eng an campuran t ep ung. Masukkan ke lap a keri ng. Pukul put ih t el ur hin gga kem ban g, kaup b alik kan ke da lam ad una n. Rat akan d alam 2 t i n beruk ura n 23 cm. Bakar pad a 180 C s elam a 40-4 5 min at au hin gga masak.

DO DO L

1 kg gul a merah 800 g gu la me laka, d ipot o ng keci l 750 ml a ir 3 hel ai da un pa nda n 900 g t ep ung p ulut 150 g t ep ung b eras 1 lit er sant an pek at } dari 6 b iji k ela pa 2 lit er sant an cair } Jerang 4 bah an pert am a hin gga me ndi di h da n gul a hanc ur. Angkat . Larut kan t e pun g pul ut dan t ep ung beras d eng an sant an c air. T uang ke da lam kua li b esar. T apiskan a ir gu la ke d alam camp ura n t epun g . Kacau rat a. Masak dan kac au at as a pi per la han h ing ga p ekat . T uangka n sant an pekat da n kacau h in gga ke nt al da n berki lat . *Jika d odo l t ak melekat p ada j ari, berm akna i a sudah mas ak. Rat akan d alam d ul ang yg d il apik d aun p isa ng dan bi ar sejuk.

BISKUT SUSU

250 gm ment e ga 140 gm gu la a isin g 1 camca t eh van ila 1 bij i kun ing t el ur 250 gm t epu ng g and um } 120 gm t epu ng j agu ng } di ayak 1 camca t eh serb uk pen aik } 60 gm susu t ep ung Cara m emb u at: 1. Pukul ment e ga, gul a, vani la d an t elur hin g ga sebat i.

2. Masukkan ba han ayak da n susu. G aul men jad i doh. 3. G unakan acu an semp erit unt uk mem icit bi skut bent uk meman jan g. Ula ngi supaya me nja di 2 l apis. 4. Pot ong 3 cm dan at ur at as t in pemb akar y ang sud ah d ile ngser se dik it marjeri n. 5. Bakar pad a 175 C se lama 1 5-20 mi nit at au hing ga masak. Not a: Jika ad una n agak ke ras, t ambah se dik i t ment ega. Jika t erlem bik, t ambah se dik it t epun g gan du m

Quote: BISKUT SUGI Bahan-bahan : 250g minyak sapi 1 sudu kecil esen vanilla 500g tepung gandum 2 sudu kecil soda bikarbonat 170g gula ising 3/4 sudu kecil garam Kaedah penyediaan : 1. Cairkan minyak sapi pada suhu yang rendah dan biarkan sejuk. 2. Masukkan esen vanila ke dalam minyak sapi yang telah sejuk tadi. 3. Ayakkan tepung, soda bikarbonat, gula ising dan garam ke dalam mangkuk. 4. Tuangkan minyak sapi dan uli hingga doh yang lembut terbentuk. 5. Panaskan ketuhar pada suhu 180C. 6. Bulat-bulatkan sebesar guli dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas. 7. Bakar selama 25 hingga 30 minit atau sehingga masak.

KANDI KELAPABa ha n- Ba ha n

2 h e la i d a u n p a n d a n ( d is imp u l) 2 c aw a n ma mp a t k e la p a p a r u t ( y g d ib u a n g k u lit a r in y a ) 1 t in ( 3 9 7 g m) s u s u p e k at ma n is 1 c a w a n g u la ( ma y b e b o le h k u r a n g k a n me n g ik u t c it a r a s a ) 3 0 g m me n t e g a s u d u t e h e s e n v a n illa b e b e r a p a t it ik p e w a r n a p ilih a n a n d a Ca r a : G r is k a n lo y a n g p e r s e g i e mp a t b e r u k u r a n 2 0 c m ( 8 in c i) . Ke la p a p a r u t d is a n g a i h in g g a s e p a r u h k e r in g la lu ma s u k k a n s u s u p e k at ma n is , g u la d a n d a u n p a n d a n . M a s a k d i a t a s a p i y g k e c il s a m b il d ik a c a u t e r u s - me n e r u s s e h in g g a c a mp u r a n b a h a n in i t id a k me le k a t d i k u a li ( k ir a - k ir a 3 0 min it ) . An g k a t k u a li d a r i a t a s a p i/ d a p u r d a n b u a n g la h d a u n p a n d a n . M a s u k k a n me n t e g a, e s e n v a n illa d a n p e w a r n a la lu d ig a u l r a t a - r a t a. Ke mu d ia n t u a n g k a n b a h a n in i k e d a la m lo y a n g y g t e la h d is e d ia k a n t a d i s a mb il d it e k a n - t e k a n s e d ik it s u p a y a r a t a . Bia r k a n k a n d i s e ju k s e b e lu m d ip o t o n g d a n d is imp a n d a la m b e k a s k e d a p u d a r a.

SO UR CREAM PRETZ EL S al a-AUNT IE ANN E S Puan, saya i ngi n bert a nya ba gaim ana res ip i unt uk membu at Sour Cream Pret ze ls sep ert i Aunt i e Anne s. Biasa nya say a hanya mem bel i kera na sel uruh ahl i kelu arga say a menyuk ainy a. PRET Z EL KRIM M ASAM 8 g yis seger a 1- 1 caw an air suam 2 camb gul a per ang 1 camt garam caw an krim masam 2 caw an t epung k ek 2-2 caw an t epun g gan dum caw an kismis, jika suka

2 camb serbuk p ena ik 1 caw an air pa nas 3 camb ment eg a, dica irkan caw an gula kast or 1 camt serbuk kayu man is, jik a suka (1) Dalam ma ngkuk b esar, campur y is dan a ir suam. Masukkan gu la p eran g, krim masam dan g aram. (2) Campurk an t epu ng kek, kaca u rat a. T amb ah t epun g ga ndum d an ul i menj ad i doh l embut . Masukkan k ismis. (3) Uli at as p apa n pe ncan ai yg d it abur i t epu n g hin gga d oh men gan jal d an l icin. Sapu sed ikit miny ak pad a permuk aan d oh d a n mangkuk, t ut up d eng an t ua la lemba b dan b iar 3 0 min. (4) Uli sem ula d oh men jad i be nt uk asal, b aha gikan 1 4. G olekka n menj adi t a li panj ang. (5) Larut ka n serbuk p ena ik de nga n air p anas . Celup d oh pa nja ng d i dal am air t adi da n let ak at as kit c hen t ow el. Bent ukk an sepert i pr et zel d an let ak at as t in pembak ar yg suda h di len gser. (6) Bakar pa da suh u 200 C se lama 1 5 min. C ampurka n gul a dan s erbuk kay u manis di dal am mangkuk k ecil. Sap ukan pret ze l den ga n ment eg a kemud ian salut kan den gan cam pura n gul a t adi. Sa jika n panas-p anas.

Biskut mama carriesLilydvall [email protected] pi.com : Biskut yg menjadi kegemaran ramai.

Bahan-bahan ( 60-75 biji )y y y y y y y y y 300gm me nt e ga/ marj e ri n 375gm t e pung gandum 130gm t e pung j agung 100gm gul a i ci ng 1/ 2 sudu t e h e se n v ani l a Ut k hi asan -1 bi j i put i h t e l ur -100gm gul a i ci ng -1 sudu be sar t e pung j agung

Cara-c ara

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

A y ak t e pung gandum & t e pung j agung-ke t e pik an. Puk ul me nt e ga/ marj e ri n dan gul a i ci ng hi ngga ke mbang. Masuk k an e se n v ani l a. Masuk k an t e pung se di ki t de mi se dik i t dan uli hi ngga me nj adi doh le mbut . Canai doh dan t e rap de ngan ac uan be rbe nt uk he art . Sapuk an HIA SA N (si l a l i hat HIA SA N di bawah ) k e at as bi sk ut y g te l ah di t e rap. Utk me l orek , gunak an pe ny unki l gi gi . B ak ar pada suhu 150C se l ama 20-30 mi n, at au se hi ngga masak . Gunak an api bawah supay a hi asan t i dak be r warna pe rang.

8. ***ut k HIA SA N*** 9. Puk ul put i h t e l ut hi ngga ge bu. 10. Masuk k an gul a & t e pung. k ac au se bat i. 11. A mbi l 1 sudu be sar adunan dan t i t ik k an dgn pe warna at au e mul c ok e ge maran anda.

12. Sapuk an put i h t el ur k e at as bi sk ut 13. Lore k k an dgn adunan y g t el ah dic ampur dgn pewarna/ e mul c o.Bahulu KembojaEmail this Recipe Sumber: Majalah Perempuan Mac 1994 Hits: 3518 Rating: 7.80 Review: 0 Print this Recipe

Bahan-Bahan:

10 biji telur ayam 200 gm gula pasir 500 gm tepung gandum 3 cawan pati santan

1 sudu teh garam 1 cawan jus daun pandan 100 gm bijan Minyak sapi secukupnya

Cara:

Pukul telur dengan gula hingga hancur dan sebati. Masukkan tepung gandum, santan, jus daun pandan dan garam sambil dikacau hingga sebati rata. Sapukan acuan dengan minyak sapi kemudian panaskan di dalam ketuhar seketika. Tuangkan adunan ke dalamnya kemudian taburkan bijan secukup rata dia tasnya dan bakarlah hingga masak.

BISKUT CORNFLAKE THUMBPRINTBa h a n - Ba h a n :

2 2 5 gm m e nt e ga c aw a n gula pe r a ng 2 bi ji t e l ur ( a s ingk a n k un ing da r i put ihny a ) 1 s ud u t e h e se n v a ni lla 2 c aw a n t e pung se r ba g una se c ubit ga r a m , dia y a k be r sa m a t e pung se r ba g una c aw a n k a c a ng w a lnut ( dic inc a ng ha l us) 1 c a w a n c or nf la k e y g diha nc ur ha l us, dic a m pur dgn k a c a ng w a lnut je m r a s pbe r r y se c uk upny a Ca r a : 1 . Puk ul m e nt e ga dgn gula hin gga k e m ba ng. M a s uk k a n k un ing t e l ur da n e se n v a nil la . 2 . Ma s uk k a n a d una n t e pung da n diga ul r a t a . Be nt uk k a n se pe r t i gul i k e c il. P uk ul put ih t e l ur se dik it , c e lup g uli k e da la m put ih t e l ur da n gole k k e da la m ba ha n c or nf la k e da n k a c a ng. 3 . Dgn huj ung ja r i dit e k a n le pe r da n di be nt uk l oba ng k e c il. I si dgn je m r a s pbe r r y da n diba k a r pa da s uh u 1 8 0 da r ja h C se la m a 1 2 - 1 5 m init se hingga k uni ng e m a s.

Resep i kui h bat an g buruk Bahan- bah an: 600 gram t ep ung gan dum 300 gram t ep ung beras

1 bij i sant an k ela pa 600 gram kac ang h ij au 400 gram g ula (k isar) 3 bij i t elur Minyak unt uk me ngg oren g Cara pe nyed iaa n: Panaska n sant an hin gga me ndi dih. T ut up a pi dan sej ukkan sa nt an. Sanga i kacan g hi jau d an b uan g kulit . Kisar hi ngga h al us. Campur d eng an gu la dan ket ep ika n. G aul t epun g de nga sa nt an yan g t ela h dimas a k. Masukkan t elur d an u li. Cana i hi ngg a nip is da n pot on g ikut sai z 2cm x 3cm. gulun g dan b iarka n t eng aht engah nya be rlu ban g. Pot ong kec il da n gor en g. Set elah gari ng, angk at dan is ika n bah agi an t enga h yang b erl uba ng de nga n campura n gul a dan k acan g hij au t ad i.

Resep i kui h kapit / kuih se pit Bahan- bah an: 220 gram t ep ung gan dum 60 gram t epu ng b eras 1 bij i kel apa 5 bij i t elur 250 gram g ula hal us 500 ml a ir Sedikit g aram Minyak unt uk me ngg oren g Cara pe nyed iaa n: T elur dan gul a hal us di puku l hi ngg a rat a. Ayak t epung gan dum bers ama t epu ng ber as.

Masukkan b ancu han t e lur ke da lam camp ura n t epung dan kac au per la han- lah an hing ga se bat i. Masukkan sa nt an per la han- lah an da n kaca u hing ga a dun an men jad i sebat i. Panaska n minyak b ersama d eng an acu an ku i h kapit . T uang sat u h ing ga du a sudu adu nan ke d ala m acuan da n kap it ke dal am miyak unt uk di gore ng. Apabi la a dun an t ela h gar ing, ku lit kui h kapit akan men jad i keras d i bah ag ian luar ac uan. Perlah anka n ap i dan kik is kul it di t ep i acua n. Buka t udun g acu an da n kelu arkan isiny a unt u k dili pat den ga se gera. Biarkan se juk se bel um di simp an d alam b eka s kedap ud ara.

Resep i kui h siput Bahan- bah an: 1 kg t epun g gan dum 250 gram mar jer in gelas a ir 1 sudu j int an ma nis 6 ulas b aw ang merah 1 t angka i cil i hid up Sedikit u dan g kerin g 2 t angka i dau n kari, hir is ha lus G aram secukup ras a Minyak masak u nt uk meng gore ng Cara pe nyed iaa n: Marjeri n da n air d ipuk ul hi ng ga seb at i. Ket ep ikan. Jint an man is, baw ang, ci li da n ud ang ker ing dikis ar hal us.

Campurka n ba han- bah an kisar k e dal am man gkuk dan t amb ahka n marj erin d an air yan g dip ukul t a di. Masukkan t ep ung se dik it demi de dik it hin gga menjad i ad una n yang l embut . Masukkan d aun kar i. Ambil sed ikit ad una n dan leny ekkan d i at as a cuan kui h sip ut . G oreng hi ngg a masak.

Resep i bua h rot an Bahan- bah an: 4 sudu bes ar gu la 1 bungk us t epu ng pu lut 5 bij i t elur biji sa nt an ke lap a Sedikit b ija n Minyak masak u nt uk meng gore ng Cara pe nyed iaa n: T epung g and um dig au l den gan t el ur. Masukkan sa nt an da n ul i hi ngg a sebat i. Apabi la su dah se derh ana lembut , bu lat -bu lat kan sebes ar gu li. G olek-go lek at as b ij an. G oreng hi ngg a keku nin gan.

Resep i Kuih Ba ngk it Sant an

Bahan- bah an: 600 gram t ep ung ubi (sa nga i hi ngg a kun ing) 1 bij i t elur 1 bij i kel apa (amb il sa nt an p ekat ) Secubit g aram sudu keci l soda b ikar bon at G ula secuku pnya Cara pe nyed iaa n: Masak sant an b ersama sec ubit g aram seh ing ga peca h minyak. Mat ik an ap i. Masukkan g ula, t el ur dan s oda b ikarb onat ke dalam sant an. G aul rat a. Masukkan t ep ung se dik it demi sed ikit h ing ga adun an men jad i lem but . Cana ikan a dun an d an t erap me ngik ut bent uk yang dis uka i. At urkan ke da lam du lan g dan bakar h ing ga m asak.

Resep i kui h cakar ayam Bahan- bah an: kg keledek, ku pas kul it 1 sudu kec il kap ur makan 300 gram g ula mer ah Air secukup nya Minyak unt uk me ngg oren g Cara pe nyed iaa n: Bersihka n kel edek d an sag at hal us meman ja ng. Rend amkan ke d alam a ir kap ur selam a sejam . T os hingg a keri ng da n gor eng. Angk at dan t o skan minyak nya. Ambil kua li l ai n, masukkan g ula mer ah da n ai r. Masak gula mer ah hi ngg a lar ut sepen uhny a. Masukkan ke led ek gore ng ke d alam g ula mer ah. G aul rat a. Cepat -ce pat an gkat dan mas ukkan ke d al am acuan b ul at . T ekan kuat -kuat h ing ga mamp at . Sejukkan.

Apabi la su dah se juk, simpa n kui h karas ke d alam bek as keda p ud ara unt uk menge lakka n kuih me nja di l emau at a u masuk angi n.

Resep i kui h karas

Bahan- bah an: 1 bungk us t epu ng ber as 2 caw an gula/ ikut manis s end iri 3 caw an air Minyak unt uk me ngg oren g Cara pe nyed iaa n: Ayak t epung dan g aulk an bers ama gu la, kem udia n masukka n air. Kaca u hi ngg a sebat i. Panaska n minyak d i da lam kua li. Masukkan a dun an ke da lam acu an ku ih karas (sepert i acu r ot i ja la), t uan g adun an d i dal am kual i sep ert i membu at rot i kirai. Apabi la w arna nya ag ak kekun ing an, an gkat d enga n seger a da n lip at . T oskan. Apabi la su dah se juk, simpa n kui h karas ke d alam bek as keda p ud ara unt uk menge lakka n kuih me nja di l emau at a u masuk angi n.

Resep i Put u Kacan g Bahan- bah an: 1 kg kacang hij au

1 kg gul a hal us 250 gram a ir Cara pe nyed iaa n: Masak gul a bersam a air h ing ga gu la ca ir sep enuh nya. T ut up ap i dan biark an sejuk. Sement ara it u sang ai kaca ng h ija u hi ngg a w angi d an masak. T umbuk dan t amp i unt uk as ingk an kul it kaca ng hi jau. Kisar kacan g hi jau h in gga h alus. Ayak kacang t e lah d ikis ar ke dal am air g ula y ang t el ah dis ed iaka n t adi. Kacau rat a d an seb at i. Biarkan sek et ika se lama 3 jam. Bent ukkan p ut u acu an de nga n acua n. Kemud ian j emur hi ngg a keri ng.

Resep i Kuih J ejar i Bahan- bah an: 2 kg t epun g gan dum Air secukup nya 200 gram mi nyak masak Sedikit mar jeri n G aram secukup ras a Cara pe nyed iaa n: Campurka n semua bah an seh ing ga seb at i. Uli d an ja dika n ad una n yang rat a. Masukkan ke d alam mes in pe nge lek sp agh et t i at au mee u nt uk mend apat ka n bent uk yan g pa nja ng. Akhir seka li gor eng hin gga kek uni nga n da n a ngkat .

Kuih Tirambaha n2: 500 gram t ep ung gan dum 1 bij i t elur d ikac au sed ikit 2 camca besar mar jer in (marj eri n abis, aku b oh je sh ort eni ng) 1/ 2 camca t eh gar am 160 17 0 ml air leb ih kur ang l er Unt uk lap isa n t gh: 6 camca besar t e pun g jag ung 6 camca besar mi nyak masak Bahan sa lut : G ula kast or secuk upny er Cara2: Biar aku cit er st e p by st ep jer l ah yekk

St ep 1: Adunka n t epun g gan dum, t el ur, marjer i n, garam & air. Aku camp ak semua dlm brea dmaker. Ka lo gu na t ang an, ad unka n sehin gga adu nan x mel ekat kat t gn. Bahag ika n kepa da 5 bh gn (ut k sai z f i nish ing pr oduct yg kec ik sedik it ) St ep 2: G elek adu nan t ep ung t a di n ipis 2. St ep 3: Bancuh t ep ung jag ung d gn miny ak masak. G aul sampa i t epu ng t id ak berket u l2 da n berb ent uk p ast e.

Step 4: Letakkan secara nipis diatas tepung tadi. Step 5: Gulung rapi2 mcm wat swiss roll tuh

Step 6: Potong dlm 1 cm setiap satu Step 7: Gelek setiap potongan kecil tu di bahagian tepi. Step 8: Goreng dlm minyak sederhana panas. Make sure rajin terbalik2 kan. Senang & cepat bertukar kaler. Angkat bila sudah kuning keemasan. Ini kuih tiram yg belum di salut dgn gula kastor.

BISKUT DAHL IA

Bi sku t Dah l i a n i d ah ad a sej ak za man d u l u kan , masa n en ek ki ta an ak d ar a p u n d ep a d ah b u at b i sku t d ah l i a n i. M at amb i l resi p i d ari b l og Di an a, d an re si p i a sal n ya d ari No razi e RN

T eri ma ka si h p ad a D d an No razi e. sed a p b i sku t d ah l i a ni . Peg ang tak h an cu r tap i bi l a makan , cai r d i mu lu t g i tu. kal au mu l u t b u aya yan g makan , b aru sa mp ai kat b i b i r d ah cai r. . ah aks!!!!! BAHAN- BAHA NNYA 300 g men teg a 160 g g u l a ai si n g (mat g un a 140 g ) 2 ku n i n g tel u r

1 camc a teh e sen van i l l a (mat g u n a esen r o se) 240 g tep u n g g an du m* 100 g tep u n g j ag u ng * 160 g tep u n g kastard *( *g au l rata d an d i ayak) Ceri mer ah , d i po to ng keci l un tu k h i asan CARA M EM BUAT NYA

1. 2. 3.

Pu tar men teg a d an g u l a ai si n g h i ng g a b erkri m, ma su kkan ku n i n g tel u r d an esen van i l l a/ ro se d an p u tar h in gg a kemb an g . Perl ah an kan sp eed , ma su kk an tep u n g sed i ki t d emi sed i ki t h i n gg a h ab i s. Ad un an akan men j ad i d o h yan g l embu t d an mu d ah d i tekan . M asu kkan d o h ke d al am al at p en ekan yan g d i p asan g mu n cu ng u n tu k bi sku t d ah l i a. T ekan atas d u l an g p emb akar. Bu at h i n g g a si ap d an h i as d en g an sep o to n g keci l ceri . Baka r d al am o ven yan g tel ah d i p an askan p ad a su h u 175C sel ama 1 5 20 mi n i t.

4.

Bi arkan b i sku t sej u k sed i ki t ata s d u l an g pemb aka r seb el u m d i al i h kan ke atas j ari n g an . Bi ar sej u k seb e l u m d i si mp an d al am b eka s ked ap u d ara.

Bi sku t Arab

Sumber : roseet a @har lee na f p Bah an -b ah an : 500 gm t epu ng g and um 250 gm miny ak sapi 250 gm gu la kast or Cara- car a: 1. T epung g and um di gor eng d ahu lu. Sej ukka n kemudi an d iayak. 2. Campurka n t epun g ga ndum d eng an miny a k sapi da n gul a kast or. 3. G aul rat a hi ngg a bol eh d iul i. 4. Bulat -bu lat kan dan mas ukkan d alam p aper cup. 5. Bakar selam a leb ih kur ang 1 0-15 mi n.

Not a : bila d ah masak, mak lan g gol ek dlm gu la cast or.

13 Comments

13 Responses1.on September 14, 2009 at 2:02 am | Reply

anak jati

biskut suji kacang takde ke?puas cari ni.

o

on September 15, 2009 at 6:58 am | Reply

intanshahirah Salam, Untuk Biskut Suji kacang hampir sama jer dengan suji biasa. cuma kurangkan sedikit tepung tetapi ganti dengan kacang jika berderai tambah lagi minyak sapi.. resepi ni tak sensitif.. Boleh dicuba InsyaAllah jadi.

on September 16, 2009 at 1:26 am

intanshahirah Salam, Terima kasih mengunjungi blog saya.

Citarasa semua tak sama Cuba laa. Selamat menyambut Syawal yang bakal menjelma.

2.

on September 15, 2009 at 8:33 pm | Reply

joud abdullah

Selamat hari raya kpd intan. Saya dari Jeddah , ingin mengucapkan terima kasih pd intan . Hari ni kita nak buat kuih .Yang mana satu tak tahu lagi. Nampaknya semua sedaplah. Terima kasih sekali lagi.

3.

on October 8, 2009 at 2:02 pm | Reply

mas

salam, saya ingin tahu kalau anda tahu resepi biskut cappuccino kerana suami saya sangat suka kuih tu. tapi saya bukanlah jenis pandai masak sangat. kalau boleh saya nak bagi kejutan kerana kebetulan birthday dia 15/10 nie. harap boleh tolong saya yer. tq

o

on October 8, 2009 at 2:51 pm | Reply

intanshahirah

Selamat mencuba semoga dapat menambat hati suami. COFFEE COOKIES Bahan-bahan ( 30-40 biji ) 240g tepung gandum 1 sudu kecil baking powder

3 sudu besar instant coffee @ cappucino 1 biji telur 80g gula halus 60g gula perang 100g unsalted butter- suhu bilik 1 camt perisa cappuccino (jika ada) Cara-cara 1. Ambik 2 sudu besar instant coffee campurkan dengan 2 sudu besar air panas. Kacau dan ketepikan. 2. Pukul butter sehingga jadi bentuk krim 3. Dalam bekas lain, campurkan kedua-dua jenis gula dan kacau. 4. Masukkan gula sedikit demi sedikit ke dalam butter. Pukul sehingga putih/ kembang 5. Masukkan telur sikit demi sedikit dan pukul lagi 6. Kemudian masukkan pula instant coffee yang telah dicairkan. Kacau. 7. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum dengan baking powder. Kemudian campurkan 1 sudu besar instant coffee yg tak dicampur dengan air. Kacaukan. 8. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter tadi sambil dikacau. 9. Drop adunan tadi ke atas loyang yang dilapik dengan oven paper. Taburkan sedikit instant coffee ke atasnya. Jika suka. 10. Bakar dengan suhu 180C selama 15-20 minit 11. Boleh bungkus cantik-cantik sebagai buah tangan Note : Jika suka gunakan Nozzle dan bentuk ikut suka.

4.

on October 25, 2009 at 3:54 pm | Reply

Fatimah

Askum Intan, Boleh tak carikan untuk saya recipe Biskut Kacang peas (pakai tepung

kacang peas hijau). Family suka tapi tak dapat cari recipe berkenaan. Thanks.

o

on October 26, 2009 at 9:27 am | Reply

intanshahirah

InsyaAllah saya usahakan dalam masa terdekat.

o

on June 16, 2010 at 4:57 pm | Reply

intanshahirah

Maaf terlalu lama terlupa. harap dapat mencuba resepi ini. Biskut Kacang Peas Bahan2: 250gm mentega 150gm gula halus 50 gm tepung kastard 2 sudu besar tepung jagung 300gm tepung gandum 100 gm kacang peas (dikisar halus) 1 camca perasa vanila Cara: Mentega dan gula dipukul hingga kembang. Kemudian, masukkan perasa vanila dan satukan semua jenis tepung dan kacang peas bersama bancuhan mentega. Tekap adunan dgn acuan pilihan. Sapukan kuning telur di atasnya dan hias mengikut kesukaan. Bakar selama 15 minit pada suhu 170 Deg C.

5.

on June 15, 2010 at 12:48 pm | Reply

NURUL

ASKUM LEH TAKK TOLONG CARI KAN BISKUT NESTUM COKLAT DAN BERSALUT SUSU TEPUNG . JENUH CARI TAK DAPAT LAA RESEPINYA

o

on June 16, 2010 at 4:50 pm | Reply

intanshahirah

Cubalah resepi ini BISKUT SNOW Bahan-Bahan: 3 cawan nestum @ quaker oat cawan gula kastor 4 sudu serbuk koko 1 cawan tepung gandum sudu teh baking powder minyak sapi ghee secukupnya bahan salut biskut susu tepung dan gula kastor secukupnya Cara: semua bahan disatukan(kecuali bahan salut) dan minyak sapi ghee tadi disukat menjadikan biskut boleh diterap dengan penerap biskut. Tambahan: bila sudah masak, baru disalutkan dengan susu dan gula (waktu kuih masih suam), jika suka pahit, boleh tambah serbuk koko lagi