resepi atkins

Download Resepi Atkins

Post on 19-Oct-2015

1.613 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

OOPSIE BREAD CHEESEResepi by:Nurul Yui dan Golden Gurlz

3 bji telur100 gram cream cheese

Asing putih & kuning telurPukul putih telur hingga jadi meringue ( telekup atas kepala tak jatuh )Pukul kng tlur & cream cheeseSatukan dengan meringue tadiKacau guna spatula hingga sebati

Bakar dalam oven 10 minitkemudian letakkannya ke dalam acuanTuangkan dalam 3 suduMasukkan cheese* di tengah dan bakar.

Motif letak cheese* Sebab tak letak pemanis jadi bubuhlah cheese

Laksa DA(Rasanya macam laksa penang)Resepi by: Yath Jai

Bahan:Ikan sardin 5 ekor.cukup utk satu periuk sedangCili kering agak2 sya buat x pedasBawang besar dlm 5 biji sbb manis bawang tu sedap skitAsam kepingBunga kantanDaun kesom

CaraRebus ikan...asingkan isi dan tulang2Blend atau tumbuk isi ikanTulang2 blend sampai hancur pastu tapis (takut nanti tecekik tulang plak)Air rebusan ikan jangan buang tapis masuk periuk lain takut ada tulang tertinggalMasukkan bawang blendMasukkan cili kering blendMasukkan isi ikan tadiMasukkan asam kepingMasukkan bunga kantanMasuk daun kesomKacau sampai sebati,masuk garam

Bahan hiasanTimunTelur rebusKlu penang style diorg suka letak daun pudinaBawang besar hirisCili api sikit

Nota penting bagi pengamal DA yang masih fasa induction:Jangan sekali2 campur kan sebarang mee laksa tau tapi mee yang halal DA tu boleh lah (mee shirataki)...say no pada mee laksa jika tergoda ye, tapi jika dah tergoda nak buat camna belasah jer lah...hehe. Kuah ni adalah utk mereka yang teringin sangat nak makan laksa tapi versi DA.

Cauliflower chicken patty.Resepi by:Azlina Hasan

Resepi sempoi saya:-rebus cauliflower dan lenyekkan. Tekan2 kasik kluar airnya.-Lps tu masukkan minced chicken (tak kisah apa jenama), oregano, blackpepper, mixed herbs, garam sikit dan olive oil.-Goreng boleh grill boleh.

nota:untuk menjimatkan masa, buat byk sikit dan frozenkan.

Omelette Udang CheeseResepi by: nightestalkerz.com

: Bahan-bahan ::

Telur 3 bijiUdangBawang PutihBawang Besar/Bawang BombayMozarella CheeseGaramBlackpepperMayonis

:: Cara membuatnya ::

Cincang bawang putih dan besar kemudian tumis dalam kuali dengan menggunakan minyak yang sedikit.Dalam bekas yang berbeza; pecahkan telur, masukkan garam, blackpepper, mayonis dan bawang yang ditumis tadi. Kacau hingga sebati.Lenser acuan cupcake dan tuang telur penuh. Letakkan udang dan cheese.Bakar dalam oven pada suhu 200c lebih kurang sepuluh minit.

Lasagna Atkins.Resepi by:Mazlida Deraman

Bahan Utama :Parutan keju mozarella secukupnyaparutan keju cheddar @ parmesan secukupnyaBahan Inti :sebungkus daging/ayam kisar (ramly)1 biji bawang besar, didadu2 ulas bawang putih*1 cm halia*(*ditumbuk halus)1 camca besar cili kisar2 helai bay leaf1 camca teh serbuk lada hitam1 camca besar rempah kari daging1 tin cendawan butang, tos, cuci dan hiris nipisGaram dan gula (pemanis p3 @ isi la gula ape yg korg ade) secukup rasaUtk kepingan lasagna :goreng telur dlm pan ( telor dadar )Dh siap potong mcm kepingan lasagna ..Cara susun :Korang susun la mcm korg bt lasagna ..1. Kepingan telur2. Inti3. Tabur keju*buat sampai habis & bakar .. suhu 160c selama 20mnt @ smp masak .. ikot oven masing2 .. SIAP !

My Lazy Broccoli soupresepi by: Jun Adinda

2 cawan broccoli = 3.2gm net carbsSeulas garlic = 0.9gm net carbsAir = 0 carb1 tbsp butter = no carb

Air + broccoli + garlic --> rebus hingga empuk, lebih kurang 5-7 min, api tinggi.Tutup api.Masukkan butter.Kisar halus.Siap.

Popcorn ayamresepi by:Linda zizan.

Resepi dia sama je dgn nuget. Cuma bahan je x byk.

1)Ayam yg dikisar (sy guna ayam goreng sbb tu je yg ad, tp liat sikit la, so blh guna ayam cincang or ayam yg blm digoreng, lg sedap, hancurkan guna blender or pisau)2)bawang3) telur4) cili (kalau nk pedas)5)white paper/blackpaper (kalau nak ada perisa sikit

Gaul ayam yg da hancur dgn telur kuning (asingkan putih telur sikit utk celup sblm masa, agak2 la nak letak bape bijik pun asalkam sebati)masukan semua bebahan (bawang dan cili yg dipotong dadu) gaul gaul gaul.. Lepas tu buat bulatan, lobangkan sikit guna hujung pisau, masukan mayonis kat dalam (aku tak mampu nak beli cheese, sbb mahal, tp korg letak chesse lagi senang sbb dia keras, mayo ni cair so susah sikit), lepas tu tampal balik lobang tu, bulatkan balik guna tapak tangan.Kalau letak bawang dalam dia pun sedap jgk, macam rasa jus sikit.Last skli, celup bebola tu dekat putih telur tok bg texture dia lawo la sikit kan. Haha. Dan siap. Sedia dihidang.

Resepi by:Nik Mas NikabaMenurut kata Nik Mas Nikaba, resepi ni dia cipta sendiri, so tak sempat nak cipta namanya, admin mohon maaf ye..

Sedikit bawang besar, cincang, tumis. then masukkan daging cincang dan sedikit garam. kalau nak pedassikit boleh tambah cili. ketepikan dulu. Pukul telor, dadarkan nipis2. Then sapu telor dadar dgn mayo, letak salad yg dihiris halus, letak daging cincang tadi, tabur parmesan cheese sikit, then letak salad selapis lagi dan gulung. Siap!

Resepi by:Honey Azlansup tu rebus aje, cndwn, udang,etc... apa suka blh buh. Pastu sy ltk 1 sd bsr olive oil ( fat) dlm kuah. garam. Simple aje.

Sos ala johnnys tu, 4 bj cili merah + 2 garlic-blend, add sesame oil, cuka / cuka apel , daun saderi ,bijan yg d sangai, pemanis halal DA dan garam. Masak sampai pekat.

Roti Canai AtkinsResepi by:Mazlida Deraman (MD)

Bahan2 :TelurKeju parmessan @ mozarella @ cheddar(MD gune parmessan & mozarella)

cara2:Goreng telur ( mcm telur dadar, tidak mau terbalikkan telur tu)Jgn garing sgt ..agak2 dh masak tu isi dlm loyang @ dulang pembakartabur cheese ! .. Bakar smp garing api ats bwh .. Siap !

bole mkn dgn kari banjir ! * kari tu korg bt mcm biasa jela tp pastikan jgn tersasar sdh*

Shephard pie atkins versionResepi by:Nor Azmira Mad Nazri

Daging kisar... buh laa rencah n rempah yg u all suka... masakkan dulu... perisakn sedap2... couliflower tuh rebus smpi betol2 lembut pastu da lembut lenyekkn mcm kentang lenyek pastu campur butter...Pastu da siap daging n da lenyekkn couliflower tuh... daging buh dlm bekas ..tekan2.. pastu letak couluflower tuh atas dia.. pastu tabur dgn cheese pepenuh.. bakor kn diaaa... siappppp!!!Roti tuh guna bioprotein jer (pic roti x der) bioprotein satu sudu + telur sebijik + air... gaul2 sumer... masak dlm pan... siap

Kek Atkin.Resepi by:Ziela Arshad

Bahan2Telo 2 bjBaking poder 1/2 suduSoda bika 1/4 suduEsen vanila 1-2 titikSerbuk koko 2 suduGula stevia/splenda 6-7 sachetWiping crem atau air 5 suduMinyak masak 2suduCedar chese 1 slice

Cara:Campur semua bahan kecuali chese...Gaul dgn whisk sebati..Tuang dlm acuan, koyak kecik2 cedar chese tu tabur ats adunanBakar/kukus 20-25menit...

Toping:Serbuk koko 3-4 suduPlanta/butter 1 suduGula stevia 5-6 sachetAir secukupnyaCampur semua n masak ats api pelahan smpai agak pekat..Tuang ats kek

Chilled Cheesecake Atkins Styleresepi By:EiLa Noor

:: Bahan-bahan A ::

100 ml krim putar (whipping cream)250 gm krim cheeseGula splender secukup rasa1 sudu besar jus lemon

:: Bahan-bahan B ::

15 gm gelatin halal* atau 1/2 peket serbuk agar-agar100 ml air panas*

*campurkan bahan-bahan B dan kacau hingga jernih. Sejukkan selama 5 minit.

:: Cara membuatnya ::

Pukul krim putar sehingga pekat.Pukul krim cheese bersama-sama gula splenda dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.Kemudian tuangkan bahan ini ke dalam bekas yang berisi krim putar.Tuangkan adunan dalam loyang springform 6 atau 7 inci (kalau guna 8 inci kek jadi nipis sedikit).Kemudian sejukkan semula dalam peti ais selama 3-4 jam.Siap..

Chicken foldover atkins versionResepi by:Salwa Azahar

Bahan2nya:Ayam tiada tulang dipotong dadu2...Bwg besaq hiris ckit, bwg putih 2 ketoi hiris (kasi metabolisme tinggi)...msk bwg ngan ayam tadi dgn butter...letak lada itam sesuka hati...garam secukup rasa.On the other side, telur pukul 2 bijik...

Cara2nya:Masukkan telur dlm kuali pemanggang ajaib (non stick pan)...Tabur skit butter kasi effect bau roti...(masak jangan garing separuh masak pun ok...alihkan kat pinggan... Calit mayonis....letak cheese 4 segi tu....potong tomato ckit je... Timun ke salad ke ...pastu tuang ayam atas telur tu... Otomatik cheese melt.... Gulung2 mcm kebab letak balik kat stick pan tu... Tekan2 kasi garing skit.... Pastu ngap!!! Sedap cam chicken foldover mcdonald.

Kek Coklat Atkinsresepi by:nightestalkerz

:: Bahan-bahan ::

2@3 sudu besar Serbuk Koko1/4 sudu kecil Soda BikarbonatSecubit garam6@7 paket splenda2 sudu besar minyak @ butter (yg dicairkan)2 biji telurSedikit esen vanilla5 sudu besar air (guna whipping cream lagi best)1 keping cheddar cheese

:: Cara membuatnya ::

Gaul semua bahan kecuali cheese dengan menggunakan whisk. Carikkan cheese, kemudian masukkan dalam adunan. Kukus selama 20 minit.

: Optional :Utk topping; double boil whipping cream + serbuk koko + splenda > Curah atas kek.

Meatza (Pizza Daging)Resepi by: Cima Al-Saadi

:: Bahan-bahan ::

Daging Burger (First Pride Beef Patties 0g carb)Mozzarella CheeseCendawan Butang (telah dibakar)Pepperoni/Sosej (sosej dimasak/direbus dahulu)1 sudu Sos Prego

:: Cara membuatnya ::

Bakar daging burger sehingga garing. Sapukan sos prego ke atas daging burger yang telah dibakar, kemudian bubuh cendawan butang & pepperoni/sosej yang telah dipotong kecil. Taburkan juga mozzarella cheese ke atasnya. Lepas tu bakar sekejap untuk mencairkan cheese. Siap untuk di makan!

Keropok Lekor AtkinsResepi by:Nur Syafiqah Nyepit

:: Bahan-bahan :: 2 ekor ikan kembung Sedikit ikan bilis Sedikit udang kering Garam Lada Hitam 1 biji telur 2 sudu Whey Prot