resepi lasagna

Download Resepi Lasagna

If you can't read please download the document

Post on 26-Sep-2015

20 views

Category:

Documents

6 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Resepi

TRANSCRIPT

ReSePi : LaSaGNa

Entry ni penuh dgn gmbr sbb aku tunjuk step by step cara masak lasagna.. bkn apa, saje nak memudahkan org yg baru pestaim nak buat lasagna..

Mekasih pd Pieza sbb share resepi dan ada sket2 la yg aku ubahsuai.. hehe.. apapun buat sape2 penggemar lasagna korang boleh la try ini resepi..

Pieza hanya bg aku bhn2 nak buat aje aritu.. tp cara memasak dia tak bg pun.. dush dush dush.. sib baik aku dah prnh buat lasagna sblm ni.. hehe

Bahan2 utama ada ialah :

Kepingan lasagna..

Aku beli brand ni.. kat giant ada.. tak abis2 dgn giant aku ni.. hehehe.. aku celur jap kulit lasagna ni.. nak kasi lembut cepat bila di masak kang..

Bahan2 utk buat inti daging :

1. sos prego .. tak ingat lak size botol ni.. tp yg 14oz punya..2. Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu

3. Daging cincang 400 gram.. kalau takde, korang guna daging kisar ramly pun boleh.. tp daging cincang ni lg sedap..

4. Serbuk black pepper dan serbuk oregano

5. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu

6. Keju mozarella

7. Keju parmesan.. ~ takde pun takpe.. aku suka byk keju..

8. Sos cili 1 sudu besar ~ taknak letak pun takpe

9. Garam secukup rasa

Bahan2 utk Sos Putih :

1. 2 sudu besar butter

2. Keju cheddar.. nak lg mudah korang guna je 2 keping keju cheesedale

3. 250 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh

4. 2 sudu besar tepung gandum

5. garam secukup rasa

Cara Membuat inti Daging :

Masukkan 4 sudu besar minyak masak.. aku guna minyak zaitun

Tumis bwg2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau.. bkn naik hantu ye..

Masukkan pula daging cincang..

Gaulkan hingga daging berubah jd kaler mcm di atas..

Kemudian tuang sos prego td.. tuang semua sekali..

Gaul sebati sampai jd mcm ni..

Masukkan garam secukup rasa..

Masukkan serbuk oregano..

Masukkan pulak cendawan butang..

Masukkan sesudu besar sos cili..

Tabur serbuk black pepper

Siappp..!!

Meh buat Sos Putih pulak :

Cairkan butter..

Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je ye..

Masukkan susu full krim..

Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..

Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit

Siappp.. sila tutup api..

* Nota : aku buat double sos putih ni sbb lasagna akan jd lebih sedap dgn melebihkan sos putih

Cara Melapis Lasagna :

Ambik loyang yg sesuai.. suka hati korang le nak guna loyang apapun.. susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..

Taburkan dgn inti daging td.. rujuk gmbr di atas ye..

Tuangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..

Taburkan cheese parmesan dan mozarella

Ulang balik cara yg sama.. suka hati korang le nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur.. ada paham..!! tp standart adalah 3 layer aje..

Lasagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..

Masukkan dlm oven..

Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven korang.. guna api atas bwh ye..

Hasil slps di bakar..

Slps di potong.. tgk le limpahan sos putih yg digabungkan dgn cheese.. meleleh2..

Jemput makannn.. yummy...