resepi puding

of 12/12
Puding Milo Kukus bahan-bahan : 2-3 orang makan 1 cawan milo 1 cawan susu segar 1/2 cawan gula perang (boleh tambah lagi ikut citarasa) 2 bii telur ! 1 sudu kecil esen "anilla #ara-cara : 1$ %ediakan pengukus$ &erangkan airn'a$ %ediakan bekas tahan panas untuk puding$ &ika nak buat satu bekas sapukan sedikit mentega$ 2$ Kisar semua bahan di atas K #*!+, telur hingga sebati$ Ketepikan$ 3$ alam bekas 'ang lain pukul atau kacau telur perlahan lahan tetapi angan sampai berbuih$ .$ %atukan telur dengan bahan 'ang dikisar tadi$ Kacau sebati$ Kemudian tapiskan$ $ 0uangkan ke dalam bekas tahan panas$ 0utupkan dengan kertas oil/aluminium$ Kemudian kukuslah selama lebih kurang 3 -. minit$ $ %etelah masak biarkan ia seuk terlebih dahulu$ 444Kalau suka serbuk kulit ka'u manis bolehlah bubuh sket dalam adunan .

Post on 01-Nov-2015

230 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

kredit to tuan resepi =)

TRANSCRIPT

Puding Milo Kukus

bahan-bahan : 2-3 orang makan

1 cawan milo 1 cawan susu segar 1/2 cawan gula perang (boleh tambah lagi ikut citarasa) 2 biji telur A 1 sudu kecil esen vanillaCara-cara :1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan bekas tahan panas untuk puding. Jika nak buat satu bekas, sapukan sedikit mentega.2. Kisar semua bahan di atas KECUALI telur hingga sebati. Ketepikan.3. Dalam bekas yang lain, pukul atau kacau telur perlahan-lahan tetapi jangan sampai berbuih.4. Satukan telur dengan bahan yang dikisar tadi. Kacau sebati. Kemudian tapiskan.5. Tuangkan ke dalam bekas tahan panas. Tutupkan dengan kertas foil/aluminium. Kemudian kukuslah selama lebih kurang 30-40 minit.6. Setelah masak, biarkan ia sejuk terlebih dahulu.***Kalau suka serbuk kulit kayu manis, bolehlah bubuh sket dalam adunan.

PUDING COKLAT SOS KASTARD

Bahan-bahan : 8-10 orang makanPuding Coklat :10 g serbuk agar2 (plain) Cap Tiga Ros500 ml susu segar250 ml susu cair200 ml air3/4 cawan gula pasir3 sudu besar susu pekat3 sudu besar serbuk koko (bancuhkan dgn sedikit air panas)2 sudu besar tepung kastard + 2 sb air2 sudu besar mentega1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :Larutkan agar-agar dan gula bersama 200 ml air. Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dengan api perlahan. Setelah itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan. Tutupkan api. Tuangkan ke dalam bekas bersesuaian. Sejukkan.

Bahan Sos :2 1/2 cawan susu segar/susu cair (DJ campurkan kedua2nya)3 sudu besar tepung kastard5 sudu gula pasir1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :Satukan kesemuanya di dalam periuk. Kacau hingga tepung larut. Kemudian, dipanaskan dengan api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dengan coklat urai jika suka.

Resepi Rich Chocolate PuddingBahan-bahan1/2 cawan serbuk koko1 cawan gula1/2 cawan susu tepung1/2 sudu teh garam4 1/4 cawan air4 sudu besar tepung jagung ( saya guna tepung kastard)1/2 sudu teh esen vanilla3 sudu besar butter ( saya letak 2 sudu besar je)1 paket serbuk agar2 (10-11gm)Cara-cara1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.4. psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..

KEK COKLAT KUKUSBahan-bahan:Bhn A 1 cawan serbuk koko 1 cawan susu cair 1 cawan susu pekat 1 cawan minyak masak 1 cawan gulaBhn B 1 1/4 cawan tepung gandum 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil soda bikarbonatBhn C3 biji telur - blend guna blenderCara-cara:1. Campurkan kesemua bahan A dalam periuk. Panaskan sebentar atas api dan kacau hingga sebati2. Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Gaul sebati3. Panaskan kukusan hingga air mendidih4. Masukkan adunan ke dalam loyang atau bekas plastik tahan panas ikut citarasa anda.5. Kukus selama 1 jam. Pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain supaya air tidak menitik ke atas kek.6. Bila dah sejuk, boleh disiram coklat cair dan ditabur coklat urai.

Kek susu kukusBahan-bahan ( 1 keluarga ) 250 g butter 1 cawan gula halus 6 biji telur ayam 1 sudu teh esen vanilla 3 cawan tepung naik sendiri 1 cawan susu pekat 1/2 cawan airCara-cara1. Pukul butter dgn gula hingga kembang2. Masuk kan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla3. Masuk kan tepung naik sendiri dan susu pekat yang di bancuh dengan 1/2 cawan air.4. Masuk kan aduanan dalam loyang bulat yang sudah di geles dengan sedikit butter dan tepung5. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Untuk mengelak kan permukaan kek berlekuk @ tidak rata, balut penutup pengukus dgn kain.6. Sejukkan sebentar dan sedia di hidang. Boleh la di nikmati bersama keluarga atau bawa p opis. Kawan2 opis semua kata sedap. Dah tinggal 2 keping baru ingat nk amek gambar.

KEK SUSU KUKUS(resepi separuh resepi asal)* 125gm butter* 3biji telur* 1 1/2cawan tepungsuperfine (pakai tepung naik sendiri pun boleh)* 3/4cawan gula halus(kalau nak tau manis sgt boleh kurangkan kpd 1/2 cawan)* 1/2cawan susu pekat manis* 1/4 sdt asen vanila* 1/4 cawan air(kita ganti dgn 1/4 cawan susu cair, bagi lebih rasa susunya)* 2 sudu kecil ovaletteCaranyaPanaskan pegukus telebih dahulu, penutup pegukus di balut dgn kainButter dan gula di bancuh hingga kembangMasukan telur satu pesatu besama asen vanila. Kemudian masukkan ovaletteMasukan tepung beselang seli dgn susu yg dibancuh besama 1/4 cawan air(1/4 cawan susu cair)Loyang dialas kertas lenser dgn butterTuang adunan dlm loyang dan kukus selama 30 minitResepi Murtabak Ayam

Hidangan untuk 2 - 3 orang

Bahan A (Kulit Murtabak) 5- 6 keping kulit popia sedikit minyak untuk menggoreng

Bahan B (Inti Murtabak) 350 ubi kentang 100g daging ayam cincang 1/2 biji bawang besar kuning /holland 3 sk serbuk kari babas 1 1/2 cawan air (anggaran) 1 sk garam (anggaran) gula dan perasa sedikit minyak 2 biji telurCara Membuatnya :1. Kentang di buang kulit, dibersihkan dan di potong dadu kecil.2. Bawang besar di dadu kecil.3. Panaskan sedikit minyak.4. Tumis bawang besar sehingga wangi dan layu.5. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.6. Kemudian masukkan daging ayam cincang. Kacau rata.7. Bila daging agak masak masukkan kentang dan air.8. Kacau sebati, bila air separuh kering masukkan garam, gula dan perasa secukupnya.9. Kacau sehingga air agak kering.10. Angkat dan sejukkan.11. Pecahkan telur di dalam mangkuk.12. Masukkan inti kentang tadi dan kacau sebati. Boleh tambah bawang besar yang dihiris nipis jika suka.13. Ambil sekeping kulit popia.14. Sudukan 2-3 sudu besar inti kentang ke atas kulit popia.15. Lipat menjadi segi 4 supaya semua inti tertutup di dalam kulit popia.16. Panaskan pan dengan sedikit minyak.17. Masukkan murtabak. Bila dah masak, balikkan.18. Angkat murtabak bila sudah masak.19. Teruskan langkah 13 sehingga inti habis.20. Sedap di makan bersama kari ayam/daging atau kuah cuka. Selamat Mencuba dari Lovely KitchenMini muffin kukusBahan A:

2 cawan susu cair 1 cawan minyak masak atau 250 gm butter cair 1 3/4 cawan gula castor (Yatie guna 1 cwn gula halus dan 3/4 brown sugar) 1 biji telurBahan B: (di ayak)

250 gm tepung superfine atau tepung gandum 50 gm serbuk koko 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh soda bikarbonat 1 sudu besar coklat emulcoCara-cara:

1. Satukan bahan A dan kacau sebati, guna whisker saje.2. Masukkan bahan B dan gaul rata, tuang dalam cawan muffin.3. Kukus selama 10/15 minit.Tips :

Untuk dapatkan muffin pecah 4 , air kukusan hendaklah dipanaskan hingga mendidih dengan api besar dan jarakkan ruang muffin antara satu sama lain supaya kesemua muffin masak dengan elok.

bahan untuk gula hangus:2 sudu besar gula dijadikan gula hangusBahan-bahan untuk caramel cheese:250g cream cheese5 biji telur1 cawan susu pekat1 cawan susu cair1 st esen vanillaMix semua bahan sehingga sebati, kemudian masukkan ke dalam Loyang gula hangus dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak.

Bahan-bahan untuk jelly:1 tin buah-buahan dalam tin25g serbuk agar21300ml air400g gulaPewarna kuningMasak kesemua di atas kecuali buah-buhan di dalam tin sehingga mendidih. Tutup api, masukkan buah-buahan dalam tin, tuang kedalam Loyang caramel, sejukkan di dalam peti selama 1-2 jam

MINI PAVLOVAresepi:Kak 1

bahannya:

200gm telur putih (4biji)160 gm gula kastor1/4 sk cream of tartar2 sk tepung jagung200 gm whipping creambuah-buahan segar- strawbery, bluebery, mangga, kiwi, anggur, epal, physais etc

caranya:

1. Panaskan oven pada suhu 120 C. Alaskan loyang dengan baking paper.2. Pukul putih teur dm mangkuk yang bersih dan kering hingga putih telur berbuih.Masukkan gula, cream of tartar dan tepung jagung. Putar hingga kental, kembang dan bertanduk.3. Masukkan adunan dalam piping bag dan picit ke dalam acuan berlubang. Ratakan menggunakan spatula. Angkat acuan perlahan-lahan. Jika tiada acuan lukis bulatan ke atas baking paper dan picit maringue ke dalamnya.*saya picit je terus ke atas baking paper mengiku size yg diingini. cuma jarakkan antara pav kerana pav akan mengembang sedikit.*boleh tengok teknik memaip meringue di blog kak wan di link atas.4. Bakar menringue selama sejam dan biarkan meringue sesudah masak selama 30 minit di dalam oven atau hingga sejuk. Permukaan meringue kelihatan retak dan kekuningan.5. Letakkan whipping cream di atas meringue dan hiaskan dengan buah2an segar.

Kek Lobak Dalam Periuk Nasi

Bahan-bahan:- 3 biji telur- 1 cawan minyak zaitun / minyak bunga matahari- 2 cawan gula perang (brown sugar)- 2 cawan tepung gandum- 1 sudu teh baking soda- 2 sudu teh baking powder- 1 sudu besar susu pekat- 1/2 sudu teh garam- 3 cawan lobak yang diparut

1. pukul telur dan minyak. Campurkan gula perang, tepung, baking soda, baking powder, susu pekat dan garam. masukkan lobak merah diparut.

2. Hidupkan periuk nasi dengan menekan butang masak ke "cook" dan biarkan pan dipanaskan sebentar. sapu minyak ke pan periuk nasi. Tuangkan adunan kek

3.Tekan butang ke "cook" untuk memasak dan ia secara automatik akan "bounce up" selepas 1 minit ke "keep warm". Biarkan ia selama 15 hingga 20 minit. Ulangi langkah-langkah ini untuk beberapa kali (5 hingga 7 kali).

4. uji kek. Jika ia tidak dimasak, tekan butang ke "cook" untuk memasak sekali lagi dan biarkan ia di "keep warm" selama 15 hingga 20 minit.

5. terbalikkan periuk. sejuk selama 15 minit dan potong

Tempe kicapBahan-bahan ( seisi keluarga ) 3 bungkus tempe-dipotong dadu segenggam ikan bilis-dibelah 9 ulas bawang merah-dihiris 7 ulas bawang putih-dihiris 11 biji cili padi-potong 3 setiap biji semangkuk minyak masak kicap manis secukupnyaCara-cara1. goreng tempe hingga sederhana garing-ketepikan.2. dgn minyak yg sama,goreng bilis hingga rangup-ketepikan.3. goreng pula bawang2 diikuti dgn cili padi hingga garing,lalu masukkan semula tempe & bilis ke dalam kuali bersama bawang,cili td-gaul rata2.4. campurkan pula kicap manis sambil digaul rata sehingga kicap mendidih & melekat pd tempe.5. apabila tempe terpisah dari minyak n minyak mnjadi jernih, boleh lah diangkat & matikan api.lebihan minyak jernih yg tertinggal dlm kuali boleh lah digunakan utk menggoreng telur @ menumis masakan lain.6. oh ya! sukatan kicap tu ikut kemasinan yg kita kehendaki.