resepi cup cake

Click here to load reader

Post on 04-Jul-2015

753 views

Category:

Documents

25 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Bahan-bahan ( 10-12 biji )y y y y y y y y y y

2 cawan air panas 1 1/2 cawan serbuk koko 2 3/4 tepung gandum 2 sudu teh baking soda 1/2 sudu teh baking powder 1/2 sudu teh garam 1 cawan mentega 2 cawan gula 4 telur 1 1/2 sudu teh vanilla

Cara-cara1. Panaskan oven . Campurkan koko kedalam air panas kacau sebati 2. Satukan tepung, garam, baking soda & baking powder dalam mangkuk yang lain. 3. Pukul gula & mentega sehingga ringan dan gebu. Masukkan telur satu persatu, dan masukkan vanilla. Masukkan tepung dan bancuhan koko.

4. Sudukan dalam Papercups 3/4 dan bakar dalam 170 degree untuk 18-22 minit. Biarkan sejuk di atas wire rack.. 5. Hiaskan ikut suka..

6. Resipi Buttercream Icing7. Resipi untuk buat icing cupcake atau kek. Bahan-bahan ( utk kek dlm 20cm atau 30 pcs cupcakes ) 1/2 cwn shortening 1/2 cwn butter (kalau nak warna putih, guna 1 cwn shortening, tak perlu butter) 1 sudu kecil esen vanilla 4 cwn gula icing (ayak) 2 sudu besar susu segar atau air. (Kalau guna susu segar, kena pastikan kek disimpan dalam peti sejuk dan dimakan segera. Kalau nak tahan lama, guna air sahaja pun boleh) Cara-cara 1. Pukul shortening hingga kembang. Masukkan butter dan pukul lagi sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul dengan kelajuan perlahan. 2. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit sampai habis dan pukul lagi sampai gebu. Lepas tu masukkan susu segar atau air tadi. Pukul lagi sampai gebu dan putih.

3. Masukkan pewarna (guna pewarna serbuk) dalam bekas berasingan jika perlu.

Buttercream

[email protected] Tak payah disimpan peti sejuk tak akan cair...

Created on : 10-01-2007 Print E-mail kepada kawan Tulis Laporan

339 Share

Bahan-bahan ( sebiji kek )y y y

250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah) 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell) 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)

Cara-cara

1. Pukul butter + marvello hingga putih Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek. 2. TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.

3. Resepi Buttercream Icing4. 4 RESIPI MEMBUAT ICING Bagaimana ingin mendapat buttercream yang agak putih macam yang dijual di kedai2 kek selain dari resepi yang telah berikan didalam website ini (untuk membuat hiasan kek plain colour). Untuk pengeta huan puan resepi aising puan sama dengan aising yang telah saya pelajari dengan menggunakan krimwell, marjerin dan icing sugar (kadang2 saya gunakan golden syrup). Aising Mentega (1) Bahan-bahannya: Mentega 90 g Susu cair 2 sudu besar Gula aising 460 g Esen vanila 1 sudu teh Cara membuatnya: 1. Cairkan mentega di dalam periuk besar yang diletak di atas api perlahan. Pastikan supaya mentega tidak sampai mendidih. 2. Tuangkan susu cair dan panaskan selama 2 minit. 3. Campurkan gula aising dan terus ketepik an dari api. 4. Menggunakan pemutar letrik, pukul bahan -bahan tadi hingga ringan dan kembang. 5. Masukkan esen vanila dan putar lagi hingga sebati. Aising Mentega (2) Bahan-bahannya: Mentega 250 g Marvello atau krimwell (sejenis marjerin yang khusus) 250 g Gula aising 250 g Putih telur 3 Esen vanila 1 sudu teh Cara membuatnya: 1. Pukul mentega dan marvello atau krimwell hingga ringan dan gebu. 2. Masukkan sedikit demi sedikit gula aising dan putar hingga sebati. 3. Campurkan sedikit demi sedikit putih te lur dan pukul rata-rata setiap kali selepas memasukkannya.

4. Bubuh esen vanila dan kacau sebati. 5. Jika tidak terus menggunakannya, simpan aising di dalam bekas bertutup rapat. Aising Mentega (3) 1/4 cawan air panas (bukan mendidih) 1 camt esen mentega/butter oil 500-700 g gula aising, diayak 3/4 cawan lemak sayuran Putar lemak sayuran dan air dengan pemutar letrik hingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit gula aising hingga mendapat kepekatan yg diinginkan untuk disapu pada kek. Akhir sekali, campurkan dengan esen mentega. Aising Mentega (4) 1/2 cawan lemak sayuran 1/2 cawan marjerin atau menteg 1 camt vanila 2 camb susu segar 4-4 1/2 cawan gula aising, diayak Putar mentega dan lemak sayuran hingga gebu, masukkan vanila dan kacau rata. Masukkan 1 cawan gula aising pada satu masa, putar pada kelajuan sederhana. Pastikan keliling mangkuk dikaup selalu supaya semua bahan sebati. Campurkan susu dan pukul lagi hingga gebu dan ringan. Simpan di dalam peti sejuk (bekas bertutup) jika tidak digunakan tetapi h endaklah diputar semula sebelum digunakan.

Kek Cawan Vanilla

[email protected] kek yg mudah sgt nk buat dan gerenti sedap

Created on : 26-12-2006 Print E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

1321 Share

Bahan-bahan ( 35 biji )y y y y y y y y y y y y

150 g mentega 185 g tepung naik sendiri 150 gram gula kastor 1/2 sudu teh soda bikarbonat 3 biji telur 1 sudu teh vanilla Untuk ising: 100 g mentega 200 g gula ising 2 sudu teh air panas 1 sudu teh esen vanilla chocolate rice utk tabur

Cara-cara1. Pukul butter dan gula hingga kembang 2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla 3. Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati

4. Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh 5. Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C 6. Utk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim 7. Sapukan ising atak kek. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh tabut manik atau choc rice

Ising Fondant

V rie'[email protected] Maaf r..x berapa cantik sgt....tangan ni baru jer nak belajar membentuk ising fondant...ambik resepi dari koleksi saji.

Created on : 30-12-2009 Print E-mail kepada kawan Tulis Laporan

10Share

Bahan-bahan ( 1 biji kek )y y y y y y y y y y

Bahan A 1/2 auns geletin sayur 1/4 cawan air Bahan B 2 sudu makan shortening sayur 1/2 cawan sirap glukos 3/4 auns gliserine Sedikit perasa ros Bahan C 1 kg gula ising - di ayak

Cara-cara1. Panaskan bahan A hingga larut dan biar seketika 2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan kacau rata 3. Tuang gula ising ke dlm adunan tersebut dan gaul sehingga menjadi doh yg kemas. (sekiranya doh agak lembik blehlah di taburkan dgn gula ising lagi)

4. Rehatkan doh di dalam bekas kedap udara selama 24 jam baru boleh di gunakan... 5. Boleh di pelbagaikan warna, tujuan untuk menyalut kek untuk kelihatan lebih menarik...kek yang sesuai untuk di salut seperti kek buah, kek mentega atau pun kek yg agak padat sedikit stukturnya... [email protected] Kek perkahwinan/hantaran dri fondant

Created on : 13-03-2010 Print E-mail kepada kawan Tulis Laporan

28Share

Bahan-bahan ( Sebiji fruit kek atau butter cake )y y

Fondant Icing 1 1/2 kg gula ising - (di ayak 2 kali) 100ml air 2 sudu besar halal gelatin (direndam selama 4 jam) 2 sudu besar glycerin 1 sudu besar liquid glucose/sirap jagung 1 sudu kecil esen badam/vanila (optional) 2 sudu besar shortening/krimwell

Cara-cara1. Rendam gelatin dengan air sekurang-kurangnya selama empat jam. 2. Kemudian cairkan menggunakan double boil sehingga gelatin menjadi jernih. Masukkan glukos, shortening kacau rata. Angkat dan biarkan suam seketika.

3. Masukkan 1kg gula ising di dalam mixer.Buat lubang di tengahnya kemudian tuangkan campuran gelatin tadi. Masukkan gliserin, gaul rata dengan speed perlahan.

4.

Keluarkan dari mixer dan uli doh bersama 1/2kg lagi gula ising.Sapu sedikit shortening pada tangan dan uli sehingga mendapat tekstur yg lembut spt plastisin. 5. Bungkus fondant dengan plastik wrap dan simpan di dalam bekas kedap udara. Biarkan semalaman di dalam peti sejuk, keluarkan defrost dulu, dan uli semula dengan sedikit gula ising dan shortening hingga lembut.

6. Sediakan kek untuk dibalut (kek yang paling sesuai kek buah atau kek butter kek dri jenis sponge tidak sesuai, Ambil kek dan sapu tipis dengan jem yg dipanaskan atau buttercream

7. Tabur papan canai dgn gula ising atau tepung jagung dan gelek doh setebal 1/2cm dan lebar mengikut saiz kek yang hendak dibalut. Seeloknya ukur dulu kek tersebut

8. Untuk mengalih doh ke atas kek, gulung doh dengan kayu canai dan angkat ke atas kek, biar meliputi seluruh kek

9. Kemudian ratakan dengan tangan doh tadi sehingga licin balutannya

10. Potong lebihan doh di bawah kek

11.

Boleh lah dihias dengan bunga gum paste yang siap dibeli atau boleh buat sendiri 12. Klik untuk isi cara-cara di sini

TagFONDANT PASTE / SUGAR PASTE Kita gunakan fondant ini untuk membentuk sesuatu corak dengan tangan atau pun pencetak. BAHAN-BAHANNYA:Bahan A 15 gm gelatin powder yang halal 70 ml air Bahan B 1 kg gula icing yang telah diayak 1 biji putih telur 50 gm glucose ( liquid) cecair yang sangat likat 15 gm tepung jagung. Cara-caranya. 1. Campurkan bahan A ke dalam bekas yang tahan panas dan biarkan ia kembang selama lebih kurang 2 minit. Kemudian double boilkan bekas itu untur mencairkan gelatin tersebut. 2. Campurkan kesemua Bahan B dan campurkan Bahan A yang telah cair tadi. Pukul dengan mixer pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh yang lembut. Sapukan tangan dengan tepung jagung (bukan dari sukatan di atas) dan uli doh tersebut bagi mengelakkan ia melekit. Doh tersebut sudah sedia untuk dibentuk. Sekiranya tidak mahu digunakan terus, simpanlah di dalam plastik supaya tidak terdedah pada udara yang boleh membuatkan ianya keras.Jangan simpan didalam peti sejuk.Ianya tahan untuk jangkamasa lebih kurang seminggu.Sekiranya doh telah menjadi keras sedikit, ulilah semula untuk melembutkan doh tersebut.Sekiranya kita hendak mewarnakan fondant tersebut letaklah pewarna makanan yang dikehendaki dan ulilah fondant tersebut hinggalah warnanya sekata.Canai nipis dan cetaklah dengan corak yang dikehendaki untuk membentuk gubahan yang kita mahukan.Bagi mencantumkan kepingan kepingan fondant ini kita kena gunakan royal icing supaya kepingan2 tersebut boleh melekat.Fondant yang telah dibentuk dengan pelbagai bentuk bunga/corak boleh disimpan lama lebih kurang setahun.Tidak perlu simpan dalam peti sejuk. ROYAL ICING Kita gunakan royal icing untuk piping. Selepas piping, jika dibiarkan dalam 1 jam dia akan jadi keras.Oleh itu ianya tidak tahan disimpan lama. Bancuh royal icing ini semasa kita hendak menggunakannya sahaja BAHAN2NYA:

Bahan A 280-300gm gula icing yang telah di ayak. Bahan B 1 biji putih telur 1 sudu teh jus lemon Cara2nya: 1. Campurkan bahan B dan pukul dengan mixer pada kelajuan sederhana lebih kurang 2 minit. 2. Tambahkan Bahan A sedikit demi sedikit dan pukul dengan mixer hingga adunan nampak cantik. Kepekatan icing ini bergantung pada jenis nozzle yang kita hendak gunakan.Sekiranya kita menggunakan nozzle yang halus, cairkanlah sedikit icing tersebut dengan mengurangkan jumlah gula icing yang digunakan.Jika hendak pekat maka lebihkanlah gula icing.Doh tersebut telah sedia untuk digunakan. Terpulanglah pada kita untuk membahagikan mengikut warna yang dikehendaki.Cara mewarnakan: Tambah setitik dua warna yang kita kehendaki dan kacau dengan sudu atau spatula hingga warna menjadi sekata. Jangan dedahkan royal icing pada udara jika tidak digunakan. Nanti ia menjadi keras. BUTTER CREAM (1) Bahan2nya: 200gm butter 150gm gula ising 1/2 sudu teh esen vanilla Cara-caranya: Campurkan kesemua bahan dan pukul dengan mixer hingga adunan kembang dan gebu. Adunan ini siap sedia untuk digunakan.Adunan ini boleh disimpan dalam peti sejuk jika tidak digunakan tetapi hendaklah disimpan dalam bekas yang bertutup.

BUTTER CREAM (2) Bahan-bahanya: 600gm butter 400gm krimwell 500 gm syrup Cara2 membuat syrup: 1 kg gula pasir 600ml air 2 slice lemon ( tidak perlu diperahkan) Campurkan gula,air dan lemon dan masakkan hinnga mendidih. Biarkan sejuk dan sukatlah untuk 500gm syrup. Cara2 Membuat Butter Cream: Pukul butter dan krimwell hingga kembang dan masukkan syrup sedikit demi sedikit dan

terus pukul hingga kembang dan gebu.

CREAM CHEESE ICING Bahan2nya: 200gm cheese Cream 100gm butter 80 gm icing sugar 1/2 sudu makan jus lemon Cara-caranya: Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga kembang dan gebu. Siap sedia untuk digunakan.

CHOCOLATE PIPING Kalau kita hendak menggunakan coklat untuk mendeco cake kita dengan cara piping bolehlah gunakan resepi ini. Coklat ini tahan disimpan sebulan di luar peti ais. Bahan2nya: 200gm cooking chocolate 60 gm cooking oil Cara-caranya: Cairkan chocolate dengan cara double boil. Selepas coklat cair campurkan minyak dan kacau hingga sebati.Simpan dalam bekas bertutup. Coklat ini akan menjadi likat tetapi dia tidak akan menjadi beku.

Fondant Icing

[email protected] Resepi Mat Gebu

Created on : 09-10-2009 Print E-mail kepada kawan Tulis Laporan

475 Share

Bahan-bahan ( Hiasan utk 1 biji kek )y y y y y y y

63 ml air 1 sudu besar gelatin halal (Cik Kema guna Halalgel) 125 ml sirap glucose 1 1/2 sudu besar gliserin 2 sudu besar lemak sayur (shortening) 1 kg gula aising (Ayaq dulu) Pewarna pilihan

Cara-cara1. Kaedah double boiled akan digunakan utk membuat fondant ni. Bekas tahan panas diperlukan utk proses memasak. 2. Tuang air ke dalam bekas dan masukkan gelatin. Kacau dan ketepikan (lebih kurang 1min) supaya gelatin kembang. 3. Double boiled bahan td. Kacau gelatin sehingga larut. 4. Kemudian masukkan glucose, gliserin & shortening ke dlm bahan yg sudah larut td. Kacau sehingga semuanya larut. 5. Setelah semua bahan larut. Tutup api dan biarkan bahan td sejuk atau suam2 gitu. 6. Setelah bahan suam2 kuku, masukkan sedikit demi sedikit gula icing dan kacau sehingga sebati (lebih kurang 500gm gula, doh akan keras sedikit. Proses menguli boleh diteruskan menggunakan breadmaker atau teruskan dgn uli menggunakan tangan)

7. Doh yg sudah siap akan jadi seperti gambar ni. Warna putih. 8. Biarkan doh semalam utk hasil yg lebih baik. Simpan dalam bekas yg kedap udara. Boleh simpan didalam suhu bilik.

9. Seterusnya, proses mewarnakan doh.Bahagi doh kepada beberapa bahagian. Titiskan sedikit sahaja pewarna sehingga dpt warna pilihan hati.

10. Akhir sekali proses membentuk doh. Harap semua faham bagaimana utk menghasilkan fondant icing. Thanks

Resepi

([email protected]) Bahan-bahan (untuk hias sebiji kek) 63ml air (untuk 1/3 adunan, guna 21ml, dapat buat banyak juga hiasan ie. haiwan-haiwan dan bungabunga) 1sb gelatin halal (ku guna 1tsp dan guna Halagel yang diimport dari semenanjung) 125ml sirap glukos (approx. ku guna 42ml) 1 1/2sb gliserin (ku guna 1st + 1/2st) 2sb shortening (ku guna 2st) 1kg gula icing, diayak (ku guna approx. 340g+-) pewarna (guna jel or serbuk) Cara: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Tuang air dalam bekas tahan panas. Masukkan gelatin. Tunggu 5min hingga kembang. Double boil dan kacau hingga larut. Masukkan glukos, gliserin dan shortening. Kacau hingga larut. Tutup api, ketepikan hingga larutan jadi suam-suam kuku. Masukkan icing sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati. (lebih kurang 500g gula, doh akan keras sikit. Proses menguli boleh diteruskan guna breadmaker atau uli dengan tangan). Doh yang dah siap akan berwarna putih. Ambil se dikit plastic wrap, lengserkan dengan shortening, dan balutkan doh sepenuhnya. Simpan dalam bekas kedap udara pada suhu bilik. Untuk mewarnakan doh, ambil sedikit doh dan titiskan sedikit saja pewarna (boleh gunakan toothpick). Uli @ tarik-tarik dengan jari sehingga warna menjadi sebati sepenuhnya. Bentukkan mengikut kehendak kita.

Fondant

[Icing]

7. 8. 9. Note:

1. Doh yang selebihnya (yang tidak dipakai) disimpan dalam plastic wrap untuk elak kering. 2. Penyimpanan fondant dalam peti sejuk akan menyebabkan fondant menjadi lekit (kalau terpaksa simpan sebab takut kek cair tak apa, cuma ia akan 'sweat' atau berpeluh je. Nanti fondant nampak sedikit berkilat). 3. Kalau masa uli doh rasa keras, tambahkan setitik air. 4. Kalau terlebih lembik, tambahkan sedikit aising. 5. Untuk meng'glu'kan fondant, gunakan food colouring @ perasa. Sebab ada alkohol, jadi mudah meruap. Kalau guna air, doh jadi lekit. 6. Untuk elak fondant lekat ditangan masa membentuk, sapukan shortening pada telapak tangan (ku skip, guna ising je sebab shortening buat doh agak lembik, lagi-lagi kat Malaysia yang bercuaca panas dan lembap ni :p ) 7. Haiwan yang kat atas tu ku guna choc cip and chop rice untuk mulut dan hidung. Sebabnya takde pewarna hitam