resepi kek.docx

Download RESEPI KEK.docx

Post on 16-Apr-2015

46 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Double Decker Cheesecake

Sumber : http://rabbitsimsparadise.blogspot.com Gambar : Sherina Salam semua, ciskek ni dah lama buat tapi baru nak tempek....hehe...saya dapat resipi nie dari http://rabbitsimsparadise.blogspot.com ...Saya tempek resipi asal tapi byk yg saya tak ikut...... For the biscuit base: *7 pieces digestive biscuits *30 gm butter, melted *1 tsp good quality cocoa powder Method: 1. 2. 3. 4. Line your baking tin. Crush biscuits in food processor. Add butter and cocoa powder to the biscuits, mix well until combined. Pour into lined baking tin and refrigerate

For the White Chocolate and Bailey's Cheesecake Layer *100gm white chocolate *50ml whipping cream *A few splash of bailey's ( yg nie saya skip) * 2 eggs, separated * Sugar ( saya letak 1/4 cup) * 500gm cream cheese Method:1. 2. 3. 4. 5. 6. Melt white choc with whipping cream in double boiler. Then let cool. Beat cream cheese with sugar until light and fluffy. Add egg yolk and mix well. Add white choc into cream cheese mixture and mix with spatula. Beat egg white until soft peaks and fold into cream cheese. Pour mixture into prepared baking tin and bake 140C for about 1 hour in water bath. Once cooked let cake cool to room temperature.

( Yg no 3 tu saya tak separate kan telur. Saya masuk whole eggs into cream cheese and beat until combined. Since mixture ni takde egg white yg dipukul, saya baker tak guna water

bath...hehehe...derhaka derhaka!!!! jadi saya bakar at 150C for abt 25 mins)

Chocolate Truffle: ( Yg nie prepare bila ciskek dah at room temperature) *Dark chocolate ( saya guna 250gm sbb dia tak specify brapa diia guna) *30ml golden syrup *30ml rum ( saya letak susu UHT) *250ml whipping cream

Method: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Melt dark choc with syrup and rum over barely simmering water for 6 mins ( do not stir). Cool for 2 mins before stirring until mixture is glossy. Beat whipping cream until slightly aerated with the consistency of thick pouring custard. Be sure not to overbeat. Fold the cream into the chocolate mixture until well combined. Spread the truffle onto the cheesecake. Refrigerate the cake overnight. Dust with cocoa powder before serving.

Marble Chocolate Cheese Cake

Sumber : Roylazim Gambar : LynnSham Bahan-bahan A 180 gm. Butter 20 gm. cocoa powder - ayak 170 gm. Gula castor 3 biji telor 120 gm. tepong naik Sendiri - ayak 1 tsp. baking powder - ayak 50ml fresh milk 1/2 tbs choc emulco Bahan-bahan B 250 gm. cream cheese 60 gm. gula castor 1 tsp. vanilla essence 1 biji telor Cara-cara :1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Pukul butter and gula. Masukkan telor sebiji demi sebiji. Masukkan tepong, cocoa dan baking powder yang telah di ayak. Gaul rata. Di sebuah bekas yang lain, pukul kesumua bahan bahan B hingga kembang. Tuang 1 bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 7" dan ratakan. Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang. Tuangkan baki adunan A. Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins. Setelah masak tunggu hingga betul betul sejuk sebelum dipotong dan hidang.

Marble Choc Cheese

Sumber : roylazim Bahan A 180 gm. Butter 20 gm. cocoa powder - ayak 170 gm. Gula castor 3 biji telor 120 gm. tepong naik Sendiri - ayak 1 tsp. baking powder - ayak Bahan B 250 gm. cream cheese 60 gm. gula castor 1 tsp. vanilla essence 1 biji telor Cara Membuatnya 1. Pukul butter and gula. 2. Masukkan telor sebiji demi sebiji. 3. Masukkan tepong, cocoa dan baking powder yang telah di ayak. Gaul rata. 4. Di sebuah bekas yang lain, pukul kesumua bahan bahan B hingga kembang. 5. Tuang 1 bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 7" dan ratakan. Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang. 6. Tuangkan baki adunan A. 7. Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins. 8. Setelah masak tunggu hingga betul betul sejuk sebelum dipotong dan hidang. 9. Selamat mencuba. Nota :Kek ini dikukus selama 1jam. Kek ini boleh dimasak menggunakan kaedah bakar atau pun kukus. Jika dibakar gunakan kaedah steambath kerana jika tidak kek akan menjadi sedikit kering. Kek ini disarankan untuk dikukus sahaja kerana ia akan lebih moist dengan kadah ini.

Chocolate

cheesecake@http://www.facebook.com/pages/Kuala-Lumpur-

Malaysia/Cooking-with-Sue/150064981942?ref=ts#!/notes.php?id=150064981942&start=10 Ingredients: 150gram digestive biscuits/oreo - crushed finely- I used marie biscuits+1tbs cocoa powder 80gram butter - melted 400gram cream cheese 250gram whipped cream - I used non-diary whipping cream, whipped till medium peak 200gram dark chocolate - grated 140gram caster sugar 3 eggs - grade A 2 tbsp corn flour 1 tbsp lemon juice Method: 1. Mix biscuits crumbs with melted butter. Press the crumbs mixture over the bottom and about halfway up the sides of the greased spring form cake tin. Chill for 20 minutes in the fridge. Wrap the tin with aluminum foil. 2. Melt chocolate using double boil method*. Set aside to cool. 3. Meanwhile, beat cream cheese until soft, add whipped cream, lemon juice, sugar and corn flour. Beat in eggs one at a time, then fold melted chocolate slowly. 4. Pour the mixture into the cake tin and level out. Place the cake tin in a roasting tin and pour boiling water around it to about 1 inch deep. 5. Bake for about 45-60 minutes @ 180C on preheated oven. Take out from the oven and leave to cool completely. (I baked it for 75min) 5. Chill for at least 4 hours. To serve, turn the cheesecake out and dust with cocoa powder and extra grated chocolate. *Double boil method - boil water in a pan, place another bowl filled with chopped chocolate and stir them till melt.

Kek Lapis Holiday Inn

HaSue@myresipi.com

Kek lapis yang agak femes dan digemari peminat kek lapis sarawak..

Created on : 03-11-2008 Print E-mail kepada kawan Tulis Laporan Hubungi HaSue

Bahan-bahan ( Loyang 8"x8" ) 450g mentega (sy biasa guna golden churn) 1 gelas gula halus(nak krg manis boleh kurangkn sukatan) 10 biji telur ayam 1 penutup botol esen vanilla (atau 1 sudu mkn) 1 tin kecil susu pekat manis (dah krgkan gula,xyah la krgkan susu..x moist plak kang) 1 3/4 gelas tepung roti marie(ada yg dah sedia kat kedai atau blend sendiri roti marie then ayak) 1 1/2 gelas (200g) horlicks(original) 1 1/2 gelas (200g) milo Sedikit browning sugar(taknak letak pun xpe,ni saja nak bg kaler ceklat lg cantik) Sedikit pewarna kuning

Cara-cara1. Mentega dipukul bersama gula hingga kembang(putih) dan kemudian masukkan telur satu persatu 2. Setelah adunan sebati,masukkan esen vanilla,susu pekat manis dan tepung roti marie. Adun sekata dan bahagikan kepada 2 bahagian(sama rata) (i)Milo+browning sugar (ii)Horlicks+warnakan kuning 3. Kukus milo dgn 1 sukatan(sy guna cawan biasa) sehingga msk,jgn terlampau msk pulak..nanti lapisan mdh tertanggal 4. Kemudian kukus pula adunan horlicks menggunakan sukatan yg sama byk dgn adunan milo sehingga msk. Lakukan berselang seli sehingga adunan habis. (TIPS: Tutup loyang dgn aluminium foil utk mngelakkan air menitik di atas kek) 5.

Apabila adunan sudah habis,kukus selama 1-3 jam. lagi lama lagi bagus untuk kek thn lebih lama,tp kalo agak2 leh abis dlm 2 hari atau nak simpan dlm pt sejuk msk sejam lepas lapisan terakhir pun ok. SELAMAT MENCUBA! :)

Kek Lapis Bumi

HaSue@myresipi.com

Kek raya wajib ada tiap tahun..senang pulak nak mbuatnya

Created on : 09-10-2008 Print E-mail kepada kawan Tulis Laporan Hubungi HaSue

Bahan-bahan ( 1 loyang 8"x8" ) 450g Mentega (sy guna golden churn) 1 Gelas gula halus 2 Gelas tepung gandum 10 Biji telur 1 Tin sederhana seri kaya 1 Tin kecil susu pekat manis 3/4 Cawan serbuk nescafe 1 Sudu makan esen vanilla Sedikit Pewarna Hijau dan Kuning

Cara-cara1. Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang(putih). 2. Masukkan telur satu-persatu..(sambil adunan masih dipukul dgn kelajuan sederhana) 3. Masukkan esen vanila,seri kaya dan susu pekat manis dan diadun sekata.. 4. Setelah itu,masukkan pulak tepung gandum.. (pastikan tepung dah diaayak ye,kang x pasal2 ada bendasing jadik hiasan plak..hehe) 5. Haa..bila adunan dah sebati,bahagikanlah kpd 3 bahagian.. (i)warnakan hijau (ii)warnakan kuning (iii)masukkan serbuk nescafe dan gaul rata,pastikan serbuknya betul2 sebati dlm adunan 6. (Pastikan pengukus dah mendidih sebelum mula mengukus ye puan2) Ambil 1 cawan adunan hijau,kukus di dalam loyang yg sudah dioles mentega atau dilapik kertas minyak..kukus kejap je,jgn lama sgt sbb nanti lapisan mdh trtanggal. Tp pastikan la adunan dah tak cair dah ye..asal nampak msk ok la tu. 7. Lepas tu ambil pulak 1 cawan gak adunan nescafe,kukus lagi. Diikuti adunan kuning. Then ulang lagi warna hijau,nescafe dan kuning sampai habis.. 8. Masak selama 1jam-1stgh jam selepas lapisan terakhir dikukus.

9. Tips 1: Tutup loyang kek mgunakan aluminium foil semasa sdg mengukus utk mengelakkan air pengukus menitik di ats kek. Tips 2: Bubuh sedikit air suam utk mbancuh nescafe spy lbh sng diadun sebati Tips 3: Jgn mls nak melapis,sbb anda pasti berpuas hati bila bjaya membuatnya. :) 10. SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!! ;)

Oreo Cheese Cake

coconutice@myresipi.com

Cheesecake dengan biskut oreo

Created on : 14-11-2006 Print E-mail kepada kawan Tulis Laporan Hubungi coconutice

Bahan-bahan ( 1 tin kek bulat (diameter : 10 inci) ) :: BASE :: 120 g Oreo biscuits yang dikisar (biskut sahaja) 120 g mentega cair :: FILLING :: (A) 2 biji kuning telur 120 g gula 160 ml susu (B) 250 g cream cheese 2 1/2 sudu besar gelatin dicairkan dalam 6 sudu besar air mendidih 250 g whipping cream (dipukul sedikit) [selalunya dijual dalam paket mcm susu kotak di bahagian diary products di supermarket] 1/2 sudu besar jus limau (lemon) Krim dari biskut Oreo yang digunakan dalam BASE 2 keping biskut Oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan cake berbintik hitam)

Cara-cara

1. BASE : Ca