resepi kueh mueh

Download RESEPI KUEH MUEH

If you can't read please download the document

Post on 04-Dec-2015

234 views

Category:

Documents

7 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

jom cuba

TRANSCRIPT

RESEPI KUEH MUEH. SELAMAT MENCUBAKEK LAPIS MONIKAPUDING BATIKFUCUK BERINTI AYAMROTI SARDIN GORENG CILI PADI

POPIA UDANGSERIMUKABERRY'D TREASUREICE BLENDED COFFEE

KEK OSAMA LADENKARIPAPFAMOUS AMOS COOKIESKEK KUCH-KUCH HOTA HAI

LOMPAT TIKAMTART GULUNGSUGEE BISCUITSCUCUR PISANG ISTIMEWA

RESIPI MUFINCHEESE CAKETART GULUNG/BUAHWADEH TEPONG GANDUM

JEM NANASPUDING ROTIKUIH KOLE KACANGREMPEYEK KACANG TANAH & TUMPI

FRUIT TART TART NENAS BISKUT SARANG SEMUT CHOC CORNFLAKE MACARONI

BISKUT SEMPERITCORNFLAKES MADU BUBUR SOM-SOMBISKUT MAMA CARRIES

KUIH ROSBISKUT BADAM CHOC CORNFLAKESCORNFLAKES CRUNCHIES

BISKUT SUJI KUEH TAKOO LAPIS COFFEE PRINCESS CHOCOLATE CHIPS COOKIES

PUDING TELURKEK BUAH PRUNEMASALA VADAI BISKUT MAMACARRIES

PUTU KACANG BUAH ROTANSAGU GULA MELAKAFRUITS PUNCH KOKTAIL SPECIAL

KEK COKLAT BASAH/LEMBAB

KEK LAPIS MONIKA Cik Comel

Bahan-Bahannya: 20 biji kuning telur 8 biji putih telur 300 gm gula halus 300 gm mentega 1 camca teh esen vanila 1 sudu besar pes coklat 180 gm tepung gandum 4 sudu besar susu tepung 1 camca teh rempah kek 1 camca teh serbuk koko

Cara Menyediakannya: 1. Pukul putih telur bersama gula hingga pekat. Kemudian, masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan mentega. Pukul lagi hingga pekat.

2. Masukkan tepung, rempah kek, vanila dan susu tepung. Kacau rata.

3. Asingkan semangkuk kecil adunan, bancuh bersama serbuk koko dan pes coklat. Kacau rata.

4. Kemudian, masukkan dalam uncang (kertas) paiping.

5. Bakar kek selapis demi selapis. Setiap lapis dipicitkan warna coklat. Setiap satu lapis, tuang dua senduk adunan.

Back to Index

PUDING BATIK Cik Comel

Bahan-Bahannya: 600 gm biskut marie (pecahkan 4) 250 gm mentega 5 sudu besar koko 5 sudu besar milo 1 cawan gula tin susu pekat 1 camca kecil esen vanila 5 biji telur (pukul sampai kembang) 1 cawan air

Cara Menyediakannya: 1. Kesemua bahan-bahan di atas (kecuali biskut) dicampurkan, masukkan ke dalam periuk & dikacau selalu.

2. Kecilkan api sedikit, kacau lagi sampai pekat. Kemudian bila sudah masak, tuangkan ke dalam bekas yang sebelumnya diatur biskut marie di dasarnya.

3. Tekan-tekankan adunan agar bahan-bahan tersebut mampat & biarkan seketika.Back to Index

FUCUK BERINTI AYAM Cik Comel

Bahan-Bahannya: 100 gm isi ayam 100 gm ubi keladi (diparut) 4 keping fucuk 10 ulas bawang merah ] dihiris 5 ulas bawang putih ] 3 sudu besar sos tiram 1 sudu besar kicap cair sudu kecil minyak bijan Garam secukup rasa

Bahan sos: 10 tangkai cili kering ] 5 ulas bawang putih ] dikisar Sedikit halia ] cawan cuka makan 3 sudu gula pasir Garam secukup rasa

Cara Menyediakannya: 1. Gaulkan isi ayam dengan keladi parut. Kemudian masukkan bahan yang lain. Perapkan selama 30 minit.

2. Gulungkan bahan tadi dengan fucuk sebesar kulit popia. Kemudian gorengkan.

3. Satukan bahan sos dam masak selama 10 minit.

4. Hidangkan fucuk ayam dengan sos.Back to Index

ROTI SARDIN GORENG CILI PADI Cik Comel

Bahan-Bahannya: 100 gm sardin 4 sudu kuah sos tomato di dalam sardin 7 tangkai cili padi - dihiris 1 ulas bawang putih - dicincang 1 ulas bawang merah - dicincang 1 labu bawang besar - dihiris 2 sudu besar cili kisar 3 sudu besar minyak Sedikit serbuk lada hitam dan garam 4 keping roti sandwic putih

Cara Menyediakannya: 1. Panaskan minyak goreng sardin sebentar, angkat dari kuali dan tumis bawang putih cincang hingga wangi, masukkan cili kisar.

2. Masukkan sardin dan hancurkan dengan senduk, tuangkan sosnya kacau sebentar. Masukkan pula hirisan bawang besar. Perisakan dengan garam serta percikkan serbuk lada hitam tumbuk mengikut rasa.

3. Padamkan api dan masukkan cili padi kacau rata dan angkat dari dapur. Potong keliling roti. Isikan inti sardin dan gulung kemas-kemas. Jika suka dipotong menjadi gulungan kecil.Back to Index

POPIA UDANG Carrie

Bahan-Bahannya :Udang besar yang sudah dikopek - 200gram Kulit popia - 50 pcs sederhana besar kepingan atau bukuan cheese - potong kecil2 - 50 biji potongan lada sulah. - sesuka ati serbuk perasa - sesuka ati

Cara membuatnya Udang digaul bersama semua bahan, buka kepingan kulit popia, isikan cheese dan udang. Lipat dan gulung kulit popia sapukan bancuhan tepung untuk menjadi gam. lepas tu goreng la. Ok dah tu...Back to Index

BERRY'D TREASURE Cik Comel

Bahan-Bahannya:

Bahan Kisar Buah Blue Berry 60g Buah Pisang Emas 50g Gula 40g Air 80ml

Ice 3 Cawan Vanilla Powder 180 gram (with sugar added) Sweadish Berry Tea ( boleh Dibeli di Coffee Bean atau kedai menjual teh )

Cara Menyediakannya:

Campurkan Ice kedalam Pengisar kemudian masukkan bahan yang telah di kisar. lalu di tambahkan vanilla powder dan sweadish berry tea, lalu dikisar hingga 1 - 1 1/2 minit Back to Index

ICE BLENDED COFFEE

Bahan-Bahan:

A 2 sudu susu pekat manis 1 sudu milo 1 sudu serbuj koko sudu serbuk kopi

B Ketulan ais 1 gelas air

Cara Menyediakannya:

1. Larutkan bahan A dalam sedikit air panas.

2. Selepas itu masukkan bahan A dan bahan B dalam pengisar. Sedap diminum semasa sejuk jika tidak manis campurkan air gula. Back to Index

SERIMUKAPermela Nadarajan

Bahan2nya2 cawan beras pulut3 1/2 cawan santansedikit garam

Bahan2 utk kepalanya2 cawan santan1 cawan air daun pandan dicampur sedikit kapur sirih1/2 cawan gula1 biji kuning telur1 sudu makan tepung jagung3/4 tepung gandumsedikit garam

Cara membuatnya1)Bersihkan pulut & toskan airnya. Masukkan ke dalam loyang kemudian ambil 3 1/2 cawan santan tadi tuangkan & gaulkan pada pulut.Setelah itu kukus hingga masak. Bila masak ratakan sehingga padat di dalam loyang dan ketepikan buat sementara waktu.2) Campurkan santan,air daun pandan kemudian masukkan gula & kuning telur yg telah dikacau terlebih dahulu. Ayak tepung gandum & jagung, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan santan dan kacau supaya tidak bergentel, kemudian tapiskan.tambahkan sedikit garam & kacau supaya tidak bergentel & ditapis.Setelah itu tuangkan ke atas pulut di dalam loyang & kukuskan semula sehingga cukup masak.Back to Index

KEK OSAMA LADENJm Bahan-bahan:- 10 bj telur ayam 200 gm gula halus 250 gm tep. hongkong 1 sudu makan ovallete 4 sudu makan susu pekat 450 gm mentega 1 tin tinggi serikaya 20 gm coklat masakan (lebih coklat pun sik hal) 1 sudu makan nescafe 1 sudu teh perasa sunkist (atau mana-mana perasa)

Cara membuatnya:- 1. Telur + gula + tepung + ovallete - pukul hingga kembang. 2. Mentega + susu + serikaya - pukul hingga putih. 3. Satukan 1 & 2. 4. Bahagi kepada 2 bahagian

1 coklat (dicairkan) masukkan nescafe 1 biar warna asal masukkan perasa sunkist

5. Bakar 5 sudu warna coklat dan tekan dengan acuan zig-zag. Lapis warna asal dan tekan lagi dengan acuan yang sama. 6. Gunakan acuan 8" x 8". Back to Index

KEK KUCH-KUCH HOTA HAIJmBahan-bahan:-10 biji telur ayam 2 bungkus mentega 250gm 1 botol peanut butter 1 cawan tepung roti Marie 1 cawan susu manis 1 cawan tepung gandum 1 cawan gula halus 1 botol kecil horlick 1 tin kecil Milo sedikit bijan sedikit vanilla Pewarna ikut suka

Cara membuatnya:-1. Mentega dan gula dipukul sampai kembang & masukkan telur satu persatu dan gaul hingga rata 2. Masukkan tepung gandum, kemudian gaul sampai sebati 3. Masukkan tepung roti Marie, susu dan gaul hingga rata 4. Kemudian masukkan vanilla 5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian - 1 masuk horlick, 2 milo & 3 peanut butter (warnakan ikut suka hati) 6. Masuk 1 senduk adunan horlicks ke dalam acuan dan kukus apabila telah masak tabur bijan dan diikuti dengan kedua-dua adunan milo & peanut butter. Setiap lapis hendaklah ditaburkan bijan & buatlah begitu selapis-selapis hingga habis. Back to Index

KARIPAPMIJAEKaripap ni boleh dibakar dalam oven or fried. ikut suka hati...kalau baked lagi sedap pasal tak de minyak. Bahan-bahan:-pastry : 100gm plain flour 50gm wholemeal flour (kalau tak de, guna aje plain flour) 40gm butter 40gm shortening (kalau tak de, guna butter) 1 beaten egg mixed with 1 tablespoon water 1/4 tsp salt cara-cara : 1. Mix salt into flour mixture. 2. Mix butter + shortening into flour mixture, make it into bread crumbs. maknanya jgn uli, guna hujung jari gaul kan butter & tepung sampai dia jadi berderai2 macam serbuk roti. 3. Add the beaten egg little by little until flour becomes a firm dough. Lebihan telur disimpan untuk disapu atas karipap masa nak bakar nanti. jgn diuli dough tu, coz too much handling will make the dough keras and tak sedap. 4. Wrap the dough in cling wrap and leave it in the fridge for 30 mins. 5. Make dough in balls the size of limau purut or ikut suka hati how big/small u want ur puffs to be. tips : roll the balls in between a piece of cling wrap so that dia tak melekat-lekat kat roller and ur work table. 6. Put the filling ( ikut suka hati la, nak letak sardine ke, chickenor beef) in the middle and fold it over. pas tu buat la klim kat tepidia macam karipap tu or if u prefer, flatten the edges and press witha fork so ada macam pattern sikit...ala yg macam kat bakery. last sekali sapu lebihan telur tadi kat atas the puffs. kalau nak goreng, tak payah le buat ni. 7. Masukkan kat dlm oven and bake at 150 C for 20 mins. Pastry karipap ni memang cun rasanya. selamat mencuba!Back to Index

FAMOUS AMOS COOKIESInderjeet

2 cups butter4 cups flour2 tsp baking soda2 cups granulated sugar2 cups brown sugar5 cups blended oatmeal (measure oatmeal & blend in blender to a finepowder)24 oz chocolate chips1 tsp salt18 oz cadbury bar (grated)4 eggs2 tsp baking powder3 cups chopped nuts (your choice)