folio pendidikan sivik

Click here to load reader

Post on 20-Jun-2015

6.516 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

re upload

TRANSCRIPT

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEMASYARAKATAN

Folio SekolahkuNama: Kelas: Muhd Raihan Firdaus Bin Roseman 1S1 Puan Hasnah Binti Aman

Nama Guru:

ISI KANDUNGAN

TAJUK A) LATAR BELAKANG SEKOLAH :SEJARA SEKOLAH LOKASI SEKOLAH PELAN SEKOLAH KEMUDAHAN FIZIKAL DAN KEMUDAHAN JUMLAH GURU,STAFF DAN PELAJAR B) LENCANA SEKOLAH C) BENDERA SEKOLAH D) LAGU SEKOLAH E) IKRAR PELAJAR F) FALSAFAH SEKOLAH G) OBJEKTIF SEKOLAH H) VISI/MISI SEKOLAH I) MENGAPA SAYA BANGGA DENGAN SEKOLAH SEKOLAH SAYA? J) HARAPAN TERHADAP SEKOLAH

K) SUMBANGAN SAYA TERHADAP MEREALISASIKAN HASRAT SEKOAH L) PANORAMA SEKOLAH

Sekolah Tengku Aris Bendahara Kluang telah siap dibina pada tahun 1965 terdiri daripada Block A, B dan D, sebuah makmal sains dan sebuah kantin. Pada masa itu, sekolah ini dikenali sebagai Sekolah Menengah Inggeris, Kluang, Cawangan Sekolah Tinggi Kluang. Semasa sekolah ini baru dibuka, bilangan kelas 17 buah untuk menampung pelajar-pelajar tingkatan 1 dan 2 seramain 637 orang . Bilangan guru hanya 25 ornag. Pengetua pertama ialah Encik A. Sellathuray.

Pada bualan Oktober 1966, buat pertama kali 121 orang pelajar telah mengambil peperiksaan Lower Certificate of Education (LCE). Mereka yang lulus

menyambung pelajaran ke Sekolah Menengah Inggeris Kluang (STK).

Pada akhir tahun 1966, Pengetua dan ahli-ahli jemaah Pengelola sekolah telah bersetuju untuk menamakan sekolah ini sebagai Sekolah Menengah Tengku Aris Bendahara semperna nama Almarhum DYMM Sultan Ismail , Johor.

Sekolah Tengku Aris Bendahara telah dirasmikan oleh Menteri Pelajaran Y.B Dato HJ. Abd. Rahman Bin Yaacob pada hari Khamis, 9hb Oktober 1969. Pada tahun yang berikutnya sekolah ini telah dinaikkan tarafnya menjadi sekolah menengah penuh. Semenjak sekolah ini ditubuhkan sehingga sekarang telah dipimpin oleh 6 orang pengetua seperti berikut:

1. 2. 3.

En.A. Sellathuray En. Yeo Cheng Swee En. Austin Hooi Peng Chiew

4. 5. 6. 7.

En. Foo Hong Chung En. Wong Loke Keng Tn. Hj. Muhd Arif B. Hj Idris Pn. Hjh. Ruhmaniah Bt. Mohd Rapiee

LOKASI SEKOLAH

KM 5, JLN MERSING. 86000 KLUANG Johor Malaysia

PLAN SEKOLAHPADANG SEKOLAH

pagar

Astaka Baru Stor sukan / Astaka lama Bilik ICT

Blok F

Blok D

Blok E

Blok A

Blok J

Blok G

Blok C

Blok B Kantin

SurauPondok

Pagar

Pagar

BILIK KOMPUTER TANDAS BILIK PERALATAN SUKAN PADANG SUKAN PERPUSTAKAAN KANTIN ASTAKA BERAWNING 2 BUAH GELANGGANG BOLA KERANJANG SURAU DAN KEBUN SAINS BILIK MEDIA/BILIK TAYANG KRUSI DAN MEJA KOPERASI BILIK GERAKAN MAKMAL SAINS BINGKIL KEMAHIRAN BILIK JAHITAN BILIK MASAKAN LANSKAP-NUSEI BILIK KILINIK GIGI MAKMAL SAINS PERTANIAN

GURU STAF

51 17 2561

PELAJAR

Obor menyala bermaksud semangat juang.

Roda gear melambangkan sekolah, guru dan yang sentiasa bergerak aktif

Simbol keluang dan huruf J di atasnya bermakna terletak di Bandar Kluang, Johor.

Mata pena melambangkan ilmu dan Pendidikan.

Huruf SMKTAB singkatan nama bagi Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Aris Bendahara, Kluang.

Pendidikan Untuk Kejayaan bermaksud melaluai ilmu, kejayaan dalam bidang rohani dan jasmani dapat dicapai .

PENERANGAN LENCANA SEKOLAHWarna Merah menegaskan keseluruhan tingkah laku juang, Biru melambangkan pelajar dan kuning melambangkan pelajar dan dan kuning melambang disiplin. Keseluruhan makna motif dan warna yang membentuk lencana sekolah ini adalah semua guru dan pelajar yang sentiasa bersemangat juang, aktif dan berdisiplin dalam menyampaikan dan menerima ilmu yang bermanfaat.

Penerangan Bendera Sekolah

Warna Biru Melambangkan pelajar. Warna Putih melambangkan jujur dan berdisiplin. Jalur-jalur biru di tengah bermaksud aktif dan daya saing. Lencana di tengah memberi keutamaan kepada sekolah.

Pada keseluruhannya dan warna bendera sekolah menerangkan pelajar-pelajar yang sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni, aktif dan berdaya saing untuk maju dalam segala lapangan.

Sekolah Tengku Aris Bendahara, Kau disanjung sepanjang masa, Sepenuh hati, Sepenuh jiwa, Menuju ke alam bahagia, Sekolah Tengku Aris Bendahara, Pendidikan untuk Kejayaan, Melahirkan Generasi berwibawa, Untuk Agama, Bangsa, dan Negara, Menuju ke alam bahagia

Kami Pelajar-pelajar Berikrar Dan Berjanji Bahawa Kami Akan Patuh Mengikut Undang-undang Dan Peraturan Sekolah Bertanggungjawab Dalam Menunaikan Amanah Yang Diberi Berusaha Mempertingkatkan Perestasi Akademik Dan Kokurikulum Menjaga Keselamatan Harta Benda Sekolah Mengamalkan Nilai-nilai Muni Dan Menjaga Nama Baik Sekolah Sepanjang Masa.

Bahawasanya sekolah ini berusaha untuk melahirkan palajar pelajar yang terpelajar dan berkebolehan dalam segala lapangan demi menjadi warganegara yang berguna untuk dirinya sendiri, keluarganya, agama dan masyarakat umum. Bahawasanya semua pendidikan di sekolah ini berkeupayaan, berpengetahuan, berkemahiran, bersemangat tinggi dan mempunyai kelayakan akadimik dan ikhtisas sesuai dengan professional untuk memberi pendidikan yang sempurna, menyeluruh dan bermutu bagi memajukan pelajaran.

Meninggi dan memupuk aspirasi pelajar dalam aspekaspek kurikulum dan kokurikulum. Menambahkan sikap ingin maju dan berjaya dalam segala lapangan baik dalam akademik mahupun bukan akademik. Menyedarkan kepada pelajar-pelajer yang mereka adalah pewaris negara yang bakal memimpin dan dipertanggungjawabkan bagi memajukan dan menegakkan kedaulatan bangsa, negara dan agama. Meningkatkan pencapain kongnitif, psikomotor dan afektif yang berkesan dikalangan pelajar-pelajar supaya menjadi warganegara yang berpendidikan, bermoral tinggi dan berdisiplin. Menanamkan perasaan cintakan sekolah dan negara mengikut segala undang-undang atau peraturan yang ditetapkan berasaskan Rukun Negara dan Perlembangaan Malaysia. Menjadikan Rukun Negara sebagai panduan untuk menunjukkan keadaan yang berhamorni, bersatu padu dan taat setia.

VISISMK TENGKU ARIS BENDAHARA SEKOLAH TERUNGGUL DI DAERAH KLUANG MENJELANG TAHUN 2010

MISIKAMI WARGA SMK TENGKU ARIS BENDAHARA KLUANG AKAN MEWUJUDKAN :

PELAJAR YANG CERMELANG DALAM SAHSIAH PELAJAR TERPUJI

KURIKULUM

PENCAPAIAN KOKURIKULUM YANG GEMILANG SUASANA BILIK DARJAH DAN PERSEKITARAN YANG KONDUSIF PENGURUS KEWANGAN YANG SENTIASA CEKAP PERSEFAHAMAN YANG KENTAL DI ANTARA WARGA SEKOLAH DAN KOMUNITI

SAYA BANGGA DENGAN SEKOLAH SAYA KERANA :-

BANYAK KEMUDAHAN PELAJAR-PELAJAR YANG AKTIF DAN BERDISIPLIN

GURU YANG BERUSAHA UNTUK MELAHIRKAN PELAJAR-PELAJAR YANG BERKEBOLEHAN

Semoga SMKTABK akan menjadi sekolah yang cermelang menjelang tahun 2012.

SUMBANGAN SAYA TERHADAP MEREALISASIKAN HASRAT SEKOLAH

SAYA AKAN BERUSAHA SEDAYA UPAYA MENGHARUMKAN NAMA NAMA BAIK SEKOLAH DARI SEGI AKADEMIK ATAU KOKURIKULUM

HARI GURU MERENTAS DESA HARI ANUGERAH CEMARLANG HARI KOKURIKULUM AKTIVITI PERTANIAN

HARI GURU

MERENTAS DESA

HARI ANUGERAH CEMERLANG

HARI KOKURIKULUM

AKTIVITI PERTANIAN