folio sivik dan kewarganegaraan tema 4 & 51

126
PSK 2012 [RINGGIT & SEN : KEUNIKAN MATAWANG MALAYSIA] 1 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia | Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Upload: muhammad-amir-faaiz

Post on 30-Jul-2015

630 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

Page 1: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

1 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 2: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Isi Kandungan

Bil Tajuk Muka Surat1 Muka Hadapan 12 Isi Kandungan 23 Penghargaan 34 Pengenalan

1. Sejarah2. Fungsi3. Jenis Wang

4568

5 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia1. Info2. Asal-usul “Ringgit”3. Bank Negara Malaysia (BNM)4. Sejarah

1010111112

6 Syiling1. Sejarah2. Siri Pertama3. Siri Kedua4. Siri Ketiga5. Duit Syiling RM16. Ciri-ciri Duit Syiling Malaysia7. Senarai Kriteria Bagi Duit Syiling Yang Tidak Sesuai Untuk

Edaran Semula8. Ciri-ciri Keselamatan Duit Syiling

1515232527293139

417 Wang Kertas

1. Siri Pertama2. Siri Kedua3. Siri Ketiga4. Siri Keempat5. Ciri-ciri Wang Kertas Malaysia6. Senarai Kriteria Bagi Wang Kertas Yang Tidak Sesuai Untuk

Edaran Semula

42424344464858

8 “Cop Duit” : 6 Tandatangan Gabenor1. YM Tan Sri Zeti Akhtar Aziz

5961

9 Wang Kenang-kenangan / Duit Kenang-kenangan / Peringatan 6310 Konspirasi dan Spekulasi

1. Spekulasi Pertama2. Spekulasi Kedua3. Gerakan ‘Freeasonary’ di Malaysia4. Sejarah Gerakan ‘Freemasonary’ di Malaysia

7272758081

11 Lampiran 8212 Rujukan 98

2 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 3: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

3.0 Penghargaan

3 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 4: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

4.0 Pengenalan

Wang atau duit merujuk sesuatu objek atau barang yang diterima masyarakat umum dan sah di sisi undang-undang sebagai medium pertukaran dalam urusan jual beli dan urusniaga lain. Wang juga berfungsi sebagaipenyimpan nilai, unit akaun, dan piawai langsaian hutang Dalam kegunaan harian, wang dirujuk sebagai mata wang atau wang kertas dan syiling yang berada dalam edaran sesebuah negara yang mempunyai status tender sah seperti ringgit; dan juga dalam pelbagai bentuk akaun deposit kewangan seperti akaun simpanan, akaun semasa dan sijil deposit. Dalam sistem ekonomi moden, mata wang adalah komponen terkecil dalam bekalan wang.

Wang tidak mempunyai nilai benar tetapi digunakan sebagai pengukur nilai yang menjadi alternatif mudah kepada sistem barter. Tanpa wang, sistem ekonomi menjadi tidak cekap kerana sistem barter memerlukankeperluan serentak antara mereka yang mahu menukar barang, dan persetujuan bahawa pertukaran barangan ini mestilah sama nilai sebelum pertukaran barter berlaku. Dengan wang, seseorang hanya perlu membayar wang kepada penjual untuk mendapatkan barang berkenaan. Penjual pula boleh menggunakan wang tersebut untuk mendapatkan barang yang diperlukannya.

Penggunaan wang dalam masyarakat menggalakkan perdagangan yang meningkatkan pembahagian kerja, yang menaikkan produktiviti dan kekayaan secara menyeluruh.

Foto : Wang Malaysia Siri Terbaru

4 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 5: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

4.1 SejarahDalam pelbagai bahasa, perkataan untuk wang adalah serupa atau seakan perkataan untuk emas atau perak.

Perkataan bahasa Inggeris "money" mungkin berasal daripada istilah bahasa Latin moneta, yang bermaksud mint atau penghasilan siling (pengkoinan). Lihat juga etimologi Indo-Eropah dan Semitik di rencana sejarah wang.

Dalam bahasa Perancis, perkataan untuk wang adalah 'argent' yang bermaksud perak. Dalam bahasa Ibrani pula, perkataan 'kesepph' mempunyai dua makna iaitu perak dan wang.

Matawang utama Sepanyol sewaktu zaman penjajah yang lalu adalah bernilai sekeping duit bernilai lapan reales (disebut "riyals") atau lebih dikenali sebagai "pieces of eight". Kemudian ia dipanggil "peso".

Perkembangan wang bermula daripada emas, perak, tembaga, loyang, besi, batu, atau kulit kerang kepada wang kertas, atau catatan elektronik yang dikendali oleh sistem perbankan kompleks antarabangsa.

Wang komoditi seperti emas dan perak merupakan antara bentuk terawal wang. Di bawah sistem wang komoditi, objek seperti duit syiling emas mempunyai nilai intrinsik iaitu nilainya yang tetap kekal walaupun inflasi, berbanding nilai wang kertas yang bergantung kepada nilai yang dicop semata-mata. Wang komoditi biasanya digunakan untuk memudahkan urus niaga dalam ekonomi barter, jadi ia lebih berfungsi sebagai perantara pertukaran, dan kemudian mula berfungsi sebagai simpanan nilai.

Wang fiat adalah wang zaman moden yang direka oleh pihak berkuasa pusat (kerajaan) dan tidak mempunyai atau tidak mementingkan nilai intrinsik. Pengiktirafan meluas terhadap wang fiat berlaku kerana kerajaan pusat bertindak sebagai penjamin nilai wang yang sah sebagai tender di sisi undang-undang sebagai bayaran untuk cukai dan lain-lain. Perkembangan wang fiat berlaku apabila kerajaan mengeluarkan nota janji yang telah kemudiannya bertukar menjadi mata wang fiat (contoh, Dolar Amerika) dan mata wang fiat telah bertukar menjadi bentuk mata wang komoditi (contoh, franc Switzerland).

Foto : Wang Tradisional Tanah Melayu (Ayam Jantan dan Pohon Pitis)

5 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 6: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

4.2 FungsiSesuatu barang dianggap sebagai wang jika ia memenuhi syarat-syarat berikut:

Bahan pertukaran

Bahan pertukaran merupakan satu perantara yang digunakan dalam perdagangan bagi mengelakkan kesulitan satu sistem tukar barang murni.

Ia juga mudah di bawa atau diangkut; logam berharga mempunyai nisbah nilai kepada berat yang tinggi. Sebab itulah minyak, arang atau air tidak sesuai sebagai duit walaupun mudah dibawa. Wang kertas dibuktikan sesuai dengan hal ini.

Ia juga haruslah tahan lama. Wang sering tertinggal di dalam saku ketika mencuci. Wang 20 Peso Mexico dibuat daripada plastik untuk ketahanannya. Syiling emas juga dicampurkan tembaga untuk meningkatkan ketahanannya dan Isaac Newton turut memperkenalkan syiling yang dibuat berserta lurah ditepinya untuk mengelakkan dipotong atau dikikis dan dicairkan.

Unit akaun

Satu unit akaun adalah satu unit ukuran nombor piawai bagi nilai pasaran bagi barangan, perkhidmatan dan urusan lain. Ia juga perlu bagi persetujuan perdagangan yang melibatkan hutang.

Ia haruslah boleh dibahagikan kepada unit kecil tanpa memusnahkan nilainya; logam berharga boleh ditempa daripada jongkong logam, atau dileburkan menjadi jongkong semula. Ini menyebabkan kulit haiwan atau haiwan itu sendiri tidak sesuai dijadikan wang.

Ia haruslah bersamaan dengan yang lain: iaitu satu unit atau benda itu haruslah serupa dengan yang lain yang kerana itulah berlian, hasil seni dan harta tanah tidak sesuai sebagai wang.

Ia haruslah mempunyai berat atau saiz atau ukuran tertentu untuk memudahkan pengiraan.

Penyimpan nilai

Untuk menjadi sebagai satu penyimpan nilai, satu komoditi, dalam bentuk wang, atau modal kewangan mestilah boleh disimpan dengan selamat dan boleh didapat kembali - dan boleh dijangkakan sebagai berguna apabila ia didapatkan kembali.

Ia haruslah tahan lama, tahan lasak, tidak mudah musnah atau reput. Disebabkan itu, makanan, rempah-ratus, sutera halus dan ambal tidak sesuai dijadikan wang.

Ia haruslah mempunyai nilai yang stabil. Ia haruslah sukar untuk dipalsukan dan yang tulen mudah dikenali.Kecairan pasaran

Wang merupakan bentuk kecairan pasaran. Kecairan menentukan betapa mudahnya sesuatu benda didagangkan untuk benda yang lain. Wang memberikan kemudahan untuk memiliki benda lain tanpa perlu menggunakan sistem barter.

Ia haruslah mempunyai nilai kembangan yang rendah antara harga untuk jual beli yang dalam kata lain kos transaksi yang rendah.

6 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 7: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Wang juga haruslah paling kurang penurunan kebergunaan marjinal, yang membawa maksud apabila anda menambah unit tersebut, setiap unit harganya sama seperti unit sebelumnya dan tidak berkurang dengan banyak.

Kerana itulah, emas dan perak sering dipilih dalam sejarah wang dalam kebanyakan masyarakat dan budaya. Platinum dan Palladium tidak dikenali dan ditulenkan hinggalah dua ratus tahun kebelakangan ini, maka tidak mepunyai sejarah yang panjang tetapi mungkin mengubah masa depan.

7 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 8: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

4.3 Jenis WangTerdapat tiga jenis wang: wang komoditi, wang fiat dan wang kredit. Setiap jenis wang mempunyai kekuatan dan liabiliti ekonomi yang berbeza.

4.3.1 Wang Komoditi

Wang komoditi ialah wang yang boleh digunakan sebagai medium pertukaran dan sebagai komoditi yang boleh didagangkan pada masa yang sama [5]. Mata wang berasaskan komoditi sering dilihat lebih stabil, namun nilainya masih boleh berubah. Contoh wang komoditi ialah emas, perak dan logam berharga lain.

Tiada wang yang sempurna walaupun emas adalah yang paling hampir. Emas bukanlah aset cairan memandangkan ia berkembang lebih kurang 4% untuk jual dan beli. Tambahan pula, emas kini adalah relatif kepada pasaran kecil dan harga emas boleh berubah sangat tinggi jika beberapa bilion dolar cuba untuk membeli emas. Walaupun emas itu sendiri tidak mereput, syiling emas mudah calar atau rosak ataupun dicairkan, dan ini akan mengurangkan nilainya dan mengurangkan juga kemampuan untuk keberkesanan atau penukaran syiling emas. Syiling emas sering dibuat dengan 10% tembaga untuk menambahkan ketahanannya seperti Kruggerrand, tetapi emas kini bukanlah selalunya 99.9% tulen mahupun .999 baik. Dari tahun 1980 hingga 2001, emas mempunyai nilai simpanan yang rendah dan tidak mempunyai nilai yang stabil apabila harga emas turun daripada $850 per auns kepada $255 per auns, dan ia juga diukur dalam dolar yang juga nilai rugi, maka pada ketinggian yang pada 1980 akan jadi lebih kurang $1600 per auns, tetapi nilai tepat adalah mustahil untuk diukur. Wang memanglah dijadikan ukuran dan timbangan yang jujur dan tulus tetapi tidak mudah mengukur nilai tukaran emas dengan dolar yang masing-masing berubah nilainya.

Pada tahun-tahun 1500 dan 1600-an, emas dan perak dijumpai dalam kuantiti yang banyak di Dunia Baru dan dibawa pulang ke Eropah untuk ditukar menjadi syiling. Disebabkan lambakan ini, nilai membeli syiling emas turun antara 60% hingga 80%, dalam kata lain harga barangan lain, kerana bekalan barang untuk dijual tidak dapat bersaing dengan peningkatan bekalan wang . Tambahan lagi, nilai relatif perak terhadap emas turut jatuh [7]. Namun kelebihan emas dan perak ialah bekalannya tidak dapat ditambah sewenang-wenang oleh bank pusat.

Satu lagi ciri wang komoditi ialah nilai dagangan komoditi tersebut boleh jadi lebih tinggi dari nilai perantara pertukaran. Apabila ini terjadi, orang akan meleburkan syiling untuk dijual semula seperti yang terjadi di Amerika Syarikat.

4.3.2 Wang Fiat

Wang fiat adalah wang yang nilainya ditentukan oleh undang-undang dan bukan adanya barangan dan perkhidmatan. Wang fiat, contohnya wang kertas, merupakan simbol komoditi atau janji kerajaan [5]. Walaupun dipanggil dan dianggap wang, wang kertas bukanlah wang yang sebenar. Nota wang kertas adalah berasaskan janji untuk membayar wang sekiranya dituntut.

Wang fiat menyelesaikan beberapa masalah wang komoditi. Wang kertas lebih mudah disimpan dan diangkut berbanding ketulan emas dan perak. Buku cek dan urus niaga elektronik memudahkan lagi pertukaran.

8 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 9: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Namun kegagalan besar wang kertas (dan syiling) adalah sebagai nilai simpanan. Dolar Amerika Syarikat (atau Nota Simpanan Persekutuan) telah kehilangan 95% daripada nilainya sejak 1913. Wang kertas sering kehilangan nilainya melalui inflasi, kerana wang kertas sentiasa diisukan atau dikeluarkan. Wang kertas turut mempunyai kekusutan apabila pengeluar wang kertas tidak boleh membuat pertukaran dengan janji untuk membayar dengan emas atau perak. Kekusutan pertama Nota Simpanan Persekutuan adalah pada 1933 apabila rakyat Amerika tidak boleh lagi menebus atau menukar dolar kepada emas pada $20 per auns. Kegagalan kedua pula pada adalah pada 1971 apabila orang luar yang ke Amerika tidak boleh menebus nota untuk emas pada kadar $35 per auns. Pada 2006, nilai dolar telah merudum kepada lebih kurang $700 per auns.

Wang fiat, terutamanya dalam bentuk kertas dan syiling, mudah rosak atau hilang. Namun kelebihannya terhadap wang komoditi ialah undang-undang yang mencipta wang fiat juga menyatakan bahawa wang yang rosak atau binasa boleh diganti semula. Sebagai contoh, kerajaan AS akan menggantikan wang kertas yang cacat atau rosak sekiranya sekurang-kurangnya separuh wang itu dapat disusun semula. Disebabkan wang kertas amat mudah rosak, sesetengah kerajan seperti Malaysia, New Zealand dan Singapura mula menggunakan wang plastik.

Satu lagi kelemahan wang kertas adalah ia bergantung kepada sistem undang-undang (kerajaan) yang mengeluarkannya. Sekiranya kerajaan tersebut jatuh, mata wang yang bergantung padanya akan turut serta.

4.3.3 Wang Kredit

Wang kredit merupakan tuntutan terhadap orang (sama ada dari segi fizikal atau undang-undang) yang boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan. Perbezaan besar wang kredit berbanding wang komoditi dan fiat ada dua: ia tidak dapat dibayar dengan segera apabila dituntut dan terdapat sedikit unsur risiko nilai bayaran akan tidak sama dengan nilai yang dipersetujui semasa belian.

Risiko ini perlu ditanggung kedua-dua pembeli dan penjual. Pembeli mungkin tidak dapat (atau tidak mahu) membayar. Sekiranya ini berleluasa, pembekal dan pemberi khidmat tidak dapat terus menghasilkan barangan atau menawarkan perkhidmatan. Ini akan mengurangkan bekalan dan meninggikan harga, dan mungkin mencetuskan stagflasi. Dalam kes ekstrem, ia boleh menyebabkan kemelesetan ekonomi. Sebagai contoh, amalan ingkar terhadap wang kredit dianggap sebagai antara sebab utama Kemelesetan Besar pada 1930-an.

Risiko kedua ialah masa. Wang kredit merupakan janji untuk pembayaran akan datang. Jika kadar faedah tidak dapat mengimbangi kadar inflasi (atau deflasi) dan nilai masa wang, penjual akan menerima nilai wang yang kurang berbanding yang sepatutnya. Begitu juga sebaliknya.

9 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 10: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

5.0 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia

5.1 InfoRinggit Malaysia (kod matawang: MYR) ialah mata wang Malaysia. Satu ringgit terdiri daripada 100 sen. Wang ringgit dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia.

10 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 11: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

5.2 Asal-usul “Ringgit”Perkataan ringgit bermaksud "bergerigi" dan asalnya memaksudkan sisi bergerigi yang terdapat pada wang perak dolar Sepanyol yang digunakan secara meluas pada zaman penjajahan Portugis pada abad ke-16 dan ke-17. Dolar Singapura dan dolar Brunei juga dipanggil ringgit dalam bahasa Melayu (namun mata wang A.S. dan Australia tetap dolar). Dengan itu, singkatan rasmi ringgit Malaysia ialah RM.

Perkataan ringgit dan sen diterima guna sebagai nama rasmi pada Ogos 1975. Sebelum ini, ia dipanggil dollar dan cent dalam bahasa Inggeris . Di negeri-negeri utara Semenanjung Malaysia, nilai 10 sen dipanggil satukupang (atau "poat" dalam bahasa Hokkien), cth. 50 sen bersamaan 5 kupang (atau "5 poat" dalam bahasa Hokkien).

5.3 Bank Negara Malaysia (BNM)

Bank Negara Malaysia ditubuhkan pada 26 Januari 1959 di bawah Ordinan Bank Pusat Tanah Melayu, 1958. Dengan penubuhannya, ia perlu memenuhi 5 objektif iaitu:

Untuk mengeluarkan mata wang, Ringgit Malaysia dan menyimpan rizab menjaga nilai mata wang;

Untuk bertindak sebagai jurubank dan penasihat kewangan kepada kerajaan; Untuk menggalakkan operasi pembayaran negara dan sistem penyelesaian yang boleh

dipercayai, cekap dan lancar dan untuk memastikan dasar pembayaran negara dan sistem penyelesaian untuk kelebihan Malaysia;

Untuk mempromosi kestabilan kewangan dan struktur kewangan; Untuk mempengaruhi keadaan kredit supaya menguntungkan negara;

Oleh itu, dengan objektif berikut, bank dicipta untuk mengawal selamat ekonomi Malaysia. Matlamat lebih luas bank adalah mempromosikan pertumbuhan ekonomi di Malaysia, tahap yang tinggi pekerjaan, memelihara kestabilan harga dan satu keseimbangan munasabah dalam kedudukan pembayaran antarabangsa negara, membasmi kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat.

Foto : Logo BNM dan Pejabat Besar BNM di Kuala Lumpur

11 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 12: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

5.4 SejarahPada 12 Jun 1967, mata wang ringgit Malaysia yang dikeluarkan oleh bank pusat yang baru, iaitu Bank Negara Malaysia, menggantikan ringgit Malaya dan Borneo British pada tara. Mata wang baru ini memelihara segala peringkat nilai pendahulunya kecuali nilai $10,000, serta mewarisi skim warna ringgit lama itu. Pada berpuluh-puluh tahun yang berikutnya, perubahan kecil dilakukan pada wang kertas dan syiling sekali, mulai pengeluaran syiling M$1 pada tahun 1967, hingga penyahwangan wang kertas M$500 dan M$1000 pada 1990-an.

Purata tahunan nilai mata wang dunia berbanding dengan ringgit.

1995 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Dolar Amerika Syarikat

2.5415

3.8000 3.8000

3.8000

3.8000

3.8000

3.7872

3.6669

3.4356

3.3308

3.5245

3.0646 3.05938

Euro 3.2499 3.5089 3.402

53.5925

4.2999

4.7267

4.7144

4.6028 4.707 4.885

14.9040 4.0950 4.255

6

Paun British

3.9458 5.7602 5.480

25.7096

6.2116

6.9511

6.8928

6.7531

6.8748

6.3619

5.5081 4.7575 4.904

8

Dolar Singapura

1.7950 2.2034 2.120

82.1226

2.1807

2.2488

2.2762

2.3082

2.2807

2.3542

2.4237 2.3897 2.433

2

Dolar Australia

1.8877

2.20995

1.9647

2.0661

2.4786

2.7997

2.8874

2.7622

2.8796

2.8239

2.7823

3.11743.1572

Yen Jepun

0.024593

0.035257

0.031291

0.030395

0.032832

0.035154

0.034377

0.031517

0.029194

0.032351

0.037690

0.037690

0.038407

Yuan China

0.3046

0.45900.4591

0.4589

0.4589

0.4591

0.4622

0.4599

0.4519

0.4798

0.5159

0.46420.4735

Lambang "$" (atau "M$") diganti dengan "RM" sekitar tahun 1993, namun di peringkat antarabangsa, "MYR" (MY sebagai kod negara Malaysia) lebih diterima umum.

Apabila ringgit Malaysia mengambil tempat ringgit Malaya dan Borneo British pada tara, ringgit baru ini asalnya bernilai 8.57 ringgit sepaun sterling British. Pada November 1967, lima bulan selepas ringgit baru diperkenalkan, mata wang paun turun nilai sebanyak 14.3%. Mata wang baru ini tidak terjejas tetapi wang kertas dolar Malaya dan Borneo British masih

12 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 13: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

ditetapkan pada 8.57 dolar sepaun; oleh itu, wang-wang kertas yang lama ini dikurangkan nilainya kepada 85 sen seringgit.

Sungguhpun wujudnya mata-mata wang baru di Malaysia, Singapura dan Brunei, namun oleh sebab Perjanjian Kesalingbolahtukaran yang dipatuhi oleh ketiga-tiga negara tersebut sebagai bekas anggota sebuah kesatuan mata wang, ringgit Malaysia juga boleh ditukar pada tara dengan dolar Singapura dan ringgit Brunei hingga 8 Mei 1973, ketika kerajaan Malaysia mengundurkan diri daripada perjanjian itu. Lembaga Kewangan Singapura dan Lembaga Mata Wang dan Kewangan Brunei masih memelihara kesalingbolehtukaran dua mata wangnya hingga kini.

Antara tahun 1995 hingga 1997, ringgit diniagakan sebagai mata wang terapung bebas pada sekitar 2.50 sedolar Amerika Syarikat, tetapi kemudian menjunam ke bawah paras 3.80 sedolar menjelang tahun akhir 1997, ekoran krisis kewangan Asia Timur pada tahun berkenaan. Pada separuh pertama tahun 1998, mata wang ringgit berubah-ubah antara kadar 3.80 hingga 4.40 sedolar, sebelum Bank Negara Malaysia menetapkan nilai ringgit pada kadar 3.80 sedolar selama hampir tujuh tahun mulai September 1998, sambil membiarkan mata wang ringgit terapung dengan mata-mata wang yang lain.

Kesan kegawatan ekonomi itu, mata wang ringgit susut 50% nilainya berbanding dolar AS pada tahun 1997 hingga 1998, dan juga mengalami susut nilai berbanding mata-mata wang yang lain pada Disember 2001 hingga Januari 2005. Pada 4 September 2008, mata wang ringgit belum mencapai semula nilainya pada tahun 2001 berbanding dolar Singapura (SGD) (2.07 kepada 2.40),[7]) euro (EUR) (3.40 kepada 4.97), dolar Australia (AUD) (1.98 kepada 2.80)[9], dan paun British (GBP) (5.42 kepada 6.10).

Pada 21 Julai 2005, Bank Negara mengumumkan berakhirnya penetapan dolar AS serta-merta selepas China mengumumkan pemansuhan penetapan renminbi pada dolar AS. Menurut Bank Negara, Malaysia membenarkan ringgit untuk ditukarkan dalam apungan terurus berbanding beberapa mata wang utama. Ini menyebabkan nilai ringgit meningkat kepada anggapan nilai pasarannya, namun Bank Negara telah mencampur tangan dalam pasaran kewangan untuk menjaga kestabilan kadar tukaran ringgit.

Ekoran mansuhnya penetapan mata wang, nilai ringgit meningkat kepada serendah 3.16 sedolar AS pada April 2008. Ringgit turut menikmati peningkatan nilai berbanding dolar Hong Kong (HKD) (0.49 kepada 0.44) dan renminbi (CNY) (0.46 kepada 0.45)[15] pada Mei 2008.

Sekitar Mei hingga September 2008, ringgit mengalami penurunan nilai yang mendadak berbanding dolar As ekoran ketidaktentuan politik berikutan pilihan raya umum 2008 dan pilihan raya kecil yang memenangkan Anwar Ibrahim, kejatuhan harga petrol serta kurangnya campur tangan oleh Bank Negara untuk meningkatkan kadar faedah yang agak

13 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 14: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

rendah (iaitu 3.5% sejak April 2006). Kesannya, nilai ringgit turun kepada serendah 3.43 sedolar AS pada 4 September 2008, mata-mata wang utama yang lain, termasuk dolar Hong Kong dan renminbi turut mengalami perubahan mendadak yang sedemikian. Kejatuhan nilai ini menyebabkan ringgit berada di paras yang paling lemah sejak 24 September 2007, dan juga menjadi mata wang Asia Tenggara yang kedua paling hambar pada Jun hingga September 2008

Bank Negara Malaysia (BNM) mula mengeluarkan wang kertas Malaysia yang pertama pada tahun 1967 mengandungi jenis nilai $1, $5 $10, $50 dan $100. Wang kertas jenis $1,000 dikeluarkan pada 2 September 1968. Reka bentuk asal bagi kesemua wang kertas ini adalah sama bagi semua jenis nilai iaitu muka depannya mengandungi potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama berserta dengan perkataan Bank Negara Malaysia dan ditandatangani oleh Gabenor BNM Tun Ismail Bin Mohamed Ali. Muka belakang wang kertas mengandungi logo BNM dan dihiasi dengan bentuk geometri.

Sempena pelaksanaan rasmi sistem ejaan baru Bahasa Malaysia pada 16 Ogos 1972, BNM telah menggunakan sistem ejaan baru dalam percetakannya tapi masih mengekalkan reka bentuk wang kertas yang sama. Contohnya perkataan "SA-PULOH" ditukarkan kepada "SE-PULUH" pada muka depan wang kertas jenis nilai $10. Pada tahun 1976, langkah keselamatan tambahan iaitu imej pendam (latent image) telah digunakan dimana angka Arab akan timbul kelihatan apabila wang kertas ini dicondongkan sedikit pada suatu sudut.

Pada awal tahun 1982, wang kertas yang dikeluarkan ditandatangani oleh Gabenor BNM baru Tan Sri Aziz Bin Hj Taha. Pada 1 September 1982, BNM telah mengeluarkan 2 jenis nilai baru $20 dan $500. Wang kertas baru pada keseluruhanya mempunyai reka bentuk baru dan mencerminkan kebudayaan Malaysia. Tera air kepala harimau pada muka depan siri lama telah digantikan dengan potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama. Wang kertas keluaran baru sejak September 1983 dicetak dengan sketsa bangunan atau mercu tanda penting di ibu kota. Saiz ukuran wang juga lebih kecil berbanding dengan wang kertas siri terdahulu.

Pada Februari 1996, BNM telah memperkenalkan RM2 (wang kertas Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia,RM. Justeru mata wang jenis nilai RM1, RM5, RM10, RM50 dan RM100 turut diperkenalkan dan direka dengan ciri-ciri keselamatan yang baru. Selepas krisis ekonomi pada tahun 1998, RM500 dan RM1000 telah diberhentikan pengunaannya.

6.0 Syiling

14 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 15: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

6.1 Sejarah

Sejarah Duit Syiling Malaysia bermula apabila Malaya mendapat kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Sabah dan Sarawak kemudiannya menyertai Malaya untuk membentuk Malaysia pada 16 September 1963. Bank Negara Malaysia telah diberi kuasa untuk mengeluarkan mata wang Malaysia sejak 1958. Kuasa ini telah diberikan di bawah Ordinan Bank Negara Melayu Tanah 1958. Namun, Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya dan British Borneo masih terus mengeluarkan mata wang sehingga 12 Jun 1967. Pada 16 Januari 1969, mata wang Malaya lama telah diberhentikan edarannya. Sebelum itu, ia telah diedarkan bersama-sama dengan mata wang Malaysia 1 sejak Jun 1967.

Siri pertama duit syiling Malaysia hanya mula diperkenalkan pada 12 Jun 1967 dengan nilai 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, 50 sen dan diikuti oleh pengenalan duit syiling 1 ringgit (yang terus menggunakan simbol $ duit syiling terbesar dalam siri ini) pada 1 Mei 1971. Duit syiling siri pertama juga dikenali sebagai "siri Parlimen" kerana gambar parlimen di belakang syiling tersebut. Pada ketika ini, kebanyakan duit syiling siri pertama adalah amat sukar ditemui di dalam edaran. Namun, lama bukan bererti harganya hingga berlipat kali ganda seperti yang anda lihat di dalam iklan mudah.my.

Siri kedua duit syiling untuk edaran biasa telah dikeluarkan pada 4 September 1989. Beberapa perubahan dibuat kepada duit syiling ini dengan memasukkan bunga kebangsaan Malaysia, Bunga Raya sebagai motif utama di belakang duit syiling. Pada Hadapan duit syiling, BNM telah memilih Keris , Wau, Perhiasan, Congkak, Gasing dan Rebana Ubi. Bank Negara Malaysia (BNM) mengelar Siri kedua ini sebagai "Siri budaya artifak". Namun, peminat/pengumpul duit syiling Malaysia lebih mengenali duit ini sebagai "Siri Bunga Raya". Duit syiling ini diperkenalkan dengan nilai 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, 50 sen dan 1 ringgit.

Siri ketiga duit syiling Malaysia telah di umumkan pada 25 Julai 2011 oleh Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz. Duit syiling baru itu hanya akan memulakan edaran/digunakan di Malaysia pada awal 2012. Duit Syiling peringatan dengan pembungkusan khas sebanyak 500,000 set dijual kepada umum pada harga RM10 setiap set di semua cawangan BNM. Duit syiling tersebut adalah rekaan Malaysia sepenuhnya dan dicetak di Kilang Wang Bank Negara, Shah Alam. Duit syiling ini diperkenalkan dengan nilai 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen.

Pada tahun 2012, walaupun duit syiling baru diedarkan anda masih lagi boleh menggunakan duit syiling siri pertama dan kedua. Kedua-dua siri lama itu masih sah digunakan di Malaysia sehingga BNM mengumumkannya kelak. Namun, saya mencadangkan anda untuk menyimpan duit syiling siri pertama yang anda jumpa bermula dari sekarang (terutama duit syiling tahun 1967-1970). Kesukaran mencarinya akan membuatkan harganya akan meningkat suatu hari nanti.

Malaysia mempunyai banyak duit syiling lama yang digunakan sejak zaman kesultanan melayu lama, penjajahan british sehinggalah kita merdeka. Ada diantaranya mempunyai nilai yang tinggi kerana agak sukar ditemui dan ada diantaranya mempunyai harga yang murah walaupun sudah berusia lebih 100 tahun. Jika anda ingin mengetahui duit syiling

15 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 16: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

lama manakah yang bernilai tinggi di Malaysia, sila ikuti blog saya. Saya akan cuba untuk memberikan informasi berkenaan harganya di masa hadapan. Cuma perlu mengambil masa untuk menulis artikel yang berkenaan. Namun, sebaiknya anda perlu ada sebuah buku rujukan, sama ada daripada Steven Tan atau KN Boon. Ini untuk memudahkan anda mempelajari tentang duit yang pernah digunakan di Malaysia. Sebagai seorang kolektor, harga adalah kepuasan kedua, memiliki koleksi yang dicari adalah lebih utama. Senarai duit syiling lama Malaysia yang saya tulis disini adalah berdasarkan kepada apa yang dicari oleh pembaca, ada banyak lagi duit lama di luar sana yang tidak dimasukkan di dalam artikel ini.

Foto : Duit Syiling Lama

Duit Syiling lama Malaysia:

Pillar dollar-Vtraque Vnum-(1732-1773)

16 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 17: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Ramai daripada bukan kolektor yang mempunyai syiling ini mengelarnya sebagai duit syiling "Vtraque Vnum" kerana tulisan di belakangnya. Perkataan "Vtraque Vnum" membawa maksud dunia lama dan baru, kedua-duanya menjadi satu. Pada bahagian hadapannya tertera D G HISPAN ET IND REX yang bermaksud "Dengan rahmat tuhan, Raja Sepanyol dan Hindia Barat". Dikalangan pengumpul duit lama, ianya lebih dikenali sebagai "pillar dollar" kerana dua tiang "Pillars of Hercules" pada bahagian belakang syiling tersebut. Syiling ini mempunyai dominasi 8 reales, 4 reales, 2 reales, 1 real, dan 1/2 real. Namun, kebiasaanya di tanah melayu, kita akan menemui 8 reales. Cara mudah untuk mengetahui jika anda memiliki syiling yang tulen ialah melihat sisinya, jika ia mempunyai rekabentuk daun laurel yang berulang-ulang, ianya adalah tulen. Sesuatu yang sukar untuk ditiru. Syiling ini diperbuat daripada perak.

B.Balemark series-Prince of Wales-VEIC-(1786-1828)

Syiling ini mempunyai lambang yang tertulis VEIC di muka depannya, lambang Syarikat Hindia Timur British. VEIC bermaksud "Vnited East India Company" atau Syarikat Hindia Timur British. Syiling ini mula digunakan di Pulau Pinang dalam tahun 1887 yang dibawa masuk oleh Sir Francis Light. Pada Bahagian belakang duit syiling ini tertera tulisan arab "Perrinsa Jezirah ab-Wailis" yang bermaksud "Prince of Wales Island". Tulisan juga berbeza-beza mengikut denominasi syiling tersebut. Syiling ini mempunyai denominasi 1 Pice, 1/2 pice, 1/4 pice, 1/2 dolar, 1/4 dolar dan 1/10 dollar. Syiling ini diperbuat daripada tembaga (pice) dan juga daripada perak (dolar) dan ditempa di Calcutta, India dan Royal Mint, London. Syiling yang mengunakan lambang balemark VEIC yang serupa juga digunakan di Sumatra dengan tulisan yang berbeza dibelakangnya, biasanya tulisan jawi "keping".

Coat of Arm Series-Prince of Wales-(1786-1828)

17 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 18: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Syiling ini mempunyai lambang jata Syarikat Hindia Timur British dihadapannya, dua ekor singa dengan tulisan "AUSPICIO REGIS ET SENATUS ANGLIAE" yang bermaksud Dengan Perintah Raja dan Parlimen England. Dibelakangnya kelihatan gelungan bunga lily dengan tulisan jawi ditengahnya yang membawa maksud "Pulau Pinang". Syiling ini mempunyai denominasi 2 pice, 1 pice dan 1/2 pice. Ianya di perbuat daripada tembaga dan ditempa di Madras Mint dan juga Royal Mint.

Sarawak-Rajah Brooke (1842-1946)

Keluarga Brooke mula memerintah Sarawak apabila Sir James Brooke diberikan sebidang tanah yang luas selepas beliau membantu Sultan Brunei menghalang pemberontakan pada tahun 1840 di Sarawak. Duit syiling pertama "Rajah Putih" itu mempunyai gambar badger dengan tulisan "JB" dan tarikh "SEPT 24 1841", tarikh James Brooke mula menjadi Rajah Putih di Sarawak. Syiling-syiling lain selepas dari itu tertera gambar "Rajah Putih". Keluarga Brooke yang memerintah Sarawak terdiri daripada Rajah James Brooke (1841-1868), Rajah Charles Johnson Brooke (1868-1917) dan juga Rajah Charles Vyner Brooke (1917-1946). Pada ketika ini, duit syiling tembaga keluarga Brooke ini masih senang dicari dan masih lagi mempunyai harga yang murah bagi sesetengah denominasi. Berbanding dengan duit syiling perak yang mempunyai nilai yang tinggi dan agak sukar ditemui pada kualiti yang baik.

British North Borneo (1885-1946)

Borneo Utara adalah naungan British di bawah Syarikat Berpiagam Borneo Utara (North Borneo Chartered Company). Ianya terletak di hujung timur laut Pulau Borneo, Sabah. Syiling British North Borneo mempunyai lambang dua orang dayak memegang perisai dan parang dengan tulisan "PERGO ET PERAGO" yang membawa maksud saya laksanakan dan

18 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 19: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

capai. Syiling ini mempunyai denominasi ½ cent, 1 cent, 2½ cents, 5 cents dan 25 cents. Syiling 25 cents 1929H sahaja yang diperbuat daripada perak dan mempunyai nilai yang agak tinggi berbanding syiling lain.

Straits Settlements

Syiling ini mula digunakan di negeri-negeri selat (Straits Settlements) pada tahun 1886. Negeri-negeri Selat ditubuhkan pada tahun 1826 sebagai sebahagian daripada tanah jajahan British East India Company. Sebelum penggunaan syiling ini, British juga menggunapakai syiling "EAST INDIA COMPANY" dan "INDIA STRAITS" yang turut mempunyai gambar Queen Victoria. Negara-negara selat terdiri daripada Melaka, Dinding (Perak), Penang (Prince of Wales Island) dan juga Singapore.

i. Queen Victoria (1886-1901)

Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents dan 50 cents. Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada tembaga (copper) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. Syiling-syiling ini ditempa di Royal Mint, UK.

ii. King Edward VII (1901-1910)

Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada gangsa (bronze) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. Syiling-syiling ini ditempa di Royal Mint, UK.

19 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 20: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

iii. King George V (1910-1936)

Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada gangsa (bronze) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. Ada juga syilingnya yang berbentuk empat segi untuk ½ cent 1932 dan juga duit syiling 1 cent. Begitu juga dengan duit syiling 5 cents tahun 1920, ada yang diperbuat daripada copper-nickel. Syiling-syiling ini ditempa di Royal Mint, UK.

British Trade Dollar (1895-1934)

Pada bahagian hadapan syiling ini menggambarkan Britannia berdiri di pantai, memegang tombak trident dan satu lagi tangannya memegang perisai British, dibahagian belakangnya kelihatan kapal perdagangan belayar. Pada bahagian belakangnya kelihatan reka bentuk arabesque dengan tulisan Cina yang membawa maksud "panjang umur" di tengah-tengah serta nilai denominasi dalam dua bahasa; Cina dan Melayu (jawi). Ianya digunakan sebagai medium perdagangan di Negeri-negeri Selat dan China.

British Malaya-King George VI (1936-1952)

20 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 21: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya ditubuhkan pada bulan Oktober 1938 dan mula mengeluarkan mata wang pada tahun 1939. Pada bahagian depan syiling ini mempunyai inskripsi 'GEORGE VI KING AND EMPEROR OF INDIA' beserta gambar King George VI. Pada bahagian belakangnya tertera tulisan 'COMMISSIONERS OF CURRENCY MALAYA' dan nilai denominasi syiling tersebut ditengah. Syiling ini mempunyai denominasi ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar.

Malaya & British Borneo-Queen Elizabeth II (1953-1967)

Syiling ini digunakan di Malaya, Singapura, Sarawak, Borneo Utara British dan Brunei dari tahun 1953 sehingga 1967. Mata wang itu telah dikeluarkan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya dan British Borneo. Walaupun Malaysia mula mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, Syiling Malaya dan British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969.

Duit Syiling Parlimen Malaysia (1967-1988)

Siri pertama duit syiling Malaysia hanya mula diperkenalkan pada 12 Jun 1967 dengan nilai 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, 50 sen dan diikuti oleh pengenalan duit syiling 1 ringgit (yang menggunakan simbol "$" duit syiling terbesar dalam siri ini) pada 1 Mei 1971. Duit syiling siri pertama juga dikenali sebagai "siri Parlimen" dikalangan pengumpul duit lama kerana gambar parlimen di belakang syiling tersebut. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya disini; Duit Syiling Malaysia siri Pertama.

21 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 22: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Duit Syiling Bunga Raya Malaysia (1989-2011)

Duit Malaysia siri kedua diperkenalkan ke dalam edaran pada 4 September 1989 dengan tradisi Malaysia sabagai ciri-ciri reka bentuk/tema. Beberapa perubahan telah dilakukan termasuk Bunga Raya, bunga kebangsaan Malaysia, di bahagian hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di bahagian sebaliknya. Pengumpul duit syiling Malaysia merujuk duit syiling ini sebagai "Siri Bunga Raya". Sebenarnya, Bank Negara Malaysia mengeluarkan ini sebagai "Siri artifak Budaya". Denominasi dikeluarkan adalah 1, 5, 10, 20, 50 sen dan 1 ringgit. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya disini; Duit Malaysia siri kedua.

22 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 23: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

6.2 Siri pertama (1967)

Siri pertama wang syiling sen diperkenalkan pada tahun 1967 dalam peringkat-peringkat nilai 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, 50 sen, disusuli dengan munculnya wang syiling 1 ringgit (yang memakai lambang $ dan merupakan syiling terbesar dalam siri) pada tahun 1971. Walaupun berbeza-beza diameternya, namun hampir semua syiling ini ditempa dengan reka bentuk yang hampir sejajar di muka hadapan dan belakangnya sekali. Muka hadapan syiling ini bergambar Bangunan Parlimen Malaysia serta lambang bintang dan bulan persekutuan yang berasal daripada bendera Malaysia. Semua syiling ini dibuat dengan kupronikel kecuali syiling 1 sen yang asalnya dibuat dengan gangsa pada tahun 1967 hingga 1972, kemudian dengan keluli bersalut tembaga mulai tahun 1973. Syiling 50 sen ialah satu-satunya syiling dalam siri yang menjalani rekaan semula, iaitu pada tahun 1971 apabila sisinya menerima pengubahsuaian kecil supaya tertera tulisan huruf "Bank Negara Malaysia".

Pengeluaran siri sen pertama diberhentikan pada tahun 1989 apabila siri kedua diperkenalkan, namun masih diterima sebagai wang sah pada tahun 2010 walaupun semakin jarang diedarkan sejak keluarnya siri kedua.

Siri pertama[1]

Imej

Nilai

Parameter teknikal Keterangan Tarikh

Hadapan

Belakang Diameter Kandungan Sisi Hadapan Belakang tempaan

pertama keluaran

1 sen

18 mm

Gangsa

Kosong

Bangunan Parlimen, bintang berbucu 13 dan bulan sabit

Gelaran negara, nilai, tahun ditempa

1967 12 Jun 1967

1 sen

Keluli bersalut tembaga 1973 ?

5 sen

16 mmKupronikel

Bersuri Bangunan Parlimen, bintang berbucu 13 dan bulan sabit

Gelaran negara, nilai, tahun ditempa

1967 12 Jun 1967

10 sen 19 mm

20 sen

23 mm

50 sen

28 mm50 sen

Berhuruf "BANK NEGARA MALAYSIA"

1971 ?

$1 33 mm Berhuruf "BANK

Bangunan Parlimen, 1971 1 Mei

23 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 24: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

NEGARA MALAYSIA"

bintang berbucu 14 dan bulan sabit. Bulan sabit dan bintang ini tampak lebih tirus; bulan sabit itu lebih besar dan terletak di kedudukan yang sama dengan Bangunan Parlimen.

1971

Rujuk Lampiran untuk Visual

6.3 Siri kedua (1989)

24 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 25: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Siri kedua wang syiling sen diedarkan mulai akhir tahun 1989, tampil dengan reka bentuk serba baru pada kedua-dua muka, tetapi masih mengekalkan reka bentuk sisi, diameter dan komposisi siri yang terdahulu, kecuali syiling seringgit. Antara ciri-ciri reka bentuk baru ini termasuk gambar peralatan tradisional Melayu di muka hadapan, serta peneraan bunga raya, iaitu bunga kebangsaan Malaysia, di bahagian atas muka belakangnya. Siri kedua ini direka oleh Low Yee Kheng.

Selain perubahan pada muka-mukanya, syiling 1 ringgit turut dikecilkan diameternya daripada 33 mm kepada 24 mm, dan bahannya ditukar daripada kupronikel kepada aloi tembaga, zink dan timah. Lambang $ turut dibawa ke syiling baru itu, tetapi digugurkan untuk membuka laluan kepada "RINGGIT" bagi syiling-syiling yang ditempa mulai tahun 1993. Pada 7 Disember 2005, syiling 1 ringgit dinyahwang dan ditarik keluar dari edaran. Antara sebabnya ialah masalah berkenaan penyelarasan (ditempanya dua versi berlainan dalam siri kedua ini) sertapemalsuan.

Setakat 1 April 2008, berkuatkuasanya mekanisme pembundaran harga kepada 5 sen yang terdekat dalam pembilan jumlah harga, yang mula-mula diumumkan oleh Bank Negara pada tahun 2007 sebagai langkah menyingkirkan syiling 1 sen. Barang-barang dan perkhidmatan individu masih boleh diberi harga berangka kandungan 1 sen sementara jumlah harga muktamad dibundarkan kepada 5 sen yang terdekat. Misalnya, dua barang yang masing-masing berharga RM4.88 dan RM3.14, maka berjumlah RM8.02, dibundarkan kepada RM8.00. Jika setiap barang itu dibundarkan satu demi satu (masing-masing kepada RM4.90 dan RM3.15), maka jumlah yang tidak betul ialah RM8.05. Secara amali, barang-barangan individu kekal berharga pada "titik harga" (atau harga psikologi dan harga nombor ganjil) yang berakhir dengan 98 dan 99 untuk memaksimumkan untung pembundaran bagi pihak penjual, terutamanya ketika pembelian barang tunggal. Syiling-syiling 1 sen yang masih diedarkan masih diterima sebagai wang sah untuk pembayaran hingga RM2.00.

Siri kedua[2]

Imej

Nilai

Parameter teknikal Keterangan Tarikh

Hadapan

Belakang

Diameter Kandungan Sisi Hadapan Belakan

g

tempaan

pertama

keluaran

1 sen

18 mmKeluli bersalut tembaga

Kosong Rebana ubi

Gelaran bank, nilai, tahun ditempa

19894 September 1989

5 sen

16 mm

Kupronikel

Bersuri

Gasing

Gelaran bank, nilai, tahun ditempa

19894 September 1989

10 sen 19 mm Congkak

20 sen

23 mm Bekas sirih dan kapur

50 sen 28 mm

Berhuruf "BANK NEGARA MALAYSIA"

Wau

25 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 26: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

$1

24 mm Tembaga-zink-timah BersuriKeris dan latar belakang songket

Gelaran bank, "$1", tahun ditempa

19894 September 1989

$1

Gelaran bank, "1 RINGGIT", tahun ditempa

1993 ?

Rujuk Lampiran untuk Visual

6.4 Siri ketiga (2011)

26 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 27: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Siri ketiga wang syiling sen diumumkan pada 25 Julai 2011, mula-mula dikeluarkan sebagai syiling peringatan untuk menandakan pengeluaran pada awal tahun 2012. Siri ketiga ini bertema "Keunikan Malaysia" dan mendapat ilham daripada motif flora dan fauna yang terdapat pada pelbagai budaya di Malaysia untuk mencerminkan kepelbagaian dan kekayaan jati diri negara Malaysia. Peringkat-peringkat nilai yang dikeluarkan ialah 5, 10, 20 dan 50 sen. Pada 24 Oktober 2011, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim menamai Poogsan Corporation dari Korea Selatan sebagai pembekal mata wang siri ini. Syiling-syiling ini ditempa di Kilang Syiling Bank Negara di Shah Alam.

Menurut Lim, kos pengeluaran syiling ini dikurangkan sebanyak 49% disebabkan perubahan pada kandungan logam. Perubahan-perubahan lain pula termasuk diameter, warna syiling 20 dan 50 daripada perak kepada kuning, dan reka bentuk baru pada muka hadapan yang lain nilai lain motifnya, empat belas titik yang melambangkan tiga belas negeri dan kolektif Wilayah Persekutuan, dan lima garis melintang yang melambangkan lima prinsip Rukunegara.

Wang syiling 50 sen agak berbeza dengan nilai-nilai yang lain, kerana bentuk bulatnya berlekuk sembilan dan tiada teraan "BANK NEGARA MALAYSIA". Muka hadapan tiada lima garis melintang, sebaliknya diberi ciri keselamatan gambar terpendam di bahagan atas, di mana teraan nilai "50 SEN" kelihatan apabila syiling itu disengetkan sedikit.

Siri ketiga[3]

Imej

Nilai

Parameter teknikal Keterangan Tarikh

Hadapan

Belakang

Diameter Jisim Kandungan Sisi Hadapan

Belakang

tempaan

pertama

keluaran

5 sen

17.78 mm

1.72 g

Keluli tahan karat

Kosong

14 titik, lima garis melintang, motif sulur kacang,motif destar siga Kadazan-Dusun

Gelaran bank, nilai, tahun ditempa, bunga raya

2011 ?

10 sen

18.80 mm

2.98 g

Berkisar

14 titik, lima garis melintang,Corak anyaman Mah Meri.

20 sen

20.60 mm

4.18 g

Loyang nikel Kasar 14 titik, lima garis melintang, motif bunga melur di latar depan dan motif destar siga

27 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 28: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

di latar belakang

50 sen

22.65 mm

5.66 g

Tembaga bersalut loyang nikel

Plain

14 titik, motif sulur kacang dangaris-garis halus sebagai ciri keselamatan

Foto : Duit Syiling Malaysia Siri Ke-3

6.5 Duit Syiling RM1

28 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 29: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Duit syiling 1 ringgit siri kedua mula diperkenalkan ke dalam edaran pada 4 September 1989 dengan tradisi Malaysia sebagai ciri-ciri reka bentuk atau tema. Pada awal edarannya, simbol "$" digunakan sebagai simbol denominasi. Namun, pada 14 November 1993, ianya digantikan dengan symbol "RINGGIT". Hinggakan ada kedai yang tidak mahu menerima duit syiling "1 ringgit" kerana mereka beranggapan ianya syiling palsu. Pada 7 Disember 2005, syiling ini ditarik edarannya dan tidak sah lagi menjadi duit syiling Malaysia kerana masalah wang palsu yang banyak di dalam edaran.

Foto : Duit Syiling $1

Foto : Duit Syiling 1 Ringgit

Pada bahagian belakang denominasi 50 sen siri kedua mempunyai bunga kebangsaan, Bunga Raya, di bahagian tengah atas duit syiling dan nilai denominasi di bawah. Pada Bahagian hadapannya tertera keris dengan rekabentuk latar belakang bermotifkan tenunan Songket. Keris merupakan sejenis senjata tradisional Melayu yang melambangkan kekuasaan dan kekuatan. Ianya merupakan salah satu lambang utama dalam pentadbiran diraja di Malaysia. Dahulu ianya merupakan senjata, kini keris digunakan dalam istiadat tertentu dan ianya juga merupakan satu hasil karya seni.

29 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 30: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Spesifikasi Teknikal:Nilai muka : 1 ringgit.Diameter : 24.50 mm.Berat : 9.30 gm.Ketebalan : 2.60 mm.Komposisi : Cu: 84, Zn: 12, Sn: 4.The Edge : Milled.Mint : Kilang Wang, Shah Alam.

Tahun dikeluarkan:1989: 20,409,9951990: 80,101,9981991: 169,000,8681992: 139,041,7501993: 178,893,810 ($1 and 1 ringgit)1994: 36,899,0261995: 132,172,5801996: 59,460,000

Tahun tiada keluaran:Di berhentikan pengeluaran pada tahun 1996 dan tidak sah edaran selepas 7 Disember 2005

30 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 31: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

6.6 Ciri – ciri Duit Syiling Malaysia

6.6.1 Siri Pertama

Tema : Siri Parlimen, Demokrasi Motif : Bangunan Parlimen, Bulan, Bintang dan Bunga Raya Muka Hadapan : Tertulis “MALAYSIA”,”SEN.tarikh”, nilai, dan corak bunga raya

(Awan larat).

Muka Belakang : Terdapat gambar bangunan Parlimen Malaysia; melambangkan sistem demokrasi di Malaysia, Bulan dan Bintang berbucu 13 (Bagi Syiling $1 : Bintang berbucu 14); melambangkan Islam dan 13 Negeri di Malaysia.

Sisi : ‘Milled Edge’ bagi 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen; ‘Milled Edge’, ‘Security Edge’ atau tertulis ‘BANK NEGARA MALAYSIA’ bagi 50 sen (corak tepi bagi 50 sen adalah mengikut tahun pembuatan).

Denominasi : 1 sen, 5 sen, 1- sen, 20 sen, 50 sen. Reka Bentuk : Bulatan, Silindrikal Corak di Pinggir Muka Syiling : Wujud (Bergerigi, Beralun) Fakta Menarik : Syiling 50 sen pada tahun 1979 mempunyai ‘EXTRA DOT’(titik ekstra)

pada corak bangunan parlimen, manakala syiling 50 sen pada tahun 1988 mempunyai ‘EXTRA DOT’ pada corak bumbung bangunan parlimen.

31 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Foto : Corak Sisi Syiling Siri Pertama:A – ‘Milled Edge’B – ‘Security Edge’C – ‘BANK NEGARA MALAYSIA’

Page 32: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

6.6.2 Siri Kedua

Tema : Tradisi Malaysia, Siri Bunga Raya, Siri Artifak Budaya Motif : Bunga Raya, Permainan Tradisional, Barangan Tradisi Pereka : Low Yee Kheng Denominasi : 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, 50 sen, 1 ringgit. Muka Hadapan : Tertulis “BANK NEGARA MALAYSIA”, “SEN”, tarikh (terpisah antara

angka ratus dengann angka puluh), nilai dan Bunga Raya; melambangkan bunga kebangsaan.

Muka Belakang : Tema bagi syiling siri kedua ialah tradisi Malaysia; Rebana Ubi (1 sen), Gasing (5 sen), Congkak (10 sen), Tepak Sirih (20 sen), Wau (50 sen) dan Keris (1 Ringgit).

Sisi : ‘Milled Edge’ bagi 1 sen, 5 sen, 10 sen, dan 20 sen; ‘BANK NEGARA MALAYSIA’ bagi 50 sen dan 1 Ringgit.

Reka Bentuk : Bulatan, Silindrikal Corak di Pinggir Muka Syiling : Tidak wujud Fakta Menarik : Terdapat 2 versi syiling 20 sen pada tahun 1997, yang berbeza dari

segi bentuk jika dilihat dari sisi, iaitu berbentuk petak dan berbentuk bujur.

Bahagian belakang enam denominasi terbabit mempunyai reka bentuk yang sama. Dengan bunga kebangsaan, Bunga Raya, di bahagian tengah atas duit syiling dan nilai denominasi di bawah. Perkataan "BANK NEGARA MALAYSIA" tertulis di sepanjang lilitan atas dengan tahun tempaan duit syiling terbabit.

1 Ringgit (Keris)

Keris merupakan sejenis senjata tradisional Melayu yang melambangkan kekuasaan dan kekuatan. Ianya merupakan salah satu lambang utama dalam pentadbiran diraja di Malaysia. Dahulu ianya merupakan senjata, kini keris digunakan dalam istiadat tertentu dan

32 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 33: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

ianya juga merupakan satu hasil karya seni. Rekabentuk latar belakang bermotifkan tenunan Songket.

Spesifikasi Teknikal:Nilai muka: 1 ringgit.Diameter: 24.50 mm.Berat: 9.30 gm.Ketebalan: 2.60 mm.Komposisi: Cu: 84, Zn: 12, Sn: 4.The Edge: Milled.Mint: Kilang Wang, Shah Alam.

50 sen (Wau)

Wau merupakan satu permainan masa lapang yang popular semasa musim berangin terutama di kalangan penduduk pantai timur semenanjung Malaysia. Ianya memerlukan kemahiran, ketangkasan dan pengalaman untuk membuat dan melayangkannya. Wau juga kadangkala menjadi alat perhiasan dinding rumah di Malaysia. Read More: 50 sen siri kedua.

Spesifikasi Teknikal:Nilai muka: 50 sen.Diameter: 27.76 mm.Berat: 9.33 gm.Ketebalan: 2,18 mm.Komposisi: Cu: 75, Ni: 25.The Edge: Huruf Ukir.Mint: Kilang Wang, Shah Alam.

20 sen (Tepak Sirih)

33 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 34: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Tepak sirih yang diukir cantik digunakan untuk menyimpan daun sirih serta rencah-rencahnya. Ia biasanya digunakan di upacara tertentu dan merupakan satu adat menyambut tetamu di kalangan orang Melayu. Read More: 20 sen siri kedua.

Spesifikasi Teknikal:Nilai muka: 20 sen.Diameter: 23.59 mm.Berat: 5.66 gm.Ketebalan: 1.75 mm.Komposisi: Cu: 75, Ni: 25.The Edge: Milled.Mint: Kilang Wang, Shah Alam.

10 sen-Congkak

Papan congkak digunakan untuk permainan tradisional masa lapang dirumah di perkampungan Melayu oleh kanak-kanak dengan menggunakan biji guli. Ianya diperbuat daripada kayu dan mempunyai beberapa lubang. Permainan ini mempunyai beberapa peraturan dan dimainkan oleh dua orang. Papan congkak biasanya diletakkan di atas tikar anyaman tradisional yang banyak terdapat di perkampungan Melayu. Read More: 10 sen siri kedua.

Spesifikasi Teknikal:Nilai muka: 10 sen.Diameter: 19.40 mm.

34 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 35: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Berat: 2.82 gm.Ketebalan: 1.75 mm.Komposisi: Cu: 75, Ni: 25.The Edge: Milled.Mint: Kilang Wang, Shah Alam.

5 sen (Gasing)

Permainan Gasing merupakan satu sukan yang menghiburkan di kalangan penduduk pantai timur Semenanjung Malaysia. Ianya popular sewaktu musim padi masak dan dipercayai membawa hasil tuaian yang lumayan. Pertandingan gasing menarik perhatian ramai kerana masing-masing berusaha menewaskan antara satu sama lain. Read More: 5 sen siri kedua.

Spesifikasi Teknikal:Nilai muka: 5 sen.Diameter: 16.25 mm.Berat: 1.41 gm.Ketebalan: 1.04 mm.Komposisi: Cu: 75, Ni: 25.The Edge: Milled.Mint: Kilang Wang, Shah Alam.

1 sen (Rebana Ubi)

35 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 36: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Rebana Ubi adalah sejenis gendang berwarna-warni yang diperbuat daripada kulit tebal berlilitkan rotan dibahagian tepi dan kayu tebak dibahagian bawah. Ia biasanya dipalu secara berkumpulan lima orang di majlis-majlis perkahwinan. Paluan Rebana Ubi juga dilakukan bagi mengalu-alukan kedatangan tetamu. Read More: 1 sen siri kedua.

Spesifikasi Teknikal:Nilai muka: 1 sen.Diameter: 17.78 mm.Berat: 1.74 gm.Ketebalan: 1.26 mm.Komposisi: Copper Clad Steel.The Edge: Plain.Mint: Kilang Wang, Shah Alam.

Foto : Syiling Siri Kedua6.6.3 Siri Ketiga

36 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 37: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Tema :Keunikan Malaysia Motif : Flora, fauna, seni kraftangan tradisional Muka Hadapan : Tertulis ‘BANK NEGARA MALAYSIA’, ‘SEN’, tarikh, nilai dan Bunga

Raya; melambangkan bunga kebangsaan. Muka Belakang : Corak/Motif Flora/Fauna/Seni Tradisional

Denominasi Ikon

50 sen Sulur Kacang

20 sen Bunga Melur

10 sen Motif Orang Asli

5 sen Destar Siga

Sisi : Tiada corak (5 sen, 10 sen), ‘Milled Edge’ (20 sen). Reka Bentuk : Bulatan, Silindrikal, Beralun (50 sen) Corak di Pinggir Muka Syiling : Tidak Wujud kecuali 50 sen (Motif seperti Bunga Raya)

Spesifikasi Teknikal :

37 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 38: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Nilai Muka 50 sen 20 sen 10 sen 5 sen

Logam Nikel Loyang Bersalut Kuprum

Nikel Loyang

Keluli Tahan Karat

Keluli Tahan Karat

Garis Pusat (mm)

22.65 20.60 18.80 17.78

Berat (gram) 5.66 4.18 2.98 1.72

Foto : Duit Syiling Malaysia Siri Ketiga

6.7 Senarai Kriteria Bagi Duit Syiling Yang Tidak Sesuai Untuk Edaran Semula

38 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 39: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

1. Kakis

Sebahagian atau keseluruhan permukaan duit syiling rosak teruk atau terkakis secara kekal akibat tindak balas bahan kimia

2. Berlubang

Terdapat sekurang-kurangnya satu lubang yang ketara pada mana-mana permukaan duit syiling

39 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 40: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

3. KemekDuit syiling yang kemek akibat ketukan, tetapi tidak relai

4. PecahDuit syiling yang pecah kepada beberapa bahagian

5. PotongDuit syiling yang dipotong dengan menggunakan objek tajam seperti pisau

6. TerbakarKerosakan akibat terbakar yang menyebabkan rupa duit syiling menjadi kusam dan berubah

40 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 41: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

7. KotorPerubahan pada warna duit syiling disebabkan haus, lusuh dan kotor,contohnyaduit syiling berwarna hitam

8. Syiling GanjilDuit syiling yang sangat ganjil berlaku semasa proses penempaan

6.8 Ciri – ciri Keselamatan Duit Syiling

Ciri-ciri keselamatan yang diterapkan pada duit syiling ialah terdapatnya ukiran timbul pada reka bentuk, kelilingnya yang bergerigi dengan nombor dan karektor pada muka hadapan dan belakang. Jika duit syiling dijatuhkan pada permukaan yang keras, maka bunyi berdering akan kedengaran. Anda juga boleh memeriksa warna duit syiling tersebut untuk memastikan warnanya sama dan serata.

7.0 Wang Kertas

7.1 Siri pertama (1967)

41 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 42: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Bank Negara Malaysia mula-mula mengeluarkan wang kertas ringgit Malaysia pada Jun 1967, dengan peringkat-peringkat nilai $1, $5, $10, $50 dand $100, diikuti dengan $1000 pada 2 September 1968. Wang kertas Malaysia sejak dahulu sentiasa mengandungi wajah Tuanku Abdul Rahman, iaitu Yang di-Pertuan Agong pertama Malaysia, serta tandatangan Tun Ismail bin Mohamed Ali, Gabenor pertama Bank Negara Malaysia. Pada 16 Ogos 1972, Bank Negara Malaysia menerima ejaan baru Bahasa Malaysia dalam pencetakan wang kertas sementara reka bentuknya kekal. Wang kertas dengan ejaan baru itu diedarkan bersama yang dengan ejaan lama.

Siri pertama[4]

ImejNilai

Warna utama

KeteranganTarikh

keluaranHadapan

Belakang Hadapan Belakang

$1 Biru

Tuanku Abdul Rahman

Logo Bank Negara, iaitu Kijang Emas Jun 1967

$5 Hijau

$10 Merah

$50 Biru/Kelabu

$100 Ungu

$1000 Ungu/Hijau

Bangunan Parlimen di Kuala Lumpur

2 September 1968

Rujuk Lampiran untuk visual

7.2 Siri kedua (1982)

42 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 43: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Siri kedua dikeluarkan dengan reka bentuk hiasan tradisional pada tahun 1982–1984, dalam tingkat-tingkat nilai $1, $5, $10, $20, $50, $100, $500, dan $1000. Wang kertas $20 agak jarang ditemui. Wang kertas siri ini masih ditemui sekali-sekala.

Tanda benjol bagi kemudahan orang cacat penglihatan di sudut kiri atas digugurkan pada semakan kedua pada tahun 1986.

Pada tahun 1999, wang kertas RM500 dan RM1000 dinyahwangkan disebabkan krisis kewangan Asian 1997 apabila sejumlah besar wang ringgit dibawa keluar dari negara dan ditukarkan dalam bentuk wang kertas berkenaan. Kesannya, wang-wang kertas ini ditarik keluar dari edaran dan jumlah ringgit yang dibawa keluar dari negara dalam bentuk wang kertas terhad kepada RM1000 seorang.

Pada tahun 1993, wang kertas $1 diberhentikan dan diganti dengan syiling $1.

Siri kedua (a)

ImejNilai

Warna utama

KeteranganTarikh

keluaran CatatanHadapan Belakang Hadapan Belakang

$1 Biru

Tuanku Abdul Rahman

Tugu Negara 1984

dengan tanda buta.

$5 Hijau Istana Negara Lama 1984

$10 Merah Stesen Keretapi Lama Kuala Lumpur 1983

$20 Perang/putih Ibu pejabat Bank Negara Malaysia 1982

$50 Biru/kelabu Muzium Negara 1983

$100 Ungu Masjid Negara 1983

$500 Jingga Bangunan Sultan Abdul Samad 1982

$1000 Biru/hijau Bangunan Parlimen 1984

Siri kedua (b)

ImejNilai Warna

utama

Keterangan Tarikh keluaranHadapan Belakang Hadapan Belakang

$1 Biru

Tuanku Abdul Rahman

Tugu Negara di Kuala Lumpur 1986

$5 Green Istana Negara Lama 1986

$10 RedStesen Keretapi Lama Kuala Lumpur

1986

$20 Perang/putih Ibu pejabat Bank Negara Malaysia 1986

$50 Biru/kelabu Muzium Negara 1986

$100 Ungu Masjid Negara 1986

$500 Jingga Bangunan Sultan Abdul Samad 1986

$1000 Blue/green Bangunan Parlimen 1986

43 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 44: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Rujuk Lampiran untuk visual7.3 Siri ketiga (1996)

Siri wang kertas ketiga dikeluarkan dengan reka bentuk yang bersemangat Wawasan 2020 pada tahun 1996–1999 dalam peringkat-peringkat nilai RM2, RM5, RM10, RM50 dan RM100. Wang kertas RM50 dan RM100 dilengkapi dengan jalur holografik untuk mencegah pemalsuan wang.

Pada tahun 2000, wang kertas RM1 diperkenalkan semula, ditambah dengan wang kertas RM2 yang kekal sebagai wang sah, dan juga syiling RM1. Syiling RM1 akhirnya dimansuhkan dan dinyahwang pada 7 Disember 2005.

Pada tahun 2004, Bank Negara mengeluarkan wang kertas RM10 yang baru dengan ciri-ciri keselamatan tambahan termasuk jalur holografik yang dinikmati oleh wang kertas RM50 dan RM100 notes. Juga diperkenalkannya wang polimer RM5 dengan jendela lutsinar. Kedua-dua wang kertas baru ini amat seiras dengan reka bentuk masing-masing yang asal dalam siri ketiga. Menurut Bank Negara, semua wang kertas akan dimansuhkan dan diganti dengan wang polimer.

Siri ketiga

ImejNilai

Dimensi

Warna Utama

KeteranganTarikh

keluaranStatus CatatanHadapa

nBelakan

gHadapa

nBelakang

RM1120 × 65 mm

Biru

Tuanku Abdul Rahman

Gunung Kinabalu, Gunung Mulu dan wau bulan

8 November 2000

Dalam edaran

Kertas

RM2130 × 65 mm

Ungu lembut

Menara Kuala Lumpur dan satelit MEASAT

5 Februari 1996

Ditarik balik

Kertas

RM5135 × 65 mm

HijauKoridor Raya Multimedia, KLIA dan Menara Berkembar Petronas

27 September 1999

Ditarik balik

Kertas

26 Oktober 2004

Dalam edaran

Polimer (Polipropilena terorientasi secara dwipaksi)

RM10140 × 65 mm

Merah

Tren Putra LRT, pesawat Boeing 777 Malaysia Airlines dan kapal MISC

19 Januari 1998

Ditarik balik

Kertas (tanpa jalur holografik)

5 Januari 2004

Dalam edaran

Kertas (dengan jalur holografik)

RM50145 × 69 mm

Biru/Kelabu

Perlombongan, pelantar minyak Petronas

20 Julai 1998

Dalam edaran

Kertas (dengan jalur holografik)

RM100

150 × 69 mm

UnguBarisan pemasangan kereta dan enjin kereta Proton

26 Oktober 1998

Dalam edaran

Kertas (dengan jalur holografik)

44 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 45: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Wang Kertas Siri Ke-3

45 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 46: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

7.4 Siri keempat (2008, 2012)

Pada awal tahun 2008, Bank Negara mengeluarkan satu lagi wang kertas RM50 dengan reka bentuk baru, yang diedarkan mulai 30 Januari 2008. Sebelum itu, 20,000 lagi wang kertas sedemikian dalam pembungkusan khas diedarkan oleh pihak bank pada 26 Disember 2007.

Wang kertas RM50 yang serba baru ini mengekalkan warna utama hijau-biru, tetapi direka dengan tema baru, yakni "Misi Nasional", yang menyampaikan hasrat Malaysia untuk "meningkatkan nilai tambah dalam ekonomi negara", sejajar dengan transformasi ekonomi Malaysiake arah kegiatan yang yang mempunyai nilai tambah yang lebih tinggi dalam sektor-sektor pertanian, perkilangan dan perkhidmatan dalam ekonomi. Potret ukir benam Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang pertama, Tuanku Abdul Rahman, dikekalkan di bahagian kanan sementara bunga kebangsaan, iaitu bunga raya, ditampilkan di tengah muka hadapan wang kertas. Corak-corak anyaman songket pada latar belakang dan sisi wang kertas ini, ditampilkan untuk mencerminkan kraf tangan dan sulaman tekstil Melayu tradisional. 50 juta helai wang kertas RM50 baru yang pertama menampilkan gambar Perdana Menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman, memasyhurkan kemerdekaan Tanah Melayu, dan juga logo sambutan Ulang Tahun Kemerdekaan ke-50 di muka belakang. Antara ciri-ciri keselamatan wang kertas ini ialah potret tera air Yang di-Pertuan Agong, jalur keselamatan, tulisan huruf mikro, unsur-unsur pendarfluor yang hanya kelihatan di bawah cahaya ultraungu, imej terpendam berwarna-warni yang berubah warna apabila dipandang dari sudut yang berbeza, dan jalur holografik di sisi wang kertas serta imej yang hanya kelihatan melalui kesan moiré demi mencegah pemalsuan secara fotokopi. Pengedaran edisi pertama wang kertas RM50 yang baru ini terpaksa dikurangkan oleh Bank Negara disebabkan banyaknya mesin juruwang automatik yang tidak dapat menerimanya. Pada 15 Julai 2009, Bank Negara mengeluarkan semula siri baru ini untuk edaran umum, tanpa logo Ulang Tahun ke-50 itu. Edisi ini disertakan dengan ciri-ciri keselamatan yang dipertingkat, seperti unsur pendarflour nombor dwiwarna dan gentian keselamatan.

Pada Mei 2011, Bank Negara Malaysia mengumumkan bahawa mereka akan memperkenalkan siri wang kertas yang baru sebagai ganti siri ketiga. Antara yang menarik ialah kembalinya wang kertas RM20 yang tiada dalam siri ketiga. Reka bentuk baru ini diumumkan pada 21 Disember 2011, dan wang-wang kertas ini dijangka beredar pada separuh kedua tahun 2012. Wang kertas siri baru ini adalah wang sah dan akan beredar di samping siri yang sedia ada, tetapi siri ketiga bakal dilupuskan secara beransur-ansur. Semua peringkat nilai dalam siri ini akan mengekalkan potret Tuanku Abdul Rahman. Wang kertas ini dibekalkan oleh Crane AB dari Sweden, Giesecke & Devrient GmbH dari Jerman, Oberthur Technologies dari Perancis dan Orell Fussli dari Switzerland.

Siri keempat[28]

ImejNilai Dimens

i

Warna

utama

Substrat

Keterangan Tarikh keluara

nCatatanHadapa

nBelakan

gHadapan Belakang

RM1 150 × 69 mm

Biru Polimer Tuanku Abdul Rahman dengan

Wau bulan Q3 2012

46 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 47: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

bunga kebangsaan, bunga raya

RM5 135 × 65 mm

Hijau Burung kenyalang

Q3 2012

RM10 140 × 65 mm

Merah

Kertas

Rafflesia Q3 2012

RM20 145 × 65 mm

JinggaPenyu sisik dan penyu belimbing

Q3 2012

RM50 145 × 69 mm

Biru hijau

Perdana Menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, pokok kelapa sawit

15 Julai 2009

Dalam edaran sekarang

RM100

150 × 69 mm Ungu

Gunung Kinabalu dan formasi batu lembah Gunung Api

Q3 2012

Foto : Wang Kertas Siri Ke-4

47 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 48: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

7.5 Ciri-ciri Wang Kertas Malaysia

Wang Kertas Siri ke-4Pada bahagian hadapan semua denominasi wang kertas, telah dikekalkan potret Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang pertama, Tuanku Abdul Rahman ibni Tuanku Muhammad, bunga kebangsaan iaitu bunga raya Rosa-sinensis (dikenali sebagai Bunga Raya dalam kalangan penduduk tempatan) dan corak songket kain tenunan tradisional.Bahagian belakang setiap denominasi wang kertas memaparkan ciri-ciri alam semula jadi, tradisi, budaya, flora, fauna dan ekonomi yang khusus bagi Malaysia.

Denominasi Ikon

RM100 Gunung Kinabalu dan pembentukan batu mercu batu kapur di lembah Gunung Api

RM50 Kelapa Sawit dan Bioteknologi

RM20 Penyu Karah dan Penyu Belimbing

RM10 Rafflesia

RM5 Burung Enggang Badak

RM1 Wau Bulan

Denominasi Bahan Asas Dimensi Warna

RM100 Kertas 150mm X 69mm Ungu

RM50 Kertas 145mm X 69mm Hijau-biru

RM20 Kertas 145mm X 65mm Jingga

RM10 Kertas 140mm X 65mm Merah

RM5 Polimer 135mm X 65mm Hijau

RM1 Polimer 120mm X 65mm Biru

1. Wang kertas RM100

48 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 49: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Keajaiban Alam Semula JadiDua keajaiban alam semula jadi terkemuka negara yang diisytiharkan sebagai 'Tapak Warisan Dunia' oleh Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) dipaparkan pada wang kertas RM100.

Keajaiban alam semula jadi yang mengagumkan ini ialah Taman Kinabalu di Sabah, dengan Gunung Kinabalu yang hebat dan agung (iaitu gunung tertinggi di Asia Tenggara) dan pembentukan batu mercu batu kapur yang menakjubkan di lembah Gunung Api, yang ditemui di Taman Negara Mulu di Sarawak.

Kedua-duanya adalah antara keajaiban alam semula jadi di Malaysia yang memberi pengunjungnya satu pengalaman yang unik.

2. Wang kertas RM50

Pertanian dan TeknologiKelapa sawit dan bioteknologi dipaparkan pada wang kertas RM50 sebagai ikon ekonomi Malaysia yang berkembang maju. Kelapa sawit telah menjadi tanaman pertanian negara yang paling utama dari segi ekonomi kerana Malaysia merupakan salah satu pengeluar dan pengeksport terbesar kelapa sawit di dunia.Bioteknologi terus meningkatkan kedudukan komoditi ini dalam rantaian nilai, menyokong transformasi ekonomi negara ke arah aktiviti nilai tambah yang lebih tinggi dalam sektor pertanian, perkilangan dan perkhidmatan.Minyak sawit mentah juga digunakan sebagai komoditi dasar bagi memudahkan pembiayaan secara Islam.

3. Wang kertas RM20

49 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 50: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Hidupan LautDua spesies penyu terkenal dan hanya dijumpai di perairan Malaysia iaitu Penyu Karah (Eretmochelys imbricata) dan Penyu Belimbing (Dermochelys coriacea), yang juga merupakan lambang hidupan laut yang pelbagai dan berwarna-warni di perairan tropika kita, dipaparkan pada wang kertas RM20 baharu.Penyu Karah mudah dikenali melalui muncungnya yang melengkung dan kulitnya yang bersisik manakala Penyu Belimbing pula mempunyai kulit yang keras dan tujuh jaluran pada cangkerangnya.Kewujudan penyu-penyu ini memberi peringatan bahawa kehidupan mereka bergantung pada imbangan aktiviti manusia dan pemuliharaan hidupan laut yang perlu dikendalikan dengan bijaksana.

4. Wang kertas RM10

FloraHutan tropika Malaysia yang tumbuh subur, iaitu salah satu hutan hujan tertua di dunia, mempunyai berjenis-jenis pokok berbunga dan antara yang paling ikonik ialah bunga yang terbesar di dunia iaitu Rafflesia.Spesies Rafflesia Azlanii yang dipaparkan pada wang kertas RM10 baharu ini merupakan spesies asli Semenanjung Malaysia dan mula-mula sekali ditemui di Hutan Simpan Royal Belum di negeri Perak pada tahun 2003.Bagi memperingati penemuan ini, bunga yang mengagumkan ini dinamakan sempena nama Sultan Perak, Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yusuff Izzuddin Shah Ghafarullahu-Lah.

5. Wang kertas RM5

50 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 51: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Hidupan LiarBurung Enggang Badak (Buceros rhinoceros), iaitu salah satu spesies burung enggang terbesar dan paling mengagumkan di dunia, dipaparkan pada wang kertas polimer RM5 baharu.Burung hutan yang menarik, bersayap lebar dan berekor panjang yang boleh ditemui dalam kelompok kecil di hutan hujan di seluruh negara ini memainkan peranan penting dalam budaya dan upacara tradisional negeri Sarawak yang turut dikenali sebagai 'Bumi Kenyalang'.Burung enggang juga melambangkan simbol kekuatan dan keberanian bagi masyarakat asli Sarawak.

6. Wang kertas RM1

Sukan TradisionalPermainan wau merupakan sukan tradisional yang popular di Malaysia terutamanya di Kelantan dan Terengganu. Permainan wau juga secara tradisinya merupakan suatu acara untuk meraikan hasil tuaian yang baik yang merapatkan masyarakat tempatan negeri-negeri tersebut.Wau Bulan adalah antara wau Malaysia yang terkenal dan paling ikonik, dan dipaparkan pada wang polimer RM1 baharu.Wau Bulan buatan tangan, yang diperbuat daripada buluh dan kertas, juga menjadi barang hiasan popular yang menghiasi rumah-rumah di Malaysia.

Ciri-ciri Keselamatan Wang Kertas Malaysia

Kadangkala wang kertas boleh bertukar rupa menjadi lusuh, cacat atau rosak sehingga menimbulkan masalah pula tentang apa yang harus dilakukan ke atasnya. Wang kertas Malaysia kini mengandungi beberapa ciri-ciri keselamatan yang terbaru.

Pengetahuan mengenai perkara ini begitu penting dan berguna supaya anda tahu apa yang perlu diperhatikan jika terjumpa atau menerima wang kertas yang agak meragukan.

Untuk membantu anda mengenal pasti ketulenan wang kertas, ciri-ciri keselamatan utama wang kertas Malaysia (siri ketiga) adalah seperti berikut:

51 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 52: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Kertas Wang kertas Malaysia dihasilkan daripada kertas yang bermutu tinggi yang diperbuat daripada kapas. Apabila disentuh, wang kertas terasa kesat sedikit dan apabila diramas hasilnya ialah bunyi kerangupan yang unik.

Potret Yang di-Pertuan Agong Potret Yang di-Pertuan Agong Pertama yang terdapat di sebelah kanan wang kertas adalah satu ciri pencegah pemalsuan yang sukar untuk disalin atau dikeluarkan semula.

Foto : Potret YDP Pertama (Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad) dalam Wang Kertas Malaysia

Potret Tanda BayangImej samar-samar Potret Yang di-Pertuan Agong Pertama boleh dilihat pada petak kosong di sebelah kiri wang kertas, sekiranya ditatap pada cahaya. Imej daripada cahaya ini bercorak 3 dimensi dengan alunan warna gelap dan terang yang berbeza-beza dalam keadaan lembut dan berbayang, tanpa garisan luar yang nyata. Di bahagian bawah potret tanda bayang ini terdapat angka berkaitan. Sebagai contoh, angka 50 dipaparkan untuk denominasi RM50.

52 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 53: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Benang KeselamatanBenang keselamatan ini ditenun di permukaan sebelah belakang wang kertas. Apabila dilihat pada cahaya, benang ini kelihatan seperti satu garisan lurus yang kehitaman dengan huruf dan nombor yang berkaitan dicetak berulang kali. Sebagai contoh, "BNM RM50" dicetak berulang kali pada wang kertas denominasi RM50.

Ciri-ciri ‘Lead’Di sebelah kanan wang kertas denominasi RM50 dan RM100, terdapat jalur hologram yang berkilau. Jalur hologram ini mengandungi 3 perkara, iaitu: Imej yang sama dengan yang terdapat di sebelah kanan potret Yang di-Pertuan Agong Pertama Imej yang menunjukkan angka denominasi (contoh RM50) Imej huruf-huruf "BNM"

Ciri-ciri ‘Peak’Ciri-ciri PEAK ini terdapat di bahagian tengah wang kertas. Apabila dilihat dari sudut yang berlainan pula, angka denominasi boleh dilihat di pertengahan kotak. Sebagai contohnya, angka 50 dicetak untuk wang kertas denominasi RM50.

Tanda Pandang TelusBunga raya di bahagian atas dan bawah wang kertas adalah serupa di kedua-dua belah permukaan (depan dan belakang) wang kertas.

Cetakan IntaglioPotret Yang di-Pertuan Agong Pertama, nombor denominasi corak dan perkataan 'BANK NEGARA MALAYSIA' adalah dicetak dengan beberapa lapisan dakwat halus untuk menghasilkan kesan timbul.

53 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 54: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Ciri-ciri Keselamatan Wang Kertas Malaysia

54 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 55: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Ciri-ciri Keselamatan RM 1 Siri Ke-3

Foto : Ciri-ciri Keselamatan RM 5 Siri Ke-3

55 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 56: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Ciri-ciri Keselamatan RM 10 Siri Ke-3

Foto : Ciri-ciri Keselamatan RM 20 Siri Ke-3

56 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 57: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Ciri-ciri Keselamatan RM 100 Siri Ke-3

7.6 Senarai Kriteria Bagi Wang Kertas Yang Tidak Sesuai Untuk Edaran Semula

57 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 58: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

8.0 “Cop Duit” : 6 Tandatangan Gabenor

58 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 59: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Sejak Bank Negara Malaysia (BNM) ditubuhkan pada tahun 1959 sehingga kini, iaitu tahun 2012, BNM telah ditadbir oleh 7 orang Gabenor tetapi hanya 6 gabenor sahaja yang menurunkan tandatangan iaitu;

Gabenor Tahun

Tan Sri W H WilcockJanuari 1959 - Julai 1962

Tun Ismail bin Mohamed Ali Julai 1962 - Julai 1980

Tan Sri Abdul Aziz bin Taha Julai 1980 - Jun 1985

Tan Sri Dato' Jaffar bin Hussein Jun 1985 - Mei 1994

Tan Sri Dato' Ahmad bin Mohd Don Mei 1994 - Ogos 1998

Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman September 1998 - April 2000

Tan Sri Dato' Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz Mei 2000 - Kini

Foto : Gabenor-gabenor Malaysia

Tun Ismail bin Mohamed Ali (Julai 1962 - Julai 1980)

Tan Sri Abdul Aziz bin Taha (Julai 1980 - Jun 1985)

59 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 60: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Tan Sri Dato' Jaffar bin Hussein (Jun 1985 - Mei 1994)

Tan Sri Dato' Ahmad bin Mohd Don (Mei 1994 - Ogos 1998)

Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman (September 1998 - April 2000)

Tan Sri Dato' Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz (Mei 2000 – kini)

8.1 YM Tan Sri Zeti Akhtar Aziz

60 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 61: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : YM Tan Sri Zeti Akhtar Aziz (Gabenor BNM)

Y.M. Tan Sri Dato' Ungku Dr. Zeti Akhtar binti Ungku Abdul Aziz (Lahir 27 Ogos 1947) yang merupakan anak kepada Profesor Diraja Ungku Aziz dan Sharifah Azah Aziz, adalah wanita yang pertama dilantik sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia. Beliau juga dilihat sebagai salah seorang wanita yang begitu berkuasa di Malaysia.

Pada 13 September 2010, Zeti terpilih sebagai antara Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia oleh majalah Global Finance.

8.1.1 Kehidupan Awal

Beliau dilahirkan di Johor Bahru, Johor dan mendapat pendidikan awal di Sekolah Menengah Assunta, Petaling Jaya pada 1958. Pada tahun 1970, beliau menerima Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dalam bidang Ekonomi Analitikal dan kemudiannya melanjutkan pengajian beliau ke peringkat Sarjana dan Doktor Falsafah dalam bidang kewangan dan ekonomi antarabangsa pada 1978.

8.1.2 Kerjaya

Beliau memulakan kerjaya sebagai Penyelidik ekonomi di Pusat Penyelidikan dan Pembelajaran Bank Pusat Asia Tenggara (South-East Asia Central Bank Training & Research Centre) pada tahun 1979 hingga 1984. Kemudian beliau dilantik sebagai Penolong Pengurus Jabatan Ekonomi di Bank Negara Malaysia.

Pada tahun 1994, beliau telah dilantik sebagai Ketua Jabatan Ekonomi Bank Negara Malaysia. Pada 1 September 1998, beliau dilantik sebagai Pemangku Gabenor Bank Negara Malaysia selepas Datuk Ahmad Mohd Don mengundurkan diri. Kemudian pada 1 Mei 2000,

61 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 62: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

beliau dilantik sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia ketujuh dan wanita pertama dilantik dalam jawatan tersebut.

Beliau juga pernah dilantik sebagai Pengarah Pengurusan Danaharta Nasional Bhd dari tahun 1998 - 2000. Beliau juga merupakan Ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Bhd sejak tahun 2004.

Pada 20 April 2011, beliau telah dilantik semula sebagai Gebenor Bank Negara Malaysia (BNM) bagi tempoh lima tahun berkuat kuasa 1 Mei 2011.

8.1.3 Ketua Bank Terbaik Dunia

Pada 13 September 2010, Dr Zeti terpilih sebagai antara Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia oleh majalah Global Finance. Ia berdasarkan faktor kawalan inflasi, sasaran pertumbuhan ekonomi, kestabilan mata wang dan pengurusan kadar faedah. Turut menerima anugerah ialah Ketua Bank Pusat Australia Glenn Stevens, Stanley Fischer (Israel), Lee Seong-tae (Korea Selatan), Fai-Nan Perng (Taiwan), Durmus Yilmaz (Turki) dan Trichet (Kesatuan Eropah).

9.0 Wang Kenang-kenangan / Duit Kenang-kenangan / Peringatan62 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 63: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Wang kertas kenang-kenangan juga dikeluarkan dalam jumlah yang terhad. Sempena Sukan Komanwel 1998 yang dilangsungkan di Kuala Lumpur, keluarnya wang polimer RM50 istimewa yang jarang sekali kelihatan dalam kegunaan am disebabkan kegunaannya sebagai bahan kenang-kenangan. Wang kertas ini dicetak oleh Note Printing Australia (NPA).

Bagi siri keempat, para pelanggan juga dapat membelinya dalam tiga set yang berbeza: sepasang wang RM1 dan RM5, satu set wang RM1, dan set penuh wang RM1, RM5, RM10, RM50 dan RM100. Wang kertas RM50 tiada lagi membawa logo Ulang Tahun Kemerdekaan ke-50.

Kenang-Kenangan

ImejNilai Dimensi Warna

Utama

KeteranganTarikh

keluaranCatatanHadapa

nBelakang Hadapan Belakang

RM50 152 × 76 mm

Kuning dan hijau

Tuanku Abdul Rahman, latar langit Kuala Lumpur(dengan Menara Berkembar Petronas)

Kompleks Sukan Bukit Jalil

1 Jun 1998

Polimer (Polipropilena terorientasi secara dwipaksi)

RM50 145 × 69 mm

Biru dan hijau

Tuanku Abdul Rahman dengan bunga raya

Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dan logo Hari Kemerdekaan ke-50, pokok kelapa sawit

26 Disember 2007

Siri keempat kenang-kenangan tidak lagi dikeluarkan, dikenali dengan tepi kuning di kedua-dua sisi (AA 0000001 hingga AA 0020000). Awalan AA 0020001 hingga AE untuk edaran umum.

Duit syiling Ulangtahun ke-10 Bank Negara adalah syiling peringatan pertama Malaysia yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada 24 Januari 1969. Syiling ini adalah sebahagian daripada Syiling peringatan $1 copper-nickel Malaysia. Ramai bukan kolektor yang beranggapan syiling $1 tahun 1969 ini adalah silver dan dikeluarkan oleh BNM pada tahun 1959. Pada muka hadapan syiling tersebut, tertera gambar Almarhum Tuanku Ismail Nasiruddin Shah, Yang di-Pertuan Agong Keempat yang memerintah dari 21 September 1965 hingga 20 September 1970. Pada hari pelancarannya, syiling ini dijual oleh Bank Negara pada harga nilai mukanya sahaja. Berbeza dengan keadaan sekarang, duit syiling peringatan dijual lebih dari 10 kali ganda nilai muka syiling tersebut.

63 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 64: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Pada muka hadapan syiling ini memaparkan wajah Almarhum Tuanku Ismail Nasiruddin Shah dengan dikelilingi oleh tulisan "DYMM SBP TUANKU ISMAIL NASIRUDDIN SHAH".

Pada muka belakang syiling tertera tulisan "BANK NEGARA MALAYSIA 1959-1969" dengan kalungan bunga raya, bulan sabit dan bintang mengelilingi nilai donimasinya $1.

Spesifikasi Teknikal:Tahun : 1969Nilai Muka : $1Komposisi : Copper-nickelBerat : 20.400gDiameter : 33.30 mmKetebalan : 2.63 mmTempaan (Mintage) : 1,000,000 pcsKilang Wang : Hamburg Mint, GermanyHarga Pasaran semasa : RM20 (Uncirculated)

1 ringgit Silver proof 10th Anniversary of Bank Negara

Spesifikasi Teknikal:Tahun : 1969Nilai Muka : $1Komposisi : .925 SilverKualiti : ProofBerat : 20.400gDiameter : 33.30 mmKetebalan : 2.63 mmKotak : YaTempaan (Mintage) : 1,000 pcsKilang Wang : Hamburg Mint, Germany Harga pasaran semasa : RM1,800.

64 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 65: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Antara Duit Kenang-kenangan (Syiling) Malaysia

65 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 66: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Antara Duit Kenang-kenangan (Syiling) Malaysia

Foto : Wang Kertas Kenang-kenangan RM50 (1998) Bersempena Sukan Komanwel 1998Syiling Peringatan Piala Thomas-Uber 2000

66 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 67: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Kejayaan Malaysia memenangi Piala Thomas memenangi Piala Thomas pada tahun 1992 sehingga kini masih segar di dalam ingatan peminat badminton Malaysia. Pada tarikh 17 Mei 1992, Malaysia memenangi perlawanan akhir dengan menewaskan Indonesia 3-2 dengan disaksikan lebih 20,000 orang peminat di Stadium Negara dan juga berjuta rakyat Malaysia melalui siaran langsung di seluruh negara. Sekali lagi pada bulan ini, kita mendapat khabar kurang gembira apabila pasukan Piala Thomas kita gagal untuk menjuarai Piala Thomas 2012, selepas lebih 20 tahun telah berlalu sejak kejuaraan Malaysia pada tahun 1992. Pada tahun 2000, Bank Negara Malaysia (BNM) dengan kerjasama Persatuan Badminton Malaysia (BAM) telah mengeluarkan duit syiling peringatan Piala Thomas/Uber sempena kejuaraan itu yang di adakan di Malaysia pada 11-21 Mei 2000.

3 jenis syiling peringatan telah dikeluarkan; RM1-bimetal, RM10-Perak dan RM100-Emas. Duit syiling tersebut telah ditempa oleh Mariwasa Kraftangan yang beribupejabat di Kuala Lumpur tetapi mempunyai kilang di Kuala Kangsar, Perak. Ditubuhkan sejak 1975, Mariwasa mempunyai lebih 30 tahun pengalaman di dalam bidang kraftangan tempatan.

RM1 Dwi-logam Syiling Peringatan Piala Thomas-Uber

SPESIFIKASI TEKNIKAL:Komposisi Logam: Luar -Nickel Bras, Dalam -Copper-nickel.Berat: 8.15gDiameter: 26.50mmKetebalan: 2.33mmTempaan: 2,000,000 keping.

67 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 68: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Penempa: Mariwasa Kraftangan Sdn BhdNilai muka: RM1Harga Jualan: RM5Harga pasaran semasa: RM110

RM10 Silver Syiling Peringatan Piala Thomas-Uber

SPESIFIKASI TEKNIKAL:Komposisi Logam: proof 99.9 Silver.Berat: 25gDiameter: 35.00mmKetebalan: 2.88mmTempaan: 20,000 keping.Penempa: Mariwasa Kraftangan Sdn BhdNilai muka: RM10Harga Jualan: RM120Harga pasaran semasa: RM1500

RM100 gold Syiling Peringatan Piala Thomas-Uber

SPESIFIKASI TEKNIKAL:Komposisi Logam: 999.9 Gold.Berat: 8.00gDiameter: 21.80mmKetebalan: 1.50mmTempaan: 8,888 keping.Penempa: Mariwasa Kraftangan Sdn BhdNilai muka: RM100.

68 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 69: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Harga Jualan: RM888.Harga pasaran semasa: RM10,000.

Pada muka depan syiling tertera Piala Thomas pada bahagian tengah syiling berlatarbelakangkan corak bulu tangkis (shuttlecock). Pada bahagian atas tertulis KUALA LUMPUR 2000 dan di bawah PIALA THOMAS UBER. Pada bahagian belakang, tertulis nilai muka syiling tersebut pada bahagian tengah dengan latarbelakang bangunan-bangunan terkenal di Malaysia. Perkataan RINGGIT tertulis di bahagian atas dalam tulisan rumi dan tulisan jawi dibawah. Berdekatan dengan tulisan jawi RINGGIT, tertera tulisan BANK NEGARA MALAYSIA. Pada Bahagian kirinya terdapat logo Bank Negara Malaysia. Di bahagian belakang duit syiling menggambarkan nilai muka duit syiling dengan gabungan seni bina lama dan moden di latar belakang. Bangunan Sultan Abdul Samad dan Bangunan Keretapi Tanah Melayu mewakili seni bina lama manakala Menara Berkembar Petronas dan Menara Kuala Lumpur mewakili senibina moden.

Kedua-dua emas dan perak duit syiling peringatan ini dibentangkan dalam pewter bulat berbentuk selongsong dengan diameter 70mm dan 85mm masing-masing, yang diukir dengan motif bunga kelompang. Motif bunga kelompang digunakan secara meluas dalam ukiran kayu rumah Malaysia di negeri Perak. Pada tahun 2000, duit syiling ini boleh dibeli di cawangan bank-bank berikut:

Malayan Banking Berhad Bumiputra-Commerce Bank Berhad RHB Bank Berhad Public Bank Berhad Hong Leong Bank Berhad Perwira Affin Bank Berhad Arab-Malaysian Bank Berhad Southern Bank Berhad Multi Purpose Bank Berhad EON Bank Berhad

Syiling Peringatan 45 Tahun Merdeka (2002)

69 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 70: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Muka Hadapan: Ilustrasi bendera Malaysia yang berkibar pada tengah syiling bersama dengan tema 'KERANAMU MALAYSIA' pada bawah bendera dan logo kemerdekaan di atasnya. Pada bahagian atas juga tertulis '45 TAHUN MERDEKA' dan '31 OGOS 2002" pada bawah_syiling.

Muka Belakang: Ilustrasi Bangunan Sultan Abdul Samad, Menara Kuala Lumpur dan keretapi. Nilai RM1 ditulis di atas ilustrasi dengan perkataan '1 RINGGIT' dan 'BANK NEGARA MALAYSIA' di bawah ilustrasi.

Spesifikasi Teknikal:

Denominasi : RM1Siri : Peringatan (Commemorative)Diameter : 30.00mmBerat : 9.16gKetebalan : 2.00mmSisi : Bergerigi (milled-edge)Tarikh Keluaran : 2 September 2002Komposisi : Emas Nordik (campuran timah, zink, tembaga)Penempa : Kilang Wang MalaysiaJumlah Pengeluaran : 10,000

Salah satu tema yang banyak dijadikan atau diabadikan oleh BNM dalam syiling peringatan adalah tema kemerdekaan. Dari 1967, hinggalah sekarang, terdapat ada lima syiling peringatan berkaitan dengan kemerdekaan dikeluarkan dan dua daripadanya adalah dalam_bentuk coin_card.

Coin card 45 Tahun Merdeka merupakan coin card pertama dikeluarkan bertemakan kemerdekaan negara. Tiga syiling peringatan sebelumnya dikeluarkan tanpa coin card.

Coin card 45 Tahun Merdeka dikeluarkan sempena ulangtahun ke 45 Kemerdekaan Malaysia iaitu pada tarikh 31 Ogos 2002. Tema hari kebangsaan yang ke 45 ini adalah "Keranamu Malaysia". Satu fakta menarik mengenai logo kemerdekaan dan tema "Keranamu Malaysia" adalah ianya adalah logo dan tema merdeka pertama yang lama digunakan semenjak sambutan kemerdekaan tahun 2000 hinggalah tahun 2006.Sukan SEA XXI (2001)

70 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 71: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Muka Hadapan: Logo Sukan SEA XXI 2001 pada tengah syiling. Pada bahagian atas tertulis 'BANK NEGARA MALAYSIA' dan pada bahagian bawah tertulis tarikh Sukan SEA XXI diadakan iaitu '8-17 SEPTEMBER'.

Muka Belakang: Maskot Malaysia di dalam Sukan SEA XXI iaitu TUMAS pada bahagian tengah. Pada bahagian atas tertulis 'SUKAN SEA XXI SEA GAMES' dan pada bahagian bawah tertulis nilai muka syiling ini iaitu '1 RINGGIT'.

Spesifikasi Teknikal :

Denominasi : RM1Siri : Peringatan (Commemorative)Diameter : 33.70mmBerat : 16.80gKetebalan : 2.60mmSisi : Bergerigi (milled-edge)Tarikh Keluaran : 30 Ogos 2001Komposisi : Kupro-nikel (75% copper, 25% Nickel)Penempa : Kilang Wang MalaysiaJumlah Pengeluaran : 10,000

Sepuluh buah negara telah mengambil bahagian dalam sukan SEA kali ini termasuklah Cambodia, Filipina, Myanmar, Vietnam, Thailand, Laos, Brunei, Indonesia, Singapura dan Malaysia.

Maskot Malaysia dalam Sukan SEA XXI ini adalah TUMAS, singakatan Tupai Malaysia. Dan di dalam Sukan SEA ini, Malaysia telah berjaya memungut pingat emas terbanyak iaitu sebanyak_111_pingat_emas.

Syiling peringatan RM1 Sukan SEA XXI ini juga turut dikeluarkan bersama dengan syiling peringatan yang bernilai muka RM 10 (peruf perak) dan RM 100 (peruf emas).

10.0 Konspirasi dan Spekulasi

71 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 72: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Sejak belakangan ini, terdapat atau tersebarnya beberapa spekulasi tentang kewujudan lambang-lambang tersurat yang dipercayai berkait dengan gerakan ‘freemasonary’ atau yahudi dalam reka letak pada wang Malaysia.

10.1 Spekulasi Pertama

72 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 74: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Spekulasi pertama ialah perlambangan pada logo Bank Negara Malaysia. Dalam logo ntersebut, terdapat seekor haiwan yang dipercayai ialah kijang atau kancil. Walaubagaimanapun, haiwan tersebut tidak mungkin mempunyai ekor yang panjang dan telingan yang mancung. Para spekulis berpendapat bahawa haiwan yang sebenarnya tergambar dalam logo tersebut ialah seekor anjing.

74 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 75: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Dalam logo tersebut itu pula terdapat simbol matahari dan bulan. Pada pendapat spekulis, bulan dan matahari merupakan sembahan masyarakat pada zaman dahulu, ataupun lebih dikenali masyarakat yang menganut agama pagan(menyembah alam). Masyarakat Mesir Purba telah dicatatkan menyembah matahari sebagai tuhan yang dikenali sebagai Amon-Re (Tuhan Matahari bermata satu). Catatan ini sering ditemui melalui ukiran pada makam Firaun_dan_Pyramid

Manakala anjing itu pula kelihatan seperti ‘Pharaoh Dog’ atau ‘Pharaoh Hound’ yang merupakan lambang kepada Mesir Kuno. Lambang anjing pada masyarakat mesir kuno juga melambangkan Dewa Anubis. Lambang ini sememangnya salah satu simbol identiti bagi pergerakan Freemason.

10.2 Spekulasi Kedua

Foto : Gambar Belakang RM1 – selepas diletakkan dibawah sinaran cahaya

75 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 76: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Wang Dolar Amerika yang jelas memaparkan unsur ‘Freemason’

76 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 78: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

78 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 79: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Pentagram Kuno dan Pentagram Moden Bintang Terbalik adalah simbol Baphomet. Golongan Illuminati memang sinonim dengan Baphomet di mana Baphomet yang berkepala kambing diibaratkan sebagai simbol untuk menyembah syaitan. Dalam gerakan Illuminati, Baphomet adalah simbol bagi ritual dan penyembahan untuk tunduk pada syaitan.

Bendera Israel juga mengandungi simbol mereka iaitu dua segitiga yang satunya terbalik, apabila digabungkan menjadi bentuk bintang. Ianya di panggil ‘Star of David’ dan merupakan lambang kepada orang-orang Yahudi. Dua segitiga itu juga mempunyai beberapa maksud, dan yang biasa diketahui ialah segitiga normal itu melambangkan wanita dan segitiga terbalik itu melambangkan lelaki.

Tetapi menurut sumber-sumber Yahudi, ‘Star of David’ itu melambangkan nombor 7, iaitu hujungnya ada 6 dicampurkan dengan pusat tengah jadi 7. Maksud pendapat dari Yahudi itu ditujukan kepada bilangan hari Tuhan ciptakan alam ini iaitu 6 hari dan dicampur sehari hari berehat , menjadikannya 7 hari. Juga dinisbahkan kepada 6 hari bekerja dan 1 hari Sabat, 7 malaikat utama dan sebagainya.

79 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 80: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Anatara lambang gerakan ‘Freemasonary’

10.3 Gerakan ‘Freemasonary’ di Malaysia

Freemasons atau Freemasonry adalah sebuah pertubuhan persaudaraan yang mula muncul antara akhir abad ke-16 dan awal abad ke-17. Sekarang ini mereka ada merata-rata di dunia dengan keahlilan sekitar 5 juta orang iaitu sekitar 480,000 di England, Scotland dan Ireland , dan bawah dari 2 juta orang di Amerika Syarikat.

Mereka percaya kepada suatu kuasa yang mereka puja yang mana kuasa itulah yang diakui mereka sebagai ‘God’ atau ‘Tuhan’. Dan tuhan yang dipuja-puja mereka itu secara ringkasnya adalah tuhan yang digelar mereka sebagai ‘The all seeing-eye’ atau ‘Mata yang dapat melihat segala sesuatu’. Dan itulah mata satu yang seringkali digambarkan oleh mereka dalam banyak simbol-simbol mereka.

10.4 Sejarah Gerakan ‘Freemasonary’ di Malaysia

80 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 81: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Pertubuhan Freemason di Malaysia adalah didaftar di bawah Akta Pertubuhan 1966. Pada tahun 1977 ia mempunyai 55 perkumpulan (lodges) dan 2,984 ahli. Ketika menjawab soalan Tuan Guru Nik Abdul Aziz (PAS-Pengkalan Chepa) di parlimen pada 25 Oktober 1978, Datuk Husein Onn berkata Kerajaan hingga kini tidak bercadang untuk mengharamkan pertubuhan (Freemason) itu walaupun mengakui ianya bercanggah dengan aqidah Islam dan ramai golongan elit dan berpengaruh dari kalangan umat Islam negara ini yang menyertainya.

Freemasonry serta tunjang Zionisme telah lama bertapak di Malaysia. Freemasonry dikatakan telah berselindung di sebalik gerakan keagamaan di Malaysia. Hakikatnya, mereka membawa masyarakat ke arah kebebasan serta kehidupan anti-Tuhan. Kajian secara terperinci perlu dilaksanakan terhadap kewujudan Freemasonry di Malaysia.

Hari ini, terdapat usaha untuk menguatkan pengaruh Freemason di Malaysia dan antaranya ialah dengan memsukkan simbol-simbol Freemason pada Duit Syiling Baru Negara Malaysia.

Perkara ini dilihat sebagai ikutan dari Kerajaan Amerika yang sedia kita tahu telah dipengaruhi oleh Freemason sejak lama dahulu dan kesan pengaruh tersebut telah dilihat pada Wang Kertas USD. Hari ini, Malaysia memilih jalan yang serupa dengan Amerika mempamerkan pengaruh Freemason secara jelas pada Duit Syiling Baru Negara Malaysia.

11.0 Lampiran

81 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 82: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : RM1000 (1989)

Foto : RM500 (1989)

82 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 83: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : RM20 (1989)

Foto : RM50 (1998)

83 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 84: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : RM1 (1972-1976)

Foto : RM1 (1976)

84 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 85: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : RM1 (1976-1983)

Foto : RM10 (1976)

85 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 86: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : RM1 (1981-1983)

86 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 87: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : RM1 (1989)

87 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 88: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : RM5 (1986 & 1989)Terdapat tiang bendera berbentuk salib dalam reka letak RM5 ini. Kerajaan sedaya upaya

menarik semula wang RM5 ini setelah mengetahui kesalahan yang terdapat pada reka letak RM5 ini.

88 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 89: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : 1 Dollar North Borneo (Sabah) pada 1927

89 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 90: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Syiling 20 sen Siri Pertama (Atas) dan Siri Ke-2 (Bawah)

90 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 91: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Syiling 50 sen Siri Pertama (Atas) dan Siri ke-2 (Bawah)

91 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 92: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Rekaan Wang Kertas Versi ‘Minimalis’ Oleh Rames Studio

Foto : Duit Kenang-kenangan / Peringatan Pertabalan SPB YDP Agong XIV

92 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 93: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Duit Kenang-kenangan / Peringatan Bersempena Ulangtahun ke-125 JUPEM Malaysia

Foto : Duit Kenang-kenangan / Peringatan Ulangtahun ke-100 Persatuan Pandu Puteri dan Pengakap Sedunia

93 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 94: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Wang Kertas Siri ke-3

94 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 95: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Sebelum keluaran Duit Syiling Malaysia Siri Pertama, nilai sen dicetak dalam bentuk wang kertas

95 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 96: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Wang Kertas Malaysia Siri Pertama

96 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 97: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

Foto : Wang Kertas Malaysia Siri Ke-2

12.0 Rujukan

97 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |

Page 98: Folio Sivik Dan Kewarganegaraan Tema 4 & 51

PSK 2012 [ ]

1. http://gnbest.blogspot.com/2010/05/koleksi-wang-ringgit-malaysia.html

2. http://www.perisik-rakyat.com/2011/08/duit-syiling-baru-negara-malysia-najib.html

3. http://hazissac.blogspot.com/2011/08/eksklusif-simbol-illuminati-pada-duit.html

4. http://mutaqinqubra96.blogspot.com/2011/06/duit-malaysia-ada-lambang-freemanson.html

5. http://www.malaysiancoin.com/2012/08/syiling-ulangtahun-ke-10-bank-negara.html#ixzz24IHZnmBW

6. http://www.malaysiancoin.com/2012/08/duit-syiling-1-ringgit-siri-kedua.html#ixzz24IGxyZKy

7. http://www.malaysiancoin.com/2011/10/duit-malaysia-siri-kedua.html#ixzz24TAujQKG

8. http://jutawan-forum.blogspot.com/2012/02/ciri-ciri-am-wang-kertas-malaysia-yg.html

9.http://www.bnm.gov.my/documents/currency/bnm_std_kualiti_mata_wang_malaysia.pdf

10. http://sohoque.com/ciri-ciri-wang-kertas-siri-baharu/

11. http://myadha.blogspot.com/2008/10/ciri-ciri-keselamatan-wang-kertas.html

12.http://www.bankinginfo.com.my/04_help_and_advice/0404_general_information/malaysian_currency.php?intPrefLangID=2

13. http://blogger2u.com/28/07/2012/wang-kertas-siri-baharu-tidak-berkualiti-dan-cepat-lusuh/

14. http://ms.wikipedia.org/wiki/Zeti_Akhtar_Aziz

15. http://danumismatik.blogspot.com/2012/04/rm2-siri-kesepuluh-djdy.html

16. http://followtrends.blogspot.com/2012/07/wang-kertas-siri-baharu-mulai-16-julai.html

17. http://my-koleksi.blogspot.com/2008/04/kenali-gabenor-bnm-dan-tandatangan.html

98 Ringgit & Sen : Keunikan Matawang Malaysia |