resepi biskut best

Download Resepi Biskut Best

Post on 17-Oct-2015

144 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

resepi biskut

TRANSCRIPT

Chocolate chip cookies

Nadia@myresipi.comKanak-kanak mesti suka cookies niCreated on : 22-04-20061478ShareBahan-bahan ( 100 biji ) 450g tepung gandum 1 biji telur 250g mentega 115g gula halus 110g gula perang 100g chocolate chips 3 sudu besar cocoa powder 250g gajus(panggang dan cincang halus) 1 sudu kecil baking sodaCara-cara1. Pukul mentega dan gula sampai kembang2. Masukkan telur dan pukul lagi3. Masukkan tepung+baking soda yg telah diayak, sedikit demi sedikit dan juga chocolate chips dan kacau4. Masukkan gajus dan kacau lagi5. Buat bulat kecik-kecik dan tekan dengan garfu atau apa-apa bentuk yang disukai6. Bakar dalam oven pada suhu 160C selama 15 minit

Chocolate Chips Cookies

kak fida@myresipi.comresipi dlm simpanan. Mudah di buat, setakat menggaul dgn senduk saja.Menghasilkan cookies yg rangup. Tiap Hari Raya mesti buat, anak2 dan famili suka.Juga mengambil tempahan bila ada permintaan.Created on : 11-07-2008591ShareBahan-bahan ( lebih kurang 100 kpg ) 190 g mentega- lembut 45 g gula perang 80 g gula kastor/icing 220 g tepung gandum 1/2 sk rata baking soda 1 sk serbuk koko(lebihkan jika suka utk mendapatkan cookie yang gelap) 1/2 sk esen vanilla 170 g choc chip 170 g badam cincang kasar- di panggang 1 biji telur -yg sedangCara-cara1. Tepung, baking soda, koko di ayak bersama.2. Mentega, gula icing, gula perang di gaul rata.3. Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati.4. Masukkan pula campuran tepung,gaul diikuti dgn choc chip dan badam cincang dan di gaul hingga rata dan sebati.5. Susun doh sesudu2 di atas loyang pembakar dan bakar hingga garing mengikut suhu kepanasan oven masing2.

Danish Coconut Cookies

kak fida@myresipi.comBiskut kelapa yang lemak,garing di luar lembut di dalam dengan bahan2 dan cara2 penyediaan yang mudah... :)Created on : 06-07-20117ShareBahan-bahan ( 44 keping (sukatan 1/2 sudu besar) ) 150 g mentega - lembut (2/3 cwn) 150 g tepung gandum - ayak (1 1/4 cwn) 50 g tepung jagung - ayak (1/2 cwn) 50 g gula castor (1/4 cwn) - (boleh guna gula icing diayak) 50 g kelapa parut kering (1/2 cwn) 1 sk esen vanilla Topping :- putih telur secukup kelapa parut kering,bijan dan gula castorCara-cara1. Satukan kesemua bahan2 kecuali bahan topping dan uli hingga sebati.Simpan doh di dalam petiais selama 1 jam (tak lakukan kaedah ini pon tak apa)2. Bulat-bulatkan doh (akak guna sukatan sudu metrik-1/2 sb) dan susun atas dulang pembakar.Tekan dengan garfu,sapu putih telur dan taburkan dengan kelapa parut kering,bijan dan juga gula castor.3. Bakar pd suhu 150C selama 20 min atau hingga kekuningan mengikut kepanasan oven masing2.4. Segera alihkan biskut ke atas redai kek untuk disejukkan.Simpan biskut dalam bekas kedap udara.

Danish Butter Cookies

kak fida@myresipi.comKukis yang ringan dan rangup, tanpa telur.. :)Created on : 19-07-2011236ShareBahan-bahan ( 50 keping, lebih kurang ) 125 g mentega (1/2 buku) 375g 45 g gula icing (1/3 cwn) 135g 140 g tepung Top/gandum* (1 1/4 cwn) 420g 1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama) sk 1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla 1 sk choc chips atau kismis - utk hiasan gula halus - utk tabur (opt)

Cara-cara1. Putar mentega dan gula icing hingga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.2. Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.3. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan.4. Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka.5. Danish Butter Cookies...bentuk asal doh yang dipicit....

Rice Bubble Chocolate Crackles

nfatienr@myresipi.comSesuai untuk kanak-kanak dan senang untuk disediakan.. gaul sahaja..Created on : 20-08-201133ShareBahan-bahan ( 100biji ) 200g Rice bubble / Bertih beras 250g Coklat masakan 1/2 cawan Badam / Kekacang 1/2 cawan Kismis / Buah kering Papercup secukupnya Coklat masakan putih utk hiasanCara-cara1. Cairkan coklat masakan menggunakan cara double boiler.2. Apabila coklat sudah cair, masukkan rice bubble, kekacang dan kismis. Kacau sehingga sekata. Tips: Masukkan rice bubble sedikit demi sedikit agar adunan tidak kekurangan coklat. Adunan hendaklah boleh dikepal dan disatukan. Tidak terlalu basah dan tidak terlalu kering.3. Sudukan adunan ke dalam papercup dan hias dengan contengan coklat putih yg telah dicairkan atau boleh juga ditabur manik-manik berwarna.4. Biarkan seketika untuk adunan keras dan bersatu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Samperit Pandan / Pandan Green Lace Cookies

citarasawan@myresipi.comBiskut tradisional yang di modenkan.. lbih bergaya tpi tetap sama ...Created on : 19-08-2010134Share

Bahan-bahan ( 100 biji ) Bahan A 200gm mentega 100gm gula ising 1 biji kuning telur 1/4 tsp pes pandan/pandan emulco 1/2 tsp pewarna hijau epal Bahan B 250gm tepung gandum 50gm tepung jagung 30gm tepung kastard Hiasan : Coklat masakan putih dan manik hundred thousand.Cara-cara1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 1 jam.2. Guna nozzle tart gulung dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan. Potong mengikut saiz di kehendaki.3. Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.4. Biarkan biskut sejuk baru di hias dengan coklat masakan putih yang di cairkan secara double boiler, masukkan ke dalam kon kertas, gunting sedikit muncungnya dan pipe di tengah biskut dan tabur dengan manik berwarna.5. Biskut ini agak nipis, jika mau lebih tebal tindihkan selapis lagi.

Cornflakes Choco

EmiZuLeEyAHanZ@myresipi.comBudak2 yg suke, klu time raya, biskut nie yg slalu abis dlu..Created on : 14-09-2007365ShareBahan-bahan ( 45 biji ) 100gm cornflakes 150gm coklat masakan (guna coklat yg takde brand, boleh dapat di kedai pemborong brg kuih) 1 sudu minyak jagung (sebagai pengilat coklat) sedikit badam hancur untuk hiasan paper cupCara-cara1. masak coklat guna teknik double boil2. bila dah hampir cair, masukkan minyak jagung3. kacau sebati dan biar coklat benar2 cair4. ramas cornflakes, jangan terlalu hancur5. campurkan ke dalam coklat yg dah dicairkan tadi6. gaul sebati dan isi dalam paper cup (kena cepat coz coklat akan cepat mengeras)7. tabur badam halus8. biar seketika sehingga coklat sudah mengeras.. dan siap..

Cornflakes madu warna warni

umi_e@myresipi.commudah, murah dan kesukaan kanak2 - resepi minta from my beloved sister! Anak2 sekali adap sambil tengok TV dah habis...Created on : 20-12-20061213Share

Bahan-bahan ( dalam 60-70 cawan mini cookies ) 250gm cornflakes (kotak kecil) 125gm butter (1/2 buku) 1/2 cawan gula perang (tambah kalau suka manis) 5 sudu makan madu (saya guna golden syrup masa ni sebab tak ada madu) manik warna warni untuk hiasanCara-cara1. Campurkan butter dan gula dan masak atas api perlahan hingga gula larut bersama butter2. (saya terlebih rajin so masuk microwave je dalam masa 2-3 mins tapi kena kacau setiap min)3. masukkan cornflakes ke dalam adunan yang dah cair dan masukkan madu (masa ni saya guna golden syrup)4. aduk sampai rata5. masukkan dalam acuan dan taburkan manik warna warni dan bakar selam 10-15 mins atau sampai dasar kekuningan (jap je tau)

Cornflakes Milo

HJHMAS_2110@myresipi.comSekejap jerCreated on : 26-09-20061376ShareBahan-bahan ( 10 orang ) 100 Gram Mentega 100 Gram Cornflakes 100 Gram Serbuk Milo 4 Sudu Makan Golden SyrupCara-cara1. Cornflakes di hancurkan (sederhana) disimpan di tempat bekas2. Masak mentega hingga cair di api yang sederhana besar3. Sudah cair masukkan golden syrup (kacau hingga sebati)4. Masukkan Milo (Kacau hingga sebati)5. Bila sudah sebati tuangkan kedalam bekas cornflakes yang telah dihancurkan.6. Bulatkan lah semasa masih panas.7. Bila dah selesai masukkan kedalam peti sejuk (lagi sedap)

Chocolate Crispies

kak fida@myresipi.comKegemaran anak2 dan mudah untuk menyediakannya...Created on : 25-08-2009309Share

Bahan-bahan ( 1 balang ) 450 g choc. masakan 2 sb golden syrup/madu 100 g mentega/majerin 150 g cornflakes HIASAN PILIHAN :- 100 thousands,coloured balls atau badam cincang yg dipanggang sebentarCara-cara1. Choc.,golden syrup/madu dan mentega dimasak di atas api perlahan sambil dikacau hingga cair.Matikan api dan masukkan cornflakes dan gaul perlahan2 dan sebati hingga tersalut dgn choc.2. Ambil sesudu adunan dan bubuh di dalam papercup kecil dan tabur dgn hiasan pilihan.Buat hingga habis dan simpan di dalam peti ais sebentar untuk mmbekukan choc. tadi.Keluarkan dr peti ais dan simpan di dalam bekas kedap udara.3. ***Boleh juga ditambah dengan kekacang panggang yg dihiris atau dicincang kasar dan campur ke dalam choc cair bersama cornflakes...

Almond London

nizamadey@myresipi.comResepi yg saya adjust dr resepi kawan.. Coklat yang saya guna ialah compound coklat atau cooking coklat dari BS Bakery ... cooking coklat van houtan atau vochelle x m'bantu...Created on : 18-10-20062185ShareBahan-bahan ( +/- 150 biji ) 250 gm mentega 125 gm gula halus 1 biji telur 1 tsp esen vanilla 50 gm serbuk badam (optional) 200 gm tepung jagung 300 gm tepung gandum 2 sudu tepung beras 1 tsp baking powder 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak) 50 gm badam cincang (utk hiasan) +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)Cara-cara1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.3. Masukkan serbuk badam, kacau4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit9. Cairkan co