biskut oat

Download Biskut Oat

Post on 01-Mar-2018

278 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • 7/26/2019 Biskut Oat

    1/27

    Biskut Oat

    Bahan-bahan ( 50-60biji )

    200gm oat (kisar halus)

    100gm gula halus

    200gm tepung gandum

    200gm minyak sapi (di cairkan)

    secubit garam

    kuning telur (disapu di atas biskut)

    kepingan oat sebagai hiasan(optional)

    Cara-cara :

    1. Gaul sebati semua bahan kering

    2. Masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit hingga boleh di uli menjadi doh...awas, tidak perlu di

    habiskan kesemua minyak sapi sekiranya doh sudah lembut dan boleh di canai

    3. terap dan sapukan kuning telur di atas biskut tadi, taburkan kepingan oat jika suka...

    4. bakar dengan api 180c selama 20-25 min atau hingga masak

  • 7/26/2019 Biskut Oat

    2/27

    Red Pearl Cookies biskut yang sedap sangat

    150gm butter

    150gm tepung gandum

    75gm gula halus atau gula kastor

    60gm cornflakes

    50gm coklat cip

    25gm almond nibs

    1st esen vanila

    ceri merah ~ dihiris halus dan memanjang

    Mula-mula kita satukan butter dan gula.

    Dengan menggunakan senduk kayu sahaja gaul hingga gula dan butter sebati dan sekata. Tak

    payah pukul sampai kembang ya cukup sekadar ia sebati, sebab jika terlebih pukul biskut kita akan

    kembang dan leper selepas di bakar nanti.

    Masukkan tepung dan gaul rata

    Masukkan cornflakes, badam, cip coklat dan esen vanilla, kemudia gaul rata

    Sudukan atas dulang pembakar

    Buah ceri pula di potong memanjang atau dadu

    Letakkan hirisan ceri atas adunan tadi

    Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit terlebih dahulu dengan suhu 170C

    Bakar biskut selama 20 ~ 25 minit bergantung pada kepanasan suhu oven masing-masing

    Angkat dan sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

  • 7/26/2019 Biskut Oat

    3/27

    BISKUT NESTUM

    Bahan-bahan:

    250 gm butter

    100 gm kismis (ganti ngan choc chip pun bole)

    2 cawan tepung gandum

    1 cawan tepung jagung

    3 cawan nestum1 cawan gula caster

    1 biji telur

    1 sudu teh esen vanila

    Cara:

    1. Pukul butter dengan gula hingga putih.

    2. Masukkan telur dan esen vanila... kacau sebati.

    3. Masukkan semua tepung dan nestum... masukkan kismis... uli hingga sebati.

    4. Bentukkan bisut ikut suke korang... bakar dalam oven selama 15 minit dengan suhu 165'c (ikut

    oven).

  • 7/26/2019 Biskut Oat

    4/27

    BENZILLA LOVE COOKIES

    By: Adnan Ibrahim

    140 gram mentega (mat guna jenama "Anchor")

    145 gram tepung gandum*

    80 gram tepung kastarad* ~ custard powder

    40 gram Horlick*

    40 gram gajus, kisar halus*

    30 gram cocoa crunch, kisar halus*(*A)

    40 gram gula aising

    1 kuning telur1/4 camca teh esen vanilla

    Bahan Hiasan

    Coklat masakan secukupnya

    1/4 camca teh lemak sayur

    Coklat masakan berperisa strawberry secukupnya

  • 7/26/2019 Biskut Oat

    5/27

    Gula hiasan bentuk hati secukupnya

    Putar mentega dan gula aising hingga sebati.

    Masukkan kuning telur dan putar rata.

    Perlahankan kelajuan, masukkan esen vanilla dan juga bahan bertanda (*A) sedikit demi sedikit

    sehingga menjadi doh (doh memang lembut sedikit, tapi anda biarkan ianya terdedah pada udara

    untuk 10 - 15 minit, nanti doh jadi OK).

    Canai doh antara 2 keping plastik setebal 0.5 cm.

    Terap dengan acuan bentuk hati, susun dalam loyang pembakar, jarak kan sikit, sebab biskut akan

    mengembang sedikit dalam proses memasak.

    Buat hingga siap. Bakar pada suhu 175C selama 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing.

    Bila masak, biar sekejap dalam loyang hingga suam dan baru dialihkan atas jaringan sepenuhnya.

    Sementara itu cairkan coklat masakan secara kaedah "double- boiler", masukkan lemak sayur.

    Kacau rata.

    Bila biskut sejuk, celupkan permukaan biskut tadi dalam coklat masakan, susun atas jaringan

    kembali.

    Hias dengan gula hiasan bentuk hati, atas biskut tadi.

    Buat hingga selesai dan biar sekejap hingga coklat mengeras.

    Cairkan pula coklat masakan berperisa strawberry tadi, gunakan kaedah double-boiler.

    Gunakan api paling kecil semasa proses mencairkan.

    Isi dalam piping beg dan drizzle kan zig-zag atas biskut tadi, biar coklat mengeras baru simpan

    dalam bekas kedap udara.

    Beryl's cocoa & choc rice

    50 gram butter. Saya prefer Anchor.

    140gram gula kastor

    2 biji kuning telur

    480gm tpg gandum

    50gm serbuk badam

  • 7/26/2019 Biskut Oat

    6/27

    50gm serbuk koko Beryls

    1 penutup esen vanilla

    Secubit garam

    Sedikit Choc rice untuk topping

    Pukul mentega dan gula hingga kembang.

    Kemudian masukkan kuning telur bersama vanilla esen.

    Masukkan serbuk badam,serbuk koko,garam dan tpg.

    Pukul lg smpai jd adunan yg lembut.

    Uli adunan dan kemudian terap dgn acuan kesukaan kwn2 ye

    Last sekali tabur choc rice..tekan2 sikit ye.

    Bakar pada suhu 175c selama 25 min.

    Itu shj.

    Pastikan guna koko dan butter yg berkualiti

  • 7/26/2019 Biskut Oat

    7/27

    Bahan2 utama

    6 bijik telur gred b

    3 atau 4 keju slice cheesedale(kalau xade ganti cream cheese tartura 1cawan kenapa ina gune

    cheesedale sbb ia mudah dijumpai rasa nya pon sedap sama je mcm cream cheese tatura) so

    makcik2 kat kg pon boleh buat hokey

    1/2 cawan susu segar/susu cair mana2

    1 1/4cawan gula halus(ina nak kurg manis gune 1 cawan je)

    2sb butter atau majerin

    1cawan tepung gandum ina gune cap ros nak gune cap lain pon xpe la

    1sk baking powder

    Sedikit esen vanila

    Sedikit garam halus

    1sk cream off tartar xde xpe xyah letak ganti dgn 1sk cuke masakan pon boleh

    Orite bahan2 yg nak dicairkan dulu

    1/2 cawan susu cair atau susu segar

    2sb butter

    3 keping cheesedale nak lebih kan 4 pon xpe atau tartura 1 cawan carik2 kan atau koyak kan die

    Gune kaedah double boil..bawah ade periuk berisi air atas periuk letak loyang isi bhn2 td dan

    masukkn semua kacau smpai semua cair sempurna ttup api bia suam

    Asing kan kuning dan putih telur ina terus asing dalm bowl mixer senang

    Step petama letak esen sedikit dalam kuning telur proses ini gune spatula atau senduk je kacau die

    sementara tu ayak tepung

    Ayak tepung gandum+baking powder+tepung jagung+sedikit garam halus

    Masukkn bahan yg kite double boil ke dalam kuning telur dan dah suam td semua sket2 kacau

    sebati

    Masuk tepung dan kacau sebati

    putih telur mix smpai jd buih2 kasar mcm tu baru masuk gule dan cream off tartar kalau xde letak

    cuke 1sk

    Mix dalam 20 mnt hand mixer kalau mixer ina 5 mnt je hight speed

    Ceduk adunan putih telur masukn dalam adunan kuning telur td

    isi loyang 9x9 8x8 atau 7x7 dgn air biasa

  • 7/26/2019 Biskut Oat

    8/27

    Lapik kertas baking papaer dekat bawah loyang yg dh sapu minyak keliling pon sapu minyak letak

    adunan dalam loyang ade air td panaskan oven 170 5 mnt

    Masuk kan dalam oven turun kan suhu 160 bakar selama 1 jam atau 1 jam 10 mnt bergabtung oven

    korg api atas bawah kalau jenis oven cepat panas last 15 mnt gune api bawah je oven ina jenis ok

    so smpai abis api atas bawah..kalau nak kukus api sederhana 1 jam dan add on 1sk soda

    bikarbonat dalam adunan tepung ok

    Biskut Nestum

    Resepi : Maria

    Sumber : Hana memoris

    Bahan :

    250 gm butter

    100 gm kismis (ganti ngan cchip)

    2 cawan tepung gandum

    1 cawan tepung jagung

    3 cawan nestum

    1 cawan gula caster

    1 biji telur

    1 sudu teh esen vanila

    Cara membuatnya :

    1. Pukul butter dengan gula hingga putih.

    2. Masukkan telur dan esen vanila... kacau sebati

    3. Masukkan semua tepung dan nestum... masukkan kismis... uli hingga sebati

  • 7/26/2019 Biskut Oat

    9/27

    4. Bentukkan bisut ikut suke korang... bakar dalam oven selama 15 minit dengan suhu 165'c(ikut

    oven).

    Biskut Famous Amos

    Oleh:Azie Kitchen

    Bahan A

    1/4 cawan gula kaster

    1/2 cawan gula perang

    1/2 cawan mentega (~+7 gm!

    1/2 cawan min"ak #agung

    1 $i#i telur gre% B

    1/4 sk garam

    1/2 s$ susu segar & susu tepung

    1/2 sk 'anilla etract

    Bahan B

    2 cawan tepung gan%um (%i a"ak!

    1 s$ ser$uk k)k) (%i a"ak!

    1 s$ tepung #agung (%i a"ak!

    1/2 sk cream )* tartar )na ($)leh ganti %g 1/2 sk cuka/ #us lem)n!

    1/2 sk s)%a $ikar$)nat

    1/2 cawan walnut cincang/alm)n% ni$ ($lh ganti $i#i $unga matahari!

    http://aziejaya.blogspot.com/2013/09/biskut-famous-amos-yang-sangat-sedap.htmlhttp://aziejaya.blogspot.com/2013/09/biskut-famous-amos-yang-sangat-sedap.html
  • 7/26/2019 Biskut Oat

    10/27

    1 cawan semi sweet ch)c)late chips

    ,ara cara:

    -atukan kesemua $ahan A ke %alam mangkuk $esar. -atukan sehingga se$ati %engan menggunakan

    whisk.

    A"akkan tepung gan%um $ersama ser$uk k)k) tepung #agung s)%a $ikar$anat %an ser$uk cream )*

    tartar. 0asukkan tepung se%ikit %emi se%ikit ke %alam a%unan ta%i. Kacau %engan menggunakan spatula.

    epas tu masukkan walnut %an ch)c)late chips. A%unan agak lem$ik.

    -u%ukan atau $)leh menggunakan tangan $ulat $ulat ke %alam l)"ang. arak #arakkan kerana $iskut

    akan mengem$ang. )"ang tak perlu %ilenser mentega pun.

    Bakar %alam )'en "ang telah %ipanaskan terle$ih %ahulu pa%a suhu 13, selama 152 minit. -a"a

    $akar selama 2 minit. Angkat %an se#ukkan %i atas #arring

    Biskut almond cocochip

    cawan butter

    cawan minyak masak

    cawan gula perang

    cawan gula putih

    Esen vanilla

    1 biji kuning telur

    2 cawan tepung r