dokumentasi koko

15
SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) & KEM MEMBACA 1 MALAYSIA Bersyukur kita ke hadrat Illahi kerana atas limpah kurniaNya, Sekolah Kebangsaan Kodiang telah berjaya menjayakan Program 3K (Keselamatan, Kebersihan & Keceriaan ) & Kem Membaca 1 Malaysia dengan jayanya. Sekalung tahniah buat barisan Jawatankuasa Pengelola yang telah berjaya mengelola Kejohanan Balapan dan Padang Kali Ke 19 dengan penuh komitmen . Tidak dilupakan buat barisan guru-guru dan kakitangan yang terlibat sepenuhnya dalam menjayakan program ini. Atas usaha dan komitmen para guru dan kakitangan program ini telah berjaya diadakan dengan penuh jayanya. Seterusnya tidak dilupakan kepada waris dan semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan Program 3K (Keselamatan, Kebersihan & Keceriaan ) & Kem Membaca 1 Malaysia. Sesungguhnya, segala jasa dan pengorbanan yang diberikan amatlah dihargai dan semoga tuan/puan diberkati Allah SWT. Kami selaku jawatankuasa Dokumentasi & Fotografi mengucapkan jutaan terima kasih DOKUMENTASI | JAWATANKUASA DOKUMENTASI & FOTOGRAFI HASMIZURA NAZALIZA FAKHRUZI FARAWAHIDA

Upload: timothy-castillo

Post on 29-Nov-2015

97 views

Category:

Documents


3 download

TRANSCRIPT

Page 1: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

Bersyukur kita ke hadrat Illahi kerana atas limpah kurniaNya, Sekolah Kebangsaan Kodiang telah berjaya menjayakan Program 3K (Keselamatan, Kebersihan & Keceriaan ) & Kem Membaca 1 Malaysia dengan jayanya.

Sekalung tahniah buat barisan Jawatankuasa Pengelola yang telah berjaya mengelola Kejohanan Balapan dan Padang Kali Ke 19 dengan penuh komitmen . Tidak dilupakan buat barisan guru-guru dan kakitangan yang terlibat sepenuhnya dalam menjayakan program ini. Atas usaha dan komitmen para guru dan kakitangan program ini telah berjaya diadakan dengan penuh jayanya.

Seterusnya tidak dilupakan kepada waris dan semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan Program 3K (Keselamatan, Kebersihan & Keceriaan ) & Kem Membaca 1 Malaysia. Sesungguhnya, segala jasa dan pengorbanan yang diberikan amatlah dihargai dan semoga tuan/puan diberkati Allah SWT.

Kami selaku jawatankuasa Dokumentasi & Fotografi mengucapkan jutaan terima kasih kepada anda semua atas segala kerjasama yang diberikan dalam menyiapkan dokumentasi. Semoga Allah SWT memberkati kita semua dalam menjalankan tugas demi anak bangsa, agama dan negara.

Sekian, terima kasih.

|

JAWATANKUASA DOKUMENTASI & FOTOGRAFI

HASMIZURA NAZALIZA

FAKHRUZI FARAWAHIDA

Page 2: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

7.30 pagiPerhimpunan Pagi – Medan Perdana

7.45 pagiGuru Bertugas

8.00 pagiTaklimat Program Kem Membaca

(Penyelaras : Pn Siti Nurbayan bt Ab Rahman)

8.15 pagiMurid dan guru bergerak ke tempat program mengikut kelas

8.30 pagiProgram membaca bermula

9.00 pagiMurid dan guru berkumpul di Dewan Seri Kemuning

9.15 pagiTaklimat Program 3 K

(Penyelaras : Pn Nor Azihan bt Mohd Nawawi)

9.30 pagiProgram 3 K bermula

( Pertandingan Gubahan Bunga, Congkak dan Lipatan)

12.00 tghrPenyampaian Hadiah

|

SHARIFAH SHAFINAH

Page 3: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

|

Page 4: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

Yb Dato Hassan Shariff

Adun Siputeh

LAPORAN P

rogram 3K (Keselamatan, Kebersihan & Keceriaan ) dan Kem Membaca 1 Malaysia merupakan kemuncak aktiviti Kokurikulum SK Kodiang bagi tahun 2011 . Kesinambungan aktiviti kokurikulum ini dijalankan dengan penuh terancang dan sistematik demi memastikan kecemerlangan pelapis-pelapis generasi akan datang.

Program ini berlangsung pada 2 November 2011 di awal pagi dengan aktiviti Kem Membaca 1 Malaysia yang telah berjalan dengan lancar. Murid-murid membawa pelbagai jenis buku untuk di baca bersama-sama di dewan Seri Kemuning. Kehadiran tetamu jemputan yang turut serta meluangkan masa membaca bersama murid-murid dan warga SK Kodiang menyerikan lagi majlis pada pagi itu.

Seterusnya, aktiviti Program 3K bermula dengan pertandingan Mewarna, Congkak, Gubahan Bungan dan Lipatan Tuala. Murid-murid dari tahap 1 digalakkan menyertai pertandingan mewarna yang menawarkan hadiah-hadiah yang menarik. Setiap pertandingan mendapat sambutan yang amat baik dari murid-murid SK Kodiang. Pertandingan-pertandingan yang dianjurkan menggalakkan pelajar untuk terlibat secara aktif dalam setiap aktiviti yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Ini secara tidak langsung menjana nilai kepimpinan yang cemerlang dalam diri murid-murid sekolah sebagai insan kamil yang mampu menyumbangkan kepada rakan sebaya, keluarga, masyarakat, agama dan Negara. Selain itu, murid-murid SK kodiang akan terdedah dalam membentuk sahsiah, bakat, minat, kemahiran dan disiplin dalam semua aktiviti yang disertai.

|

Page 5: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

Majlis telah diserikan lagi dengan sokongan yang tidak berbelah bagi oleh Guru Besar SK Kodiang Pn Salmah Bt Berahim yang sentiasa mengikuti setiap program yang dianjurkan dan melapangkan masa untuk menyampaikan hadiah kepada pemenang-pemenang. Sesungguhnya kejayaan program ini adalah dari usaha beliau yang sentiasa bertungkus-lumus untuk memastikan murid-murid di SK Kodiang dapat membina sahsiah diri yang tinggi untuk menjadi manusia berguna kepada keluarga, masyarakat, agama dan Negara.

Terima Kasih warga SK Kodiang.

KERTAS KERJAPELAKSANAAN PROGRAM 3 K & KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

1 PENGENALANProgram 3K merupakan salah satu daripada aktiviti yang disediakan oleh Jabatan Pendidikan Negeri Kedah yang melibatkan pelajar tahun 4,5 dan 6 adalah untuk member pengalaman dan peluang kepada pelajar mengambil bahagian serta mengetahui perkembangan diriindividu dalam menjalanai kehidupan seharian selain mengenalpasti tahap pengetahuan yang ada untuk diadaptasikan. Kursus ini juga akan memupuk para pelajar supaya membina jati diri dan daya saing yang sihat bagi setiap aktiviti yang diadakan . semoga dengan pengalaman dan pengetahuan yang diberi dalam kursus ini akan member satu kenangan kepada pelajar semasa berada di sekolah dan mampu membimbing dalam mengharungi masa mendatang.

2 MATLAMATMelahirkan generasi Malaysia yang memiliki jiwa dan peribadi unggul, muhibbah dan mampu menghadapi cabaran secara kolektif dan bersepadu serta dapat member sumbangan kepada agama, masyrakat dan Negara.

3 OBJEKTIFa) Meningkatkan pengetahuan dalam bidang social bermasyarakat untuk memastikan

hidup sentiasa ceria dan cergas.b) Mengambil bahagian dan memainkan peranan dalam aktiviti yang diadakan

berpandukan dan berlandaskan aspek-aspek keselamatan diri dan masyarakat.c) Meningkatkan semangat cinta akan Islam, diri, Negara, kerjasama, perpaduan dan

muhibbah.

4 KUMPULAN SASARANa) Semua pelajar tahun 4,5 dan 6 SK Kodiangb) Pelajar yang terpilih mengikut Kelab dan Persatuan

|

Page 6: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

5 STRATEGI PELAKSANAANa) Menubuhkan jawatankuasa induk dan jawatankuasa kerjab) Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Kerjac) Membuat anggaran perbelanjaan, menentukan tarikh, tempat dan aktiviti yang akan

diadakand) Memberi taklimat kepada guru dan muride) Mengedarkan surat maklumam kepada pelajar, waris dan perlantikan hakim.

6 JADUAL PELAKSANAANTarikh : 2/10/2011Masa : 8.00 pagi sehingga 1.45 petangTempat : Dewan Sri Kemuning, SK Kodiang

7 JAWATANKUASA PELAKSANAAN

PENASIHAT : PN SALMAH BT BERAHIM (GURU BESAR)PENGERUSI : PN NOR AZIHAN BT MOHD NAWAWI

(GURU PENOLONG KANAN KOKURIKULUM)NAIB PENGERUSI 1 : EN NOR AFENDI B JOHARI

(GURU PENOLONG KANAN PENTADBIRAN)NAIB PENGERUSI 2 : EN A MAJID B RAMLEE

(GURU PENOLONG KANAN HAL EHWAL MURID)SETIAUSAHA : EN ABDUL HARIS B HASSAN (SETIAUSAHA KOKURIKULUM)PEN SETIAUSAHA : PN ZAIYATUN KAMALIAH BT ISHAK (PENOLONG SETIAUSAHA KOKURIKULUMBENDAHARI : PN ZALINA BT MD ARIB

|

Page 7: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

8 ANGGARAN PERBELANJAAN

Bil Butiran Perbelanjaan RM Catatan1 Anggaran Perbelanjaan Program 3 K

1.1 Makan dan Minum Peserta1 hari X 300 pelajar X RM 5.00

1.2 Hadiah Pertandingan GubahanTempat Pertama : RM 60.00Tempat Kedua : RM 40.00Tempat Ketiga : RM 20.00

1.3 Hadiah Pertandingan CongkakTempat Pertama : RM 60.00Tempat Kedua : RM 40.00Tempat Ketiga : RM 20.00

1.4 Hadiah Pertandingan Lipatan Tempat Pertama : RM 60.00Tempat Kedua : RM 40.00Tempat Ketiga : RM 20.00

1.5 Dokumentasi

1 500.00

120.00

120.00

120.00

140.00Jumlah 2 000.00

9 PENUTUPDengan terlaksananya kursus ini, diharap dapat meningkatkan lagi komitmen pelajar, dalam setiap aktiviti yang dianjurkan pihak sekolah. Selain itu, diharapkan juga program ini member banyak manfaat kepada pelajar Sekolah Kebangsaan Kodiang dalam menjalani kehidupan mendatang dengan lebih cemerlang dan yakin.

|

Page 8: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

Disediakan oleh :

(NOR AZIHAN BT MOHD NAWAWI)Penolong Kanan KokurikulumSK Kodiang

JAWATANKUASA PENGELOLA & JAWATANKUASA KERJA

PENGERUSI : PN SALMAH BT BERAHIM (GURU BESAR)

TIMB PENGERUSI : PN NOR AZIHAN BT MOHD NAWAWI (GURU PENOLONG KANAN KOKURIKULUM)

NAIB PENGERUSI 1 : EN NOR AFENDI B JOHARI (GURU PENOLONG KANAN PENTADBIRAN)

NAIB PENGERUSI 2 : EN A MAJID B RAMLEE (GURU PENOLONG KANAN HAL EHWAL MURID)

SETIAUSAHA : EN ABDUL HARIS B HASSAN (SETIAUSAHA KOKURIKULUM)

PEN SETIAUSAHA : PN ZAIYATUN KAMALIAH BT ISHAK (PENOLONG SETIAUSAHA KOKURIKULUM)

BENDAHARI : PN ZALINA BT MD ARIB

AHLI JAWATANKUASA

1. KETUA PENASIHAT PERSATUAN BAHASA MELAYU : PN MADIHA BT OSMAN2. KETUA PENASIHAT PERSATUAN BAHASA INGGERIS : PN ZABEDAH BT IDRIS3. KETUA PENASIHAT PERSATUAN SAINS & MATEMATIK : PN KASMA BT SHARIF4. KETUA PENASIHAT PERSATUAN PENDIDIKAN ISLAM : PN SOHARYATI BT MOHAMMAD5. KETUA PENASIHAT PERSATUAN BAHASA ARAB : EN MOHD AZRUL B ZULKIFLI6. KETUA PENASIHAT PERSATUAN KHAT & JAWI : PN ROSHADAH BT YAAKUB7. KETUA PENASIHAT KELAB ALAM SEKITAR & KECERIAAN : PN NURUL HUDA BT BAHARUDIN8. KETUA PENASIHAT KELAB REKA CIPTA & KEUSAHAWANAN : EN SUHAIMI B OSMAN9. KETUA PENASIHAT KELAB KESELAMATAN JALAN RAYA : PN SHAFINAH BT GHAZALI

|

Page 9: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

PERSIAPAN PENTAS1. PN HALIZA BT MOHD NASRI2. PN HASLIZA BT HARON3. PN SITI NURBAYAN BT ABD RAHMAN4. PN ZABEDAH BT IDRIS

KAWALAN MURID1. EN AZNAN B ABDULLAH2. TN SYED MUHD ISMAIL B SYED NOH3. EN MUHAIRIE B MUSTAFA4. PN HJH ZAINAB BT HASSAN5. PN HJH NAEMAH BT ABU BAKAR6. PN ROSHADAH BT YAAKUB

PERSIAPAN TEMPAT1. EN ABDUL HARIS B HASSAN2. EN SULAIMAN BT ABDUL AZIZ3. EN SHAHRIFIZAL B ABU BAKAR

PENGACARA PROGRAM1. PN RASITA BT ABD RANI2. PN SARIPAH JARIAH BT SARIH HASAN

BUKU PROGRAM1. PN KASMA BT SHARIF

RADIO SKK / SIARAYA1. EN SUHAIMI B OSMAN2. EN MUHAMMAD ZAHIR B ABD RAZAK3. PN MADIHA BT OTHMAN

PENGELOLA HADIAH1. PN ROZITA BT MAT2. PN NORSAMSIDAH BT BAHARUDIN3. PN NORHAIYATI BT SAAD4. PN ROSMAWATI BT MAMAT5. EN SHAHARUDIN B BAHARIN

FOTOGRAFI & DOKUMENTASI1. PN HASMIZURA BT ALI AZMI2. PN TOMPAH NAZALIZA BT SYED HARUN3. EN FAKHRUZI B OTHMAN 4. PN SHAFINAH BT GHAZALI

HAKIM PERTANDINGAN GUBAHAN1. EN MOHD AZRUL B ZULKIFLI2. PN SH ROHAYA BT SYED ABDULLAH3. PN WAN NOORASENIYAH BT WAN

ABDULLAH4. PN FARAWAHIDA BT MOHAMED

ZAHIRUDDIN

HAKIM PERTANDINGAN LIPATAN TUALA1. PN CHE ROHANA BT HJ HASHIM2. PN SOHARYATI BT MOHAMMAD3. EN ADNAN B AWANG4. EN SARIF ABDULLAH B SH JAMIL

HAKIM PERTANDINGAN CONGKAK1. PN SITI MARIAM BT ARIFFIN2. PN ZAIYATUN KAMALIAH BT ISHAK3. PN MASHITAH BT OSMAN4. EN RAMLI B HASHIM

|

Page 10: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

JAWATANKUASA KERJAPROGRAM KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

FASILITATORPN SITI NURBAYAN BT AB RAHMAN

JURUGAMBAR/DOKUMENTASIFARAWAHIDAH BT MOHAMED ZAHIRUDDIN

EN MUHAIRIE B MUSTAFFASH JARIAH BT SARIF HASAN

KAWALAN MURIDGURU KELAS

GURU MATAPELAJARAN

BUKU PROGRAMPN KASMA BT SHARIF

SIARAYAEN SUHAIMI B OTHMANEN FAKHRUZI B OTHMAN

PERINGATAN Setiap Guru Kelas perlu memastikan setiap murid membawa bahan bacaan (buku cerita @ majalah pendidikan) sendiri.

|

Page 11: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

LOKASI PROGRAM MEMBACA 1 MALAYSIA

BIL KELAS NAMA GURU LOKASI1 1E NOR SAMSIDAH BT BAHARUDDIN KANTIN SEKOLAH

2 1G MASITAH BT ABU SEMAN KANTIN SEKOLAH

3 2E SHAFINAH BT GHAZALI DEWAN SERI KEMUNING

4 2G ZAINAB BT HASSAN DEWAN SERI KEMUNING

5 3E ROZITA BT MAT DEWAN SERI KEMUNING

6 3G SH ROHAYA BT SY ABDULLAH DEWAN SERI KEMUNING

7 3S NAIMAH BT ABU BAKAR DEWAN SERI KEMUNING

8 4E SITI MARIAM BT ARIFFIN KANTIN SEKOLAH

9 4G MADIHA BT OTHMAN ANJUNG SEKOLAH

10 4S CEH ROHANA BT HASHIM DEWAN SERI KEMUNING

11 5E ZABEDAH BT IDRIS DEWAN SERI KEMUNING

12 5G AZNAN BT ABDULLAH DEWAN SERI KEMUNING

13 5S SYED MUHD ISMAIL B SYED NOH BILIK PAK

14 6E ROSMAWATI BT MAMAT DEWAN SERI KEMUNING

15 6G NOR AZIHAN BT MOHD NAWAWI DEWAN SERI KEMUNING

16 6S MUHD ZAHIR B ABD RAZAK BILIK SAL

|

Page 12: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

17 6B FAKHRUZI B OTHMAN DEWAN SERI KEMUNING

18 PRA SEKOLAH NURUL HUDA BT BAHARUDINNORISHMA BT ZAINUDDIN

PRA SEKOLAH

19 PENDIDIKAN KHAS MUHAIRIE B MUSTAFA PENDIDIKAN KHAS

STATISTIK KEPUTUSAN MENGIKUT KATEGORI

PERTANDINGAN MEWARNA

TAHUN 1BIL NAMA / PERSATUAN KELAS KEDUDUKAN1 NUR SYAFIAHANI 1E PERTAMA2 SITI SOLEHAH 1E KEDUA3 AINA SOFEA 1G KETIGA

TAHUN 21 NUR AINI BT MOHD NIZAM 2E PERTAMA2 RANIETA A/P RANJIT 2E KEDUA3 NUR INTAN SURAYA BT YUSNI 2E KETIGA

TAHUN 31 SYAHIRAH BT GHAZALI 3E PERTAMA2 NURUL MAIZATUL SOFEA 3E KEDUA3 ALYA FARHANA AZEMI 3E KETIGA

PERTANDINGAN CONGKAK1 KELAB DOKTOR MUDA PERTAMA2 PERSATUAN BAHASA INGGERIS KEDUA3 KELAB KESELAMATAN & JALANRAYA KETIGA

PERTANDINGAN GUBAHAN BUNGA1 PERSATUAN KHAT DAN JAWI PERTAMA2 KELAB DOKTOR MUDA KEDUA3 KELAB KESELAMATAN JALAN RAYA KETIGA

|

Page 13: Dokumentasi Koko

SEKOLAH KEBANGSAAN KODIANG, 06100 KODIANG, KEDAH

PROGRAM 3 K (KESELAMATAN, KEBERSIHAN & KECERIAAN) &KEM MEMBACA 1 MALAYSIA

PERTANDINGAN LIPATAN TUALA1 PERSATUAN SAINS & MATEMATIK PERTAMA2 PERSATUAN BAHASA MELAYU KEDUA3 KELAB ALAM SEKITAR KETIGA

|