bm pemahaman.docx

10
BAHAGIAN A Tulis suku kata BAHAGIAN B Padankan perkataan dengan gambar yang betul. 1 si = sikat i = ibu pa = pasu ba = baju /10 1 2 3 5 4 ka = kasut

Upload: marsya-marisa

Post on 11-Nov-2015

248 views

Category:

Documents


8 download

TRANSCRIPT

BAHAGIAN ATulis suku kata

1 i = ibu

2ba = baju

ka = kasut3pa = pasu

4

si = sikat5

/10

BAHAGIAN BPadankan perkataan dengan gambar yang betul.

1tembikai

2epal

3nanas

4oren

5rambutan

/10BAHAGIAN CPadankan gambar dengan ayat yang betul.

/10Saya mengambil bahagian dalam acara lumba lari.Banyak ibu bapa datang menyaksikan sukan itu.Guru Besar menyampaikan hadiah kepada para pemenang.Hari ini hari sukan di sekolah saya.Acara pertama ialah acara perbarisan rumah-rumah sukan.BAHAGIAN DIsi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.

terpijakrumahpadang

berdarahberkaki ayammemakai

Pada suatu hari, Bidin bermain bola sepak. Dia bermain bola sepak dengan kawan-kawannya di _______________. Dia tidak _______________ kasut semasa bermain bola sepak di padang. Semasa Bidin sedang seronok bermain, tiba-tiba kakinya _______________ kaca. Tapak kakinya _______________. Kawan-kawan Bidin sangat terkejut. Mereka terus menghantarnya pulang ke _______________. Sejak hari itu, dia tidak lagi _________________________ ketika bermain di luar rumah.

/12BAHAGIAN ETandakan ( / ) pada ayat yang betul berdasarkan gambar.

/8Pak Amin berasa sangat gembira.Pak Amin berasa sangat sedih.Pak Amin bekerja pada waktu malam.Pak Amin bekerja pada waktu siang.Di kebun Pak Amin ada timun,bayam dan terung.Di kebun Pak Amin ada sawi, tomato dan cili.Pak Amin ada kebun sayur-sayuran. Pak Amin ada kebun buah- buahan.BAHAGIAN FBulatkan jawapan yang betul.

Kakak __________joget sambil menyanyi.A.menB.berPak Mat __________ jual buah-buahan di gerainya.menpenPokok rambutan itu __________ bunga lagi.menberNiza __________ bawa barang yang baru dibeli.memmenmemmenKanak-kanak itu sedang __________diri di tepi pintu.A. bermen

/10BAHAGIAN GGariskan kata tanya yang betul berdasarkan gambar.

Adi: Itu pokok ( apa , siapa )?

1di: Itu pokok _______________?

2di: Itu pokok _______________?Adi: ( Apa , Siapa ) kah yang ada di dalam kolam itu?Suzi: (Apa , Siapa )kah yang melukis mural itu?

3di: Itu pokok _______________?

4di: Itu pokok _______________?Suzi: ( Apa , Siapa ) lelaki itu?

5di: Itu pokok _______________?/10Adi: Itu tempat ( apa , siapa )?

BAHAGIAN HIsi tempat kosong dengan kata kerja yang betul.

menunggangmenunggubermain

bertanyamelipat

/10Zati _______________ tempat tinggal rakannya.Kakak _______________ bas di hentian bas.Abu dan Adi _______________ bola sepak.Mila _______________ basikal.Emak _______________ baju di ruang tamu.5di: Itu pokok _______________?4di: Itu pokok _______________?3di: Itu pokok _______________?2di: Itu pokok _______________?1di: Itu pokok _______________?BAHAGIAN IBaca petikan. Lengkapkan ayat.

Hadi tinggal di Taman Melati. Chua, Wafa, dan Siva merupakan jiran Hadi. Pada waktu petang, Hadi dan rakan-rakannya itu bermain di taman permainan.Mereka suka bermain papan gelungsur dan jongkang-jongket. Mereka suka bermain di situ kerana tempat itu selamat dan selesa. 1. Hadi tinggal di ________________________________________________.2. Chua, Wafa dan Siva merupakan _____________________________.3. Hadi dan rakan-rakannya bermain pada ______________________.4. Mereka bermain di ____________________________________________.5. Mereka suka bermain _________________________________________.6. Mereka suka bermain di taman permainan kerana _______________________________________________________________.

/12BAHAGIAN J

Pak Dani pekebun buah-buahan. Kebun buah-buahannya terletak di hujung kampung. Pak Dani menanam pokok rambutan, durian dan manggis.Pak Dani menjual buah-buahan tersebut di pasar. Harga sekilo rambutan dan manggis ialah RM4.00 manakala durian RM10.00. Ramai pelanggan membeli buah-buahan di gerai Pak Dani.Baca petikan di bawah. Kemudian, bulatkan jawapan yang betul.

1. Pak Dani pekebun _______________.A. sayur-sayuranB. buah-buahan

2. Kebun buah-buahan Pak Dani berada di hujung_______________.A. tamanB. kampung

3. Antara pokok yang ditanam oleh Pak Dani ialah_______________.A. rambutan, durian, manggisB. rambutan, delima, mangga

4. Harga sekilo rambutan ialah_______________.A. RM 4.00B. RM 10.00

/8

Disediakan oleh,Disemak oleh,Disahkan oleh,_____________________________________________(PN. SUNARTI BT SHAFIE)(PN. FAZILAWATI BT ABU BAKAR)(PN. LATIFAH BT ABD LATIF)GURU BAHASA MALAYSIAKETUA PANITIABAHASA MELAYUGURU BESAR SKKT10