bm karangan

39
CERITA Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit] [30 markah] Kamu dan beberapa orang rakan sedang berbual-bual di taman permainan. Tiba-tiba kamu terdengar suara seorang kanak-kanak menangis kerana terjatuh dari buaian. Ceritakan bagaimana kamu dan rakan-rakan kamu membantu kanak-kanak tersebut. Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul. membantu mencuci berasa mengelap meluru menahan sampai terjatuh sedang melihat MALANG TIDAK BERBAU Pada petang kelmarin, aku dan beberapa orang rakan …(1)… berbual-bual di taman permainan yang tidak jauh dengan rumah kami. Bencana tsunami menjadi topik perbualan kami pada petang itu. Tidak berapa lama kemudian, terdengar suara kanak-kanak menjerit dan menangis. Kami ...(2)... ke arah tersebut. Rupa-rupanya seorang kanak-kanak ...(3)... dari buaian. Mukanya tersembam ke atas tanah. Aku meminta Wai Hoe mencari ibu kanak-kanak yang malang itu. Hal ini demikian kerana aku dan Thomas terpaksa mengangkat kanak-kanak itu ke sebuah pondok. Aku ...(4)... mukanya yang bertanah itu dengan sapu tanganku. Thomas pula ...(5)... darah pada lutut kakinya. Tidak lama kemudian, ibu kanak-kanak itu pun muncul. Aku menceritakan kepadanya apa yang telah berlaku. Wanita itu kelihatan cemas ...(6)... keadaan anaknya. Dia berkali-kali mengucapkan terima kasih kepada kami kerana ...(7)... anaknya. Kami menghantar kanak-kanak itu ke rumahnya. Setelah ...(8)... di rumahnya, kami membantu ibunya mencuci luka-luka kecil di bahagian muka, tangan, dan kaki kanak-kanak itu. Rohaizat tersengih-sengih ...(9)... kepedihan akibat disapu ubat di bahagian luka tersebut. Sebelum kami beredar dari rumah Rohaizat, ibunya menjamu kami dengan cempedak goreng dan air oren. Kami ...(10)... gembira kerana dapat menolong anak jiran kami yang dalam kesusahan. Rohaizat pula tersenyum seraya mengucapkan terima kasih kepada kami. 30 1

Upload: rashidibahari

Post on 31-Oct-2014

1.173 views

Category:

Documents


15 download

DESCRIPTION

upsr penulisan

TRANSCRIPT

Page 1: BM karangan

CERITA

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Kamu dan beberapa orang rakan sedang berbual-bual di taman permainan. Tiba-tiba kamu terdengar suara seorang kanak-kanak menangis kerana terjatuh dari buaian.

Ceritakan bagaimana kamu dan rakan-rakan kamu membantu kanak-kanak tersebut.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

membantu

mencuci

berasa

mengelap

meluru

menahan

sampai

terjatuh

sedang

melihat

MALANG TIDAK BERBAU

Pada petang kelmarin, aku dan beberapa orang rakan …(1)… berbual-bual di taman permainan yang tidak jauh dengan rumah kami. Bencana tsunami menjadi topik perbualan kami pada petang itu.

Tidak berapa lama kemudian, terdengar suara kanak-kanak menjerit dan menangis. Kami ...(2)... ke arah tersebut. Rupa-rupanya seorang kanak-kanak ...(3)... dari buaian. Mukanya tersembam ke atas tanah.

Aku meminta Wai Hoe mencari ibu kanak-kanak yang malang itu. Hal ini demikian kerana aku dan Thomas terpaksa mengangkat kanak-kanak itu ke sebuah pondok. Aku ...(4)... mukanya yang bertanah itu dengan sapu tanganku. Thomas pula ...(5)... darah pada lutut kakinya.

Tidak lama kemudian, ibu kanak-kanak itu pun muncul. Aku menceritakan kepadanya apa yang telah berlaku. Wanita itu kelihatan cemas ...(6)... keadaan anaknya. Dia berkali-kali mengucapkan terima kasih kepada kami kerana ...(7)... anaknya.

Kami menghantar kanak-kanak itu ke rumahnya. Setelah ...(8)... di rumahnya, kami membantu ibunya mencuci luka-luka kecil di bahagian muka, tangan, dan kaki kanak-kanak itu. Rohaizat tersengih-sengih ...(9)... kepedihan akibat disapu ubat di bahagian luka tersebut.

Sebelum kami beredar dari rumah Rohaizat, ibunya menjamu kami dengan cempedak goreng dan air oren. Kami ...(10)... gembira kerana dapat menolong anak jiran kami yang dalam kesusahan. Rohaizat pula tersenyum seraya mengucapkan terima kasih kepada kami.

30

1

Page 2: BM karangan

CERITA

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Semasa kamu dan kawan-kawan kamu sedang menunggu bas, kamu ternampak seorang tua terjatuh di atas jalan raya, semua barang yang dibawanya bertaburan.

Ceritakan tindakan yang kamu ambil untuk membantunya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

lelaki

kecil

peralatan

menahan

barang

mengutip

menghidangi

pondok

mempelawa

pulang

SEDIA MENGHULURKAN BANTUAN

Saya dan kawan-kawan saya menuju ke …(1)… perhentian bas. Kami bercadang hendak pergi ke bandar Sitiawan, Manjong. Saya berhasrat untuk membeli barang-barang keperluan sekolah dan buku rujukan UPSR.

Semasa saya menunggu bas, saya terpandang seorang …(2)… tua. Dengan tidak semena-mena, lelaki tua itu terjatuh. Semua …(3)… yang dibawanya bertaburan di atas jalan raya.

Saya segera membantunya, saya ...(4)... barang-barang yang bertaburan di atas jalan raya. Saya memimpin lelaki tua itu ke pondok perhentian bas. Namun demikian, dia bernasib baik kerana mengalami luka ...(5)... sahaja.

Lelaki tua itu memberitahu saya bahawa dia dalam perjalanan ...(6)... ke rumah anaknya. Saya berjanji untuk menghantarnya pulang. Saya ...(7)... sebuah teksi yang kebetulan lalu di situ.

Setelah saya dan pak cik tiba di rumah anaknya, dia ...(8)... saya masuk ke dalam rumah. Dia ...(9)... saya segelas minuman sejuk. Kami minum bersama-sama. Dia mengucapkan terima kasih atas pertolongan saya kepadanya.

Sungguhpun rancangan untuk membeli ...(10)... sekolah dan buku-buku rujukan tidak kesampaian, namun saya berasa sungguh gembira kerana dapat membantu orang yang dalam kesusahan. Saya melangkah dengan hati yang gembira.

30

2

Page 3: BM karangan

CERITA

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Andaikan kamu dan kawan-kawan kamu sedang berkelah di sebuah hutan lipur. Semasa berkelah, salah seorang rakan kamu mengalami peristiwa yang hampir meragut nyawanya.

Ceritakan bagaimana peristiwa itu boleh berlaku kepada kawan kamu itu.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

mencadangkan

selamat

terselamat

meletakkan

bersendirian

berkelah

bergegas

seorang

mengikut

gembira

HAMPIR MENGUNDANG PADAH

Pada hari minggu yang lalu, aku, Selvam, dan Tee Khai pergi ...(1)... di Hutan Lipur Lata Kinjang. Lata Kinjang terletak kira-kira 18 kilometer dari pekan Tapah, Perak Darul Ridzuan. Kami membawa bekalan makanan, minuman, dan sepersalinan pakaian.

Setelah sampai di destinasi, kami ...(2)... barang-barang di sebuah pondok yang disediakan. Kami mandi-manda dengan ...(3)... sekali. Pada pagi itu, masih belum banyak orang yang mandi.

Selvam ...(4)... kami pergi ke tempat yang airnya agak dalam. Di tempat itu, ada papan tanda yang melarang pengunjung mandi di situ. Selvam dan Tee Khai tidak memperdulikannya. Aku tidak mahu ...(5)... mereka ke tempat tersebut.

Aku ...(6)... mandi di tempat yang airnya tidak berapa dalam dan arusnya juga tidak berapa deras. Air di tempat aku mandi hanya mencecah paras dada sahaja. Aku rasa mandi di tempat yang tohor ini lebih ...(7)... kerana aku tidak pandai berenang.

Tiba-tiba, aku terdengar suara Selvam menjerit meminta tolong. Aku ...(8)... ke arahnya, aku lihat Selvam sedang terkapai-kapai di tengah sungai. Mujurlah ada ...(9)... pemuda di situ, dia segera bertindak untuk menyelamatkan Selvam.

Selvam berasa amat bersyukur kerana ...(10)... daripada lemas di dalam sunagai itu. Dia tidak menyangka peristiwa ngeri itu akan berlaku pada dirinya. Fikirlah sebelum melakukan sesuatu... detik hati kecilku.

30

3

Page 4: BM karangan

SITUASI ATAU KEPERIHALAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Kamu telah menyertai program Lawatan Sambil Belajar ke tempat-tempat bersejarah yang dianjurkan oleh pihak sekolah kamu semasa cuti pertengahan tahun yang lalu.

Ceritakan pengalaman kamu semasa menyertai program Lawatan Sambil Belajar itu.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

peluang

makam

menikmati

berjalan

mengubati

menjamu

melihat

berangkat

tentera

sejarah

PENGALAMAN SEMASA MENYERTAI PROGRAM LAWATAN SAMBIL BELAJAR

Melancong merupakan satu daripada aktiviti yang menyeronokkan dan menghiburkan hati. Semasa aktiviti lawatan ini, kita banyak memperoleh ilmu pengetahuan yang berguna. Bak kata pepatah, banyak ...(1)... luas pengalaman.

Pada cuti pertengahan tahun yang baru lalu, saya berpeluang melawat ke negeri Melaka. Tujuan lawatan adalah untuk …(2)… kesan-kesan peninggalan sejarah penjajah di kota itu. Para pelancong juga masih boleh melihat kesan-kesan peninggalan …(3)… tersebut.

Semasa saya berada di sekitar Bandar Hilir, Melaka, saya tidak melepaskan ...(4)... untuk melawat kota “A Farmosa”. Kota ini ialah kota yang dibina oleh tentera Portugis. Kota ini pernah dijadikan kubu pertahanan ...(5)... Portugis ketika itu.

Selepas makan tengah hari, saya melawat ...(6)... pahlawan-pahlawan Melaka, antaranya adalah makan Hang Jebat. Saya juga berkesempatan melawat Perigi Hang Tuah. Mengikut cerita dan kepercayaan penduduk tempatan, air perigi ini dapat ...(7)... pelbagai jenis penyakit.

Pada sebelah malamnya, saya dan kawan-kawan pergi ke Umbai untuk …(8)… keenakan ikan bakar. Saya turun ke gigi pantai untuk menikmati keindahan malam di kota penuh sejarah ini. Semasa saya berada di sini, banyak pelancong asing yang turut menikmati keindahan malam di Melaka sambil ...(9)... selera.

Kira-kira pukul sebelas malam, saya dan peserta rombongan ...(10)... pulang. Banyak pengalaman dan pengetahuan yang saya telah peroleh. Saya juga sedar bertapa pentingnya menjaga kesan-kesan peninggalan sejarah bagi tatapan generasi muda akan datang.

30

4

Page 5: BM karangan

SITUASI ATAU KEPERIHALAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Pada cuti persekolahan penggal yang lepas, kamu telah menyertai program gotong-royong membersihkan kawasan tempat tinggal kamu dan persekitarannya.

Ceritakan suasana semasa program gotong-royong itu berjalan. Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

kumpulan

sibuk

berkumpul

kerja

bersatu

ikatan

balai

kelihatan

sempena

menjayakan

PROGRAM GOTONG-ROYONG DI TEMPAT SAYA

Pada hari minggu yang lalu saya, bapa saya, dan kira-kira lima puluh orang penduduk kampung telah menyertai program gotong-royong. Gotong-royong ini diadakan ...(1)... Sambutan Bulan Kemerdekaan Malaysia pada tahun ini.

Tepat pada pukul lapan pagi, berpuluh-puluh orang penduduk kampung sudah ...(2)... di luar balai raya. Mereka membawa bersama-sama peralatan yang sesuai untuk ...(3)... aktiviti gotong-royong. Ada yang membawa cangkul, sabit, parang, dan pongkis.

Kami diagih-agihkan kepada beberapa ...(4)... kecil. Tujuannya adalah untuk memudahkan kerja-kerja pembersihan dijalankan dengan lebih teratur. Antara kawasan yang dibersihkan termasuklah taman permainan, surau, parit, dan ...(5)... raya.

Pada masa yang sama, kaum wanita ...(6)... menyediakan makanan dan minuman di perkarangan balai raya. Pelbagai jenis juadah disediakan oleh mereka. Mereka kelihatan ...(7)... hati menjayakan program gotong-royong ini.

Kira-kira pukul 11.30 pagi, semua ...(8)... pembersihan telah pun selesai. Petugas-petugas telah berkumpul semula di balai raya untuk menjamu selera. Walaupun ...(9)... letih, namun mereka menunjukkan kemesraan dan suasana muhibah.

Saya berpendapat, kerja yang dijalankan secara gotong-royong mampu menjalin ...(10)... silaturahim penduduk setempat. Di samping itu, penerapan nilai-nilai murni dapat dipraktikkan. Malahan, semangat kejiranan juga dapat diperkasakan.

30

5

Page 6: BM karangan

SITUASI ATAU KEPERIHALAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Kamu telah terpilih mewakili sekolah dalam pertandingan Bercerita Bahasa Melayu peringkat daerah.

Ceritakan pengalaman kamu semasa menyertai pertandingan tersebut.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

tekad

menemani

terlupa

penonton

pentas

debaran

lancar

mewakili

gugup

berasa

PENGALAMAN SEMASA MENYERTAI PERTANDINGAN BERCERITA

Saya berasa gembira kerana terpilih untuk ...(1)... sekolah dalam pertandingan Bercerita Bahasa Melayu peringkat daerah. Setiap hari saya berlatih dengan bersungguh-sungguh. Cikgu, kawan-kawan, dan ibu bapa saya memberi perangsang kepada saya.

Pada hari pertandingan, saya …(2)… gementar. Tambahan pula, inilah kali pertama saya menyertai pertandingan bercerita. Cikgu Jamaliah, guru yang …(3)… saya sentiasa memberikan perangsang dan semangat.

Semasa saya naik ke atas ...(4)... untuk menyampaikan cerita tersebut, saya berasa gugup. Hal ini demikian kerana saya terpaksa berhadapan dengan ...(5)... yang banyak. Ratusan mata bertumpu kepada saya. Bukan mudah untuk bercakap di khalayak ramai.

Namun begitu, saya menguatkan ...(6)... dan semangat. Berbekalkan kata-kata perangsang daripada Cikgu Jamaliah, akhirnya saya dapat menghilangkan perasaan ...(7)... dan darah gemuruh itu. Saya berjaya mengawal perasaan saya sendiri.

Dalam pada itu, saya dapat menyampaikan isi cerita saya dengan ...(8)... dan bertenaga. Walaupun ada kalanya saya ...(9)... akan fakta-faktanya, namun kelemahan itu dapat diatasi juga.

Setelah selesai pertandingan, semua peserta berdebar-debar menanti keputusan. Masa yang kami tunggu-tunggu telah tiba, ...(10)... makin memuncak. Apabila nama saya diumumkan sebagai johan, saya terpaku kerana tidak menyangka saya akan memenangi pertandingan itu.

30

6

Page 7: BM karangan

FAKTA

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Bersukan merupakan satu daripada aktiviti riadah yang sesuai dilakukan oleh semua peringkat umur, tidak kira lelaki mahupun wanita.

Bincangkan kebaikan yang boleh diperoleh daripada aktiviti bersukan.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

kemudahan

terjebak

cergas

membentuk

semangat

harian

kegiatan

diingini

penting

lemah

BERSUKAN MENJAMIN KESIHATAN

Bersukan merupakan satu daripada kegiatan yang ...(1)... dalam kehidupan kita. Badan yang sihat terhasil daripada kerajinan kita bersukan. Jika kita tidak bersukan, kita akan lemah dan mudah dihinggapi oleh pelbagai penyakit.

Bersukan ada beraneka jenis. Antara ...(2)... sukan ialah olahraga, renang, bola jaring, bola sepak, berjoging, berjalan kaki, dan sebagainya. Anggota tubuh badan kita akan menjadi ...(3)... dan kuat dengan bersukan.

Pada zaman saiber yang semakin canggih ini, banyak ...(4)... telah tersedia. Hal ini mengakibatkan orang malas untuk bersukan. Tabiat ini tidak baik. Sikap ini akan memudaratkan diri kita. Badan kita akan menjadi ...(5)... dan mudah terkena penyakit.

Menerusi kegiatan sukan juga, kita dapat ...(6)... sifat-sifat yang mulia seperti sabar, bekerjasama, bertolak ansur, dan ...(7)... ingin berjaya. Malah, dengan bersukan juga dapat mewujudkan keharmonian dan perpaduan antara kaum di negara kita.

Selain membentuk sikap mulia, sukan juga dapat menghindarkan diri daripada ...(8)... dalam gejala yang tidak ...(9)... seperti mencuri, melepak, dan menagih dadah. Gejala sosial seperti inilah yang akan merosakkan diri kita terutamanya muda-mudi.

Oleh itu, kita hendaklah menjadikan sukan sebagai satu daripada aktiviti ...(10)... kita. Dengan bersukan, kita memperoleh kehidupan yang sihat dan sejahtera. Badan sihat otak cerdas.

30

7

Page 8: BM karangan

FAKTA

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Tulis suatu karangan yang bertajuk “Pusat Sumber Gedung Ilmu”.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

diasuh

diperoleh

dimanfaatkan

khazanah

meneroka

ruang

rujukan

selesa

proses

bantu

PUSAT SUMBER GEDUNG ILMU

Pusat sumber terdapat di semua sekolah. Peranan pusat sumber amat besar dalam membantu melicinkan ...(1)... pengajaran dan pembelajaran. Di dalam pusat sumber terkumpul pelbagai jenis bahan bacaan seperti novel, fiksyen, dan sejarah.

Pelbagai maklumat boleh ...(2)... di pusat sumber. Murid-murid juga boleh meminjam buku-buku tertentu sebagai rujukan tambahan. Mengulang kaji pelajaran lebih ...(3)... di pusat sumber kerana bahan rujukan ada di sekeliling kita.

Pusat sumber ada menyediakan ...(4)... untuk perbincangan. Perbincangan adalah satu daripada cara perkongsian pintar maklumat yang amat berkesan. Semasa perbincangan juga murid-murid ...(5)... berkomunikasi lisan secara ilmiah.

Selain daripada itu, pusat sumber juga menyediakan perkhidmatan audio visual. Alat bantu ini boleh ...(6)... dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. Peralatan yang canggih dapat membantu menarik minat murid-murid untuk ...(7)... ilmu.

Guru-guru pula boleh menggunakan pusat sumber sebagai tempat ...(8)... bagi mendapatkan pelbagai bahan pengajaran yang terkini. Alat ...(9)... mengajar seperti carta, kad imbasan, video, dan slaid disimpan di pusat sumber.

Pusat sumber merupakan sebuah gedung yang sarat dengan ...(10)... ilmu yang perlu didampingi. Manfaatkanlah pusat sumber sebagai ejen pencetus minda gemilang. Jadikanlah pusat sumber sebagai sahabat setia anda.

30

8

Page 9: BM karangan

FAKTA

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Masa lapang seseorang boleh diisi dengan pelbagai aktiviti yang berfaedah, satu daripadanya ialah berkebun. Tuliskan faedah-faedah berkebun.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

melepak

menambah

pengalaman

menampung

aktiviti

menyihatkan

diperoleh

kebaikan

dibahagikan

melakukan

FAEDAH-FAEDAH BERKEBUN

Pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan pada waktu lapang. Satu daripada aktivitinya ialah berkebun. Berkebun pula boleh ...(1)... kepada beberapa kategori. Antaranya ialah berkebun sayur-sayuran atau berkebun bunga.

Berkebun boleh mendatangkan banyak faedah kepada kita. Berkebun juga boleh ...(2)... badan. Semasa menjalankan ...(3)... berkebun, badan kita akan berpeluh dan ini baik untuk kesihatan mental dan fizikal.

Di samping itu, berkebun dapat menghindarkan kita daripada ...(4)... perkara yang tidak berfaedah. Kita terhindar daripada aktiviti ...(5)..., berpeleseran, dan aktiviti yang kurang sihat. Masa senggang kita tidak terbuang begitu sahaja.

Pengetahuan dan ...(6)... kita akan bertambah dengan berkebun. Kita dapat mengetahui pelbagai teknik dalam bidang pertanian. Ini boleh ...(7)... melalui kerja-kerja membuat batas, menabur baja, dan menanam anak benih.

Selain itu, berkebun juga boleh ...(8)... ekonomi kita. Apabila tanaman kita mengeluarkan hasil yang banyak, kita boleh menjualnya. Hasil jualan boleh digunakan untuk …(9)… perbelanjaan harian atau disimpan sebahagiannya.

Sebagai kesimpulan, berkebun memang mendatangkan banyak ...(10)... kepada kita. Oleh itu, jadikanlah aktiviti berkebun sebagai salah satu cara mengisi masa lapang dengan berfaedah.

30

9

Page 10: BM karangan

PERIBAHASA (BENTUK CERITA)

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Tuliskan suatu karangan berdasarkan peribahasa ‘Bagai Aur dengan Tebing’.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilih jawapan yang betul.

berat

berbincang

impian

keyakinan

menghadapi

menafikan

dikongsi

amalan

cerdas

kerumitan

BAGAI AUR DENGAN TEBING

Peribahasa ‘bagai aur dengan tebing’ bermaksud saling menolong antara satu dengan yang lain. Peribahasa ini boleh dijadikan ...(1)... dalam kehidupan seharian. Amalan tolong-menolong ini juga dapat mewujudkan suasana muhibah dalam masyarakat.

Jika kita berpegang dan mengamalkan peribahasa ini, sebarang masalah dan ...(2)... yang timbul dapat diselesaikan dengan mudah. Kerja yang ...(3)... akan menjadi ringan, perkara yang susah akan menjadi mudah. Impian akan menjadi kenyataan.

Dua orang sahabat tinggal di sebuah taman perumahan. Persahabatan mereka begitu intim, segala masalah dalam pelajaran ...(4)... bersama. Kedua-duanya tidak kedekut ilmu. Mereka saling membantu jika menghadapi masalah. Gembira sama gembira, enak sama dirasa. Berjaya adalah ...(5)... mereka.

Mereka sering menghabiskan masa dengan ...(6)... dan mengulang kaji pelajaran. Walaupun kedua-duanya ulat buku tetapi mereka juga gemar bermain badminton. Kesihatan amat perlu kerana minda yang ...(7)... datangnya dari badan yang cergas.

Persediaan dua orang sahabat ini bagi ...(8)... UPSR sudah cukup mantap. Semasa menduduki perepiksaan, mereka menjawab semua soalan dengan tenang dan penuh ...(9).... Apabila keputusan UPSR diumumkan, kedua-duanya telah berjaya dengan cemerlang. Mereka berjaya memperoleh 5A.

Kesimpulannya, peribahasa ‘bagai aur dengan tebing’ telah membuktikan kepada kita bahawa konsep kerjasama telah membuahkan kejayaan. Kita juga tidak dapat ...(10)... bahawa peribahasa ‘bagai aur dengan tebing’ ini boleh dijadikan panduan dalam kehidupan dan seharusnya dijadikan ikutan.

30

10

Page 11: BM karangan

PERIBAHASA (BENTUK CERITA)

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Tuliskan suatu karangan cerita berdasarkan peribahasa “Sesal Dahulu Pendapatan, Sesal Kemudian Tidak Berguna”.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

belajar

menjadi

menyuntik

bijak

video

berasa

dicipta

perahu

berfikir

menyesal

SESAL DAHULU PENDAPATAN, SESAL KEMUDIAN TIDAK BERGUNA

Peribahasa ialah satu rangkai kata yang mempunyai bahasa yang indah dan menarik. Peribahasa dihasilkan bertujuan untuk ...(1)... nasihat, membimbing, dan menyindir. Peribahasa juga membawa unsur-unsur pengajaran atau didaktik.

Antara beribu-ribu peribahasa yang ...(2)... ialah “sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna”. Peribahasa ini membawa maksud jika kita ingin melakukan sesuatu, kita hendaklah berfikir terlebih dahulu tentang baik dan buruknya supaya kita tidak ...(3)... jika berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini pada hari kemudian.

Sebagai contoh, Ali sangat malas ...(4)..., semua kerja sekolahnya tidak selesai. Setiap hari, dia bermain permainan ...(5)... dan menonton cerita kartun. Semasa ujian, dia tidak dapat menjawab soalan. Dia tidak mengetahui jawapan yang tepat.

Ali gagal dalam peperiksaan. Dia ...(6)... malu pada kawan-kawannya. Dia menyesal kerana tidak mendengar nasihat guru dan ibu bapanya. Namun, segalanya telah terjadi, nasi sudah ...(7)... bubur. Ali tidak boleh berbuat apa-apa lagi.

Benarlah kata peribahasa Melayu “sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna”. Kita mesti berhati-hati dan …(8)… terlebih dahulu sebelum membuat sesuatu. Terlajak …(9)… boleh diundur, terlanjur perbuatan buruk padahnya.

Kesimpulannya, peribahasa “sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna” mampu mengingatkan kita bahawa sememangnya orang-orang tua dahulu ...(10)... membandingkan sesuatu yang ada di alam fana ini dengan diri manusia.

30

11

Page 12: BM karangan

PERIBAHASA (BENTUK CERITA)

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Tuliskan suatu karangan berdasarkan peribahasa “Di mana Ada Kemahuan, Di situ Ada Jalan”..

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

berusaha

meneroka

disingkir

ikhtiar

sinonim

bersemangat

dilakukan

berusaha

landasan

memastikan

DI MANA ADA KEMAHUAN, DI SITU ADA JALAN

“Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan” peribahasa ini bermaksud, jika kita mahu melakukan sesuatu, walau bagaimana sukar sekalipun pekerjaan itu, kita tetap ...(1)... untuk melaksanakannya. Peribahasa ini ...(2)... dengan peribahasa “hendak seribu daya, tak nak seribu dalih”. Contohnya, jika seseorang itu mahu akan sesuatu maka dia perlu berusaha sedaya upaya untuk mendapatkannya. Bukan setakat berusaha tetapi ...(3)... kejayaan menjadi miliknya.

Begitu juga halnya jika seseorang murid itu gagal dalam peperiksaan. Dia mesti …(4)… dengan lebih gigih dan tabah. Kegigihan dan ketabahan usahanya itulah yang akan menjanjikan kejayaan buat dirinya. Sepatutnya kegagalan itu dijadikan ...(5)... dan motivasi bagi mencipta kejayaan pada masa hadapan. Sebenarnya, kepayahan dan kegagalan masa lalu juga dapat dijadikan penggerak untuk …(6)… puncak kejayaan. Oleh itu, kita tidak seharusnya cepat berputus asa. Usaha dan …(7)… yang maksimum tentunya dapat merealitikan fantasi.

Sehubungan dengan itu, seseorang yang benar-benar mahu menebus sesuatu kegagalan, akan melakukan pelbagai usaha dan ikhtiar. Jika dia kurang ...(8)..., maka berbagai-bagai alasan akan diberikan. Untuk berjaya, segala alasan mesti ...(9)..., usaha dan ikhtiar perlu diteruskan. Kesimpulannya, peribahasa “di mana ada kemahuan, di situ ada jalan” mampu mengingatkan kita bahawa sesuatu pekerjaan yang sukar akan berhasil jika ...(10)... dengan bersungguh-sungguh. Usaha yang gigih, pasti menjanjikan kejayaan.

30

12

Page 13: BM karangan

SURAT KIRIMAN TIDAK RASMI

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Pada cuti penggal yang lalu, anda berpeluang melawat tempat-tempat yang menarik di Cameron Highlands. Anda ingin menceritakan pengalaman percutian anda itu kepada salah seorang rakan anda.

Tulis sepucuk surat kepada rakan anda itu untuk menceritakan percutian anda itu kepadanya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilih jawapan yang betul.

gembira

percutian

melawat

bungkus

menarik

berada

berjumpa

diingati

berasa

menyambut

PENGALAMAN BERCUTI DI CAMERON HIGHLANDS

No. 36, Jalan Bunga Raya, Taman Intan Emas, 43300 Balakong, Selangor Darul Ehsan.

7 Januari 2006.

Ke hadapan sahabatku Norhamdan yang ...(1)... selalu, semoga saudara sekeluarga berada dalam keadaan sihat sejahtera. Saya dan keluarga saya di sini sihat wal afiat.

Saudara,

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan selamat ...(2)... Tahun Baru 2006. Apa azam saudara pada tahun ini? Isi surat saya kali ini mengandungi cerita tentang pengalaman ...(3)... saya dan keluarga saya di Cameron Highlands pada cuti hujung tahun yang lalu.

Saya menginap di sebuah hotel di Brincang selama dua malam. Semasa …(4)… di sana, saya telah berkunjung ke beberapa tempat menarik. Saya berpeluang …(5)… ladang teh, Taman Ros, Taman Kaktus, Ladang Strawberi, ladang limau, ladang bunga, kebun sayur-sayuran dan Hutan Lipur Tanah Rata.

Tempat yang paling ...(6)... hati saya ialah Ladang Strawberi. Di situ saya berpeluang memetik sendiri buah strawberi yang segar. Saya membeli beberap …(7)… buah strawberi untuk dibawa pulang.

Cuaca di Tanah Tinggi Cameron Highlands sejuk. Saya …(8)… seolah-olah saya berada di luar negara yang beriklim sejuk. Saya begitu ...(9)... dapat bercuti di sana.

Setakat ini sahaja yang dapat saya tulis untuk tatapan saudara. Semoga dipanjangkan usia kita agar dapat ...(10)... lagi. Sekian, terima kasih.

Saya yang benar,

Shahidan FirdausShahidan FirdausShahidan FirdausShahidan Firdaus

13

Page 14: BM karangan

SURAT KIRIMAN TIDAK RASMI

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Andaikan bahawa rakan kamu memenangi tempat pertama dalam pertandingan mengarang cerita kanak-kanak di peringkat kebangsaan sempena sambutan Hari Guru pada tahun ini.

Tulis sepucuk surat kepada rakan kamu itu untuk menyampaikan ucapan tahniah kepadanya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

kejayaan

membaca

sedih

sempena

bidang

kagum

berazam

diselitkan

salam

diingati

SURAT MENYATAKAN UCAPAN TAHNIAH

No. 5, Jalan Budi 1, 25/21A, Taman Sri Muda, 46000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.

12 Januari 2006.

Menemui sahabatku Alia Farhana yang ...(1)... selalu, semoga saudari berada dalam keadaan sihat sejahtera. Saya dan keluarga saya di sini sihat wal afiat.

Saudari,

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan tahniah atas ...(2)... cemerlang saudari memenangi tempat pertama dalam pertandingan mengarang cerita kanak-kanak peringkat kebangsaan ...(3)... sambutan Hari Guru pada tahun ini. Saya mengetahui berita ini melalui akhbar Berita Harian.

Sebenarnya, kemenangan saudari sudah saya jangkakan. Saya sudah …(4)… esei saudari dalam majalah Mekar. Esei itu sungguh menarik dan mencuit hati. Jalan ceritanya ada …(5)… babak humor dan saspens.

Sesungguhnya, saya ...(6)... akan hasil penulisan saudari yang bertajuk “Tekal Menempuh Hidup”. Bergenang air mata saya tatkala melalui babak-babak yang ...(7)... dan menyayat hati.

Saya senantiasa mendoakan agar saudari terus bergiat dalam …(8)… penulisan ini. Saya ...(9)... untuk mencontohi kejayaan saudari suatu hari nanti.

Sekian sahaja buat kali ini. Sampaikan ...(10)... saya kepada keluarga saudari.

Saya yang benar,

NurliyanaHusnaNurliyanaHusnaNurliyanaHusnaNurliyanaHusna

14

Page 15: BM karangan

SURAT KIRIMAN TIDAK RASMI

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Kawan telah menerima hadiah daripada seorang kawan kamu yang telah berpindah sekolah. Hadiah itu adalah sempena ulang tahun kelahiran kamu baru-baru ini.

Tulis sepucuk surat untuk menyatakan terima kasih kamu kepadanya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

menulis

kekal

menjalin

setahun

tatapan

menerima

menarik

tercatat

tatkala

semoga

SURAT MENYATAKAN UCAPAN TERIMA KASIH

105A, Taman Permai Jaya, 36000 Teluk Intan, Perak Darul Ridzuan.

14 MAC 2006.

Ke hadapan sahabatku Hazirah yang berada di Taman Medan, Petaling Jaya. Apa khabar saudari sekarang? Saya dan seisi keluarga di sini, sihat-sihat sahaja. Harapan saya, ...(1)... saudari juga dalam situasi yang menggembirakan.

Tujuan saya ...(2)... surat ini adalah untuk mengucapkan terima kasih kepada saudari kerana hadiah yang saudari kirimkan tempoh hari. Saya berasa amat gembira ...(3)... hadiah tersebut.

Saudari masih ingat akan tarikh lahir saya walaupun sudah hampir …(4)… kita berpisah. Saya juga berdoa semoga persahabatan kita akan …(5)… untuk selama-lamanya. Bak kata pepatah, “biar jauh di mata tetapi dekat di hati”.

Novel yang saudari hadiahkan itu sangat …(6)… ceritanya. Jalan ceritanya pula ada diselitkan unsur saspens, humor, seram, dan sedih. Saya sungguh terhibur ...(7)... meniti baris-baris ayat dalam novel itu. Apabila saya berada di babak-babak lucu, saya ketawa sendirian.

Cogan kata “Kenang Daku Dalam Doamu” yang ...(8)... pada buku novel tersebut sungguh dalam pengertiannya. Saya akan jadikan cogan kata itu sebagai mutiara kata yang akan ...(9)... persahabatan kita hingga ke akhir hayat. Semoga persahabatan ini akan berkekalan.

Setakat ini dahulu yang dapat saya coretkan buat ...(10)... saudari. Akhir kata, sambutlah salam mesra untuk saudari sekeluarga di sana.

Sekian, terima kasih.

Saya yang ikhlas,

Nur FadhilahNur FadhilahNur FadhilahNur Fadhilah

15

Page 16: BM karangan

SURAT KIRIMAN RASMI

Kawasan tempat tinggal anda sering mengalami gangguan bekalan air. Anda sebagai pengguna berasa kurang puas hati dengan perkhidmatan yang diberikan. Anda hendak membuat aduan tentang masalah tersebut. Tulis sepucuk surat aduan kepada pihak yang bertanggungjawab tentang masalah gangguan bekalan air itu.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

berlaku

ucapkan

gangguan

bimbang

aktiviti

mengatasi

sering

berharap

rendah

puncak

SURAT GANGGUAN BEKALAN AIR BERSIH

305, Blok Persiaran Damai, Jalan Cenderawasih 6/8A, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya.

Pengurus Syarikat Air Bersih Selangor, Cawangan Petaling Jaya, Jalan Tuanku Abdul Rahman, 46050 Petaling Jaya. 5 Januari 2006.

Tuan,

Aduan Gangguan Bekalan Air Bersih di Kawasan Pangsapuri Seri Perdana

Saya mewakili penduduk pangsapuri Seri Perdana, Kota Damansara ingin membuat pengaduan tentang masalah gangguan bekalan air bersih dan tekanan air yang rendah sering ...(1)... di kawasan kediaman kami sejak akhir-akhir ini.

2. Masalah ketiadaan bekalan air bersih ...(2)... berlaku di sini sejak tiga minggu yang lalu. Keadaan ini telah menimbulkan kesukaran kepada para penduduk untuk melakukan ...(3)... seharian seperti mandi, membasuh, dan memasak.

3. Tekanan air yang sangat ...(4)... juga menyebabkan penghuni di tingkat atas pangsapuri ini sukar untuk mendapatkan air. Air yang mengalir terlalu kecil dan sangat sedikit. Pada masa-masa tertentu air langsung tidak mengalir, terutamanya ketika air digunakan secara ...(5)... waktu pagi.

4. Selain itu, setiap kali selepas berlakunya ...(6)... bekalan air, kami mendapati bahawa air yang disalurkan tidak bersih, keruh, dan berkeladak. Justeru itu, kami berasa ...(7)... penggunaan air tersebut akan menjejaskan kesihatan penduduk di sini.

5. Sehubungan dengan itu, kami ...(8)... agar pihak tuan dapat mengambil tindakan yang sewajarnya untuk ...(9)... masalah ini. Kami berharap agar masalah ini akan segera berakhir.

Atas kerjasama daripada pihak tuan, kami ...(10)... terima kasih. Sekian.

Saya yang benar,

Samsuri KamaruddinSamsuri KamaruddinSamsuri KamaruddinSamsuri Kamaruddin (SHAMSURI BIN KAMARUDDIN) Wakil Penduduk Pangsapuri Seri Perdana, Kota Damansara, Petaling Jaya.

16

Page 17: BM karangan

SURAT KIRIMAN RASMI

Kelas kamu menghadapi masalah kerosakan lampu dan kipas angin. Selaku ketua kelas, kamu dikehendaki menulis surat kepada Guru Besar untuk memberitahu masalah tersebut.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

sejak

suasana

segala

ucapan

cuaca

aduan

tindakan

segera

keadaan

lampu

SURAT ADUAN KEROSAKAN LAMPU DAN KIPAS

Ketua Kelas. Tahun Enam Bestari, SK Sungai Tungku, 36000 TELUK INTAN.

Guru Besar, SK Sungai Tungku, 36000 TELUK INTAN. 14 Januari 2006.

Tuan,

ADUAN KEROSAKAN LAMPU DAN KIPAS

Dengan ...(1)... hormatnya, saya merujuk perkara di atas.

2. Saya mewakili murid-murid Tahun Enam Bestari ingin mengemukakan satu …(2)…. Aduan saya ialah tentang kerosakan …(3)… dan kipas angin di kelas kami.

3. Untuk pengetahuan tuan, kerosakan ini berlaku ...(4)... awal tahun. Perkara ini telah menimbulkan ...(5)... kelas yang kurang selesa. Perkara ini amat dirasai pada awal pagi dan pada waktu tengah hari.

4. Lampu yang rosak menyukarkan kami belajar ketika …(6)… mendung. Kipas angin yang tidak berfungsi pula menyebabkan …(7)… dan iklim di dalam kelas yang kurang selesa. Tambahan pula, perkara ini akan mengganggu tumpuan kami semasa belajar.

5. Harapan saya agak pihak sekolah dapat mengambil ...(8)... yang sewajarnya. Semoga kesulitan yang kami alami, akan ...(9)... berakhir.

Kerjasama dan perhatian pihak tuan, didahului dengan ...(10)... terima kasih. Sekian. Saya yang benar,

RizalmanRizalmanRizalmanRizalman (RIZALMAN BIN KHUSAIRI) Ketua Kelas, Tahun Enam Bestari.

17

Page 18: BM karangan

SURAT KIRIMAN RASMI

Pasukan lari berganti-ganti sekolah kamu diundang untuk menyertai sukan tahunan di sebuah sekolah. Sebagai Setiausaha Persatuan Olahraga, tulis sepucuk surat untuk menyatakan persetujuan menyertai acara tersebut.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

menerima

pasukan

temasya

ucapkan

mampu

perkara

lumba

menyertai

bertanding

kejohanan

SURAT PERSETUJUAN MENYERTAI ACARA LARI BERGANTI-GANTI

Sekolah Kebangsaan Dato’ Sagor, 36800 Kampong Gajah, PERAK DARUL RIDZUAN.

Guru Besar, Sekolah Kebangsaan Changkat Lada, 36800 KAMPONG GAJAH.

21 Februari 2006.

Tuan,

Persetujuan Menyertai Acara Lari Berganti-ganti Antara Sekolah

Dengan segala hormatnya, saya merujuk ...(1)... di atas.

2. Sukacita dimaklumkan bahawa surat tuan telah diterima. Ribuan terima kasih saya …(2)… atas undangan untuk …(3)… Kejohanan Sukan Tahunan Kali Ke-21 pada tahun ini.

3. Sehubungan dengan itu, kami dengan rasa besar hati ...(4)... undangan tersebut. Kami akan menyertai ...(5)... olahraga pada 24 Februari 2005 itu nanti.

4. Sekolah kami akan diwakili oleh dua ...(6)... bawah umur 12 tahun. Kami juga akan menghantar pasukan bagi kategori lelaki dan perempuan. Kedua-dua pasukan tersebut akan ...(7)... dalam acara 4 x 100 meter ...(8)... lari berganti-ganti.

5. Kami berharap agar penyertaan pasukan kami dapat memeriahkan ...(9)... sukan sekolah tuan. Justeru, diharapkan kejohanan ini …(10)… melahirkan bakat-bakat baharu yang berpotensi.

Sekian, terima kasih.

Saya yang menjalankan tugas,

Aiman Shamsuddin (AIMAN BIN SHAMSUDDIN) Setiausaha Persatuan Olahraga, Sekolah Kebangsaan Dato’ Sagor.

18

Page 19: BM karangan

CATATAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Kamu sekeluarga telah menghadiri majlis kenduri perkahwinan sepupu kamu. Catatkan beberapa peristiwa yang menarik semasa menghadiri majlis tersebut.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

menjadikan

pengantin

paluan

perjalanan

kelihatan

disambut

kenduri

hidangan

membekalkan

membantu

CATATAN SEMASA MENGHADIRI MAJLIS KENDURI KAHWIN

SABTU, 28 JANUARI 2006

6.00 pagi Saya bangun lebih awal kerana hendak pergi ke Taman Medan, Petaling Jaya. Pada hari ini, pak long saya akan melangsungkan …(1)... perkahwinan anak perempuan sulungnya. Selepas mandi dan bersarapan, saya dan keluarga saya bersiap-siap untuk bertolak ke destinasi.

7.30 pagi Tepat pada pukul 7.30 pagi, kami bertolak ke Petaling Jaya. Cuaca cerah pada pagi itu. Keadaan jalan raya yang kurang sibuk ...(2)... perjalanan ke rumah pak cik menyeronokkan. Sepanjang ...(3)... kami melalui beberapa buah pekan, antaranya ialah Sebak Bernam, Tanjung Karang, Kuala Selangor dan Meru.

11.00 pagi Kami tiba di Taman Medan. Kami …(4)… oleh Pak Cik Hamdan dengan penuh kegembiraan. Kami berbual-bual dengan Pak Cik Hamdan dan Mak Cik Halimah. Kemudian, kami ke bilik …(5)… untuk memberi hadiah kepada sepupu saya, Kakak Norhayati.

12.00 tengah hari Para jemputan telah membanjiri ...(6)... tetamu. Saya dan saudara mara yang lain turut membantu melayan para tetamu yang hadir. Saya mengangkat ...(7)... untuk para tetamu dan jemputan yang hadir dalam majlis itu. Para jemputan juga dihadiahi bunga telur yang berwarna-warni.

2.00 petang Rombongan pengantin lelaki tiba. Pengantin lelaki diarak dengan ....(8)... kompang. Kemudian, kedua-dua pengantin menikmati hidangan “Makan Beradab” bersama-sama keluarga terdekat. Kakak Norhayati dan suaminya ...(9)... sama cantik dan sama padan seperti pinang dibelah dua.

5.00 petang Kami bersalam-salaman dengan Pak Cik Hamdan sekeluarga sebelum bertolak pulang. Mak Cik Halimah ...(10)... lauk-pauk dan bunga telur kepada kami. Kakak Norhayati dan suaminya memberitahu kami bahawa mereka akan bertandang ke rumah kami pada minggu hadapan.

30

19

Page 20: BM karangan

CATATAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Sekolah kamu telah mengadakan sambutan Hari Guru. Tulislah catatan lengkap tentang aktiviti sambutan Hari Guru yang dijalankan pada hari tersebut.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

perutusan

sambutan

ucapan

jamuan

drama

cerah

sukaneka

juadah

antara

dimulakan

CATATAN SAMBUTAN HARI GURU 2005

JUMAAT, 20 MEI 2005

7.45 pagi Semua warga sekolah berkumpul di dataran kejat bagi meraikan sambutan Hari Guru 2005. Semuanya kelihatan ceria. Cuaca juga …(1)… pada hari itu.

8.00 pagi Acara dimulakan dengan ...(2)... daripada Guru Besar. Diikuti Cikgu Azman membaca perutusan Yang Berhormat Menteri Pelajaran. Selepas itu, Cikgu Lim pula membaca ...(3)... Datuk Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia. Utusan Ketua Pengarah Pelajaran Perak pula dibacakan oleh Puan Rohaya Karim

8.45 pagi Sukaneka ...(4)... dengan acara meniup belon. Seterusnya acara lari bawa lilin dan lari kasut gergasi pula dijalankan. Perlawanan bola jaring turut diadakan ...(5)... murid dan guru.

9.45 pagi Persembahan …(6)… Hari Guru 2005 dimulakan. Antara persembahannya ialah murid-murid tahun tiga menyanyikan dua buah lagu nasyid. Murid-murid tahun enam pula mempersembahkan …(7)… yang berjudul “Guru Agung”.

11.00 pagi Majlis berhenti rehat, kami menikmati ...(8)... yang disediakan. Kami makan bersama-sama guru, kaki tangan sekolah, dan anggota PIBG yang hadir. Pelbagai jenis kuih turut dihidangkan. Semua ...(9)... yang tersedia membuka selera kami.

11.45 pagi Upacara penyampaian hadiah acara …(10)… mengakhiri sambutan Hari Guru pada tahun ini. Hadiah disampaikan oleh Yang Dipertua PIBG, Encik Adnan bin Haji Abu.

30

20

Page 21: BM karangan

CATATAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Sekolah kamu telah dipilih menjadi tuan rumah pertandingan mendeklamasikan sajak peringkat daerah. Tuliskan catatan lengkap tentang perjalanan pertandingan mendeklamasikan sajak tersebut.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

bertumpu

peserta

mendapat

bangga

menerangkan

dinobatkan

menikmati

mengambil

ditonjolkan

kehadiran

CATATAN PERTANDINGAN MENDEKLAMASIKAN SAJAK

SABTU, 22 APRIL 2006

8.00 pagi Murid-murid mula memenuhi dewan. Guru Besar, guru-guru dan Yang Dipertua PIBG serta para peserta masuk ke dalam dewan. Para hakim sudah …(1)... tempat. Pegawai Pendidikan Daerah Shah Alam juga tiba untuk merasmikan majlis hari itu.

8.20 pagi Aku selaku Pengerusi Persatuan Bahasa dan Budaya mengalu-alukan ...(2)... para jemputan. Ketua hakim ...(3)... syarat-syarat pertandingan. Sistem pengadilan pula dinilai berdasarkan aspek kesesuaian tema, kelancaran, dan gaya persembahan.

8.45 pagi Semua yang hadir …(4)… ke tempat pertandingan. Pertandingan bermula, seramai 30 peserta akan mengambil bahagian. Pelbagai gaya dan aksi dipersembahkan. Ada antara …(5)… yang menyampaikan sajak dengan penuh bersemangat.

11.30 pagi Pengerusi Majlis Guru Besar (MGB) Daerah Shah Alam menyampaikan ucapan penutup. Beliau ...(6)... dan berpuas hati dengan bakat yang ...(7)... pada pertandingan kali ini. Sementara itu, peserta-peserta pertandingan menanti keputusan dengan penuh debaran.

11.45 pagi Keputusan diumumkan. Fadzli bin Shamsuri ....(8)... sebagai juara mendeklamasikan sajak. Siti Azlina binti Ahmad ...(9)... tempat kedua dan Mohd Zaki bin Zainuddin di tempat ketiga. Hadiah disampaikan oleh Pengerusi MGB Daerah Shah Alam, Tuan Haji Sharifuddin bin Masruni.

11.55 pagi Majlis bersurai. Tetamu dijemput ...(10)... jamuan di bilik khas. Guru Besar menepuk-nepuk bahuku. Beliau berpuas hati dengan tanggungjawab yang telah aku laksanakan. Guru penasihat persatuan tersenyum memerhatikan telatah kami.

30

21

Page 22: BM karangan

BERITA

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Majlis sambutan Hari Keluarga telah diadakan di tempat kamu. Sebagai pemberita, kamu diminta menulis berita tentang hari tersebut untuk disiarkan dalam sebuah akhbar tempatan.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

memenangi

mengadakan

menganyam

diperuntukkan

mengeratkan

mengukur

merancang

memeriahkan

menjalin

mengutip

SAMBUTAN HARI KELUARGA

KEMAMAN, 18 Februari 2006 – Sempena ulang tahun penubuhan Dewan Serbaguna Kemaman, penduduk di kawasan itu ...(1)... Hari Keluarga. Hari Keluarga itu diadakan di padang bola sepak, bersebelahan dengan dewan tersebut. Acara sambutan bermula dari pukul 8.00 pagi hingga dan tamat pada pukul 12.30 tengah hari.

Tujuan Hari Keluarga tersebut diadakan adalah untuk ...(2)... hubungan antara penduduk tempatan. Semua kaum terlibat menjayakan program Hari Keluarga ini. Penglibatan semua kaum ini dapat ...(3)... semangat perpaduan dan semangat kejiranan.

Pelbagai acara diadakan untuk ...(4)... lagi hari tersebut. Acara untuk kanak-kanak ialah ...(5)... wang syiling dalam tepung, makan buah epal dan berjalan dengan menggunakan kasut tempurung kelapa. Semua yang terlibat dalam pertandingan itu berusahabersungguh-sungguh untuk merebut gelaran juara.

Para remaja pula menyertai acara memancing, …(6)… ketupat dan lumba basikal. Bagi orang dewasa pula, mereka menyertai acara tarik tali, …(7)… kelapa dan membelah kayu getah. Semua acara yang dipertandingkan mendapat sambutan yang sungguh baik.

Setelah selesai aktiviti sukan, cabutan nama bertuah pula dijalankan. Sebanyak 24 hadiah telah ...(8)... oleh pihak penganjur. Hadiah-hadiah itu disumbangkan oleh Ahli Dewan Rakyat Kawasan Kemaman. Mereka yang berjaya ...(9)... hadiah tersenyum lebar pada hari itu.

Setiap peserta juga menerima hadiah sagu hati berupa sehelai baju-t dan pemegang kunci. Pihak penganjur ...(10)... akan mengadakan sambutan seperti itu lagi pada tahun hadapan.

30

22

Page 23: BM karangan

BERITA

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah] Kamu telah menyaksikan suatu pameran buku di tempat tinggal kamu. Sebagai wartawan majalah sekolah, kamu ditugaskan menulis satu berita tentang pameran buku tersebut.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

pameran

bacaan

istimewa

melukis

menyertai

menerima

bercerita

dirasmikan

kategori

memupuk

BERITA PAMERAN BUKU 2005

KOTA BHARU, 25 Disember – Suatu pameran buku telah diadakan pada 24 Disember 2005 bertempat di Dewan Utama, Pusat Sumber Pendidikan Negeri Kelantan di Pengkalan Chepa. Pameran ini telah ...(1)... oleh Datin Doktor Nor Hayati binti Abdul Rashid, Pengarah Bahagian Teknologi Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia.

Banyak syarikat dan kedai buku ...(2)... pameran ini. Pameran yang diadakan selama seminggu ini dibuka dari pukul 8.00 pagi hingga 10.00 malam setiap hari. Pelbagai jenis bahan ...(3)... dipamerkan, antaranya ialah buku cerita, novel, buku rujukan, dan majalah.

Tujuan pameran ini diadakan adalah untuk menggalakkan dan ...(4)... minat membaca di kalangan murid dan orang ramai. Selain itu, ...(5)... itu juga merupakan satu daripada langkah untuk menyahut dan merealisasikan Program NILAM di sekolah.

Sempena pameran buku ini, pertandingan …(6)… dan melukis turut diadakan. Pertandingan ini dibahagikan kepada dua kategori. Satu kategori untuk murid-murid tahap satu manakala satu …(7)… lagi dikhaskan kepada murid-murid tahap dua.

Bahan bacaan, buku cerita, dan alat tulis untuk ...(8)... disediakan bagi kedua-dua kategori pertandingan. Para pemenang akan ...(9)... hadiah berupa wang tunai, buku cerita dan alat tulis. Hadiah disumbangkan oleh syarikat-syarikat buku terkemuka.

Sempena pameran ini juga, pembeli diberi potongan harga ...(10)... sehingga 50%. Suasana pameran sungguh meriah dan keadaannya riuh-rendah. Pameran buku yang diadakan juga mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada orang ramai. Semua pihak berpuas hati dengan kejayaan pameran pada kali ini.

30

232

Page 24: BM karangan

BERITA

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Sekolah kamu telah memenangi pertandingan bola sepak peringkat daerah. Kamu dikehendaki menulis berita tentang pertandingan bola sepak tersebut.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

serba

memukau

rancak

mewakili

daerah

anugerah

diadakan

dipilih

tempat

utama

SK AMINUDDIN BAKI MENJULANG PIALA

BATANG PADANG, Ahad, 27 Februari – Sekolah Kebangsaan Aminuddin Baki (SKAB), Slim River menjadi juara pertandingan bola sepak ...(1)... Batang Padang Tahun 2006. Sekolah tersebut menewaskan Sekolah Kebangsaan Datuk Kelana (SKDK), Tapah, tiga jaringan berbalas dua, petang semalam.

Perlawanan akhir itu ...(2)... di Kompleks Sukan Daerah Batang Padang. Pada perlawanan kali ini, pasukan SKAB berpakaian merah kuning manakala pasukan SKDK pula berpakaian ...(3)... biru.

Penyerang ...(4)... SKAB, Azizul Salleh tidak diturunkan kerana cedera. Pemain harapan pasukan tersebut, Zulkifli Hanapiah menggantikan ...(5)... Azizul. Zulkifli membuktikan kejaguhannya apabila berjaya membolosi dua gol gawang lawan pada perlawanan tersebut.

Kedua-dua pasukan mempamerkan permainan yang ...(6)... dan menarik. Aksi-aksi cemas di pintu gol kedua-dua pasukan ...(7)... para penonton. Para penonton juga memberikan galakan dan sokongan kepada kedua-dua pasukan tanpa berbelah bagi.

Samsul Abdul Rahmat dari SKDK memenangi ...(8)... Kasut Emas. Samsul telah menjaringkan lapan gol, dia juga merupakan penjaring terbanyak dalam kejohanan tersebut. Zulkifli Hanapiah pula ...(9)... sebagai pemain terbaik perlawanan akhir.

Hadiah telah disampaikan oleh Pegawai Pendidikan Daerah Batang Padang, Tuan Haji Ibrahim bin Ahmad. Pasukan SKAB akan ...(10)... daerah Batang Padang ke pertandingan peringkat negeri pada 26 Mac akan datang. Perlawanan akan diadakan di Stadium Ipoh, Perak.

30

24

Page 25: BM karangan

LAPORAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Andaikan kamu sebagai Setiausaha Persatuan Sains dan Matematik di sekolah kamu. Kamu diminta menulis laporan tentang mesyuarat bilangan pertama untuk Tahun 2006 .

Tulis laporan kamu itu selengkapnya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

tahunan

berjaya

bercadang

ditangguhkan

kejayaan

sekolah

dijalankan

disenaraikan

utama

menyertai

LAPORAN MESYUARAT BILANGAN PERTAMA

PERSATUAN SAINS DAN MATEMATIK 2006

Persatuan Sains dan Matematik telah mengadakan mesyuarat bilangan pertama pada 12 Januari 2006 yang lalu. Objektif ...(1)... mesyuarat ini ialah untuk merancang pelbagai aktiviti yang akan dijalankan sepanjang Tahun 2006.

Aktiviti pertama yang ...(2)... ialah pengambilan anggota baharu bagi Tahun 2006. Beberapa kriteria telah ditetapkan bagi pengambilan kali ini. Mulai Tahun 2006, yuran penggal persatuan telah ditambah sebanyak RM2.00 bagi satu tahun sesi persekolahan. Yuran ...(3)... telah menjadi RM10.00 bagi setiap orang anggota persatuan ini.

Pada tahun ini, empat aktiviti utama telah disenaraikan. Aktiviti tersebut ialah persediaan murid-murid untuk ...(4)... Kuiz Sains dan Kuiz Matematik di peringkat daerah. Kuiz ini adalah dalam bentuk kumpulan yang mengandungi tiga orang peserta bagi setiap kategori. Memilih seorang wakil ...(5)... untuk menyertai pertandingan Kuiz Sains Angkasa dan seorang wakil sekolah untuk menyertai pertandingan Kira Cepat. Semua pertandingan bermula di peringkat kelompok, daerah, negeri, dan kebangsaan.

Pada tahun lepas, peserta yang mewakili Kuiz Sains hanya ...(6)... memperoleh tempat ketiga di peringkat daerah. Peserta yang mewakili Kuiz Matematik dan Kuiz Sains Angkasa hanya mendapat hadiah saguhati di peringkat kelompok. Pencapaian yang membanggakan sekolah ialah ...(7)... peserta Kira Cepat yang menjadi johan di peringkat negeri.

Setelah itu, persatuan juga ...(8)... untuk mengadakan siri lawatan sambil belajar untuk menambah pengalaman para peserta. Antara tempat yang telah ...(9)... dan dipersetujui secara majoriti oleh anggota persatuan ialah Pusat Sains Negara dan Planetarium Negara.

Mesyuarat ...(10)... pada suatu tarikh yang akan ditentukan kelak.

Laporan disediakan oleh, 18 JANUARI 2006.

SiratjuddiSiratjuddiSiratjuddiSiratjuddinnnn Mohd NazariMohd NazariMohd NazariMohd Nazari (SIRATJUDDIN BIN MOHD NAZARI) Setiausaha, Persatuan Sains dan Matematik, Sekolah Kebangsaan Sungai Bayor.

25

Page 26: BM karangan

LAPORAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Kamu telah terpilih untuk menyertai satu perkhemahan unit beruniform anjuran sekolah kamu. Tuliskan laporan tentang perkhemahan yang kamu sertai itu.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

mendirikan

berehat

mengadakan

bertolak

ceramah

patrol

tamat

diarahkan

ditetapkan

anggota

LAPORAN PERKHEMAHAN PENGAKAP

SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI TUNGKU

Pada hari Jumaat, 10 Mac 2006 yang lalu, seramai 40 orang ...(1)... pengakap dan enam orang guru dari Sekolah Kebangsaan Sungai Tungku, Teluk Intan telah ...(2)... perkhemahan pengakap di Teluk Batik, Lumut, Perak Darul Ridzuan.

Di lokasi perkhemahan, ketua …(3)… memberi penerangan dan arahan ringkas tentang tugasan setiap anggota pengakap. Tanpa membuang masa, kami pun …(4)… khemah. Di samping itu, ada yang menyediakan peralatan untuk memasak.

Waktu makan tengah hari telah ...(5)... pada pukul 12.30 tengah hari. Kami juga diberi masa untuk riadah dan ...(6)... selama dua jam. Waktu ini kami gunakan untuk mencuci pakaian dan mandi-manda di tepi pantai Teluk Batik dengan pengawasan guru-guru pengiring.

Pada sebelah malamnya, selepas solat Isyak, majlis ...(7)... diadakan. Ceramah disampaikan oleh Imam Masjid Manjong. Ceramahnya bertajuk “Sihat Jasmani, Ceria Rohani”. Ceramah ini …(8)… pada pukul 11.30 malam. Selepas itu, kami masuk ke khemah masing-masing untuk berehat dan tidur.

Ahad, 12 Mac 2006, berakhirlah perkhemahan anggota pengakap pada kali ini. Kira-kira pukul 2.30 petang, kami ...(9)... supaya mengemas barang masing-masing dan alat-alat perkhemahan. Setengah jam kemudian, kami ...(10)... meninggalkan Teluk Batik untuk pulang ke rumah masing-masing.

Laporan disediakan oleh, 20 Mac 2006.

Shafiq NabilShafiq NabilShafiq NabilShafiq Nabil (SHAFIQ NABIL BIN MOHD ROSLI) Setiausaha Pertubuhan Pengakap, Sekolah Kebangsaan Sungai Tungku.

30

26

Page 27: BM karangan

LAPORAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Kamu dan rakan-rakan kamu telah menyertai rombongan sambil belajar, melawat ke sebuah kilang. Tuliskan suatu laporan tentang lawatan kamu itu.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

berisi

kosmetik

manfaat

bauan

dipanaskan

terletak

disalurkan

lawatan

disejukkan

seramai

Laporan Lawatan Sambil Belajar

Ke Kilang UNITATA, Hutan Melintang, Perak

Pada 27 Mei 2006, ...(1)... 40 orang anggota Persatuan Sains, SK Raja Muda Musa, Teluk Intan telah menganjurkan lawatan sambil belajar ke sebuah kilang yang menghasilkan barangan daripada minyak kelapa sawit. Kilang tersebut ialah UNITATA yang …(2)… di Hutan Melintang, Perak Darul Ridzuan.

Di kilang itu, kami dibawa melihat tangki …(3)… minyak kelapa sawit yang belum diproses. Minyak ini ditapis dan …(4)… untuk menghasilkan berbagai-bagai jenis minyak. Antara minyak yang dihasilkan termasuklah minyak masak dan marjerin.

Minyak kelapa sawit tersebut ...(5)... ke bahagian-bahagian yang tertentu. Misalnya, minyak untuk menghasilkan marjerin disalurkan ke sebuah loji khas. Selepas itu, bahan-bahan seperti vitamin, pewarna, dan garam cecair akan dicampurkan sehingga sebati. Campuran ini akan ...(6)... dan ditinkan. Dengan itu, marjerin sudah sedia untuk dipasarkan.

Bagi menghasilkan barangan ...(7)... seperti sabun, pelembab kulit, dan pencuci muka, loji yang lain pula digunakan. Kawasan loji ini menerbitkan ...(8)... dan aruma yang harum.

Lawatan ini banyak memberikan ...(9)... kepada kami. Pada tahun hadapan, kami berharap agar dapat mengadakan ...(10)... ke tempat-tempat yang lain pula. Laporan disediakan oleh, 12 Jun 2006.

Siti Nurul Aisah (SITI NURUL AISAH BINTI ISHAK) Setiausaha Persatuan Sains, SK Raja Muda Musa, Teluk Intan.

30

27

Page 28: BM karangan

DIALOG

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Rakan anda terpilih sebagai peserta terbaik semasa sukan tahunan sekolah yang lalu. Anda berdua berbual-bual tentang kejayaan rakan kamu itu.

Tulis perbualan kamu dengan rakan kamu itu selengkapnya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

gigih

sumber

mengutip

tumpuan

menjadi

berbual

terpilih

dinobatkan

negara

kunci

SEKETIKA BERSAMA SEORANG JUARA

Saya sedang berbual-bual dengan seorang rakan saya yang telah ...(1)... sebagai Olahragawan Terbaik Sukan Tahunan Olahraga 2006. Yang berikut adalah perbualan saya dengan rakan saya.

Halim Muthu

: :

Tahniah, Muthu! Akhirnya kamu berjaya juga ...(2)... olahragawan sekolah pada kali ini. Terima kasih, Halim. Saya benar-benar gembira. Sebenarnya, saya langsung tidak menduga bahawa saya ...(3)... sebagai olahragawan sekolah dalam Sukan Tahunan Olahraga pada tahun ini.

Halim Muthu

: :

Bagi saya, kejayaan kamu bukanlah sesuatu yang di luar dugaan. Kamu ...(4)... berlatih dan berusaha bersungguh-sungguh. Cikgu Roy, guru rumah sukan kita juga maklum akan hal itu. Tambahan pula, kamu banyak ...(5)... pingat emas untuk pasukan kita. Kejayaan ini adalah kejayaan semua sebenarnya. Guru-guru dan rakan-rakan banyak memberi sokongan dan perangsang kepada saya. Itulah sebenarnya ...(6)... utama kejayaan saya.

Halim Muthu

: :

Tetapi, kesungguhan kamu adalah ...(7)... kejayaan tersebut. Saya tahu bahawa kamu memang berminat dalam lapangan sukan dan menjadi atlet ...(8)... suatu hari nanti. Semoga kejayaan ini merintis cita-cita kamu itu di masa hadapan. Harap-harapnya begitulah. Memang saya minat akan sukan. Namun demikian, buat masa sekarang, saya harus mendahulukan bidang akademik. Saya mesti memberi ...(9)... sepenuhnya kepada pelajaran.

Halim Muthu

: :

Marilah kita ke kantin. Saya belanja kamu hari ini atas kejayaan kamu itu. Di situ nanti bolehlah kita ...(10)... lebih panjang lagi. Baiklah, terima kasih kerana kamu sudi belanja saya makan.

30

28

Page 29: BM karangan

DIALOG

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Rakan kamu terlantar di hospital akibat kemalangan jalan raya. Kamu menziarahi rakan kamu itu di hospital, kamu ingin tahu tentang kejadian tersebut. Tuliskan perbualan kamu dengan rakan kamu itu.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

melawat

perjalanan

basikal

menjenguk

menghantar

bantuan

menjalani

terlantar

seluruh

kemalangan

PERBUALAN DENGAN RAKAN YANG TERLANTAR DI HOSPITAL

Saya mengunjungi sahabat saya, Karim yang sedang ...(1)... di hospital. Karim terlibat dalam satu kemalangan jalan raya. Yang berikut adalah perbualan kami.

Ramli Karim

: :

Apa khabar, Karim? Khabar baik. Terima kasih kerana sudi ...(2)... saya di sini.

Ramli Karim

: :

Boleh saya tahu. Bila dan di mana ...(3)... itu berlaku? Boleh, apa salahnya. Kemalangan itu berlaku petang semalam. Ketika itu saya dan kawan-kawan baru selesai ...(4)... kegiatan kokurikulum. Kejadian itu berlaku di simpang tiga, berhampiran warung Wak Leman.

Ramli Karim

: :

Bagaimana kemalangan itu boleh berlaku? Kemalangan itu berlaku semasa saya dalam ...(5)... pulang ke rumah. Tiba-tiba, sebuah kereta melanggar ...(6)... saya dari arah belakang. Saya tercampak di atas jalan raya, basikal saya putus dua. Sungguh dasyat kemalangan tersebut.

Ramli Karim

: :

Apakah kecederaan yang awak alami? Kaki kanan saya patah. Tempurung lutut kiri saya retak. Hampir ...(7)... badan saya mengalami luka dan calar-balar.

Ramli Karim

: :

Syukurlah, awak terselamat! Siapa yang ...(8)... awak ke hospital? Semasa kejadian itu, saya pengsan. Menurut ceritanya, pemuda yang melanggar saya itulah yang menghantar saya ke hospital. Dia menghantar saya ke sini dengan ...(9)... sebuah van yang lalu ketika kemalangan itu berlaku.

Ramli Karim Ramli

: : :

Saya doakan agar awak cepat sembuh dan segera kembali ke sekolah. Terima kasih, Ramli. Jika ada masa lapang sudilah lagi ...(10)... saya di sini. Sampaikan salam saya kepada kawan-kawan sekelas kita. Sama-sama. Baiklah, salam kamu saya akan sampaikan apabila ke sekolah nanti.

30

29

Page 30: BM karangan

DIALOG

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Kamu seorang pengarang majalah sekolah dan dikehendaki menemu ramah Guru Besar sekolah kamu untuk mendapatkan maklumat tentang program menceriakan kawasan sekolah. Tuliskan temu ramah kamu dengan Guru Besar sekolah kamu itu.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

kawasan

terlibat

tugasan

sikap

mewakili

program

turut

galakan

menyumbang

suasana

TEMU RAMAH DENGAN GURU BESAR TENTANG PROGRAM KECERIAAN SEKOLAH

Saya berpeluang menemu ramah Guru Besar sekolah saya dan bertanyakan tentang ...(1)... menceriakan sekolah. Yang berikut ialah perbualan saya dengan Guru Besar.

Lidora Guru

: :

Selamat pagi, cikgu. Selamat pagi. Boleh saya bantu awak?

Lidora Guru

: :

Saya Lidora Eliana ...(2)... Majalah Mutiara sekolah ini. Saya ingin menemu bual cikgu tentang rancangan cikgu bagi menceriakan kawasan sekolah. Boleh, apa salahnya.

Lidora Guru

: :

Cikgu, apakah tujuan utama program menceriakan ...(3)... sekolah ini? Sebenarnya, saya telah pun merancang dan menyusun beberapa aktiviti bagi menceriakan kawasan sekolah. Antara tujuannya ialah untuk mewujudkan ...(4)... “Sekolah Dalam Taman”.

Lidora Guru

: :

Siapakah yang ...(5)... menjayakan program “Sekolah Dalam Taman” ini? Semua guru dan murid-murid terlibat dalam menjayakan program ini. Seluruh warga sekolah digalakkan …(6)… tenaga, idea, dan wang ringgit. Kita juga berusaha untuk mendapatkan penaja kepada program ini.

Lidora Guru

: :

Bagaimanakah program ini dilaksanakan? Saya telah mengagihkan ...(7)... dan kawasan kepada kelas yang telah ditetapkan. Mereka akan dibimbing oleh guru kelas masing-masing. Majlis Daerah Kinta ...(8)... menyumbangkan beraneka jenis pokok bunga.

Lidora Guru Lidora

: : :

Apakah harapan cikgu selaku penyelaras program ini? Saya berharap agar murid-murid menanam ...(9)... bertanggungjawab bagi menjaga keceriaan dan kebersihan kawasan sekolah. Pihak sekolah juga menyediakan hadiah-hadiah ...(10)... bagi merealisasikan program ini. Saya ucapkan terima kasih atas kesudian cikgu untuk ditemu ramah.

30

30

Page 31: BM karangan

UCAPAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Kamu telah diminta untuk memberi ucapan semasa perhimpunan rasmi sekolah sempena sambutan Ulang Tahun Kemerdekaan Malaysia. Tajuk ucapan yang akan kamu sampaikan ialah, “Cara-cara Menabung”. Tulis ucapan kamu itu selengkapnya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

tabung

selamat

pulangan

lusuh

sedikit

disimpan

ceria

digemari

ribuan

institusi

CARA-CARA MENABUNG

Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis, yang berusaha Guru Besar, barisan Penolong Kanan, Guru Cemerlang, guru-guru, dan rakan seperjuangan sekalian. Salam sejahtera saya ucapkan untuk semua. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ...(1)... terima kasih kerana memberi peluang kepada saya untuk memberi ucapan sempena majlis sambutan Hari Kemerdekaan negara kita pada hari ini. Tajuk ucapan yang diberi kepada saya ialah ‘Cara-cara Menabung’.

Rakan-rakan yang disayangi,

Salah satu keperluan utama dalam kehidupan seharian kita ialah wang. Wang amat perlu ...(2)... bagi menjamin masa depan seseorang. Ada pelbagai cara bagi kita untuk menyimpan wang. Sebagai contoh, ada yang menyimpan wangnya di dalam ...(3).... Ada pula yang menyimpan wangnya di dalam bank-bank tertentu.

Menyimpan wang di dalam bank merupakan satu cara menabung yang ...(4)... oleh rakyat Malaysia. Di Malaysia terdapat banyak ...(5)... kewangan. Bank Simpanan Nasional merupakan sebuah institusi perbankkan yang dijamin oleh kerajaan. Terdapat juga bank-bank perdagangan seperti Malayan Banking, Bank Rakyat, dan Public Bank.

Jika kita menyimpan wang di dalam bank, kita boleh mendapat ...(6)... keuntungan perniagaan yang dijalankan oleh bank tersebut. Demikianlah halnya dengan wang yang disimpan di dalam bank. Jika kita menyimpan wang walaupun ...(7)... setiap bulan, maka wang tersebut akan bertambah dari semasa ke semasa.

Wang yang kita simpan di dalam bank sudah tentu lebih ...(8)... berbanding wang yang disimpan di rumah. Hal yang demikian adalah kerana wang yang disimpan di rumah mudah dicuri orang, terbakar, terlupa tempat menyimpan, ...(9)... dan sebagainya.

Akhir kata, sebelum saya mengundur diri, saya ingin mengucapankan selamat menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia dan Selamat Menabung. Semoga kita lebih ...(10)... dan bahagia selepas menabung, rancanglah masa depan anda dengan bijak.

Sekian, terima kasih.

30

31

Page 32: BM karangan

UCAPAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Sekolah kamu telah mengadakan majlis jamuan perpisahan kerana pertukaran guru kelas kamu ke sekolah lain. Selaku ketua kelas, kamu telah diminta menyampaikan ucapan dalam majlis tersebut.

Tulislah ucapan kamu itu selengkapnya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

terharu

tugas

dahulu

serangkap

tingkah

mengajar

berjumpa

membimbing

bertukar

mengambil

UCAPAN SEMPENA MAJLIS JASAMU DIKENANG

Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis, yang berusaha Guru Besar SK Behrang, Puan Norehan binti Kamaruddin, barisan penolong kanan, guru yang diraikan, guru-guru dan rakan-rakan. Selamat sejahtera. Terlebih ...(1)... saya merakamkan ucapan terima kasih kerana diberi peluang berucap dalam majlis ini.

Hadirin yang dihormati,

Sebagaimana yang kita sedia maklum, Puan Zaleha binti Ahmad akan ...(2)... ke sekolah lain. Saya dan rakan-rakan berasa sedih dan ...(3)... atas pertukaran beliau. Pertukaran beliau menyebabkan kami kehilangan seorang guru yang kami sayangi.

Beliau telah ...(4)... di sekolah ini selama sepuluh tahun. Selama beliau di sini, beliau telah bertugas dengan penuh dedikasi dan bertanggungjawab. Beliau selalu ...(5)... dan menasihati kami. Segala nasihat beliau akan kami ingat dan kami jadikan panduan hidup. Jasa dan pengorbanan beliau mengasuh dan mendidik tetap kami kenang hingga ke akhir hayat.

Saya mewakili murid-murid Tahun Enam Marikh ...(6)... kesempatan untuk memohon maaf atas segala kesalahan tutur kata dan ...(7)... laku kami selama ini. Jasa dan budi baik cikgu selama ini sukar untuk kami membalasnya. Jasamu ibarat permata yang menyinar.

Kami doakan semoga cikgu bergembira di sekolah baru dan dapat menjalankan ...(8)... dengan selesa. Dengan tulus hati, kami memohon agar cikgu menghalalkan ilmu yang dicurahkan kepada kami. Harapan kami agar kita dapat ...(9)... lagi pada suatu hari nanti.

Sebagai mengakhiri ucapan ini, terimalah ...(10)... pantun daripada saya.

Kalau ada jarum yang patah, Jangan disimpan di dalam peti; Kalau ada silap dan salah, Jangan disimpan di dalam hati.

Sekian, terima kasih.

32

Page 33: BM karangan

UCAPAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Sekolah kamu akan mengadakan sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia. Selaku ketua murid, kamu diminta untuk menyampaikan ucapan dalam majlis tersebut.

Tuliskan ucapan kamu itu selengkapnya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

pelbagai

kurang

umpama

memberi

memastikan

acuan

mengundur

dahulu

mengalami

perhatian

UCAPAN SEMPENA SAMBUTAN HARI KANAK-KANAK SEDUNIA PERINGKAT SEKOLAH

Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis, Yang Berusaha Tuan Guru Besar, guru-guru, ibu bapa dan rakan seperjuangan sekalian. Salam sejahtera saya ucapkan untuk semua yang hadir. Terlebih ...(1)... saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana ...(2)... peluang kepada saya berucap sempena majlis sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia pada hari ini.

Hadirin yang budiman,

Kita semua sedia maklum bahawa pada 17 Oktober setiap tahun merupakan sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia. Tujuan sambutan ini diadakan adalah untuk ...(3)... segala asuhan, bimbingan, dan pendidikan diberi ...(4)... sewajarnya oleh pihak-pihak yang bertanggungjawab khasnya ibu bapa dan guru-guru kepada kanak-kanak.

Sebagai rakyat Malaysia yang cinta akan negara, kita beruntung kerana mendapat bimbingan, perhatian, dan pendidikan yang sempurna. Namun begitu, ...(5)... usaha perlu diteruskan bagi memastikan generasi akan datang lebih menikmati apa yang kita kecapi sekarang ini. Kanak-kanak hari ini merupakan ...(6)... generasi akan datang.

Selain itu, dalam mengecapi semua keistimewaan ini, kita jangan lupakan rakan-rakan yang ...(7)... bernasib baik dari negara-negara lain. Mereka tidak mendapat pendidikan, perhatian, pemakanan, dan kesihatan yang sempurna. Malah ada yang terkorban disebabkan peperangan. Oleh itu, kita sewajarnya bersyukur kerana tidak ...(8)... nasib seperti mereka.

Hadirin yang dikasihi,

Kami ...(9)... kain putih, Ibu bapa dan guru-gurulah yang bakal mencorakkan kami dengan didikan yang sempurna. Semoga kami menjadi insan yang berguna. Akhir kata, sebelum saya ...(10)... diri, terimalah ucapan “Selamat Hari Kanak-kanak“, semoga kita lebih ceria dan bahagia.

Sekian, terima kasih.

30

33

Page 34: BM karangan

SYARAHAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Anda mewakili sekolah anda dalam pertandingan syarahan peringkat daerah. Tajuk syarahankamu itu ialah, “Kasih Sayang Ibu Bapa Sepanjang Hayat”. Tulislah teks syarahan kamu itu selengkapnya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

merungut

agung

kerumitan

berjasa

paling

perlu

terletak

banyak

sempurna

bijaksana

KASIH SAYANG IBU BAPA SEPANJANG HAYAT

Yang dihormati Saudara Pengacara Majlis, yang berusaha Tuan Guru Besar, Penolong-penolong Kanan, Guru Cemerlang, panel hakim yang arif lagi ...(1)..., serta rakan-rakan yang dihormati. Selamat sejahtera saya ucapkan. Berdirinya saya di pentas ini adalah untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk “Kasih Sayang Ibu Bapa Sepanjang Hayat”.

Hadirin yang dihormati,

Ibu bapa merupakan orang yang paling banyak ...(2)... kepada kita. Mereka telah mencurahkan sepenuh kasih sayang dan perhatian kepada kita. Oleh itu, memang wajarlah kita menghormati ibu bapa sebagai membalas jasa mereka. Jasa mereka terlalu ...(3)... bagi kita.

Selain itu, ibu bapa juga telah membelanjakan ...(4)... wang ringgit semata-mata untuk menyara kita. Mereka tidak pernah ...(5)... atas kesusahan untuk menampung kehidupan keluarga. Segala kemahuan dan keperluan hidup kita diurusnya dengan sempurna.

Seterusnya, mereka telah mengusahakan pendidikan yang ...(6)... kepada kita. Pendidikan di sekolah dan pendidikan agama telah diberi kepada kita. Oleh sebab itu, kita amat ...(7)... menghormati mereka. Kasih sayang mereka kepada kita adalah kasih sayang sepanjang hayat.

Ibu bapa juga merupakan orang yang …(8)… hampir dengan kita. Tiap-tiap kali kita mempunyai masalah, merekalah orang pertama yang akan membantu kita. Mereka jugalah yang akan meleraikan segala ...(9)... dan kekusutan yang dialami. Mereka adalah rakan kongsi suka duka yang tiada tandingnya.

Hadirin yang budiman,

Oleh hal yang demikian maka kita perlulah senantiasa menghormati ibu bapa kita. Ingatlah bahawa keberkatan hidup seseorang anak ...(10)... pada restu dan doa kedua-dua orang tuanya. Oleh sebab itu, kita mesti mengasihi dan menyayangi mereka.

Sekian, terima kasih.

30

34

Page 35: BM karangan

SYARAHAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Kamu telah terpilih memasuki pertandingan syarahan peringkat daerah. Tajuk syarahan yang diberi ialah “Kesan Pencemaran Air kepada Kehidupan”. Tulislah teks syarahan kamu itu selengkapnya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

dialirkan

dibuang

berbahaya

disebabkan

hidupan

negatif

keadilannya

merugikan

kegunaan

pencemaran

KESAN PENCEMARAN AIR KEPADA KEHIDUPAN

Yang dihormati Saudara Pengacara Majlis, yang berusaha Tuan Guru Besar, Penolong-penolong Kanan, guru-guru, panel hakim yang arif dengan panji ...(1)..., serta rakan-rakan yang dihormati. Selamat sejahtera saya ucapkan. Tampilnya saya di pentas baldu ini adalah untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk “Kesan Pencemaran Air kepada Kehidupan”.

Hadirin yang dihormati,

Pencemaran air sering berlaku di negara kita. Pencemaran air sungai dan laut terjadi ...(2)... oleh berbagai-bagai faktor. Antaranya ialah sampah-sarap dan sisa-sisa minyak ...(3)... ke dalam laut oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

Di samping itu, sisa toksik yang dikeluarkan oleh kilang dengan mudah ...(4)... ke dalam sungai dan ke dalam laut. Perkara ini mengakibatkan ...(5)... air yang berterusan. Kita terpaksa mengeluarkan kos yang tinggi untuk merawat air yang telah tercemar itu.

Manusia menggunakan air untuk ...(6)... harian, pertanian dan perindustrian. Jika air tercemar, maka semua aktiviti tersebut tidak dapat dilakukan. Air yang tercemar amat ...(7)... untuk kesihatan manusia. Air yang tercemar juga boleh menyebabkan penyakit kulit dan cirit-birit.

Selain itu, pencemaran air juga boleh mengakibatkan …(8)… air, seperti rumpair, ikan, dan sebagainya akan pupus. Ini memberi kesan yang …(9)… kepada kehidupan nelayan. Pendapatan para nelayan juga turut terjejas.

Hadirin yang budiman,

Sebelum mengundur diri, saya ingin menegaskan bahawa pencemaran air lebih banyak ...(10)... kita. Oleh sebab itu, sama-samalah kita menjaga kebersihan sungai dan laut.

Sekian, terima kasih.

30

35

Page 36: BM karangan

SYARAHAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Kamu akan menyertai pertandingan syarahan yang dianjurkan oleh Persatuan Bahasa Melayu di sekolah kamu. Tajuk syarahan kamu itu ialah “Hidup Sepakat Membawa Berkat”. Tulislah teks syarahan kamu itu selengkapnya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

serasi

semangat

penentu

melentur

lapisan

sepakat

faedah

ringan

pelbagai

menjana

HIDUP SEPAKAT MEMBAWA BERKAT

Yang Dihormati Tuan Pengerusi Majlis, Yang Berusaha Tuan Guru Besar, barisan Penolong Kanan, Guru-guru Cemerlang, para hakim ...(1)... juara, guru-guru, serta rakan-rakan yang saya hormati. Selamat sejahtera saya ucapkan. “Hidup Sepakat Membawa Berkat”. Begitulah bunyi tajuk syarahan saya pada pagi yang bersejarah ini.

“Hidup Sepakat Membawa Berkat”. Merujuk kamus dewan edisi keempat, hidup ...(2)... membawa maksud hidup saling bekerjasama manakala membawa berkat pula bermaksud mendatangkan kebaikan dan faedah. Huraian ini ...(3)... dan sinonim dengan masyarakat Malaysia yang berbilang kaum, kepercayaan, agama, adat resam, dan keturunan.

Hadirin yang saya hormati,

Amalan bermuafakat dan ...(4)... tulang perlu dipraktikkan dalam kehidupan kita. Bergotong-royong melakukan sesuatu kerja adalah contoh ...(5)... permuafakatan dalam masyarakat. Amalan sebegini mampu memupuk nilai murni sejagat.

Rakyat negara kita terdiri daripada ...(6)... kaum. Namun begitu, mereka hidup dalam keadaan yang aman dan harmoni kerana saling bekerjasama. Semangat kerjasama juga perlu dipupuk sejak daripada kanak-kanak lagi, seperti kata pepatah, kalau hendak ...(7)... buluh, biarlah daripada rebungnya.

Amalan bantu-membantu dan bekerjasama juga berupaya ...(8)... semangat kejiranan. Kehidupan berjiran akan lebih bermakna, aman, dan damai. Pembangunan dapat dilaksanakan oleh kerajaan untuk ...(9)... semua rakyat di negara kita.

Oleh sebab itu, ungkapan “Hidup Sepakat Membawa Berkat” wajarlah dihayati dan diamalkan oleh setiap ...(10)... masyarakat kerana mendatangkan banyak kebaikan. Setakat ini syarahan saya buat kali ini.

Sekian, terima kasih.

30

36

Page 37: BM karangan

PERBAHASAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Andaikan bahawa anda adalah pihak pembangkang dalam pertandingan perbahasan. Tajuk perbahasab itu ialah, “Internet Lebih Banyak Mendatangkan Kebaikan”.

Tuliskan hujah-hujah kamu itu selengkapnya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

dengar

bermoral

imej

menabur

buktikan

kancah

sinonim

akhlak

hakim

bersuluh

INTERNET LEBIH BANYAK MENDATANGKAN KEBAIKAN

Selamat sejahtera. Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis, para ...(1)... yang bijaksana, barisan pencadang, rakan-rakan yang budiman. Saya selaku pihak pembangkang tetap menangkis tajuk perbahasan pada hari ini.

Kuasa di hujung jari anda. Kata-kata ini begitu ...(2)... dengan aura internet. Ringkasnya, internet boleh melakukan apa-apa sahaja terutamnya yang bertujuan negatif. Internet sebenarnya lebih banyak mendatangkan keburukan daripada kebaikan. Saya akan ...(3)... kebenarannya.

Hujah saya meniti kebenaran, keburukan yang paling kerap kita ...(4)... ialah internet sebagai medium untuk menyebarkan fitnah. Fitnah-fitnah yang dilemparkan biasanya mampu menjatuhkan ...(5)... seseorang. Mencemar nama baik sesebuah organisasi, malah memburukkan nama negara.

Hadirin yang dihormati,

Lazimnya, orang yang ...(6)... dan meyebarkan fitnah ialah orang yang berkemahiran dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi. Malangnya, kemahiran tersebut telah disalahgunakan semata-mata untuk kepentingan peribadi. Nah, di sini sudah jelas lagi ...(7)... tentang keburukan internet kepada kita yang menggunakan perkhidmatannya.

Bagi mereka yang gemar melayari laman-laman web yang tidak ...(8)... di internet, mereka sanggup menghabiskan masa yang lama menghadap komputer. Ketagihan melayari internet melalui penerokaan laman-laman web yang tidak bermoral ini juga boleh merosakkan ...(9)... para remaja. Malah, perbuatan ini juga akan menrugikan masa dan membazirkan wang ringgit.

Lebih malang lagi kerana ada segelintir individu yang sanggup menggunakan internet bagi melakukan penipuan demi mengaut keuntungan. Biasanya individu yang terperangkap dalam ...(10)... penipuan ini ialah mereka yang sedang mencari pekerjaan, iklan pelancungan, promosi barangan tertentu, dan sebagainya. Berdasarkan faktor-faktor tadi, ingin saya jelaskan bahawa internet lebih banyak mendatangkan keburukan.

Sekian, terima kasih.

30

37

Page 38: BM karangan

PERBAHASAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Kamu telah dipilih memasuki pertandingan perbahasan peringkat kelompok. Sebagai pihak pencadang, kamu dikehendaki menyokong tajuk perbahasan “Peranan Ibu Bapa Lebih Penting daripada Peranan Guru dalam Membentuk Disiplin Murid”. Tuliskan hujah-hujah kamu selengkapnya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

kelahiran

pelbagai

berpeleseran

mengawasi

mengasuh

menentukan

berakhirlah

menyokong

peranan

menjejaki

Peranan Ibu Bapa Lebih Penting daripada Peranan Guru dalam Membentuk Disiplin Murid

Yang berusaha Tuan Guru Besar, para hakim yang bijaksana, guru-guru, barisan pembangkang yang saya hormati dan rakan sekalian. Berdirinya saya di sini adalah untuk ...(1).. tajuk perbahasan pada hari ini iaitu “Peranan Ibu Bapa Lebih Penting daripada Peranan Guru dalam Membentuk Disiplin Murid”.

Ibu dan bapa ialah orang yang bertanggungjawab terhadap ...(2)... seseorang insan. Sebelum kanak-kanak itu ...(3)... alam persekolahan, mereka mengenali ibu bapa dan adik-beradiknya sahaja. Jika baik yang mereka lihat dan dengar maka baiklah yang mereka ikut.

Murid-murid hanya berada di sekolah selama kira-kira lima jam. Dengan ...(4)... dan masa yang terhad, guru-guru tidak mampu untuk membentuk disiplin murid dengan lebih sempurna. Malahan, guru-guru juga terpaksa melakukan tugasan lain di samping berhadapan dengan ...(5)... kerenah anak didik mereka.

Hadirin yang dihormati,

Setelah tamat waktu persekolahan, ...(6)... peranan guru. Guru-guru sudah tentu tidak dapat memberi perhatian kepada anak-anak didik mereka. Ketika inilah, ibu bapa memainkan peranan penting ...(7)... anak-anak mereka agar menjadi insan yang berguna.

Ibu bapa perlu memberi perhatian dan ...(8)... anak-anak mereka supaya tidak melakukan perkara-perkara yang tidak baik seperti merokok, melepak, merayau, dan ...(9).... Jika ibu bapa gagal memainkan peranan yang sewajarnya, masalah disiplin akan menjadi lebih teruk dan sukar untuk dibendung.

Berdasarkan hujah-hujah di atas, jelaslah bahawa peranan ibu bapa lebih penting daripada peranan guru dalam membentuk disiplin kanak-kanak. Ibu dan bapalah yang boleh ...(10)... agar nasi tidak menjadi bubur. Fikirlah dan laksanakanlah peranan masing-masing.

Sekian, terima kasih.

30

38

Page 39: BM karangan

PERBAHASAN

Bahagian B [Masa yang dicadangkan : 40 minit]

[30 markah]

Kamu telah dipilih mewakili daerah dalam pertandingan perbahasan. Sebagai pencadang yang pertama, kamu dikehendaki memberi hujah-hujah berdasarkan tajuk “Kemajuan Sains Banyak Memberi Kebaikan daripada Keburukan”. Tuliskan teks perbahasan kamu itu selengkapnya.

Isikan tempat-tempat kosong dalam karangan di bawah ini dengan pilihan jawapan yang betul.

menarik

kemajuan

komunikasi

tugas

membantu

ciptaan

melicinkan

barisan

hakikat

menjadi

KEMAJUAN SAINS BANYAK MENDATANGKAN KEBAIKAN DARIPADA KEBURUKAN

Terima kasih kepada Saudara Peneraju Majlis, yang saya hormati para hakim yang arif dengan neraca keadilannya, ...(1)... pembangkang dan rakan sekalian. Berdirinya saya sebagai pihak pencadang dalam majlis ini adalah untuk menyatakan bahawa “Kemajuan Sains Banyak Mendatangkan Kebaikan daripada Keburukan”.

Kemajuan sains melalui ciptaan alat-alat moden banyak ...(2)... memajukan sesebuah negara. Sebagai contoh, kilang kereta Proton dan Perodua di negara kita. Jentera-jentera pemasangan termasuk robot-robot digunakan supaya kerja ...(3)... cepat dan jumlah pengeluaran dapat ditingkatkan.

Kepesatan ciptaan sains banyak meningkatkan keupayaan sistem ...(4)... di negara ini. Ciptaan alat-alat komunikasi seperti telefon bimbit, telefon bergambar, komputer dan sebagainya telah mempercepat penyebaran maklumat dari dalam dan dari luar negara. Kemajuan ini dapat membantu ahli perniagaan dan memudahkan kita berinteraksi. Kemajuan ini juga mampu ...(5)... pelabur-pelabur asing ke negara kita.

Hadirin yang dihormati,

Kemajuan sains banyak membantu ...(6)... sistem pengangkutan di sesebuah negara. Penciptaan pengangkutan moden, seperti kereta api bawah tanah, relbas, dan kereta kabel membuktikan ...(7)... ini. Kenderaan ini dapat memudahkan perjalanan dan menjimatkan masa serta menjimatkan kos.

Alat-alat ...(8)... sains juga banyak membantu manusia melaksanakan pelbagai tugasan seharian mereka. Mesin basuh, peralatan dapur, televisyen, periuk nasi, dan lain-lainnya, bukan sahaja mempercepat ...(9)... malahan memudahkan kerja.

Berdasarkan hujah-hujah yang saya berikan, jelas dan nyatalah bahawa ...(10)... sains lebih banyak mendatangkan kebaikan daripada keburukan, adalah benar. Perkara ini bukan khayalan tetapi kenyataan.

Sekian, terima kasih.

39