resepi cheese cake marble

Post on 09-Jan-2016

78 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

recipe,recipe,recipe,recipe

TRANSCRIPT

Resepi Cheese Cake Marble

Bahan-Bahan :6 keping keju - ( jenama ikut pilihan masing2)1/2 cawan susu cair*1 cawan gula kasar1 cawan marjerin2 cawan tepung kek - jenama NONA2 sudu besar koko3 biji telursedikit esen vanila

Cara-cara Menyediakan:1. Panaskan bahan bertanda sampai cheese cair dan kacau supaya x bergentel.2. Masukkan gula dan kacau sampai gula hancur biarkan sejuk3. Pukul telur,majerin dan esen vanila lalu masukkan dalam chesse tadi dan kacau hingga sebati4. Masukkan tepung kek sedikit2 dan kacau secara kaup balik5. Bahagikan kepada 2 bahagiansatu bahagian dimasukkan serbuk koko dan satu bahagian lagi warna asal6. Masukkan dalam loyang yang dah disapu majerin dan alaskan kertas secara selang seli dan lorekkan dengan lidi7. Kukus hingga masak

Selamat mencuba

Resepi Macaroni Cheese Bakar MudahBahan-bahan: (untuk 4 orang)200g elbow macaroni1/2 cawan Parmesan cheese diparutUntuk kuah putih:1/4 cawan mentega/butter2 cawan Cheddar Cheese dicincang3 cawan susu (full milk/fresh milk)2 1/2 sudu besar tepung serbaguna1/2 sudu kecil lada hitamGaram sebagai perasaCara- cara menyediakan kuah putih:Cairkan mentega di dalam kuali.Masukkan tepung gandum. Kacau sehingga menghasilkan roux.Masukkan susu dan kacau sehingga sebati.Masukkan cheese, gunakan api yang perlahan dan kacau sehingga cheese mencair kesemuanya.Masukkan lada hitam dan sedikit garam.Untuk kuah merah:sedikit mentega untuk menumis1 biji bawang besar jenis Holland -dipotong dadu1/2 cawan daging cincang1 cawan tomato cherry -dikisar1/2 cawan cendawan butang dihiris halus2 sudu besar sos tomato2 sudu besar sos ciliCara-cara menyediakan kuah merah:Cairkan mentega dan tumis bawang sehingga kuning.Masukkan tomato cherry.Masukkan daging cincang dan kacau sehingga daging masak.Masukkan perasa (sos cili dan sos tomato)Masukkan garam dan lada sulah sedikit.Masukkan cendawan dan kacau sehingga semua bahan masak dan sebati.Cara memasak Mac and Cheese Bakar:Masak makaroni mengikut langkah-langkah yang dinyatakan di luar peket. Kemudian, toskan dengan air sejuk untuk mengelakkan overcook.Sapukan mentega pada loyang yang ingin dibakar.Masukkan makaroni dan kuah putih. Gaul hingga rata.Letakkan Parmesan cheese di atasnya.Tuangkan kuah merah ke atasnya dan ratakan kesemuanya.Letakkan lagi Parmesan cheese di atasnya.Bakar di dalam oven pada suhu 175 degree C selama 30 minit.Siap dihidang untuk minum petang atau makan malam.

Top of Form

Dah lama tak bagi resepi untuk hidangan rumah. smile emoticon Silakan, ini Simple Moza Cheese Sheperd Pie.. janji sodap! smile emoticon

Resepi Mashed Potato :Kentang1 kotak kecil susu segar2/3 sudu besar butter secukup rasa garam, serbuk lada hitam- Rebus kentang sampai empuk, toskan & lenyekkan hingga agak halus (nak simple, gunakan belakang mug). Masukkan butter, susu segar, sedikit garam + serbuk lada hitam

Inti Daging (Simple) :Daging kisarBawang besar + bawang putih cincang Serbuk lada hitamSedikit tepung jagung Serbuk perasa + garam- Tumis bawang besar + bawang putih cincang, masukkan daging kisar. - Agak daging dah empuk, masukkan serbuk lada hitam & perasa + garam.- Masukkan sedikit tepung jagung untuk pekatkan inti, dah agak kental sikit, angkat & toskan air/minyaknya. Ketepikan

Topping :Mozarella cheese parut + sedikit daun sup / daun parsley / atau apa2 je janji nampak ijau (sukati) hehesedikit paprika / serbuk cili di atas (untuk kasi rasa Malaysia - mau pedas sikit) smile emoticon ~ dalam gambar tidak ada

Cadangan bakar :(Seperti di gambar) --> Masukkan dalam oven 180 - 12 minit untuk cairkan cheese je kat atas tu.. Siap, untuk dihidang! Selamat mencuba! Bottom of Form

PUDING MILO OREOBAHAN-BAHAN

Satu packet agar2 putih750ml air140g gula (aku tak suka manis)1 tin susu cair,2 sudu besar tepung kastard3/4 cawan milo1 bungkus oreo

CARA MEMBUATNYA

Larutkan agar-agar dengan airMasukkan gula sampai larutTuang susu cair sentiasa kacauCampurkan tepung kastard, pastikan tepung kastard dibancuh dengan air, kalau tuangkan terus dalam agar2 nanti dia berketul.Sentiasa kacau sampai pekat dan mendidih,Perlahankan api, jangan tutup nanti berketul agar-agarAsingkan 2 cawan agar-agar dalam periuk lain.Masukkan milo kacau sampai rata dan asingkan juga kepada 2 bahagianPerlahankan api, mula untuk melapis agar-agar

CARA MELAPIS PUDING

Masukkan 1 bahagian milo ke dalam acuanSetelah keras sedikit, masukkan agar-agar putih (susu) bersama biskut oreo yang dipatah-patahkanMasukkan agar-agar putih dalam bekas puding dan patah-patahkan biskut oreoTunggu agar-agar keras sikit, masukkan lapisan milo yang terakhirSejukkan di dalam freezer dan esok dah boleh makan!!!

RESEPI DONUT GEBU & LEMBUT

BAHAN-BAHAN:

2 sudu kecil yis mauripan1/4 cawan air suam1 sudu kecil gula

*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.

3 cawan tepung gandum4 sudu besar gula1/2 sudu kecil garam2 sudu besar susu tepung1 biji telur1/2 cawan air (ikut keperluan)2 sudu besar butter/marjerin

CARA-CARA:

Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung.Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.

Resepi Nasi Ayam Panggang Madu

Bahan-bahan untuk Nasi Ayam:

4-5 cawan beras (dibasuh bersih)4-5 cawan stok ayam(air rebusan ayam)1-2 kiub ayam3cm halia - hiris nipis 3 ulas bawang putih - hiris nipis1 batang kulit kayu manis2 kuntum bunga lawang 1 sudu teh garam

*sukatan air rebusan ayam bergantung pada sukatan beras masing

Cara-cara:

1. Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam rice cooker.

2. Tekan suiz memasak dan jangan dibuka sehingga nasi masak dan kering.

Bahan-bahan perap untuk ayam panggang madu:

5-6 bahagian peha ayam(direbus & ditos)

Bahan A:

5cm halia - kisar (saya guna serbuk halia je)5 biji bawang putih - kisar3 sb sos tiram2 sb kicap pekat2 sb kicap cair2sb kicap manis

Bahan B:

1 sudu makan sos tiram3 sudu makan madu

Cara-cara:

1. Lumurkan ayam dengan Bahan A dan perap selama 30 minit. (Lebih lama perap lebih baik)

2. Panggang di dalam oven dengan menggunakan api sederhana panas sehingga masak.

3. Keluarkan ayam panggang, dan sapu dengan Bahan B.

4. Masukkan kembali ke dalam oven dan panggang dengan api kecil selama 15 minit.

5. Tutup api oven, dan keluarkan.

6. Sedia untuk dihidang.

Bahan-bahan Sos:

5-6 tangkai cili merah( di kisar, kalau suka pedas boleh tambah lagi bilangan cili)3 ulas bawang putih di cincang halusGaram, gula, serbuk perasa(jika mahu) secukup rasa1-2 sb cuka

Cara-cara:

1. Tumis bawang putih hingga naik bau dan kemudian masukkan cili serta bahan lain.

2. Tambahkan air jika terlalu kering & biar mendidih.

Top of FormKUIH BAKAR PANDAN

Bahan :Tepung Gandum- 4 CawanTelur- 2 BijiSantan- Dari Perahan 2 Biji KelapaGula- 2 CawanDaun Pandan- 2 HelaiAirGaram- Secukup RasaPerwarna Hijau- Sedikit SahajaBijan- HiasanMesin Pengisar (Blender)- Bahan Penting

Cara Membuatnya:

1. Masukkan daun pandan ke dalam blender dan masukkan air. Kisar daun pandan dan kemudian tapis untuk mendapatkan airnya sahaja.. (Hampasnya lehlah buang or dijadikan baja)

2. Then, guna blender yg sama, masukkan gula ke dalam blender bersama-sama telur, then kisar gak!!! (Cara senang kot daripada nak pukul telur), kalo nampak dah sebati leh tuang dalam bekas len dulu.

3. Then, nak wat bancuhan tepung plak.. masukkan tepung gandum dalam blender yang sama (tak yah basuh pun tak pe), letak santan dan perwarna hijau sedikit... kalo tak muat wat sebanyak 2 kali.. kisar dan tuang dalam bekas.

4. Bancuhan tadi agak jgn terlalu cair ye.. Sedang2 saje.. Masukkan garam dalam bancuhan tepung tue then masukkan telur ngan gula yg dikisar tadi bersama-sama air pandan.. Gaul sehingga sebati.

5. Tuang dalam bekas yang bersesuaian yang telah pun di laputi dgn minyak or mentega. Masukkan adunan tadi dan masukkan dalam tempat pembakar dan bakar lebih kurang 40 minit.

6. 10 minit selepas di bakar, keluarkan sementara dan taburkan bijan di atas adunan tadi dan biarkan kuih tadi betul2 masak..

7. Akhir sekali bolehlah rasa..... Selamat Mencuba!!!!

MAKARONI BAKAR

BAHAN-BAHAN : 300 gm macaroni - direbus sampai kembang 500 gm ayam/daging cincang 2 cawan cheese monzarella/cheddar 30 gm butter 1 biji bawang merah 2 biji bawang putih 1 cawan susu segar 1 sudu teh lada sulah 1 sudu teh oregano/italian mix herbs 1 kiub pati ayam 4 biji telur Garam secukup rasa * Rebus makaroni sampai kembang dan toskan airnya.

CARA MEMASAK : 1. Panaskan butter dan tumis bawang merah dan bawamg putih yang telah dimayang halus. Kemudian masukkan daging cincang dan biar sampai daging masak. 2. Masukkan lada sulah dan serbuk oregano , susu dan kacau , kemudian masukkan semua makaroni tadi dan kacau lagi supaya semua bahan sebati . Masukkan kiub pati ayam yang telah dihancurkan dan jika masih kurang masin baru la ditambah garam. 3. Bila sudah masak tutupkan api dapur dan baru la dimasukkan telur sebiji demi sebiji sambil mengacau macaroni ini. 4. Masukkan macaroni separuh loyang dulu dan boleh la di susun keju monzarella kemudian terus masukkan macaroni lagi sampai penuh loyang pembakar. Susun cheese di atas macaroni. Bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 40 minit atau sampai keju ber