pembentangan artikal band 6 sains bab 4

Click here to load reader

Post on 13-Apr-2017

516 views

Category:

Education

6 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Slide 1

PEMBENTANGAN ARTIKELNAMA:ANIS NAJIHAH BT MOHD NORKELAS : 3 AMANAH 2014NAMA GURU: PN RABIATUL ADAWIYAH BT HALIM

KEPENTINGAN PENGAMBILAN MAKANAN YANG BERKHASIAT KEPADA IBU& FETUS

KESAN ROKOK TERHADAP FETUS

Kenapa Berbahaya Merokok Semasa Kehamilan?

Asap rokok mengandungi lebih daripada 4 000 bahan kimia merbahaya dan sekurang-kurangnya 60 agen penyebab kanser. Asap rokok yang meresap melalui darah akan melimpahi aliran darah yang menjadi satu-satunya sumber oksigen dan nutrien bagi bayi.

Dalam lebih 4 000 bahan kimia berbahaya ini,terdapat dua bahan yang boleh mengurangkan bekalan oksigen mencukupi kepada bayi:- nikotin karbon monoksida

KEPENTINGAN MENGELAKKAN DARIPADA MENGAMBIL BAHAN BOLEH MEMUDARATKAN FETUS

1.Bolehmenyebabkankecacatankep ada bayi

Kandungan asap rokok yang terdiri daripada pelbagai jenis toksik dan bahan beracun yang merbahaya boleh menyebabkan kurangnya bekalan oksigen yang sampai kepada bayi. Perkara ini boleh menyumbang kepada bayi yang cacat.

2. Merosakkan otak bayi

Alkohol dan dadah boleh memberi kesan yang terus kepada perkembangan otak bayi yang sihat .Kandungan berbahaya pada kedua bahan ini boleh menjejaskan proses pembelajaran bayi tersebut apabila meningkat kanak-kanak. Perkara ini sudah tentu akan memberi lebih banyak kesan buruk kepada bayi tersebut.

3. Boleh membunuh bayi dalam kandungan

Kandungan bahan berbahaya dalam asap rokok, alkohol dan dadah juga boleh menyebabkan kematian bayi ketikamasihberadadalamkandungan. Pembentukan dan tumbesaran yang berlaku dalam keadaan yang tidak sihat boleh mengakibatkan banyak perkara negatif kepada bayi.Tahap paling kronik kesan bahan berbahaya tersebut adalah apabila boleh mengakibatkan kematian kepada bayi tersebut