pbs band 6

18
Nama Guru: Wan Mohd Hafizullah Nama : Muhammad Shahrin Adha Bin Shaipul Bahari Kelas: 2 Ibnu Nafis Tajuk: Alat Teknologi Ynag Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had Penglihatan Dan Pendengaran Sai ns

Upload: wan-mohd-hafizullah

Post on 05-Dec-2014

137 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

pbs 2 ibnu nafis 2013

TRANSCRIPT

Page 1: PBS Band 6

Nama Guru: Wan Mohd Hafizullah

Nama : Muhammad Shahrin Adha Bin Shaipul Bahari

Kelas: 2 Ibnu Nafis

Tajuk: Alat Teknologi Ynag Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had Penglihatan Dan Pendengaran

Pendahuluan…

Sains

Page 2: PBS Band 6

Pertama sekali kami ingin menyatakan kesyukuran kami kehadrat ilahi kerana dengan izinnya pembentangan ini berjaya disiapkan. Sukacita dimaklumkan pembentangan ini telah memenuhi dan menepati kehendak soalan yang telah diberikan. Penyediaannya adalah secara berkumpulan dan dapat memupuk kerjasama antara kami semua. Oleh itu, kami ingin mengucapkan jutaan terima kasih pada guru sains kami iaitu Cikgu Wan Mohd Hafizullah kerana memberi tunjuk ajar kepada kami, tidak lupa juga kepada keluarga yang meberi sokongan sepanjang kerja ini dijalankan.

Isi Kandungan…

Page 3: PBS Band 6

Isi Alat teknologi yang sesuai untuk mengatasi masalah had pendengaran

1. Open Ear Fitting2. Speaker dan Megafon3. Telefon

Isi Alat teknologi yang sesuai untuk mengatasi masalah had penglihatan

1. Lensa Kontak (Orang Buta)2. Cermin mata3. Teleskop4. Mikroskop

Ayat Al-Quran

1. Al-Mujaadalah (Ayat 1)2. Ar- Rum (Ayat 54)

Page 4: PBS Band 6

Mengatasi had masalah pendengaran1. Open Ear Fitting

Alat teknologi untuk mengatasi pendengaran - Alat bantuan pendengaran atau batasan deria adalah instrumen akustik elektrik yang boleh digunakan oleh orang-orang dengan kehilangan pendengaran dalam gangguan fungsi telinga.

Biasanya alat ini boleh dipasang di dalam atau di atas telinga manusia sekitar telinga. Alat bantuan pendengaran dibuat untuk mengukuhkan rangsangan sel-sel deria telinga rosak rangsangan suara dan bunyi dari luar.

Alat alat dengar adalah satu peranti elektronik yang menggunakan bateri dalam permohonan di mana terdapat mikrofon yang mengubah gelombang bunyi kepada tenaga elektrik yang kemudian diterima penguat yang boleh meningkatkan jumlah dan hantar kepada speaker adalah di bahagian dalam telinga.

Jika anda mahu menggunakan bantuan alat dengar mesti first kemudian ambang memeriksakan dengan alat dipanggil Audiogram. Selepas itu, dia hendaklah mampu untuk menentukan apa jenis dan model sesuai untuk mendengar kes kerosakan disebabkan.

Beberapa jenis alat bantuan pendengaran kepada perkara-perkara berikut

1. Dipasang pada telinga (Open-Ear-Fitting/OEF)Alat bantuan pendengaran adalah kecil dan nipis wayar disambungkan kepada penerima (penerima) yang mengarahkan bunyi ke dalam telinga.

- Selesa dan kecil- Bunyi adalah lebih asli dan kurang tersumbat- Rupa bergaya dan berwarna-warni- Sesuai untuk pendengaran yang sederhana dan tahap sederhana

2. Belakang telinga (Sebalik The Telinga / BTE)Pendengaran Ini bantu melengkung dan diletakkan di belakang setiap telinga. Bunyi disampaikan melalui tiub ke dalam saluran telinga.

Page 5: PBS Band 6

- Amplifikasi Tinggi untuk membantu masalahpendengaran ringan ke tahap yang sangat teruk- Saiz lebih besar dan kemudahan penggunaan, terutamanyabagi mereka yang mempunyai kesukaran mengendalikanobjek kecil- Jangka hayat bateri lebih lama

3. Dalam telinga / dalam saluran telinga (Dalam Telinga-(ITE) / In-The-Terusan (ITC))Dibuat dengan acuan telinga khas dan dilengkapi dengan selesa di telinga luar atau saluran telinga

- Halakan bunyi terus ke dalam telinga untukmemastikan prestasi optimum- Selamat dan selesa di telinga luar- Mudah untuk bekerja- Sesuai untuk kehilangan pendengaran sederhana kepadatahap teruk

4. Saluran telinga sepenuhnya (sepenuhnya-In-Terusan (CIC)Alat bantu pendengaran yang kecil yang diletakkan di dalam saluran telinga membolehkan bunyi terus ke dalam telinga.

- Tersembunyi, sesuai untuk pelanggan yang paling mencabarpenampilan- Cara Simulasi ke bunyi telinga memberikankualiti bunyi yang lebih semula jadi kualiti bunyi- Sesuai untuk tahap pendengaran yang ringan, sederhanadan teruk.

Page 6: PBS Band 6

2. Speaker dan Alat Pembesar Suara

Pada suatu ketika dahulu manusia terpaksa untuk menjerit jika ingin menyampaikan berita di khalayak ramai. Namun dengan cara itu kebanyakan pendengar akan menerima maklumat yang salah. Oleh itu pada 14 April 1874 Speaker yang pertama telah dicipta oleh Ernst W. Siemens untuk mengatasi masalah had pendengaran manusia.

Speaker kebiasaannya digunakan untuk mengatasi had pendengaran manusia. Contohnya di tapak perhimpunan sekolah, dewan, ceramah di surau atau masjid serta lain-lain lagi.

Megafon adalah pembesar suara mudah alih yang menggunakan corong untuk meningkatkan kecekapan elemen-elemen yang menghantar suara. Megafon kebiasaannya digunakan ketika merentas desa, perhimpunan dan lain-lain lagi. Tahukah anda? Ballou, Glen dan Cliff Henricksen bertanggungjawab bagi mencipta megafon yang pertama pada 1987 bagi memudahkan manusia menyampaikan maklumat dikhalayak ramai.

Page 7: PBS Band 6

3. Telefon

Telefon berasal daripada bahasa Yunani yang bermaksud tele = jauh dan phone = suara.Telefon adalah alat telekomunikasi yang digunakan bagi memancar dan menerima bunyi pada jarak jauh tanpa terikat. Hal ini membuktikan bahawa telefon juga turut membantu manusia untuk mengatasi masalah had pendengaran.

Sebagai contoh, Syed ingin berkomunikasi dengan ibunya. Sedangkan Syed berada di SMAP Bentong manakala ibunya berada di Rawang. Walaupun Syed menjerit sekuat hati, ibunya tetap tidak akan mendengar suaranya. Dengan ini Syed boleh menggunakan telefon untuk berkomunikasi dengan ibunya.

Tahukah anda telefon pertama telah dicipta oleh Alexander Graham Bell pada 2 Jun 1875 dan pada 1 July 1875 Bell pertama kali menggunakan telefon berkebolehan dwi-arah (Kedua-dua, transmiter atau penghantar dan penerima isyarat merupakan instrumen membran yang serupa).

Page 8: PBS Band 6

Mengatasi had masalah penglihatan

1. Lensa Kontak

Mengatasi had alat penglihatan - pilihan Banyak sekali sebagai bantuan penglihatan, seperti cermin mata, kanta sentuh, atau Lasik, membuat mereka yang memerlukan boleh memilih dengan bebas.Di samping menjadi alat penglihatan, mereka boleh memilih serta sebagai alat untuk mencantikkan rupa.

Contoh alat bantu visual dan alat teknolgi dengan sistem optikBantuan pembesaran dekat melihat menggunakan:

Kanta kenalan Penglihatan disebabkan kepada ireguler astigmatisme tidak teratur kornea akibat kornea parut boleh diperbetulkan dengan kanta lekap. Dengan kanta sentuh yang lain juga boleh diperbaiki taat lapang diganggu pemandangan pada afakia dan miopia.

2. Hubungi sistem lensa teleskopikHubungi sistem lensa boleh diterjemahkan ke dalam sistem teleskopik (sistem kanta lekap teleskopik) apabila kanta sentuh kornea depan memakai memakai kanta negatif (seperti okular) adalah positif (untuk objektiviti).

3. Hubungi kanta dengan lubang kecil (pinhole)Hubungi kanta dengan lubang kecil ini kerja-kerja pada astigmatisme ireguler, kekeruhan kornea, murid melebar lagi (iridiolegia), murid penyelewengan, koloboma iris, dan aniridia.

Page 9: PBS Band 6

4. pembesar kantaPermohonan, terutama di kalangan pesakit dengan ruang visual yang sempit, 10 darjah atau lebih kici, apabila pengembangan untukmelihat perlu lebih kecil perkara, dan dalam pesakit yang tidak mungkin telah ditetapkan gelas.

5. alat pembesarAlat pembesar boleh digunakan dengan kanta-kanta memakai fositif seris yang akan memberikan naungan perkara pengembangan.

6. Pembesar kanta binokularPebesar gelas diberikan dengan mempertimbangkan tajam watak taat dan bersabar diingini dapat dilihat.

7. Dengan sistem bukan-optikBantuan Bukan optik boleh dilakukan dengan mengangkat perkara itu. Semakin dekat objek besar bayangan pada retina. Pembesaran akan dua kali ganda apabila perkara jarak 20 kaki hingga 10 kaki dekat.

Page 10: PBS Band 6

2. Cermin mata

Cermin mata merupakan bingkai yang mempunyai gelas kanta yang berada di depan mata, ia merupakan alat bantuan penglihatan, perlindungan mata, atau untuk perlindungan daripada sinaran UV.

Kegunaan cermin mata ialah untuk membantu manusia yang rabun. Kanta yang dipanggil izon, boleh juga memperbetulkan peringkat lebih tinggi yang sepatutnya terdapat dalam permukaan mata manusia. Kanta ini mewujudkan penglihatan lebih tajam untuk orang ramai yang mempunyai masalah penglihatan dengan membantu melihat dengan jelas

Tahukah anda pada suatu ketika dahulu rupa bentuk cermin mata berupa begini:

Page 11: PBS Band 6

3. Teleskop

Teleskop merupakan peralatan yang penting bagi ahli astronomi kerana manusia tidak mampu melihat dari jarak yang sangat jauh. Oleh itu teleskop dicipta untuk memudahkan manusia melihat sesuatu yang jauh (Di langit pada Waktu malam). Teleskop digunakan untuk melihat bintang, bulan meteor dan lain-lain lagi dengan terperinci dari bumi. Malah setelah wujudnya teleskop, ahli astonomi dapat menyelesaikan pelbagai misteri alam semesta.

Tahukah anda? Teleskop pertama merupakan kanta hablur masyarakat Assyria yang telah ditemui oleh orang Arab dan Parsi. Namun pencipta teleskop astronomi telah dicipta sekitar tahun 1608.

Page 12: PBS Band 6

4. Mikroskop

Dalam Bahasa Yunani: Micros= Kecil Dan Scopein = Melihat. Mikroskop adalah sebuah alat yang membantu manusia untuk melihat objek yang sangat kecil untuk dilihat oleh mata kasar.

Mikroskop digunakan untuk melihat seuatu yang sangat kecil seperti Yis,Protozoa,Bakteria dan lain lain lagi. Mikroskop digunakan oleh para saintis, guru, pelajar dan ramai lagi. Mikroskop juga telah membantu manusia mengkaji virus-virus yang merbahaya contohnya H5N1- Selesema Burung dan H1N1-Selsema Babi. Dengan kewujudan Mikroskop, manusia akhirnya mengetahui bahawa terdapat makhluk seni di dunia ini (Seni=Sangat Halus)

Ayat Al-Quran Yang Menyatakan Allah Maha Mendengar Dan Melihat…

Page 13: PBS Band 6

Sesungguhnya Allah telah mendengar (dan memperkenan) aduan perempuan yang bersoal jawab denganmu (wahai Muhammad) mengenai suaminya, sambil ia berdoa merayu kepada Allah (mengenai perkara yang menyusahkannya), sedang Allah sedia mendengar perbincangan kamu berdua. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar, lagi Maha Melihat.

Al-Mujaadalah – Ayat 1

Ayat Al-Quran ini jelas membuktikan bahawa betapa lemahnya manusia berbanding denganAllah S.W.T. Malah telah dinyatakan dalam ayat Al-Quran menyatakan bahawa manusia mempunyai kelemahan.

Allah yang menciptakan kamu bermula dengan keadaan lemah, selepas berkeadaan lemah itu Dia menjadikan kamu kuat. Setelah itu Dia menjadikan kamu lemah pula serta tua beruban. Dia menciptakan apa yang dikehendakiNya dan Dialah jua yang Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa.

Ar-Rum – Ayat 54

Nota oleh guru:

Page 14: PBS Band 6

Sekian…

Page 15: PBS Band 6