pengenalan futsal

Download Pengenalan futsal

Post on 13-Feb-2016

71 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Pengenalan futsal

TRANSCRIPT

Diapositiva 1

Ting Fang KaiPISMP TESL KUMPULAN 1PENGENALAN FUTSALTing Fang Kai PISMP TESL (Kumpulan 1)1PengenalanFutsalfutebol de salo (bahasa Portugis)/ ftbol de saln (bahasa Sepanyol) 'bola sepak dalam dewandimainkan oleh dua pasukansatu pasukan dianggotai oleh lima orang (dibenarkan memiliki pemain simpanan)

Ting Fang Kai PISMP TESL (Kumpulan 1)Futsal diciptakan di Montevideo, Uruguay pada tahun 1930, oleh Juan Carlos Ceriani

Ting Fang Kai PISMP TESL (Kumpulan 1)dimainkan di bawah Fdration Internationale de Football Association (FIFA) di seluruh dunia, dari Eropah hingga Amerika Tengah dan Amerika Utara serta Afrika, Asia, dan Oseania.Pertandingan antarabangsa pertama diadakan pada tahun 1965.Ting Fang Kai PISMP TESL (Kumpulan 1)Kejuaraan Dunia Futsal pertama diadakan atas bantuan FIFUSA di Sao Paulo, Brazil, tahun 1982.Juara Tahun Pertama (Brazil) Juara Tahun Kedua (Brazil) Juara Tahun Ketiga (Paraguay)

Ting Fang Kai PISMP TESL (Kumpulan 1)Ciri-ciri- padang yang lebih kecil20 minit untuk setiap separuh masabola yang digunakan juga lebih berat pasukan yang mengumpulkan kesalahan keenam bagi setiap separuh masa akan dihukum dengan sepakan penalti keduadimain oleh golongan lelaki & perempuanTing Fang Kai PISMP TESL (Kumpulan 1)Sekian, terima kasihTing Fang Kai PISMP TESL (Kumpulan 1)Sejarah Futsal Di Malaysia dan Antarabangsa

Colldilla SaponPISMP Sejarah Ambilan Januari 2013 (Semester 2)

KUMPULAN 1Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)8Futsal dipopularkan di Montevideo, Uruguay pada tahun 1930 oleh Juan Carlos Ceriani.

seorang pelatih bola sepak asal Argentina.

Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)mendapat perhatian di seluruh Amerika Selatan, terutamanya di Brazil.Keunikan yang ada pada permainan ini dapat dilihat dengan gaya pemain terkenal dunia dengan kemahiran yang menarik seperti Kaka, Ronaldinho, Robinho dan ramai lagi.Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)Sukan FUTSAL adalah permainan yang merupakan pecahan daripada sukan bola sepakdimainkan tanpa format pada penghujung 1980-an di Brazil.Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)Brazil terus menjadi pusat futsal dunia, permainan ini sekarang dimainkan di bawah perlindungan Fdration Internationale de Football Association di seluruh dunia,dari Eropah hingga Amerika Tengah dan Amerika Utara serta Afrika, Asia dan Oceania.

Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)Bandaraya Rio De Janeiro merupakan ibukota Brazil dan masyarakat di kota tersebut bermain bola sepak di mana-mana sahaja tempat yang sesuai seperti di sepanjang pantai Brazil yang kebiasaannya mereka bermain di padang yang terbuka sehinggalah padang permainan semakin berkurangan atas sebab pembangunanColldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)beberapa anak muda mendapati dewan-dewan tertutup jarang digunakan dan memberikan peluang untuk mereka bermain bola sepak di dalam dewan tersebut. Secara tidak langsung ia menjadi ikutan di beberapa tempat lain di Brazil sehingga mereka mula mengadakan perlawanan secara persahabatan dan pertandingan.

Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)14memajukan permainan ini dengan peraturan dan cara yang agak berbeza sedikit berbanding dengan bola sepak di padang. Akhirnya mereka menggelar permainan itu dengan panggilan FUTSAL yang bermaksud fut=futbol (bolasepak dalam bahasa Brazil) sal=sallon (dewan tertutup dalam bahasa Brazil).

Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)Pertandingan peringkat antarabangsa pertama diadakan pada tahun 1965, Paraguay menjuarai Piala Amerika Selatan pertama. Enam perebutan Piala Amerika Selatan berikutnya diselenggarakan hingga tahun 1979, dan semua gelaran juara dimenangi Brazil.

Brazil meneruskan dominasinya dengan meraih Piala Pan Amerika pertama tahun 1980 dan berikutnya pada tahun pada 1984.

Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)Kejuaraan Dunia Futsal pertama diadakan atas bantuan FIFUSA (sebelum anggotaanggotanya bergabung dengan FIFA pada tahun 1989) di Sao Paulo, Brazil,1982, berakhir dengan Brazil sebagai juara. Brazil mengulangi kemenangannya di Kejuaraan Dunia kedua tahun 1985 di Sepanyol, tetapi tewas kepada Paraguay dalam Kejuaraan Dunia ketiga pada tahun 1988 di Australia

Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)Penubuhan unit futsal bermula di Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) pada tahun 2000 yang diketuai oleh Encik Jey Singh Mutthiah dengan jurulatih pertama skuad futsal Malaysia ialah Encik Bhawandi Hiralal.

Permainan ini mula diminati terutamanya di Lembah Klang pada tahun 2001 apabila Sports Planet mula beroperasi di Sunway dan Shah Alam. Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)terus berkembang dengan pesat di negeri-negeri lain sehingga kini selari dengan perkembangan Street Soccer.

Dengan adanya pusat-pusat permainan futsal ini di beberapa lokasi strategik menjadikan sukan ini semakin popular terutama dikalangan remaja dan belia.

Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)semakin meluas dengan penubuhan unit atau jawatankuasa Futsal Persatuan Bola Sepak Negeri. Pihak Kementerian Belia dan Sukan turut membantu perkembangan ini dengan membina gelanggang futsal di setiap parlimen seluruh Malaysia mulai tahun 2010.

Colldilla Sapon PISMP Sejarah (Kumpulan 1)GERAK KERJA KOKURIKULUMRosita Ama anak MunanPISMP Sejarah (Januari 2013) Semester 2

Kumpulan 1Rosita Ama Ak Munan PISMP Sejarah (Kumpulan 1)21Rosita Ama Ak Munan PISMP Sejarah (Kumpulan 1)UKURAN PADANG FUTSAL

Rosita Ama Ak Munan PISMP Sejarah (Kumpulan 1)Panjang: Maksimum 25 m , Minimum 15 m

Lebar :Maksimum 42 m, Minimum 25 mRosita Ama Ak Munan PISMP Sejarah (Kumpulan 1)BILANGAN PEMAINTerdiri daripada 5 orang pemain bagi sebelah padang,termasukpenjaga gol.Boleh mempunyai sehingga 7 orang pemain gantian bagi sesebuah kumpulan.

Rosita Ama Ak Munan PISMP Sejarah (Kumpulan 1)Penggantian pemain boleh dilakukan berapa kali pun, walaupun permainan sedang berlangsung.Jika bilangan pemain bagi sesuatu kumpulankurang daripada 3 orang, permainan akan ditamatkan/dibatalkan.

Rosita Ama Ak Munan PISMP Sejarah (Kumpulan 1)Gerak Kerja Kokurikulum Ciri-ciri Keselamatan Dalam FutsalFLORA ANAK DAYONGPISMP SEJARAHJanuari 2013Kumpulan 1FLORA ANAK DAYONG PISMP SEJARAH (Kumpulan 1)27Pastikan memakai pakaian yang sesuai.Pemain perlu tampil dengan kemas dengan mengikat rambut yang panjang dan kuku jari tangan perlulah pendek.Pemain juga tidak benarkan memakai barang perhiasan seperti jam tangan, rantai dan sebagainya semasa permainan dijalankan.

FLORA ANAK DAYONG PISMP SEJARAH (Kumpulan 1)28

FLORA ANAK DAYONG PISMP SEJARAH (Kumpulan 1)29Buat Pemanasan Badan Sebelum BermainTujuan aktiviti memanaskan badan :Meningkatkan suhu badan.Mengurangkan masa reaksi.Membangunkan otot-otot badan agar berada dalam keadaan sedia.Mengurangkan risiko kecelakaanFLORA ANAK DAYONG PISMP SEJARAH (Kumpulan 1)30

Senaman Statik

FLORA ANAK DAYONG PISMP SEJARAH (Kumpulan 1)31Senaman Dinamik

FLORA ANAK DAYONG PISMP SEJARAH (Kumpulan 1)32GelanggangPastikan gelanggang futsal berada dalam keadaan yang baik.Pastikan tiada air yang bertakung semasa bermain untuk mengelakkan berlakunya kecederaan.FLORA ANAK DAYONG PISMP SEJARAH (Kumpulan 1)33Keadaan Gelanggang Yang Baik.

FLORA ANAK DAYONG PISMP SEJARAH (Kumpulan 1)34Keadaan Gelanggang Yang Kurang Selamat.

FLORA ANAK DAYONG PISMP SEJARAH (Kumpulan 1)35