folio pjk form 4

16
SABDA | FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TINGKATAN 4 2011 1 ISI KANDUNGAN. Penghargaan m/s 2 Profail peribadi m/s 3 Objektif kajian m/s 4 Kaedah kajian m/s 5 Pengenalan kepada kajian m/s 6 Profail Idola Sukan m/s 7 Bidang yang diceburi m/s 8-9 Anugerah & kemenangan yang diperoleh m/s 10-11 Rumusan m/s 12 Lampiran m/s 13-15 Rujukan sumber m/s 16

Upload: asyraf-sallehudin

Post on 22-Jul-2015

9.503 views

Category:

Documents


4 download

TRANSCRIPT

ISI KANDUNGAN. Penghargaan Profail peribadi Objektif kajian Kaedah kajian Pengenalan kepada kajian Profail Idola Sukan Bidang yang diceburi Anugerah & kemenangan yang diperoleh Rumusan Lampiran

m/s 2 m/s 3 m/s 4 m/s 5 m/s 6 m/s 7 m/s 8-9 m/s 10-11 m/s 12 m/s 13-15 m/s 16

Rujukan sumber

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 1 TINGKATAN 4 2011

PENGHARGAAN.Terlebih dahulu saya ingin memanjatkan kesyukuran kepada Allah S.W.T kerana saya telah dapat menyiapkan folio pendidikan jasmani ini pada masa yang telah ditetapkan olah guru pendidikan jasmani saya. Seterusnya, ucapan penghargaan saya untuk tuan pengetua Sekolah Menengah Sains Bagan Datoh, Perak kerana teleh memberikan sokongan kepada saya untuk menyiapkan folio ini. Ucapan penghargaan saya jugu ditujukan kepada guru matapelajaran pendidikan jasmani saya iaitu En. Ahmad Faris bin Abu Bakar kerana telah memberikan tunjuk ajar kepada saya sehingga siapnya folio ini. Tidak lupa juga ucapan penghargaan ini saya tujukan khas kepada kedua bonda serta ayahanda saya yang telah memberikan sokongan dan bantuan dari segi kewangan, maklumat dan sebagainya untuk saya menyelesaikan folio ini. Akhir sekali saya ingin tujukan ucapan penghargaan kepada rakan-rakan seperjuangan saya yang telah memberikan dorongan kepada saya untuk menyiapkan folio ini. Juga kepada pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung semasa saya menyiapkan folio pendidikan jasmani ini.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 2 TINGKATAN 4 2011

PROFAIL PERIBADI. Nama: MUHAMMAD ASYRAF BIN SALLEHUDIN Umur: 16 TAHUN No Kad Pengenalan: 950207-08-5283 Hobi: MENGAMBIL FOTO, MELAYARI INTERNET Cita-cita: ARKITEK Email: email: [email protected] facebook: Asyraf Sallehudin No telefon: 017-7799616 Asal: IPOH, PERAK Sekolah terdahulu: SK KOMPLEKS SULTAN ABU BAKAR, SMK (A) JOHOR BAHRU, SMK (A) SULTAN AZLAN SHAH. Nama Bapa: SALLEHUDIN BIN ISMAIL Nama Ibu: RUZINORSHAH BINTI AHMAD Anak Pertama dari dua orang adik beradik. Alamat rumah: NO 23, PERSIARAN JATI 1, TAMAN MERU 3C, 30020 JELAPANG, IPOH, PERAK DARUL RIDZUAN. Moto Hidup: HIDUP INI BAGAI RODA, ADA MASA KITA DI ATAS, ADA MASA KITA DIBAWAH. Matlamat hidup: HIDUP INI ADALAH UNTUK BERJAYA DI DUNIA DAN AKHIRAT. BERJAYA KERANA ALLAH, IBU BAPA & DIRI SENDIRI.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 3 TINGKATAN 4 2011

OBJEKTIF KAJIAN.Objektif kajian ini dilakukan adalah untuk mendedahkan kepada pelajar tentang kerjaya dalam sukan serta tokoh-tokoh yang dikagumi menerusi sukan yang diceburi. Kajian ini adalah berkenaan dengan kerjaya sukan yang kian mendapat sambutan daripada warga negara kita. Ini kerana kerjaya dalam sukan menjamin masa depan yang cerah kepada seseorang itu untuk terus menjalani hidup yang sempurna. Dalam kajian ini pelajar akan mendapat infomasi tentang cara-cara, kaedah atau bagaimana mahu menceburkan diri dalam kerjaya sukan ini. Selain itu, pelajar juga didedahkan dengan pelbagai kerjaya dalam sukan yang adakalanya tidak diketahui oleh para pelajar sedangkan kerjaya itu adalah satu kerjaya yang sangat mencabar dan best. Dengan adanya kajian seperti ini, pelajar mendapat pelbagai informasi yang sangat berguna untuk mencari kerjaya yang sesuai dengan diri pelajar itu sendiri kelak.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 4 TINGKATAN 4 2011

KAEDAH KAJIAN.Saya telah melayari internet untuk memperoleh maklumat yang berkaitan dengan tajuk kajian. Antara laman web dan blog yang saya layari termasuklah Wikipedia, laman sesawang Kementerian Belia & Sukan dan sebagainya. Maklumat tersebut dimuat turun untuk dijadikan bahan rujukan. Saya juga membuat penyelidikan perpustakaan di Perpustakaan Tun Razak, Ipoh, Perpustakaan Awam Ipoh, Pusat Sumber dan Galeri SM Sains Bagan Datoh, Perak. Di sini saya telah merujuk pelbagai buku, majalah dan akhar tentang tokoh yang saya pilih beserta sukan yang diceburi. Maklumat yang berkaitan difotostat dan disalin dalam buku catatan. Selain dari itu saya telah melakukan analisis dokumen yang telah saya kumpulkan sepanjang membuat penyelidikan perpustakaan. Antara dokumen yang telah saya analisis termasuklah pelbagai buku rujukan, keratan akhbar dan majalah, bahan-bahan yang dimuat turun daripada internet, pelbagai gambar dan lain-lain.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 5 TINGKATAN 4 2011

PENGENALAN.KERJAYA DALAM SUKANKerjaya boleh ditakrifkan sebagai bidang pekerjaan yang dipilih seseorang untuk mencari nafkah bagi menyara hidupnya. Mereka yang berminat dan mempunyai bakat serta pernah mewakili negeri dan Negara dalam acara sukan mempunyai peluang yang lebih cerah untukmenceburkan diri dalam kerjay sukan. Tambahan pula, minat, bakat dan pengalaman mereka boleh dikembangkan dan diserap dalam tugas merekakerana mereka akan berurusandengan atlet sama ada di peringkat sekolah, negeri dan negara. Oleh itu, adalah menjadi kelebihan kepada atlet-atlet untuk meceburkan diri dalam kerjaya sukan. Di samping itu, mereka juga dianggap sebagai role model kepada atlet muda untuk terus berusaha dan maju dalam sukan. Melalui bakat dan pengalaman, ia akan membantu mereka untuk membuat keputusanberkaitan dengan pengurusan sukan dengan bijak dan tepat.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 6 TINGKATAN 4 2011

PROFAIL IDOLA SUKAN.Datuk Nicol Ann David ialah seorang pemain skuasy profesional wanita berbangsa Malaysia yang menjadi wanita Asia pertama yang menduduki tangga #1 dunia dalam sukan skuasy wanita. Beliau pernah memenangi gelaran Terbuka British pada tahun 2005, 2006 dan 2008, dan juga gelaran Terbuka Dunia pada tahun 2005, 2006, 2008, 2009 dan 2010. Nicol merupakan anak kepada Ann Marie David, seorang guru sekolah berketurunan Cina dan Desmond David, seorang jurutera berketurunan India yang pernah menjadi olahragawan dan pemain bola sepak negeri; Nicol mempunyai dua adik-beradik, iaitu Lianne dan Cheryl, yang merupakan pemain skuasy cemerlang di peringkat kebangsaan. Sewaktu muda, Nicol paling cemerlang dalam mata pelajaran Matematik di sekolah; beliau pernah bercita-cita menjadi jurutera. Nicol mendapat tujuh A dalam Penilaian Menengah Rendah dan tujuh A lagi dalam Sijil Pelajaran Malaysia, sewaktu menelaah di Sekolah Menengah Kebangsaan Convent Green Lane di Green Lane, Pulau Pinang.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 7 TINGKATAN 4 2011

BIDANG YANG DICEBURI.Nicol merupakan pemain squash pertama yang menjuarai Kejohanan Skuasy Junior Sedunia dua kali; iaitu pada tahun 1999 dan 2001 di bawah bimbingan Richard Glanfield. Beliau kekal satu-satunya pemain squash wanita yang berbuat demikian, sehingga Raneem El Weleilymenyamai pencapaian beliau ini dengan memenangi. Kejohanan Junior Sedunia keduanya pada tahun 2007. Nicol menyertai WISPA lalu mencapai status profesional pada tahun 2000 apabila memenangi gelaran WISPA sulungnya hanya sebulan selepas penyertaannya itu. Kemenangan itu tercapai pada bulan Februari apabila beliau menewaskan Salma Shabana di pusingan akhir Terbuka Finland Savcor. Pada 7 Jun 2008, Nicol David dikurniakan gelaran Darjah Bakti sempena hari keputeraan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin. Nicol turut diundang untuk membawa obor Olimpik untuk Malaysia sewaktu persediaan ke Sukan Olimpik di Athens pada tahun 2004 di samping dilantik sebagai Duta Muhibah Kebangsaan Malaysia oleh UNDP. Antara pencapaian lain Nicol David termasuk Kejohanan Skuasy Asia yang dijuarainya tujuh kali (1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008 dan 2010). Beliau juga mempertahankan tempoh kejuaraan demi kejuaraan selama 13 bulan dan 51 perlawanan mulai Mac 2006, hingga tewas di tangan Natalie Grinham di Terbuka Seoul pada April 2007. Nicol turut meraih Pemain Terbaik WISPA enam kali berturut-turut, dari tahun 2005 hingga 2010.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 8 TINGKATAN 4 2011

ANUGERAH & KEMENANGAN YANG DIPEROLEH BELIAU.Pada 7 Jun 2008, Nicol David dikurniakan gelaran Darjah Bakti (D.B.) sempena sambutan hari keputeraan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin. Beliau merupakan penerima pertama anugerah ini yang diasaskan pada 26 Jun 1975. Anugerah ini terhad kepada 10 penerima yang melakukan sumbangan besar kepada bidang kesenian, sains dan kemanusiaan. Pada 12 Julai 2008, Nicol menjadi salah satu daripada 497 orang yang diberi penghormatan sempena hari jadi ke-70 Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abbas. Nicol merupakan antara 28 orang yang menerima Darjah Setia Pangkuan Negeri award (DSPN), yang membawa gelaran Datuk, justeru beliau menjadi tokoh termuda yang dikurniakan gelaran Datuk di negeri Pulau Pinang. Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi yang juga berasal dari Pulau Pinang, pernah mengakui bahawa Nicol lebih terkenal daripadanya. Pada tahun 2007, Nicol menerima ijazah kehormat Sarjana Kesenian honoris causa dari Universiti Nottingham. Nicol turut menerima anugerah Pemain Terbaik WISPA enam kali berturut-turut, mulai tahun 2005 hingga 2010. Nicol diberi penghormatan membawa obor Olimpik sebagai wakil Malaysia menjelang Sukan Olimpik Athens 2004, di samping dilantik sebagai Duta Muhibah Kebangsaan Malaysia oleh Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 9 TINGKATAN 4 2011

KEMENANGAN YANG DI PEROLEH BELIAU. 1995 Terbuka Junior Scotland Juara Bawah-14 1996 Terbuka Junior British Juara Bawah-14, Terbuka Junior Scotland Juara Bawah-14 1997 Terbuka Junior British Juara Bawah-14, Terbuka Junior Scotland Juara Bawah-16, Terbuka Junior Australia Juara Bawah-15, Terbuka Junior Australia Juara Bawah-17 1998 Terbuka Junior British Juara Bawah-16, Terbuka Junior Scotland Juara Bawah-17, Kejohanan Asia Juara Perseorangan, Akhir Litar Utama Skuasy Junior Asia Juara Bawah-19, Sukan Asia ke-13 Pingat Emas 1999 Terbuka Junior British Juara Bawah-17, Kejohanan Junior Asia Juara Perseorangan, Kejohanan Junior Asia Juara Pasukan, Terbuka Junior Jerman Juara, Terbuka Junior Malaysia Juara, Juara Junior Sedunia 2000 Kejohanan Asia Juara Perseorangan (2) 2001 Kejohanan Junior Asia Juara Perseorangan, Kejohanan Junior Asia Juara Pasukan, Juara Junior Sedunia (2) 2002 Kejohanan Asia Juara Perseorangan (3), Kejohanan Asia Juara Pasukan, Sukan Komanwel 2002 Beregu Campuran Pingat Perak, Sukan Asia ke-14 Pingat Perak 2004 Kejohanan Asia Juara Perseorangan (4), Kejohanan Asia Juara Pasukan 2006 Kejohanan Asia Juara Perseorangan (5), Kejohanan Asia Juara Pasukan, Sukan Asia ke-15 Pingat Emas 2008 Kejohanan Asia Juara Perseorangan (6), Kejohanan Asia - Team Champion 2010 Kejohanan Asia Juara Perseorangan.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 10 TINGKATAN 4 2011

SEBAB MEMILIH TOKOH SUKAN?Saya MUHAMMAD ASYRAF BIN SALLEHUDIN pelajar tingkatan 4 AL-JAZARI memilih Dato Nicol Ann David sebagai tokoh sukan untuk membuat kajian ini adalah kerana beliau seorang atlet negara yang sangat disanjungi kerana kejayaan demi kejayaan yang di rangkul beliau, sehingga beliau dinobatkan sebagai pemain squash No. 1 dunia. Kebanyakan pertandingan yang beliau sertai, akan menempatkan beliau ditangga pertama seterusnya mengekalkan status beliau sebagai pemain squash No. 1 dunia. Beliau juga merupakan seorang pelajar yang pintar. Walaupun beliau sibuk menjalani latihan untuk menyertai pelbagai pertandingan, beliau tidak pernah mengabaikan pelajaran sehingga apabila beliau menduduki peperiksaan awam terbesar di Malaysia iaitu SPM, beliau telah mendapat keputusan yang cemerlang iaitu tujuh A, serta semasa peperiksaan PMR beliau, beliau mendapat tujuh A. Ini menggambarkan kepada kita, walaupun sibuk dengan jadual yang sangat ketat, pelajaran tidak harus diabaikan. Walaupun kita sudah mempunyai masa hadapan yang sangat cerah, kita perlu terus belajar untuk mendapat ilmu. Ini adalah sebab utama kenapa saya memilih Dato Nicol Ann David pemain squash No. 1 dunia.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 11 TINGKATAN 4 2011

RUMUSAN.Rumusan daripada kajian ini adalah mendapat tahu bahawa Dato Nicol Ann David merupakan seorang atlet negara yang sangat berdedikasi dan bersemangat dalam apa jua pertandingan yang sertainya. Beliau jua merupakan seorang pelajar yang sangat cemerlang didalam pelajaran tidak ketinggalan didalam kehidupannya yang sangat mencabar dengan pelbagai kejohanan yang bertaraf dunia. Walaupun beliau sekarang tidak menetap di Malaysia, naman beliau masih tidak melupakan negara kelahirannya Malaysia bersesuaian dengan kata-kata sakti, hujan emas di negeri orang, hujan baru di negeri sendiri. Dengan melakukan kajian ini saya mendapat banyak pengajaran daripada tokoh sukan yang telah saya kaji iaitu, Dato Nicol Ann David.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 12 TINGKATAN 4 2011

Lampiran

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 13 TINGKATAN 4 2011

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 14 TINGKATAN 4 2011

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 15 TINGKATAN 4 2011

Rujukan.Internet: http://en.wikipedia.org/wiki/Nicol_Ann_David http://ms.wikipedia.org/wiki/Nicol_Ann_David http://pmr.penerangan.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id =1443%3Akejayaan-atlet&catid=226%3Akejayaan-atlet-dalam-bidangsukan&Itemid=23 http://sejarahmalaysia.pnm.my/portalBM/detail.php?section=sm06&spesifik_id= 373&ttl_id=56 http://www.facebook.com/pages/Nicol-Ann-David/106073082764319 http://twitter.com/nicoldavid Buku-buku: Buku teks Pendidikan Kesihatan dan Jasmani tingkatan 4. Buku Sains sukan.

SABDA

| FOLIO PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 16 TINGKATAN 4 2011