folio sivik.cerita-cerita rakyat.. form 1 by danesshwaren

Download Folio Sivik.Cerita-Cerita Rakyat.. Form 1 by Danesshwaren

Post on 03-Jan-2016

11.419 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Folio Sivik.Cerita-Cerita Rakyat.. Form 1 by Danesshwaren

TRANSCRIPT

Folio Pendidikan sivik dan kewarganegaraan Tingkatan 1 Cerita-cerita rakyat

Nama kumpulan : Master mindsKelas : 1aNama sekolah : SMk Anderson , ipohNama guru : cik fauziana abdul rahman

PENGHARGAAN

Sebelum memulakan folio ini, saya ingin mengucapkan Kesyukuran kepada Tuhan kerana telah memberikan saya kesihatan yang baik untuk menyiapkan kerja khusus ini dengan sempurnanya. Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan penghargaan dan ucapkan terima kasih kepada Cik Fauziana Abdul Rahman guru mata pelajaran Pendidikan Sivik saya yang telah banyak panduan, nasihat serta bimbingan sepanjang folio ini disiapkan. Selain daripada itu ucapan terima kasih juga saya tujukan kepada kedua-dua ibu bapa yang prihatin dan telah memberi semangat serta inspirasi bagi melaksanakan tugas ini. Tidak di lupa juga, rakan-rakan saya yang telah banyak member kerjasama serta maklumat. Tanpa kalian , tidak mungkin folio ini dapat disempurnakan. Oleh itu, saya ingin melafaskan ribuan terima kasih kepada kalian.

Pendahuluan Kami telah memilih untuk membuat cerita kajian tentang Si Tanggang adalah kerana cerita rakyat ini adalah cerita yang luah biasa dan menarik.Kami memilih kisah Sang Kancil dengan Buaya kerana cerita ini sangat popular di negara Malaysia. Masa yang diberikan untuk menjalankan kerja kursus ini ialah dua minggu .Dalam masa tersebut Kami telah mengumpul data serta menyiapkan kajian tentang cerita-cerita rakyat yang kami telah pilih untuk dilaksanakan. Kami berharap agar kajian ini akan mendatangkan manfaat khususnya kepada kami. Kami juga berharap agar kami dapat tahu tentang faedah-faedah membaca cerita rakyat.

SI TANGGANG

Si Tanggang(atau dieja "Si Tenggang") ialah sebuahcerita dongeng masyarakat Melayuyang mengisahkan kehidupan seorang pemuda bernama Si Tanggang yang menderhakaiibunya, dan akhirnya bertukar menjadibatukerana disumpah oleh si ibu dengan makbulTuhan.Ia digunakan dalam buku teks sekitar 1960-an berdasarkan karya Abdul Samad Ahmad 1955[1]. Dongeng ini dikenali juga dengan beberapa nama lain, antaranyaMalin KundangatauMalim Kundang(Minangkabau) danNakhoda Manis(Brunei). Masing-masing merupakan versi yang sedikit berbeza, tetapi memiliki isi cerita yang sama.Kisah ini lebih awal lagi telah dirakamkan pada 1900 dalam buku Malay Magic yang ditulis oleh Walter William Skeat sebagai satu cerita rakyat berjudulCharitra Megat Sajobangdalam buku Malay Magic (1900) ms 54-55 dicetak oleh The Macmillan Company: New York, yang diceritakan oleh orang Melayu Selangor Ulu Klang.Ia jelas membuktikan bahawa ia telahpun menjadi kisah rakyat pada akhir 1800-an lagi diSelangor.Si Tanggang merupakan antara dongeng yang paling popular dalam kalangan orang Melayu. Ia diceritakan melalui lisan secara turun-temurun. Kanak-kanak akan didedahkan dengan cerita ini. Ini kerana dongeng ini mengandungi pengajaran penting yang merupakan salah satu pantang larang dalam adat Melayu: jangan derhaka kepada orang tua. Pengajaran ini juga selaras dengan ajaran Islamyang menghormati kedudukan ibu bapa. Kanak-kanak yang tidak mahu menurut suruhan ibu atau bapa akan cepat-cepat diusik dengan panggilan "Si Tanggang" untuk mengingatinya mengenai kisah tersebut.Beberapa tempat di Kepulauan Melayu dikaitkan dengan dongeng Si Tanggang. Antaranya ialahJong BatudiBrunei,Batu CavesdiMalaysia, danBatu Malin KundangdiPantai Air Manis,Padang,Sumatera Barat. Tempat-tempat ini, menurut kepercayaan masyarakat setempat, mengandungi bekas sejarah Si Tenggang menjadi batu.

Senarai watak utama Si Tanggang-Protagonisdongeng ini. Si Talang- Bapa Si Tanggang. Si Deruma- Ibu Si Tanggang. Nakhoda- Nakhoda kapal yang mengambil Si Tanggang sebagai anak kapal. Sultan- Sultan di negeri tempat perantauan Si Tanggang. Puteri Sultan- Puteri kepada Sultan, diisterikan oleh Sultan dengan Si Tanggang.

PUTERI SULTAN SI DERUMASI TANGGANG

RUJUKAN

-Sumber buku-Buku teks tingkatan satu

=Sumber internetwww.wikipedia.com

34