sirah..(tugas rasul)

Click here to load reader

Post on 12-Dec-2015

240 views

Category:

Documents

7 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

ppt

TRANSCRIPT

  • Tugas utama Rasullullah dalam Islam.

  • Semasa beberapa peperangan yang telah berlaku, ketika Rasullullah memasukkan tanganya di dalam sebuah perigi dan air keluar dari celah jari baginda. Air tersebut dapat menghilangkan dahaga sepasukan tentera dan dapat memberi minum unta serta kuda. Malahan bekas-bekas mereka juga dipenuhi air. Kejadian ini berlaku beberapa kali .Terdapat berita gembira yang dibawa oleh Rasulullah sollallahu 'alaihi wa sallam mengenai kehadiran imam Abu Hasan al-Asy'ari sebagaimana yang terdapat dalam hadith al-Asy'ariyyin. Antaranya Rasulullah sollallahu 'alaihi wa sallam bersabda: "Telah datang kepada kalian penduduk Yaman, mereka ialah orang yang mempunyai perasaan kasih, hati yang lembut, keimanan dan hikmah (berada) di Yaman". [Diriwayatkan oleh al-Bukhari (4127) dan Muslim (52)]

  • Di dalam hadith lain, Rasulullah bersabda: "Akan datang suatu kaum, mereka mempunyai hati yang lembut dalam kalangan kamu". Selepas Rasulullah mensabdakan hadith tersebut, datang kaum al-Asy'ariyyun dari Yaman, seorang antara mereka ialah Abu Musa al-Asy'ari (nenda Abu Hasan al-Asy'ari) Di dalam hadith menyatakan, selepas diturunkan ayat al-Quran dalam surah al-Maidah ayat 54: "Maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Dia kasih kepada mereka dan mereka kasih kepada Nya (Allah)". Rasulullah bersabda sambil tangannya menepuk belakang Abu Musa al-Asy'ari rodhiallahu 'anhu. "Mereka ialah kaum ini". Rasulullah menegaskan bahawa kaum Abu Musa al-Asy'ari merupakan kaum yang dikasihi Allah dan mereka mengasihi Allah kerana mengetahui kesohihah dan keyakinan mereka. Imam Abu al-Hassan al-Asy'ari adalah berasal daripada kaum Abu Musa al-Asy'ari dan dalam kalangan keturunannya yang dikurniakan limpahan ma'rifah dan rezeki memahami sesuatu ilmu, mendukung sunnah Rasulullah, menghancurkan bid'ah, menegakkan hujah dan menolak kesamaran.

  • . Kalau hati masih berisi daki-daki dunia yang kotor itu, janganlah mimpi amalan-amalan lahir seperti sembahyang, puasa, zakat, haji, sedekah, berdakwah, menuntut ilmu, menutup aurat, baca Quran, zikrullah dan lain-lain itu dapat menebus kita dari kebencian Allah dan api neraka. Cuba kita lihat firman Allah: Hari itu (hari ketika meninggal dunia) harta dan anak tidak berguna lagi kecuali orang yang mengadap Allah membawa hati yang selamat (hati yang bersih dari segala kejahatannya dari sifat marmumah).(Asy Syuara : 88-89)

  • Ucapan Rasul untuk Ammar Bin Yasir : Engkau akan dibunuh oleh kelompok durhaka !. Ternyata ia dibunuh oleh bala tentera Muawiyah di Perang Shiffin . Ketika itu Ammar berada dalam Pasukan Imam Ali. Mau apa kau ke sini, tanya Ammar mendahului. Aku mau menemui Muhammad dan ingin mendengarkan ajaran-ajarannya, jawab Suhaib singkat. Aku pun begitu, ungkap Ammar. Dan setelah itu mereka masuk dan mendengarkan dakwah Rasulullah hingga menjelang malam. Besoknya Ammar datang lagi dan masuk Islam. Ia menghafal ayat-ayat Al-Quran yang disampaikan Rasulullah SAW. Ia membacanya secara lunak. Hari berikutnya membaca secara istiqamah dan makin kuat hingga terdengar ke luar rumah.Ammar selain berjasa dalam membangun masjid pertama, Quba, juga ikut berjuang bersama Nabi dalam perang Badr, Uhud, Khaibar, Khandak dan peperangan lainnya( shiffin)Ammar, yaitu dari Khalid Bin Walid yang berkata bahwa dirinya pernah bertengkar dengan Ammar. Lalu mengadukannya kepada Nabi. Saat itu Rasulullah SAW langsung berkata, Hai Khalid, siapa yang memaki-maki Ammar Bin Yasir, Allah akan memaki-maki dia. Barang siapa yang memusuhinya, Allah akan menjadi musuh dia. Barangsiapa yang merendahkan Ammar, Allah pun akan merendahkan dia. Inilah pujian yang menyatakan kedudukan Ammar Bin Yasir dihadapan Allah dan Rasul-Nya.

  • Sabda Rasulullah SAW: Sesungguhnya orang yang muflis di kalangan umatku ialah yang datang pada hari Qiamat dengan sembahyang, puasa dan zakat tetapi dia juga pernah mencaci, menuduh orang buat jahat, dan mengambil hak orang. Dia juga pernah menumpahkan darah (membunuh orang) atau sekurang-kurangnya memukul. Oleh itu pahala ibadahnya akan diberi kepada orang yang dianiayai itu satu persatu. Dan kalau pahalanya tidal cukup, dosa-dosa orang itu pula diberikan kepadanya (jadilah ia muflis) dan akan dijerumuskan ke dalam Neraka. (Riwayat Muslim)

  • : " - " .

  • . : " " & " . - - . - - ".