sirah nabawi

Click here to load reader

Post on 18-Jul-2015

87 views

Category:

Education

7 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Disediakan Oleh:NAZIMI BIN ABDULLAHKHAIRUL RAZIKIN BIN MARSANMOHD AZLAN SHAH BIN KASIMMD.HUSAINI BIN ABD RAHMANAZRULNIZAM BIN ABD GHANIABDUL HAFIZ BIN MOHD

 • DAKWAH TAHAP PERTAMA :MENGENALI PENERIMA DAN PENENTANGSERTA TINDAKAN TERHADAP RASULULLAD S.A.W

 • PERINGKAT PERINGKAT DAKWAH PERINGKAT MAKKAH SELAMA 13 TAHUNPERINGKAT MADINAH SELAMA 10 TAHUN GENAPPERINGKAT MAKKAH DIBAHAGIKAN KEPADA 3 TAHAP:i.TAHAP DAKWAH SECARA RAHSIA 3 TAHUNii.TAHAP PENYEBARAN DAN KETERBUKAAN DAKWAHiii.TAHAP KETIGA KELUAR KE KOTA MAKKAH.

 • MAKKAH MERUPAKAN PUSAT AGAMA BANGSA ARAB.SELURUHKEKUATAN QURAISY BERPUSAT DI MAKKAH.PERSEKITARAN KOTA MAKKAH PADA KETIKA ITU DIKELILINGI DENGAN BERHALA YANG LENGKAP PENGAWALANNYA.KEPERCAYAAN KEPADA BERHALA(JAHILIAH )BEGITU MENDALAM DIKALANGAN MASYARAKAT QURAISY.

  BERDAKWAH SECARA RAHSIAFAKTOR YANG TERSEBUT DI ATAS MENDORONG NABI DARIPADA BERDAKWAH SECARA RAHSIA SUPAYA TIDAK MENGEJUTKAN PENDUDUK MAKKAH SERTA MEMBANGKITKAN API KEMARAHAN.

 • NAS DAN DALIL (PERINTAH BERDAKWAH )SURAH AL-MUDDATSTIR AYAT 1-71. Wahai orang Yang berselimut!2. Bangunlah serta berilah peringatan dan amaran (kepada umat manusia).3. Dan Tuhanmu, maka ucaplah dan ingatlah kebesaranNya!4. Dan pakaianmu, maka hendaklah Engkau bersihkan.5. Dan Segala kejahatan, maka hendaklah Engkau jauhi.6. Dan janganlah Engkau memberi (sesuatu, Dengan tujuan hendak) mendapat lebih banyak daripadanya.7. Dan bagi (menjalankan perintah) Tuhanmu, maka hendaklah Engkau bersabar (terhadap tentangan musuh)!

 • PADA PERINGKAT AWAL NABI MEMPERKENALKAN ISLAM IALAH KEPADA ORANG YG TERDEKAT DENGAN BAGINDA,KELUARGA DAN KAWAN-KAWAN BAGINDA.

  DI ANTARA MEREKA TERDAPAT YANG MENYAHUT SERUAN BAGINDA ITU TANPA RAGU.

  GOLONGAN YANG AWAL MENERIMA ISLAM INI DIKENALI SEBAGAI GENERASI AL-SABIQUN AL-AWWALUN ( ORANG YANG TERDAHULU MEMELUK ISLAM.)PENERIMA DAKWAH RASULULAH S.AW (GENERASI PERTAMA )

 • SAIDATINA KHADIJAH BTE KHUAILID ( ISTERI NABI )SAIDINA AL IBNI ABU TALIB ( SEPUPU NABI )ZAID BIN HARITHAH SAIDINA ABU BAKAR AL-SIDIQUMMU AIMAN ( JIRANNYA )(MEREKA INI MELAFAZKAN KALIMAH SYAHADAHDI HARI PERTAMA RASULULLAH S.A.W MEMPERKENALKAN ISLAM KEPADA MEREKA)

  GOLONGAN AS-SABIQUN AL-AWWALUN

 • SAIDINA UTHMAN BIN AFFANAL-ZUBAIR BIN AL-AWAMABD RAHMAN BIN AUF SAAD IBNI ABI WAQASTALHAH BIN ABDULLAH(DI ANTARA YANG TERAWAL MEMELUK ISLAM)MENGIKUT IBNU HISHAM PADA PERINGKAT AWAL INI SERAMAI 40 ORANG TELAH MEMELUK ISLAM.

  GOLONGAN AS-SABIQUN AL-AWWALUN

 • PENERIMAAN KAUM QURAISY.

  PADA PERINGKAT AWAL DAKWAH RASULULLAH,MESKIPUN SECARA RAHSIA DAN INDIVIDU NAMUM BERITA KEDATANGAN ISLAM SUDAH TERSIBAR DIKALANGAN KAUM QURAISY,TETAPI IANYA TIDAK DIPEDULIKAN.MEREKA BERANGGAPAN DAN MENDAKWAAGAMA YANG DIBAWA MUHAMMAD HANYA UNTUK GOLONGAN YANG LEMAH,MUNDUR,DAN MISKIN.

  NAMUM BEGITU PIHAK QURAISY TETAP MENCURIGAI KESANNYA.OLEH ITU MEREKA MEMERAHTI DAN MENGIKUTI PERKEMBANGAN DAKWAH BAGINDA.

 • SETELAH 3 TAHUN BAGINDA BERDAKWAH SECARA RAHSIA DAN INDIVIDU MAKA TIBA MASANYA RASULULLAH DIMINTA MENGISYTIHARKAN DAKWAHNYA SECAR TERANG-TERANGAN.FIRMAN ALLAH S.W.T AYAT 214 SURAH AS-SYURA Dan berilah peringatan serta amaran kepada kaum kerabatmu Yang dekat DENGAN TURUNNYA AYAT DI ATAS MAKA BERMULALAHDAKWAH BAGINDA SECARA TERANG-TERANGAN.

  DAKWAH SECARATERANG-TERANGAN

 • MENYERU KEPADA KELUARGA TERDEKATMENGUMPUL ANGGOTA KELUARGA BANI HASHIM,TERMASUKBANI AL-MUTALIB SERTA ABU LAHAB.PERTEMUAN DAN PERJUMPAAN BERLAKU SEBANYAK 2 KALI DIMANA PERTEMUAN PERTAMA BAGINDABERSIKAP BERDIAM DIRI APABILA DIGANGGU DENGAN UCAPAN ABU LAHAB.MANAKALA PERTEMUAN YANG KEDUA INI BAGINDAMENDAPAT JAMINAN PEMBELAAN DARIPAD ABU TALIB TERHADAPDAKWAH BAGINDA.

  DIANTARA DAKWAH RASULULAH S.A.WSECARA TERANG-TERANGAN.

 • MENYERU KAUM TERDEKAT (QURAISY) DI BUKIT AL-SAFARasulullah telah berdiri di Bukit Safa dan menyeru kepada kaumNya,dan ketika itu Abu Lahab berada disitu.Rasulullah berkata,Bagaimana kalau ku katakan kepada kamu ,bahawa di sebalik bukit ada musuh berkuda akan menyerang kamu,apakah kamu percaya?Mereka mengakui akan kebenaran kata-kata baginda .Baginda berkata lagi Sesungguhnya aku ingin memberi peringatan bahawa azab sengsara sedang menanti kamu.Abu Lahab pun berkata Binasalah kau (Muhammad )diseluruh hari ini apakah untuk ini kamu mengumpul kami semua .

  DIANTARA DAKWAH RASULULAH S.A.WSECARA TERANG-TERANGAN.

 • FIRMAN ALLAH S.W.T AYAT 94 SURAH AL-HIJR. .Oleh itu, sampaikanlah secara berterus-terang apa Yang diperintahkan kepadamu (Wahai Muhammad)dan janganlah Engkau hiraukan bantahan dan tentangan kaum kafir musyrik itu.

  Dengan turunnya ayat di atas Baginda terus bangkit melaksanakan tugasnya dan membongkar khurafat-khurafat syirik dan kepalsuan.Baginda memperingatkan hakikat berhala-berhala yang mereka sembah tiada nilai sedikit pun.Dan perantaraan yang mereka lakukan merupakan kesesatan yang nyata.DIANTARA DAKWAH RASULULAH S.A.WSECARA TERANG-TERANGAN.

 • SELURUH KAUM QURAISY MEKAH MULA BERANG DAN MARAH TERHADAP TUDUHAN DAN KENYATAAN BAHAWA AGAMA MEREKASELAMA INI SESAT. MEREKA BANGKIT UNTUK MENYEKAT SATUREVOLUSI YANG MUNCUL AGAR IANYA TIDAK MELENYAPKAN BUDAYA HIDUP MEREKA YANG DIWARISI SELAMA INI FIRMAN ALLAH S.W.T AYAT 5 SURAH AL-QIYAAMAH. (kebenaran itu bukan tidak ada buktinya), bahkan manusia (yang ingkar) sentiasa suka hendak meneruskan perbuatan kufur dan maksiat (di sepanjang hayatnya, sehingga ia tidak mengakui adanya hari kiamat).BERMULA PENENTANGAN TERHADAP DAKWAH RASULULAH S.A.W

 • DI ANTARA YANG KUAT MENETANG DAKWAH RASULULLAH S.AW.ABU AL HASAN BIN HISYAM ( ABU JAHAL )ABU LAHAB.ASWAD BIN ABDUL YAGHUSWALID BIN MUGHIRAHUMAIYAH DAN ABIN BIN KHALAFASH BIN WAILUQBAH BIN ABI MUITHUMAR BIN AL-KHATAB ( SEBELUM MEMELUK ISLAM )

  PENENTANG DAKWAH RASULULAH S.A.W

 • KETUA-KETUA KAUM QURAISY DAN KABILAH-KABILAH BERMESYUARAH MEMBINCANGKAN STRATEGI/CARA MENGHADAPIPENYEBARAN ISLAM YANG DIBAWA OLEH BAGINDA.MAKABERMULALAH EPISOD PENENTANGAN TERHADAP DAKWAHRASULULLAH S.A.W.PENENTANGAN & TINDAKANTERHADAP DAKWAH RASULULLAH S.A.W

 • PERWAKILAN QURAISY MENEMUI ABU TALIBTOKOH-TOKOH TERKEMUKA QURAISY BERTEMU ABU TALIBDALAM USAHA MEMUJUK ABU TALIB SUPAYA MENASIHATIANAK SAUDARANYA AGAR BERHENTI DARIPADA MENYEBARKAN AJARAN ISLAM.PERTEMUAN INI BERLAKUSEBANYAK TIGA KALI,NAMUM KESEMUA HASIL PERTEMUANMENBUAHKAN KEGAGALAN DI PIHAK QURAISY.TINDAKAN & PENENTANGANTERHADAP DAKWAH RASULULLAH S.A.W

 • KAUM QURAISY YG DIKETUAI OLEH AL-WALID IBN AL-MUNGHIRAH MERANCANG MENGHALANG DAKWAH BAGINDA DARI MEMPENGARUHI BANGSA ARAB.MAKA MEREKA SEMUA MENGAWAL PINTU MASUK ORANG-ORANG HAJI DAN MEMBERITAHU SETIAP ORANG YANG MASUK JANGAN KAMU PERCAYA DIA (MUHAMMAD ) DIANYA IALAH ORANG YANG TERKELUAR DARI AGAMA DAN SEORANG PENDUSTA.ABU JAHAL DIANTARA ORANG YANG PALING BERSEMANGAT MELAKSANAKAN KERJA TERSEBUTMENCEGAH JEMAAH HAJI MENDENGARSERUAN RASULULLAH S.A.W

 • MEMPEROLOK-OLOK,MEMPERLEKEH-LEKEHKAN,MEMPERMAINKAN,MENDUSTA DAN MEMPERSENDA BAGINDA DAN PENGIKUTNYA.FIRMAN ALLAH S.W.T AYAT 6 SURAH AL-HIJRDan mereka Yang ingkar berkata (kepada Nabi Muhammad): Wahai orang Yang kepadanya diturunkan Al-Quran, Sesungguhnya Engkau adalah orang gila".SEMUNYA INI BERTUJUAN UNTUK MELEMAHKAN KAUM MUSLIMIN SERTA MERUNTUHKAN SEMANGAT MEREKA.MEREKA JUGA TURUT MELEMPARKAN KATA-KATA KESAT,MAKI HAMUN TUDUHAN YANG NAKAL DAN MEMANGGIL RASULULLAH S.A.W SEBAGAI ORANG GILA DAN AHLI SIHIR.

 • MENCACATKAN IMEJ ISLAMKAUM QURAISY MENIMBULKAN DAKYAH-DAKYAH PALSU TENTANG RASULULLAH SERTA MENGATAKAN AL-QURAN ITU HANYA CERITA DONGENG DAN REKAAN ORANG KUNO.FIRMAN ALLAH S.W.T AYAT 5 SURAH AL-FURQANDan mereka berkata lagi: "Al-Quran itu adalah cerita-cerita dongeng orang-orang dahulu kala, Yang diminta oleh Muhammad supaya dituliskan, kemudian perkara Yang ditulis itu dibacakan kepadanya pagi dan petang (untuk dihafaznya)".

 • TERLALU BANYAK PENYIKSAAN ,TEKANAN DAN UGUTAN YANG DILAKUKAN OLEH KAUM QURAISY TERHADAP BAGINDA DAN PENGIKUT-PENGIKUTNYA.FIRMAN ALLAH S.W.T AYAT 106 SURAH AL-NAHLSesiapa Yang kufur kepada Allah sesudah ia beriman (maka baginya kemurkaan dan azab dari Allah), kecuali orang Yang dipaksa (melakukan kufur) sedang hatinya tenang tenteram Dengan iman; akan tetapi sesiapa Yang terbuka hatinya menerima kufur maka atas mereka tertimpa kemurkaan dari Allah, dan mereka pula beroleh azab Yang besar.PENYIKSAAN

 • DIANTARA PENYIKSAAN YANG DILAKUKANABU JAHAL MELONTAR BAGINDA DENGAN BATU HINGGA BERDARAHUMMU JAMIL ISTERI ABU LAHAB MEMASANG JERANGKAP SAMAR DI JALAN-JALAN YANG DILALUI OLEH RASULULLAH.MEMBALING NAJIS KEPADA RASULULLAH KETIKA NABI BERSEMBAHYANG.

  FIRMAN ALLAH S.W.T AYAT 1 SURAH AL-HUMAZAHKecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci, pengeji,

 • DIANTARA PENYIKSAAN YANG DILAKUKANUTHMAN BIN AFFAN PERNAH DIBUNGKUS DLM TIKAR KURMA DAN DILAYURKAN DENGAN ASAPBILAL BIN RABAH DISIKSA OLEH TUANNYA UMAIYAH BIN KHALAF AL-JUMAHIAMMAR BIN YASIR DISIKSA SEKELUARGA DENGAN KEJAM.ABU FAKHIHAH DISIKSA OLEH TUANNYAZINNIRAH UMMU AIS AL-NAHDIYAHKHABAB BIN AL-ARAT.FIRMAN ALLAH S.W.T AYAT 1 SURAH AL-HUMAZAHKecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci, pengeji,

 • PENINDASAN DAN PENYIKSAAN SEMAKIN MEMUNCAK DIPENGHUJUNG TAHUN KEEMPAT KEBANGKITAN BAGINDA SEBAGAINABI,HARI DEMI HARI PENINDASAN SEMAKIN DIRASAI.TERUTAMABAGI GOLONGAN LEMAH DAN HAMBA.MAKA TURUNLAH AYAT

  SURAH AL-KAHFI AYAT 16 YANG BERMAKSUD:Dan oleh kerana kamu telah mengasingkan diri dari mereka dan dari apa Yang mereka sembah Yang lain dari Allah, maka pergilah kamu berlindung di gua itu, supaya Tuhan kamu melimpahkan dari rahmatNya kepada kamu, dan menyediakan kemudahan-kemudahan untuk (menjayakan) urusan kamu Dengan memberikan bantuan Yang berguna".

  BERMULALAH HIJRAH PERTAMA KE HABSYAH

 • SEMOGA MENJADI IKTIBAR DAN PANDUANKEHIDUPAN KITA HENDAKLA