print cover bgkl

Click here to load reader

Post on 10-Nov-2015

14 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

cover

TRANSCRIPT

Laporan

(Kimpalan TIG)Nama : Hasrul Bin BakkarengNo.matrik : A11PP0129

Program : 4SPPJ

Pensyarah : Dr. Yusri Bin Kamin

Pengenalan

Bengkel fabrikasi logam mendedahkan para pelajar kepada kerja tangan berasaskan logam. Dalam bengkel fabrikasi logam juga, pelajar dikehendaki untuk mereka dan menghasilkan sebuah produk (penyodok sampah) berdasarkan kretiviti masing-masing mengikut tempoh masa yang diberikan. Pelajar dikehendaki menyediakan lukisan menggunakan perisian AutoCAD dan berpandukan lukisan tersebut pelajar akan menghasilkan sebuah projek mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan. Kerja-kerja yang terlibat dalam projek ini adalah seperti mengukur dan menanda, memotong, melubang dan menyambung dan kerja kemasan.Bahan Kerja :a. Kepingan besi (galvanized sheet)

b. Batang besi berlubang (hollow)

Alatan dan perkakasan:

a. Folding Machine

b. Tukul gading kayu

c. Apit G

d. Gerudi

e. Penggarit

f. Gunting pemotong

g. Pembaris keluli

h. Hydraulic shear machine.i. Spot weldingj. Rivetk. Anvill. Stand drillJenis alatan tangan, gambarajah dan penggunaannya:

No.Alatan tangan dan mesinpenggunaan

1Folding machine

Mesin folding digunakan untuk membentuk sudut 90 pada bahan kerja.

2Tukul gading kayu

Sama dengan menggunakan tukul biasa.Cuma tukul kayu digunakan untuk bahan kerja yang sesuai.ia mengelakkan daripada bahan kerja meninggalkan kesan lekukan.

3Apit G

Letakkan benda kerja di atas meja. Kemudian, letakkkan dua reja kayu di antara benda kerja tersebut bagi mengelakkan benda kerja daripada rosak. Akhir sekali, kepitkan kedua-dua kayu reja tersebut sehingga benda kerja diikat dengan kemas.

4Gerudi

Pastikan mata gerudi sesuai dengan bahan yang hendak ditebuk.Masukkan mata dan kemaskan dengan menggunakna pengetat mata driil.

Pastikan gear putaran adalah betul.

5Penggarit

Untuk membuat garisan atau penandaan pada benda kerja.

6Gunting pemotong

Sama dengan guntuing biasa.Tetapi gunting ini sesuai untuk memotong kepingan zink dan lain-lain.

7Pmbaris keluli

Pembaris keluli diletakkan di atas benda kerja yang hendak diukur. Selarikan bahagian hujung pembaris dengan bahagian hujung bahan tersebut. Kemudian, tandakan menggunakan pensel atau penggarit pada sengatan ukuran yang dikehendaki

8Hydraulic sheer machine

Digunakan untuk memotong kepingan galvanize yang besar.Hujung kepingan dipotong sedikit sebagai penanda.

Kemudian bahan diletak pada mata dan switch dipijak untuk menghidupkan mesin.

9Spot welding

Untuk melekatkan kepingan logam.Laraskan dengan betol supaya bahan kerja tidak tembus semasa welding.

Kepingan yang hendakdi rivet perlulah bertindih diatassatu sama lain supaya bahan kerja tidak tembus.

10Rivet

Rivet digunakan sebagai joining.Bahan kerja disambungkan dengan rivet.selian untuk joining ia bertindak untuk bahan kerja kelihatan leih kemas.

Sekiranya rivet tidak kemas, ia boleh di drill dan di rivet kembali supaya lebih ketat.

11Anvil

Anvil atau andas. Di gunakan sebagai pelapik untuk mengetuk bahan kerja.

PROSEDUR KERJA1. Ukuran lukisan diterjemahkan keatas permukaan kepingan logam bergalvani.

2. Penggarit digunakan untuk menanda pada permukaan bahan kerja.

3. Bahan kerja yang telah siap ditandakan kemudiannya dipotong menggunakan hydraulic shear. Hujung bagi kedua-dua garisan lurus yang hendak dipotong digunting sedikit dan dibengkokkan kebawah bertujuan sebagai garis panduan untuk kerja pemotongan kepingan logam.

4. Bagi pemotongan bentuk yang kecil, gunting logam boleh digunakan untuk membuang bahagian yang tidak dikehendaki.5. Mesin folding digunakan untuk membentuk sudut 90 pada bahan kerja. 6. Lebihan pada sisi yang telah dilipat akan diratakan dengan menggunakan tukul gading kayu supaya kelihatan lebih kemas.

7. Proses seterusnya adalah menyambung dua keping logam. Bahagian-bahagian yang telah dipotong akan disambung menggunakan kaedah merivet ataupun spot welding. 8. Bagi kaedah merivet, bahan kerja yang hendak dicantumkan perlu digerudi menggunakan gerudi meja ataupun gerudi tangan terlebih dahulu untuk membentuk lubang. Pada lubang yang telah dibuat, paku rivet dimasukkan dan dua kepingan bahan kerja tersebut akan dicantumkan.

9. Bagi kaedah yang menggunakan spot welding, dua kepingan bahan kerja akan diapit diantara torch pada pengimpal. Butang kimpalan ditekan bagi memulakan proses penyambungan.

10. Seterusnya besi berlubang (hollow) dipotong mengikut panjang yang dikehendaki bertujuan untuk menghasilkan pemegang bagi penyodok.11. Batang besi ditebuk untuk melekatkan rivet pada kepingan besi.

12. Dua lubang dibuat bertujuan mengelak daripada batang tersebut bergoyang.

13. Setelah ditebuk, batang di rivet pada kepingan logam tadi.14. Setelah selesai semua proses penyambungan, kerja kemasan bolehlah dilakukan. Bahagian yang bergerigis tajam perlu dibuang menggunakan mesin canai meja ataupun kikir tangan.

Gambarajah Projek

Pandanganhadapan pandangan belakang

Pandangan atas

Refleksi

Dalam proses penghasilan sesuatu projek terdapat beberapa elemen penting yang perlu diambil perhatian daripada proses pengukuran, penandaan, pemotongan, penyambungan sehingga kemasan. Kesemua elemen ini memainkan peranan penting yang tersendiri dan jika berlaku kesilapan pada salah satu proses tersebut akan merencatkan proses seterusnya sekaligus berkemungkinan sesuatu projek itu mengalami kegagalan untuk berfungsi. Bagi mengatasi sebarang permasalahan, elakkan daripada melakukan sesuatu perkara dengan terburu-buru. Ini kerana kesilapan contohnya semasa memotong bahan kerja akan menyebabkan ukuran bahan kerja menjadi lebih kecil daripada yang sebelumnya. Oleh yang demikian, perancangan teliti sangat diperlukan bagi mengelakkan timbulnya sebarang permasalahan sepanjang proses penghasilan projek.