kepentingan subjek bm.ppt

Download KEPENTINGAN SUBJEK BM.ppt

Post on 29-Jan-2016

236 views

Category:

Documents

6 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • MENGGAPAIBINTANGKECEMERLANGANPELAJAR SPMSEKOLAH SUKAN TUNKU MAHKOTA ISMAIL

 • Kata-kata aluan KESAN X LULUS BMSTRATEGI GEGAR BMStrategi kejayaan Penutup

 • KESAN X LULUS BM SIJIL SPMBEKERJA dengan SEKTOR KERAJAAN/SWASTASAMBUNG BELAJARNAIK GAJI - STATIKBM JULAINAIK PANGKAT

 • YANG MANA SATUKAH PILIHAN ANDABERJAYA @GAGAL / X BERJAYA

 • PERKAYAKAN DIRI DENGAN ISTILAH-ISTILAH /PERBENDAHARAAN KATA BM TULISANBIASAKAN BUAT ESEIJAWAB SOALAN TAHUN LEPAS

  DOA,USAHA, ISTIQAMAH, TAWAKAL (DUIT)

  TANYA GURU BM- TEKNIK MENJAWAB BANYAKKAN MEMBACA AKHBAR / MAJALAH ILMIAH (ISU2 SEMASA)

 • Sekali jatuh, tidak bangun KALAHSepuluh kali jatuh, sepuluh kali bangun TIDAK KALAHSetiap orang pernah jatuh. Hanya mereka yang bangun dan terus bangun selepas setiap kejatuhan, akhirnya akan menjadi JUARA

 • Piagam Pelajar A ONEKita TIDAK GAGAL setelah kita jatuh, tetapi kita dikira GAGAL jika kita jatuh dan tidak bangun semula. BERAPA KALI kita jatuh tidak penting, yang pentingnya ialah BAGAIMANA KITA BANGUN SEMULA setelah kita jatuh.

 • ``Kecemerlangan ini adalah rezeki yang diberi oleh Allah s.w.t. kepada saya.``Tetapi kita perlu ingat bahawa rezeki tidak datang bergolek. Kita kena berusaha dan rajin belajar.``Tidak ada istilah malas dalam diari hidup pelajar dan jangan belajar pada saat akhir.

 • ``Saya berpegang kepada tiga prinsip iaitu usaha, doa dan tawakal.``Usaha perlu konsisten dan saya lebih suka belajar sikit-sikit tetapi setiap hari.``Saya telah menetapkan satu matlamat UNTUK berjaya menjejak kaki ke universiti.``Matlamat itu ialah saya mahu memberi kegembiraan kepada ibu bapa saya dengan cara menghadiahkan mereka ijazah paling cemerlang.Fazliana Mansor, 27, graduan Sarjana Muda Sains (Teknologi Bioperubatan) dengan Kepujian dari Universiti Malaya (UM).

 • ``Sebagai pelajar, kita KENA BIJAK MENGURUS MASA, tugas pelajar bukan setakat mengejar kecemerlangan ilmu tetapi kita juga perlu kena aktif dalam kegiatan persatuan.``Yang penting, saya belajar secara konsisten dan tidak pernah belajar pada saat akhir menjelang peperiksaan. Justeru setiap hari saya akan MENGULANG KAJI TOPIK yang diajar GURU di kelas.``Saya tidak mempunyai masa yang spesifik iaitu menetapkan setiap hari mesti belajar tiga atau empat jam. Apa yang saya pegang ialah mempunyai matlamat yang spesifik terhadap setiap bab.``Jika saya tetapkan bab ini mesti dihabiskan ulang kajinya dalam minggu ini maka itulah yang akan saya lakukan.``Memang sesekali mood untuk belajar tidak ada TETAPI SAYA KUATKAN SEMANGAT untuk habiskan juga bab-bab yang telah saya tetapkan itu.Jika tidak faham, saya akan cepat-cepat berjumpa GURU berkenaan untuk bertanya,'' katanya - Nor Afzalina Azmee, 22, dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

 • ``Saya banyak buat latihan dan setiap kali selepas kelas, saya akan ke perpustakaan untuk mencari dan membaca buku-buku yang ada kaitan dengan topik yang diajar oleh GURU.``Jika tidak faham, saya akan bertanya dan jika buku yang saya baca itu tidak cukup maklumat yang saya mahu maka saya akan merujuk kepada beberapa buku lain.``Saya juga menyediakan nota-nota ringkas untuk digunakan menjelang peperiksaan. Isi nota ini lebih kepada fakta-fakta penting yang sukar untuk dihafal.'' - Noorlianni Rosli, 24, graduan Sarjana Muda Sains (Sains Aktuari) dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).Kini merupakan Eksekutif Kanan, Jabatan Perbankan Islam dan Takaful, Bank Negara.

 • Pelajar bukan tidak mahu bekerjasama dengan guru tetapi mereka malu untuk memberi jawapan kerana khuatir menjadi bahan gelak rakan lain, katanya dalam kertas kerja bertajuk `Sikap malu: Kesannya terhadap penguasaan komunikasi pelajar Melayu.Kertas kerja itu dibentangkan pada Seminar Kebangsaan Sifat Malu di Kalangan Orang Melayu di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi, Selangor, baru-baru ini.

 • Untuk mendapat SATU yang besar saya mesti mengorbankan 1O perkara yang kecil Untuk mendapat SATU yang besar saya mesti mengorbankan 1O perkara yang kecil

 • SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN PADANG MIDINPuncak Gunung Everest Tidak ditawan secara mudahMenara KLCC tidak terbina dengan sendirinya tanpa pengorbanan yang berterusanTerowong Cannel Tunnel dasar laut tidak mustahil untuk dibina

 • Unit Perkhidmatan Bimbingan & kaunseling SSTMI

  ***