jenis-jenis kata kerja

Click here to load reader

Post on 02-Jun-2015

7.499 views

Category:

Education

15 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

'Slide' ini mengandungi pengajaran tentang: a) kata kerja b) Jenis-jenis kata kerja Mudah difahami dan sesuai bagi penuntut Tahun 7 (Tingkatan 1). Selamat mencuba :)

TRANSCRIPT

  • 1. Merujuk sesuatu perbuatan atau keadaan melakukan sesuatu Merujuk sesuatu perbuatan atau keadaan melakukan sesuatu Kata kerja terbahagi kepada dua Kata kerja terbahagi kepada dua

2. Kata Kerja Transitif Kata Kerja Transitif Kata kerja yang diikuti oleh objek Objek yang mengikuti kata kerja mestilah frasa nama 3. Berfungsi dalam ayat aktif. Menerima imbuhan meN-, meN--kan, meN--i, dan ter. Contoh: men- men--kan men--i memper- memper--i memper--kan ter- menebas menghidangkan membaiki memperindah memperbaiki mempertemukan terminum 4. CONTOH AYAT KATA KERJA TRANSITIF AKTIF Saya membersihkan stor sukan. Kami menyapu sampah di halaman rumah. Rahimi terhidu bau busuk. 5. Berfungsi dalam ayat pasif. Menerima imbuhan di-, di--kan, di--i, dan ter. Contoh: di- di--kan di--i ter- diambil diberikan dihindari terminum 6. CONTOH AYAT KATA KERJA TRANSITIF PASIF Bubur kacang itu dimakan oleh adik. Ismail dibesarkan oleh neneknya. Pokok itu hidup subur selepas disirami hujan 7. Kata Kerja Tak Transitif Kata kerja yang tidak memerlukan objek atau penyambut sesudahnya.Boleh didapati dalam bentuk: Kata kerja yang tidak memerlukan objek atau penyambut sesudahnya.Boleh didapati dalam bentuk: 8. Kata Kerja Tak Transitif Tanpa Pelengkap Kata kerja yang boleh berdiri sendiri tanpa objek atau unsur keterangan untuk melengkapkan maksud ayat. Contoh: a)Mereka sudah pulang. b)Kami sekeluarga berehat. 9. Kata kerja tak transitif tanpa pelengkap boleh menerima unsur keterangan untuk menambahkan maklumat. Contoh: a)Mereka sudah pulang b)Kami sekeluarga berehat dari sekolah. dari sekolah. di ruang tamu.di ruang tamu. 10. Kata kerja yang mesti diikuti oleh pelengkap bagi melengkapkan ayat. Info Tambahan: Pelengkap boleh terdiri daripada frasa nama, kata nama, kata adjektif, dan kata sendi nama. 11. Contoh Ayat Rohini tinggal di Temburong. Demam adiknya beransur sembuh. Rohini tinggal di Temburong. Demam adiknya beransur sembuh. Info Tambahan: Frasa di Temburong dan sembuh ialah pelengkap. Jika pelengkap ini digugurkan, ayat-ayat tersebut tidak lengkap. Info Tambahan: Frasa di Temburong dan sembuh ialah pelengkap. Jika pelengkap ini digugurkan, ayat-ayat tersebut tidak lengkap.