contoh karangan astro

Click here to load reader

Post on 30-Dec-2015

759 views

Category:

Documents

10 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

bm

TRANSCRIPT

1. CONTOH KARANGAN KARANGAN BERDASARKAN BAHAN RANGSANGAN

Lihat rajah di bawah ini dengan teliti. Huraikan pendapat anda tentang faedah membeli barang buatan Malaysia. Huraian anda hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan

Jawapan Isi:1. Mengurangkan pengaliran wang negara2. Membantu usahawan tempatan3. Memantapkan ekonomi negaraPelancaran kempen beli barangan buatan Malaysia pada tahun 1998 membuktikankomitmenserta kesungguhan kerajaan untuk menggalakkan rakyat mengutamakan barangan tempatan.Campur tanganini dianggap tepat dalam suasana ekonomi global yangpasang surutdan diramal bertambahgawat umpama gerhanadalam tempoh mendatang. Penggunaan barang buatan tempatan menyerlahkan pelbagai kebaikan kepada pengguna.Penggunaan barang buatan tempatan dapat mengurangkan pengaliran keluar mata wang negara. Dianggarkan sebanyak RM 1.9 bilion setahun dapat dijimatkan jika rakyat menggunakan barang buatan tempatan dan mengurangkan import. Apabila berbelanja terhadap barang buatan tempatan, peniaga akan mendapat keuntungan dan sebahagian daripadanya disalurkan kepada kerajaan dalam bentuk cukai.Seterusnya, penggunaan barang buatan tempatan akanmemberikan nafaskepada usahawan tempatan untuk menjalankan perniagaan. Usahawan tempatan dapat mereka bentuk produk baharu yang lebih berkualiti untuk mengembangkan perniagaan. Produk berkualiti yang memenuhi cita rasa pengguna dapat dijual untuk menghasilkan keuntungandalam tanganyang amat lumayan kepada usahawan tempatan.Selain itu, permintaan yang tinggi terhadap barang buatan tempatan akan memantapkan ekonomi negara. Permintaan yang tinggi membolehkan golongan usahawan termasuk pengilang, pemborong, peruncit membesarkan perniagaan yang dijalankan. Hal ini membolehkan lebih banyak rakyat tempatan memperoleh pekerjaan yang menjanjikan pendapatan yang lumayan untuk dibelanjakan dan ditabungkan.Kesimpulannya, rakyat tempatan perlu mengutamakan barang buatan tempatan yang diakui berkualiti dan murah harganya. Mengutamakan barang buatan tempatan akan dapat mengelakkan usahawan tempatan daripadahidup segan mati tak mauataugulung tikar. Produk buatan tempatan bukan sahaja perlu dijual dalam negara bahkan dieksport ke luar negara bagi membuktikan bahawa usahawan kita bukanjaguh kampungsemata-mata.

2. CONTOH KARANGAN RUMUSAN

Baca petikan di bawah dengan teliti. Kemudian buat satu rumusan tentang usaha-usaha untuk memartabatkan lagu rakyat dan kepentingan usaha ini diambil. Panjang rumusan hendaklah tidak melebihi 120 patah perkataan."Meskipun pencipta lagu-lagu rakyat tidak dapat dikenal pasti identitinya, tetapi lagu-lagu seperti Burung Kakak Tua, Enjet-Enjet Semut dan Burung Kenek-Kenek sudah lama dinyanyikan oleh masyarakat Melayu di negara ini. Suatu ketika dulu, lagu-lagu rakyat begitu popular dalam kalangan kanak-kanak, tetapi sedekad kebelakangan ini lagu ini dikatakan semakin terpinggir daripada terus dinyanyikan oleh generasi muda. Malah,tidak keterlaluan jika dikatakanramai kanak-kanak hari ini terutamanya golongan Melayu yang tidak mengetahui kewujudan lagu-lagu rakyat yang pernah menjadi siulan nenek moyang mereka suatu ketika dulu. Menyedari pentingnya usaha untuk memartabatkan lagu-lagu rakyat yang menjadi identiti masyarakat Melayu, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) perlulah mengadakan kempen mencintai karya khazanah bangsa itu seperti yang telah diadakan sejak dua tahun lalu. Usaha untuk mengadakan Konsert Jelajah 07 ke seluruh negara yang meliputi negeri-negeri di Pantai Timur seperti Terengganu dan Pahang, termasuklah Sabah dan Sarawak baru-baru ini perlu diteruskan. Usaha jabatan di bawah Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia (KeKKWa) itu patut dipuji kerana mampu mendekatkan minat masyarakat terhadap lagu-lagu rakyat yang semakin dilupakan.

Untuk membangkitkan minat rakyat terhadap lagu ini sebenarnya bermula pada peringkat usia muda. Lagu-lagu rakyat ini hendaklah didedahkan kepada rakyat Malaysia sejak mereka kecil. JKKN sepatutnya mengutamakan golongan kanak-kanak di kawasan bandar-bandar besar yang biasanya lebih terdedah dengan pelbagai jenis pengaruh hiburan moden dari luar negara. Hal ini demikian kerana, menyemai minat kanak-kanak terhadap lagu-lagu rakyat harus diserapkan pada peringkat awal lagi. Stesen televisyen tempatan pula hendaklah menyiarkan lagu rakyat ini sebagai selingan sebelum sesuatu rancangan atau program bermula. Kepada pencipta lagu pula, elemen-elemen muzik komersial perlu disuntik dalam lagu rakyat bagi menarik perhatian golongan kanak-kanak dan remaja meminatinya.Selain itu, pihak kerajaan hendaklah memilih ikon atau idola remaja sekarang untuk mempopularkan lagu rakyat. Hal ini demikian kerana ikon atau idola remaja tersebut mampu untuk membangkitkan minat remaja terhadap lagu-lagu ini. Kebiasaannya, peminat akan mudah terpengaruh dengan tingkah laku atau mengikut jejak langkah yang dilakukan oleh idola atau ikon mereka. Sebagai contohnya, pihak KeKKWa hendaklah melantik Dafi atau Mawi menjadi ikon lagu rakyat kerana penyanyi ini diminati ramai di negara kita, terutamanya golongan muda. Perubahan ini perlu dilakukan kerana pelantikan penyanyi Zainal Abidin sebagai duta untuk mempromosikan lagu-lagu rakyat sejak tiga tahun lalu gagal untuk menarik minat golongan remaja meminati lagu ini.Cara yang dianggap berkesan juga adalah melalui pertandingan. Oleh itu, pertandingan lagu rakyat ini perlu diadakan di peringkat sekolah, daerah, negeri dan kebangsaan. Untuk menarik minat golongan muda menyertai pertandingan ini, hadiah yang lumayan perlulah disediakan. Sebagai contohnya, pertandingan yang bercorak program realiti seperti Akademi Fantasia, Mentor, Sehati Berdansa, dan sebagainya perlu diperkenalkan sesuai dengan perkembangan sekarang. Di sekolah pula, tajuk atau tema yang berkaitan dengan lagu rakyat perlu dimasukkan dalam sukatan pelajaran. Usaha Kementerian Pelajaran memasukkan tema Warisan Budaya dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan amatlah baik. Hal ini memberikan peluang kepada penulis buku teks tersebut memasukkan perbincangan tentang lagu rakyat setiap kaum di negara kita.(Dipetik dan diubahsuaikan daripadarencana Kempen martabatkan lagu-lagurakyat Oleh ABD. AZIZ ITAR(WARTAWAN UTUSAN,UM24/12/2007)

Soalan 2 (a): Petikan Umum [9 markah]Berdasarkan petikan soalan 1, jawab soalan-soalan berikut dengan menggunakan ayat anda sendiri.i. Apakah maksud rangkai katatidak keterlaluan jika dikatakan?[2 markah]ii. Mengapakah pihak KeKKWa perlu melantik Ikon remaja kini untuk mempromosikan lagu rakyat?[3 markah]iii. Pada pendapat anda, apakah punca-punca yang menyebabkan lagu rakyat semakin dilupakan oleh masyarakat?[4 markah]

Jawapan soalan 1:Pengenalan:Petikan menyatakan langkah-langkah untuk memartabatkan lagu rakyat di negara kita.Isi Tersurat:1. Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) perlulah mengadakan kempen mencintai karya khazanah bangsa itu.2. Konsert Jelajah 07 ke seluruh negara perlu diteruskan.3. Lagu-lagu rakyat ini hendaklah didedahkan kepada rakyat Malaysia sejak mereka kecil.4. JKKN hendaklah mengutamakan golongan kanak-kanak di kawasan bandar-bandar besar.5. Stesen televisyen tempatan perlu menyiarkan lagu rakyat ini dengan lebih kerap.6. Elemen-elemen muzik komersial perlu disuntik dalam lagu rakyat.7. Pihak kerajaan hendaklah memilih ikon atau idola remaja sekarang untuk mempopularkan lagu rakyat.8. Pertandingan lagu rakyat ini perlu diadakan di peringkat sekolah, daerah, negeri dan kebangsaan.9. Tajuk atau tema yang berkaitan dengan lagu rakyat perlu dimasukkan dalam sukatan pelajaran.

Isi Tersirat - Kepentingan usaha ini diambil:1. Dapat melestarikan lagu rakyat sebagai warisan budaya.2. Dapat memberikan peluang kepada generasi sekarang untuk menikmati lagu khazanah bangsa.3. Dapat meningkatkan minat rakyat supaya mengenali dan meminati lagu rakyat.4. Dapat mengingatkan masyarakat tentang tanggungjawab mempertahankan kehadiran lagu rakyat di persada seni tanah air.5. Dapat memajukan atau memberikan nafas baru kepada lagu rakyat.6. Dapat memberikan peluang kepada penyanyi atau kumpulan muzik merakamkan lagu rakyat dalam album mereka.Kesimpulan:Semua pihak mestilah bekerjasama untuk memartabatkan lagu rakyat agar lagu ini tidak pupus ditelan zaman.

Jawapan soalan 2(a):i. Maksud rangkai katatidak keterlaluan jika dikatakanialah bukan sesuatu yang sekiranya dinyatakan/didedahkan.ii. Pihak KeKKWa perlu melantik Ikon remaja kini untuk mempromosikan lagu rakyat kerana Ikon atau idola remaja tersebut mampu untuk membangkitkan minat remaja terhadap lagu-lagu ini. Peminat akan mudah terpengaruh dengan tingkah laku atau mengikut jejak langkah yang dilakukan oleh idola atau ikon. Penyanyi ini diminati ramai di negara kita, terutamanya golongan muda.iii. Punca-punca yang menyebabkan lagu rakyat semakin dilupakan oleh masyarakat? Ibu bapa tidak lagi menyanyikan lagu ini kepada anak-anak mereka. Masyarakat sekarang lebih terpengaruh dengan lagu-lagu moden. Ketiadaan usaha pihak kerajaan sebelum ini untuk mempopularkan lagu ini. Penganjur pertandingan lebih berminat menganjurkan pertandingan lagu-lagu moden. Media massa tidak menyediakan segmen atau rancangan untuk menyiarkan lagu rakyat. Tokoh penggiat lagu rakyat semakin kurang.

3. CONTOH KARANGAN - KARANGAN BERDASARKAN BAHAN RANGSANGAN

Lihat jadual di bawah dengan teliti. Huraikan pendapat anda tentang jumlah kehadiran pelancong ke negara kita sepanjang tahun 2008 hingga 2011 berdasarkan jadual tersebut. Panjang huraian anda antara 200 hingga 250 patah perkataanJumlah kehadiran pelancong ke negara kita sepanjang tahun 2008 hingga 2011TahunJumlah Pelancong

20081.12 Juta

20092.56 Juta

20103.18 Juta

20113.99 Juta

Jawapan Isi:1. Menjaga dan mengekalkan keindahan pantai yang bersih dan cantik.2. Memperbanyak tempat yang menarik di negara kita.3. Mempromosikan makanan tradisi kita kepada pelancong asing.4. Memastikan