08.2 hadis-hadis berkaitan kelebihan hafazan al-quran

Post on 04-Oct-2015

155 views

Category:

Documents

10 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

hadis berkaitan kelebihan hafaz alquranaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

TRANSCRIPT

TAJUK 2HADIS-HADIS BERKAITAN KELEBIHAN HAFAZAN AL-QURAN

SINOPSISTajuk ini memfokuskan kepada tiga perkara penting berkaitan dengan hafazan al-Quran iaitu Hadis-Hadis berkaitan kelebihan hafazan Al-Quran, Adab Hamlah Al-Quran dan Faktor Memudahkan dan Mengekalkan Hafazan.

HASIL PEMBELAJARAN

1. Menyenarai hadis-hadis yang berkaitan dengan kelebihan menghafaz al-Quran2. Mengenalpasti perkara-perkara penting mengenai adab hamlah al-Quran3. Menghuraikan faktor yang memudahkan dan mengekalkan hafazan

Kerangka Tajuk-tajuk

HADIS-HADIS BERKAITAN KELEBIHAN HAFAZAN

ADAB-ADAB HAMLAHAL-QURANFAKTOR MEMUDAH DAN MENGEKAL HAFAZAN

Allah S.W.T telah menjanjikan kelebihan kepada mereka yang menghafal Al-Quran seperti yang digambarkan di dalam himpunan hadis-hadis ini nanti, di samping dapat membuka pintu rezeki dan kekayaan.

2.1. Dijadikan sebagai keluarga Allah

Daripada Anas r.a. ia berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda : Sesungguhnya Allah mempunyai keluarga yang terdiri daripada manusia. Rasulullah S.A.W ditanya : Siapakah mereka itu wahai Rasulullah? Baginda menjawab : Iaitu ahli Quran (orang yang membaca atau menghafal Al-Quran dan mengamalkan isinya). Mereka adalah keluarga Allah dan orang-orang yang istimewa bagi Allah. 2.2. Ditempatkan di Syurga Yang Tinggi

Daripada Abdullah bin Amr bin al-Ash r.a., dari Nabi S.A.W, baginda bersabda : Di akhirat kelak, para ahli Al-Quran diperintahkan : Bacalah dan naiklah ke syurga dan bacalah Al-Quran dengan tartil (tertib) seperti engkau membacanya dengan tartil di dunia. Tempat tinggalmu di syurga berdasarkan ayat paling akhir yang engkau baca.

2.3. Dianugerahkan Kearifan

Daripada Anas r.a., bahawasanya Rasulullah S.A.W bersabda : Para pembaca Al-Quran itu adalah orang-orang yang arif di antara penghuni syurga.

2.4. Mengagungkan Allah

Daripada Abu Musa al-Asyaari r.a., ia berkata bahawasanya Rasulullah S.A.W bersabda : Di antara perbuatan mengagungkan Allah adalah menghormati orang Islam yang telah tua, menghormati orang yang menghafal Al-Quran yang tidak berlebih-lebihan dalam mengamalkan isinya dan tidak membiarkan Al-Quran tidak diamalkan serta menghormati kepada penguasa yang adil.

2.5. Hatinya Tidak Diseksa

Daripada Abdullah bin Masud r.a., daripada Nabi S.A.W, baginda bersabda : Bacalah Al-Quran kerana Allah tidak akan menyeksa hati orang yang menghafal Al-Quran. Sesungguhnya Al-Quran itu adalah hidangan Allah. Siapa yang memasukkannya, ia akan aman dan barangsiapa yang mencintai Al-Quran, maka hendaklah ia bergembira.

2.6. Berhak Menjadi Imam Dalam Solat

Daripada Ibnu Masud r.a., dari Rasulullah S.A.W yang bersabda : Yang menjadi imam dalam solat suatu kaum hendaklah yang paling pandai membaca Al-Quran.

2.7. Disayangi Rasulullah S.A.W

Daripada Jabir bin Abdullah r.a., bahawa Nabi S.A.W menyatukan dua orang daripada orang-orang yang gugur dalam perang Uhud dalam satu liang lahad. Kemudian Nabi S.A.W menyoal : Dari mereka berdua, siapakah paling banyak menghafal Al-Quran? Apabila ada orang yang menunjukkan salah seorang daripadanya, maka Nabi memasukkan mayat itu terlebih dahulu ke liang lahad.

2.8. Dapat Memberikan Syafaat Kepada Ahli Keluarga

Daripada Ali bin Abi Thalib, ia berkata : Barangsiapa membaca Al-Quran dan menghafalnya, maka Allah akan memasukkannya ke dalam syurga dan memberikannya hak syafaat untuk 10 orang ahli keluarganya di mana mereka semuanya telah ditetapkan untuk masuk neraka.

2.9. Memakai Mahkota Kehormatan

Daripada Abu Hurairah r.a., daripada Nabi S.A.W, baginda bersabda : Orang yang menghafal Al-Quran, kelak pada hari kiamat nanti akan datang Al-Quran yang akan berkata : Wahai Tuhan, pakaikanlah dia dengan pakaian yang baik lagi baru. Maka orang tersebut diberikan mahkota kehormatan. Al-Quran berkata lagi : Wahai Tuhan, tambahkanlah pakaiannya. Maka orang itu diberi pakaian kehormatannya. Lalu Al-Quran berkata lagi : Wahai Tuhan, redailah dia. Maka kepadanya dikatakan : Bacalah dan naiklah. Untuk setiap ayat, ia diberi tambahan satu kebajikan.

2.10. Bekalan Yang Paling Baik

Daripada Jabir bin Nufair, katanya Rasulullah S.A.W bersabda : Sesungguhnya kamu tidak akan kembali menghadap Allah dengan membawa sesuatu yang paling baik daripada sesuatu yang berasal daripadaNya iaitu Al-Quran.

2.11. Memperoleh Pahala Khusus

Daripada Buraidah al-Aslami r.a., ia berkata bahawasanya ia mendengar Rasulullah S.A.W bersabda : Pada hari kiamat nanti, Al-Quran akan menemui penghafalnya ketika penghafal itu keluar dari kuburnya. Al-Quran akan wujud sebagai seseorang dan ia bertanya kepada penghafalnya : Apakah engkau mengenaliku? Penghafal itu menjawab : Aku tidak mengenalimu. Al-Quran berkata : Aku adalah kawanmu, Al-Quran yang membuatmu kehausan di tengah hari yang panas dan membuatmu tidak tidur pada waktu malam. Sesungguhnya setiap pedagang akan mendapat keuntungan di belakang dagangannya dan kamu pada hari ini di belakang semua dagangan. Maka penghafal Al-Quran itu diberi kekuasaan di tangan kanannya dan diberi bekalan di tangan kirinya serta di atas kepalanya diletakkan mahkota perkasa. Manakala kedua orang tuanya diberi dua pakaian baru lagi baik yang harganya tidak dapat dibayar oleh penghuni dunia keseluruhannya. Kedua orang tuanya bertanya : Kenapa kami diberi dengan pakaian begini? Kemudian dibalas : Kerana anakmu menghafal Al-Quran. Kemudian kepada penghafal Al-Quran tersebut diperintahkan : Bacalah dan naiklah ke tingkat-tingkat syurga dan kamar-kamarnya. Maka ia pun terus naik selagi ia tetap membaca, sama ada bacaannya cepat atau perlahan (tartil).

2.12. Dijamin masuk Syurga

Sabda Rasulullah S.A.W daripada Aisyah r.a. ia berkata, bahawasanya Rasulullah S.A.W bersabda :Jumlah tingkat syurga sama dengan jumlah ayat-ayat Al-Quran. Maka tingkat syurga yang dimasuki oleh penghafal Al-Quran adalah tingkat yang paling atas, di mana tiada tingkat lagi selepas itu.

3.ADAB HAMLAH AL-QURANAdab Hamlah Al-Quran menekankan tentang bagaimana seseorang muslim dapat menjaga tingkah laku, tutur cara dan perbuatan dengan Al-Quran selain mengamalkan setiap tuntutan dan garis panduan yang tertulis di dalamnya. Adab Hamlah Al-Quran dapat dinyatakan mengikut pembahagiannya seperti adab dengan Al-Quran (sebelum, semasa dan selepas), adab dengan muallim,adab dengan sahabat, dengan dirinya sendiri dan adab dengan tempat.Sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:Orang yang paling baik di antara kalian ialah orang yang belajar Al-Quran dan mengajarkannya kepada orang lain. (Riwayat Bukhari, Abu Daud, Tarmizi).

3.1 ADAB-ADAB SEBELUM MEMBACA AL-QURANSebelum kita memulakan bacaan Al-Quran, kita digalakkan berwudhuk terlebih dahulu. Ia adalah bertujuan membersih pakaian lahiriah dan anggota jasmani lahiriah serta batiniah bagi memastikan kita mendapat ketenangan dan kekhusyukan semasa membaca Al-Quran.

Sekiranya kita membaca Al-Quran dalam keadaan tidak berwudhuk dan tidak menghadap kiblat, kita akan tetap mendapat ganjaran pahala daripada Allah SWT. Akan tetapi, para ulamak Salaf iaitu ulamak yang hidup pada zaman sahabat dan pengikutnya lebih mengutamakan berwudhuk dan menghadap kiblat sebelum memulakan bacaan ayat suci Al-Quran.

Sebenarnya, kita boleh membaca Al-Quran sambil berdiri, duduk, tidur, berbaring di lantai kerana kita sememangnya digalakkan membaca Al-Quran pada setiap masa tidak kira di mana jua. Tetapi, kita dilarang sama sekali duduk bersilang kaki atau menyandar ke dinding kerana perbuatan tersebut menunjukkan keangkuhan terhadap Kitab Suci Al-Quran.

Sebagaimana dalam firman Allah SWT: 191. (yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan Ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, Maka peliharalah kami dari seksa neraka.(Surah Ali-Imran: 191)

Selain itu, terdapat juga riwayat hadith yang menjelaskan: Sebaik-baik duduk adalah duduk menghadap kiblat.(Riwayat Imam Nawawi, buku Etika Mempelajari Al-Quran)

Apabila kita berwudhuk, hati menjadi yakin untuk berzikir dan membaca Al-Quran yang mana dapat member petunjuk kepada kita. Oleh yang demikian, kita akan mendapat rahmat dan barakah melalui bacaan Al-Quran.Allah SWT turut berfirman: 12. Hai Yahya, ambillah Al Kitab (Taurat) itu dengan sungguh-sungguh. dan kami berikan kepadanya hikmah selagi ia masih kanak-kanak,(Surah Maryam: 12)Di samping itu, untuk mendapat kemuliaan isi dan hikmah Al-Quran, kita mestilah membacanya dengan kekuatan serta kebersihan hati dan jiwa. Sebagaimana dalam firman Allah SWT: Sesungguhnya Al-Quran Ini adalah bacaan yang sangat mulia,Pada Kitab yang terpelihara (Lauhul Mahfuzh),Tidak menyentuhnya kecuali orang-orang yang disucikan.Diturunkan dari Rabbil 'alamiin.Maka apakah kamu menganggap remeh saja Al-Quran ini? (Surah Al-Waqiah: 77-81)

Sebelum membaca Al-Quran, kita hendaklah memastikan tempat untuk membaca Al-Quran adalah tempat yang suci dan bersih. Para ulama berpendapat bahawa sunat untuk membaca Al-Quran di masjid iaitu tempat yang bersih dan mulia selain dapat menambah kelebihan pahala-pahala iktiqaf. Di samping itu, kita hendaklah memakai pakaian yang bersih, cantik dan kemas.

Kita hendaklah bersugi dan membersihkan mulut kerana mulut adalah tempat mengeluarkan suara bagi menyebut ayat-ayat Al-Quran. setelah sudah bersiap sedia untuk memulakan