2b pendekatan bersepadu

Click here to load reader

Post on 08-Dec-2015

244 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Health Education

TRANSCRIPT

 • PENDEKATAN BERSEPADU PROGRAM KESIHATAN SEKOLAHDISEDIAKAN OLEH;LUCY ROSSY SYLVESTERIPG KAMPUS BATU LINTANG,KUCHING, SARAWAK.

 • Persekitaran Sosial SekolahPersekitaran sosial yang sihat dan selamat ialah persekitaran yang boleh membentuk sikap dan amalan ke arah membina sahsiah warga sekolah yang murni dapat mengatasi segala cabaran sama ada cabaran mental atau fizikal.

 • Persekitaran Sosial SekolahPersekitaran sosial sekolah yang baik berupaya menyediakan:

  Menyediakan persekitaran yang kondusif untuk perkembangan mental yang sihat dan mengurangkan tekanan (stress) di kalangan warga sekolah.

  Menyediakan persekitraran sosial yang sihat untuk perkembangan yang seimbang dari segi jasmani , emosi , rohani, dan intelek warga sekolah.

 • Persekitaran Sosial Sekolah

  Persekitaran sosial yang sihat dan selamat boleh membantu membentuk pelajar yang seimbang dari kesihatan mental dan fizikal . Beberapa aktiviti boleh dilaksanakan bagi merealisasikan matlamat tersebut . Aktiviti-aktiviti yang dijalankan perlu berupaya :

  Membina ketahanan mental dan keyakinan diri warga sekolah melalui penghayatan agama dan nilai-nilai murni.

 • Persekitaran Sosial Sekolah

  Mewujudkan pelbagai aktiviti untuk mengurangkan tekanan (stress) dalam kalangan warga sekolah seperti kegiatan Pembimbing Rakan Sebaya , rekreasi , hobi, punching bag, sudut pidato dan papan conteng.

 • Persekitaran Sosial Sekolah

  Memberi perkhidmatan kaunseling terhadap kes-kes yang memerlukan.

  Melaksanakan amalan cara hidup sihat pada setiap masa.

 • Persekitaran Sosial Sekolah

  Menangani kes-kes disiplin warga sekolah mengikut peruntukan Peraturan-peraturan Disiplin yang sedia ada.

 • Persekitaran Sosial Sekolah

  Menggalakkan pembentukan sahsiah yang murni melalui proses pengajaran dan pembelajaran , Kem Motivasi , Kem Bina Semangat , Kem Ibadat, Kursus Kepimpinan, Rakan Muda , PROSTAR dan lain-lain aktiviti yang bersesuaian.

 • Persekitaran Sosial Sekolah

  Memberi bantuan /sokongan moral , khidmat nasihat dan sokongan kewangan seperti Biasiswa , Tabung Kebajikan dan Insurans Takaful.

 • Persekitaran Sosial SekolahPemantauan dan Penilaian Indikator-indikator:

  Peratus sekolah bebas daripada penggunaan dadahPeratus sekolah bebas dari kes jenayah Peratus sekolah menjalankan program PROSTARPeratus sekolah menjalankan aktiviti khidmat nasihat/ kaunseling / anti stress.

 • Penglibatan KomunitiPenglibatan komuniti adalah suatu bentuk kerjasama di antara warga sekolah, ibubapa serta masyarakat yang menyokong dan meningkatkan tahap kesihatan warga sekolah. Penglibatkan tersebut berfungsi seperti berikut:

  Penglibatan aktif dalam aktiviti kesihatan Melibatkan diri dalam bentuk tenaga kepakaran /bahan /kewanagan.Memberi dorongan dan sokongan moral kepada murid.Menjadi role model amalan cara hidup sihat.Beberapa aktiviti boleh dijalankan:PROSTAR (Program Sihat Tanpa AIDS untuk Remaja)Bebas Denggi di SekolahAnti MerokokKempen Cara Hidup SihatProgram Kantin SihatSekolah BersihBebas DadahKeselamatanRekreasiAgama dan KerohanianKekeluargaanPemantauan dan Penilaian

 • Penglibatan KomunitiUntuk mencapai matlamat PBSS , beberapa aktiviti boleh dijalankan untuk memenuhi fungsi penglibatan komuniti. Gambarajah berikut menunjukkan aktitivi yang dijalankan di sekolah dengan kerjasama komuniti.Penglibatan Komuniti.docx

 • SEKIAN,TERIMA KASIH