teknik penyoalan: berkelah

Click here to load reader

Download Teknik penyoalan: Berkelah

Post on 24-Jul-2015

1.898 views

Category:

Education

3 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • PENULISAN KARANGAN BAHASA MELAYU TEKNIK PENYOALAN

  *

 • *TAHUN : 5TAJUK: Berkelah di tepi pantaiAktiviti :Guru mempamerkan gambar-gambar pemandangan di tepi laut. ( Power Point )Murid bercerita tentang pengalaman mereka pergi berkelah.Murid menamakan tempat-tempat berkelah yang mereka tahu.Murid melihat gambar tunggal yang ditunjukkan oleh guru.Murid membina ayat berdasarkan gambar.Murid membaca ayat-ayat yang dicatat oleh guru di papan tulis.Murid menjawab soalan soalan yang diberikan dalam kumpulan.Pembentangan hasil perbincangan kumpulan.

 • Peta Minda / Grafik*

 • *Berkelah di tepi pantaiPendahuluan ( Kump 1 )Isi 1 ( Kump. 2 )Isi 2 ( Kump. 3 )Isi 3 ( Kump. 4 )Isi 4 ( Kump. 5 )Penutup( Kump 6 )

 • *

  Pendahuluan1. Bilakah kamu pergi berkelah ? 3. Bagaimanakah kamu pergi ke sana ?2. Di manakah kamu pergi berkelah

 • *

  Isi 1Apakah persiapan yang dilakukan sebelum pergiberkelah ?2. Apakah yang dibawa ketika berkelah ?3. Siapakah yang membantu memasukkan barang-barang ke dalam kereta ?

 • * 1. Bilakah kamu tiba ?2. Di manakah kamu meletakkan barang-barang yang dibawa ?

 • *Apakah yang ahli keluarga kamu lakukan ?Menyiapkan hidanganBermandi-mandaISI 32. Bilakah kamu menjamu selera ?Bermain bola

 • *1. Apakah yang kamu lakukan selepas makan ? 3. Di manakah kamu membuang sampah ?ISI 4

 • *PENUTUPBilakah kamu mengemas barang-barang ?

  2. Bilakah kamu bertolak pulang ?

  3. Apakah perasaan kamu ?

 • Berkelah Di Tepi Pantai

 • Berkelah di Tepi PantaiPada hujung minggu yang lalu, saya sekeluarga berkelah ke Teluk Batik.Kami ke sana dengan menaiki kereta.Sebelum ke sana ,ibu dan kakak telah menyediakan bekalan makanan.Selain itu, kami juga membawa pelampung ,radio,pakaian m andi,dan bola.Ayah dan abang pula memasukkan semua barang ke dalam bagasi kereta.Kami bertolak pada pukul 9.00 pagi.Sepanjang perjalanan saya dapat melihat permandangan yang indah.Saya berasa tidak sabar untuk sampai ke sana.Kami tiba di sana pada pukul 10.30 pagi.Setelah meletakkan kereta ,kami pun mengeluarkan barang-barang yang dibawa .Kemudian,kami meletakkannya di bawah sepohon pokok yang rendang.Tanpa membuang masa,saya dan adik terus menukar pakaian mandi untuk bermandi-manda di laut. Ayah pula membaca surat khabar manakala ibu dan kakak menyediakan makanan sambil mendengar radio.Setelah penat bermandi manda,Kami pun menjamu selera .Selepas itu, saya dan adik bermain bola sementara kakak mengutip kulit siput di pinggir pantai.Sebelum pulang, kami mengemaskan barang-barang dan membuang sampah ke dalam tong sampah. Kami berasa agak penat .Namun begitu, kami tetap berasa gembira dan berharap dapat datang ke sini lagi.

 • *

  Hajjah Eshah Bt Ahmad*Hajjah Eshah Bt AhmadHajjah Eshah Bt Ahmad*Hajjah Eshah Bt AhmadHajjah Eshah Bt Ahmad*Hajjah Eshah Bt AhmadHajjah Eshah Bt Ahmad*Hajjah Eshah Bt AhmadHajjah Eshah Bt Ahmad*Hajjah Eshah Bt AhmadHajjah Eshah Bt Ahmad*Hajjah Eshah Bt AhmadHajjah Eshah Bt Ahmad*Hajjah Eshah Bt AhmadHajjah Eshah Bt Ahmad*Hajjah Eshah Bt AhmadHajjah Eshah Bt Ahmad*Hajjah Eshah Bt AhmadHajjah Eshah Bt Ahmad*Hajjah Eshah Bt AhmadMa ,*Hajjah Eshah Bt AhmadHajjah Eshah Bt Ahmad*Hajjah Eshah Bt Ahmad