karangan bm spm pemanasan-global

Upload: mohd-nasir-sopin

Post on 14-Jul-2015

4.722 views

Category:

Documents


2 download

TRANSCRIPT

PEMANASAN GLOBAL

Pemanasan global atau "global warming" telah menjadi isu terhangat yang terhidang di dada akhbar dan sering menjadi topik perbualan komuniti antarabangsa.Pemanasan global telah disebabkan oleh beberapa faktor seperti aktiiviti pembakaran terbuka, pulau haba, dan penggunaan karbon monogsida dan karbon dioksida yang berlebihan dalam kehidupan seharian kita. Apakah kesan-kesan yang akan berlaku sekiranya hal ini tidak dibendung? terdapat pelbagai kesan yang akan timbul sekiranya perkara ini tidak dicegah.

Ternyata, pemanasan global ialah perkara yang merisaukan kita semua. Akibat sikap lepas tangan pemaju dan sikap masyarakat tempatan yang membakar sampah sarap di kawasan hutan, gas-gas tersebut dibebaskan ke udara sekeliling dan melepasi lapisan ozon. Tahukah anda bahawa karbon monoksida dapat menghakis dan menipisi lapisan ozon secara semula jadi. Lapisan ozon dapat menipis sehingga 75 peratus cahaya matahari daripada menembusi bumi. Sekiranya lapisan ozon terhakis, akibatnya pemanasan global akan berlaku secara berleluasa.

Sinaran matahari tanpa ditapis mengandungi 30 peratus sinaran radioaktif yang akan membunuh selsel kulit manusia. Sekiranya sinaran matahari tanpa ditapis oleh lapisan terkena pada kulit kita, tumur akan membentuk dan akan menjadi sel kanser. Hal ini akan menyebabkan penduduk bumi

akan ramai yang mati akibat kenser kulit. kanser kulit sukar diubati dan penawarnya tidak ditemui oleh para saintis sehingga ke hari ini.

Seterusnya sekiranya suhu dunia melebihi paras 5.8 drjah selsius, maka ais di kutub utara dan selatan akan mula cair hal ini akan mendatangkan impak yang negatif kepada kita semua. Hasilnya purata lautan akan mencecah sehingga 95 peratus, ini bermakna banyak kawasan daratan yang akan ditengelami oleh air. Penduduk dunia akan ramai yang mati.

Pemanasan global pada peringkat awalnya akan menyebabkan migrain dan sakit kepala yang melampau. Migrain disebabkan oleh pemanasan yang melampau dan akibatnya akan berlaku pendarahan yang serius di bahagian otak. Migrain juga disebabkan oleh terkumpulnya darah kotor di bahagian otak dan hal ini akan membuatkan rasa tidak selesa kepada pesakitnya.

Pulau haba juga sering dikaitkan dengan pemanasan global. Pulau haba disebabkan oleh asab-asab yang dikeluarkan daripada asap kereta dan kilang. Asap ini mengandungi karbon monoksida yang tinggi yang akan menipiskan lapisan ozon bumi. Ole sebab itu, meminimunkan penggunaan kenderaan perlu kita dititikberatkan.

Kongklusinya, fenomina pemanasan global adalah perkara yang menghantui komuniti antarabangsa. Hal ini kerana kesannya kepada penduduk dunia amat serius. oleh itu kita sebagai sebahagian

daripada penghuni bumi ini perlu mengambil kangkah pencegahan sebelum hal ini menjadi lebih serius. Jangan sampai nasi telah menjadi bubur barulah kita mahu berubah. Jangan sampai sudah terhantuk baru nak mengadah, tidak ada gunanya. Sedarlah sementara kita masih boleh berbuat sesuatu kepada dunia yang hendak kita wariskan kepada anak cucu kita ini.

GEJALA PEMBUANGAN BAYI DI MALAYSIA

Saban hari, terdapat pelbagai berita yang terpapar di dada-dada akhbar harian tentang jenayah yang tidak asing lagi seperti gejala pembuangan bayi. Kadar pembuangan bayi yang tidak berdosa itu kian meningkat. Baru-baru ini, kita telah dikejutkan dengan berita yang amat memilukan hati di setiap media massa dan media elektronik mengenai penemuan seorang mayat bayi dijumpai di dalam tin biskut dan berita mengenai bayi yang digonggong oleh seekor anjing jalanan. Persoalannya, di manakah letaknya sikap bertanggungjawb dan belas kasihan si ibu yang berani-berani membuang bayinya begitu sahaja? Mereka yang tidak mahu bertanggungjawab seharusnya berfikir mengikut akal bukan bertindak mengikut hati dan nafsu serakah. Bak kata pepatah, ikut hati mati, ikut rasa

binasa. Jadi, kita sebagai insan yang berguna mesti menjauhkan diri daripada terjebak dalam melakukan jenayah tersebut.

Masyarakat sarwajagat akan acap kali menunding jari kepada remaja-remaja yang sedang merentasi zaman permodenan. Hal ini demikian kerana, kita dapat melihat anak-anak muda tidak kira lelaki mahupun perempuan mengamalkan pergaulan bebas. Gejala yang tidak sihat ini secara tidak langsung menjadi faktor pembuangan bayi yang semakin meningkat. Remaja yang sering melepak dan membuang masa di pusat- pusat beli belah dianggap sebagai sampah masyarakat. Fungsi minda remaja yang cetek, malah keinginan malakukan perzinaan yang mendalam merupakan salah satu sebab perzinaan secara sesuka hati berlaku. Remaja kurang asas pendidikan agama yang kukuh dan hilang rasa bertanggungjawab terhadap bayi tersebut lalu mengorbankan nyawa bayi yang tidak berdosa itu. Jadi, dalam konteks ini, remaja harus beringat sebelum kena, jimat sebelum habis dalam bersosial sesame masyarakat.

Selain itu, punca pembuangan bayi ialah ledakan kemajuan teknologi atau media elektronik yang semakin meluas dan canggih memberi pendedahan unsure seks dan bahan yang tidak berfaedah kepada remaja. Di samping itu, terdapat tayangan filem yang berunsurkan seks rangsangan minda, VCD, gambar- gambar porno di dalam internet menjadi sebab yang turut mendorong terjebak ke dalam lembah perzinaan. Sebenarnya, apa-apa yang berlaku berpunca daripada diri remaja itu sendiri sama ada mereka ingin memilih jalan yang betul atau tidak. Segala keputusan terletak di tangan

mereka sendiri. Hanya mereka sahaja mampu mengubah pendirian pilihan dalam hidup mereka. Kata orang, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.

Seterusnya, didikan agama daripada ibu bapa bekurang atau terlebih merupakan faktor pembuangan bayi. Namun begitu, wajarkah kedua-dua ibu bapa kita dipersalahkan? Sudah tentu kita sama sekali perlu bepandangan terbuka dalam hal- hal pembuangan bayi. Ini bermakna, ibu bapa tidak patut dipersalahkan kerana mereka telah berhempas pulas memberi didikan yang sempurna, tetapi anakanak berubah persepsi setelah membawa haluan sendiri. Anak- anak bersikap seperti membujur lalu melintang patah dengan bertindak liar tanpa pengawasan ibu bapa. Terutamanya, anak- anak yang belajar di IPT-IPT berasa diri mereka bebas dan boleh melakukan apa-apa sahaja. Oleh itu, janganlah kita gemar menunding jari terhadap orang lain yang mesalahnya berpunca daripada diri kita sendiri.

Bagi mengatasi gejala pembuangan bayi di negara kita, modus operandi yang berkesan hendaklah diambil oleh semua pihak. Salah satu cara mengatasi pembuangan bayi ialah pihak kerajaan berperanan menguatkuasakan undang-undang mengenai kes pembuangan bayi dengan mengenakan hukuman dan denda yang setimpal.Misalnya, pihak polis harus mengingatkan mana-mana pasangan yang membuang bayi akan disiasat di bawah seksyen 302 kanun keseksaan kerana membunuh. Sebagaimana yang kita ketahui, membunuh ialah sesuatu kesalahan besar yang dianggap jenayah apabila melakukannya. Dengan ini,pasangan remaja yang berkeinginan membuang anak akan berasa takut dan gentar sekaligus pembuangan bayi boleh berkurangan.

Alpukah lain yang boleh dilakukan untuk mengatasi gejala tersebut ialah peranan ibu bapa memastikan anak-anak di bawah penjagaan yang baik. Ibu bapa seharusnya mengawasipergerakan anak-anak ketika berada di luar rumah dan dengan siapa mereka berkawan. Justeru, pergaulan bebas dalam kalangan remaja dapat membendung masalah pembuangan bayi. Sehubungan dengan itu, ibu bapa tidak harus bersikap bagai enau dalam belukar,melepaskan pucuk masing-masing dalam mengejar kemewahan harta malah mereka perlu lebih prihatinakan keadaan anak-anak. Jadi, ibu bapa memainkan peranan penting dalam mengatasi gejala pembuangan bayi yang berpunca daripada anak-anak sendiri jika tidak diawasi dengan baik.

Intihanya, gejala pembuangan bayi yang semakin serius tiada penghujung sekiranya tidak ada kesedaran dalam kalangan masyarakat sarwajagat untuk megubah sikap. Langkah- langkah yang diambil seharusnya menjadi anjakan paradigma dalam kehidupan seperti kata pepatah sediakan paying sebelum hujan agar tidak berlakunya perbuatan terkutuk itu. Gejala tersebut merupakan satu kesalahan yang amat kejam daripada haiwan. Sedangkan haiwan pun tidak berlaku kejam terhadap anaknya, malah haiwan itu lebih menyayangi anaknya. Anak itu suatu anugerah daripada Tuhan. Oleh itu, kita mestilah menghargainya dengan baik dan penuh kasih sayang.

Huraikan pendapat anda tentang kesan-kesan bencana alam.

Sudah lebih dari 5 tahun kita digempar gempurkan dengan urutan kes bencana alam. Cukup merangkumi semua jenis bencana seperti pemanasan global, gempar bumi, ribut taufan, banjir, dan yang paling mengejutkan dunia sehingga kini iaitu tsunami. Pelbagai konklusi telah dibuat oleh pakar meteorologi dan geologi seluruh dunia mengenai persoalan wujudnya bencana alam tersebut. Justeru, ramai daripada mereka berpandapat bahawa bencana alam yang menghantui kita pada abad kini berpunca daripada kelalaian manusia terdahulu menjaga amanah tuhan; bumi ini. Berikutan dengan bencana alam yang sering menimpa kaum manusia seluruh dunia kini, terdapat banyak kesan yang dapat kita peroleh.

Salah satu bencana alam yang boleh dikatakan paling popular sekarang ialah kes pamanasan global. Baru-baru ini, kerajaan Malaysia diundang untuk menyertai seminar pemanasan global peringkat antarabangsa, bukan untuk berbual kosong bahkan bersama-sama membincangkan permasalahan tersebut dan cuba merungkai idea untuk menyelesaikannya. Secara umum, kita mengetahui bahawa pemanasan global ini berpunca daripada kesan rumah hijau. Bentuk muka bumi dunia yang kian ketandusan hutan tidak dapat menyerap kesemua gas karbon dioksida yang dihasilkan oleh peralatan bermotor menyebabkan cuaca duniamakin meningkat. Hal ini membawa kita kepada permasalahan lain iaitu pencairan bongkah ais di kutub utara dan selatan, lalu menyebabkan paras air laut

meningkat. Lantas, bencana lain seperti banjir pula berlaku. Akibat daripada banjir, ramai penduduk dunia kehilangan tempat tinggal. Mungkin suatu hari nanti jika tiada tindakan diambil dalam masa terdekat, banyak negeri-negeri seluruh dunia akan lenyap ditenggelami air laut.

Kejadian tanah runtuh di Malaysia daripada dahulu sehingga tidak pernah selesai. Manakan tidak, pada zaman globalisasi kini manusia lebih mementingkan poket sendiri daripada nyawa ribuan manusia lain. Dek sifat mementingkan diri sendiri menjurus segelintir manusia ini menoreh lantas menggondolkan bukit-bukau dan gunung-ganang yang sepatutnya menjadi pasak bumi. Pokokpokok serta tunbuhan hijau yang tumbuh meliar di lereng-lereng bukit bukan sekadar hiasan sematamata, bahkan tumbuhan tersebut menggalas tanggungjawab mencengkam tanah dan mengelakkan berlakunya hakisan justeru mengelakkan tanah runtuh. Sudahlah kejadian tanah runtuh itu meragut nyawa, memusnahkan kediaman, mewujudkan masalah lalu lintas, tanah runtuh juga menyebabkan haiwan kehilangan habitat semulajadi mereka. Inikah yang kita mahu untuk generasi akan datang? Melihat dan mengenali haiwan, hanya terdapat di muzium sahaja. walaupun telah pelbagai jenis bencana alam yang kita alami kini akibat kelalaian manusia terdahulu, namun ada perkara yang patut kita banggakan yang telah dilakukan oleh manusia pada zaman sekarang. Mungkin benar peribahasa sudah terhantuk baru terngadah mampu membawa keinsafan dalam diri seseorang insan. Lihatlah disekeliling kita pada hari ini, kerana telah insaf akan kerosakkan yang dilakukan dahulu, para saintis telah melahirkan idea baharu untuk menyelamatkan dunia seperti penggunaan air dan elektrik untuk menggantikan penggunaan minyak petrol sebagai

peneraju alatan bermotor. Selain itu, kebanyakkan pendingin hawa telah digantikan dengan bahan mesra alam iaitu bebas CFC. Perubahan-perubahan tersebut mungkin kelihatan terlalu kecil untuk dibenggakan namun tanpa kita sedari perkara seperti inilah yang bakal merubah keadaan dunia menjadi lebih baik.

Oleh hal yang demikian, dapatlah kita simpulkan bahawa masalah bancana alam ini berlaku akibat kelalaian dan kecuaian kita sendiri. Oleh itu, sikap saling menuding jari tidak harus ada, malah kita seharusnya bekerjasama bagai aur dengan tebing untuk menyelasaikan masalah ini. Selain itu, perkara utama yang amat penting dalam sesuatu permasalahan adalah perlu wujud kesedaran. Dalam kes ini iaitu bencana alam, kesedaranlah yang menjadi punca manusia berhenti daripada melakukan kerosakkan dan daripada sinilah tercetusnya idea pembikinan peralatan-peralatan baharu yang menggunakan bahan mesra alam. Walaupun kita sudah terhantuk baru terngadah untuk berubah menjadi yang lebih baik namun kita tidak harus berhenti setakat ini sahaja kerana kita pasti tidak mahu pisang berbuah dua kali.

PEMANASAN GLOBAL Khamis, 2009 November 05 Label: ISU -ISU UTK KARANGAN

Secara umumnya suhu purata Bumi tidak begitu stabil, malah berubah mengikut masa, seperti yang telah dibuktikan melalui analisis lapisan geologi. Planet kita adalah beberapa puluh darjah lebih sejuk pada 20 000 tahun yang lepas, iaitu pada puncak zaman salji glasier. Perubahan suhu ini sebenarnya amat perlahan, suhu berubah sebanyak 0.2 darjah dari tahun 1000 sehingga hujung kurun ke-19.

Fakta yang merisaukan komuniti antarabangsa ialah betapa cepatnya suhu berubah sekarang ini, kecepatan perubahan yang tidak pernah berlaku di zaman dahulu. Sejak hujung kurun ke-19, lebih kurang dalam seratus tahun saja, suhu purata telah naik 0.6 darjah. Simulasi komputer pula menunjukkan bahawa pemanasan akan menjadi lebih cepat dan suhu purata boleh meningkat sebanyak 1.4 hingga 5.8 darjah pada hujung kurun ke-21. Fenomena ini kita panggil pemanasan global.

Kesan rumah hijau

Variasi suhu atmosfera secara umumnya berkaitan dengan beberapa faktor seperti perubahan aktiviti Matahari, atau kelajuan putaran Bumi. Tetapi, kebanyakan pakar-pakar sains percaya bahawa pemanasan global adalah disebabkan, terutamanya, oleh kesan rumah hijau. Kesan ini terjadi apabila sebahagian besar tenaga dari Matahari yang sampai kepermukaan Bumi tidak dipantulkan semula

keluar ke angkasa lepas, malah diserapi oleh atmosfera kita. Seperti yang telah kita dapati, menurut hukum Wien, sifat sinaran dari satu objek bergantung kepada suhunya. Matahari yang mempunya suhu permukaan 6000 darjah, bersinar terutamamya didalam gelombang tampak dimana tenaganya masuk secara mudahnya ke atmosfera kita. Tetapi, disebabkan suhu Bumi jauh lebih rendah dari suhu Matahari, planet kita mengeluarkan kembali tenaga ini dalam bentuk sinaran inframerah. Gas-gas tertentu seperti karbon-dioksida, methane dan nitrogen oksida, yang juga lutsinar dalam gelombang tampak, adalah legap dalam sinaran inframerah. Ciri-ciri mereka ini menghalang tenaga dari keluar semula keangkasa lepas. Mereka menyerap tenaga tersebut menjadikan atmosfera kita panas. Sebahagian besar tenaga solar ini diserap oleh atmosfera bawahan,seperti yang terjadi keatas planet Zuhrah. Besar kemungkinan kesan rumah hijau dan pemanasan global ini, yang mencepat sejak kurun ke-19, berpunca dari kesan aktiviti manusia keatas alam sekitar. Kebanyakan gas yang mempunyai ciri-ciri kesan rumah hijau telah dilepaskan ke atmosfera melalui aktiviti-aktiviti moden yang menggunakan fossil fuel di dalam industri dan kenderaan. Ia juga boleh disebabkan oleh aktiviti agrikultur tertentu seperti ternakan lembu. Kita jangka bahawa gas karbon-dioksida telah dinaikkan sebanyak 30 peratus sejak bermulanya era industri, iaitu satu sumbangan besar yang memburukkan kesan rumah hijau.

Sejak 150 tahun yang lepas, glasier di banjaran gunung Alps, seperti glasier Aletsch di Switzerland, telah hilang separuh jisimnya.

Sejak 150 tahun yang lepas, glasier di banjaran gunung Alps, seperti glasier Aletsch di Switzerland, telah hilang separuh jisimnya.

Kesan dari pemanasan global

Seperti yang telah ditunjukkan, pemanasan global menyebabkan glasier mencair dan tahap air laut meningkat sebanyak beberapa puluh sentimeter. Ketebalan ais di kutub juga menjadi kurang. Sejak kurun ke-21, fenomena ini meningkat semakin cepat, dimana kesannya kelihatan semakin ketara, terutamanya peningkatan tahap air laut dan perubahan cuaca secara ekstrim yang melibatkan kemarau dan kitaran presipitasi yang dahsyat.

Kesan ini dapat dirasai oleh manusia dengan kekerapan banjir, kemarau panjang, kekurangan air minuman, sebaran penyakit malaria, kekurangan zon tepi laut atau kekurangan bilangan pulau. Dalam jangkamasa yang panjang, dengan pencairan ais di Greenland yang menyebabkan tahap air laut naik sebanyak 6 meter, kita dapat meramalkan kehilangan sebahagian besar zon tepi laut dunia.

usaha untuk menangani masalah

Protokol Kyoto telah dirundingkan dalam tahun 1997 bertujuan untuk memaksa negara industri

untuk mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mengurangkan pencemaran udara yang memburukkan kesan rumah hijau. Hasil dari keputusan Russia untuk menyertai protokol ini, usaha ini ada peluang untuk membawa hasil. Tetapi, tanpa penyertaan Amerika Syarikat, yang buat masa ini merupakan pencemar udara terbesar di dunia, hasil usahan dari protokol ini agak terhad. Disebabkan perjanjian ini tidak begitu ambitious, kami percaya ia tidak begitu mampu untuk melambatkan pemanasan global dengan berkesan. Oleh yang demikian, bencana yang amat dahsyat masih mengancam.

Pemanasan global

Pemanasan global berkaitan dengan peningkatan suhu dunia. Suhu bumi telah meningkat dua darjah dan kadarnya berbeza mengikut benua dan kawasan tertentu. Kajian mendapati kawasan Artik lebih pantas menjadi panas berbanding kawasan lain. Perubahan iklim biasanya berlaku dalam tempoh 10,000 tahun tetapi kini perubahan iklim berubah dalam tempoh 100 tahun sahaja, jarak hanya 2 generasi sahaja. Suhu bumi meningkat sejak tahun-tahun 90an. Kajian mendapati iklim panas melampau di Perancis, iklim lebih panas di rantau Siberia dan pencairan "permafrost" (lapisan tanah yang kekal beku di rantau paling sejuk) terutamanya di rantau Artik. Ahli sains meramalkan keseluruhan ais laut di Artik

akan cair pada musim panas 2099. Litupan ais Greenland dan Antartika Barat akan mencair . Paras laut akan meningkat kira-kira 7 meter secara mendadak.

Faktor pemanasan global

Panel Antara Kerajaan tentang Perubahan Cuaca (IPCC) ditubuhkan pada 1988 oleh Pertubuhan Meteorologi Sedunia serta Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Kegiatan terasnya adalah menyemak dan menilai maklumat saintifik, teknikal dan sosio-ekonomi yang terkini. Saintis alam sekitar telah ditempatkan dipelbagai lokasi strategik dan mengumpulkan laporan ilkim dan cuaca seluruh dunia secara sistermatik. Dapatan daripada kajian ini amat memeranjatkan terutama berhubung tentang faktor pemanasan global dan kesan jangka pendek dan panjang daripadanya. Laporan 1 (1990) dan Laporan 2 (1995) IPCC menunjukkan banyak ketidakpastian iklim dunia dan bersifat negatif . Pemanasan global ini akan menjejaskan manusia atau tamadunnya. Laporan ketiga (2001) berkisar kepada "Menangani Perubahan Iklim. Laporan Penilaian Keempat tentang (Perubahan Iklim 2007) . Kajian mendapati 98 % punca pemanasan global ialah pelepasan karbon dioksida akibat pembakaran bahan bakar fosil yang telah dilakukan sejak abad ke-18. . Perubahan penggunaan tanah

menyumbang 30 peratus pelepasan karbon dioksida. Kesan rumah hijau lebih hebat dan iklim dunia akan berubah secara mendadak, tanpa dapat dibendung lagi.

Pelepasan karbon dioksida

Impak pelepasan karbon dioksida tidak difahami ramai kerana gas tersebut tidak berbau dan bukan toksik.Konsentrasi karbon dioksida di atmosfera telah meningkat daripada kira-kira 280 bahagian sejuta (ppm) dicatat di kurun ke-18 (sebelum era revolusi perindustrian) kepada 379 ppm pada tahun 2005. Menjelang 2099 kadarnya meningkat kepada 700 ppm jika cara hidup sekarang berterusan. Secara bandingan , planet lain seperti Marikh, suhunya kira-kira 400 darjah celcius dan 90 peratus daripada atmosferanya adalah karbon dioksida. Hampir tiada kehidupan di Marikh dan bumi akan menjadi seperti itu. IPCC mendesak seluruh kerajaan dan penduduk dunia menstabilkan tahap karbon dioksida di atmosfera kepada paras yang boleh diuruskan iaitu 450 ppm. Bagi menghapuskan kepekatan karbon dioksida di dalam atmosfera, ia mengambil masa antara 200 atau 300 tahun . Walau apapun tindakan pemulihan dilakukan , untuk kembali pulih amat sedikit. Mulai abad ke-18 majoriti warga dunia menggunakan bahan bakar fosil daripada sumber asas air atau kayu . Dunia ada banyak alternatif tetapi kita tidak menggunakannya secara bijak , berkesan dan

menyeluruh. Kita terlalu bergantung kepada bahan bakar fosil. Negara sedang membangun seperti India dan China tidak setuju dengan pengurangan pengggunaan bahan bakar fosil. 2 bilion penduduk di India dan China menggunakan bahan bakar fosil secara keterlaluan.

Kesan pemanasan global di Malaysia Sumber ekosistem yang ada telah digunakan ke paras maksimum dengan penangkapan ikan berlebihan dan pemupusan kawasan besar hutan. Enam bilion penduduk dunia kini menggunakan sumber asli bumi secara berlebihan dan tidak terkawal . Jika pemanasan global berterusan , manusia dan tamdunnya akan pupus sebagaimana pupusnya dinosaur. Ramalan saintis menunjukkan peningkatan 7.0 meter paras laut, kawasan rendah seperti Kuala Muda (Kedah) dan Kelantan akan ditenggelami air. Keadaan monsun akan bertukar sama sekali kerana kita akan menerima lebih banyak hujan sewaktu monsun timur laut, yang bermakna lebih banyak kejadian banjir. Kesedaran rakyat Malaysia dan amnya masyarakat dunia sukar ditingkatkan. Hanya 3 /10 rakyat Malaysia yang prihatin kepada isu-isu alam sekitar. Kejadian Tsunami 2004 dan banjir besar di Johor adalah pengajaran terbaik .Mendidik bukanlah untuk membuat mereka cemas tetapi meminta mereka bertindak secara betul dan tepat Fenomena blog semakin mendapat perhatian sejak akhir-akhir ini di negara kita. Pelbagai jenis blog wujud di alam maya, ada blog yang cenderung kepada kebaikan

dan tidak kurang pula yang membawa keburukan.

Bincangkan kebaikan dan keburukan kewujudan blog dalam konteks negara kita Malaysia.

JAWAPAN LENGKAP

Blog boleh ditakrifkan sebagai satu situs atau portal maya yang mencatat pandangan penulis blog dalam bentuk jurnal. Fenomena blog semakin mendapat perhatian sejak akhir-akhir ini selepas kejayaan para blogger mengubah pendirian masyarakat dalam Pilihan Raya Umum tahun 2008. Blog kini sudah menjadi media alternatif yang memberi pandangan tentang sesuatu isu daripada sudut yang berbeza. Blog juga dapat berfungsi sebagai sumber rujukan kepada masyarakat. Kita haruslah bijak dalam menilai pandangan penulis blog kerana ada maklumat yang disampaikan hanya untuk menjaga kepentingan orang yang tertentu sahaja. Jadi, kita harus membicarakan tentang kebaikan dan keburukan blog dalam konteks negara Malaysia.

Pada hemat saya, blog dapat menjadi sumber rujukan bagi sesuatu perkara. Penulis

blog dapat mengutarakan pelbagai jenis isu. Kita ambil contoh blog yang berkaitan dengan kesihatan. Blog ini menerangkan tentang tip-tip dan petua untuk menjaga kesihatan daripada segi permakanan, senaman dan gaya hidup. Jadi pembaca blog tersebut dapat mengetahui cara yang betul dalam menjaga kesihatan mereka. Selain itu, blog yang bertemakan penulisan dapat menerangkan cara penulisan yang betul terutamanya kepada pelajat yang akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi. Tuntasnya, fungsi blog sebagai sumber rujukan tidak dapat disangsikan lagi.

Seterusnya, blog juga berfungsi sebagai medium untuk bertukar-tukar pendapat. Penulis blog megutarakan isu yang akan beliau bahaskan. Penulis blog yang lain juga akan memberi pandangan mereka tentang isu tersebut. Hal ini akan mengalakkan penulis blog untuk berfikir dengan kritis dan kreatif. Kesannya, kita dapat melahirkan masyarakat yang mempunyai daya pemikiran yang tinggi. Perkara ini selaras dengan seruan Perdana Menteri Malaysia yang ke-5 untuk melahirkan lebih ramai lagi modal insan yang berminda kelas pertama bagi menwujudkan masyarakat yang progresif. Jelaslah bahawa pertukaran pendapat para blogger dapat membentuk masyarakat yang memiliki tahap intelektual yang tinggi.

Selanjutnya, blog dapat mengalakan rakyat Malaysia untuk membaca. Tabiat membaca sangat penting dalam proses permatangan pemikiran masyarakat Malaysia amnya. Individu yang rajin membaca akan memperolehi pelbagai jenis informasi. Jadi mereka dapat menggunakan ilmu yang ada untuk dijadikan panduan hidup. Hal ini kerana penulis blog yang kreatif dapat menarik minat pembaca untuk membaca blog beliau. Kita sudah sedia maklum bahawa masyarakat yang membaca dapat melahirkan golongan intelektual yang ramai kerana membaca adalah nadi ilmu. Sudah terang lagi bersuluh, blog dapat menwujudkan masyarakat yang rajin membaca.

Pada pandangan saya, blog juga mempunyai keburukannya juga. Blog dapat memberi maklumat yang bias tentang sesuatu isu. Kita ambil contoh peperangan siber antara Malaysia dan Indonesia. Penulis blog yang tidak beretika akan menghasut rakyat di kedua-dua buah negara ini untuk membenci sesama sendiri. Kesannya, lebih ramai masyarakat yang mempunyai sentimen perkauman yang tinggi diwujudkan. Hal tersebut dapat mengeruhkan lagi ikatan silaturahim masyarakat dua serumpun ini. Situasi ini dapat digambar sebagai pisau yang ada di dapur, jika digunakan dengan niat yang elok maka hidangan yang lazat dapat disajikan. Jika niat penggunanya jahat maka binasalah jawabnya. Sesungguhnya,

penulisan yang tidak beretika dapat membentuk masyarakat yang memiliki nilai yang negatif.

Selain itu, blog juga dapat melahirkan masyarakat yang baling batu, sembunyi tangan. Fenomena ini sering berlaku jika penulis blog tersebut memiliki niat yang bruk terhadap orang lain. Mereka akan menggunakan nama samaran untuk menjatuhkan imej seseorang. Mereka akan menyebarkan fitnah bahawa individu tersebut telah melakukan perkara yang terkutuk dan menjijikan. Kes ini sering berlaku untuk menjatuhkan imej artis atau ahli politik yang tertentu. Perkara seperti ini akan menjerat pembaca yang kurang matang dalam menilai sesuatu penulisan. Mereka akan percaya bahawa fitnah tersebut adalah nyata. Tegasnya, sikap baling batu, sembunyi tangan blogger yang tidak beretika dapat menjatuhkan imej individu lain.

Selanjutnya, pembaca blog akan membazirkan masa mereka dengan membaca blog picisan. Hal ini akan menyebabkan mereka akan lupa tentang tugasan dan tanggungjawab. Jadi kerja mereka kan berlambak dan ini akan mengganggu produktiviti mereka khusunya pekerja yang membaca blog pada waktu pejabat.

Impaknya, sikap yang suka bertangguh akan membantutkan operasi sesebuah organisasi. Kita sudah sedia maklum bahawa masa itu emas. Jadi pembaca blog seharusnya bijak dalam menilai apa yang lebih penting untuk dilakukan pada masa yang tertentu. Terbuktilah bahawa pembaca blog akan membazirkan masa jika membaca pada waktu dan tempat yang tidak sesuai.

Konklusinya, blog merupakan serampang dua mata yang memiliki kebaikan dan keburukan yang tersendiri. Kita haruslah bijak dalam menilai sesuatu isu yang dibangkitkan dalam blog. Hal ini kerana tidak semua blog mempunyai penulis yang beretika. Hal ini kerana banyak garam, banyak udangnya, banyak orang, pelbagai ragamnya. Perkara ini selari dengan seruan Perdana Menteri Malaysia yang ke-6 tentang gagasan Satu Malaysia yang bercogankan Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Saya berharap fenomena blog dapat melahirkan individu yang berfikiran kreatif dan kritis untuk membina Negara bangsa yang cemerlang, gemilang dan terbilang.

MEMBACA tentang gejala mat rempit yang semakin berleluasa di negara kita bukanlah sesuatu untuk dibanggakan. Adalah 'rahsia terbuka' bahawa majoriti

remaja yang terlibat dalam kegiatan ini adalah Melayu dan beragama Islam. Inilah yang mencemaskan kita. Rasulullah SAW bersabda yang antara lain bermaksud, Apabila melihat kemungkaran, hendaklah kamu tegah dengan tangan (kuasa), jika tidak mampu tegah dengan lidahnya dan jika tidak mampu hendaklah membenci dengan hati dan itulah selemah-lemah iman. (riwayat Muslim) Oleh itu, adalah tanggungjawab umat Islam untuk sama-sama mencari penyelesaian isu ini yang jika dibiarkan ibarat barah yang semakin serius. Golongan mat rempit dilaporkan turut terbabit dalam jenayah seperti pergaduhan, rompak, ragut dan rogol. Malah, bagi yang lebih ekstrem sanggup membunuh. Persoalannya, sampai bila masalah ini akan berlarutan. Undang-undang sudah ada, cuma barangkali ia belum cukup menggerunkan mat-mat rempit. Justeru pendekatan keagamaan boleh diguna pakai sebagai jalan keluar masalah ini.

Tugas utama tentunya terletak kepada ibu bapa. Ini bertepatan dengan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: Setiap anak yang lahir adalah dalam fitrah. Dua ibu bapanya yang menjadikannya Yahudi atau Nasrani atau Majusi. (muttafaqun alaih). Para pendakwah perlu turun padang untuk sama-sama menyinsing lengan membantu menangani gejala ini. Ketika ini, nasihat atau kuliah agama di masjid dan surau tidak lagi berkesan. Sebabnya, majoriti mat rempit ini bukan 'melepak' di kawasan tersebut. Sebaliknya, lokasi atau port mereka adalah di kawasan seperti

Dataran Merdeka di Kuala Lumpur atau Dataran Espanade di Kuantan, Pahang. Memanglah kematian itu pasti akan berlaku kepada manusia. Tetapi melibatkan diri dalam kegiatan merempit, ibarat menjemput kematian dalam keadaan yang mengerikan.Kalau terus mati akibat kemalangan tidak mengapa. Ini tidak. Ada mangsa yang terus merana akibat kecacatan kekal seperti kudung kaki atau tangan akibat kemalangan jalan raya.

Justeru, para pendakwah termasuk pertubuhan bukan kerajaan harus berganding bahu menyusun strategi agar mampu menembusi kelompok terbabit. Golongan ahli politik tanpa mengira ideologi yang sayangkan bangsa dan agama juga perlu turut serta dalam usaha ini. Bukan hanya pandai 'berkokok' di atas pentas retorik. Pada masa yang sama, usaha seperti menyediakan litar lumba bagi 'menghalalkan' kegiatan remaja ini perlu diusahakan. Mana tahu, ada di kalangan mereka yang mampu mengharumkan nama negara di persada antarabangsa persis pelumba profesional Itali, Valentino Rossi. Masjid-masjid juga perlu 'meraikan' golongan remaja begini. Para imam dan pegawai masjid mesti mempunyai kaedah hikmah dan psikologi. Gunakan 'jarum suntikan' secara halus untuk menarik mereka kembali ke pangkal jalan. Jika perlu adakan siri bimbingan fardu ain khas kepada golongan ini terutama tentang kepentingan solat. Ingatlah sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara: hidupmu sebelum

matimu, sihatmu sebelum sakitmu, waktu lapangmu sebelum waktu sibukmu, mudamu sebelum tuamu dan kekayaanmu sebelum kemiskinanmu". (Riwayat Imam Ahmad dan Baihaqi).

BAHAN BACAAN 2 UTUSAN MALAYSIA ARKIB : 06/05/2009 Cari punca asas masalah mat rempit

PELBAGAI pihak telah menyuarakan kebimbangan dan kerisauan mereka mengenai isu mat rempit, peragut, perompak dan pelbagai aktiviti jenayah yang melibatkan remaja termasuk yang terjerumus ke dalam kancah perlumbaan haram. Boleh dikatakan saban hari terdapat berita yang melaporkan orang awam menjadi mangsa kepada golongan penjenayah termasuk mat rempit. Terdapat beberapa individu yang telah menulis kepada media menyatakan kemarahan mereka mengenai perkara tersebut, terutamanya mereka yang pernah menjadi mangsa kepada golongan remaja yang ganas tersebut. Sungguhpun pihak polis telah meningkatkan operasi 'berbahaya' terhadap mat rempit - dengan beberapa anggotanya mendapat cedera tetapi badan penguat kuasa ini dilihat belum lagi dapat menghentikan atau menghapuskan kegiatan tersebut.

Kebanyakan mat rempit adalah daripada kalangan remaja yang berumur di antara 15 ke 19 tahun. Soalan yang timbul ialah apakah yang terjadi terhadap bimbingan ibu bapa kepada remaja tersebut? Kerajaan, terutamanya pihak Kabinet perlu mengambil langkah-langkah berpatutan dan berkesan untuk menangani dan menghentikan kegiatan negatif ini. Pada pandangan saya, kita perlu mencari punca asas kepada masalah mat rempit ini. Adakah kerana mereka berasal daripada keluarga yang bermasalah dan tidak mendapat bimbingan daripada ibu bapa? Atau mereka tidak ada tempat yang sesuai untuk beriadah daripada tekanan atau untuk melampiaskan tenaga mereka? Sekiranya benar, pihak kerajaan perlu menyediakan lebih banyak kemudahan sukan atau rekreasi untuk kegunaan remaja dan anak-anak muda kita.

Kita memerlukan lebih banyak padang bola, gelanggang badminton dan bola keranjang, kemudahan sukan yang termampu oleh golongan remaja. Di bandar dan pekan kita perlu ada lebih banyak kemudahan bersukan dan beriadah. Dalam hal ini Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, dan juga semua kerajaan negeri perlu memastikan pihak berkuasa tempatan menyediakan kemudahan bersukan dan rekreasi yang mencukupi di bandar, pekan dan daerah. Tujuannya untuk membantu membangunkan golongan remaja yang sihat tubuh badan dan mentalnya dan

supaya mereka tidak menjadi mat rempit atau melakukan aktiviti yang negatif. Kerajaan juga perlu menyemak semula semua peruntukan undang-undang yang relevan untuk memperkuatkan penguatkuasaan undang-undang dan membendung gejala mat rempit dan perlumbaan haram.

Di antara cadangan lain yang patut dipertimbangkan termasuklah mengklasifikasikan mat rempit yang melakukan kesalahan berulang sebagai 'remaja bermasalah' yang kemudiannya dihantar ke sekolah pemulihan akhlak seperti Sekolah Henry Gurney, di mana mereka akan diberikan kaunseling dan latihan kemahiran. Kepada ibu bapa yang gagal melaksanakan tanggungjawab untuk mendidik anak-anak yang masih di bawah jagaan mereka, mungkin terdapat alasan yang munasabah untuk mengenakan bon jaminan kepada ibu bapa tersebut terhadap perilaku anak-anak mereka.

BAHAN BACAAN 3 UTUSAN MALAYSIA ARKIB : 15/03/2010 Remaja, rempit dan filem

REMPIT menjadi profesion remaja Melayu yang paling diingati apabila diwirakan

dalam beberapa filem tempatan. Rempit yang disekutukan dengan remaja malas, buang masa, jahat dan bakal menjadi perompak apabila dewasa menjadi sangat dekat dengan remaja Melayu. Ini disebabkan profesion itu dimonopoli oleh remaja Melayu dan dipopularkan pula oleh penerbit filem yang juga menyasarkan kepada remaja Melayu. Mat rempit hanya watak Melayu yang hebat dalam filem. Keburukan mat rempit telah diselimutkan kebaikan melampau semata-mata untuk dijadikan wira remaja Melayu. Filem-filem begini menyoroti secara dangkal sisi putih Mat Rempit dengan menuangkan pewangi palsu untuk membuang busuknya. Adakah kisahkisah melarat dan mudarat mat rempit boleh dikelaskan sebagai filem remaja yang kita mahu lahirkan? Adakah filem-filem begini boleh menjadi cermin untuk menelaah sosialisasi remaja masa kini? Sebenarnya kisah-kisah mat rempit bukanlah suatu yang berupaya mengangkat idealisme remaja. Mat rempit tidak ada idealisme tetapi dipaksa untuk menjadi wira.

Filem-filem ini memalsukan idealisme remaja Melayu di luar kepompong sempit pembuat filem. Remaja Melayu tidak perlu menjadi mat rempit untuk hebat. Kepalsuan ini tidak lebih daripada memberikan persepsi bahawa mat rempit pun berjaya dalam hidup. Kisah begini hanya diangkat dan ditampal menjadi gambargambar yang bergerak. Kita hanya boleh berbangga apabila realiti kehidupan yang penuh keburukan itu melangsungkan jangka hayat filem tempatan. Kalangan

produser atau pengarah kerap memberi alasan bahawa sasaran filem mereka adalah remaja. Kata mereka lagi, remaja yang menghidupkan industri filem di negara ini. Tanpa remaja, filem Melayu telah lama hilang. Tanggapan itu ada benarnya. Tetapi remaja tidak menonton semua filem Melayu, lebih-lebih lagi yang menuntut sedikit keterlibatan minda. Filem remaja tidak boleh dipinggirkan. Disebabkan remaja yang menentukan pasaran filem dan filem yang menjadi teman dalam dunia keremajaan, maka filem yang menjurus dunia remaja menuntut kesungguhan. Malangnya banyak filem yang mengambil mudah tentang remaja. Banyak yang menyuluh kehidupan dan alam remaja daripada sudut pandangan yang nipis.

Filem-filem kita tentang kehidupan mat rempit terputus jauh. Rebel Without A Cause (1955) arahan Nicholas Ray yang menampilkan pelakon remaja, James Dean dan Natalie Wood adalah filem remaja yang pertama dan titik mula di mana filem cuba menyusuri kehidupan dan obsesi remaja yang cukup unik. Keunikan dan obsesi itu hilang apabila filem kita mengangkat mat rempit dengan sudut pandangan yang kosong. Rebel Without A Cause dan James Dean secara mendadak muncul sebagai idola remaja di serata dunia. Gaya dan fesyen James Dean merebak dengan pantas selepas Rebel Without A Cause sekalipun filem itu dianggap sebagai ganas oleh banyak pengkritik. Sebuah lagi filem remaja yang menarik adalah American Graffifi (1973) arahan George Lucas. Lucas pernah berkata bahawa filem itu tidak lebih

sebuah nostalgianya melayari keremajaan di Amerika. Tetapi pada masa yang sama, dia membawa filem itu menyusuri impian dan tuntutan remaja di Amerika Syarikat pada dekad 70-an.

BAHAN BACAAN 4 UTUSAN MALAYSIA ARKIB : 07/05/2009 Ajar peragut, mat rempit dengan hukuman berat

SUNGGUH sedih dan malang menimpa dua buah keluarga masing-masing di Johor dan Kelantan apabila dua wanita yang mengandung maut di tangan peragut. Begitu juga nasib warga emas di Pulau Pinang yang menjadi korban peragut. Masyarakat juga cukup bimbang dengan kecenderungan kumpulan mat rempit yang kini berani bertindak ganas membelasah hingga mati seperti yang menimpa seorang mekanik di Kuantan baru-baru ini. Mungkin itu takdir mereka yang ditentukan oleh Tuhan. Tetapi insiden itu boleh dielakkan jika kita mengambil langkah-langkah pencegahan jenayah lebih awal. Cabaran kepada semua anggota masyarakat sekarang, sampai bila kita harus membiarkan peragut dan penjenayah mat rempit bermaharajalela di atas jalan raya negara ini?

Dalam hal ini, pihak berkuasa yang menjaga keselamatan dan ketenteraman rakyat

perlu bertindak segera. Jadi, tindakan segera yang perlu diambil oleh Kementerian Dalam Negeri bukan setakat mengkaji dan mencari punca penularan gejala lumba haram motosikal atau rempit tetapi juga kegiatan jenayah ragut yang semakin menjadi-jadi di negara ini. Untuk itu juga kerajaan kena mengambil pendekatan di luar daripada kebiasaan. Kita tidak mahu lagi mendengar apabila berlakunya kes-kes baru yang didedahkan oleh media massa, maka kita dibentangkan dengan pelbagai kaedah penyelesaian untuk menangani isu berkenaan. Sebenarnya isu ragut hingga membawa maut dan gejala mat rempit sudah lama diperkatakan. Ia bagaikan sekejap panas, sekejap sejuk. Sehingga kini, kita masih belum berjaya menangani kedua-dua masalah ini.

Ke mana semua cadangan tentang penyediaan pendidikan agama, pusat-pusat didikan dan kaunseling dan pelaksanaan undang-undang yang lebih ketat yang heboh dibincangkan suatu masa dulu apabila masalah ini timbul. Adakah kita mudah melupakan masalah ragut dan mat rempit apabila ia mula kelihatan tidak lagi mengancam hidup kita? Kerajaan, badan bukan kerajaan, parti politik dan orang awam perlu memberikan idea untuk menyelesaikan isu ini. Carilah kaedah agar kegiatan rempit dan ragut dapat dikurangkan dan akhirnya dibanteras secara menyeluruh. Untuk menangani masalah ini dalam jangka pendek, tindakan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan kerjasama agensi-agensi kerajaan yang berkaitan

perlu diteruskan dalam mengatasi masalah rempit dan jenayah ragut di negara kita.

Operasi besar-besaran yang diadakan serentak di Kuala Lumpur, Perak, Pulau Pinang, Johor dan Selangor berjaya memberkas ratusan pesalah trafik yang kebanyakannya adalah remaja bawah umur. Operasi-operasi seperti ini perlu diadakan secara berterusan bagi memberi peringatan kepada golongan berkenaan. Untuk pelan jangka panjang, kerajaan perlu memikirkan undang-undang lebih ketat sebagai langkah-langkah untuk membendung punca yang membawa kepada masalah ragut dan lumba haram. Jika kita percaya pada undang-undang ketat dan berat daripada pendekatan biasa dapat mendidik dan menangani masalah ragut dan lumba haram, maka lakukan. Kita menggesa kerajaan bertegas dan pastikan undangundang yang ingin digubal atau dipinda meletakkan nilai denda atau hukumannya amat menggerunkan penjenayah atau pesalah.

BAHAN BACAAN 5 UTUSAN MALAYSIA ARKIB : 30/04/2009 Menangani fenomena mat rempit

SEKURANG-KURANGNYA ada dua teori tentang asal usul istilah 'mat rempit'. Pertama, menurut Kamus Dewan (Edisi Empat), perkataan 'rempit' terdapat dalam

dialek Perak yang bermaksud memukul dengan rotan atau menyesah. Kedua, mantan Pengarah Bahasa, Dewan Bahasa dan Pustaka, Noresah Baharum pernah memberitahu dalam satu penyelidikan yang dilakukannya bahawa 'rempit' berasal daripada gabungan dua perkataan Inggeris, ramp dan it. Ramp merujuk kepada perasaan marah dan mengancam seperti seekor singa yang berdiri di atas kaki belakang manakala dua kaki hadapan diacu-acukannya ke udara dengan garang. Mungkin kerana yang terlibat dalam fenomena ini sebahagian besarnya orang Melayu, perkataan 'rempit' didahului dengan singkatan nama 'Mat'.

Maka terciptalah gelaran 'mat rempit' yang hampir secara automatik dikaitkan dengan golongan remaja Melayu. Kita tidak pernah mendengar orang menyebut 'Ahcong Rempit' dan tidak juga 'Samy Rempit'. Satu lagi penyakit sosial telah bertambah di kalangan masyarakat Melayu. Masalah Mat Rempit mungkin hanya satu sympton (gejala) atau petanda daripada penyakit sosial yang lebih besar di kalangan masyarakat Melayu. Kerana itu yang lebih penting dilakukan barangkali ialah kajian sosiologi mengenai fenomena itu. Sedangkan kajian etimologi atau kajian asal usul kata 'rempit' itu bolehlah dianggap sebagai nota kaki sahaja. Sememangnya masyarakat tidak begitu peduli asal usul perkataan 'rempit.' Yang jelas sekarang istilah 'mat rempit' membawa konotasi yang negatif, menimbulkan rasa geram dan marah. Isu ini kini telah menjadi satu punca kerunsingan dan keprihatinan.

Di peringkat awalnya mat rempit hanya dianggap sebagai pengacau lalu lintas kerana keserakahan mereka berlumba motosikal di jalan-jalan raya. Sekarang kehadirannya dianggap sudah semakin durjana, sudah semakin tinggi kadar jenayahnya. Mereka bukan sekadar mengganggu lalu lintas di jalan-jalan raya yang sibuk, tetapi sudah mulai merampas, meragut dan merogol. Salah satu cerita terakhir yang semakin menyalakan kemarahan dan rasa benci terhadap mat rempit ialah peristiwa penganiayaan dan kezaliman yang terjadi ke atas seorang perempuan muda yang pekak dan bisu. Sebuah akhbar mingguan berbahasa Inggeris (26 April 2009) melaporkan perihal segerombolan mat rempit mengerumuni seorang perempuan muda berumur 23 tahun di sebuah stesen minyak. Perempuan muda itu ditendang dan dilempang lalu beg tangannya diragut dan dilarikan. Orang sekeliling hanya memandang tanpa memberi sebarang pertolongan. Mungkin takut, mungkin tak berdaya.

Bila ibu bapa perempuan muda itu membuat pengaduan di balai polis, secara kebetulan satu pengaduan yang lain mengenai jenayah sekumpulan mat rempit di tempat lain juga dibuat oleh dua orang yang lain. Keesokan harinya (27 April 2009) akhbar yang sama menyiarkan pula satu berita tentang kemarahan meluap-luap Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat terhadap jenayah mat

rempit yang semakin menjadi-jadi itu. Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berpendapat selama ini pihak berkuasa mengambil pendekatan yang agak lembut terhadap mat rempit. Mungkin kerana berita penganiayaan terhadap OKU (orang kurang upaya) yang dilakukan mat rempit itu, Shahrizat nampaknya sudah kehilangan sabar dan mahu polis mengambil tindakan yang lebih tegas dan keras. Tetapi betulkah selama ini polis kurang tegas dan kurang keras? Atau adakah polis kurang kuasa dan kurang sumber? Kurang kuasa dalam erti terdapatnya keterbatasan undang-undang yang membolehkan polis bertindak lebih tegas dan keras. Dan kurang sumber dalam erti bahawa memang pihak polis tidak mempunyai tenaga dan kemudahan yang cukup untuk menghadapi masalah tersebut.

Satu soalan lain yang relevan ialah: Sudahkah dipastikan kekurangan-kekurangan lain yang dihadapi pihak polis, seperti kekurangan kerjasama yang diberikan oleh jabatan-jabatan kerajaan yang berkaitan. Bagaimana pula dengan isu kurang penyelarasan? Kita menanyakan soalan-soalan tersebut kerana pada hari Ahad (26 April), Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan diberitakan berkata seolah-olah selama ini tidak wujud kerjasama yang berkesan antara pihak polis dan pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dalam usaha mengatasi masalah mat rempit. Shahrizat juga menyebut tentang kajian (atau barangkali hanya satu survey atau soal selidik) yang mendapati bahawa remaja-remaja yang terlibat dalam kegiatan mat

rempit adalah kerana kebosanan. Lalu beliau marah-marah kepada ibu bapa yang dikatakannya lepas tangan mendidik anak-anak mereka hingga terlibat dalam kegiatan mat rempit. Kita dapat memahami keprihatinan dan kemarahan Shahrizat itu. Tetapi yang lebih penting difahami oleh setiap pihak ialah fenomena mat rempit itu bukanlah satu isu yang terpencil untuk dipertanggungjawabkan kepada satu atau dua pihak tertentu sahaja.

Fenomena mat rempit sudah merupakan satu penyakit sosial yang telah mulai menular dan merebak kepada berbagai-bagai sektor kehidupan. Oleh kerana itu isu ini perlulah ditangani secara bersepadu yang melibatkan ahli-ahli akademik (terutama ahli-ahli saikologi dan sosiologi) pakar undang-undang dan kriminologi serta penguat kuasa keamanan peraturan lalu lintas. Semoga kita tidak memerlukan Pusat Serenti mat rempit untuk menambah pusat Serenti Penagih Dadah yang semakin bertambah-tambah itu. Barang dijauhkan Allah.

Senator Datuk Dr. Firdaus Abdullah ialah Felo Penyelidik Kanan (Pelawat), Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya

BAHAN BACAAN 6 UTUSAN MALAYSIA ARKIB : 28/08/2006

Mat rempit tidak cemerlang Oleh: KU SEMAN KU HUSSAIN

Golongan yang digelar mat rempit menjadi satu beban sosial yang baru selepas dadah. Ini semua penyakit orang muda yang mahu mencuba sesuatu yang baru dalam hidup. Kepada mereka hidup adalah cabaran dan keseronokan. Tapi kita yang berada di luar lingkaran golongan ini tentu sukar untuk mengeluarkan mereka dari dunia kerempitan itu. Kerana itu walau apa label sekalipun diberikan kepada filem Remp-It arahan Ahmad Idham, kita wajar melihat ini sebagai usaha mendekati dan mengeluarkan anak-anak muda rempit ini. Ahmad Idham tentu melihat inilah sumbangan yang mampu diberikan untuk membetulkan sosial anak muda yang tergelincir. Barangkali bagi produser, filem ini ada nilai pasaran kerana mendekati dunia pelanggan filem tempatan.

Mat rempit memang tidak ada apa yang boleh diceritakan, apa lagi untuk dilihat idealismenya. Tetapi setidak-tidak ada usaha mendekati golongan ini secara psikologikal. Biar mereka melihat kejelekan sendiri di layar lebar. Ahmad Idham melakukan kerja sosial yang baik. Dia tentu faham bukan mudah untuk mengeluarkan mat rempit dari dunia mereka yang sangat terasing itu. Maknanya di sini memahami kesukaran untuk mendekati dan menyelamatkan golongan ini adalah

mustahak. Tanpa memahami kita pasti akan membuat kerja pada kulit, bukan isinya. Kita semua tentu tertanya-tanya rasional menukar gelaran mat rempit kepada mat cemerlang. Ini kerana masalah mat rempit kepada kita bukan kerana namanya mat rempit. Masalahnya kerana sikap dan pemikiran mereka. Maknanya bukan kulitnya, tapi isinya. Usaha menukarkan mereka menjadi mat cemerlang jauh lebih mudah daripada bagaimana filem Remp-It cuba menyelamatkan mat rempit.

Kenapa tidak mendekati saja mat rempit tanpa menukarkan gelaran mereka? Usaha mendekati ini yang sukar dilakukan kecuali kalau kita ada kaedah yang menekankan psikologi. Kita kena ingat kalau mereka ini cemerlang, mereka tidak akan hidup di atas motosikal dan bawah remang-remang kota raya. Sebab mereka tidak cemerlanglah mereka menjadi seperti yang telah terjadi. Bayangkan adakah kalau ada golongan ini yang cedera dalam kemalangan, surat khabar akan melaporkan Seorang mat cemerlang cedera parah selepas terbabas dalam lumba haram malam tadi. Tentu kelakar bunyinya. Moral ceritanya, biarlah mereka terus dikenali dengan mat rempit. Nama itu tidak pernah menghalang kita menyelamatkan mereka. Itu pun kalau kita jujur mahu menyelamatkan mereka.

BAHAN BACAAN 7 UTUSAN MALAYSAI ARKIB : 07/05/2009

Banteras mat rempit Oleh NORILA DAUD

UNTUK kesekian kalinya, isu mat rempit kembali menjadi perhatian banyak pihak. Meskipun hangat diperdebatkan saban tahun, gelagat mat rempit yang merajai jalan raya dengan aksi berbahaya terus menghantui orang ramai. Timbul kebimbangan apakah negara sudah berdepan dengan jalan mati dalam mengatasi gejala mat rempit ini? Adakah ia sudah menjadi satu wabak penyakit yang sukar dihapuskan sebagaimana sukarnya untuk pihak berkuasa menangani gejala penagihan dadah? Andaian itu tidak boleh dipandang mudah kerana selepas pelbagai usaha dilakukan, gejala mat rempit tidak pernah menunjukkan tanda-tanda akan berakhir. Sebaliknya, ia semakin menjadi-jadi dan berleluasa sehingga terjebak dengan jenayah yang lebih berat terutamanya kes ragut, rogol, samun berkumpulan malah sehingga pembunuhan.

Justeru, ia menjadi ancaman yang serius kepada keselamatan awam sekali gus memerlukan pendekatan yang kolektif dan berkesan untuk menanganinya. Kerana itu juga, rakyat sangat berharap perhatian khusus yang diberikan kerajaan menerusi Timbalan Menteri Dalam Negeri, Jelain Mersat mampu membuahkan kejayaan. Jelain antara lain dipertanggungjawabkan mencari punca dan mencadangkan kaedah

terbaik untuk mengatasi gejala mat rempit tersebut. Malah, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sendiri menyokong supaya Akta Pengangkutan Jalan dipinda bagi memberikan kuasa kepada Jabatan Pengangkutan Jalan menahan mat rempit. Adalah wajar untuk pindaan itu dibuat dengan segera bagi membolehkan hukuman yang lebih tegas dikenakan. Sementelah, golongan itu juga berani memperlekehkan undang-undang dan mencabar pihak berkuasa termasuk cubaan merempuh sekatan jalan raya.

Dalam masa yang sama, pihak berkuasa perlu melipatgandakan usaha dan menambah kekuatan anggota dalam membanteras gejala ini. Operasi besar-besaran seperti sekatan jalan raya seharusnya dilakukan secara konsisten dan bukannya satu langkah pencegahan yang bermusim. Kesungguhan pihak berkuasa itu sekurang-kurangnya menimbulkan rasa gerun di kalangan mat rempit untuk menguasai jalan raya atau berhimpun dalam satu kumpulan yang besar. Lebih jauh seperti yang dicadangkan oleh Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Datuk Shamsul Anuar Nasarah, gejala itu ditangani menerusi sebuah jawatankuasa khas yang dibentuk oleh kerajaan. Jawatankuasa itu tambah beliau, dianggotai oleh wakil Kementerian Dalam Negeri (KDN), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO). "Gejala mat rempit boleh diatasi jika semua pihak

bekerjasama untuk merancang program bercorak pendidikan dan melaksanakannya dengan sistematik, tersusun dan bersepadu," tegasnya.

Bagaimanapun, dalam menyambut baik langkah penguatkuasaan dari sudut undangundang itu, kerajaan juga diharapkan tidak mengabaikan pendekatan berbentuk kemanusiaan. Sering dikaitkan, golongan mat rempit merupakan mereka yang mengalami masalah jiwa dan mental yang tidak sihat sepenuhnya. Pandangan ini dikongsi oleh Pakar Psikologi Klinikal, Choo Leong Hoey Mei yang berpendapat, individu merempit tidak bahagia dengan kehidupan dalam keluarga, tidak berduit dan pernah dibuli. Justeru, aktiviti merempit dijadikan jalan keluar untuk mereka melarikan diri daripada kekecewaan dan kebosanan hidup. Ia juga tambahnya, dijadikan sandaran sementara mereka mendapat sesuatu yang boleh memberi kebahagiaan dan kepuasan dalam hidup mereka. Apa yang lebih membimbangkan, mat rempit juga mempunyai hubungan yang sangat akrab dalam kelompok mereka. Dalam satu kumpulan yang besar, mat rempit boleh melakukan apa sahaja tanpa perlu berasa bimbang dengan keselamatan diri kerana sedar mereka sentiasa dilindungi oleh rakan yang lain.

''Kerana itu juga mereka mudah terdorong untuk berkelakuan samseng apabila berada dalam satu kumpulan," ujar beliau. Selain kecelaruan dalam pembawaan diri,

gejala merempit juga banyak didorong oleh sikap ibu bapa yang terlalu memberi kebebasan kepada anak-anak. Ibu bapa seolah-olah lepas tangan dalam soal mengawal dan mendidik anak-anak apabila membiarkan mereka berpeleseran sehingga awal pagi. Seperti yang dijelaskan oleh pakar perunding psikologi, Khairol Anuar Masuan, kerana sikap memberi muka itu juga, anak-anak menjadi semakin berani dalam tingkah laku dan pergaulan mereka. Beliau menambah, anak-anak berkenaan akan merasakan diri mereka 'hebat' dan angkuh, sekali gus tidak boleh ditegur oleh ibu bapa walaupun menjadi mat rempit. ''Jika dahulu ibu bapa menghalang anak- anak yang memberontak jiwa mereka untuk menghormati orang tua dan ibu bapa serta bekerja di ladang-ladang, perkara seperti itu tidak lagi wujud hari ini apabila anak-anak dibiarkan lepas bebas," katanya.

Kerana itu juga, ada dicadangkan supaya ibu bapa mat rempit turut dikenakan denda di bawah peruntukan undang-undang tertentu. Antaranya kerana membenarkan anak- anak mereka memiliki dan menaiki motosikal tanpa mempunyai lesen. Walaupun cadangan itu mendapat bantahan banyak pihak, namun ia dilihat sangat praktikal sekiranya semua pihak benar-benar mahu menghapuskan gejala mat rempit. Begitu juga dengan cadangan supaya had umur untuk mendapatkan lesen motosikal dilanjutkan daripada 16 tahun seperti ketika ini kepada 21 tahun. Memandangkan majoriti mat rempit terdiri daripada remaja belasan tahun,

pelaksanaannya dilihat mampu mengekang gejala mat rempit dari satu sudut yang berbeza.

BAHAN BACAAN 1 Mencari identiti budaya Oleh MOHD. ARIF ATAN UTUSAN MALAYSIA 19 JULAI 2007

BUKANKAH pelancong antarabangsa lebih cenderung memilih destinasi yang menawarkan kelainan dan keunikan tersendiri kebudayaan masyarakatnya? Adakah promosi pelancongan kita benar-benar menjadikan ciri-ciri kebudayaan dan perayaan kaum Melayu sebagai tumpuan utama dalam promosi pelancongannya di luar negara? Kempen Tourism Malaysia dengan tema Malaysia Truly Asia seperti sengaja mahu menenggelamkan wajah dan citra kebudayaan kaum Melayu dalam promosi Tahun Melawat Malaysia 2007 (TMM07). Ini kerana risalah promosi TMM07 yang diletakkan di tempat duduk pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) gagal menonjolkan kebudayaan Melayu sebagai identiti teras dan tarikan utama pelancong

ke negara ini. Paparan melampau budaya dan perayaan kaum-kaum lain kerana mahu menepati konsep Malaysia sebagai wajah Asia sebenar seperti menjadikan Malaysia umpama negara rojak tanpa identiti tersendiri di mata pelancong antarabangsa.

Menarik pelancong dari China tidak boleh dijadikan alasan bagi mewajarkan penonjolan kebudayaan yang bukan bersifat kebangsaan untuk tatapan pelancong. Sepanjang Januari sehingga Mac tahun ini, pelancong dari China hanyalah menduduki tempat kelima dengan 56,903 orang. Sebaliknya, pelancong dari wilayah serumpun seperti Indonesia dan Brunei jauh lebih ramai mengunjungi Malaysia. Pelancong dari Brunei misalnya yang memiliki kuasa berbelanja lebih tinggi mencecah sehingga 78,625 orang untuk tempoh tiga bulan pertama tahun ini sahaja. Kedatangan pelancong dari China tersebut juga tidak boleh dianggap benar-benar menyumbang kepada pendapatan negara melalui sektor pelancongan. Tidak perlu dinafikan sebahagian daripada mereka terbukti terbabit dalam sindiket jenayah, kongsi gelap, dan paling ketara ialah pelacuran. Penonjolan kebudayaan etnik lain mengatasi ciri kebudayaan nasional berteraskan Melayu hanya menjadikan pelancong luar keliru dengan keadaan komposisi kaum dan persekitaran budaya sebenar Malaysia.

Mereka yang cenderung mahu mencari destinasi yang menawarkan kelainan dan keunikan yang tiada di tempat lain tentu kecewa melihatkan promosi TMM07 yang keterlaluan menonjolkan kebudayaan dan perayaan kaum bukan Melayu. Malah, lebih baik jika mereka terus melancong ke China dan India untuk melihat kebudayaan etnik-etnik tersebut. Tidak mustahil juga ada yang mungkin menganggap Malaysia hanyalah negara transit warga China dan India bekerja dan bercuti di Malaysia sahaja. Impak promosi pelancongan negara terhadap pembentukan satu bangsa Malaysia juga perlu difikirkan selain kesan terhadap persepsi dan sambutan pelancong luar. Pluralisme kebudayaan iaitu pengekalan ciriciri kebudayaan oleh kumpulan etnik masing-masing akan semakin kuat lantaran terlalu menekankan ciri kebudayaan bukan bersifat pribumi. Adakah ini perkembangan yang baik dalam usaha mahu mewujudkan satu bangsa Malaysia yang bertolak ansur menerima kebudayaan Melayu sebagai teras kebudayaan nasional? Tidak keterlaluan dikatakan, interaksi kaum dan jurang perpaduan yang semakin melebar kini berpunca daripada kesilapan kita terlalu menonjolkan kepelbagaian budaya yang hanya menguatkan perpaduan dan kebudayaan etnik sahaja. Oleh itu, sewajarnya ciri-ciri kebudayaan tempatan yang berteraskan Melayu dijadikan elemen utama menarik kedatangan pelancong terutama dari Barat seperti Australia, United

Kingdom, Amerika Syarikat, Jerman, Perancis, Kanada, dan Itali. Masyarakat Barat sememangnya dahagakan ciri kebudayaan dan keistimewaan masyarakat pribumi sesebuah negara. Namun, akibat kegagalan fokus kita menonjolkan ciri kebudayaan bumiputera, jumlah pelancong dari wilayah-wilayah tersebut masih tidak menunjukkan peningkatan yang benar-benar menggalakkan. Selain itu, ciri-ciri kebudayaan Melayu yang banyak dicorakkan pengaruh Islam juga selari dengan jiwa pelancong dari Asia Barat yang menyaksikan ketibaan kira-kira 13,545 pelancong dari wilayah tersebut sepanjang Januari hingga Mac tahun ini.

Kempen menarik pelancong luar mestilah mengambil kira faktor kebudayaan dan persekitaran sosial sebenar. Tentulah kelihatan janggal dan tidak adil untuk membiarkan promosi pelancongan mengabaikan perayaan yang disambut orang Melayu. Sepatutnya, Tourism Malaysia serta Kementerian Pelancongan meletakkan kebudayaan dan identiti Melayu sebagai teras utama aset pelancongan negara. Ini kerana penonjolan keterlaluan ciri kebudayaan kaum lain hanya akan menjadikan Malaysia tidak jauh berbeza dengan Singapura. Perlu ditegaskan, kebudayaan kaum lain di Malaysia hanyalah sebagai nilai tambah yang tidak wajar diperbesar sehingga mengatasi kebudayaan kaum Melayu yang merupakan kaum majoriti negara ini. Tarian joget misalnya yang telah lama diiktiraf sebagai tarian kebangsaan negara ini perlu diketengahkan. Tarian kaum lain misalnya tidak perlu dicampur aduk dalam

sesuatu persembahan kesenian bagi tatapan pelancong luar.

Peruntukan sebanyak RM240 juta untuk TMM07 bagi tujuan promosi pelancongan Malaysia di seluruh dunia tidak adil untuk mengabaikan kebudayaan Melayu ke pentas dunia. Oleh itu, Ketua Pengarah Tourim Malaysia, Datuk Mirza Mohamad Taiyab seharusnya lebih peka terhadap perkara ini. Matlamat TMM07 untuk memperoleh pendapatan kira-kira RM44.5 bilion dengan anggaran kedatangan 20.1 juta pelancong adalah bergantung kepada sejauh mana kita benar-benar ikhlas mengetengahkan citra dan kebudayaan nasional sebagai aset pelancongan unik negara. Pelancong juga tidak harus sekadar dibawa melawat KLCC, Jalan Petaling, restoran mewah dan kompleks beli-belah sahaja. Promosi pelancongan mesti menyeluruh agar manfaatnya dapat dirasai oleh segenap lapisan rakyat seluruh pelosok negara. Kunjungan pelancong ke Malaysia tentunya lebih bermakna andainya mereka juga didedahkan dengan persekitaran budaya masyarakat tempatan.

Program menginap di desa atau dikenal sebagai homestay pasti menyimpan kenangan di hati pengunjung luar selain daripada membantu ekonomi masyarakat desa. Keindahan alam semula jadi merangkumi pantai, pulau, dan bukit peranginan pasti menggamit memori pelancong untuk bertamu lagi di Malaysia. Dalam masa

yang sama, peranan bahasa Melayu yang kini dipanggil bahasa Malaysia sebagai salah satu simbol kemegahan rakyat Malaysia tidak wajar diabaikan dalam keghairahan menarik pelancong luar.

BAHAN BACAAN 2 Pelancongan pendidikan perlu unik, menarik Oleh WAN MAJID WAN MANSOR UTUSAN MALAYSIA 11 DISEMBER 2007

ASPEK pendidikan dan ilmu pengetahuan sesungguhnya diberi penekanan dalam pembangunan negara termasuk di Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER). Di samping ketiga-tiga negeri Pantai Timur mempunyai Universiti Malaysianya sendiri, kerajaan negeri perlu mengambil satu langkah ke hadapan dan mencanangkan visi masing-masing untuk mengangkat bidang pendidikan tinggi ke tahap yang lebih tinggi dan bertaraf dunia. Ini kerana tidak cukup sekadar usaha mendirikan universiti dengan kemudahan moden atau membawa institusi menara gading ke kawasan yang kurang institusi pendidikan. Kerajaan negeri Pahang, Terengganu dan Kelantan juga perlu menyediakan pelan induk menjadikannya sebagai pusat pelancongan

pendidikan. Selain itu, pusat berkenaan pula perlu memiliki daya tarikan kuat dan keunikan yang membezakannya dengan pusat pendidikan yang sedia ada di negara ini. Terengganu kini sedang kiat membina Taman Ilmu di Besut untuk memenuhi keperluan pelajar tempatan dan luar negara.

Taman Ilmu yang dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika pelancaran projek pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) pada 29 Oktober lalu adalah inisiatif kerajaan negeri untuk menyediakan pusat ilmu antarabangsa berkonsepkan kota pendidikan dan pelancongan pendidikan. Konsep pembangunan Taman Ilmu di kawasan seluas 700 hektar di Besut itu bakal melonjakkan negeri ini sebagai salah sebuah pusat kecemerlangan ilmu bertaraf antarabangsa. Tumpuan dalam bidang ini kata Menteri Besarnya, Datuk Seri Idris Jusoh adalah selaras dengan slogan Terengganu sebagai Bumi Warisan, Ilmu dan Inovasi. Apabila siap kelak, Taman Ilmu Terengganu mampu menempatkan 100,000 penghuni daripada kalangan pelajar, tenaga pengajar, kakitangan penyelidikan dan pembangunan (R&D) serta pekerja sektor awam dan komersial. Tapak projek Taman Ilmu yang dianugerahkan oleh kerajaan negeri berdekatan kawasan pantai akan menukar kawasan itu menjadi bandar universiti bersepadu sepenuhnya. Kawasan ini akan dikelilingi pusat perangingan ala kampung, hotel bertaraf lima bintang, taman rekreasi pantai dan bandar pinggir laut.

Suasana ini sesuai untuk manfaat proses pengajaran dan pembelajaran dengan dilengkapi pemandangan dan tumpuan pelancongan. Sebab itu, pada sesetengah pihak berpendapat ia seperti konsep universiti terkemuka dan terbaik di dunia, Cambridge dan Oxford di Britain. Dengan kehadiran para pensyarah dan pemikir terhebat di universiti berkenaan, di samping mempunyai muzium, galeri, seni bina, taman herba dan botanik serta kawasan sekitar universiti yang cantik, Cambridge dan Oxford berjaya menarik ramai pelajar dan pelancong untuk ke sana setiap tahun. Banyak faedah jika Taman Ilmu Terengganu mampu dijadikan sebagai pusat pelancongan pendidikan. Antaranya termasuk memberikan dua sumber pendapatan kepada kerajaan daripada sektor pendidikan dan pelancongan. Kawasan persekitaran pendidikan yang kondusif juga akan menarik minat lebih ramai pelajar untuk belajar di sana.

Besut akan menjadi pusat tumpuan bot dan kapal layar dengan pelbagai destinasi pulau dan pantai. Para pelayar boleh melawat beberapa pulau berhampiran dan pantai yang menarik. Pun begitu, perancangan meningkatkan taraf infrastruktur termasuk kemudahan terminal feri perlu dipercepatkan bagi melonjakkan Besut menjadi pusat pelancongan marina, sukan air dan menyusuri sungai. Di samping menjadi pintu masuk pelancong ke Pulau Perhentian, Besut juga menawarkan

pelbagai percutian berasaskan alam semula jadi untuk seisi keluarga. Pantai dan aktiviti menyelam dan penerokaan gua, meluncur angin Laut China Selatan, mandimanda di kolam air panas dan air terjun cukup sesuai untuk pelancong tempatan dan asing ke sana. Namun, aspek yang tidak patut dipinggirkan ialah mempromosikan budaya dan warisan tempatan setiap tahun kepada pelajar baru dan ahli keluarga mereka. Dengan cara itu usaha ini dapat membina rasa cinta para pelajar kepada warisan budaya dan seni bina tempatan.

Berdasarkan pengalaman universiti yang terkemuka, biasanya bekas-bekas pelajar akan kembali menziarahi pusat tempat mereka menimba ilmu. Dengan itu, kerajaan akan dapat kembali pelaburan dalam pelancongan pendidikan berpanjangan apabila setiap tahun ada bekas pelajar yang datang kembali ke Taman Ilmu untuk mengimbau kenangan lalu mereka di sini. Banyak negara termasuk anggota ASEAN sudah menerapkan konsep pelancongan pendidikan dalam pelan pembangunan mereka. Singapura boleh dianggap negara yang berjaya memanfaatkan konsep ini. Indonesia pula mempromosikan Universiti Perubatan Udayana di Bali dan menstrukturkan semula bandar Yogyakarta menjadi pusat pelancongan pendidikan. Begitu juga Hawaii misalnya yang mempotret wilayah itu sebagai pusat tumpuan warga China mengikuti latihan bidang perniagaan. Pantai Dendong di Hawaii dikenal pasti untuk dimajukan sebagai pusat pelancongan pendidikan tersebut.

Kerajaan menyasarkan 100,000 pelajar asing mendapatkan pendidikan di institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini menjelang 2010 berbanding dengan 50,000 pelajar sekarang. Jika Malaysia terus menyediakan pendidikan tinggi yang berkualiti dan lokasi kampus yang cantik dan menarik, negara kita berpotensi menjadi negara pilihan pelajar asing. Pemikiran untuk mengubah Besut menjadi Taman Ilmu dengan konsep pelancongan pendidikan merupakan cadangan yang boleh direalisasikan semua pihak. Malaysia memerlukan bukan satu tetapi lebih banyak lagi konsep taman ilmu.

BAHAN BACAAN 3 UTUSAN MALAYSIA ARKIB : 19/06/2008 Menyuburkan industri pelancongan perubatan Malaysia

TERDAPAT sesuatu yang cukup istimewa dalam laporan khas yang ditonton oleh penulis melalui sebuah stesen televisyen di kota Melbourne baru-baru ini. Dalam rancangan Today Tonight yang mendapat rating penonton yang cukup tinggi telah memaparkan tentang pengalaman manis beberapa warga Australia yang melalui apa yang dikatakan sebagai 'Pelancongan Perubatan' (Medical Tourism) di Malaysia.

Malaysia digambarkan sebagai destinasi pilihan selain beberapa negara lain di Asia untuk 'berubat sambil melancong.' Memetik kata-kata seorang responden dalam laporan berita ini iaitu Lynda Clifford, warga Australia berusia 48 tahun, pengalamannya di Kuala Lumpur baru- baru ini digambarkan sebagai 'sambil menyelam minum air' kerana dia melalui sesi-sesi rawatan 'fizikal, emosi dan spiritual.' Lynda telah berjaya melalui pembedahan wajahnya yang diseliakan oleh Dr. Nasir Zahari seorang doktor Melayu tempatan, di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur. Dia diberikan juga rawatan bersifat kaunseling bagi memberikan keyakinan kepada dirinya sebelum dan selepas sesi pembedahan.

Dalam masa yang sama, Lynda turut berkesempatan melancong di lokasi-lokasi menarik di sekitar tanah air kita selepas menjalani pembedahannya itu. Begitu juga dengan pengalaman Rosie Bates, 34 tahun, yang melalui pembedahan perut dan liposuction di sebuah pusat perubatan swasta di ibu negara. Rosie mengakui bahawa dia mendapat layanan 'lima bintang' sepanjang berada di Malaysia dan bersyukur kerana di samping ke- jayaan pembedahannya, dia dan suami da- pat menghabiskan masa melancong pada kos yang dianggap sangat berpatutan. Kisah Lynda dan Rosie ini adalah sebahagian daripada ribuan rakyat Australia bahkan kebanyakan negara maju yang lain, yang mengiktiraf akan kemampuan dan kepakaran pengamal perubatan dan teknologi perubatan di Malaysia yang setanding

dengan apa yang ada di negara mereka sendiri.

Tambahan lagi bahawa kos yang perlu dikeluarkan untuk 'menyelamatkan nyawa dan maruah' atau 'mencantikkan tubuh badan' adalah begitu murah jika dibandingkan dengan rawatan di negara mereka sendiri. Apatah lagi jika kos yang di- kenakan adalah turut merangkumi pakej percutian yang cukup hebat kerana Malaysia memang terkenal memiliki sebegitu banyak tempat-tempat menarik. Melalui laman web www.malaysiahealthcare.com, dinyatakan bahawa terdapat beberapa pusat perubatan dan hospital swasta dan kerajaan yang menyediakan pakej-pakej tertentu dalam 'percutian perubatan.' Beberapa jenis rawatan perubatan yang popular kepada kalangan 'pelancong perubatan' juga disenaraikan termasuklah rawatan kardiologi, ortopediks, pergigian, pembedahan kosmetik sehinggalah kepada prosedur pembedahan minor. Menurut Dr. Norman seorang pakar perubatan tempatan Australia dalam temu bual berita Today Tonight ini, kos keseluruhan untuk menikmati satu-satu pakej pelancongan perubatan ini secara puratanya adalah satu pertiga daripada kos yang terpaksa ditanggung di Australia.

Dalam kes Lynda, dia hanya mengeluarkan belanja AUD11,600 (kira-kira RM35,000) untuk pembedahan sekali gus percutian di Malaysia berbanding AUD20,000 (RM60,000) hanya untuk kos pembedahan. Ini jelas menunjukkan Malaysia

sememangnya telah berjaya memahatkan namanya sebagai salah satu hub pelancongan perubatan yang bertaraf dunia. Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) terdapat peningkatan positif dalam jumlah pelancong asing yang mendapatkan rawatan kesihatan di Malaysia iaitu seramai 296,687 orang pada tahun 2006 berbanding 75,210 sahaja pa- da tahun 2001. Ini merupakan satu perkembangan positif dalam industri pelancongan perubatan ini yang mana ia dikatakan telah berjaya menjana pulangan kewangan sebanyak RM203.66 juta sehingga tahun 2006 yang lalu. Apabila cerita tentang kualiti perubatan di Malaysia diuar-uarkan dalam media massa antarabangsa misalnya seperti di Melbourne, ia jelas menunjukkan bahawa masyarakat dunia telah membuka 'mata hati' untuk tidak terlalu berideologikan tanggapan bahawa hanya negara maju yang pakar dalam dunia perubatan.

Kita tentunya tidak mahu mendengar komen-komen negatif daripada pihak luar yang mengatakan bahawa sektor pelancongan perubatan di Malaysia adalah merugikan bahkan mengancam nyawa pelancong yang mengikuti satu-satu proses rawatan di sini. Sebagai mana yang ditegaskan dalam laporan Today Tonight, 59 peratus pelancong perubatan warga Australia terpaksa mendapatkan rawatan semula di negara sendiri kerana kegagalan pembedahan yang dilakukan di negara luar. Untuk itu pihak-pihak yang terlibat harus membuktikan bahawa negara kita benar-benar

berupaya memberikan rawatan yang bertaraf antarabangsa kepada para pelancong.

BAHAN BACAAN 4 UTUSAN MALAYSIA ARKIB : 14/01/2010 Hapuskan sahaja VOA Oleh MOHD. KHUZAIRI ISMAIL

KEMENTERIAN Pelancongan barangkali boleh berbangga kerana berjaya melepasi sasaran kedatangan pelancong seperti yang diunjurkan tahun lalu. Jumlah pelancong seramai 23.65 juta orang yang dicatatkan tahun lalu jauh melepasi sasaran seramai 19 juta orang seperti yang disasarkan. Kejayaan itu meletakkan Malaysia di tangga kedua di kalangan negara yang melebih sasaran kemasukan pelancong tahun lalu selepas Korea Selatan. Tidak dinafikan, peningkatan pelancong tahun lalu yang turut mengatasi jumlah pelancong pada 2008 (22 juta orang) adalah sesuatu yang boleh dibanggakan. Apatah lagi industri pelancongan di kebanyakan negara agak terjejas lewat dua tahun kebelakangan ini kerana krisis ekonomi global. Maka, industri pelancongan negara boleh dilihat sangat kompetitif ketika negara lain bergelut mempromosikan pelancongan di negara masing-masing. Ironinya, ketika Kementerian Pelancongan meraikan kejayaan melepasi sasaran itu, seramai hampir

40,000 warga India pula dilaporkan hilang secara misteri.

Mereka ini didakwa menyalahgunakan visa pelancongan dan tinggal di negara ini secara tidak sah. Perkara itu didedahkan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang ternyata bimbang dengan senario itu. Isu penyalahgunaan visa ketibaan (VOA) ini sebenarnya pernah beberapa kali mendapat perhatian pelbagai pihak kerana peningkatan mendadak kes penyalahgunaan hanya selepas beberapa tahun diperkenalkan. Mula dilaksanakan pada 1 September 2006 sempena Tahun Melawat Malaysia, VOA bertujuan menggalakkan lebih ramai pelancong asing melawat negara ini seterusnya merancakkan pelbagai rantaian ekonomi. Namun, ia dijadikan kesempatan oleh beberapa rakyat asing untuk memasuki negara ini secara sah, tetapi enggan pulang meskipun selepas tamat tempoh visa pelancongan tersebut.

Sehingga akhir 2008 misalnya, iaitu selepas kira-kira dua tahun VOA diperkenalkan, hampir 30 peratus daripada 251,908 visa yang dikeluarkan telah disalah guna. Ia membabitkan lebih 70,000 pelancong yang kebanyakannya berasal dari negaranegara konflik dan miskin. Mereka menjadikan Malaysia sebagai destinasi untuk mencari pekerjaan serta sebagai transit sebelum ke negara lain terutamanya Australia dan New Zealand. Warganegara India, Pakistan, Bangladesh, China dan Sri

Lanka adalah antara yang dikenal pasti paling ramai menyalahgunakan visa tersebut. Beberapa kes juga dikesan di kalangan pelancong dari Myanmar, Nepal, Afghanistan, Bhutan , Hong Kong dan Taiwan. Penyelewengan VOA itu semakin memburukkan masalah pendatang asing tanpa izin (PATI) yang sebelumnya sudah pun menjadi isu negara. Apatah lagi, Malaysia juga sudah sedia dibanjiri dengan buruh asing sah yang bekerja di kawasan ladang dan tapak pembinaan.

Itu belum lagi mengambil kira warga asing yang menyalahgunakan visa pelajar untuk tinggal lebih masa. Warganegara Afrika paling ramai yang dikesan memasuki negara ini menggunakan visa pelajar tetapi tinggal melebihi tempoh yang dibenarkan. Kelibat warga asing yang boleh dilihat dengan mudah di kebanyakan kawasan mengundang kebimbangan dan rasa tidak selesa di kalangan rakyat tempatan. Peningkatan kes jenayah membabitkan warga asing, penyakit berjangkit dan kewujudan komuniti yang tidak seimbang adalah risiko yang dikaitkan dengan kebanjiran warga asing itu. Isu keselamatan ini juga yang mendesak kepada tindakan serius oleh kerajaan termasuk menghapuskan pelaksanaan VOA. Apatah lagi selepas beberapa langkah yang diambil oleh Jabatan Imigresen dalam menangani perkara itu tidak menunjukkan kejayaan sepenuhnya. Jabatan Imigresen sebelum ini pernah memperketatkan pengeluaran visa ketibaan kepada sesetengah negara, selain menaikkan kadar bayaran untuk mendapatkan visa daripada RM30

kepada RM300.

Butiran terperinci pelancong asing yang memohon visa juga diambil bagi memudahkan kerajaan mengesan pemohon itu sekiranya berlaku kes kecemasan. Malangnya, butiran itu masih gagal membantu barangkali kerana tidak ada penyelarasan dalam perkongsian maklumat itu di kalangan agensi yang terbabit. Dalam masa yang sama, kekuatan anggota juga dipertingkatkan bagi memburu pelancong yang tinggal lebih masa ini. Namun kita perlu mengakui bahawa dengan kekuatan anggota keselamatan yang tidak seberapa, adalah sukar untuk menjejak kesemua pelancong lebih masa itu di seluruh negara. Sementelah, mereka ini juga sangat licik bersembunyi bagi mengelak dikesan. Mereka mungkin tidak seperti pekerja sah lain yang bekerja di tempat terbuka seperti di pusat membeli-belah, bangunan korporat dan sebagainya. Sebaliknya, kebanyakan pelancong lebih masa ini bekerja di kawasan-kawasan kampung dan kejiranan yang kecil.

Mereka bekerja di kedai runcit, restoran, kedai gunting dan kedai jahit mengikut kemahiran masing-masing. Disebabkan sudah terlalu biasa pula, rakyat tempatan pula tidak mempersoalkan kehadiran warga asing ini selagi mereka tidak menimbulkan masalah dan mengganggu ketenteraman awam. Sikap rakyat tempatan ini menyebabkan warga asing semakin selesa sehingga ada yang berkahwin dengan

rakyat tempatan. Kes-kes ini bukan lagi terpencil kerana masalah anak-anak kaum tertentu yang tidak memiliki sijil kelahiran kerap dilaporkan berlaku. Besar kemungkinan, anak-anak ini merupakan anak warga asing dan kerajaan perlu memberikan taraf kerakyatan atas pertimbangan politik dan kemanusiaan. Kerajaan juga perlu mengelak pelbagai beban sosial lain sekiranya anak-anak tanpa taraf warganegara ini semakin ramai. Maka, dengan pertimbangan kesan buruk yang bakal dihadapi oleh negara dalam jangka masa panjang, adalah wajar sekiranya visa ketibaan itu dimansuhkan.

Sebaliknya, urusan kemasukan pelancong ke negara ini perlu melalui dokumentasi yang lebih selamat dan terjamin iaitu menerusi penggunaan pasport antarabangsa. Jika visa ketibaan itu dilihat masih wajar dilaksanakan, maka kerajaan perlu merujuk kepada kaedah pengeluaran visa ketibaan yang digunakan oleh beberapa negara lain terutamanya United Kingdom. Di sana, pemegang visa yang tidak boleh berbahasa Inggeris perlu pulang ke negara asal pada penerbangan yang paling awal. Kredibiliti pemegang visa juga disaring dengan merujuk kepada pihak bank dan majikan bagi memastikan pelancong itu benar-benar melancong pada kemampuan mereka. Ini adalah antara yang boleh dijadikan rujukan oleh kerajaan dalam memastikan visa negara ini tidak lagi disalahgunakan dengan mudah. Kaedah lain yang dilihat munasabah juga adalah dengan memendekkan tempoh visa ketibaan kepada hanya

beberapa hari, sesuai dengan tujuan untuk melancong. Pelancong dengan visa ketibaan juga wajar mempunyai tiket penerbangan pergi balik yang sah dan dikemukakan kepada pegawai imigresen sewaktu mendaftar masuk ke negara ini. Posted by ZULKARNAIN FARIHIN PHILIP SELI at 6:41 PM 0 comments

ISU UTAMA RAMALAN KARANGAN STPM 2010

Gelombang ancaman virus H1N1 Oleh MOHD. KHUZAIRI ISMAIL [email protected]

BELUM pun bebas sepenuhnya daripada virus selesema burung, rantau Asia kini berdepan pula dengan risiko ancaman virus selesema babi. Ketika ini, virus yang dikesan pertama kali di Mexico itu sudah merebak dengan pantas ke beberapa buah negara bersempadan termasuk di Amerika Syarikat, Kanada malah sehingga ke New Zealand. Sehingga laporan ini ditulis, 103 rakyat Mexico sudah menjadi korban dalam tempoh beberapa hari ia mula dikesan. Jumlah itu dijangka meningkat melihat kepada betapa pantasnya ia tersebar. Secara ringkasnya selesema babi ini merupakan penyakit influenza yang disebabkan virus influenza A subjenis H1N1. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) seperti yang dipetik daripada laporan

Reuters, beberapa kawasan di Mexico dikesan dijangkiti strain baru virus H1N1 yang belum pernah ditemukan sebelum ini.

Secara genetiknya, virus selesema babi ini berbeza dengan virus influenza manusia H1N1 yang dikesan sebelum ini. Kerana itu juga meskipun virus ini dikenali sebagai virus selesema babi, namun strain baru ini tidak pernah ditemukan pada haiwan ternakan babi. Ia mengandungi DNA yang menyerupai virus avian, virus babi termasuk elemen daripada virus babi Eropah dan Asia serta virus manusia. Agensi Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) pula menyebut, virus ini mampu menjangkiti daripada manusia ke manusia. Ia merebak sama ada menerusi bersin, batuk atau dipindahkan daripada tangan mereka yang tidak dicuci dengan bersih. Sejak Disember 2005 hingga Februari tahun ini, 12 laporan mengenai jangkitan virus itu dicatatkan dengan hanya seorang yang mempunyai hubungan langsung dengan haiwan babi. Ketika itu, belum dibuktikan virus ini menular daripada manusia ke manusia. Wabak virus selesema babi ini difahamkan pernah dikesan pada 1941 dan membunuh jutaan nyawa di Eropah. Namun sejauh mana kesahihan laporan yang berlegar di beberapa laman sesawang tidak dapat disahkan.

Apa pun, ia secara tidak langsung menggambarkan betapa wabak ini mampu mencetuskan gelombang ancaman yang ganas dan tidak boleh dipandang mudah.

Hakikat itu turut diakui oleh pakar virologi dari Fakulti Perubatan Veterinar, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Siti Suri Arshad yang menyifatkan virus itu boleh membawa ancaman yang dahsyat. Lebih dahsyat berbanding wabak selesema burung dan sindrom pernafasan akut teruk (SARS). Ini kerana katanya, virus itu merupakan kombinasi tiga virus dalam satu iaitu yang biasa ditemui di dalam badan manusia, burung dan babi. Virus H1N1 sememangnya diketahui wujud dalam badan manusia dan babi. Namun, bagaimana virus itu dapat bercampur dengan virus daripada burung masih lagi menjadi misteri. Sehingga kini menurut Siti Suri, saintis belum dapat memastikan jujukan genom virus tersebut. "Kerana itu juga virus ini belum ditemukan vaksinnya. Sementelah saintis antarabangsa sebelum ini memberi tumpuan kepada pencarian vaksin bagi virus selesema burung," katanya.

Siti Suri menambah, penyebarannya yang boleh berlaku daripada manusia ke manusia juga menyebabkan virus itu mampu merebak dengan pantas. Justeru katanya, kaedah pencegahan terbaik yang boleh diambil oleh kerajaan ialah melarang rakyat negara ini berkunjung ke negara yang dilaporkan dijangkiti wabak itu. "Langkah kuarantin juga perlu diperketatkan terutamanya di kalangan pelancong atau rakyat negara ini yang baru balik dari negara tersebut," tambah beliau. Meskipun wabak itu hanya dikesan di Eropah ketika ini, namun rantau Asia berhak berasa cemas meskipun diingatkan WHO supaya tidak panik. Pengalaman berdepan

dengan wabak hampir serupa iaitu selesema burung sejak 1997 masih menjadi misteri sehingga kini. Virus H5N1 yang pertama kali dikesan di Hong Kong itu membunuh tidak kurang daripada 247 orang di seluruh dunia. Indonesia mencatat kematian tertinggi akibat jangkitan virus tersebut iaitu kira-kira 107 orang. Sebelumnya, rantau Asia juga diancam wabak penyakit misteri yang menyamai penyakit radang paru-paru tetapi tidak diketahui puncanya (atypical pneumonia). Penyakit yang dikenali sebagai SARS itu merebak dengan pantas selepas pertama kali dikesan di Asia Timur. Antara negara Asia yang terbabit dengan dengan SARS ialah Thailand, Singapura, Taiwan, Filipina, Indonesia, Singapura, China dan Hong Kong.

Malaysia sendiri walaupun berjaya mengekang penularan wabak pandemik selesema burung dan SARS itu, bagaimanapun tidak terlepas daripada wabak endemik. Pada 1998, virus maut Japanese Encephalitis (JE) yang dibawa oleh babi menggemparkan negara apabila membunuh kira-kira 84 nyawa. Virus yang seakan-akan virus Hendra dari Australia itu diberi nama virus Nipah kerana pertama kali ditemui di Kg. Sungai Nipah, Lukut, Negeri Sembilan. Kehadiran virus baru seperti selesema babi ini sebenarnya sudah diingatkan oleh saintis antarabangsa dalam Persidangan Global WHO Mengenai SARS yang diadakan di ibu negara, kira-kira enam tahun lalu. Persidangan yang menemukan lebih 1,000 orang saintis dan pakar penyakit

berjangkit antarabangsa itu memberi penekanan bahawa virus yang disebarkan oleh haiwan akan bermutasi dengan cepat dan merebak dengan pantas. Dalam kebanyakan wabak, haiwan seperti ayam, babi atau lembu berperanan mencipta virus selesema jenis baru yang tidak mampu dilawan oleh sistem pertahanan badan manusia.

Bagaimanapun dalam kes selesema burung misalnya, virus itu tidak tersebar kerana sifatnya yang tidak mampu bergerak dari manusia ke manusia yang lain. Kerana itu juga penularannya berjaya dikekang menerusi langkah membunuh haiwan ternakan itu meskipun ia menyebabkan kerugian jutaan ringgit kepada sektor penternakan. Namun terdapat beberapa kes jangkitan selesema burung yang berpindah kepada manusia terutamanya di kalangan mereka yang mempunyai hubungan secara langsung dengan haiwan ternakan. Ia terdiri daripada subjenis virus influenza A yang dikenali dengan kod nama H5N1 dan H9N2. Seperti jenis-jenis influenza yang lain, gejala H1N1 di kalangan pesakit juga tidak banyak bezanya. Ia termasuk demam, sakit tekak, batuk, sakit otot dan dedar. Simptom lain ialah kurang selera makan, sesak nafas dan boleh merebak menjadi jangkitan paru-paru yang teruk. Sekiranya simptom-simptom ini dikesan dalam kalangan masyarakat, ia perlu segera dirujuk kepada hospital meskipun wabak itu belum dilaporkan di negara ini.

Pengalaman berdepan dengan ancaman wabak SARS dan virus selesema burung meletakkan negara di Asia termasuk Malaysia dalam keadaan penuh bersiap sedia untuk berdepan ancaman virus terbaru itu. Langkah berjaga-jaga dan tegas yang diambil kerajaan termasuk sekatan serta kuarantin berjaya membendung penyebaran wabak SARS dan selesema burung di negara ini. Begitu juga dengan nasihat perjalanan dan kawalan di pintu sempadan negara yang diperketatkan bagi mengelakkan kebarangkalian 'kes import' yang dibawa dari luar negara.Dalam kedua-dua kes wabak pandemik itu, negara terselamat kerana tiada kes jangkitan dalaman yang boleh menjadi pencetus seterusnya merebak ke seluruh negara. Adalah diharapkan, langkah-langkah itu yang semestinya kian dipertingkatkan.

CABARAN MENGURUSKAN H1N1 Oleh MUHAMMAD HISYAM MOHAMAD

JIKA ditanya kementerian manakah paling sibuk sekarang ini, jawapannya tentulah Kementerian Kesihatan. Ini berikutan penularan virus influenza A (H1N1) di negara ini. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan pandemik ini telah melanda lebih 170 negara. Ia menganggarkan seramai lima juta atau 20 peratus rakyat Malaysia berisiko dijangkiti virus maut tersebut. Secara congakan mudah, setiap

seorang daripada lima rakyat Malaysia berkemungkinan mendapat virus tersebut. Walaupun kita tidak sepatutnya mempertikaikan kewibawaan Kementerian Kesihatan, namun apabila berdepan dengan situasi genting sebegini, sesiapapun akan merasa tidak tenteram biarpun dijanjikan pelbagai jaminan keselamatan. Selain menyebabkan masyarakat berada dalam kegusaran, wabak ini juga merupakan satu ujian ke atas sistem pengurusan krisis penyakit Malaysia. Sebenarnya ini bukan kali pertama negara berdepan dengan situasi sebegini. Kita sebelum ini pernah menghadapi wabak Nipah Encephalitis, Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) dan selesema burung.

Namun sistem pengurusan krisis penyakit yang diamalkan oleh Malaysia berjaya mengendalikan wabak-wabak tersebut. Malah WHO sendiri pernah mengiktiraf sistem pengurusan penyakit Malaysia lebih teratur berbanding beberapa negara jiran dalam menangani ketiga-tiga wabak itu. Memandangkan wabak Influenza A ini masih belum dapat ditangani, ia turut menjadi cabaran baru kepada sistem pengurusan krisis sedia ada. Selain daripada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis [The Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC)] yang diwujudkan pada Mei 2007, pihak berkuasa juga membuka bilik gerakan H1N1 selain menubuhkan Jawatankuasa Kebangsaan Antara Kementerian Untuk Menangani Wabak H1N1 yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri.

Jadi kewibawaan dan reputasi sistem pengurusan penyakit yang sebelum ini diiktiraf oleh WHO sekali lagi akan dinilai oleh semua pihak berdasarkan kepada keberkesanan dan kecekapannya dalam mengurus wabak. Daripada segi sejarah, kerajaan di semua peringkat telah memainkan peranan besar dalam pengurusan krisis. Sebagai contoh perkhidmatan-perkhidmatan yang bersifat mendesak seperti pasukan bomba atau polis merupakan satu bentuk kemudahan yang perlu diwujudkan oleh kerajaan dalam menangani sesuatu krisis. Berbeza dengan pengurusan risiko yang lebih menjurus kepada usaha menilai ancaman yang mungkin berlaku dan mengenal pasti cara yang terbaik untuk mengelak risiko-risiko terbabit, pengurusan krisis melibatkan usaha mengurus sesuatu yang tidak diingini (sama ada bencana, wabak penyakit, krisis kewangan atau ekonomi dan sebagainya) selepas ia berlaku. Ia merupakan satu bidang disiplin pengurusan.

Secara amnya pengurusan krisis bermula dari detik pertama sesuatu situasi genting itu berlaku sehinggalah kepada saat ia dapat dipulihkan. Selain kaedah yang diguna pakai oleh sesebuah kerajaan atau organisasi mahupun agensi untuk menangani permasalahan tadi, unsur komunikasi adalah antara unsur terpenting yang perlu ada di dalam mana-mana sistem pengurusan krisis. Malah dikatakan antara kejayaan sesuatu sistem pengurusan krisis ialah dengan melaksanakan satu komunikasi yang

bersifat terbuka dan konsisten. Namun dalam kes H1NI kita dapati ada kalanya wujud percanggahan antara arahan pihak kementerian dengan pengamal perubatan dan juga orang awam. Berdasarkan rungutan orang ramai di media massa, ada pengamal perubatan yang tidak berbuat demikian walaupun pesakit mendakwa pernah berhubungan dengan mereka yang dijangkiti virus tersebut. Begitu juga dengan saranan supaya orang ramai memakai penutup hidung dan mulut serta mengelak sebarang perhimpunan di tempat awam. Masih ramai yang tidak mengendahkannya malah ada peniaga yang tidak bertanggungjawab yang mengambil kesempatan menjual penutup hidung dan mulut pada harga yang keterlaluan.

Apa pun bagi memastikan sesuatu pengurusan krisis ini dapat dilaksanakan dengan berkesan, kerjasama daripada semua pihak adalah penting. Dalam kes H1N1, adalah tidak wajar untuk kita saling tuding menuding jari mencari kesalahan dan mengambil kesempatan daripada situasi yang berlaku. Sepatutnya kita perlu menjalankan peranan masing-masing bagi memastikan wabak ini dapat di atasi dan situasi akan pulih seperti sedia kala. Apa yang penting juga setiap daripada kita mengamalkan sikap kebersihan selain mengamal langkah berjaga-jaga. Aspek kebersihan adalah satu langkah awal pencegahan penyakit. Inilah juga yang sebenarnya ingin diajar oleh ajaran Islam kepada penganutnya. Manifestasi ini jelas wujud di dalam konsep "taharah" atau bersuci di mana kebersihan adalah prasyarat utama kepada

penerimaan amal ibadat yang kita lakukan kepada Allah SWT. Namun dalam banyak keadaan kita gagal mengamalkannya di luar li