rph km bengkel mbmmbi

Download Rph Km Bengkel Mbmmbi

Post on 15-Dec-2015

298 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Rancangan Pelajaran Harian KM berunsurkan Bahan MBMMBI

TRANSCRIPT

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN KM

Tingkatan: EmpatMasa: 80 minitTajuk: Bagai Hembusan Bayu SenjaAspek Sastera: Teknik PlotGenre: CerpenHPU: 5.0 Menghuraikan plot dalam karya prosaHPK: 5.4 Menghuraikan teknik plot dalam karya.

Objektif: Pada akhir pelajaran, murid dapat;-1. Menyenaraikan teknik-teknik plot yang terdapat dalam cerpen.2. Mengemukakan peristiwa-peristiwa yang memaparkan teknik plot berdasarkan cerpen.

Pengisian KurikulumIlmu: Pendidikan Islam/ Pendidikan MoralKemanusiaan: Kasih sayang, ketabahanKBT: Kajian Masa DepanPendekatan: Mengalami-menghayatiAktiviti: Main Peranan, Perbincangan kumpulan

LangkahAktiviti Pengajaran dan PembelajaranCatatan

Set Induksi

1. Pelajar dipertontonkan dengan video yang sedang berdialog.2. Pelajar diminta mengulas teknik plot yang digunakan dalam video tersebut.

BBM: VCD MBMMBI

Langkah 1

3. Pelajar diberi lembaran kartun dan diminta untuk mencipta dialog mengikut kreativiti masing-masing.

4. Guru mengulas tujuan mencipta dialog menggunakan kotak dialog yang khas untuk membezakan fungsi dialog dan mengaitkan dengan teknik plot.

Langkah 25. Guru menerangkan kepada murid maksud teknik plot dan jenis-jenisnya berdasarkan set induksi.6. Guru membahagikan murid kepada empat kumpulan dan meminta setiap kumpulan datang ke depan untuk mencabut kad undian. Setiap kad undian mengandungi tugasan yang perlu dilakukan oleh setiap kumpulan.Kump.1 Teknik dialog dan monolog luaranKump.2 Teknik imbas kembali dan monolog dalamanKump.3 Teknik imbas muka dan suspensKump.4 Teknik pemerian dan persuratan

Kad undian

Langkah 3

Penutup

7. Guru meminta setiap kumpulan menyenaraikan peristiwa yang mengandungi teknik-teknik tersebut berdasarkan cerpen dengan menggunakan teknik peta minda.8. Guru meminta murid menulis peristiwa teknik plot yang diperoleh dalam kad sebak yang diedarkan dengan menggunakan teknk peta minda.9. Setiap kumpulan membentangkan hasil perbicangan di hadapan kelas.10. Guru memberi peneguhan terhadap hasil pembentangan murid.

11. Guru menggunakan lembaran kerja meminta murid menyenaraikan contoh petikan yang mengandungi teknik plot berdasarkan cerpen.12. Guru menjayakan aktiviti sumbang saran berdasarkan jawapan murid dalam lembaran kerja.

13. Guru merumuskan isi pelajaran bersama murid. Guru memberi peneguhan terhadap hasil kerja murid.

Lembaran kerja 1

Lembaran kerja 2