rancangan perniagaan (repaired)

Click here to load reader

Post on 01-Oct-2015

3.848 views

Category:

Documents

279 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

tugasan

TRANSCRIPT

RANCANGAN PERNIAGAANDESIRE FROZEN FOODS ENT.

1.0PENGENALAN

Produk makanan yang berasaskan sejuk-beku seperti (contohnya karipap, sandwic, popia dan samosa) ini semakin menjadi pilihan warga Malaysia selaras dengan gaya hidup yang memerlukan makanan yang ringkas juga berkhasiat.Bermula dengan minat yang mendalam terhadap pembuatan makanan berbentuk konfeksioneri kemudian pula disusuli dengan hasilan makanan sejuk-beku (seperti karipap, sandwic, popia dan samosa), serta tempahan yang diterima secara kecil-kecilan daripada saudara dan rakan terdekat, kami telah membuat keputusan untuk mengorak langkah secara serius dan seterusnya bercadang menubuhkan syarikat Desire Frozen Foods Ent. Premis perniagaan yang ditinjau berpotensi terletak di lot kedai kawasan Bandar Indera Mahkota, Kuantan. Peluang ini membolehkan kami menambahkan lagi usaha bagi menyediakan pelbagai jenis makanan konfeksioneri dan sejuk-beku untuk jualan. Selain daripada itu pemilik bakal menyediakan khidmat tempahan dan khidmat hantaran terus ke rumah mahupun pejabat. Premis ini turut dijadikan pusat pembekalan produk makanan sejuk-beku untuk caf dan kantin kawasan sekitarnya.

Secara ringkasnya pemilik telah menyertai kursus asas pembuatan pastri seperti karipap, roti, pizza dan kek di BAGUS Baking Center, Shah Alam dan cawangannya di Bandar Seremban, yang menyentuh teknik dan kaedah yang betul dalam industri konfeksioneri (confectionery) meliputi kek, pastri, roti, coklat dan hiasan buah-buahan. Prestasi yang baik dan sambutan yang menggalakkan daripada pelanggan meyakinkan pemilik untuk menambah peralatan dan kelengkapan pengeluaran yang lebih efisyen. Justeru, melalui pembiayaan sebanyak RM30,000.00 , perniagaan ini dapat diperkembangkan lagi. Selaras dengan hasrat kerajaan untuk menghasilkan lebih ramai usahawan bumiputra dalam memperluaskan produk makanan halal, Desire Frozen Foods Ent berharap dapat menjadi syarikat berdaya saing dan maju, seterusnya dapat memperkembangkan lagi perniagaannya.1.1 VISI

Menjadi sebuah syarikat makanan sejuk beku yang terkenal dan berjaya di Malaysia1.2 MISI

Menyediakan produk makanan sejuk beku yang berkualiti dan lazat kepada pelanggan dan memastikan semua bangsa mempunyai pilihan alternatif dalam membeli produk berasaskan bakeri yang diyakini halal.2.0 LATAR BELAKANG SYARIKATNama Perniagaan: DESIRE FROZEN FOODS ENT.Alamat Berdaftar: Lot 1709 , Lorong Im 14/8 Bandar Indera Mahkota 25200 Kuantan,

Pahang.Alamat Perniagaan: Lot 1709 , Lorong Im 14/8 Bandar Indera Mahkota 25200 Kuantan, Pahang.

No. Telefon

: 09-5721212No. Daftar Perniagaan: PW006239-KSTarikh pendaftaran: 1 OGOS 2012 Aktiviti Perniagaan: Produk makanan sejuk-beku Bentuk Perniagaan : Enterprise Modal Permulaan: RM 50,000 Bank berurusan: CIMB BANK Pemilikan : Pemilikan Tunggal (100% Bumiputera ) Nama Pemilik

: Mohd Rais Bin AzharEmail

: [email protected]

: http://desirefrozen.blogspot.com

2.1RANCANGAN PENGURUSAN

2.1.1

STRUKTUR ORGANISASI

2.1.2FUNGSI DAN TANGGUNGJAWAB2.1.2.1 Pemilik / Pengurus

a)Mengawasi, mengawal dan mengurus perjalanan operasi dan kewangan syarikat dari semua aspek.

b)Mengawal pengeluaran keluar masuk bahan mentah.

c)Memastikan proses pembuatan produk mengikut prosedur yang telah ditetapkan.

d)Bertindak sebagai penghantar bekalan sekiranya perlu.2.1.2.2 Bahagian Pemasaran/ jualana)Terdiri daripada pengurus dan pekerja sebagai kumpulan pemasaran.

b)Merangka program-program promosi yang bakal dijalankan di lingkungan kawasan sasaran.

c)Menjalankan tinjauan terhadap pasaran serta mendapatkan maklum balas pengguna terhadap kualiti produk.

d)Mencari pasaran-pasaran dan produk baru yang berpotensi untuk diperkenalkan kepada pelanggan.e)Mewujudkan dan merangka satu sistem di mana pelanggan dan syarikat dapat menjalinkan suatu hubungan yang berkekalan.f) Memastikan susun atur barang-barang jualan dikedai sentiasa mencukupi dan memenuhi kehendak pelanggan apabila diminta.

2.1.2.3 Bahagian Pengeluarana)Terdiri daripada pekerja sambil diseliakan oleh penyelia.

b)Merupakan kumpulan yang menghasilkan dan memastikan pengeluaran kesemua produk adalah mengikut jadual yang ditetapkan.

c)Memastikan kualiti produk sentiasa dalam kawalan dan berada pada tahap yang terbaik.

d)Memastikan kesemua peralatan dan kelengkapan sentiasa diselenggara dengan baik dan selamat digunakan.

e)Memastikan stok bahan mentah sentiasa mencukupi.2.1.2.4 Bahagian Kewangana)Memastikan semua dokumen perakaunan adalah lengkap dan tersusun.b)Merekod dan menyediakan penyata kewangan perniagaan setiap bulan.c)Mencari sumber dana untuk operasi perniagaan dan mengenalpasti peluang-peluang pelaburan yang menguntungkan.2.1.2 Susun Atur Premis Niaga

Butiran susun atur premis niaga seperti di Lampiran 1.2.1.3 Carta Aliran Proses Kerja

Proses pembuatan menghasilkan makanan sejuk beku dipaparkan seperti di Lampiran 2.3.0 STRATEGI PENGURUSAN

Pengurusan perniagaan merupakan salah satu faktor yang menyumbang kepada kejayaan sesebuah perniagaan. Pengurusan yang sistematik dan dinamik dapat memastikan syarikat sentiasa dapat mengekalkan dan memperbaiki prestasi ke arah yang lebih baik dan maju. Amalan dan strategi pengurusan yang dipraktikkan di sini meliputi:

a) Mengamalkan budaya bekerja dalam berkumpulan atau berpasukan ( teamwork ) di kalangan para pekerja.

b) Memberi peluang latihan yang berterusan kepada setiap pekerja meliputi aspek latihan

pembuatan dan pengeluaran produk di samping latihan pengurusan dan pemasaran.

c) Memastikan maklum balas daripada pelanggan dan pekerja turut diberi perhatian dengan

mengadakan sesi khas dalam mesyuarat bulanan di mana perbincangan antara pihak pengurusan dan pekerja diadakan bagi mengatasi dan memperbaiki segala kelemahan.

d) Membuat analisis prestasi syarikat pada setiap akhir tahun dan berusaha untuk mendapatkan

taraf pensijilan ISO dan sebagainya.

e) Memberi imbuhan kepada pekerja sebagai dorongan untuk mempertingkatkan kualiti perkhidmatan.

f) Menerapkan budaya dan etika kerja yang baik dan mengamalkan nilai murni.

g) Penyelidikan dan Pembangunan ( R& D ) akan menjadi fokus dari semasa ke semasa oleh pihak pengurusan.Mempastikan supaya peruntukan untuk pembiayaan sentiasa ada dan mencukupi untuk tujuan ini.

h) Harga yang yang ditawarkan mengikut pasaran dan berpatutan, memberi perkhidmatan yang berkualiti dan mempamirkan kos perkhidmatan dengan jelas dan terang.3.1 RINGKASAN SKOP PERNIAGAAN3.2 3.1.1Aktiviti Perniagaana) Mempromosi, memasarkan serta menjual produk makanan berasaskan sejuk beku dan makanan konfeksioneri sebagai jualan utama di premis perniagaan.

b) Menyediakan tempahan untuk kawasan dalam lingkungan 25km meliputi kawasan

perumahan, sekolah, universiti, kolej, pejabat / syarikat, caf dan restoran serta kedai stesen minyak.3.1.2 Produk / Perkhidmatan Yang Ditawarkaa)Pembuatan karipap.

b) Pembuatan samosa

c)Pembuatan pizza (pelbagai perasa).

Manakala perkhidmatan adalah seperti:

a)Menerima tempahan untuk majlis keraian seperti majlis hari jadi dan perkahwinan b)

Menyediakan perkhidmatan pesanan dan penghantaran produk kepada pelanggan.

c)Menerima tempahan hamper dari syarikat dan individu.

d)

Menerima tempahan dan pesanan daripada pejabat atau syarikat (bagi jamuan mesyuarat, forum kecil, perjumpaan minum petang dan sebagai)

3.3 ANALISIS FAKTOR LUARAN/DALAMAN3.2.1Potensi Perniagaan

Berdasarkan kepada analisa serta kajian pasaran yang telah dibuat perniagaan ini

mempunyai potensi yang cukup besar untuk berkembang maju. Makanan barat kini telah menjadi pilihan masyarakat Malaysia.Memandangkan kepada ekonomi negara yang berkembang secara positif turut menyumbang kepada potensi perkembangan permintaan makanan ini.Taraf hidup rakyat telah meningkat dan golongan menengah dan atasan telah bertambah ini meningkatkan lagi kuasa beli rakyat.

Kalau dilihat dari aspek itu perniagaan bakeri mempunyai potensi yang cukup besar untuk berkembang disekitar 40% hingga 60% setahun. Oleh kerana perniagaan ini masih berada ditahap awal perkembangannya, perniagaan ini mempunyai potensi yang cukup besar dan luas untuk dikembangkan dimasa hadapan.

Masyarakat tempatan biasanya menilai kemampuan dan perkhidmatan yang diberikan seperti dari segi kemampuan, kecekapan, keenakan, kualiti, harga, kebersihan, kelancaran bagi sesuatu majlis atau jamuan yang diadakan. Bagi memenuhi permintaan keperluan masyarakat semasa, perniagaan ini akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan dengan memberi penekanan kepada ciri-ciri tersebut supaya pelanggan berpuas hati dan seterusnya akan menjadi pelanggan tetap. Melalui usaha yang berterusan perniagaan ini akan mendapat tempat di hati pelanggan kerana perkhidmatan yang ditawarkan sentiasa dipastikan pada tahap yang tinggi.

Tambahan pula perniagaan ini dapat membekalkan produk yang berkualiti yang akan menarik minat pelanggan untuk mengunjungi Desire Frozen Food Ent. Walaupun akan ada persaingan tetapi kami yakin dengan produk yang ada akan menjadi pilihan pelanggan kepada citarasa yang disediakan dan perniagaan ini akan berkembang dengan pesat dan meluas dapat masa 3 tahun.

Lokasi perniagaan juga terletak di tengah-tengah kedudukan yang mana dikelilingi oleh kawasan perumahan, kawasan sekolah, kawasan industri dan bandar. Memandangkan ekonomi negara yang terus berkembang pesat turut menyumbang kepada potensi perkembangan permintaan pe