mel i sucre. núm. 432 juny de 2016

32

Upload: ciutadajoan

Post on 05-Aug-2016

233 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Revista d'informació local de la vila de Sant Joan (Mallorca).

TRANSCRIPT

Page 1: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016
Page 2: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

Editorial REDACCIÓ

Notícies locals REDACCIÓ

Ajuntament JOAN SASTRE

L’hort des padrí ANTONI SASTRE

Converses amb els amics ANTONI SASTRE I AMADOR PASSOL

Diada de la Premsa Forana a Felanitx

Associació de Persones Majors

Meteorologia JOSEP ROIG

Dalt del turó CLIMENT PICORNELL

Imatges per al record AMADOR DE SA PLAÇA, AMADOR PASSOL

Cuina d’aquí i d’allà SACRAMENT FERRER

Agenda REDACCIÓ

Juny 2016. Núm. 432Revista d’in formació general

EditaAssociació Mel i Sucre Sant Joan

Local socialCarrer de Ramon Llull, 48, 07240 Sant Joan (Mallorca)

Consell de redaccióJoan Font, Francesc X. Moratinos, Mateu Sastre,

Joan Moratinos, Joan Sastre, Antònia Bauzà

Col·laboradors 2016Antoni Sastre, Joan Sastre, Francesc X. Moratinos, Mateu Sastre,Joan Mo ratinos, Joan Font, Antònia Bauzà, Cli ment Picornell,Amador de sa Plaça, Amador Passol, Josep Roig, SacramentFerrer, Arnau Moratinos, Francesc Canuto, Julià Picornell, Cata-lina Gayà Morlà, Catalina Jaume, Aina Sastre.

Tirada actual 500 exemplars

Dipòsit legal PM 49/1983

Disseny de la capçalera Jaume Falconer

Idea i muntatge de la coberta i contracobertaMateu Sastre / Joan Font

Els articles originals s’han d’entregar abans de dia 10 delmes en curs.

Nota: S’adverteix als possibles lectors de mel i sucre queaquesta revista, amb els seus escrits i comentaris, pot ferirla sensibilitat dels esperits no acostumats.

mel i sucre només es fa responsable dels articles signats per laREDACCIÓ. Els altres, són responsa bi litat exclusiva dels autors.

sumari

Totes les persones o entitats que se sentin al·ludides pel con-tingut d’aquesta revista, tenen a la seva dis posició una seccióde CAR TES AL DIRECTOR que ad met escrits que com ples quinles següents condi cions:• L’extensió màxima és 1 foli meca no grafiat a 2 espais.• Les cartes han d’anar signades per l’au tor, que ha de seridentificable.

http://melisucre.cat/[email protected]

2

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 2

Page 3: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

3

notícies locals

1 Després de la campanya elec-toral més avorrida de les que esrecorden, els resultats a Sant Joanvaren mostrar la mateixa tendèn-cia que a tot Mallorca, en el nos-tre cas, sempre més cap a la dreta.El PP va guanyar 8 punts (de 33%a 41%), pujada que seguramentestà relacionada amb l’absènciadel PI (que havia arribat al 13%).En segon lloc va quedar Pode-mos-EUIB-Més, amb un 27%,menys que la suma de Més iPodemos de les eleccions ante-riors (en total, 34%). Pareix queMés degué perdre vots cap aSobirania per a les Illes, que es vaacostar al 6%. El PSOE va millo-rar resultats, en passar d’11 a14%. Per darrera va quedar Ciu-dadanos, que va pujar dos punts ies va acostar al 7%.

1 El Centre Sanitari de Sant Joanha quedat petit i per això se’n volfer un de nou. Els llocs que esconsideren són l’actual i el quepreveuen les normes urbanísti-ques que estan a punt d’aprovar-se, darrere el quarter de la Guàr-dia Civil. Si es fa a la ubicacióactual (l’opció més probable, de

moment), el servei s’haurà detraslladar mentre es facin lesobres. Segurament, aniria al Casalde les Persones Majors.

1 Durant la festa de final de cursde l’Escoleta de Sant Vicenç dePaül, el tinent de batle de l’Ajun-tament i futur batle de la vila,Francesc Mestre “Batxà”, va par-lar de la intenció de l’Ajuntamentde construir una escoleta munici-pal a la Casa de Cultura. El lloc és

adequat (de fet, va allotjar l’anti-ga escola abans de fer-se la deSon Juny), entre altres raons,segons es va dir, perquè està aprop del Centre Sanitari. El pla del’Ajuntament seria que les ins -tal·lacions fossin municipals i lagestió privada, suposam que a tra-vés d’una concessió.

La Casa de Cultura, de fet,està mancada d’una reforma afons. D’ençà de 1992 s’ha anatapedaçant, però mai ha arribat a

Les meses electorals foren les protagonistes de les votacions, la joventut hi era majoritària.

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 3

Page 4: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

Ferreteria de Sant Joande 8:30h a 13h i de 15h a 20hdissabtes horabaixa OBERT

c/ Ramon Llull, 12 • 07240 Sant JoanTel: 971 52 65 33

4

estar en unes condicions òptimes.Com a mostra basta veure les per-sianes i les vidrieres. Les méssanes són les més antigues, quetenen més de mig segle. Ara perara, sembla, que es començarà perfer la teulada nova.

1 El secretari de l’Ajuntament deSant Joan està de baixa per unallarga malaltia. El substitueix, enfuncions, en Gori Nicolau, fun-cionari de la casa. Això ha fetnecessari la contractació d’unaaltra persona a l’Ajuntament. Estracta de na Bel Matas, la donadel tinent de batle Xisco Mestre“Batxà”.

El Corb de sant Nofre, Sant Joan Pelós i els dimonis són uns dels actes centralsde les Festes del Sol que balla. Aquí podeu veure els quate portadors del corbabans de començar el passacarrers pel poble.

Pel Corpus els carrers engalanats alpas de la processó, en aquest cas pelcarrer de Petra (foto facebook Ajun-tament de Sant Joan).

1 També s’ha reobert el PuntVerd, amb horari de matí (di marts,dimecres i divendres), ho ra baixa(dilluns i dijous) i matí i horabai-xa (dissabtes). La persona encar-regada és na Margalida Barceló“de Son Burgues”, que ja va ocu-par el càrrec fa una temporada.

1 Les mateixes tres jovenetes quel’any passat (Maria del Mar GayàDalmau, Joana Maria Gayà Jordà iLina Moratinos Moragues) hanagafat la concessió del bar de laPiscina Municipal. Com un avísdel que s’hi trobaran els clients,l’han batiat com “La Bulla”. Com acontraprestació a l’explotació del

bar, s’han de fer càrrec de la netejadel recinte de la piscina, de la plaçai de l’aigua de la piscina.

1 El jove Pau Company deixaràde ser el conserge del Poliesportiude Son Juny, quan se li acabi elcontracte a final de juny. Ens hanexplicat que no se li renova elcontracte per diferències ambl’Ajuntament sobre el límit exactede les seves obligacions en laqüestió de la neteja. Es farà càrrecde la consergeria l’empresa dePorreres Triasport, coneguda perSant Joan perquè també es dedicaa l’organització d’activitats espor-tives i extraescolars.

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 4

Page 5: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

5

1 Entre els dies 17 i 26 es va ferla festa de Sant Joan que Balla,per celebrar el final de curs i eldia del nostre patró. Els organit-zadors, l’APIMA de l’escola,varen aconseguir la col·laboracióde diverses entitats i institucions(Ajuntament, Aires de Pagesia,Centre Cultural, Es Pla EducationCentre i Triasport) i, al costat demolts d’actes per als infants, n’hihavia per a tots els públics.

Els Dimonis de Son Juny, ambels Xeremiers i Flabiolers de SantJoan, sortiren quatre vegades.També per als nins es va fer una“olimpíada”, castells d’aigua ifesta de l’escuma, contacontes,circ a l’esplanada de Consolació,sortida del sol, gimcana, carreres ijocs, demostració de bike trial,activitats i jocs en anglès.

El curs 15-16 es va acomiadara l’escola amb el tradicional festi-val de fi de curs i sopar de germa-nor, a càrrec dels mateixos pares.Al final, es va vendre gelat i cocasolidària a benefici de l’escolanicaragüenca agermanada amb lanostra.

Per a tothom hi va haver sessióde Kangoo Jump, ballada popular,taller de castellers amb els Al·lotsde Llevant, missa so lem ne, SantJoan Pelós i el Corb de Sant Nofre,l’espectacle Cendres, cartografiade l’exili i “tardeo”.

1 El diumenge 10 de juliol laPenya Motorista celebrarà la festade Sant Cristòfol, patró dels con-ductors. A les 19 h es beneiran elscotxes i les motocicletes de totsels santjoaners interessats, a mésdels vehicles de molts de grupsconvidats d’arreu de Mallorca(n’hem comptat més d’una dotze-na). Després de les beneïdes, elsparticipants podran fer un tast deproductes de Sa Caldera. La jor-nada es tancarà amb una missa enhonor del sant.

Maria del Mar Gayà Dalmau, Lina Moratinos Moragues i Joana Maria GayàJordà han agafat la concessió de la piscina municipal per segon any consecu-tiu. Aquesta vegada han decidit que el local tengui nom: “La bulla”, que supo-sam serà una de les finalitats que volen oferir als clients d’aquest estiu.

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 5

Page 6: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

AGÈNCIA DE  SANT  JOAN

Carrer Bellavista, 38 • Tel: 971 80 98 80

6

1 L’Associació de Persones Ma -jors va celebrar la festivitat de laseva patrona, la Mare de Déu deConsolació. Ho va fer amb unamissa al santuari i un dinar a CanTronca. Durant el dinar es va ferun homenatge a les persones demés edat, fadrines o casades.

També han tancat el curs de laUniversitat Oberta per a Majors,que s’ha fet durant alguns mesos,amb bona assistència. Molts delsalumnes varen assistir a la cerimò-nia de final de curs a la Universitat.

1 El pati de l’escola es va con-vertir per uns dies en un circuit“urbà”. L’objectiu era ensenyarals nins educació viària. A travésde simulacions de trànsit, ambcotxes, bicicletes, interseccions,vianants... s’explicava com acon-seguir una convivència harmòni-ca i sense perills de tots aquestselements que els infants es trobencada dia pels carrers.

1 Com cada any al final de la pri-mavera, l’Ajuntament ha desbros-sat una sèrie de voreres de caminsrurals. El Consell de Mallorca hafet el mateix amb les carreteres dela seva titularitat.

1 Aires de Pagesia va comme-morar el seu 40 aniversari. Ho vafer amb una ballada popular a laplaça de Joan Carles I, a la qual vaconvidar el grup Sa Torre, deManacor.

Aquest mes es varen tancar els tallers de la memòria que tenia en marxa l’As-sociació de la Tercera Edat.

L’Associació de la Tercera Edat va celebrar la festa de la seva patrona la Marede Déu de Consolació. La diada acabà amb un dinar al Restaurant Can Tron-ca. Aquí podem veure part de la taula presidencial, amb alguns polítics localsi també algun vingut de Palma que acompanyen Catalina Lluïsa Gayà, presi-denta de l'associació.

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 6

Page 7: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

natural: la primera nit, la primeravisita, la sortida de l’hospital, laprimera separació... El llibre es vapresentar a la Clínica SaintJacques, de Palma.

1 El 25 de juny, organitzat per laCasa Pare Ginard, Museu de laParaula, es va oferir a S’Escorxa-dor l’obra de teatre Cendres. Car-tografia de l’exili, en què l’autor,Joan Tomàs Martínez, reconstru-eix “tres històries de vida, tresexperiències, tres recorregutsgeogràfics de l’exili provocat perla Guerra Civil”. Són dones anò-nimes, que probablement novaren existir, però que sintetitzencentenars d’històries reals. L’en-trada donava dret a una copa de vide Can Verdura Viticultors.

1 El dia de les eleccions es va ferun dels pocs tardeo que hem vistper Sant Joan, organitzat pel Cen-tre Cultural, de les 16 a les 22hores. Hi participaren DJ James,DJ Son Fluixà, DJ Miyagui i laRumba Nostra. A més de la músi-ca, hi havia copes i menjar. S’a-profità l’acte per triar el dissenyde la camiseta dels pecats capitalsd’enguany, la luxúria. (Tardeo ésuna paraula emprada per descriu-re una festa típicament nocturnaperò que se celebra l’horabaixa iles primeres hores de la nit.)

1 La nit de Sant Joan va comen-çar al restaurant Hortella d’en Co -ta net la segona edició de l’Horte-

PLANTERS

ORNAMENTALS

NICOLAU Producció i comercialitza-

ció de plantes i plantersornamentals i hortícoles

e-mail: [email protected].: 971 56 03 46Fax: 971 56 07 19Cra. de Vilafranca, km 3

7

Margalida Comas Matas “de can Taló”, comare i infermera, va presentar elseu primer llibre a la clínica palmesana Saint Jacques. Es tracta d’un llibred’autoajuda, en aquest cas novel·lat, en què s’expliquen les diverses passes quesucceeixen a una embarassada i la seva parella fins després del part (foto face-book Margalida Comas).

1 La santjoanera MargalidaComas Matas, infermera i coma-re, ha presentat el llibre Los em -barazos dejan huellas, no cicatri-ces. Es tracta d’un llibred’autoajuda novel·lat, amb con-

sells pràctics i teòrics per alsfuturs pares. La protagonista i elseu home (dos personatges creatsper na Margalida), parlen en pri-mera persona d’aquesta experièn-cia tan complexa, encara que ben

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 7

Page 8: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

8

llaFest, que ofereix un concert ala fresca cada dijous, que es potarrodonir amb un bon sopar. Elprotagonista de la primera nit vaser Apple’s Folk Band, que famúsica tradicional irlandesa. Peral segon dijous estan programatsPalo & Sifó (blues/rock) i Indi-Gests (rock clàssic).

També el restaurant M46 ofe-reix música en directe regular-ment a l’estiu. Amb motiu de lainauguració de la terrassa varenactuar Er Peineta i M. AntòniaRosselló (amb la col·laboració deJoan Roig). El 9 de juliol actuaranLa Vereda i La Barraca SoundSystem, en aquest cas, per cele-brar el segon aniversari del BarRestaurant. Asseguren “tapes ibon ambient”.

1 El grup Peus Grossos té tantsde corredors de primer nivell quecada poc temps fan podi. És el cas

A través del policia tutor de Sant Joan es va dur a terme a l’escola una activi-tat d’educació vial, amb el muntatge d’un circuit, perquè els nostres al·lotsconeguin millor com funciona la circulació de vehicles i peatons (foto facebookAjuntament de Sant Joan).

L’Ajuntament ha fet millores al parc infantil del Camp, s’ha tancat i s’hi ha posat horari (de 9 del matí a 9 del vespre);però el vàndals han actuat ràpidament i han fet un forat al tancat de reixeta que s’hi havia posat.

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 8

Page 9: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

de na Joana Gayà Bujosa, que vaser la primera classificada absolu-ta femenina a la Cursa Nocturnade Sa Talaia, a Alcúdia, el 5 dejuny. Dues setmanes més tard,Biel Company Rubio, va fer ter-cer a la primera cronoescalada dela Copa Balear.

1 S’han organitzat els tradicio-nals tornejos de futbolet i voleibolque es disputaran durant tot l’es-tiu, amb les finals per les festespatronals. Entre les condicionsper apuntar-se, s’exigeix que elsequips estiguin formats majorità-riament per “santjoaners”. Cadaequip pot incloure com a màximdos jugadors que no complesquinaquest requisit.

1 Els santjoaners Josep Roig (eldirector de l’escola i també col·la -borador de la nostra revista) iToni Karmany varen tenir unatopada a la carretera de Vilafran-ca, devora el portell del camí deSon Burixó, on resideix el primer.Sortosament, els conductors ensortiren amb bon nom (amb feri-

des lleus) i el mal gros va ser pera les màquines.

1 El darrer diumenge de maig esva fer una nova carrera de postes.Es tractava de fer un circuit de 27quilòmetres amb vehicles de trac-ció animal, a bon ritme però senseesclatar els animals. En la catego-ria de Llimoneres (carros amb dosbraços i una bístia) guanyà JoanClar Orell, de ses Salines, amb enVia-Ir. En la categoria Ponis iMuls es va imposar un dels orga-nitzadors, el santjoaner Rafel Pla-nas “Reimoro”, amb na Dolça. Ien la de troncs (un braç central idos animals) va guanyar el sine-uer Pep Oliver, amb en Pessol i enKetren. L’única nota negativa dela jornada va ser que a na MariaAntònia Bauzà, filla d’en JoanBeina, se li va desbocar la bístia iva espenyar el carro.

1 Hem sentit que darreraments’han trobat moltes serps (vives omortes), de llargàries considera-bles i colors i tonalitats diversos.Ens han contat que uns estrangers

Carrer de Petra • 07240 Sant JoanTel. 971 52 60 22

que viuen al carrer de l’Ermità entrobaren una al seu corral i quen’han vistes a altres llocs, com aCan Revull o prop de la casa dena Maria Alzamora, al peu deConsolació, o mortes, com alcamí de Son Roig. Aquestes cria-tures, fins fa pocs anys totalmentdesconegudes a Mallorca, varencomençar a veure’s per les comar-ques de Llevant i sembla que jas’han escampat pertot.

1 Aquest número de mel i sucreserà el darrer redactat per l’equipactual. Però no és el final, sinó totel contrari. A partir del mes queve, gent nova, amb més pocs anysperò amb molta energia, ganes italent, posaran en marxa el pro-jecte del nou mel i sucre, que hananat perfilant d’ençà que es vadecidir el canvi, a principis d’any.Mantenint el nom, que ja s’ha fet“històric”, canviarà la imatge, lamaquetació i s’afegiran seccions(se’n mantendran també algunesd’antigues). Des d’aquí volem de -sitjar al nou equip molt d’èxit.

http://melisucre.cat/35 anys

9

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 9

Page 10: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

10

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 10

Page 11: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

11

Fotografies cedides per JoanBauzà Dalmau “Beina”

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 11

Page 12: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

12

res que pelar, i quan tothom jaestà a l’aguait com les vespesd’un vesper quan les has remogu-des, encara van emergint escàn-dols milionaris en els quals estan

Qui defensen els senadorsi diputats de les IllesBalears a Madrid?

implicats persones relacionadesamb els grans partits estatals,bàsicament PP i PSOE, i pareixque els seus dirigents no volen ono saben fer res per aturar-ho.Crec que fa tants anys que handeixat medrar els corruptes dinsles seves files que ara no hi veuenla manera d’arreglar-ho, i hanoptat per tirar-se les culpes pelcap els uns als altres... Ja se podenprendre acords, ja, però si no s’hiposen de valent serà com fer ret-xes dins l’aigua.

I encara una altra unanimitaten el sisè punt, aquesta vegadaper aprovar una altra mociód’AxSJ sobre el model de finan-çament autonòmic del governcentral, que ens castiga especial-ment a les Illes Balears. No acabd’entendre el perquè de tot plegat:si tothom hi està tan d’acord, comaixí els del PP i del PSOE nopunyen cadascú els seus a Madridper canviar això? No de bades faanys i més anys que tenen repre-sentants al Senat i al Congrés delsDiputats... Per cert, qualcú serecordar de quins senadors i dequins diputats hi tenim, a Madrid?Jo, d’ençà que sen va anar en PereSampol no he tornar a sentir aparlar de cap que ens defensés enres ni per res. I voltros?

Catalina Gayà, que dedicarengrans esforços a posar en ordreels comptes de l’ajuntament, tanmalmesos i deixats de banda finsque arribaren ells.

En el quart punt es va aprovarper unanimitat afegir a la nòmi-na del policia municipal uncomplement de 201,95 € per ferfeina en horari d’horabaixa, atèsque just en tenim un i que hi hafeines que no se poden fer eldematí, com pot ser vigilar la sor-tida dels alumnes de l’escola deSon Juny, per dir-ne una. Es dónala circumstància que el regidorPedro Galmés (AxSJ) és germàdel municipal, i per això va trobar

Unanimitat contra la cor-rupció política.

que no havia de votar. En aquestpunt, també hi va haver unanimi-tat en fer feina per poder tenir unaltre municipal en nòmina, ipoder abraçar més temes de gestiói d’atenció al poble.

En el cinquè punt es va apro-var, també per unanimitat, unamoció d’AxSJ contra la corrup-ció i promovent el cessamentimmediat dels càrrecs públicsimplicats en aquests casos, la reti-rada d’honors en forma de pla-ques i similars, i l’exigència de ladevolució dels doblers malver-sats. Tothom hi va estar d’acord,però se veu que encara hi ha moltsde càrrecs que no ho acaben detenir assumit, que s’ha d’acabaramb aquesta pràctica: basta veuredia a dia, quan pareix que dins elscalaixos públics ja no hi ha quasi

Ple ordinari de dia 25/05/2016

Hi varen assistir 10 regidors(faltava en Vidal) i 5 persones depúblic. Va exercir de secretari enGori Nicolau, com ve essent habi-tual en els darrers plenaris permor de la malaltia del secretarititular, Joan Campomar, que ja escomença a entreveure amb bas-tant claredat que definitivamentno es tornarà a reincorporar.

Va tornar a ser un altre plenaride “pur tràmit”, en el qual es vapoder tornar a veure que les ini-ciatives de l’actual equip degovern brillen per la seva absèn-cia. I si en voleu proves, pareuesment als darrers plenaris, aveure quins acords importantss’hi ha pres de cara al futur delpoble. Si no fos per les mocionsdels partits de la oposició i de lesinformacions, precs i preguntes,en cinc minuts ja haurien estatllestos. Els tres primers puntsvaren passar sense incidents, i es

Un altre plenari sense capiniciativa important.

varen aprovar per unanimitat lesactes de les sessions anteriors, esva acordar l’assabentat delsdecrets de batlia i de l’informe delcompliment de la Llei de Morosi-tat, que mos va fer saber que lamitjana de pagament de factures aproveïdors per part del nostroajuntament està a dia d’avui en28,2 dies a partir d’enregistrar lafactura. És un dels rèdits quevaren deixar els dos batles de lalegislatura anterior, Joan Magro i

ajuntamentReflexions municipals

JOAN SASTRE JOAN

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 12

Page 13: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

En l’apartat d’informacionshi va haver les següents.

Del batle, PP:Al punt verd ja hi ha una per-

sona encarregada de rebre i orien-tar els usuaris.

S’esbuca una porxada aConsolació. S’haurà d’ar -re glar.

Hi ha un porxo a Consolacióque està caient, i s’haurà d’arre-glar.

S’ha publicat a BOIB el Plad’Obres i Serveis del Consell deMallorca.

La reparació i condicionamentdel parc infantil és imminent.

S’han publicat les bases per laconcessió del servei de piscinamunicipal.

S’estan arreglant les goteresdel poliesportiu municipal.

S’està fent feina en el camíque va al Puig de Sant Nofre.

Aviat se posaran les novesplaques solars a Son Juny.

La brigada municipal hacomençat a desbrossar voreres decamins.

S’estan arreglant unes farolesque estaven rompudes.

Hi haurà una reunió amb laFederació d’Habitatges Vacacio-nals per tenir un canvi d’impres-sions i explicar temes fiscals.

La brigada municipal va nete-jar els dipòsits d’aigua canalit -zada.

S’han arreglat les juntes de lapiscina municipal i s’ha netejada,per la imminent obertura.

S’està estudiant la renovaciódel contracte de subministramentd’aigua potable que l’ajuntamentté amb l’amo de sa torre de s’ai-gua, atès que quan hi ha avaria alpou públic la xarxa municipal s’a-basteix d’aquest pou privat.

De Francisco Mestre, PI:S’ha fet una reunió amb el

conseller de turisme per millorarl’oferta turística dels municipisdel centre.

Es possible que l’ajuntamentadquireixi un vehicle elèctric.

S’ha organitzat una campanyad’estalvi d’aigua i de respecte almedi rural.

De Noèlia Llull, PI:L’ajuntament s’ha adherit a la

campanya “Mulla’t per l’esclerosimúltiple”, a través d’una aporta-ció econòmica.

El Projecte Homo de Calviàtambé rebrà una ajuda de l’ajunta-ment.

De Josué Gayá:Enhoresbones a la Penya Mo -

to rista per organitzar el Trial i alssantjoaners per la Fira.

Aviat començaran les festesd’estiu.

Vist així pareixen molts detemes, però si hi parau esmentveureu que tot son coses del dia adia de qualsevol ajuntament: re pa -racions, manteniment, reu nions...res de nou que surti del botador.

I finalment, els precs i pre-guntes.

De Pedro Galmés, AxSJ:Fent un reconeixement a totes

les persones que han ajudat a lafira, especialment a tots els “nopolítics”.

Agraint a l’equip de governl’esment que posa en contestar lespreguntes que els fa la oposició.

El tros del carrer de Santa Ca -talina Tomàs que se va asfaltaramb les millores de “Fase Ponent1”: ha costat realment 14.000 eu -ros? Pareix una quantitat molt alta.

On se farà el nou centresanitari?

El desbrossament de voreresde camins que se va fer a principisde la legislatura: S’ha pagat? Quèha costat?

Quins criteris s’han seguit pertriar l’empresa que oferirà el ser-vei d’escola d’estiu? Quantesempreses s’han presentat?

S’ha sentit a dir que l’equip degovern vol fer un centre sanitarinou: s’ubicarà al lloc que se vaparlar durant l’anterior legislatura

Tots els productes per a ca vostra

Carrer de Petra, s/nSant Joan (devora la Cooperativa)

Tel: 971 52 63 24

13

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 13

Page 14: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

deixen molt poca visibilitat alsconductors dels vehicles que s’hivolen incorporar des del carrer deSolanda. Proposa posar-hi unmirall.

L’accés del carrer Nou al car-rer de Palma és molt dificultóssegons com estiguin aparcats elscotxes al carrer de Palma. Se potestudiar una solució?

El espais que hi ha habilitatsactualment per jugar a bàsquet i avoleibol estan sempre utilitzats.Es poden habilitar altres espais,per donar sortida a totes les inicia-tives en aquest sentit?

A diari se veuen vehicles apar-cats damunt les línies contínuesdels carrers que les tenen pinta-des. S’hi pot fer qualque cosa?

Línies contínues als car-rer: o llevar-les o fer-lesrespectar. Una altra deci-sió pendent.

I aquí se va acabar. Com hedit anteriorment, si no haguésestat per les dues mocionsd’AxSJ i per les informacions iprecs i preguntes, cinc minutshaurien bastat per esclovellaraquesta sessió. Ja s’està convertiten la tònica habitual.

Com està la regulació delCadastre?

Hi ha pobles veïns al nos-tro que han aconseguitbai xar la càrrega d’im -postos sobre bens immo-bles als que han pagatsempre a força d’incorpo-rar habitatges que mai nohavien pagat o que sem-pre havien pagat menysdel que els tocava. Quanarribarà a Sant Joan,aquesta justícia?

A diversos pobles dels vol-tants han repartit millor les càrre-gues fiscals dels impostos sobrebens immobles, podent ajustar ala baixa els que més pagaven amesura que han anat incorporanthabitatges que pagaven menys delque els tocava, o que directamentno pagaven res. Quan podrem feraixò mateix a Sant Joan?

José Bauzá:Té prevista qualque actuació,

l’ajuntament, amb matèria deregulació del trànsit per dins elcasc urbà? Sobre tot amb el temadels ciclistes, que de cada any encirculen més i se’ls veu molt des-pitats, en entrar dins Sant Joan.

Unes bastides que s’han posata una casa del carrer de Palma

(el solar del “pes des porcs”), o esmantindrà allà on està ara? Perquè?

El secretari que està de baixa,pareix que definitiva: encara estàen nòmina de l’Ajuntament?

A què es debut que als decretshi hagi tantes regulacions de re -buts d’aigua?

Josep Bauçà:Ja s’ha cobrat la subvenció del

FOGAIBA del Puig de SantNofre?

Demanant ampliació d’infor-mació sobre un decret de batlia.

Marta Jordà:Com s’ha seleccionat la per-

sona que farà el servei de socor-rista de la piscina municipal?

Quins resultats va donar lareunió amb el Director Generald’Esports de la CAIB?

Toni Bauçà:Quina actuació fa comptes fer

l’ajuntament a la porxada de Con-solació que s’esbuca?

Quin procés de selecció depersonal fa comptes fer l’ajunta-ment per cobrir la plaça del PuntVerd?

Què ha passat amb els conte-nidors de roba del Punt Verd, queno se sabia massa bé com havienarribat allà?

Amb quins productes ha fetesquitxar les aceres l’ajuntament?Era tòxic per persones i animals?

COOPErATIvA AGríCOlASANT JOAN

Tota casta de productes per al camp a bon preu

Carrer de Petra, s/nTel: 971 52 63 24

� � �

�����������������

���������������������������������������� ����������������

������������������������������������

�������� ���� ����

������������������������������

14

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 14

Page 15: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

15

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 15

Page 16: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

l’hortdes padrí

El mes de juliolANTONI SASTRE “DE SA BOTIGUETA”

Sol ser el mes més calorós del’any; i per a la pagesia s’a-precien els dies assolellats

perquè som en temps de recollirl’anyada de cereals i lleguminoses iés bo que faci el temps eixut i asso-lellat.

Les hortalisses de regadiu s’hande regar amb més freqüència per-què no es deshidratin. A l’hort, s’a-consella regar de la part de l’hora-baixa perquè durant la nit s’aguantamés la humitat i hi ha manco eva-poració.

Convé fer una passada pel cultiude meloners de secà i fer-los un pocde jaç als melons i, a més, cobrir-los amb les branques de la mateixamelonera per protegir-los del sol.

Maduren les móres de rome-guer, una fruita petita i salvatgeperò gustosa i apreciada per ferconfitura.

És bon temps per esporgar elsnisprers.

Les plantes de jardí sembradesen aquest mes, com la cresta degall, els coronats, les petúnies, laverdolaga, la berbena, els roses

mís tiques o els pensaments, lleva-mans i margalides, totes aquestesplantes froreixen a la tardor i escon serven bé fins que arriba el fred.

Per Sant Jaume, raïm a sa taula;encara que algunes varietatsmallorquines, com el magdalena, espot dir que han desaparegurt delmercat perquè no han pogut resistirla competència de les varietatsforasteres que ens arriben durant totl’any de qualsevol indret del plane-ta. Quan les varietats mallorquinessón madures, la gent ja no va enda-

rrer de menjar raím, i és que sónmolts els que tenen el desig demenjar fruita de fora de temps.

Dia 10 de juliol són les beneïdesde Sant Cristòfol; la Penya Moto-rista celebra els seus seixanta anysd’existència.

Dia 20 és Santa Margalida i jadiuen que la monja l’encén. Tambédiuen que la pluja de juliol encénel sol.

Dia 25 és Sant Jaume i la dita diuque per Sant Jaume, raïm a taula.

Dia 28 és Sor Tomasseta deVall demossa.

La mosca de l’olivaLa primera generació de la

mosca sol arribar pel juliol i ésquan l’oliva és receptiva als atacsde la mosca, per això és recomanaun tractament preventiu.

Un mètode ecològic són lestrampes tipus botella, que es podenfabricar fàcilment amb senzillesbotelles de plàstic d’1,5 litres a lesquals s’han de fer quatre forats peron puguin entrar les mosques, al’altura d’un pam de la base; s’hand’omplir amb un preparat de sulfatbiamònic al 4% i s’han de penjar al’interior de l’oli vera.

Qui no vol pols, que no vagi al’era

A la primera meitat del passatsegle XX moltes de les famílies deSant Joan encara batien a l’era, tra-dició que ha desaparegurt total-ment. Però n’ha quedat una cançó ocodolada que recorda el temps deles messes:

El dia de Sant Jaume era,per temps me recordaré,que l’amo se barallàamb sa lloca damunt s’era.

Els polls prengueren maliciperquè pegaven a sa mare.A on anau, polls, ara?A fer venir sa justici!

Els polls anaven davanti sa lloca a darrere;es gallet davant davantse n’anava a sa garbera.

I quan arribaren a s’erase posaren a cantari sa lloca a desnossarfent una gran polseguera.

16

www.aceiteolivosmilenarios.com. Olivera mil·lenària de Canet lo Roig

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 16

Page 17: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

17

converses amb els amics

L’atletisme a Sant Joan (i II)ANTONI SASTRE “DE SA BOTIGUETA”

AMB LA COL·LABORACIÓ D’AMADOR BAUÇÀ BAUÇÀ “PASSOL”

1. Catalina Juan.2. Maria Alzamora i Queta Karmany.3. Catalina Bauzà Ginard.4. Antònia Fontirroig Gual.

L’atletisme als anys vuitantaLa temporada 1978/79 i posteriors, l’escola gradua-

da de Sant Joan, coincidint ambl’arribada dels professorAndreu Gelabert, participava als jocs escolars d elacomarca.

Varen ser uns anys d’activitats extraescolars frenèti-ques i es participà en nombroses disciplines esportives,entre elles l’atletisme.

1

2

3

4

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 17

Page 18: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

Les trobades d’atletisme esvaren fer a les pistes d’atletisme deCampos i les finals de Mallorca, alpoliesportiu Prínceps d’Espanya,de Palma.

Hi va haver campions compar-cals i de Mallorca, destancant encurses, salts i llançaments de pes ijavelina.

L’any 1981, l’equip de volei vaparticipar com a campió de Balearsa un campament de Ferreries(Menorca) on també hi havia elcampió de hàndbol, el de bàsquet iel d’atletisme.

Encara que l’entrenador no vapoder estar pendent de totes les pro-ves (es dedicava sobretot al volei), hiva haver pares entusiastes que conti-nuaren participant a nivell particularamb els seus fills i filles.

Durant aquesta època, hi vahaver cinc corredores que partici-paren en nombroses curses i guan-yaren títols i trofeus, eren: na CatiBauzà, n’Antònia Fontirroig, naQueta Karmany, na Cati Juan i naMaria Alzamora.

També convé destacar l’or -ganització per part del Club Volei-bol Sant Joan d’una sèrie de semi-maratons a Sant Joan ambpar ticipants de tot Mallorca, supe-rant de vegades els 400 inscrits enles diferents categories. La provaera molt valorada entre els partici-pants, que venien a Sant Joan acompetir any rere any.

(Volem donar les gràcies al mestrealgaidí Andreu Gelabert per la sevacol·laboració en la redacció d’a-quest capítol.)

L’atletisme avui: els Peus Gros-sos

Fa tres anys consecutius que alnostre poble un grup d’atletes afici-nats anomenats “Peus Grossos”organitzen –i molts d’ells hi partici-pen– una cursa de muntanya al puigde Sant Nofre. La darrera ediciófins al moment, la de 2015, vacomptar amb uns 300 inscrits. Elrecorregut és un circuit espectacu-lar que passa per dins pinars,

18

Sortida d’una carrera al carrer Major, l’any 1983.

camins de terra i puja i davalla delpuig de Sant Nofre, amb arribada alpoble.

També fa tres anys que organit-zen la Cursa Popular Peus GrossosSant Joan. A la tercera edició(dsembre de 2015), hi participarenprop de 200 corredors.

Molts de corredors santjoanersdarrerament estan molt actius i par-ticipen en curses que es fan arreu deMallorca: Trail Cinc Cims deRanda (on hi havia una desena desantjoaners), Fita del Ram (Espor-les), Mallorca Desert (de la Colòniade Sant Pere a Al cúdia), Pujada alTeix, Pujada al Tomir, la riba(Muro), Lluc Trail, Felanitx Xtrem.

També han anat a Menorca, a laTrail des Fars (prop de Ciutadella) ia la cursa del Camí de Ca valls.

D’entre els santjoaners, en des-taquen dos: en Tomeu Nicolaucatalà i en Biel Company Rubio.

En Tomeu Nicolau és sobretotespecialista en curses de mig fons.També ha participat en un parell demaratons. Corre amb el Club Atle-tisme Manacor i ha participat enmoltes competicions arreu deMallorca i també a la península.

Va córrer una prova de marató aSevilla, amb un altre atleta santjoa-ner, en Guillem Munar, “Bronder”.El maig de de 2015 va anar a Gra-nada a córrer al Campionat d’Es-panya de mitja marató i de vete-rans, juntament amb uns tres milparticipants. En Tomeu va quedarel 122 de la general i el cinquè de lasevacategoria. El desembre delmateix any va participar en lamarató de Sant Sebastià, al PaísBasc.

En Biel Company Rubio desta-ca sobretot en les curses de mun-tanya. De les seves últimes carreresfins al moment hem de fer esmentde la Mallorca K Vertical, ambpujada al puig de Galatz, on va que-dar en segon lloc de l’absoluta.

També hem de fer esment de laCursa de sa Talaia d’Alcúdia, on esva classificar en primer lloc.

A la tercera edició de la cursa demuntanya a Sant Nofre, al nostrepoble, va qeudar classificat ensegon lloc.

El maig de 2016 va participar ala cursa de la Fita del Ram, d’Es-porles, on va fer un vuitè lloc a lageneral.

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 18

Page 19: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

Un mes després, va quedar entercera posició a la primera crono-escalada de la Copa Balear.

Al número passat, hi va haver dueserrades als peus de foto. A la pàgina12, allà on diu: “Antoni Karmany iJaume Sastre amb l’equip mallor-quí que va participar a una cursadisputada a la península” ha de dir:“Cursa urbana a Sant Joan, el dor-sal 51 és en Miquel Oliver i el 53,en Jaume Sastre”. A la pàgina 13,allà on diu: “Cursa urbana a SantJoan. El dorsal 51 és en Miquel Oli-ver i el 53 és en Jaume Sastre”, hade dir: “Miquel Oliver, amb el dor-sal 51, a l’arribada a meta a unacuersa urbana a sant Joan”.

Tomeu Català Nigorra.

Biel Company Rubio, segon classificat a la III Cursa de Sant Nofre.

Organiztadors i atletes santjoaners d’una carrera feta al poble. (Fotografia deJosuè Gayà.)

http://melisucre.cat/19

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 19

Page 20: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

20

Retorn. Hi foren presents, la pre -sidenta del Govern, FrancinaArmengol, junt al vicepresidentdel Consell, Francesc Miralles, iel batle de Felanitx, Joan Xame-na, junt al regidor de Cultura,Xisco Duarte. Un dinar amb 44persones, a on hi fou present IB3que en feu un reportatge, entrevis-tant els polítics i organitzadors dela diada.

A les 17 hores conclogué ladiada i es retornà a Felanitx enautocar.

col·laboració periodística a lesnostres revistes tant en paper comdigitals.

El setmanari Felanitx obse-quià a tots els presents una botellade vi de la terra.

Francina Armengol, presiden-ta del Govern Balear, presidí eldinar de germanor

El setmanari Felanitx posà ala disposició dels assistents, unautocar per al trasllat cap a Porto-colom, a on es feu el dinar decompanyonia al restaurant Es

El dissabte dia 11 de juny esrealitzà a Felanitx la diada dePremsa Forana de Mallorca, ambla participació de 20 publicacionsassociades i amb l’assistència de42 persones.

Els amfitrions foren els repre-sentants del setmanari Felanitx,de l’OCB local, amb n’AntoniVicens i Gori Vicens al capda-vant, que junt a la junta de PremsaForana, organitzaren la trobada derevistes dels nostres pobles.

A les 10,15 hores el batle deFelanitx, Joan Xamena, junt alregidor de Cultura, Xisco Duarte,donà la benvinguda als assistents,en la sala de plens, obsequiant al’Associació una litografia del’artista local, Andreu Maimó,amb el lema: Felanitx, ciutat delvi i la cultura.

La historiadora de l’Art,Amàlia Salas, feu una visita guia-da, a on es visità la presó antigaals soterranis de l’Ajuntament,l’església de Sant Miquel il’Estació Enològica.

Hi hagué una pausa per a ber-enar a la Casa de Cultura, convi-dats per l’Ajuntament.

A les 12,15 hores es realitzàl’assemblea general ordinària, al’auditori del Conservatori Pro-fessional de Música i Escola deMúsica i Dansa, amb la presènciade 20 publicacions associades, aon es donà compte dels informesde presidència i tresoreria per partde la junta directiva. Seguidamentes lliuraren els XVII premis peri-odístics Premsa Forana, en elsquals hi ha col·laborat la direcciógeneral de Política Lingüística delGovern Balear. Finalment TomeuMartí, de Ona Mediterrània, feuun breu parlament, proposant una

apfmDiada de la Premsa Forana

a FelanitxText i fotografies: Associació de Premsa Forana de Mallorca

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 20

Page 21: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

21

Finalista: ARRÒS AMB SALSE-TA. “Pavana per a una palmeradifunta”. De: Antoni Pol. Número217, juliol 2015.

DISSENY:Premi: COANEGRA. Portada del

suplement Eleccions Municipals. De:Equip de redacció. Número 342,maig 2015.

Finalista: LLUCMAJOR DEPINTE EN AMPLE. Portada. De:Toni Garau. Número 375, abril 2015.

Finalista: DÍNGOLA. Portada.De: Jan Cortés i Patri Martín. Nú -mero 19, desembre 2015.

Finalista: LLUCMAJOR DE PIN -TE EN AMPLE. Portada. De: ToniCatany. Número 382, desembre 2015.

Finalista: FENT CARRERANY.“Expressions” Portada. De: Margali-da Mas Vicens. Número 350, octubre2015.

OPINIÓ:Premi: TALAIA. “Tots som

Char lie Hebdo”. De: Elizabeth Sán -chez. Número 78, febrer 2015.

Finalista: BONA PAU. “CatalinaQuetglas, sempre col·laboradora”.De: Onofre Arbona. Número 751,setembre 2015.

Felanitx 11 de juny de 2016Aquests premis han tingut una

col·laboració de la Direcció Generalde Política Lingüística de la Consel-leria de Transparència, Cultura iEsports, del Govern Balear.

Presentats 50 treballs de 12 publi-cacions. El jurat compost per: An toniPlanas, director adjunt (IdEB) i BielHuguet, president de l’ARA Balears,es reuní el dia 30 de maig de 2016, iresolgué atorgar dits premis alssegüents treballs:

REPORTATGE:Premi: DÍNGOLA. “El comte I

d’Espanya; un monstre de carn iossos”. De: Joan Munar i Fiol. Nú -mero 18, setembre 2015.

Finalista: COANEGRA. “RitchMiller en la soledat de Son Fonoll”.De: Miquel Frontera Serra. Número346, octubre 2015.

Finalista: TALAIA. “El CellerCooperatiu de Felanitx espera serrescatat de l’oblit i la degradació”.De: Elizabeth Sánchez. Número 82,juny de 2015.

ENTREVISTA:Premi: DIES I COSES. “Conver-

sa amb madò Francisca de sesAigües”. De: Joanet de sa Gerra,Francesc Antich. Número 166, maig-juny 2015.

Finalista: SA SELLA. “Sen-cellers amb iniciativa: Eva Borràs delcentre veterinari Son Batlet”. De:Joan Florit i Horrach. Número 143,abril-maig 2015.

Finalista: N’ALÍ. “Gabriel Ense -nyat Pujol ens apropa la figura i l’ob rade Ramon Llull”. De: Rafel Oli verGrammatico. Número 167, desembre2015.

FOTOGRAFIA:Premi: SA SELLA. Portada. De:

Jaume Perelló. Número 145, octubre-desembre 2015.

apfm Entrega dels XVII Premisperiodístics APFM

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 21

Page 22: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

22

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 22

Page 23: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

23

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 23

Page 24: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

Comentari al mes de maigEl maig ha presentat una tem-

peratura mitjana pròpia d’aquestmes primaveral. Amb 17,3 ºC, latemperatura s’ha situat en la fran-ja baixa dels valors registrats pera aquest mes. Aquesta temperatu-ra ha descendit 2,2 ºC respecte al’any passat i també han baixat lesmàximes i les mínimes.

Enguany hem tengut un maigmés bé fresc, a diferència del2015 que va ser calorós. Com ensindica el gràfic, les temperatureshan anat pujant suaument des delsprimers dies fins a acabar el mes,sense oscil·lacions remarcables alllarg del període.

En aquest mes ha continuat ladinàmica atmosfèrica iniciadaamb l’arribada de la primavera:temps inestable amb algunes pre-cipitacions que ha influït en quèles temperatures no s’hagin alçatmassa. Les pluges feren acte depresència durant la primera set-mana . Començàrem amb pluja elprimer de maig i el dia 7 ploguéde manera intensa, acumulant-semés de 50 mm en aquesta jorna-da. En total durant el mes hem

meteorologia

Dades de l’estació meteorològica del CP Son Juny

JOSEP ROIG

JUNY 2016 (fins a dia 23)

Temperatura mitjana 22 ºCTemperatura més alta 31,4 ºC (dia 8)Temperatura més baixa 13,2 ºC (dia 2)Pluviometria 0,6 mmVelocitat mitjana del vent 5,4 Km/hVelocitat màxima del vent 45,1 Km/h (dia 18)Direcció del vent predominant E-SEEvaporació mitjana (evaporímetre Piché) 6,4 ml/dia

MES DE MAIG 2016 2015

Temperatura mitjana 17,3 ºC 19,5 ºCTemperatura més alta 28,2 ºC (dia 28) 32,7 ºC (dia 14)Temperatura més baixa 7,6 ºC (dia 2) 10,5 ºC (dia 21)Pluviometria 68 mm 6,8 mmVelocitat mitjana del vent 6,5 Km/h 5,9 Km/hVelocitat màxima del vent 54,7 Km/h (dia 12) 49,7 Km/h (dia 16)Direcció del vent predominant E-SE NOHumitat mitjana 72 % 61 %Pressió mitjana 1013 mb 1016 mbEvaporació mitjana (evaporímetre Piché) 4,2 ml/dia 6,2 ml/dia

24

Radiació solar Energia generada Radiació/ Tª mitjana Diòxid de carboni Petroli que es

(Wh/m2) (kWh) Energia plaques (ºC) no emès (Kg) necessitaria (litres)

2015 DES. 60601 4797 12,63 16,26 3886 11992016 GEN. 70166 5719 12,27 13,12 4632 14302016 FEB. 82297 6735 12,22 13,28 5455 16842016 MARÇ 128968 10489 12,3 15,06 8496 26222016 ABRIL 149945 11749 12,76 19,51 9517 29372016 MAIG 184511 14182 13,01 23,64 11487 3546

2015 MAIG 212789 15502 13,73 26,22 12557 3876

EVOLUCIÓ PERÍODE 2008-2015

Temperatura mitjana Pluviometria

2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

GEN. 12,6 9,9 12 10,7 10,6 10 9,7 9,8 11,8 15,8 36,6 31,8 56,9 32,9 74 56 67,9 37,5FEB. 12 9 11,9 9 7,8 10,7 10,4 9,9 11,4 40,3 63 24,3 37,5 50,1 59 73,8 22,6 14,6MAR. 11,8 12,2 12,5 12,9 13,2 11,8 11,2 11,7 12,3 32,6 57,5 25,2 32,3 15,4 40,2 43,7 39,1 34,9ABR. 14,4 14,6 16,6 14,4 14,9 16,2 14,1 13,6 14,9 75,9 5,6 24,5 69,2 34,4 7,9 44,2 50,6 15,6MG. 17,3 19,5 17,5 16 19,2 19 16,9 19,7 17,3 68 6,8 59,1 40,8 7,4 12 122,2 24,2 124JY. 23,5 22,8 21,2 24,3 21,2 21,3 23,3 22,6 5,6 100 7 2,7 58 10,2 1,6 32,4JL. 27,1 24,3 25,6 24,7 23,9 25,7 25,9 24,6 0,6 0,2 0,2 2 18,1 3,4 1,2 2,9AG. 25,2 24,7 24,9 27 25,6 24,9 25,9 25,2 50,3 19,8 37,2 4,4 1 5,4 16,3 0,7SE. 21,3 23,9 22 22,2 23,2 21,5 21,6 21,7 114,3 32,9 11,5 27 22,7 36,5 264,6 21,2OC. 18,3 21 20,6 19,3 19,5 17,7 18,6 18,3 28,1 13 16,8 93,6 48,4 106,6 42 98,3NOV. 14,9 16,3 13,1 15,1 15,8 13,4 15,6 12,7 34,3 131,8 160 100,8 204,1 39,6 23,7 115,4DES. 13,2 10,8 11 12,4 12,4 10,6 12 10 14,7 62,9 78,6 9,1 9,4 33,3 134,7 100,5

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 24

Page 25: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

sumat 68 mm. Després d’aquestaprimera setmana, encara que eltemps continuà inestable, a lanostra zona ja no tornà ploure.Havent-se presentat a inicis demes aquestes plogudes no resul -taren perjudicials per als cereals,els quals a finals de maig i al junyprecisen d’un temps sec perassegu rar una bona recol·lecciódel gra.

Tampoc ens arribà a les nos-tres terres la tempesta de cala-bruix que es produí a mitjan mes,el dia 13, a altres indrets de Ma -llorca, sobretot pel nord de l’Illa iper Palma, i que afectà, per laseva intensitat, els cultius de frui-ters i de patata de les terres de SaPobla i de Campanet.

La verdor dels mesos de marçi abril donà pas als tons groguencsdels camps de blat i ordi; les florsde les plantes herbàcies comença-ren a marcir per passar a la fructi-ficació i formació de les llavors.Paral·lelament a aquest canvi gra-dual de la vida vegetal, també lavida animal, amb major presènciai dinamisme, ens anaven eviden-ciant que s’acostava l’estiu.

No ha estat un mes massa ven-tós. La velocitat mitjana s’ha que-dat en els 6,5 Km/h. El dia ambmés vent va ser el dia 29 ambuna velocitat mitjana de 11,1Km/h. En canvi el cop de ventmés fort es produí el dia 12 amb54,7 Km/h. La direcció predomi-nant d’entrada de dels correntsd’aire ha tornat ser, com a l’abril,

E-SE, entre llevant i xaloc.Amb l’increment de la tempe-

ratura, la humitat mitjana, respec-te a l’abril, ha baixat del 77% al72%. Per contra ha augmentat l’e-vaporació, dels 3,4 ml/dia als 4,2ml/dia; no obstant això, s’ha que-dat bastant més baixa que l’anypassat, que fou del 6,2 ml/dia. Peraixò, no ha estat necessari intensi-ficar massa en el mes de maig elrec dels cultius de regadiu.

Comentari al mes de jnyAmb l’entrada del juny les

temperatures han anat pujant demanera apreciable respecte almaig. La mitjana diària s’ha ele-

vat més de 4,5 ºC. De totes mane-res s’han registrat distintesoscil·lacions notables de la tem-peratura al llarg de les setmanesque duim, alternant-se dies mésfrescs amb altres més calorosos.En bastants de vetlades hem hagutde fer ús de roba d’abric perquè eltermòmetre ha baixat de maneranotable respecte a les hores cen-trals del dia. Per altra banda,durant molts de migdies i bonapart de l’horabaixa la calor s’hafet ben evident i fins i tot molesta.Els dies en què ha lluit el sol haestat agradable, per als menys fre-delucs, refrescar-se a la mar o al’aigua de la piscina. Des de finals

25

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 25

Page 26: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

mentat l’energia elèctrica genera-da en 2433 kWh amb un rendi-ment de les plaques una micainferior a causa de la pujada de latemperatura.

Si comparam la radiació cap-tada al maig actual amb la delmaig de 2015, observam que, comja va passar a l’abril, aquesta hatornat disminuir. En el maig hemcontinuat amb pluges i núvols laqual cosa ha fet baixar la quantitatde radicació lluminosa rebuda en28278 Wh/m2 respecte al maig de

2015, en què va fer un temps mésestable. Aquesta situació ens haduit a un nou descens, respecte al’any anterior, de la generaciód’energia elèctrica, xifrat en 1320kWh menys que en el mateix mesde 2015. Sí que ha millorat, encanvi, el rendiment de les pla-ques, atribuïble a què el maigd’enguany ha estat més fresc queel de l’any passat.

res jornades de juny es succeeixenels dies més llargs de l’any a l’he-misferi nord. Arribats a aquestpunt màxim, s’inicia el procésinvers de disminució progressiva.A la nostra cultura festejamaquesta fita amb la revetla i festesde Sant Joan, que al nostre poblecelebram amb el nom de festesdel Sol que Balla.

Parc solar fotovoltaicLa quantitat de radiació solar

rebuda ha seguit incrementant-se

i ho seguirà fent fins al solsticid’estiu, que es presenta en el 2016el 20 de juny. Hem passat de les13 h i 20 min de l’abril a les 14 hi 20 min del maig, com a duraciómitjana de cada dia. Aquest aug-ment d’una hora de sol diària ensha aportat un nou increment dela radiació captada en aquest mes:34566 Wh/ m2 superior al mesd’abril. En conseqüència ha aug-

de maig, les platges i arenals jaestan salpicades de persones,sobretot turistes, que prenen el soli banys a les nostres aigües mari-nes. Malgrat que els núvols haginfet acte de presència, i fins i totamb amenaça de pluja, no hanarribat a caure més que quatregotes i just han servit per filtrar laradiació i refrescar un poc l’aire.

La calor ha fet que l’evapora-ció hagi experimentat un augmentimportant. Aquesta circumstàn-cia, afegida a la sequera quepateix la terra, ha fet que incre-mentem el subministrament d’ai-gua als cultius d’estiu de regadiu:tomatigueres, pebrers, alberginie-res, mongeteres, carabasseres,cogombres,... necessiten tenir lesarrels ben amarades per suportarles hores de més insolació.

Des de principis de mes lesmàquines recol·lectores van inva-dint dia a dia els nostres camps perrecollir, primer, les llavors de lesescasses lleguminoses que encaraes planten (faves i favó) i, segui-dament, el gra de civada, d’ordi ide blat. Una part destacable de lesterres ja ha estat segada i batuda ihi queden les retxes de palla quealtres màquines apleguen enforma d’enormes cilindres.

L’any astronòmic ha arribat aun altre punt destacable en aquestcicle entorn del sol. El dia 20, ales 22 h 34 min, arribà els solsticid’estiu, el dia de més durada i lanit més curta. En aquestes darre-

26

www.ecoticias.com

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 26

Page 27: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

Faig una passejada en bicicletafins als Calderers pel camí de lesCasetes. La majoria de bocins jaestan segats, amb poques garbes,la collita ha estat magre, i el grocdels rostolls se contrapunteja ambel verd de les figueres, qualquenoguer i els pins dels turons. Detornada me pica una abella a n’elfront i me sent la coentor. Quanérem petits i passava això orinà-vem i fèiem un poc de fang quel’escampàvem damunt la picada iens calmava el mal. Trob que jasom un poc grandet per fer-ho i enarribar a cas em posaré una poma-da que tenc per les picades. Pas-sen estols de ciclistes, van a tota.I mentre estic aturat afin l’herbade sant Joan (Hypericum perfora-tum) i pens que he fer com cadaany oli amb aquesta herba, algúl’anomena pericó, un oli que vabé per quasi tot, supòs que tambéper les picades d’abella.

*

Demà és sant Joan, sortirà el corbde Sant Nofre i sant Joan Pelósballarà pels cantons del poble,després de que els al·lots haginvist el ‘Sol com balla’ a la dema-tinada. Usos i costums ancestralsd’aquesta jornada, la nit més curtai el dia més llarg de l’any. Pensamb el poema de Joan Maragall“Ja les podeu fer ben altes / lesfogueres aquest any. / Cal que bri-llin lluny i es vegin / els focs d’a-quest Sant Joan. / Cal que esvegin de València, / de Ponent i deLlevant… / I en fareu també en laSerra / perquè els vegin mésenllà… / i el crit d’una sola llen-gua / s’alci dels llocs més distants

/ omplint els aires encesos / d’unclamor de llibertat…!”

*

M’atur a veure l’amo en VicençMostel que no ha estat molt fi iquan li deman com es troba mediu: “Sa pell ja és des llop!”. Comqui voler dir que ja està fet Sineu.Però no ha perdut la xerrera, mal-grat amb la seva única dent la veupareix que li llenega. S’escura elnas amb un dit d’ungles llargues,però netes. “Es llop deixau-lotranquil”, li dic, “tot això no seràres”. “Bufa de mula, dèiem quanno havia de ser res” me contesta,“però jo m’ho conec”. Entra elseu fill a demanar-li si vol beure,i quan ha sortit m’enfloca: “A n’a-quest es seu fill el durà a una resi-dència en ser vell”. “I com hosabeu?”, dic amb to d’interessat.“Idò perquè ell el du a sa guarde-ria i encara no camina”, me res-pon l’amo en Vicenç. “Un picvàrem anar a ses Títeres amb tonpare, a Ciutat, tu eres petit, i com-pràrem ses entrades de moltamunt i tu te queixaves que voliesanar a baix a veure-ho de mésprop i ton pare cansat et digué: ‘abaix no mos convé anar-hi perquèsi es lleons pixen, mos arribaranets esquitxos’; i tu te conforma-res; vaja, vaig pensar jo, quinasabiduria la de l’amo en Climent;i voldràs creure que pixaren i bena pler; en fi... és des llop i no enparlem pus”. El vaig veure benconvençut i ho vaig haver decreure que estava moridor.

*

“Ram usat sac arnat suro ambham” sent que en diuen per s’es-quena i jo contest: “tard din tardsop”. Eren aquelles frases que usà-vem de nins perquè ens semblà-vem d’idiomes estrangers. És enBernadí de son Pescasso, “t’enrecordes”, me diu, “Cards verdstaquen, secs piquen, si en to quen”,pareixia alemany. “Pujar, fa suar”ens pensàvem que era francès.” Elpadrí Ferrer, que sabia que el mónera Mallorca, fora Mallorca i terrade Moros, sempre me deia que perxerrar anglès lo millor era posar-seun mac dins sa boca i... verigut voldir pa eixut i verigüel vol dirMiquel... i tot lo demés és comnoltros”. “Que te pareix secretari!”

*

El sac arnat de la conversa m’haduit a l’olor de les bolles d’arnaque es posaven dins els ‘roperos’,ara, amb insecticides d’olors diver-ses, he perdut aquella olor antiga.“Som un poc sorda de nas” deia sapadrina per significar que no sentiales olors molt bé... i jo ho trobavauna expressió extraordinària i unrecurs per fixar el que per a ells notenia nom: l’anòsmia. No sentir lesolors. Servidor va ser sord de nasun mes i escaig per mor d’un anti-biòtic, cosa molt desagradable ianguniosa. No sentir cap olor, ni defum, ni de merda, ni de menjar, nide suor, et fa sentir molt malament.Tanta sort que la vaig anar recupe-rant poc a poc. La primera olor quevaig sentir de bell nou fou la de lapell d’una llimona. Però nomésaquesta, cap altra. La següent la decafè mòlt, la tercera la del meu des-odorant...i així a poc a poc. Idò, onhem anat a parar amb el “ram usatsac arnat suro amb ham”.

daltdel turó

Picadura d’abella, el llop i ram-usat-sac-arnat-suro-amb-ham

CLIMENT PICORNELL

27

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 27

Page 28: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

Sant Joan i els santjoaners

Imatges per al record

AMADOR DE SA PLAÇA, AMADOR PASSOL

Les tres fotografies estan fetes al sequer d’albercocs de ca l’amo en Pere Maiol, el juliol de 1973.

Aportació fotogràfica: Carles Costa Salom.

COOPErATIvA AGríCOlASANT JOAN

Tota casta de productes per al camp a bon preu

Carrer de Petra, s/nTel: 971 52 63 24

� � �

�����������������

���������������������������������������� ����������������

������������������������������������

�������� ���� ����

������������������������������

28

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 28

Page 29: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

29

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 29

Page 30: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

m CUINA D’AQUí I D’AllÀmFrit de marisc

SACRAMENT FERRER

El marisc és un dels aliments més exquisits,el seu deliciós sabor i les seves valuosespropietats nutricionals (ric en proteïnes,

vitamines i minerals, a més de tenir molt pocgreix) el converteixen en un producte ideal. És unexcel·lent proveïdor de minerals com ara ferro,fòsfor, zinc, potassi i iode, i posseeix gran quanti-tat de vitamines, entre les quals destaca la vitami-na E i vitamines del complex B, i entre aquestesmereix un esment especial l’àcid fòlic. Els mariscsofereixen proteïnes d’alta qualitat, ja que contenentots els aminoàcids essencials i alguns, com elscalamars o llagostins, tenen també un alt continguten calci.

IngredientsPer a 6 persones:- 500 g de gambes- 500 g de musclos- 250 g de calamar- 250 g de sèpia- 200 g de faves tendres- 200 g de colflori- 50 g de pèsols- 5 carxofes- 2 manats de grells- 1 quilo de patates- 1 manat de fonoll- una cabeça d’alls- 1 pebre vermell- ½ pebre coent- sal, oli, pebre bo i pebre bord

Preparació- Netejar els musclos i obrir-los al vapor. Treure’lsles closques i xapar-los pel mig si són massa gros-sos. Reservar.- Rentar i tallar el calamar i la sèpia.- Pelar les gambes i trossejar-les.- Tallar ben petits els grells i el pebre vermell.- Posar la paella al foc amb abundant oli i quan éscalent afegir-hi quatre alls xafats. Tot seguit, fregirles patates tallades a quadrets, sense deixar ques’acabin de daurar. Reservar dins una greixoneragrossa.- Dins el mateix oli, sofregir la colflori esbocinadapetita i les carxofes trossejades. Una vegada fregi-des aquestes verdures incorporar-les a la greixone-ra.- Fregir les faves tendres tallades a rodanxes peti-tes, els pèsols i també reservar.- Amb el mateix oli coure el calamar i la sèpia iquan estan mig cuits incorporar-hi les gambes i elsmusclos.- Una vegada quasi cuit, incorporar els grells i elpebre vermell. Quan el marisc estigui fet posar-hiel fonoll tallat petit, donar unes voltes i afegir unacullerada sopera de pebre bord.- Tot seguit abocar el sofregit anterior a la greixo-nera. Remenar-ho un poc i rectificar de sal i pebrebo.- Apagar el foc i deixar reposar uns minuts. Servircalent.

30

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 30

Page 31: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016

mel i sucre

31

agenda

Horaris de bus

(per tornar de Palma, s’ha d’agafar elbus a l’Estació Intermodal de Palma,direcció Montuïri; dàrsenes 14 a 17;els horaris marcats amb ☎ requerei-xen re serva prèvia, al 617 365 365 (9-18/19 h))

Sant Joan - Palma (per Montuïri)Dilluns a divendres: 6.50, 7.50, 14.45,16.05

Palma - Sant Joan (per Montuïri)Dilluns a divendres: 12.00, 13.15,15.45, 18.30, 19.15

Sant Joan - Manacor (per Vilafranca)Dilluns a divendres: 6.50, 8.45,11.30☎, 13.30☎, 16.00☎

Manacor - Sant Joan (per Vilafranca)Dilluns a divendres: 11.00☎, 13.00☎,15.35☎, 19.30☎

Horaris de tren(en negreta, trens combinats ambautocar; entre parèntesis, hora de parti-da de l’autocar des de Sant Joan; l’au-tocar va a Sineu, on el tren passa endirecció Palma a .40)

Sineu - PalmaDies feiners: 6.40, 7.40, 8.40 (8.25),9.40, 10.40 (10.25), 11.40, 12.40,13.40, 14.40, 15.40, 16.40, 17.40,18.40 (18.25), 19.40, 20.40, 21.40,22.40.Dissabtes, diumenges i festius: 6.41,7.41, 8.41 (8.25), 9.41, 10.41, 11.41,12.41, 13.41, 14.41, 15.41 (15.25),16.41, 17.41, 18.41, 19.41, 20.41(20.25), 21.41, 22.41.

Palma - SineuDies feiners: 6.15, 7.15, 8.15, 9.15,10.15, 11.15, 12.15, 13.15, 14.15,15.15, 16.15, 17.15, 18.15, 19.15,20.15, 21.15, 22.15.Dissabtes, diumenges i festius: 6.10,7.10, 8.10, 9.10, 10.10, 11.10, 12.10,13.10, 14.10, 15.10, 16.10, 17.10,18.10, 19.10, 20.10, 21.10, 22.10.

Sineu - ManacorDies feiners: 7.00, 8.00, 9.00 (8.25),10.00, 11.00 (10.25), 12.00, 13.00,14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00,19.00 (18.25), 20.00, 21.00, 22.00,23.03.Dissabtes, diumenges i festius: 7.00,8.00, 9.00 (8.25), 10.00, 11.00, 12.00,13.00, 14.00, 15.00, 16.00 (15.25),17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00(20.25), 22.00, 23.03.

Assistència mèdica

Centre sanitariCita prèvia:

902 079 079 - 971 437 079dilluns horabaixes

de dimarts a divendres8:00 h a 13:00 h

resta d’hores i de diesPAC de Vilafranca

Apotecaria

de 9:30 h a 13:30 hde 17:00 h a 20:00 h

diumengesdia 3 de juliol Arianydia 10 Montuïridia 17 Petradia 24 Porreresdia 31 Sant Joandia 7 d’agost Vilafranca

Casa del pare GinardDilluns, dimecres i

divendres: de 10 h a 14 h Dimarts i dijous: de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h

el sol

surt es pon 1 de juliol 06.24 21.19 15 06.33 21.15 31 06.46 21.02 15 d’agost 07.00 20.44

Telèfons d’interèsTelèfon d’emergència 112Bombers 085 / 971 550 080Urgències UVI 061PAC (Vilafranca) 971 560 750Centre sanitari 971 526 508Apotecaria 971 526 252Policia Local 630 983 592Guàrdia Civil 971 560 027Policia Nacional 091Ajuntament 971 526 003GESA 971 554 111Centre meteor. 971 264 610OCB 971 723 299

Dies assenyalatsJuliol: Sant Fermí (7), Santa Elisabet (8), Sant Cristòfol (10),la Mare de Déu del Carme (16), Santa Margalida (22), SantJaume (25), Santa Aina (26).

El mesEsperem que enguany el conegut refrany que diu “la monja(santa Margalida) l’encén i el frare (sant Bernat) l’apaga” no esreafirmi, perquè potser passarem un estiu infernal: molta calor,sense llum ni tampoc aigua; però vaja, segur que subsistirem.És temps de figues, sobretot de les flors, albercocs, peres, pru-nes, melicotons... I “per Sant Jaume raïm a la taula”, encaraque si fa algun ruixat no en menjareu ni per l’agost. És l’horade sembrar lletugues (pel ple i minvant) i cols (pel minvant).Quasi tothom ja ha segat, encara que qualque endarrerit a prin-cipi de mes acabarà de segar el blat. Després de messes, festes,i per això tenim les festes de Sant Joan degollat.(Notes preses del Pronòstic 2000, de La terra i el temps d’A. Gi nard i A. Ramis, a més d’al tres informacions orals.)

Ajuntament

De dilluns a di ven dres: de 8 h a 14 h

Biblioteca

De dilluns a divendres: de les 17h a les 23h

Dissabtes: de 10h a 12:30h

Efemèrides

Juliol de 1996• L’Ajuntament preveia la cons-trucció d’un poliesportiu cobert.La Mancomunitat del Pla tambéen volia construir un, que haviade ser comarcal. Havia d’anaron finalment es va fer el munici-pal, al turó de Son Juny.• Es va inaugurar un nou tram demarjada al camí del cementeri.Hi havia la sensació que el fos-sar era el destinatari de la majorpart d’inversions municipals.• Sant Joan tenia tres places pera objectors de consciència, unaalternativa al servei militar (apunt d’extingir-se) que haviaagafat molta força. Era evidentla crisi del sistema, ja que, si alprincipi els objectors tenienmotivacions polítiques, al finals’hi feien joves de tot pelatgeideològic.

Juliol de 2006• Es va inaugurar el tram d’auto-via de Manacor entre Montuïri ila rotonda de Vilafranca (on hiha la batedora). Aquesta part noés gaire emprada pels santjoa-ners, però volia dir que les obress’acostaven a Manacor, un tramque sí que és molt important pera les nostres comunicacions.• Es varen adjudicar les obres derehabilitació de Cal PareGinard, segons projecte de l’ar-quitecte santjoaner Joan BausàRoig.• Pareixia que la febre construc-tora no s’havia d’aturar mai.Tres solars es varen vendre apreus astronòmics i estaven apunt d’acabar-se tres obres més:una pujant a l’escola, una altraal carrer de l’Escaleta i la terce-ra a la Farinera Vella, al capda-munt del carrer Major.

la lluna 4 juliol nova 12 quart creixent 20 plena 27 quart minvant 2 setembre nova

mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 31

Page 32: Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016