buku skrap

Download Buku Skrap

Post on 19-Dec-2015

15 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

1.0 Pengenalan Masyarakat Malaysia yang menganut agama masing-masing sudah mewarisi nilai-nilai sepunya yang telah membina jati diri rakyat Malaysia.Sebagai contoh perlakuan tidak senonoh seperti berkelakuan lucah di khalayak ramai merupakan sesuatu buruk di sisi semua agama lebih-lebih lagi agama Islam.Begitu juga bersekedudukan dan perzinaan merupakan sesuatu yang keji di sisi setiap agama yang dianuti oleh masyarakat Malaysia.Boleh dikatakan perkara-perkara seumpama ini diterima sebagai suatu prinsip nilai yang sejagat walaupun diamalkan secara berbeza bagi setiap kaum.Warisan seperti inilah yang telah membina jati diri masyarakat Malaysia selaras dengan hakikat sejarah yang membina bangsa dan negara.

Pembinaan sebuah masyarakat yang mempunyai jati diri mulia tidak mungkin tercapai sekiranya tiada wujud prinsip-prinsip nilai yang boleh diterima secara bersama.Sistem nilai yang berasaskan kepentingan diri individu tidak mungkin berupaya membina sebuah masyarakat yang hidup harmoni.Bagaimanapun penerimaan prinsip-prinsip nilai secara bersama perlu diperkukuhkan dengan mekanisme kawalan moral bermula dari individu sehinggalah tanggungjawab pemerintah.Malangnya perkara seumpama ini semakin tidak diberi perhatian dalam masyarakat kita, malah wujud pula tangan-tangan kotor yang berusaha meruntuhkannya.

2.0 Nilai-nilai yang diamalkan dalam sebuah masyarakat majmukNilai-nilai kemasyarakatan dan kemanusiaan yang diamalkan oleh orang-orang tua sejak tamadun awal adalah seperti amanah, bertanggungjawab, tolenrasi, kasih sayang, kesederhanaan, rasional, dan lain-lain lagi.

Amanah

Definisi Sikap bertanggungjawab yang boleh menimbulkan kepercayaan dan keyakinan orang lain.Kepentingan dan keperluan bersikap amanah dalam perhubungan Menjamin pergaulan dan perhubungan yang baik. Taat melahirkan kepercayaan dan keyakinan orang lain. Diri akan disanjung dan dihormati oleh orang lain. Semua agama menuntut penganutnya megamalkan sikap amanah.Contohnya :Dalam pekerjaan, pekerja yang bekerja dibayar gaji oleh majikannya perlu sedar ke atas akad (perjanjian) menerima tawaran kerja sebelum ini agar amanah dilakukan dalam pekerjaan tidak terkeluar daripada landasan sebenar mengapa kita menerima pekerjaan yang ditawarkan sebelum ini.

Bertanggungjawab

DefinisiKesanggupan diri seseorang untuk memikul dan melaksanakan tugas serta kewajipan dengan sempurna.Kepentingan Sikap Bertanggungjawab Dalam Perbagai Situasi Bersedia bertanggungjawab melakukan sesuatu tugas. Bersedia ditegur dan dikritik. Tidak boleh menangguhkan kerja atau tugas. Bertanggungjawab atas sesuatu kesalahan atau kesilapan. Memastikan tugas dan kerja dilaksanakan dengan sempurna.

Contohnya :

Tolenrasi

DefinisiKesanggupan bertolak ansur, sabar dan mengawal diri bagi mengelakkan berlakunya pertelingkahan dan perselisihan faham demi kesejahteraan hidup.

Bertolenrasi antara satu sama yang lain dapat menwujudkan dan mengekalkan kemesraan serta mengukuhkan perpaduan.

Kersederhanaan

Definisi:Bersikap tidak keterlaluan dalam membuat pertimbangan dan tindakan sama ada dalam pemikiran,pertuturan, atau perlakuan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan orang lain.

Kebaikan mengamalkan nilai kesederhanaan.1. Dapat melahirkan sikap berjimat cermat.2. Melahirkan individu yang sentiasa menjaga harga diri.3. Dapat mengawal emosi dan mewujudkan hubungan yang mesra.

Kasih Sayang

DefinisiKepekaan dan perasaan cinta yang mendalam serta berkekalan yang lahir daripada hati yang ikhlas.Keluarga/Ibu Bapa

Kasih Sayang

GuruMasyarakatOrang Kurang Upaya

Kita perlu mengasihi dan menyayangi ibu bapa untuk membalas jasa dan budi mereka yang membesarkan dan mendidik kita. dan untuk menghargai pengorbanan mereka yang telah melahirkan kita ke dunia.

Harga Diri

DefinisiKeupayaan dan keyakinan diri agar mampu memulia dan menjaga maruah diri.

TINGKAH LAKU YANG MEROSAKKAN DIRI PERLU DIJAUHI :~Merokok dan kesannyaMemudaratkan kesihatanMembazirkan wangMencemarkan imej diri dan keluarga~Penyalahgunaan dadah dan kesannyaMembawa mautImej keluarga tercemarDipandang hina oleh masyarakat

Hemah Tinggi

DEFINISI :Beradab sopan dan berbudi dalam pergaulan seharian.

PERLAKUAN YANG BERHEMAH TINGGI :1. Senyum apabila menerima pujian.2. Tunduk apabila berjalan di depan orang tua yang sedang bercakap.3. Bersalam apabila bertemu dengan orang yang kita kenal.4. Beratur ketika menaiki bas.5. Merendah diri.BERBUDI BAHASA Sentiasalah amalkan sifat berbudi bahasa dengan siapa jua sekalipun tanpa mengira status, kaum dan agama. Setiap tutur kata harus dijaga, tingkah laku harus tertib dan sentiasa bersopan santun ketika berinteraksi.

Nilai-nilai yang perlu diamalkan dalam sebuah negara majmuk.

Nilai-nilai yang tidak perlu diamalkan dalam sebuah negara majmuk

Perbezaan tentang nilai-nilai yang perlu diamalkan dan nilai-nilai yang tidak perlu diamalkan dalam sebuah negara majmuk.

Tugasan 2

Tokoh Tamadun China : Lao Tze (640 SM-470 SM)

1.0 Riwayat hidup

Menurut kitab Shiji, nama asli Lao Tze adalah Lier. Beliau juga digelar Boyang dan Dan. Terdapat segolongan sarjana mengatakan Boyang dan Dan merupakan nama sopan beliau. Secara literal, Lao Tze bermaksud Old Master. Beliau dilahirkan di daerah Ku, Chuguo (sekarang dinamakan Henan) pada tahun 640 Sm dan meningeal dunia pada tahun 470 SM. Beliau merupakan tokoh utama dalam tradisi Cina dan kedua-dua golongan iaitu golongan bangsawan dan rakyat biasa menganggap beliau dalam keturunan mereka. Sepanjang sejarah, karya-karya beliau telah diterima umum.Dalam tradisi Cina, Lao Tzu dianggap sebagai pengarang yang terkenal Tao Te Ching atau Daodejing. Kisah terawal Lao Tzu ditemui dalam Rekod History Grand (Shiji) yang ditulis oleh ahli sejarah Cina, Sima Qian (145-86 SM). Shiji mengandungi beberapa cerita yang berkaitan dengan Lao Tzu. Salah satu ceritanya, Lao Tzu dikatakan hidup sezaman dengan Confucius (551-479 SM). Dipercayai bahawa Lao Tzu adalah seorang pegawai di arkib imperial dan menulis sebuah buku dalam dua bahagian sebelum berlepas ke Barat. Dalam cerita kedua, Lao Tzu dikatakan hidup sezaman dengan Confucius dan menulis buku dalam 15 bahagian. Cerita lain pula mengatakan bahawa Lao Tzu merupakan ahli sejarah yang hebat dan ahli astrologi Lao Dan yang tinggal pada zaman pemerintahan Duke Xian Qin. Dalam satu legenda popular, Lao Tzu dikatakan telah dilahirkankan apabila ibunya telah merenung kepada bintang yang jatuh. Dikatakan juga bahawa beliau tinggal di dalam rahim untuk 62 tahun dan kemudiannya dilahirkan apabila ibunya bersandar pada pokok plum. Beliau muncul sebagai seorang yang berjanggut kelabu dan panjangnya hingga paras bahu. Ini dikatakan merupakan simbol kebijaksanaanya sepanjang hayat.

2.0 Sumbangan Lao Tze Daodejing adalah salah satu karya yang paling penting dalam asal usul alam semesta China. Seperti ahli falsafah Cina kuno yang lain, Lao Tzu menjelaskan idea-idea beliau melalui percanggahan, analogi, pembahagian kata purba, pengulangan, simetri dan irama. Menurut Daodejing, Dao (Tao) adalah sumber mistik dan ideal semua kewujudan. Tao ini ghaib, tidak unggul tetapi amat kuat dan sangat merendah diri serta merupakan punca segala perkara. Turut diterangkan bahawa manusia tidak mempunyai tempat yang istimewa dalam Tao dan hanya salah satu daripada manifestasinya yang banyak. Rakyat mempunyai keinginan dan kehendak bebas. Taoisme berasaskan ajaran Lao Tze dan Chuang Tzu. Menurut lagenda, Lao Tze adalah seorang pegawai yang penting di istana Dinasti Chou. Beliau mula menyebarkan falsafahnya selepas meninggalkan jawatannya. Nilai yang dapat kita belajar daripada tokoh Lao Tze adalah beliau seorang pengarang serta pendidikan yang rajin berusaha dalam menceburi ilmu dalam bidang sastera dan kefahaman tentang ajaran Taoisme. Beliau telah menghasil karyanya iaitu Tao Te Ching. Sebagai pengarang Tao Te Ching, beliau mempunyai ramai pengikut. Lao Tze dianggap oleh pengikut-pengikutnya sebagai nabi bagi ajaran Taoisme. Beliau telah menunjukkan kerajinan dalam dalam pendidikan dan agama. Beliau menunjukkan ketekunan serta kesabaran dalam menghadapi karenah belajar anak-anak murid yang pelbagai bagi membolehkan anak-anak murid rajin belajar. Ajaran Lao Tze terkandung dalam bukunya yang berjudul Tao Te Ching. Ajaran yang terkandung dalam buku ini adalah reaksi terhadap ajaran Confucius. Ajaran Confucius menekankan kepatuhan kepada peraturan sosial seperti dalam keluarga dan negara tetapi ajaran Lao Tze lebih menekankan keharmonian alam semesta. Tao membawa maksud "cara" atau "jalan" bagi mencapai keharmonian dengan alam semesta. Ajaran-ajaran Taoisme adalah gabungan anarkisme dan kepercayaan bahawa kebenaran di luar fahaman manusia boleh diperolehi dengan cara bersemadi atau tasawuf. Beliau tidak berputus asas dalam menyebar ajaran-ajaran Taoisme. Sifat inilah yang amat penting untuk menjadi seorang pengarang ataupun pendidik kerana sifat inilah yang akan membangunkan semangat seorang pendidik agar lebih berkobar-kobar. Sifat ini akan memberi murid semangat untuk belajar tanpa putus asa juga. Ini adalah kerana pendidik adalah inspirasi semua murid. Pendidik juga adalah contoh bagi murid-murid yang diajarnya. Jadi, jikalau sebagai pendidik, kita menunjukkan sifat pemalas, tidak bertanggungjawab dan lain lagi-lagi, ini akan menjejas pemikiran dan semangat belajar murid-muridnya.

Sebahagian ahli falsafah menyatakan bahawa penjelasan ini tidak menghiraukan suasana agama. Wu wei, adalah satu konsep penting dalam Daodejing. Konsep ini adalah kompleks dan biasanya digambarkan dalam makna berganda seperti tidak melakukan apa-apa, tidak memaksa, tidak bertindak, tidak mewujudkan dan mengikut aliran masa ini. Ini boleh digunakan untuk menerangkan konsep utama Ziran atau harmoni dengan Tao. Lao Tzu menggunakan ist