2. mengendalikan kelahiran nor

Click here to load reader

Download 2. Mengendalikan Kelahiran Nor

Post on 18-Feb-2015

137 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

kelahiran

TRANSCRIPT

Mengendalikan Kelahiran NormalPuan Lee Na Pengajar Jururawat Kolej Kejururawatan Kuching

Definisi Kelahiran/LaborProses dimana fetus, plasenta dan membrannya di keluarkan melalui salur kelahiran.

Definisi Kelahiran NormalTerm Gestasi mesti cukup 37 minggu. Onset secara spontan Presentasi fetus adalah vertex/cephalic. Keseluruh proses lengkap dalam masa 18 jam. Tiada komplikasi

Tiga Peringkat LaborPeringkat Pertama : Kontraksi uterus yang berirama, regular dan dilatasi servik. Peringkat Kedua: Servik dilat sepenuhnya (10sm) dan pengeluaran fetus. Peringkat Ketiga: Mulai dari kelahiran bayi sehingga kelahiran plasenta dan membran.

Labor Peringkat PertamaJangka Masa Primigravida : 11 12 JamMultigravida : 6 jam

Labor Peringkat PertamaKontraksi dan retraksi uterus - kesakitan di uterus yang regular/tetap. - Pada mulanya Kekerapan ialah satu kontraksi setiap 10 minutes, jangkamasa ialah 20- 30 saat. - Pada hujung peringkat pertama, kekerapan kontraksi ialah 3-4 kontraksi dalam 10 minutes, jangkamasa ialah 50 - 60 saat.

Labor Peringkat PertamaKontraksi UterusBermula dari fundus uterus dan merebak ke seluruh uterus. Dapat di rasai dengan tangan. Dapat di monitor dengan mesin cardiotocography.

Labor Peringkat PertamaDilatasi dan effacement(penghapusan) servik Effacement: Penipisan servik - Os internal servik di tarik ke arah atas untuk membentukkan sebahagian segmen bawah uterus.

Labor Peringkat PertamaDilatasi dan effacement servikDilatasi Servik: Os servik eskternal membuka dari 0 sm ke 10 sm.

Labor Peringkat PertamaTanda Darah - Darah campur dengan mukus dapat di kesan di bahagian vagina dan genitalia. - Mukus adalah dari operkulum yang jatuh dari salur servik. - Darah adalah kapilari yang ruptur akibat perpisahan membran di segmen bawah uterus.

Labor Peringkat PertamaMembran Ruptur/perahmembran mungkin pecah pada labor peringkat pertama atau kedua. likuor amni akan mengalir keluar jika membran pecah.

Jagaan Ibu Semasa Labor Peringkat Pertama1. Memberi sokongan emosi.

Memberitahu tentang prosedur yang di jalankan, progres labor. 2. Memberi keselesaan. Tukat linen yang kotor, lap muka. 3. Melegarkan kesakitan dengan memberi I/M pethidine 50 75 mg dan Phenergan atau Entonox.

Jagaan Ibu Semasa Labor Peringkat Pertama4. Baringkan ibu di baringan lateral

untuk mengelak supine hypotensive symdrome. 5. Lakukan pemerhatian: - Tanda Vital ibu, tanda dehidrasi. - kontraksi uterus kekerapan & jangkamasa. - Pengeluaran air kencing. - Infusi intravena yang diterima.

Jagaan Ibu Semasa Labor Peringkat Pertama- Denyutan jantung fetus (110 160 per minit). - warna likuor meconium stained liquor fetal hypoksia. 6. Galakkan ibu membuang air kencing 2 jam sekali, sukat adan uji air kencing untuk mengesan kehadiran Aseton. 7. Lakukan pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk mengetahui kemajuan labor.

Labor Peringkat KeduaJangkamasa Primigravida : Multigravida :1 2 jam 5 jam

Labor Peringkat KeduaKontraksi uterus menjadi semakin kuat. Membran ruptur/pecah Tanda darah menjadi makin banyak. Os servik dilat 10 sm. Anus dan vulva dilat/gaping Perineum diregang dan kelihatan nipis. Bahagian presentasi/kepala fetus dapat dilihat di vulva.

Labor Peringkat Kedua: Mekanisme kelahiran normalLie: Presentation: Position:Attitude: Denomintor:

longitudinal Cephalic Left/right occipital anterior Fleksi Oksiput.

Labor Peringkat Kedua Mekanisme kelahiran normal1. Desent (penurunan)

Kontraksi dan retraksi uterus menyebabkan kepala fetus menurun ke ruang pelvis. 2. Fleksi Tekanan keatas fetus fleksi kepala. Oksiput mendahului.

Labor Peringkat Kedua Mekanisme kelahiran normal3. Putaran internal kepala fetus.

Apabila oksiput menyentuh lantai pelvis, ia memutar 1/8 bulatan. Oksiput tengkorak fetus berada di bawah simfisis pubis. Ini menyebabkan leher fetus membelit.

Labor Peringkat Kedua Mekanisme kelahiran normal4.

Crowning Garispusat biparietal tengkorak fetus telah di lahirkan.Ekstensi kepala Selepas kepala dilahirkan, muka, dagu bayi juga dilahirkan dengan teknik ekstensi.

5.

Labor Peringkat Kedua Mekanisme kelahiran normal6. Restitusi

Apabila kepala dilahirkan. Leher fetus yang mebelit akan memutar ke posisi asal. 7. Putaran internal bahu fetus bahu fetus menyentuh lantai pelvis dan memutar 1/8 bulatan dan berada di bawah simfisis pubis.

Labor Peringkat Kedua Mekanisme kelahiran normal8.

Fleksi lateral Apabila bahu anterior berada di bawah simfisis pubis. Semasa ibu meneran, ia akan dikeluarkan.kemudian bahu posterior yang berada di perineum juga akan dilahirkan. Diikuti dengan seluruh badan bayi, ia dilahirkan dengan fleksi lateral mengikut lingkungan pelvis.

Pengendalian Labor peringkat kedua1. Teruskan pemerhatian

Kontraksi uterus Tanda vital ibu, keadaan mental Denyutan jantung fetus. Warna likuor. 2. Pemeriksaan vagina: posisi kepala fetus, station.

Pengendalian Labor peringkat kedua3. Jagaan pundi kencing.

Galakkan ibu membuang air kencing, jika pendi kencing penuh cathertise. 4. Posisi Baringkan ibu di posisi dorsal dengan paha membuka dengan luas.

Pengendalian Labor peringkat kedua 5. Menyambut kelahiran 5.1 Sediakan peralatan, buka set kelahiran steril. 5.2. Cuci tangan, pakai glove. 5.3. Swab vulva. 5.4. Drap ibu dengan tuala steril. 5.5. Galakkan ibu meneran semasa kontraksi.

Pengendalian Labor peringkat kedua5.6. Kekalkan fleksi kepala dengan jejari di tangan kiri. 5.7. Melindungi perineum dengan tapak tangan kanan semasa crowning. 5.8. Lahirkan kepala bayi dengan ekstensi selepas crowning, pegang garispusat biparietal dan dongakkan kepala untuk melahirkan muka dan dagu. 5.9. Galakkan ibu mengambil nafas dan jagan meneran.

Pengendalian Labor peringkat kedua5.10. 5.11. 5.12. 5.13. Lapkan mukus yang berada di mata, nostril, mulut bayi. Lakukan sedutan oral. Kenalpasti adalah talipusat mengelilingi leher. Pegang bahagian temporal kepala (telinga) bayi dengan kedua-dua tangan. Suruh ibu meneran lagi.

5.14.

Pengendalian Labor peringkat kedua5.15. Lakukan traksi ke arah bawah untuk melahirkan bahu anterior. 5.16. Lakukan traksi ke arah atas untuk melahirkan bahu posterior. 5.17. Lahirkan seluruh badan kearah abdomen ibu. (fleksi lateral). 5.18 Perhatikan masa kelahiran. 5.19 Beri ubat oxytocin syntometrine atau pitocin.

Pengendalian Labor peringkat kedua5.20. Letak bayi di atas katil dengan mukanya jauh dari genitalia ibu. 5.21. Lakukan sedutan orapharyngeal. 5.22. Kepit talipusat dengan cord clamp dan potongkannya. 5.23. Keringkan badan bayi. 5.24. Ases skor apgar. 5.25. Tunjuk kepada ibu jantina.

Pengendalian Labor peringkat kedua

5.26.5.27. 5.28.

Ikat tag/label keatas tangan bayi dan ibu. Balut dengan tuala kering. Beri bayi kepada ibu untuk bonding.

Labor Peringkat KetigaJangkamasa : 5 15 minit.Kontraksi dan retraksi uterus menyebabkan plasenta pisah dari dinding uterus.

Pengendalian Labor Peringkat Ketiga1. Kepit talipusat dengan forsep dan

letakkannya di dalam bekas kidney.

2. Perhatikan tanda-tanda perpisahan plasenta: - uterus kontrak, rasa keras dan globular. - talipusat di bahagian vulva memanjang - terdapat sedikit darah memancuh dari vagina.

3. Lahirkan plasenta dengan controlled

Pengendalian Labor Peringkat Ketiga

cord traction. 4. Perhatikan masa kelahiran plasenta. 5. Urut uterus untuk memastikannya kontrak dengan sempurna. 6. Periksa vagina dan perineum untuk mengesan laserasi/kekoyakan.

Pengendalian Labor Peringkat Ketiga7. Bersihkan genitalia.8. Pakai pad. 9. Selesakan ibu. 10. Periksa plasenta dan membran untuk

memastikan ia lengkap. 11. Sukat jumlah darah.

Pengendalian Labor Peringkat Ketiga12. Pemerhatian: Keadaan am. Vital signs Pundi kencing Involusi Uterus Jumlah lokia Keadaan di perineum hematoma. Rekod proses labor.

13.

Gangguan dan Komplikasi Yang Mungkin Berlaku Semasa Kelahiran Prolonged Labor Obstructed Labor Prolap talipusat Hipoksia fetal Kekoyakan darjah ketiga Post partum Hemorhage. Retain placenta

PENILAIAN KEADAAN BAYI SEMASA DILAHIRKANTanda 0 markah 1 markah 2 markah

Warna kulitTon otot

Sainosis PucatLembik (Flaccid)

Sainosis PeriferiBoleh menggerakkan anggota

Merah jambuBaik

Pernafasan

Tiada

Tercungap-cungap< 100 Sedikit

Baik> 100 Baik.

Kadar denyutan Tiada jantung Tindakan terhadap stimulus Tiada

Apgar score dibuat pada-

1 minit selepas lahir. ulang 5 minit kemudian. SKOR

7 pernafasan memuaskan

< 6 mungkin mengalami Sindrom Penderitaan Pernafasan (RDS)< 4 resuscitasi diperlukan.

Terima KasihThank You For Your Attention