pemakanan seimbang

10
PEMAKANAN SEIMBANG

Upload: iris-ma

Post on 25-May-2015

6.411 views

Category:

Documents


4 download

TRANSCRIPT

Page 1: Pemakanan seimbang

PEMAKANAN SEIMBANG

Page 2: Pemakanan seimbang

PENGENALAN-Pemakanan seimbang merupakan tabiat memilih makanan yang hendak dimakan dengan tujuan memperbaiki atau mengekalkan kesihatan.-Makanan yang seimbang perlu mengandungi nutrien seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan garam

galian pada kadar yang betul.Kekurangan nutrien boleh menyebabkan berlakunya malnutrisi.

Page 3: Pemakanan seimbang

i)Karbohidrat-menyediakan sumber tenaga yang utama yang diserap segera ke dalam sistem tubuh manusia.Ia menyumbangkan kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga yang diperlukan oleh tubuh manusia.Karbohidrat terdiri daripada gula(glukos, sirap,madu,laktos),kanji(tepung gandum,kentang, ubi kayu)dan beberapa selulosa,gam dan pektin.Ia banyak terdapat dalam bijiran seperti beras,gandum dan sebagainya.

Page 4: Pemakanan seimbang

ii)Protein-mengandungi beberapa zat seperti asid amino.

Page 5: Pemakanan seimbang

iii)Lemak-menyediakan lebih dua kali ganda nilai kalori yang diperolehi daripada karbohidrat dan menjadi sumber utama lemak tubuh.Lemak berperanan sebagai penebat dengan menghalang haba keluar daripada badan dan membantu memanaskan badan apabila seseorang terdedah kepada suhu persekitaran terlalu sejuk.

Page 6: Pemakanan seimbang

iv)Galian-ia berperanan dalam pembentukan struktur tulang dan

unsur yang diperlukan dalam tisu organik dan cairan badan seperti hemoglobin darah.Zat mineral banyak terdapat dalam susu dan telur.Ia juga banyak terdapat dalam buah dan sayuran.

Page 7: Pemakanan seimbang

v)Vitamin-ia membantu tubuh mengurai dan menggunakan unsur asas makanan,protein,karbohidrat dan lemak. Sesetengah vitamin turut terbabit dalam penghasilan sel darah,hormon,bahan genetik dan kimia dalam sistem

saraf.

Page 8: Pemakanan seimbang

vi)Serat-membantu penghadaman dan mengelak sembelit. Sayuran dan buah segar(termasuk buah kering)dan bijiran merupakan sumber serat penting.Untuk meningkatkan kebaikan serat,amat penting untuk minum banyak air.

Page 9: Pemakanan seimbang

PENUTUPKita perlu mengambil makanan seimbang agar kita mendapat zat-zat dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh kita untuk kekalkan kesihatan atau memulih tahap kesihatan yang sudah menurun atau terjejas.

Page 10: Pemakanan seimbang

SEKIAN,TERIMA KASIH