hyraulic hafiz

Download hyraulic HAFIZ

Post on 13-Jul-2015

185 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

DIPLOMA TEKNOLOGI AUTOMOTIF TUGASAN 1 KOLEJ YAYASAN SABAH

Brake system Pengenalan Satu alat mekanikal yang digunakan untuk memperlahankan atau memberhentikan kenderaandengan daya geseran pada bila-bila masa yang sesuai mengikut kehendak pemandu. sistem brake merupakan elemen yang paling penting di dalam sesebuah kenderaan. Sistem brake perlu beroperasi dengan baik dan cekap serta konsisten kerana ia berfungsi untuk menghentikan kenderaan ataupun mengurangkan kelajuan kenderaan. Sistem lain yang berkaitan ialah perking brake, power brake booster, dan anti-lock braking System(ABS).Terdapat dua jenis system brake yang digunakan oleh kenderaan masa kini, iaitu system brake hidraulik dan sistem brake mekanikal. Kebanyakan kenderaan masa kini menggunakan teknologi sistem brek hidraulik kerana kuasa pemberhentikannya lebih baik daripada brake mekanikal. Brake hidraulik menggunakan kuasa bendalir hidraulik untuk beroperasi. Bagi brake hidraulik, ia dipasang gabungan brek cakera dan brek gelendong. Disc brake dipasang dibahagian roda depan manakala Drum brake dipasang di bahagian roda belakang. Ini bertujuan, sekiranya mana-mana satu brake tersebut mengalami kegagalan berfungsi maka brake yang satu lagi dapat menyelamatkan keadaan untuk memberhentikan kenderaan. Brake merupakan peranti yang menggunakan kuasa geseran untuk memperlahankan atau memberhentikan mekanisme atau komponen brake seperti Drum brake atau Disc brake daripada terus bergerak. Dalam sistem tersebut terdapat berbagaibagai kerumitan berlaku, yang boleh menggagalkan kenderaan daripada berhenti seperti yang dikehendaki oleh pemandu.

OperasiPRINCIPLE OF ENGINE 2 CREAT BY: MOHD AL HAFIZ

DIPLOMA TEKNOLOGI AUTOMOTIF TUGASAN 1 KOLEJ YAYASAN SABAH

Kebanyakan kenderaan ringan menggunakan sistem brek jenis hidraulik pada masa kini. Kuasa hidraulik yang bertindak menolak semua sistem brek bagi memberhentikan kenderaan dengan segera dan selamat serta mengawal kenderaan semasa dipandu perlahan atau pun laju.Kuasa membrek kenderaan berlaku apabila pedal brek ditekan dengan daya dipindahkan melalui push rod ke piston master cylinder. Semas primary cup menutupi inlet port, ruang master cylinder tertutup daripada resevoir. Pergerakkan piston ini meninggikan tekanan yang mana cecair brek dipaksa keluar melalui fluid outlet terus ke setiap piston dalam brake caliper bagi roda depan dan piston dalam wheel cylinder pada roda belakang. Tekanan hidraulik akan memaksa piston bergerak menolak brake pad (depan) ke disc brake dan brake shoe (belakang) ke drum brake bagi setiap roda untuk memperlahankan atau memberhentikan kenderaan. Apabila brek dibebaskan,return spring dalam mekanisma brek drum menarik brake shoes daripada drum dan piston untuk brake disc melepaskan tekanan. Piston master cylinder akan balik ke kedudukan bebas lebih cepat daripada cecair brek mengisi ruang selinder. Ini mengujudkan vakum,bagi memampas kejadian vakum cecair mengalir dari resoirvor melalui compensating port ke dalam piston port dan di sekitar primary cup.

Komponen

PRINCIPLE OF ENGINE 2 CREAT BY: MOHD AL HAFIZ

DIPLOMA TEKNOLOGI AUTOMOTIF TUGASAN 1 KOLEJ YAYASAN SABAH

Brake booster Fungsi utamanya adalah digunakan sebagai bantuan kepada system brake hydraulic. Master cylinder digunakan untuk mempertimbangkan daya membrek hasil daripada tekanan brake pedal yang sedikit. Keistimewaan brake jenis ini ialah pemandu tidak perlu menekan brake pedal dengan kuat untuk mengahasilkan tekanan yang tinggi dalam brake system.

Master cylinder Ianya juga dikenali sebagai master pump Menukarkan daya mekanikal yang disalurkan oleh brake booster kepada daya bendalir atau kuasa bendalir. Terdapat dua jenis iaitu single dan dual tandem.

PRINCIPLE OF ENGINE 2 CREAT BY: MOHD AL HAFIZ

DIPLOMA TEKNOLOGI AUTOMOTIF TUGASAN 1 KOLEJ YAYASAN SABAH

Disc Brake Merupakan jenis brake yang selalu digunakan atau dipasang pada roda hadapan sesebuah kenderaan. Komponen-komponen yang terdapat pada Disc Brake adalah seperti berikut: i. Brake pad Komponen yang digunakan untuk mengepit dan member tekanan pada rotor. Ianya akan terhakis apabila bergeseran dengan rotor kerana bahan yang digunakan kurang keras berbanding rotor. i. Shim Membantu mengurangkan bunyi yang disebabkan oleh getaran(vibration) pada brake pad ketika ia mencengkam. i. Clipper Berfungsi untuk memegang dan memastikan brake pad berada pada kedudukannya. i. Rotor Komponen yang berputar bersama-sama tayar dan ia dijepit dan diberikan tekanan oleh brake pad semasa brake digunakan Mengalami kehausan akibat pergeseran dengan brake pad. Oleh itu perlu dipotong ataupun diratakan apabila menggantikan brake pad. Jenis-jenis rotor ialah: Solid/plain Slotted Crossed-drill

Drum Brake

PRINCIPLE OF ENGINE 2 CREAT BY: MOHD AL HAFIZ

DIPLOMA TEKNOLOGI AUTOMOTIF TUGASAN 1 KOLEJ YAYASAN SABAH

System brake ini biasanya digunakan pada brake belakang kenderaan namun tetapi ada beberapa jenis kereta yang menggunakan pada bahagian hadapan. System brake ini mempunyai kekurangan kerana ianya kurang mencengkam. System brake ini juga mempunyai kebaikan seperti tahan lama kerana ia tertutup dari persekitaran luaran. Keluasan peemukaan bergeser adalah lebih banyak mengakibatkan daya cengkam yang kurang. System brake ini menggunakan wheel cylinder sebagai hantaran daya hydraulic ke drum brake. Komponen-komponen lebih kompleks dan besar. Kecekapan ketika hujan lebih baik kerana air tidak memasuki ruang pergeseran. Wheel sylinder i. Menukar tekanan hydraulic kepada gerakan mekanikal dan menolak lining brake/brake shoes kea rah permukaan drum seterusnya menyebabkan tayar tidak dapat berpusing dan hasilnya ialah kenderaan berhenti. Brake shoes i. Komponen yang digunakan untuk bergeseran dengan drum brake apabila wheel cylinder menolaknya kea rah permukaan drum brake. Ianya akan terhakis apabila bergeseran dengan drum brake kerana bahan yang digunakan kurang keras berbanding dengan drum brake.

PRINCIPLE OF ENGINE 2 CREAT BY: MOHD AL HAFIZ

DIPLOMA TEKNOLOGI AUTOMOTIF TUGASAN 1 KOLEJ YAYASAN SABAH

Suspension System Pemgenalan Suspension system(sistem suspensi) adalah istilah yang diberikan kepada suatu sistem yang mempunyai spring(pegas), shock absorber(penyerap hentakan) dan linkages(penyambung) yang menyambungkan kenderaan kepada setiap roda. Suspension system memberi keselesaan dan keselamatan kepada sesebuah kenderaan. Tujuan suspension system adalah mewujudkan keselesaan kepada pemandu dan penumpang. Ianya juga mengimbangkan berat kenderaan ketika bergerak di jalan yang rata mahupun tidak rata. Selain itu, ia juga perlu memastikan roda-rado sentiasa kekal bersentuhan dengan permukaan jalan bagi memastikan kawalan kenderaan yang baik.

PRINCIPLE OF ENGINE 2 CREAT BY: MOHD AL HAFIZ

DIPLOMA TEKNOLOGI AUTOMOTIF TUGASAN 1 KOLEJ YAYASAN SABAH

Coil spring Diperbuat daripada besi bulat yang dilingkar. Bentuknya yang mudah membuatkan kos pembuatannya lebih murah. Ia juga mempunyai kegunaan yang meluas. Coil spring selalunya digunakan pada kenderaan iaitu kereta. Ia lebih feksibel berbanding leaf spring. Sifatnya yang pleksibel membenarkan reaki yang lebih licin apabila kenderaan melalui jalan yang tidak rata. Apabila melalui permukaan yang yang berbongol, spring ini akan dimampat. Apabila melalui permukaan yang berlubang spring ini akan diregangkan. Setelah diregangkan dan dimampat, ianya akan kembali pada bentuk asal semula.

Leaf spring Leaf spring juga berbentuk semi eliptik dan diperbuat daripada aloi bermutu tinggi. Saiz lebih besar berbanding coil spring. Mampu menahan beban yang lebih berat. Ianya juga setabil kerana disambungkan selari dengan chasis

PRINCIPLE OF ENGINE 2 CREAT BY: MOHD AL HAFIZ

DIPLOMA TEKNOLOGI AUTOMOTIF TUGASAN 1 KOLEJ YAYASAN SABAH

Terdapat dua jenis leaf spring iaitu: i. Single leaf Juga dikenali sebagai mono leaf, terdiri daripada selapis spring yang tebal dibahagian tengah dan semakin nipis disetiap bahagian hujungnya. Single leaf spring juga digunakan pada suspension system kenderaan yang ringan dan tidak membawa beban yang berat. i. Multi leaf Spring multi leaf terdiri daripada spring single leaf dengan beberapa lapisan spring tambahan. Spring tambahan ini menghasilkan spring yang lebih tegang dan mampu untuk menanggung beban yang lebih berat.

Shock absorber Setiap tayar bagi sesebuah kenderaan mempunyai sekurang-kurangnya sebuah shock absorber. Shock absorber ini beroperasi bersama-sama coil spring ataupun leaf spring. Menghalang suspension daripada lantunan berterusan yang diakibatkan oleh mampatan dan regangan spring. Shock absorber adalah perlu kerana spring tidak dapat kembali ke bentuk asalnya dengan cepat. Ini boleh menyebabkan keadaan tidak selesa kepada penggunaan kenderaan. Oleh itu, shock absorber diperlukan untuk menghadkan hayunan spring. Shock absorber ini membantu dalam menstabilkan kenderaan dan memberikan kawalan keselamatan yang lebih baik. Tujuan shock absorber ialah: i. Untuk mengawal hayunan coil spring setelah melalui permukaan jalan yang tidak rata. ii. Untuk mengelakkan kereta hilang keseimbangan ketika melalui selekoh. iii. Untuk mengurangkan kecenderungan tayar terangkat. Oleh itu, ianya dapat mengekalkan hentaman pada tayar dan secara langsung dapat meningkatkan jangka hayat tayar tersebut.PRINCIPLE OF ENGINE 2 CREAT BY: MOHD AL HAFIZ

DIPLOMA TEKNOLOGI AUTOMOTIF TUGASAN 1 KOLEJ YAYASAN SABAH

Strut type suspension Telescopic shock absorber pada rekaan ini juga berfungsi sebagai sambungan badi roda. Oleh itu ia boleh menggantikan upper control arm. Oleh kerana strut dipasang secara menegak ia menjimatkan banyak ruang. Kenderaan pacuan depan yang meletakkan enjin dan transmission di bahagian depan kenderaan sangat menggemari rekaan ini. Operasi adalah sama dengan shock absorber, aka