ghazal - copy

Author: thayaalini-muthusamy

Post on 16-Oct-2015

90 views

Category:

Documents


3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

bbff

TRANSCRIPT

Ghazal

GhazalMuhamad Ridhwan bin HashimMuhammad Fakhruddin bin BakriSankara Ganesan a/l PensilaiahRoyson a/l Rajimand

Apa itu Ghazal?Apa itu Ghazal?Merupakan sejenis muzik sosial sinkretik MalaysiaDipersembahkan di majlis-majlis perkahwinan dan perayaan-perayaanMuzik ghazal masih popular di beberapa negeri terutamanya di Johor (daerah Muar & Batu Pahat)Definisi GhazalDefinisi GhazalPerkataan ghazal diambil sempena perkataan arab yang membawa maksud puisi kasih(love poem)

DefinisiSecara etimologi, perkataan "ghazal" secara harfiah merujuk pada "tangisan kematian seekorgazel. Haiwan itu dipanggilghizal. Secara tradisinya, ghazal adalah ungkapan cinta, perpisahan dan kesunyian yang sesuai dilambangkan oleh gazel. Jadi, ghazal dapat difahami sebagai ungkapan berbentuk puisi tentang kesakitan akibat kehilangan seseorang yang dikasihi atau perpisahan dan keindahan cinta meskipun pedih.Sejarah GhazalSejarah GhazalPuisi ghazal dikatakan berasal dari mekah dan madinah serta bandar-bandar di negeri Iraq pada abad ke-8.Pada abad ke-13, diperkenalkan ebagai satu bentuk muzikal di India.Pada abad ke-18 & 19, ia menjadi terkenal di istana-istana Delhi, Lucknow, dan RampurSejarah kedatangan Ghazal di MalaysiaTerdapat dua pendapat berbeza :Ghazal mungkin telah dibawa ke tanah melayu oleh pedagang-pedagang India pada abad ke-19 dan telah diperkembnagkan di kawasan Riau-Lingga oleh Bangsawan MelayuPerkembangan ghazal di Malaysia telah dikaitkan dengan kedatangan wayang Parsi dari India ke Johor pada awal abad ke-20. Pegawai tentera dan bangsawan begitu tertarik untuk mempelajari alat muzik harmonium dan tabla dari kumpulan Parsi itu.

Jenis Ghazal Terdapat 2 jenis Ghazal iaitu :Ghazal JohorGhazal Parti

Ghazal JohorLagu: Banyak membawakan lagu-lagu Melayu asli seperti Sri Mersing, Siti Payung, Patah hati dan Seri Banang.Cara Persembahan: Penyanyi menyanyi secara duduk/tiada lawakAlat: Ada 7 alat muzik iaitu peti harmonium, tabela / tabla, violin, gambus, gitar, tamborin dan marakas.

Ghazal PartiLagu: Membawa lagu-lagu berirama padang pasir seperti lagu alabaladi, anawintal Wahdina, Ahbabinna, Wai Ya, ya Gamil, Istak na ya Albi, Ah-Yazid dan Ifrah Ya Albi.

Cara Persembahan: Penyanyi menyanyi secara berdiri/ada lawak

Ghazal PartiAlat Muzik: Ada 8 alat muzik iaitu gambus, akordian, violin, seruling flut, bongo, marakas, tamborin dan double bass.

Tarian: Ada tarian.

Alat-alat muzik GhazalMuzik ghazal telah mencantumkan alat-alat dari ciri-ciri muzik India, Arab, Melayu, dan BaratSebagai contoh :Harmonium dan tabla dari IndiaGambus dari ArabViolin, gitar, marakas dan tamborin dari baratAlat-Alat Muzik yang TerlibatHarmoniumHarmonium, alat muzik tradisional yang berasal dari India ini penting bagi Ghazal Melayu Johor.

TablaSatu set alat tabela (tabla) yang juga merupakan alat muzik yang berasal dari India . Yang kecil dinamakan Din dan yang besar dinamakan Bam

GambusGambus alat muzik yang berasal dari Timur Tengah ini merupakan alat muzik bertali yang perlu ada dalam Ghazal Johor.

GitarGitar sejenis alat muzik yang perlu untuk permainan Ghazal Melayu Johor. Alat jenis bertali ini sebagai alat melodi atau rentak.

TamborinTamborin alat muzik perkusi yang menggantikan alat keroncong diperlukan sebagai alat tempo dan rentak

violinViolin alat muzik ini kecil sedikit daripada biola, tetapi biasanya disebut oleh orang-orang Melayu dengan sebutan biola sahaja. Alat jenis bertali ini adalah salah satu alat muzik dalam permainan Ghazal Melayu Johor.

MarakasMarakas sejenis alat perkusi yang diperlukan sebagai alat rentak dan tempo.

Akordian

Double Bass

Bonggo

Seruling Flut

Ghazal Di MalaysiaDi Malaysia antara penyanyi Ghazal yang terkenal adalahRamlah Adon, Ahmad Jusoh, S. FauziahdanRosiah Chik,Fadzil Ahmad, Andre Goh ,Aspalela Abdullah,Kamariah Noor ,Noraniza Idris,Sharifah Aini,Ramlah Ram danSyuradan ramai lagi untuk disebut kesemuanya.Video GhazalSekianTamat