pengajian malaysia (perjuangan kemerdekaan

Download Pengajian malaysia (Perjuangan Kemerdekaan

Post on 01-Dec-2014

3.097 views

Category:

Education

16 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

 • 1. PENGAJIAN MALAYSIA (MPW 1133) (PERJUANGAN KEMERDEKAAN) Prepared by : Hijaz & Raihan
 • 2. Parti Komunis Malaya (PKM)
 • 3. Latar Belakang Bila ditubuhkan Tujuan Pada April 1930. untuk menggulingkan kerajaan Inggeris dan menubuhkan sebuah Republik Komunis di Tanah Melayu.
 • 4. Semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu, PKM menubuhkan Tentera Anti-Jepun Penduduk Tanah Melayu (MPAJA). Pada ketika itu, PKM bekerjasama dengan Inggeris untuk menentang tentera Jepun. Sebelum kedatangan semula Inggeris dan selepas Jepun kalah, PKM mengambil kesempatan untuk memerintah Tanah Melayu melalui kekerasan. Akibat keganasan PKM, Inggeris telah mengisytiharkan darurat pada tahun 1948. Pada 31 Julai 1960, undang-undang darurat diisytiharkan tamat.
 • 5. Ancaman Komunis 1. Melancarkan gerakan menghasut & tidak bekerjasama dengan Inggeris. 2. Melancarkan mogok. 3. Melumpuhkan ekonomi Tanah Melayu. 4. Merosakkan balai polis. 5. Menubuhkan unit gerila.
 • 6. Langkah-langkah membanteras PKM 1. Penggunaan undang-undang darurat untuk haramkan PKM. 2. Memperkenalkan sistem kad pengenalan. 3. Rancangan Briggs 4. Perang Saraf 5. Tawaran hadiah 6. Melonggarkan syarat kewarganegaraan 7. Pengampunan 8. Pengisytiharan kawasan hitam dan kawasan putih 9. Pasukan kawalan keselamatan 10. Langkah ketenteraan 11. Bantuan tentera Komanwel 12. Rundingan Baling
 • 7. Walau bagaimanapun, Tunku bersedia berunding dengan PKM pada bila-bila masa jika PKM bersedia berubah fikiran. Tanah Melayu mencapai kemerdekaan sebelum Undang-undang Darurat ditamatkan. Setelah mencapai kemerdekaan, pengaruh komunis semakin merosot dan ini membolehkan kerajaan mengisytiharkan tamatnya darurat pada 31 Julai 1966.
 • 8. Faktor-faktor fahaman komunis tidak mendapat sokongan 1. Fahaman Komunis adalah bertentangan dengan ajaran islam, iaitu menolak kepercayaan tentang wujudnya tuhan. 2. Rasa curiga dalam kalangan masyarakat Melayu dan India berikutan Parti Komunis Malaya majoritinya dianggotai oleh kaum Cina. 3. Terdapat segelintir masyarakat Cina yang tidak berminat menyertai komunis, sebaliknya lebih berminat bergiat aktif dalam aktiviti ekonomi. 4. Penduduk tempatan tidak menyukai taktik keganasan yang digunakan oleh komunis.
 • 9. Home Guards
 • 10. Rundingan Baling
 • 11. MALAYAN UNION
 • 12. Latar Belakang 1. Kerajaan Inggeris telah mengemukakan cadangan Kertas Putih untuk melaksanakan 1 sistem pentadbiran baru iaitu dikenali sebagai Malayan Union pada 10 Oktober 1945. 2. Sir Harold Mac Michael dilantik sebagai wakil British untuk mendapatkan tandatangan daripada Raja-raja Melayu. 3. Mac Michael telah memaksa Sultan Ibrahim (Johor) sebagai sultan yang pertama untuk menandatangani Dokumen Malayan Union. 4. Diisytiharkan pada 1 April 1946. 5. Tempat pengisytiharan Malayan Union ialah di King's House (Carcosa Seri Negara) Kuala Lumpur.
 • 13. Tujuan penubuhan Malayan Union 1. Untuk menyatukan wilayah dan meningkatkan kecekapan pentadbiran. 2. British menyimpan perasaan anti-Melayu. 3. Langkah penyatuan politik. 4. Memelihara kepentingan Inggeris di Tanah Melayu. 5. Membentuk pentadbiran yang sistematik dan menyeragamkan pentadbiran. 6. Menjimatkan kos pentadbiran di negeri-negeri Melayu. 7. Menyediakan penduduk Tanah Melayu ke arah berkerajaan sendiri.
 • 14. Ciri-ciri Malayan Union 1. Semua negeri Melayu termasuk Pulau Pinang dan Melaka disatukan di bawah 1 pentadbiran pemerintahan Gabenor dan British. 2. Gabenor dibantu oleh Majlis Mesyuarat Undangan dan Majlis Kerja yg berpusat di Kuala Lumpur. 3. Singapura dikecualikan dan dijadikan Tanah Jajahan Mahkota British di bawah seorang Gabenor British. 4. Kedaulatan Raja-raja Melayu dihapuskan dan hanya boleh bersuara dalam hal ehwal agama Islam dan adat istiadat Melayu sahaja.
 • 15. 5. Hak kerakyatan yang sama bagi semua orang tanpa mengira bangsa dan keturunan. a) Prinsip Jus Soli menentukan hak kerakyatan menerusi tempat lahir. b) Mereka yang telah menetap di Tanah Melayu sebelum Malayan Union boleh menjadi warganegara secara automatik. c) Semua kaum yang dilahirkan di TM dan Singapura selepas pengisytiharan Malayan Union pada 1 April 1946 adalah layak untuk mendapat kerakyatan. d) Mereka yang telah menetap di Tanah Melayu atau Singapura selama 5 tahun layak memohon kewarnegaraan. e) Sesiapa yg berumur 18 tahun ke atas serta telah bermastautin di Persekutuan atau Singapura selama 10-15 tahun sebelum 15 Februari 1942 akan diberi kerakyatan.
 • 16. e) Kanak-kanak dibawah umur 18 tahun yg ibu bapanya warganegara turut diberi kerakyatan. f) Prinsip Jus Soli akan menghilangkan majoriti kaum Melayu di Tanah Melayu. g) Orang Melayu kehilangan hak dan keistimewaan sebagai penduduk asal Tanah Melayu.
 • 17. Penentangan terhadap Malayan Union
 • 18. Sebab-sebab penentangan 1. Kehilangan kedaulatan & kuasa raja. 2. Pemberian kerakyatan secara jus soli. 3. Malayan Union digubal tanpa mendapatkan pandangan orang Melayu. 4. Kaedah Harold Mac Michael mendapatkan tandatangan raja-raja Melayu.
 • 19. Raja-raja Melayu yang menandatangani perjanjian Malayan Union Negeri Nama Sultan Tarikh ditandatangani Johor Sultan Ibrahim ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar 20 Oktober 1945 Selangor Sultan Hishmuddin Alam Shah 24 Oktober 1945 Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin AlMu'azam Shah 2 November 1945 Tuanku Abdul Rahman 14 November 1945 Perak Perak Sultan Abdul Aziz Al'Mu'tasim Billah Shah 22 Disember 1945 Kedah Sultan Badlishah 2 Disember 1945 Perlis Tuanku Syed Putra ibini AlMarhum Syed Hassan Jamalullail 4 Disember 1945 Pahang Negeri Sembilan Kelantan Sultan Ibrahim ibini Al-Marhum Syed Hassan Jamalullail 17 Disemeber 1945 Terengganu Sultan Ismail Nasaruddin Shah 21 Disember 1945
 • 20. Faktor kegagalan perlaksanaan Malayan Union 1. Tentangan hebat dan berterusan daripada orang Melayu. 2. Orang bukan Melayu tidak memberikan sokongan padu terhadap perlaksanaan Malayan Union. 3. Perlaksanaan Malayan Union tidak kena pada masanya. 4. Cara pengenalan yang salah. 5. Tentangan daripada bekas pegawai-pegawai British di Tanah Melayu.
 • 21. Bentuk dan jenis penentangan terhadap Malayan Union 1. Peranan Dato' Onn Bin Jaafar. 2. Sokongan bekas pegawai pegawai tadbir Inggeris. 3. Bantahan melalui akhbar. 4. Gerakan demonstrasi. 5. Penentangan daripada orang bukan Melayu.
 • 22. RUNDINGAN KEMERDEKAAN
 • 23. PERJUANGAN PARTI POLITIK
 • 24. Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) 1. Tujuan Untuk menyatukan padukan orang-orang Melayu. 2. Ditubuhkan pada 11 Mei 1946. 3. Diketuai oleh Dato Onn Jaafar. 4. Matlamat