kebakaran 123.pptx

35
UNSUR-UNSUR KEBAKARAN

Upload: ismail-mohamed

Post on 06-Oct-2015

253 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

KESELAMATAN SEMASA KEBAKARAN

UNSUR-UNSUR KEBAKARANSEGITIGA HABA

PENGENALAN KEBAKARANApi semasa kecil menjadi kawan sudah besar menjadi lawan merupakan kata-kata yang yang amat bertepatan dengan penggunaan api dalam kehidupan harian. Biarpun api menjadi satu keperluan dalam kehidupan harian, ia akan menjadi merbahaya sekiranya tidak dikawal secara betul.

Definisi pencegahan kebakaran

Pencegahan kebakaran adalah langkah awal yang mesti diambil bagi mengelakkan api kebakaran daripada berlaku dan juga langkah awal bagi mengelakkan kebakaran yang baru bermula daripada merebak kepada peringkat yang tidak boleh dikawal lagi.

PUNCA-PUNCA KEBAKARAN Memasak- Elakkan daripada menggunakan perkakas elektrik secara berterusan atau membebankan palam pencucuh elektrikMerokok- Gunakan bekas abu rokok yang besar dan berat. Pastikan puntung rokok dipadamkan sepenuhnya sebelum dibuangLilin- Letakkan lilin jauh dari dinding, langsir, barangan perhiasan dan cecair mudah terbakar

Apabila berlaku kebakaran, jangan cemas.Lakukan Langkah-langkah TersebutPastikan setiap orang keluar dari kawasan itu. Tutup paip gas utama jika anda boleh melakukannya dan hubungi pasukan penyelamat seperti Jabatan Pertahanan Awam atau BOMBA dan Penyelamat.Sekiranya terdapat alat pemadam api gunakannya untuk kebakaran kecil. Masuk ke dalam bilik yang selamat, jauh dari kawasan kebakaran sebaik baiknya menghadap jalanraya. Sumbatkan dengan kain di bawah celah antara pintu dengan lantai seelok-eloknya gunakan kain basah untuk menghalang asap dari masuk.

KEBAKARAN DI BANGUNAN TINGGILIFJangan sekali-kali menggunakan lif semasa kebakaran kerana kemungkinan besar ianya tidak dapat berfungsi dengan baik.Gunakan tangga kerana ianya selamat.Tangga kecemasan direka bentuk untuk melindungi penghuni-penghuni ketika melepaskan diri semasa kebakaran.

TINDAKAN AWAL BERLAKU KEBAKARAN

Sekiranya terdengar loceng penggera kecemasan berbunyi di bangunan, patuhi arahan-arahan tersebut. Mungkin dimaklumkan supaya tidak panik.

Bergerak secara berhati-hati dengan memeriksa kepanasan setiap pintu yang anda temui serta kadar asap diruang tangga dan koridor. Sekiranya terdapat asap,cari jalan keluar yang lain.

jika gagal menemui jalan keluar yang lain, kembali semula ke bilik asal.

Semasa keluar, pastikan semua pintu di belakang di tutup bagi mengelakkan asap atau api merebak.

Kerja menyelamat mangsa di bangunan tinggi mungkin mengambil masa yang agak lama. Oleh itu, anda perlu tenang dan bersabar.

Tindakan Jika TerperangkapSekiranya asap atau api menghalang laluan kecemasan, tutup pintu serta tempat-tempat yang terbuka bagi menghalang kemasukan api.

Sekiranya berada di tingkat dua atau lebih maka jangan sekali-kali terjun ke bawah melalui tingkap.

Cuba dapatkan perhatian dengan mengibarkan sehelai kain putih atau mengunakan cahaya lampu picit.Sekiranya tingkap boleh dibuka, buka sedikit di bahagian atas dan bahagian bawahnya. Dengan berbuat demikian udara bersih akan masuk melalui bawah dan asap akan keluar melalui bahagian atas tingkap yang telah di buka.

Jangan pecahkan tingkap. Jika asap masuk ke dalam bilik, tutup tingkap dengan segera.

Melepaskan diri dari bangunan terbakarTutup mulut dan hidung dengan menggunakan sapu tangan atau kain. Seelok-eloknya kain basah. Ia bertujuan menahan asap, debu-debu dan habuk masuk.

Apabila bergerak dalam bangunan berasap, gunakan cara meraba-raba dengan tapak tangan mengarah kepada kita untuk menyentuh halangan dan juga bagi mengelakkan kejutan elektrik. Seseorang yang terperangkap dalam sebuah bilik hendaklah menuju ke dinding dan merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu.

Memasuki bangunan terbakar secara merangkak kerana udara bersih dan sejuk ada di permukaan bawah lantai dan kita dapat mengesan sekiranya masih ada cahaya kebakaran.

Dari Tingkat Pertama

Gunakan tangga dengan merapatkan diri ke bahagian dinding.

Menyusur ke bawah cara membelakang, rasa dengan kaki sebelum pijak.

Untuk tangga besi pastikan kepanasannya. Dari Tingkat DuaJangan panik, gunakan kain-kain, selimut atau cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang.

Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah, tentukan keselamatan semasa menuruni cara ini.

Dari Tingkat Tiga dan Ke atas Sediakan tali belati untuk menuruni, jika boleh.

Tutup pintu, buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah.

Tunggu sehingga bantuan tiba.

Jangan gunakan lif semasa kebakaran.

Cara api merebakTerdapat beberapa kaedah yang membolehkan api merebak iaitu dengan kaedah olakan haba, pengaliran, bahangan dan terus menerus.

1) Olakan Haba.- Daripada Angin2) Pengaliran. Bahan Tembaga 3) Bahangan. Kebakaran Terbuka.4) Terus Menerus- Tempat Tertutup.

KELASAPICONTOHALAT PEMADAM APIPERMULAANAJENIS PEPEJAL- kertas, kayu habuk, kainABC(Serbuk Kering) AirBuihBJENIS CECAIR - minyak, gasolin, alkoholABC BuihCO2 Air SemburanHalonCJENIS GAS - acetylene, ammonia, butaneABC Air SemburanHalon (BCF)DJENIS LOGAM - aluminium, kalsium, magnesiumABCAlat pemadam api permulaanRamai orang biasa melihat alat pemadam api permulaan, tetapi tidak semua yang biasa melihatnya mengetahui cara ianya berfungsi. Alat ini tidak direka bentuk untuk mengatasi atau memadam api yang besar tetapi ia adalah untuk memadamkan api kecil di peringkat permulaan kebakaran. Setiap alat pemadam api permulaan mestilah ditandakan simbol kelas api dan dinyatakan jenis api yang boleh dipadamkan. Jenis yang biasa dan banyak digunakan sekarang adalah dari jenis debu kering, di mana alat pemadamnya berwarna biru muda

JENISWARNAJARAKPANCUTANMASA KESELURUHAN PANCUTANCATATANAIRMERAH4 meter120 saatTidak sesuai jenis B , EBUIHKUNING LANGSAT6 meter30 - 90 saatBoleh beku. Tidak sesuai jenis E CO2HITAM3 meter120 saatTiada kesanDEBU KERING BIRU MUDA3 6 meter120 saatKesan kotorCara untuk menggunakan kebanyakan alat pemadam api permulaan adalah berdasarkan singkatan perkataan PASSP- Pull- Tarik pin di atas alat pemadam apiA- Aim- Halakan muncung alat pemadam ke punca api (bahan) S- Squeeze- Pusing atau tekan pemegang S- Sweep- halakan pancutan ke arah punca api pada jarak 3 meter sehingga api padam.TIPS MENGHADAPI KEBAKARANSentiasa BersediaBiasakan diri dengan bunyi loceng kecemasan bangunan.Kenalpasti kedudukan loceng kecemasan dibangunan serta cara untuk menggunakannya.Ketahui sekurang-kurangnya dua jalan keluar untuk melepaskan diri termasuk tingkap-tingkap serta biasakan diri dengan semua jalan keluar.

Ketahui jalan terdekat menuju jalan pelepasan diri supaya mudah mencarinya walaupun dalam keadaan gelap.

Pilih satu tempat untuk berkumpul diluar bangunan supaya dan semua ahli keluarga berkumpul selepas keluar.

1. Kebakaran Klas AKebakaran dari bahan biasa yang mudah terbakar seperti kayu, kertas, pakaian dan sejenisnya. Jenis alat pemadam :yang menggunakan air harus digunakan sebagai alat pemadam pokok.

2. Kebakaran Klas BKebakaran bahan cairan yang mudah terbakar seperti minyak bumi, gas, lemak dan sejenisnya. Jenis alat pemadam :yang digunakan adalah jenis busa sebagai alat pemadam pokok.

3. Kebakaran Klas CKebakaran listrik (seperti kebocoran listrik, korsleting) termasuk kebakaran pada alat-alat listrik. Jenis alat pemadam :yang digunakan adalah jenis kimia dan gas sebagai alat pemadam pokok.

4. Kebakaran Klas DKebakaran logam seperti Zeng,Magnesium, serbukAluminium, Sodium,Titaniumdan lain-lain. Jenis alat pemadam :yang harus digunakan adalah jenis khusus yang berupa bubuk kimia kering.KLASIFIKASI TERBAKAR

Rawatan

KLASIFIKASI TERBAKAR

Darjah 1 (1st Degree) Darjah 2 (2nd Degree) Darjah 3 (3rd Degree)PERTOLONGAN CEMAS

HENTIKAN PROSES KEBAKARANRAWATAN

PERTOLONGAN CEMAS

SEJUKKAN TEMPAT CEDERAPERTOLONGAN CEMAS

Periksa ABC Tenangkan kasualti Balut (Elakkan jangkitan)PERIKSA ABC, TENANGKAN KASUALTI, BALUTTAMAT