2 1dasarsukannegara-130313095920-phpapp02-130325083408-phpapp02

Click here to load reader

Post on 20-Jul-2015

82 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Slide 1

Sukan Prestasi TinggiMerujuk kepada aktiviti rekreasi fizikal dan sukan yang berlaku secara spontan atau diuruskan dengan tujuan menggalakkan penyertaan yang lebih luas dan bukan semata-mata untuk pertandingan.BackSukan Untuk SemuaMerujuk kepada sukan pertandingan yang diuruskan mengikut peraturan-peraturan dan syarat-syarat Persekutuan sukan Antarabangsa dan Jawatankuasa Olimpik Kebangsaaan dan Persatuan Sukan Kebangsaaan bagi menetukan pemenanag.

BackPeringkat IndividuSukan menyumbangkan kepada: Pembentukan sahsiah, kesedaran diri termasuk semangat pertarungan Peningkatan tahap kesihatan dan kecergasan fizikal Penggunaan masa kesenggangan yang berfaedah dan bermakna Pengurangan tekanan hidup moden Interaksi sosial yang bermakna Perkembangan kemahiran-kemahiran asasPeringkat MasyarakatSukan membantu kepada: Pengalakkan pembinaan kualiti fizikal dan moral rakyat yang sesuai dengan aspirasi nasional Pewujudan sekitaran untuk memupuk perhubungan komuniti yang lebih baik di dalam pelbagai kumpulan etnik dalam negara Peningkatan tahap kesihatan komuniti dan produktiviti Pencegahan jenayah remaja dengan peluang-peluang penggunaan masa lapang yang memanfaatkan Peringkat AntarabangsaSukan membantu: Pencapaian kecemerlangan kepada peringkat yang paling tinggi Peningkatan maruah bangsa Pemupukan persahabatanLATAR BELAKANG Sukan dijalankan oleh organisasi sukarelawan yang kebanyakannya bergabung dengan MOM. Peranan Kerajaan hanya Kementerian Belia dan Sukan, MSN dan MSSM melalui agensi masing-masing di peringkat kebangsaan, negeri dan daerah. Mutu sukan prestasi tinggi telah meningkat sedikit. Namun, peningkatan itu tidaklah seberapa berbanding dengan pembangunan sukan keseluruhannya di peringkat antarabangsa. Ahli-ahli sukan tidaklah begitu berjaya dalam pertandingan.

Sehingga baru-baru ini, kebanyakan aktiviti-aktiviti sukan dijalankan berasaskan kepada pertandigan. Penyertaan massa dalam sukan adalah satu fenomena baru dalam negara ini. Trend ini adalah satu petanda baik bagi negara.

DASAR SATU MURID SATU SUKAN Penyertaan seorang murid dalam sekurang-kurangnya satu jenis sukan sepanjang tahun Menyokong Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) iaitu melahirkan insan yg seimbang dari segi JERI. Selaras dengan DSN iaitu untuk membudayakan sukan di kalangan masyarakat dan hendaklah dimulakan di peringkatsekolah melalui 2 strategi iaitu Sukan Untuk Semua dan Sukan Untuk Kecemerlangan. Mendokong aspirasi satu Malaysia yang sihat, cergas, dinamik dan bersatu padu.

Dasar ini berhasrat membangunkan modal insan melalui penyertaan yang menyeluruh dari kalangan murid dalam kegiatan sukan sepanjang tahun . Memupuk budaya bersukan di kalangan murid sekolah agar menjadi ahli masyarakat yang mengamalkan gaya hidup sihat, cergas dan berdaya saing tinggi.MatlamatObjektif Meningkatkan kecergasan jasmani Membentuk sahsiah, jati diri, disiplin dan nilai murni Memupuk perpaduan di antara kaum Membentuk budaya sukan di kalangan murid Memenuhi naluri semulajadi murid agar aktif dari segi fizikal Memberi keseimbangan antara keperluan akademik dengan keperluan fizikal Mewujudkan landasan ke arah kecemerlangan sukanKonsep Dasar 1 M 1S diwujudkan untuk menyokong FPK agar dapat: Memberi akses kepada semua murid mendapatkan faedah daripada penglibatan dalam sukan khususnya kepada murid yang kurang atau tidak aktif. Membangunkan sukan sekolah ke arah meningkatkan kadar penyertaan murid dalam sekurang-kurangnya satu jenis sukan di sekolah. Memberi peluang kepada semua murid yang berbakat dan berpotensi untuk digilap ke tahap yang lebih tinggi.Pelaksanaan Dasar 1M 1S Setiap murid termasuk murid berkeperluan khas yang tidak mengalami masalah kesihatan hendaklah wajib mengambil bahagian dalam sekurang-kurangnya satu jenis sukan. Murid boleh menyertai lebih dari satu sukan mengikut kemampuan dan sukan yang ditawarkan oleh sekolah atau yang dijalankan dengan pengetahuan dan persetujuan pihak sekolah. Asas kepada 1M 1S adalah pelaksanaan mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan yang berkualiti di sekolah. Segala sumber untuk mata pelajaran pendidikan jasmani hendaklah diguna sama bagi 1M 1S. Aspek yang diutamakan adalah penyertaan aktif oleh semua murid dalam aktiviti sukan. Penyertaan dalam sukan adalah asas kepada perkembangan Intelek, Rohani, Jasmani, dan Emosi murid. Ibu bapa dan agensi luar rakan sukan adalah digalakkan untuk menyumbang kepada pembangunan sukan sekolah. Setiap sekolah yang sudah pun mempunyai prasarana, kemudahan dan peralatan sukan hendaklah mengoptimumkan penggunaannya bagi meningkatkan lagi penyertaan aktif setiap murid.Setiap sekolah mempunyai pendekatan dalam melaksanakan program sukan mengikut acuan dan kemampuan sedia ada. Dengan itu, pelaksanaan 1M 1 S adalah berdasarkan kepada pendekatan berikut: Aktiviti sukan bermaksud melibatkan diri dan mengambil bahagian secara aktif dalam latihan sukan dan permainan di bawah pengurusan sekolah yang melibatkan pergerakan fizikal.

Aktiviti sukan di sekolah diadakan sepanjang tahun berdasarkan kepada aktiviti rumah sukan dan kelab sukan. Kejohanan tahunan olahraga sekolah yang didahului oleh kejohanan merentas desa dan sukan tara menjadi aktiviti teras sukan di sekolah.

Pihak sekolah hendaklah mengadakan pertandingan antara tingkatan, kelas, rumah, dorm asrama, kelab sukan sekolah.Sistem penilaian murid:

Kehadiran Jawatan serta Sumbangan Penglibatan PencapaianTERIMA KASIH!