sistem bisnes internet part2

Click here to load reader

Post on 12-Dec-2015

43 views

Category:

Documents

11 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Case study membina empayar bisnes online..

TRANSCRIPT

  • SISTEM BISNESINTERNET

    PART #2 Kedai Online PALING SIMPLE,Pasang & Terus Hasilkan Income

    SECRET WEAPON Yang Perlu Anda Ada & Buat Untuk BuatDuit Bila-Bila Anda Suka Setiap Hari Dari Internet Walaupun

    Dengan Berkain Pelikat.

    Tukargambar laincikit .Gambarmasa mula-mula dulu.

  • Ditulis oleh CikguHafisSpeaker, Coach Internet Marketer Malaysia

    Pakar Hartanah Maya No.1 MalaysiaUshawan Internet Tanpa Produk Sendiri

  • Assalamualaikum dan salam hormat

    Saya tukar gambar cover ebook course ni ke gambar lain. Gambar tu adalah gambar masasaya mula-mula start bisnes internet. Gambar ni, wife saya yang ambil dan saya tengahSTRESS, FRUST kerana internet connection di rumah saya down kerana di sambar petir.

    Masa tu saya betul-betul perlukan internet connection ni untuk buat satu kerja bina websiteBODOH je untuk Mat Salleh yang bayar saya hampir RM1,500. Kerja tu tak sampai 3 jampun. Tapi disebabkan internet connection down, saya tak dapat nak siapkan projek tersebutmengikut waktu yang ditetapkan.

    ***website BODOH website simple-simple jer.

    Lepas tu, Mat Salleh tu TAUBAT LAHUM kot nak minta saya buatkan website untuk diasebab lama sangat dan dia tak percaya rumah saya memang takde connection internet masatu.

    Adehh... takpelah takde rezeki.

    Ehhh? Kenapa saya perlu cerita benda ni pada anda pula?

    Apa kaitannya dengan Sistem Bisnes Internet Ni?

    Well ada kaitannya...

    Saya akan explain dalam PART #2 ni nanti ya. Baca sampai habis.

    Sebelum tu, saya ucapkan TAHNIAH kerana anda dah pun baca PART #1 dan ada juga yangdah try.

    Yang BESTnya... ada yang dah buat income pun. Mungkin dia tahu sikit-sikit pasal trafik.But dont worry, InsyaAllah bab trafik pun saya akan cover dan tunjukkan LUBUK trafik katmana anda boleh terus hasilkan jualan dalam PART #2 ni.

    Ok... so cerita utama dalam PART #2 ini adalah...

    Kedai Online PALING SIMPLE, Pasang & Terus HasilkanIncome.

  • Well of course, bila kita nak berbisnes kita perlu ada kedai!

    Kalau bisnes secara offline, kedai ni lah tempat untuk kita display produk kita, tempatcustomer ambil tahu dan bertanya tentang produk kita, tempat customer kenal akanBRAND kita dan tempat kat mana customer boleh beli produk kita.

    Tetapi dalam dunia offline, kita ada banyak LIMITATION / HAD pada kedai kita.

    Operasi pada waktu tertentu sahaja, ada yang hanya dibenarkan berniaga 10 pagi-10malam.

    Staf tak cukup, mana tak nya nak bayar staf jer berapa? kalau bisnes KENCANGtakpe... kalau bisnes KENCING jer macam mana? hahaha joke jer

    Sewa kedai mahal, nak tempat yang banyak orang kenalah bayar sewa mahal. Kalaubaru start tak tahu lagi bisnes boleh pergi jauh ke tak... jangan berani-berani sewakedai mahal. Takut tak terbayar nanti.

    Lokasi yang jauh, produk memang power dah tetapi potential customer ada kattengah KL padahal anda stay kat Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Letih tu nak ulang alikke KL setiap hari. Takkan nak bukak kat Kuala Pilah kot? Pekan KOBOI jer tu!

    Macam-macam lah halangan dan cabaran dalam bisnes offline ni.

  • Tu yang ramai mula-mula ingat nak jadi jutawan, tapi bila dah bisnes jadi tak ketahuan.Hehehe...

    Tetapi itu kalau kita buat bisnes 20 tahun yang sudah. Ketika tiada internet pun pada waktutu.

    Sekarang ni dah ada internet... semuanya senang. So anda kena ambil peluang ni kerana...

    Waktu operasi kedai anda 24/7/365. Maksud saya kat sini, kedai anda bukan anda!Ramai yang salah faham, ni saya story sikit pasal customer saya... kadang-kadangpukul 3 pagi whatsapp nak order produk, kadang-kadang pukul 4 pagi pm saya diFacebook.

    Bila tak respond marah-marah! Siap kata kat saya kata bisnes online... ni sms takrespond, pm tak balas baik tutup kedai!

    HOK ALOH! Tepuk dahi saya bila tengok whatsapp dan PM macam ni.

    Saya boleh respond dalam hati jer lah memanglah bisnes online ni 24 hrs, tapi sayani tak 24 hrs... nak juga makan, tidur and so on adehhhhh...

    Staf minima. Disebabkan saya banyak guna SOFTWARE yang boleh bantu saya buatkerja, jadi saya hanya perlukan seorang staf sahaja. Itupun bayar RM500 sebulan dandia adalah freelance. Tak pernah pun datang ofis saya. Dia buat kerja dari rumah,yang PENTING siap!

  • Sewa kedai murah giler! Bagi saya kos permulaan untuk bisnes online ni adalah yangpaling rendah. Boleh start dengan budget RM500 RM1,000 dan hasilkan 4 -10 kaliganda income. Buat Bisnes Orang Kaya Dengan Modal Orang Miskin.

    Asal ada internet POWER je anda boleh bisnes. Bisnes saya tak terhad hanya padacustomer di Malaysia... ada customer sehingga US, Australia, Nigeria, Iceland ...banyak lah. Saya hanya lakukan bisnes saya ni dari keselesaan saya di rumah sahajadengan berkain pelikatmost of the time.

    Banyak lagi lah sebab kenapa anda mesti start bisnes online.

    Well... beberapa hari yang lepas saya baru sahaja explain pada anda tentang KOMPONEN #1- Niche & Produk dalam ebook course PART #1 . Saya doakan anda faham dan take actiondengan ilmu yang saya sampaikan tersebut.

    Bila dah sampai fasa ni, saya PERCAYA anda dah tahu kelebihan bisnes online ni kan?

    Anda juga dah ready untuk ketahui KOMPONEN #2 KEDAI ONLINE.

    So... untuk anda buat kedai online anda, saya nak explain sikit jenis-jenis kedai online ni...

    Jenis-jenis kedai online?

    Dua jenis yang utama...

    #1 - MINISITEMinisite adalah website / kedai online yang

    anda perlu ada untuk promosi sebuahproduk.

    Contoh di sebelah kiri ini adalah minisitesaya iaitu FB Affiliate Income di mana

    produk yang saya jual merupakan panduanvideo tutorial bagaimana hasilkan income

    melalui bisnes Affiliate di Facebook

    Anda boleh lihat sendiri website tersebut disini:

    www.FBAfflialiteIncome.com

    Biasanya jenis minisite ini sesuai jika andanak promosikan SATU produk sahaja.

  • So... Macamana Nak Setup Kedai Online Ni, Cikgu?Kita cakap tentang teknikal sikit...

    Untuk anda bina website ni... anda perlu belajar tentang benda-benda ni...

    #1 Kena belajar coding HTML! Saya sendiri pun tak tahu benda ni... dan belum bercita-citanak ambil tahu pun Pening lah coding-coding ni.

    #2 SHOPPING CARTAda orang panggil E Commerce. Websitejenis ni sangat sesuai untuk anda promosiatau jual bermacam-macam produk.

    Ini BUKAN WEBSITE SAYA dan saya takdelangsung website jenis Shopping Cart nikerana bisnes model saya lebih sesuaigunakan website jenis minisite tadi.

  • #2 Wordpress Bagi saya yang ni agak mudah sedikit berbanding dengan HTML keranasekarang ni ada banyak template dan plugin yang membolehkan saya bina website dengansangat mudah. Dengan wordpress ni kerja, benda yang 5 tahun dulu ambil masa berjam-jamuntuk siap kini hanya boleh disiapkan dalam beberapa minit sahaja. Memang BEST.

    But There Is A Big Problem Kalau Anda Newbie!Terus terang saya katakan ramai yang give up sebelum hasilkan apa-apa keuntungan lagimelalui internet disebabkan mereka cuba memahami benda ni dulu.

    Rugi... rugi...

    Mana taknya?...

    Masa nak belajar Nak kena beli tutorial, datang kelas belajar tentang benda ni.Memang ambil masa yang lama.

    Saya dulu masa mula-mula start, selepas balik ngajar tuisyen pukul 11 malam, sayaakan start belajar tentang wordpress ni bermula pukul 12 malam sampai lah kepukul 3-4 pagi melalui video-video di RedTubeYouTube.

    Lepas tu bangun macam biasa untuk solat subuh dan terus pergi mengajar tuisyensampai lewat malam. Itulah rutin saya setiap hari selama 6 bulan. Saya terpaksabuat begitu kerana masalah kewangan saya dan isteri yang SANGAT KRONIK yangmemaksa saya cepat ambil tindakan untuk keluar dari masalah ni.

    Masa tu saya sendiri tak tahu boleh berjaya ke tak bisnes internet saya ni... hohotouching sikit teringat zaman mula-mula dulu.

  • Itu sayalah... tak tahu anda boleh buat ke tak. Kalau tak boleh. jangan buat. Takbagus untuk kesihatan. SERIUS!

    Masa nak setup Cewah.. dah pergi kelas, dah boleh buat dah. Tapi bila sampairumah jer, tersalah klik satu button jer, everything went wrong! Adoiii... ambil masalagi nak trouble shoot sorang-sorang nak selesaikan masalah ni.

    Nak OUTSOURCE? Ini pilihan PALING BIJAK! Saya SETUJU 1000%. Tetapi andahanya outsource kalau anda tahu apa yang anda nak dari bisnes anda dan anda adabudget nak outsource ni. Bukan murah dan kalaulah ini percubaan pertama anda,cuba elakkan lah kalau budget limited.

    Mana tak mahalnya...

    Saya sendiri pun bina website BODOH untuk Mat Salleh tu dengan harga RM1,500.Memanglah ianya website BODOH je... tapi penat lelah proses belajar buat websitetu lah yang membuatkan programmer caj anda mahal. Sebab knowledge yangmereka ada.

    Baru siap website jer! So penat-penat belajar, banyak duit habis semata-mata untukbuat website sahaja. Belum buat apa-apa duit lagi.

    Bayangkanlah... website produk yang kita buat tu kita rasa-rasa HOT, produk nimesti banyak orang nak beli ni, tapi bila kita start market... sambutan tak macamyang kita harap. FRUST GILER WOOO!

    Itu baru cerita website sahaja! Belum masuk trafik, belum tentu lagi ada sales ke tak dahambil masa yang lama, banyak duit lebur, penat lelah dan macam-macam lagi.

    Tapi kita (anda dan saya) bernasib baik sekarang ni sebab untuk kita mula bisnes, kita bolehmula TANPA WEBSITE-WEBSITE tu.

    Kita tak perlu pening-pening teknikal lagi...

    Kita tak perlu hadap segala coding dan programming...

    Tak perlu budget SATU SEN pun untuk buat kedai online...

    Yang BESTnya! Kedai Online kita ni dah ready untuk sedut trafik dan hasilkan sales dalambeberapa hari sahaja...

  • Now we are getting to the BEST PART!

    But before kita masuk ke PART BEST tu, saya nak cerita dulu KOMPONEN #3 iaitu TRAFIKsebab benda ni memang ada kaitan dengan Kedai Onli