british yang keji.docx

Click here to load reader

Post on 27-Sep-2015

50 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

British yang keji...

Pihak British menguasai sepenuhnya Tanah Melayu dan kepulauan Borneo. British juga mempunyai jaringan rapat dengan pemerintahan Belanda di Kepulauan Indonesia dan juga Pemerintahan Tahiland.

British ada jaringan yang menguasai lebih kurang 50 Juta Tenaga kerja buruh bila bila masa yang memerlukan.

Tidak timbul persoalan bangsa Melayu itu malas pun kerana bangsa Melayu sudah beribu tahun hidup berdikari dan aman damai pun sebelum ini. Jika isu kemahiran itupun boleh tidak benar kerana British mampu mendidik dan mengajar orang Melayu untuk melombong bertani dan berniaga sekalipun.

Soalannya kenapakah British bersusah payah membawa buruh kuli yang tidak berkualiti dari India dan China ke Tanah Melayu?...

Yang menambahkan kehairanan adalah British mengimport tenaga buruh China dan India ini semakin ramai bertambah tahun.

Bila diselidik semula inilah Grand Plan yang direncanakan sejak ribuan tahun lamanya dulu semenjak kekalahan Raja England dan pasukan tentera Salibnya didalam Perang Salib dengan Tentera Islam di Palestin dan Timur Tengah dahulu.

Dendam British kepada umat Islam membawa kepada penjajahan seluruh negara2 Islam. Baik di Asia, mahupun di Afrika.

Maka terbuktilah sebenarnya British sengaja membawa kuli buruh dari India dan China untuk merosakkan demografi Islam di Tanah Melayu dan Nusantara amnya. Namun niat British untuk melambakkan kaum China di Indonesia menghadapi tentangan sengit kerana orang2 Melayu Indonseia sangat anti kepada orang India dan China tidak seperti kaum Melayu di Tanah Melayu yang rata rata masih terbisa racun lemah akibat dijajah sebegitu lama oleh pelbagai Conquistador Vatican Eropah selama 500 tahun lebih..

KEDUNGUAN TUNGKOL ABDUL RAHMAN...

Pengkhianat terbesar Tanah Melayu...

Ada peluang BANNED PAP dan tangkap LKY and geng... tetapi apa yang TAR buat?...

Lepaskan Singapura semudah ABC...

Tanpa melawan... tanpa IKHTIAR...

Bastard...

Kenapa orang Melayu kurang berjaya dalam perniagaan selepas merdeka?...

Populasi terbesar orang Melayu tetapi kenapa masih gagal menjadi peniaga yang stabil?...

Jawapannya mudah saja. PEMBEKAL dan PENGIMPORT telah pun solid dikuasai sepenuhnya oleh Peniaga Cina.

Permainan harga yang berat sebelah sudah lama merugikan peniaga Melayu.

Pemborong Cina menjual harga borong produk yang sama lebih mahal kepada peniaga Melayu. Peniaga Cina pula sudahpun memiliki cawangan2 Persatuan Perniagaan Cina disetiap bandar besar mahupun kecil yang berfungsi memantau dan melancarkan aliran perniagaan sesama mereka.

Taktik bisnes tidak seimbang ini telah pun berjalan beratus tahun. Menyebabkan orang Melayu sebenarnya menghadapi potensi beban lebih tinggi berbanding peniaga Cina yang ada laluan express. Walaupun majoriti pembeli dan pengguna adalah dari kalangan orang Melayu.

Walaupun keadaan semakin berubah skang, tetapi masih banyak halangan yang menghadang kemajuan peniaga Melayu selain sikap sambil lewa dan tidak kreatif peniaga Melayu berbanding peniaga Cina.

Gambar Kedai Peniaga Melayu Sebelum Merdeka... Agak besar dan maju...

Orang Melayu selepas merdeka memang sangat rajin membaca...

Malangnya...

Tapi...

Patutlah perkembangan minda orang Melayu lebih kearah sensualiti...

Orang Cina sudah lama mengidam Sabah Sarawak...

Tak percaya ke?...

Baca ni...

Need to review Chinese Kapitan system Teo

KOTA KINABALU: As the State Government is studying ways to strengthen the Native Courts, Minister of Special Tasks Datuk Teo Chee Kang proposed that the government should also review the organizational structure of Chinese Kapitans to enhance their effectiveness in serving the people.

Speaking during a courtesy call by Chinese Kapitans from all over the State, including Tawau, Kota Belud, Tuaran, Lahad Datu, Inanam, Tenom and Kota Kinabalu here recently, Teo said the Kapitans in Sabah had organized a working visit to study the organizational structure, operations and job scope of the Chinese community leaders in Sarawak.

He said some Chinese Kapitans reported that they had been invited to attend the Native Court proceedings when there were cases involving Chinese affairs.

However, Teo said Kapitans were actually not suitable and should not involve in native customs in the State.

Hence, Teo proposed to the government to study the organizational structure of Kapitans while the government was in the process of strengthening the Native Court institution.

On the other hand, Teo commended the Kapitans for their hard work in serving the people.

He said being a Kapitan was an important responsibility as the leaders served as a bridge between the government and the people to ensure government policies were disseminated to the people while the peoples needs were channeled to the government.

According to Kapitan Yap Kin Vun, Chinese community leaders in Sarawak are referred to as Kapitan, Malay, Melanau and Bisaya leaders as Ketua Kampung, Dayak and Bidayuh leaders as Tuai Rumah and Native leaders as Tua Uma.

Each of the four major ethnic group leaders has their own organizational structure that is independent of each other.

For instance, Chinese community leaders are headed by Temenggung, who is then assisted by Pemanca and Penghulu, all of them operating as an independent government unit.

In contrast, Yap said both Chinese Kapitans and bumiputra village chiefs in Sabah are under the purview of OKK despite the difference in race and culture, which sometimes caused disagreements, Yap said.

After comparing the different systems in Sabah and Sarawak, Yap said the Chinese Kapitans had agreed that the Sarawakian system was better as it enabled community leaders of different ethnicity to carry out their duties more effectively and professionally.

Also present at the courtesy call the ministers political secretary Peter Chong and liaison secretary Albert Kok.

Link :http://www.theborneopost.com/2015/01/30/need-to-review-chinese-kapitan-system-teo/

Oh ye. Berita ni tak masuk media Melayu yang dungu macam Harian Metro, Berita Hairan dan Utusan Meloya...

Baca. Teliti. Nilaikan...

Kuasa eksekutif sana sikit masa lagi dikuasai sepenuhnya peniaga Cina ni.

Semenanjung Malaysia sedang berjalan operasi licik ini. Cadangan dungu nak perkenalkan semula Pilihanraya PBT adalah absurd dan sangat berniat jahat...

Kenapa gaji pekerja tempatan di Sabah dan Sarawak sangat rendah?... Rata2 majikan orang Cina ni... pikir pikirkan lah...

Transkrip asal pengakuan Sirul Azhar dengan pegawai penyiasat bukit aman 2006...

S : Senjata MP5 dan silencer kepunyaan siapa?J : Senjata tersebut kepunyaan Bukit Aman dan digunakan oleh saya

S : Apakah perkataan ''JIMAT'' yang kamu maksudkan?J : Jimat bermaksud TEMBAK MATI...

S : Adakah kamu bercakap benar?J : Ya benar

Tembakan tepat ke kepala Altantuya oleh Sirul Azhar...

Siapa yang mengarahkan pembunuhan Altantuya?... Tak kisah lah siapa pun. Masalahnya kenapa messy?... Apsal boleh bocor?... Unit Khas UTK sepatutnya tiada masalah menyimpan rahsia pembunuhan tersebut.

Atau?...

Sirul dan Azilah kemudian nya bertindak memeras ugut Tukang Arah pembunuhan tersebut?...

Itu yang kantoi ke media kemudiannya?...

Tukang Arah ni pun satu. Pandai main tak pandai simpan. Bayar ajelah berapa pun yang Altantuya minta dari awal. Kan selamat rahsia ni. Kot ye pun nak bunuh upah la pembunuh upahan pro... yang pegi suruh pengawal keselamatan pengiringnya pergi bunuh kenapa?...

Bodoh betul la Najib nih...

Opppss...

KISAH NABI MELAYU

Gua dah lama nak bukak cite pasal Nabi Melayu ni...tapi gua ilmu pun sejengkal so segan nak tanya...

Tapi bila gua pikir2 balik gua macam yakin Nabi Sulaiman a.s ni memerintah kepulauan Melayu ni. Exactly Tanah Melayu ni. Cuba baca balik hikayat2 lama Melayu, ada saja kaitan dengan Nabi Sulaiman ni dari dulu hingga la skang. Seolah2 sangat dekat dengan orang Melayu ni...

Kisah 1 :Kisah Nabi Sulaiman a.s dengan jin ifrit...

Pada suatu hari, Nabi Sulaiman a.s. bersama pembesar-pembesar kerajaannya pergi menziarahi salah sebuah daerah kekuasaan baginda dengan berkenderaan permaidani yang diterbangkan angin sehingga baginda melalui sebuah perkampungan nelayan yang terletak di tepi laut. Ketika itu kelihatan penduduknya sedang menjemur ikan. Di antaranya terdapat gadis-gadis yang turut serta menjemur ikan. Dari kalangan para gadis itu, ada seorang gadis yang amat hitam rupanya dan tidak menarik perhatian kaum lelaki.

Sedang mereka dalam keadaan itu, berkatalah gadis yang hitam rupanya tadi: Alangkah bahagianya aku sekiranya aku menjadi permaisuri Nabi Sulaiman a.s. Apabila teman-temannya yang lain mendengar ucapan gadis itu, mereka lalu mentertawakannya dan mengejeknya dengan kata-kata menghiris hati: Wahai gadis tidak tahu diri, sesungguhnya hasratmu sekadar impian. Rupamu yang hitam langsung tidak menarik perhatian. Inikan pula mahu bersuamikan Nabi Sulaiman yang hebat kedudukannya.

Dipendekkan cite, cincin beliau dicurik jin ifrit yang menyamar. Kemudian Nabi Sulaiman pun terpaksa jadi nelayan sementara waktu. Berkahwin dengan wanita berkulit hitam tersebut. Dan jumpa balik cincinnya dan wanita tu akhirnya bertukar menjadi cantik ihsan Tuhan...

Kisah Hikayat Melayu Dayang Senandong

Bandingkan pulak kisah Dayang Senandong yang ada dalam perbendaharan hikayat orang Melayu dari dulu... Mengisahkan seorang puteri raja yang disumpah menjadi hitam sejak kecil. Berkahwin dengan putera raja dan tinggal di istana tetapi menjadi mangsa buli mak mertuanya yang bencikan dia. Bila suami dia pergi keluar bekerja