syukur dan kufur nikmat

Click here to load reader

Post on 12-Jun-2015

7.471 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

SYUKUR DAN KUFUR NIKMATUstaz Mohd zuhasnan bin abdullah Ustaz Muhammad `abdillah bin mat ali

Pengertian Syukur NikmatPengertian syukur dan nikmat berasal dari bahasa arab.Kata syukur berterima kasih sedangkan kata nikmat ertinya pemberian,anugerah enak,lazat. Mensyukuri nikmat ALLAH SWT,maksudnya berterima kasih kepada-NYA dengan cara mengingat menyebut nikmat dan mengagungkan-NYA

Pengertian kufur Nikmatkufur secara bahasa berarti menutupi. Sedangkan menurut syara kufur adalah tidak beriman kepada Allah dan Rasulnya, baik dengan mendustakannya atau tidak mendustakannya. Manakala maksud Kufur Nikmat ialah tidak menggunakan nikmat Allah S.W.T pada jalan yang betul. Dengan kata lain, menggunakan nikmat yang diberikan pada jalan yang dibenciNYA.

Nikmat

iman dan Islam

Nikmat Iman dan Islam merupakan nikmat yang terbesar yang diberikan oleh ALLAH kepada hambanya. Sufyan Ibnu Uyainah berkata, Tidak ada satu nikmat pun dari Allah untuk hambaNYA yang lebih utama, daripada diajarkannya kalimat

Firman ALLAH SWT dalam surah al-Qamar ayat 35 :

Di dalam surah Ibrahim ayat ke 34 ALLAH Taala berfirman :..

Persoalannya, adakah betul-betul kita bersyukur kepadaNYA diatas nikmat yang TERBESAR ini ?? Terbayangkah kita kehidupan mereka yang tidak beriman kelak?? Sesiapa diantara hambaNYA bersyukur, ALLAH akan membalasinya dengan cara yang terbaik.

Di dalam surah An-nisa ayat 147 Allah berfirman :

Tidak inginkah kita menerima ganjaran yang terbaik daripada ALLAH ? Suatu ketika nabi pernah ditanya, mengapa baginda beribadah sehingga kaki baginda menjadi bengkak. Baginda menjawab : Apakah tidak aku ini seorang hamba yang bersyukur ?

Syukur atas nikmat kemerdekaan dan kestabilan negara ALLAH berfirman dalam Surah Al-Araf ayat 96:

Dalam ayat diatas kita dapat faham, iii. Allah S.W.T akan memberi nikmat yang banyak lagi berkat sekiranya kita beriman & bertaqwa iv. Sekiranya tidak, nantilah kedatangan azab seksa yang telah disediakan Allah Taala.

Bagaimanakah mensyukuri nikmat kemerdekaan & kestabilan negara??ii. Berpegang teguh dengan agama Allah S.W.T iii. Kukuhkan Ukhuwah Islamiah antara kita. iv. Elakkan ketegangan & permusuhan. v. Adanya Amar Makruf & Nahi Mungkar. vi. Tegakkan kalimah Allah S.W.T. vii. Bersatu padu dalam segala hal.

Berpegang Teguh Dengan Agama ALLAH & Kukuhkan UkhuwahFirman ALLAH dalam surah Ali-imran ayat 103 :

2. Tertegaknya Amar Maruf & Nahi MungkarALLAH berfiman dalam Surah Ali-imran ayat 104 :

Dengan adanya Amar Maruf & Nahi Mungkar menandakan kita bersyukur di atas nikmat kemerdekaan & kestabilan negara kita. Melalui ayat di atas, sifat demikian merupakan salah satu sifat orang yang berjaya. Tidak mahukah kita??

3. Bersatu PaduFirman Allah dalam Surah Ali-imran, ayat 105 :

Cuba kita hayati firman Allah di atas. Apakah janji Allah sekiranya kita bersikap seperti orang Yahudi & Nasrani seperti dalam ayat di atas? Iaitu akan mendapat AZAB yang BESAR.. LARATkah kita untuk menaggungnya??

Kesan Syukur & Kufur Nikmat2. Jika kita bersyukur, Allah S.W.T akan menambahkan nikmatNYA kepada kita. Manakala jika kufur, Allah menjanjikan azab yang keras. Firman Allah, Surah Ibrahim ayat 7 :

2. Mendapat balasan yang terbaik daripada ALLAH Taala sekiranya kita bersyukur. Firman ALLAH dalam Surah An-nisa Ayat 147 :

3. Jika kufur, akan mendapat seksaan yang berat di dalam neraka kelak. Di dalam Surah An-Nisa ayat 56 ALLAH berfirman :

Antara kesan-kesan lain apabila kita bersyukur ialah: 1) Hati & jiwa menjadi lembut dan mudah merasai dhaifnya diri di hadapan Allah S.W.T. 2) Sedar akan nikmat yang terbesar iaitu Iman & Islam. 3) Dapat menghindari diri daripada pertelingkahan. 4) Ibadah menjadi lebih berkualiti. 5) Terputiknya cinta kepadaAllah.

TAZKIRAH sket.. Apakah

syukur itu ertinya, seorang muslim @ muslimah meniru gaya hidup & cara berpakaian seperti musuh ALLAH?? dedah sini & sana, bantah syara tanpa segan silu????

Bertabarruj,

Adakah makna syukur itu, seorang muslim meninggalkan solat, melengahkannya @ tidak mahu mengerjakannya secara berjemaah??? Apakah tanda syukur jika seorang pemuda melepak kat sana sini, berGAYUT, membazir makanan, dan meremehkan nikmat yang ada???

Kuatkah kita untuk menaggung seksaNYA kelak?? Sudah tentu TIDAK Jadi fikir-fikirkanlah.

SEKIAN SAHAJA DARIPADA KAMI !!!!