plantekulturkatalogen 2016

40
PLANTE- KULTUR 2016

Upload: felleskjopet-rogaland-agder

Post on 25-Jul-2016

246 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: Plantekulturkatalogen 2016

PLANTE- KULTUR2016

Page 2: Plantekulturkatalogen 2016

- 2 - - 3 -

INNHOLD

ØKT LØNNSOMHET FOR BONDEN 3

GJØDSEL OG KALK 4NPK-gjødsel 7Annen gjødsel 8Norsk naturgjødsel 9Kali gjødsel 10Nitrogen gjødsel 11Kalksorter i sekk hos FKRA 14Tid for kalking! 15

ENSILERING 16Bruk riktig ensileringsmiddel 18

SÅVARER 22Jordbruksfrø 23Rett sådybde er viktigere enn du tror 24Standard frøblandinger til eng og beite 25Økologiske frøblandinger til eng og beite 26Gras til eng og beite 27Engbelgvekster 30Grønnfôrvekster 31

KORN 32Såkorn 33

PLANTEVERN 36Plantevern i grasmark 36Plantevern i korn 38

Page 3: Plantekulturkatalogen 2016

- 3 -

Felleskjøpet Rogaland Agder tilbyr driftsmidler som er nødvendige for produksjon av jordbruksvekstene som dyrkes på Sør- og Vestlandet. Hovedproduktene er retta mot produksjon av grovfôr og korndyrking. Lokale forsøk, oppdatert kunnskap og nye erfaringer ligger til grunn for tilbudet av produkter og løsninger.

ØKT LØNNSOMHET FOR BONDEN

KJÆRE LESER!

Med katalogen du holder i hånda, ønsker Felleskjøpet Rogaland Agder å presentere utvalget av produkter og løsninger. Vi viser hva som er nødvendig for å få det til å vokse og gro på åker og eng. I tillegg viser vi produkter som bidrar til å ta vare på næringsverdien i gras som blir lagret som surfôr.

Utvalget av såvarer, gjødsel, kalk, ensileringsmidler og enkelte plantevernmidler, skal bidra til å gi god lønnsomhet i planteproduksjonen på din gard. Variasjonen i dyrkingsvilkårene i regionen er stor, og bredden i sortimentet er tilsvarende.

FKRA bruker mye tid og ressurser på en kontinuerlig utvikling og fornying av sortimentet. Vi har et tett samarbeid med ledende forsknings- og veiledningsinstitusjoner i regionen. Resultater fra markforsøk og praktiske erfaringer fra dyktige bønder, gir oss grunnlag for å foreta riktige produktvalg.

Vi ønsker at katalogen skal være en god veiviser for dine valg av driftsmidler i sesongen 2016.

Vi tar forbehold om at det kan bli gjort endringer i sortimentet i løpet av sesongen. Vi kan heller ikke garantere 100% leveringsdyktighet av alle produkter i hele sesongen. For å være mest mulig sikker på å skaffe deg de rette produktene, kan det være fornuftig å bestille i god tid.

Dersom du trenger ytterligere råd og veiledning om produkter og løsninger, ta kontakt med en av våre fagansvarlige.

Vi ønsker deg ei god våronn og lykke til med årets vekstsesong!

Jens Randby Sjef plantekultur Felleskjøpet Rogaland Agder

Page 4: Plantekulturkatalogen 2016

- 4 - - 5 -

GJØDSEL OG KALK

Page 5: Plantekulturkatalogen 2016

- 5 -

Næringsstoffer fjernes med avlingen og må erstattes dersom en ønsker å opprettholde et tilfredsstillende nivå på avlingsmengde og kvalitet. Samtidig som næringstoffer forsvinner, skjer det en gradvis forsuring av all dyrkingsjord. Effekten av gjødsel er begrenset dersom lav pH forhindrer næringsopptak i plantene. Tilgjengeligheten av flere plantenæringsstoffer er direkte avhengig av pH. Gjødsling og kalking må sees i sammenheng.

Plantenes næringsstoffer deles normalt i to grupper avhengig av hvor stor mengde plantene forbruker. Makronæringsstoffer er grunnstoffer som årlig må tilføres i størrelsesorden kg/dekar (N,P,K,Ca,Mg og S) og mikronæringsstoffer som årlig trengs i mengder i størrelsesorden, g/dekar (Na,Fe,Mn,Zn,B,Cu,Mo og Cl).

Planterøttene sine «arbeidsforhold» er avgjørende for hva plantene kan ta opp av vann og næringGod utnyttelse av tilført plantenæring krever at jorda gir planterøttene gode «arbeidsforhold». God dyrkingsjord er/har:• God luftveksling• Optimal pH• Lite pakka• God drenering

«Liebigs minimumslov»For å oppnå best avlingsresultat må alle vekstfaktorer være til stede på optimalt nivå – enten det gjelder enkeltnæringsstoff, eller andre vekstfaktorer som f.eks jordstruktur. Dette kan lett illustreres med Liebig`s tønne.

De enkelte stavene i tønna symboliserer en vekstfaktor, eller et næringsstoff. Når vannet når opp til den korteste staven, flyter karet over – noe som betyr at avlingsnivået ikke kan bli større. Omformulert kan det sies slik at dersom jordas yteevne er begrenset av at jorda er sterkt pakka (les: den korteste staven) har det liten, eller ingen effekt å øke tilførselen av N, P. eller K og forvente en avlingsøking.

Plantenæringsstoffene sin tilgjengelighet avhenger av pHDet er en direkte sammenheng mellom pH i mineral-jord og næringsstoffenes tilgjengelighet. Illustrasjo-nen under viser hvordan tilgjengeligheten endrer seg med varierende pH. Gradvis bredere grønt felt viser at næringsstoffene blir lettere tilgjengelige.

Kilde: Gjødselhåndbok Yara

Nitrogen, Kalium, Svovel

Fosfor

Magnesium, Kalsium

Jern

Mangan

Kobber

Sink

Bor

Molybden

4,5 5,0 5,5 6,0 6,5 7,0 7,5

Page 6: Plantekulturkatalogen 2016

- 6 - - 7 -

Illustrasjonen under viser at kulturplanter har ulike krav til pH. Mørkt grønt felt angir optimalt pH-område. De fleste jordbruksvekstene trives best i pH-området 5,5 - 6,5. Figuren viser at bygg, rotvekster og grønnsaker ønsker at pH ligger mellom 6,5 – 7,0.

Kilde: Gjødselhåndbok Yara

Kalkprodukter – ferdig spredd og i sekkKalkproduktene klassifiseres etter stofflig innhold, kalkverdi og oppløselighet. For hvert produkt oppgis en kalkverdi som angir produktet sin totale kalkverdi. Oppløseligheten forteller hvor raskt kalken løses opp i jorda.

FKRA tilbyr ulike kalkprodukter i småsekk og storsekk. Sammen med Franzefoss Miljøkalk AS markedsføres i tillegg ulike kalkprodukter ferdig spredd. Kundene

melder sine bestillinger direkte til lokale kalk-entreprenører som har spredeavtale med Franzefoss Miljøkalk AS. Kunden mottar faktura fra FKRA på grunnlag av opplysninger om produkt og mengde, gitt av spredeentreprenør.Oversikt over Franzefoss Miljøkalk AS sine kalkentreprenører finner du på side 15 i katalogen.Foruten Franzefoss Miljøkalk AS tilbys kalkprodukter i sekk fra Visnes Kalk AS og Breivik Kalkverk AS.

GjødselprodukterYara er FKRA sin hovedleverandør av gjødsel. I tillegg importeres gjødsel fra to østeuropeiske leverandører, Uralchem og Achema. Fjørfebasert Helgjødsel blir produsert av Norsk Naturgjødsel AS på Sele i Klepp.FKRA har et gjødsel- og kalksortiment tilpasset de fleste vekster under forskjellige dyrkingsvilkår. Ut i fra stofflig innhold grupperes gjødselproduktene slik: NPK, NK, N og annen gjødsel.

Salgskanaler for gjødsel og kalkFKRA har flere salgskanaler for gjødsel og kalk. Foruten FKRA sitt ordrekontor og egne butikker, tilbys FKRA sine produkter via et lokalt forhandlernett. Store volum leveres mest rasjonelt direkte fra hovedlager til bonde. Webhandel via FKRA sine nettsider har etter hvert vist seg å bli en stadig mer interessant salgskanal, også på gjødsel og kalk.

ph 4,5 5,0 5,5 6,0 6,5 7,0 7,5

Planteslageneskrav til pH i jorda

Kålvekster, beter

Hvit- og rødkløver, lucerne

Hvete, bygg

Havre

Poteter

Timotei, rapp, bladfaks

Engsvingel, hundegras

Page 7: Plantekulturkatalogen 2016

- 7 -

NPK-GJØDSEL

FULLGJØDSEL® 8-5-19 MIKRO FULLGJØDSEL® 22-2-12

Klorfattig Fullgjødsel® med høyt innhold av fosfor, kalium, magnesium og svovel. Tilsatt mikronæringsstoffer. Til potetdyrking på lettere jordarter, grønnsaker/bær og parkanlegg.Granulert vare i 600 kg.

Nitrogenrik Fullgjødsel® med lavt innhold av fosfor og moderat innhold av kalium. Mest aktuell på eng eller beite i kombinasjon med husdyrgjødsel. Prillet/granulert vare i 600 kg sekk.

FULLGJØDSEL® 12-4-18 MIKRO FULLGJØDSEL® 22-3-10

Klorfattig Fullgjødsel® med høyt innhold av fosfor, kalium, magnesium og svovel. Tilsatt mikronæringsstoffer. Beregnet på poteter og klorømfintlige hagebruksvekster. Granulert vare i 600 kg og 25 kg sekk.

Den mest brukte gjødseltypen til korn på Østlandet og deler av Agder. Også aktuell til gras/beite på middels næringsrik jord.Granulert vare i 600 kg sekk.Bestillingsvare med 1 måned i Rogaland.

FULLGJØDSEL® 18-3-15 FULLGJØDSEL® 20-4-11

Kaliumrik Fullgjødsel® med moderat innhold av fosfor. Blir mye brukt på beite der en ikke bruker husdyrgjødsel. Også godt egnet til andre kulturer. Granulert vare i 600 og 25 kg sekk.

Den mest fosforrike typen Fullgjødsel® til korn og oljevekster på mindre næringsrik jord. Spesielt egnet til vårgjødsling i kombinasjon av delgjødsling med nitrogengjødsel i vekst-sesongen. Også egnet til vårgjødsling av eng på fosforfattig jord. Granulert vare i 600 kg sekk.Bestillingsvare med 1 måned i Rogaland.

FULLGJØDSEL® 25-2-6 NPK 22-3-10 (2S)

Svovelrik Fullgjødsel® med høyt innhold av nitrogen. Mest brukt på eng som er kaliumrik i kombinasjon med husdyrgjødsel. Prillet/granulert vare i 600 kg sekk.

Gjødsel som kan brukes til korn, eng og beite der det ikke brukes husdyrgjødsel, eller moderate mengder. Blir mest brukt til beitegjødsling i vårt område. Produseres av Uralchem i Russland. Granulert vare i 600 kg sekk.

YaraMila®

YaraMila®

YaraMila®

YaraMila®

YaraMila®

YaraMila®

YaraMila®

Page 8: Plantekulturkatalogen 2016

- 8 - - 9 -

OPTI-START™ 12-23-0 OPTI-PK™ 0-11-21

Fosforrik, småkornet (1-3 mm) gjødseltype. Beregnet brukt om våren i korn og potet, spesielt på fosforfattig og kald jord. Vanlig dosering er ca 4 kg pr.daa. Brukes sammen med en Fullgjødseltype hvor hoveddelen av N, P, K tilføres. Gjødseltypen krever at man har tilleggsutstyr til kombimaskin/setter for å få plassert den sammen med såkornet/settepoteten og Fullgjødsel® separat i gjødsellabben. Granulert, småkornet. 30 kg sekk. Bestillingsvare, 1 mnd levering.

Brukes på jord med ekstra stort fosfor og/eller kaliumbehov, for eksempel ved nydyrking eller til nitrogenfikserende vekster som kløver og erter. Granulert vare i 750 kg sekk.

OPTI-NK™ 22-0-12 3S + Se MAGNESIUMNÆRING

Fosforfri gjødseltype som i tillegg til nitrogen inneholder kalium, kalsium, magnesium og svovel. Inneholder også 0,0015% Se. Aktuell til gras i kombinasjon med husdyrgjødsel og til plantedyrking på svært fosforrik jord.Granulert vare i 600 kg sekk.

Består av magnesiumsulfat. Aktuell til produksjoner der det er behov for å tilføre ekstra magnesium, som for eksempel potet på moldfattig silt, sand eller grusjord.Granulert vare i 650 kg sekk.Utgår ved beholdnings slutt.

OPTI-P™ 0-20-0 KOBBERNÆRING™

Brukes på jord med ekstra stort fosfor og/eller kaliumbehov, for eksempel ved nydyrking eller til nitrogenfikserende vekster som kløver og erter.Granulert vare i 750 og 25 kg.

Inneholder 2% kobber. Gjødslas bruksområde er på jord som kan være utsatt for kobbermangel, som humusrik sand og siltjord, samt myrjord. Granulert vare i 650 kg sekk.Utgår ved beholdnings slutt.

ANNEN GJØDSEL

Page 9: Plantekulturkatalogen 2016

- 9 -

NORSK NATURGJØDSEL

HELGJØDSEL 18-1-10 HELGJØDSEL 18-1-2 M/4 KG KOBOLT

Fjørfegjødsel fra Jæren som er tørket, pelletert og tilsatt nitrogen i form av urea og kalium i form av kaliumklorid 49%. Aktuell til gjødsling/delgjødsling av gras og korn. Produseres av Norsk Naturgjødsel på Sele. Pelletert vare i 500 kg sekk.

Samme gjødsel som vanlig Helgjødsel 18-1-2, men i tillegg tilsatt 4 kg koboltsulfat pr. tonn. Brukes på beiter til sau der det er fare for koboltmangel i jorda.Produseres av Norsk Naturgjødsel på Sele. Pelletert vare i 500 kg sekk.

HELGJØDSEL 18-1-10 M/KOBOLT HØNSEGJØDSEL MARIHØNE (ØKO)

Samme gjødsel som vanlig Helgjødsel 18-1-10, men i tillegg tilsatt 1kg koboltsulfatpr. tonn. Brukes på beiter til sau der det er fare for koboltmangel i jorda.Produseres av Norsk Naturgjødsel på Sele. Pelletert vare i 500 kg sekk.

Fjørfegjødsel fra Jæren som er tørket og pelletert. Gjødsla er godkjent til økologisk produksjon. Ca NPK-innhold : N 4,5 P 1,5 K 2,2. Produseres av Norsk Naturgjødsel på Sele. Pelletert vare i 500 kg sekk.

HELGJØDSEL 18-1-2 HØNSEGJØDSEL MARIHØNE PLUSS (ØKO)

Fjørfegjødsel fra Jæren som er tørket, pelletert og tilsatt nitrogen i form av urea. Kan brukes til eng og beite med god P og K reserver i jorda, eller i kombinasjon med husdyrgjødsel. Kan også brukes til delgjødsling sommer/høst. Produseres av Norsk Naturgjødsel på Sele. Pelletert vare i 500 kg sekk.

Organisk gjødsel med kjøttbeinmjøl og vinasse. Gjødsla er godkjent til økologisk produksjon. NPK innhold: ca 8-4-5 Ved spredning på beite er det en sperrefrist på 21 dager. Produseres av Norsk Naturgjødsel på Sele. Granulert vare i 500 kg sekk.

Page 10: Plantekulturkatalogen 2016

- 10 - - 11 -

KALIUMKLORID 49% PATENTKALI (KALIMAGNESIA)

Aktuell ved behov for ekstra tilførsel av kalium til alle klortolerante vekster.Produseres av K+S Group i Tyskland.Granulert vare i 600 og 25 kg sekk.

Klorfattig kaliumgjødsel (25% K) som i tillegg inneholder magnesium og svovel. Spesielt egnet til klorømfintlige vekster som potet. Har positiv virkning på stivelseinnhold, lagringsdyktighet og smakelighet hos potet.Produseres av K+S Group i Tyskland.Granulert vare i 25 kg sekk.

KALIUMSULFAT 41%

Aktuell ved behov for ekstra tilførsel av kalium, også til klorømfintlige vekster.Produseres av K+S Group i Tyskland.Granulert vare i 600 og 25 kg sekk.

KALI GJØDSEL

Page 11: Plantekulturkatalogen 2016

- 11 -

NITROGEN GJØDSEL

KALKSALPETER™ (Tropicote) NITRABOR™ (Tidlig. Bor-Kalksalpeter™)

Nitrogenet er hovedsakelig som nitrat, en nitrogenform som tas direkte opp av plantene. Kalksalpeter™ har et høyt innhold av vannløselig kalsium, og har en positiv kalkvirkning tilsvarende ca. 1 kg CaO pr. kilo tilført nitrogen. Benyttes til delgjødsling sammen med Fullgjødsel® eller husdyrgjødsel. Granulert/prillet vare i 600 kg og 25 kg sekk. (Kan også være merket Tropicote, et annet varemerke for Yara).

Næringsinnhold som Kalksalpeter™, og tilsatt 0,3% bor. Brukes særlig til delgjødsling i borkrevende kulturer, for eksempel flere grønnsaks- og bærkulturer. Granulert vare i 600 kg og 25 kg sekk.

OPTI-KAS™ 27-0-0 (Kalkamonsalpeter) OPTI-NS™ 27-0-0 (4S)

Består av like deler nitrogen i form av ammonium og nitrat. Inneholder i tillegg magnesium og kalsium tilsatt som dolomitt. Brukes hovedsakelig til delgjødsling av gras sammen med Fullgjødsel® eller husdyrgjødsel. Granulert vare i 600 kg sekk.

Ammoniumnitrat med kalsium, magnesium og svovel. Spesielt velegnet til gjødsling av eng og korn i kombinasjon med husdyrgjødsel, for å dekke svovelbehovet. Granulert vare i 600 kg sekk.

Annen nitrogen gjødsel

AMMONIUMNITRAT N-34% CAN N27

Aktuell til delgjødsling i korn og gras, enten i kombinasjon med Fullgjødsel eller husdyrgjødsel. Negativ kalkvirkning tilsvarende -1,0 kg CaO pr. kg tilført nitrogen. Klassifisert som farlig gods. Holder en jevnt god kvalitet. Tilfredsstillende spredeegenskaper opptil 15 meter spredebredde. Produseres av Achema i Litauen eller Uralchem i Russland. Prillet vare i 500 kg sekk.

Kalkamonsalpeter der nitrogenet består av like deler ammonium og nitrat. Inneholder i tillegg magnesium og kalsium. Den har en negativ kalkvirkning tilsvarende -0,5 kg CaO pr. kg tilført nitrogen. Aktuell til delgjødsling i gras og korn, i kombinasjon med annen mineralgjødsel eller husdyrgjødsel. Granulert vare i 500 eller 600 kg sekk. Produseres av Achema i Litauen eller Uralchem i Russland.

UREA CAN N27 (4s)

Konsentrert nitrogengjødsel med 46% nitrogen. Består av amidnitrogen som via en forsurende prosess i jorda, må omdannes til ammonium og nitrat før plantene kan gjøre seg nytte av det. Spredd på overflaten i ugunstige klimaforhold kan urea gi store nitrogentap. Prillet vare i 25 kg sekk.

Næringsinnhold som CAN N27 men uten magnesium og i tillegg 4% svovel. Granulert vare i 500 eller 600 kg sekk.Produseres av Achema i Litauen eller Uralchem i Russland.

Page 12: Plantekulturkatalogen 2016

- 12 - - 13 -

Ntotal

NNO3-

N NH4+

P K Ca Mg S B Diverse

NPK-GJØDSEL

FULLGJØDSEL® 8-5-19 mikro 8,0 2,6 5,4 5,0 19,0 0,0 2,5 11,7 0,05 Klorfattig, 0,05%Cu, 0,1% Fe, 0,25%Mn, 0,04%Zn

FULLGJØDSEL® 12-4-18 mikro 11,8 5,2 6,6 4,0 17,6 2,0 1,2 9,1 0,03 Klorfattig, 0,3% Mn, 0,03% Zn

FULLGJØDSEL® 20-4-11 ** 19,6 8,8 10,8 3,6 10,6 1,9 1,0 2,2 0,02

FULLGJØDSEL® 18-3-15 17,6 8,3 9,3 2,6 14,6 1,3 1,5 3,8 0,02

FULLGJØDSEL® 22-3-10** 21,6 10,0 11,6 2,6 9,6 1,3 1,0 2,2 0,02

FULLGJØDSEL® 22-2-12 21,6 10,5 11,1 1,7 11,6 0,8 1,0 2,7 0,02

FULLGJØDSEL® 25-2-6 24,6 10,9 13,7 1,6 5,6 0,8 1,0 3,8 0,02

HELgjødsel 18-1-10 18,0 1,0 10,0 3,5 0,2

HELgjødsel 18-1-10 m/kobolt 18,0 1,0 10,0 3,5 0,2 1 kg koboltsulfat pr. tonn

HELgjødsel 18-1-2 18,0 1,0 2,0 3,5 0,2

HELgjødsel 18-1-2 m/4kg kobolt 18,0 1,0 2,0 3,5 0,2 4 kg koboltsulfat pr. tonn

Hønsegjødsel Marihøne (øko) 4,5 1,5 2,5 4,2 0,5 0,005 576 mg/kg Mn, 494 mg/kg Zn, 804 mg/kg Fe

Hønsegjødsel Marihøne pluss (øko) 8,0 4,0 5,0 6,0 Kjøttbeinmjøl med vinasse-Kali 40%

NPK 22-3-10 (2S) (Uralchem) 22,0 10,0 12,0 3,0 10,0 2,0

N-GJØDSELKALKSALPETER™ (TROPICOTE) 15,5 14,4 1,1 18,8

NITRABOR™ (Bor-Kalksalpeter) 15,4 14,2 1,2 18,5 0,30

OPTI-NS™ 27-0-0 (4S) 27,0 13,5 13,5 6,0 0,7 3,7

OPTI-KAS™ 27-0-0 27,0 13,5 13,5 5,0 2,4

CAN 27% N (Achema) 27,0 13,5 13,5 6,0 4,0

CAN 27%N +4S (Achema) 27,0 12,2 14,5 7,5 4,0

Ammoniumnitrat N34 34,4 17,2 17,2

Urea 46-0-0 (til landbruksformål) 46,0 Amidnitrogen

NP, NK, PK, P OG K-GJØDSELOPTI-START™ NP 12-23-0 12,0 12,0 23,0 Minigranul

OPTI-NK™ 22-0-12 3S + Se 22,0 9,9 12,1 11,6 0,6 3,0 0,1 Zn, 0,0015% Se

OPTI-PK™ 0-11-21** 11,0 21,0 1,6

OPTI-P™ 0-20-0 20,0 17,0 1,2

Patentkali (Kalimagnesia) 25,0 6,0 17,0 Klorfattig

60er Kali (Kaliumklorid 49%) 49,8

Kaliumsulfat 41% 41,5 18,0 Klorfattig

DIVERSE GJØDSELMagnesiumnæring* 3,0 15,0 19,0

Kobbernæring* 17,0 3,6 17,5 2,0% Cu

* Produkter og leveringsformer merket med * går ut, sluttselges. ** Tas inn på bestilling, ikke normal lagervare.

Innhold av plantenæringstoffer i prosent

Page 13: Plantekulturkatalogen 2016

- 13 -

Du må vite hva jorda inneholder før du gjødsler – svarene får du på FKRA sitt jordlaboratorium

FKRA sitt laboratorium analyserer jord for å finne jordas innhold av ulike næringsstoffer. Nærings­innholdet i jorda sammen med pH gir et godt grunnlag for å tilføre de rette mengdene av gjødsel. Jordprøver analyseres vanligvis for surhetsgrad (pH), lettløselig fosfor – og kalium (P­Al) og (K­Al).

Fosfor og kalium er stoffer plantene trenger mye av (makronæringsstoffer). Ca-Al vil sammen med pH være en bedre rettesnor for kalking til myrjord enn pH alene.

Jordprøver analyseres vanligvis ikke for nitrogen, som er et annet makronæringsstoff. Nytten av en nitrogenanalyse er begrenset pga. at nitrogeninnholdet i jorda vil variere mye over tid, eksempelvis fra vår til høst. Nitrogengjødslinga

bestemmes derfor først og fremst i forhold til forventa avlingsstørrelse, jordas moldinnhold, prognose for plantetilgjengelig nitrogen i jorda, forgrødeeffekter og hvilke vekster som dyrkes.

Tilførsel av gjødsel etter balansegjødslingsprinsippet betyr at det er samsvar mellom de næringsstoffene som tilføres, og den mengden næringsstoffer som bortføres med forventa avling. Uten å vite noe om næringsinnholdet i jorda, vil det være umulig å treffe med både valg av gjødseltype- og med mengden næringsstoff som skal tilføres.

Spesielt på nydyrka jord kan det være aktuelt å analysere for ulike mikronæringsstoffer. Kobberanalyser kan ellers være aktuelle å ta på næringsfattig sand- og siltjord, samt myrjord.

Page 14: Plantekulturkatalogen 2016

- 14 - - 15 -

KALKSORTER I SEKK HOS FKRA

AGRI DOL (GROVDOLOMITT)

Kalkverdi: Etter 1 år og 5 år 38/50 +/- 3. Inneholder 11% magnesium. Leveres i 600 kg sekk.AGRI Dol er utvunnet fra Miljøkalk A/S sitt anlegg i Ballangen i Nordland. Den er fin, småkornet (sukkeraktig) og kan spres med sentrifugalspreder. Spredetips: Sett et plastrør, (dimensjon ca 10 cm) i midten under fylling og uttransport, og som fjernes ved start på spredning. AGRI Dol er godkjent av Debio til økologisk landbruk.

VISNES GRANULERT KALK

Kalkverdi: Etter 1 år og 5 år 48/53 +/- 3. Inneholder ikke magnesium. Leveres i 600 kg sekk og 25 kg til hage. Granulert vare som kommer fra Visnes i Nordmøre som er tørket til et fuktnivå (2-3% vann) som gjør at den lett skal falle sammen (formendring) etter spredning. Visnes Granulert Kalk er en støvredusert kalk som er lett spredbar og et svært anvendelig kalkingsmiddel der jorda er uten behov for tilførsel av magnesium.

AGRI BRENTKalkverdi: Etter 1 år og 5 år 95/95 +/- 3. En lettbrent kalk (CaO) med høy reaktivitet. Leveres i 500 kg sekk. Kommer fra Miljøkalk A/S sitt anlegg på Hylla i Verdal. Kornstørrelse på 0-2 mm. Er godt egnet for å redusere angrep av klumprot på korsblomstra vekster. Bruk av AGRI Brent gir en rask pH-heving over 7,5 i 4-8 uker (brentkalkblaff). Planting bør utsettes til 2-4 dager etter kalking for å unngå å svi planterøtter og hindre frøspiring. Registrert i produktregisteret PRN 075232.

AGRI HYDRAT (HYDRATKALK)Kalkverdi: Etter 1 år og 5 år 74/74 +/- 3. AGRI Hydrat er en hydratkalk (Ca(OH)2). Leveres i 20 kg sekk. Høy renhet og reaktivitet. Brukes til talle for uttørring og desinfisering. Samme formål på spaltegulv til sau. Kan også brukes i bekjempelse mot klumprot. Registrert i produktregisteret PRN 075233.

AGRI MEL (KALKSTEINSMEL)

Kalkverdi: Etter 1 år og 5 år 45/48 +/- 3. Et nedmalt kalksteinsprodukt (CaCO3). Leveres i 25 kg sekk.Nedmaling til en optimal partikkelfordeling gir gode oppløsningsegenskaper. AGRI Mel inneholder ca 99% CaCO3. Tilfører Ca som har stor betydning for plantens motstandsevne mot sykdomspress. Hever også pH og gir optimale forhold for utnyttelse av næringsstoffer i jorda. AGRI Mel kan også brukes som fôrkalk. AGRI Mel er godkjent av Debio til økologisk landbruk.

AGRI MICRO (FINMALT KALKSTEINSMEL)

Kalkverdi: Etter 1 år og 5 år 55/55 +/- 3. Lik som AGRI Mel bare mer finmalt. Leveres i 500 og 25 kg sekk.AGRI Micro egner seg godt for pH stabilisering i gjødselkjellere for å oppnå høyere pH med redusering i lukt og korrosjonsskader. Samtidig tilfører det Ca til gjødsla, gir bedre homogenitet og flyteevne i husdyrgjødsla som gjør den enklere og utnytte. Ca 1% tilsettes i gjødselkjelleren noen dager før røring, eller fordelt gjennom hele året. 1 tonn Microkalk pr. 100 m3. Forsøk har vist en bedring i flyteevne på opptil 34%. Brukes også til oppkalking av vassdrag. Godkjent av Debio til økologisk landbruk.

BREIVIK KALK SVART (ÅTEKALK)Kalkverdi: Etter 1 år og 5 år 41/51 +/- 3. Inneholder ikke magnesium. Leveres i 600 kg sekk. Leverandør er Breivik kalkverk. Den er fin, småkornet og kan spres med sentrifugalspreder. Breivik kalk svart, er vanlig jordbrukskalk tilsatt 2,0% Omnixon BL 2330(svart farge).

Page 15: Plantekulturkatalogen 2016

- 15 -

TID FOR KALKING!KALK I BULK

Agri Dol Kalkverdi 34/51 (Mg 11%)Agri Grov Kalkverdi 36/49

Agri Skjellsand Forventa kalkverdi 19/28

ENTREPRENØRERAUST AGDER

Svein Johnsen4766 HerefossMobil: 918 46 710

VEST AGDER

Alexander SkeibrokDalevegen 9,4540 ÅseralMobil: 952 48 049Åseral

Stanley Nilsen4563 BorhaugMobil: 917 45 883Lista

Ove FjeldFjellbø,4488 KvinesdalMobil: 906 40 899Område:Kvinesdal, Sira, Eiken, Tonstad

Aadne ÅdneramÅdneram,4443 TjørhomMobil: 900 71 811Område: Sirdal-Tonstad

Knut Kjøle UppsakerUppsaker,4519 HolumTelefon: 38 26 72 46Mobil: 917 87 464Mandal

ROGALAND

Trond HammersmarkVasshus,4463 UalandMobil: 913 44 890Område:Lund og Egersund

Ramsland PukkLager FMK/transportRøyslandsdalen 40,4387 HellvikMobil: 977 41 980(dette er lager og kunder kan hente)

Per Magne AsheimNedrebøvn. 41, 4389 VikesåMobil: 970 18 434Område: Vikeså og Bjerkreim

Gjesdal Maskinstasjon4330 GjesdalMobil: 975 14 516Område: Gjesdal

Alf Magne HaarrStavheimsvegen 80,4362 VigrestadMobil: 959 23 639Område: Vigrestad

Trond SkrettingDysjalandsvn 281,4360 VarhaugMobil: 906 80 143Område: Hå kommune

Nærland Maskin ASv/Ole Asbjørn NærlandTorlandsvn 2724365 NærbøMobil: 957 59 560Område: Nordre del av Hå og Time sør

Sven OrstadMyrsnipevn 3,4353 KleppMobil: 901 19 951Område: Klepp stasjon, Time nord

Leif LendeTransportørLalandsvn. 198, 4353 Klepp stasjonMobil: 932 69 700

Killingland MaskinstasjonKillinglandvegen 188, 4312 SandnesMobil: 979 71 397Område: Randaberg, Sandnes, Sola og Klepp

Arild LerangRevheimsvn. 215, 4046 HafrsfjordMobil: 958 72 012Område: Stavanger

Reidar Roda4160 FinnøyMobil: 971 61 697Område: Finnøy, Rennesøy, Kvitsøy og Bokn

Sigurd Kleppa4130 HjelmelandMobil: 975 89 678Område: Hjelmeland, Strand, Forsand og Ombo

Sverre Herabakka4230 SandMobil: 916 69 100Område: Sand og Suldal

Olav Karstein HjelmelandHjelmelandsvn 48,5464 DimmelsvikMobil: 913 45 013Område: Kvinnherrad

Karmøy BygdeserviceBønesvegen 70,4260 TorvastadTelefon: 52 84 67 84Område: Karmøy, Tysvær og Haugesund

Page 16: Plantekulturkatalogen 2016

- 17 -

ENSILERING

Page 17: Plantekulturkatalogen 2016

- 17 -

Grovfôranalyser gir deg unike muligheter til å oppnå bedre resultater i fjøset. Send prøven til vårt laboratorium på Kvalaberg.

• Næringsinnhold (energi, protein, fiber)• Gjæringskvalitet (smørsyreinnhold, pH, totalinnhold av syrer)• Hygienisk kvalitet (innhold av mugg og gjær)

Surfôrkvaliteten kan enkelt bestemmes ved uttak av en fôrprøve som sendes FKRA sitt laboratorium i Stavanger. Ta gjerne kontakt med en av FKRA sine konsulenter på kraftfôr for å få dette gjort.Fôropptaket hos dyra påvirkes sterkt av surfôr-kvaliteten, og det påvirker derfor også direkte det økonomiske resultatet i produksjonen.

Kunnskap om de ulike tapsfaktorene som kan oppstå er vesentlig. De mest vanlige tapspostene er:Energitap (ånding, varmgang, tap i pressaft, for sterk gjæring), feilgjæring (smørsyre), proteinnedbrytning og mugg.

Værforhold under høsting- og den ensilerings-teknikken som benyttes er mest avgjørende for slutt-resultatet. Bruk av rett ensileringsmiddel i anbefalt dose vil bare være ett av flere virkemidler. Ved ileg-ging av rått gras (<30% ts) bør bruk av et ensilerings-middel med høgt maursyreinnhold, f.eks GrasAAT Lacto, være obligatorisk.

Produktene som presenteres i katalogen er tilpasset ulike tørrstoffnivåer i graset, og anbefalt dosering er angitt i tonn ferskt gras.

En fullfôrvogn blander store mengder oksygen inn i fôret i mikseprosessen. I tillegg tilføres lettopp-løselige karbohydrater, noe som til sammen gir gode vekstmuligheter for mikroorganismer.

Fra FKRA sine kunder får vi gode tilbakemeldinger på tilsetting av GrasAAT Korn. GrasAAT Korn inneholder propionsyre og salter av benzosyre og propionsyre.

Page 18: Plantekulturkatalogen 2016

- 18 - - 19 -

BRUK RIKTIG ENSILERINGSMIDDEL

0

20

40

60

80

100

15 20 25 30 35 40 45 50 55 60

TS-% i graset

Rela

tiv

nytt

e av

ens

ileri

ngsm

idde

let

GrasAAT® Lacto

GrasAAT® Plus

GrasAAT® SX

Silo og rundballerSilo og rundballer

Godkjent for økologisk

KOFASIL® UltraRundballerKOFASIL® LP Rundballer og plansilo

GrasAAT® KornHøyensilasje

OBS:Kofasil-midlene må ikke blandes med syrer da det gir kraftig gassutvikling. Skyll doseringsutstyr med vann etter bruk. Surfôr tilsatt Kofasil-midler må ikke brukes før 4 uker etter innlegging.

TENK SIKKERHET VED HÅNDTERING OG BRUK AV ENSILERINGSMIDLERFølg anvisninger på etiketten. Bruk alltid vifte som blåser frisk luft ned i siloen før du går ned.HMS datablad lastes ned fra: www.fkra.no

• Mindre sm

ørsyre (sporer)

• Begrense gjæring

• Øke AAT-verdien

• Øke fôropptaket

• Øke produksjonen

• Hindre varmgang

• Unngå mugg

• Konservere sukker

Page 19: Plantekulturkatalogen 2016

- 19 -- 19 -- 19 -

GrasAAT® Lactoensilerings middel til direkte høsta gras.

GrasAAT® Lacto er et maursyremiddel med en viktig tilleggseffekt. Laktose hjelper melke syrebakteriene godt i gang og dermed reduseres risiko for oppvekst av smørsyre-bakterier.

For å redusere virkningen på hud er en del av maursyra bundet som salter ved hjelp av natrium. Natriummengden passer godt med dyras behov for dette mineralet.

• Anbefalt tørrstoffnivå, TS%: 15 - 30• Dosering: 3 – 5 liter/tonn• Silotype: tårnsilo, plansilo og rundballer• Forpakning: 25 l kanne, 200 l fat og 1000 l IBC container.

GrasAAT® LactoMaursyre, totalt,% 73Na-formiat,% (16,0)Laktose,% 1,5Propionsyre,%Benzosyre,%Glycerol,% 0Volumvekt, kg/liter 1,27Dosering, liter/tonn 3-5Fareklasse Irriterende

DIREKTE HØSTA GRAS

GrasAAT® Plus ensilerings middel til fortørka gras i silo og rund baller opp til ca 45% tørr-stoff.

Kombinasjonen av maursyre, propionsyre og benzosyre (og saltene av disse), gjør GrasAAT® Plus effektiv mot gjær- og muggsopp og forlenger stabiliteten mot varmgang etter åpning av siloen. I flere forsøk har GrasAAT® Plus vært det middelet som mest effektivt har konservert sukker i surfôret.

GrasAAT® Plus er også velegnet som topp-dressing på siloen for å redusere risikoen for mugg, men kan ikke erstatte mangelfull tetting. For å redusere virkningen på hud er en del av maursyra bundet som salter ved hjelp av natrium.

Natriummengden passer godt med dyras behov for dette mineralet. GrasAAT® Plus er klassifisert som ”irriterende” på hud.

• Anbefalt tørrstoffnivå, TS%: 25 - 45• Dosering: 3 – 5 liter/tonn• Silotype: tårnsilo, plansilo og rundballer• Forpakning: 25 l kanne, 200 l fat og 1000 l IBC container.

GrasAAT® PlussMaursyre, totalt,% 58Na-formiat,% (20,4)Laktose,%Propionsyre,% 12,0Benzosyre,% 1,5Glycerol,% 1,0Volumvekt, kg/liter 1,26Dosering, liter/tonn 3-5Fareklasse Irriterende

FORTØRKA GRAS

Page 20: Plantekulturkatalogen 2016

- 20 - - 21 -

GrasAAT SX® ensilerings-middel er spesielt godt egnet til fortørket gras opp til ca. 50% tørrstoff i både silo og rundballer. Egner seg også til ensile-ring av helgrøde av korn. Kan brukes i økologisk landbruk.

GrasAAT SX® er maursyrebaserte ensilerings-midler fra ADDCON Nordic AS sin fabrikk i Porsgrunn. GrasAAT SX® er et nytt ensilerings-middel som kommer i tillegg til de velprøvde og vel dokumenterte midlene GrasAAT® Lacto og GrasAAT® Plus.

I GrasAAT SX® gir kombinasjonen av maursyre, propionsyre og sorbinsyre en rask senkning av pH i engvekstene og samtidig en god beskyt-telse mot gjær og muggsopp. Bruksområde vil være ved et noe høyere tørrstoffinnhold i engvekstene enn ved bruk av GrasAAT® Plus, og GrasAAT SX® vil også være et godt ensilerings-middel for helgrøde av korn.

Valget av ingredienser gjør at GrasAAT SX® kan brukes i økologisk landbruk.

• Mange bruksområder• Forpakning: 25 l kanner, 200 l fat og 1000 l

IBC container.

GrasAAT SX®Maursyre (E236) 34-40%

Natriumformiat 20-24%Propionsyre 16-20%Sorbinsyre 0,5-1,5%Farge (E150)Vektvolum, kg /liter 1,27Dosering, liter/tonn 3,0-5,0Fareklasse Helseskadelig

FORTØRKA GRAS

GrasAAT® Korn er et flytende, syrebasert konserveringsmiddel til bruk i korn- og fôrprodukter der mugg og varmgang er et problem. Typiske bruksområder er konservering av rått fôrkorn, stabilisering av fullfôr til storfe og våtfôr til svin, og til biprodukter som mask, brødavfall osv. Noen bruker også GrasAAT® Korn som tilsetningsmiddel til nesten tørt høy. Produktet er en kombinasjon av syrer og salter (propionsyre, natriumpropionat og natriumbenzoat). Det er minst like effektivt som ren propionsyre, men det langt mer bruksvennlig. Til konservering av rått korn i åpen lagring er doseringen 3 – 15 liter pr tonn, avhengig av lagringstid (inntil 12 mnd) og vanninnhold (15 – 30%).

Til stabilisering av fullfôr doseres først 3 liter pr tonn, for deretter eventuelt å redusere tilsetningen.

• Mange bruksområder• Forpakning: 25 l kanner, 200 l fat og 1000 l

IBC container• Bruksvennlig, merket Irriterende.

GrasAAT® KornPropionsyre,% 37,0Sorbinsyre,%Natriumbenzoat,% 14,0Natriumpropionat,% 11,0Propylenglycol,%Volumvekt, kg/liter 1,115Dosering, liter/tonn 2,0 - 20Fareklasse Irriterende

KORN/FULLFÔR

GrasAAT® Korn konserverings- middel for fuktig fôrkorn og stabili-sering av fullfôr til storfé og våtfôr til svin.

Page 21: Plantekulturkatalogen 2016

- 21 -

KOFASIL® Ultraopp til 60% tørrstoff

Ensilerings middel til rundballer KOFASIL® LP opp til 35% tørrstoff

KOFASIL® Ultra ensileringsmiddel til rundballer helt opp til 60% tørrstoff. KOFASIL® Ultra inneholder i tillegg til natrium nitritt og hexamin, også natriumsalter av propion- og benzosyre. Dette øker effekten mot gjær- og muggsopp ved økende fortørking og stabiliserer fôret i utfôringsfasen. Det vil si at det tar lenger tid før det blir varmgang og muggvekst etter åpning av rundballer og plansilo.KOFASIL® Ultra er verken etsende eller korroderende.Dosering: 3,5 – 4,5 liter pr tonn (høyeste dosering i vått gras og i svært tørt gras).

KOFASIL® Ultra

Natriumnitritt,% 10,6

Hexamin,% 7,2Na benzoat,% 13,0Na propionat,% 4,8Kalium sorbat,%Propionsyre,%

Volumvekt, kg/liter 1,17Dosering, liter/tonn 3,5 - 4,5Fareklasse Helseskadelig

KOFASIL® LP har høyt innhold av de stoffene som virker mest effektivt mot bakterier og sporer i surfôret. I tillegg er det noe natrium-benzoat som begrenser oppvekst av gjær- og muggsopp. KOFASIL® LP er ikke like sterk mot gjær og mugg som KOFASIL® Ultra, men den er mer økonomisk i bruk der graset er lite fortørka.KOFASIL® LP er verken etsende eller korroderende.Dosering: 2,0 – 3,5 liter/tonn (lavest dosering ved optimale forhold og 30-35% TS).

KOFASIL® LP

Natriumnitritt,% 19,0

Hexamin,% 14,0Na benzoat,% 5,0Na propionat,%Kalium sorbat,%Propionsyre,%

Volumvekt, kg/liter 1,20Dosering, liter/tonn 2,0 - 3,5Fareklasse Helseskadelig

FORTØRKA GRASFORTØRKA GRAS

Retur tomme kannerTomme engangskanner leveres fritt til mottaksanlegg som har avtale med Grønt Punkt. Ved retur må kanner være tomme, drypptørre og uten kork! www.grontpunkt.no

Page 22: Plantekulturkatalogen 2016

- 22 - - 23 -

SÅVARER

Page 23: Plantekulturkatalogen 2016

- 23 -

Til fornying og reparasjon av eng og beite har FKRA et bredt sortiment av frø. Mellom 80 og 90% av alt frø selges som arts- og sortsblandinger. FKRA produserer egne blandinger som justeres kontinuerlig ut fra en målsetting om at det skal produseres mye grovfôr av høg kvalitet. Innholdet i blandingene er basert på langvarige og omfattende forsøk og ikke minst – praktisk erfaring hos bønder.

Norsk Landbruksrådgiving, NIBIO, Fôrum Ku, frøfirma og aktive, dyktige bønder er våre viktigste samarbeidspartnere i arbeidet med blandingene. FKRA prioriterer sorter som har vært prøvd ut i offisiell verdiprøving under lokale vekstforhold. Gjennom kontrakter med dyktige frøavlere på Agder sikrer vi frø av norske kvalitetssorter.

På Kvalaberget i Stavanger har FKRA sin egen såvareavdeling som i tillegg til å administrere kontraktsproduksjon, står for import, rensing, blanding, pakking og utleverering av frø.

Godt grovfôr er fundamentet for god lønnsomhet i mjølk og kjøttproduksjon på drøvtyggere. Hva som

er ”godt grovfôr” vil variere fra gard til gard, men generelt skal blandingene oppfylle minimumskrav til:• Reinhet• Spireevne• Overvintringsevne• Smakelighet

Avlingsnivå og kvalitet vil i mange tilfelle være påvir-ket av gjennomført gjødslings- og dyrkings praksis. Krav til reinhet og spireevne er regulert i offentlig forskrift.

FKRA markedsfører frø under merkenavnet SPIRE. Merkenavnet SPIRE står for kvalitet i produksjon og innkjøp, sammensetning, rådgiving, salg og utlevering.

JORDBRUKSFRØ

Page 24: Plantekulturkatalogen 2016

- 24 - - 25 -

RETT SÅDYBDE ER VIKTIGERE ENN DU TROR

Gode spireforhold – og rett sådybde er avgjørende for en vellykket etablering. SPIRE-frøsortimentet leve-res med spiregaranti, men det er flere faktorer som må være på plass dersom vi skal få en tett og robust plantebestand.

Viktige spirefaktorer:• Fuktighet (spireråme)• Luft (luftveksling)• VarmeFor djup såing – og for grunn såing er de vanligste år-sakene til dårlig etablering. For djup såing fører til at mye av opplagsnæringa i frøet går med til å få spiren over bakken og etableringa går seint. I verste fall kan spirekraften bli for liten til at spiren kan utvikle seg til en ny plante. For grunn såing gir dårlig kontakt med jorda og fare for uttørking dersom det ikke kommer kontinuerlig nedbør i hele spirefasen.Artene med størst frø har den høyeste etablerings-prosenten og blir minst påvirka av sådybde. Vi skiller engfrøartene etter frøstørrelse og vi deler de inn i småfrøa-, middels store- og storfrøa arter. Tabellen under viser sammenhengen mellom frøstørrelse og anbefalt sådybde.

Anbefalt sådybde for gras og kløver

Frøtype Tusenfrøvekt SådybdeSmåfrøa arterEngrapp, Timotei, Hvitkløver og Rødsvingel

0,5-1,0 Ikke djupere enn 1 cm

Middels storfrøa arterRødkløver, Engsvingel, Hundegras og Diploid raigras

1,0 – 2,0 Ikke djupere enn 2 cm

Storfrøa arterTetraploid raigras, Hybridraigras og Raisvingel

Over 2,1 Ikke djupere enn 3 cm

I praksis vil det være umulig å så en frøblanding med med både store og små frø slik at alt frø får optimal sådybde. I de fleste tilfelle vil det være riktig å ta hen-syn til det frøet som skal såes grunnest.Vi kan vise et eksempel på hva som skjer med en frø-blanding når frøet blir sådd for djupt, eks: SPIRE Pluss 10. Denne blandinga består av både storfrøa arter (Flerårig raigras) og en småfrøa art som timotei. Med en sådybde på 3 cm vil denne blandinga bli dominert av raigras. Sjøl om raigraset bare utgjør 10% i blan-dinga, vil kombinasjonen av redusert etablering av timotei og ekstra busking av raigraset gjøre at blan-dinga ser annerledes ut enn hva en skulle forvente ut i fra frøsammensetningen i blandinga.

Praktisk anbefaling for optimal spiring og jevn sådybde:• Anbefalt sådybde: 1 cm• Tromling før og etter såing

Sådybde og spireprosent for utvalgte grasarter, fra Statens planteavlsforsøg, Danmark

Timotei/Engrapp

Engsvingel/RødkløverRaigras

0

10

20

30

40

50

60

70

1 cm 2 cm 4 cm 6 cm

Spire

%

Page 25: Plantekulturkatalogen 2016

- 25 -

Innhold Bruksområde Såmengde

SPIRE Surfôr Normal

Timotei Grindstad Engsvingel FureEngrapp Oxford/Balin Rødkløver Lea

62% 23% 5%

10%

Engfrøblanding for de som ikke ønsker raigras i blandingen Kan brukes i de fleste områder, opp til 400 mohStandard: Med rødkløver.Varighet: 3-4 år

2,0 ­ 3,0 Kg/daa

SPIRE Surfôr Pluss 10

Timotei GrindstadEngsvingel MintoRaigras FiggjoRaigras Birger

70%20% 5% 5%

Bør være førstevalget der en ønsker en yterik og allsidig sammensatt eng. Raigras gir god gjenvekstevne og er et viktig kvalitetstilskudd i enga uten at raigraset dominerer. Passer best til ensilering. Standard: Uten rødkløver.Varighet: 3-4 år

2,5 – 3,5 Kg/daa

SPIRE Surfôr Pluss 100

Flerårig raigras6-7 sorter som f.eks:FiggjoCalibraPranaDunluceBarmaximaMathildeBirgerHybridraigras Storm

90%

10%

Allsidig blanding av de beste raigrassortene som gir et sikrere plantedekke under ulike drifts- og klimaforhold enn en raigrassort alene. Kombinerer topp fôrverdi med fornuftig trevleinnhold ved valg av rett slåttetid. Brukes også til reparasjon av vinterskaderVarighet: 2-3 år

3,0 – 4,0 Kg/daa

SPIRE Surfôr Pluss 90

Flerårig raigras5-6 sorter som f.eks:FiggjoPranaDunluceBarmaximaMathildeBirgerPomposoStrandsvingel SwajKvitkløver Hebe

75%

15%10%

Til intensiv drift med vekt på høg fôrkvalitet Flere sorter av raigras der hovedvekten er lagt på middels tidlige sorter. Høg fôrverdi og god struktur ved rett slåttetid.. Innhold av kvitkløver gjør at blandingen kan brukes både til surfôr, nullbeiting og til beiting. Varighet: 2-3 år

3,0 – 4,0 Kg/daa

SPIRE Surfôr Pluss 20

Timotei GrindstadEngsvingel FureRaigras BirgerRaigras PomposoKvitkløver Klondike

45%25%10%10%10%

Blandingen er beregnet til slått, og vil være tilpasset et intensivt driftsopplegg. Blandingen er komponert i samråd med rådgivere tilknyttet Fôrum Ku.Varighet: 3-4 år

2,5 – 3,5 Kg/daa

Spire Høy Timotei GrindstadEngsvingel FureEngrapp Oxford

80% 15% 5%

Høyblanding uten kløver som gir stor avling.Varighet: 3-4 år

2,5 – 3,0 Kg/daa

STANDARD FRØBLANDINGER TIL ENG OG BEITE

Page 26: Plantekulturkatalogen 2016

- 26 - - 27 -

Innhold Bruksområde Såmengde

SPIRE Beite Pluss 60 Sau/Ku

Engrapp Oxford/BalinRaigras BarpastoRaigras PomposoRaigras FoxtrotRødsvingel GondolinKvitkløver Silvester

20%20%20%20%10%10%

Kombinasjonsblanding for slått/beite. Innslaget av engrapp og rødsvingel gir bedre tilpasning til beiting. Tetraploid og diploid raigras gir god beitekvalitet og god vekst utover høsten. Kvitkløver gir enga allsidig fôrverdi med høgere proteininnhold.Varighet: 3-5 år

3,0 – 4,0 Kg/daa

Spire Surfor/ Beite Vintersterk

Timotei GrindstadTimotei LidarEngsvingel NorildEngsvingel FureEngrapp OxfordEngrapp KnutRødsvingel GondolinRødkløver YngveKvitkløver Hebe

25%20%10%10%10%10% 5% 5% 5%

Kombinert surfôr og beiteblanding for høytliggende strøk i Sør-Norge. Innhold av sørnorsk og nordnorsk timotei og engsvingel gjør blandingen mer vintersterk.Allsidig blanding som bør foretrekkes i områder med et tøft vinterklima.Varighet: 4-7 år

2,5 – 3,5 Kg/daa

SPIRE Surfor/ Beite Normal

Timotei GrindstadEngsvingel FureEngrapp OxfordEngrapp BalinKvitkløver KlondikeKvitkløver HebeRødsvingel Gondolin

42%23%10%10% 5% 5% 5%

Allsidig blanding til surfôr og beite i låglandet. Innhold av engrapp og kvitkløver gjør blandingen godt egnet for beite som skal vare lenger enn 3 år.Varighet: 4-7 år

2,5 – 3,5 Kg/daa

SPIRE Surfor/ Beite Pluss 10

Timotei GrindstadEngsv. Fure/MintoEngrapp BalinEngrapp OxfordRaigras BarpastoRaigras FoxtrotKvitkløver Klondike

42%23% 5%

10% 5% 5%

10%

Surfôr- og beiteblanding for kystnære områder i Sør og Midt –Norge. 10% Raigras og 15% Engrapp gjør blandingen godt egnet for de fleste områder der en tar første slåtten til surfôr og beiter gjenveksten.Varighet: 4-6 år

3,0 – 4,0 Kg/daa

Innhold Bruksområde Såmengde

Natura Surfôr FKRA Normal

Timotei Grindstad ØEngsv. Fure ØEngrapp Knut konvRødkløver Lea konv

50%25%10%10%

Allsidig økologisk engfrøblanding for de som ikke ønsker raigras. Kan brukes i de fleste områder inntil 400 moh.

2,5 – 3,5 Kg/daa

FKRA kan tilby også Naturablandinger produsert av FK Agri. Det vil være Natura Surfôr beite Pluss 10 og Natura beite vintersterk.

ØKOLOGISKE FRØBLANDINGER TIL ENG OG BEITE

Page 27: Plantekulturkatalogen 2016

- 27 -

De fleste arter og sorter som blir brukt i blandingene er også tilgjengelige som reinfrø. På den måten kan du selv komponere din egen «gårdsblanding», eller du kan «krydre» en standard SPIRE-blanding. Ved å dyrke gras-artene i rein bestand, kan du få det maksimale ut av avlingspotensiale, fôrkvalitet og spesielle egenskaper hos arten. Vi gir her en omtale av arter – og sorter som er aktuelle i rein bestand og/eller i blandinger.Her presenteres de mest aktuelle sortene innen hver art.

TIMOTEITimotei er et flerårig tuedannende strågras. Trives best på moldrik jord i god tilstand, men vokser og godt på lett til middels stiv leire og godt omdannet myr. Krever jevn og rikelig med vanntilgang for å gi stor avling. Timotei er vintersterk og tåler frost og snødekke. Egner seg godt i reinbestand, men blanding med andre gras-arter og belgvekster gir som oftest ei bedre eng. Timotei gir et smakelig fôr av god kvalitet og passer godt til høy og ensilering. Tidlig og ofte slått gjør at timoteien går fort ut. Spesielt ugunstig er sauebeiting vår og høst.

Grindstad Har vært hovedsort i Norge og i deler av Norden i en årrekke. Sørnorsk, vintersterk sort som både gir stor avling på første slått og seinere på sommeren. Velegna til høy og surfôr.

2,0 - 3,0 kg/daa

Lidar Norsk sort for høgereliggende områder. Starter veksten seinere – og avslutter tidligere enn typisk sør-norske sorter.

Bare i blanding

ENGSVINGELEngsvingel er et tuedannende bladgras. I en blandingseng gjør engsvingelen lite av seg første året, men vil ta over etter hvert som andre grasarter tynnes ut. Tåler tidlig og ofte slått. Fôrkvalitet og smak blir fort redusert ved utsatt slått. Rask utvikling i forhold til timotei gjør at engsvingelen ofte er kommet langt ved normal høs-tetid for timoteien. Engsvingel passer godt til ensilering, men kan også brukes til høy.

Norild Vintersterk sort, inngår i SPIRE Surfôr/Beite Vintersterk. Bare i blanding

Fure Vestnorsk sort tilpasset låglandet i Sør-Norge. 3,0 – 4,0 kg/dekar

Minto Ny svensk sort med egenskaper nokså lik Fure. Bare i blanding

ENGRAPPEngrapp er et flerårig bladgras med krypende jordstengler. Arten er hardfør, men kravstor og krever godt oppkalket jord. Engrapp kan da gi en tett og varig eng, som er slitesterk og passer godt til beite. Engrapp har høyt næringsinnhold, men blir fort trevlerik ved sein slått. Bruk ekstra stor mengde med syre ved ensilering.

Knut Norsk sort med god overvintring. Bare i blanding

Oxford Nederlandsk sort med god overvintringsevne. Yterik, spesielt på første slått.

Bare i blanding

Balin Dansk sort. Bare i blanding

GRAS TIL ENG OG BEITE

Page 28: Plantekulturkatalogen 2016

- 28 - - 29 -

BLADFAKSBladfaks er et flerårig bladrikt strågras som er yterikt og varig på de fleste jordarter. På områder som er utsatte for tørke, gir bladfaks gode avlinger av verdifullt fôr selv om andre grasarter tørker helt bort. Bladfaks krever godt oppkalket jord, og trenger tid til etablering. I etableringsfasen tåler det lite tørke. Bladfaks formerer seg med utløperer til en tett bestand. Bruk gjerne en blanding med ca 3 kg bladfaks og 1 kg timotei til gjenlegget.

Leif Norsk sort med god overvintringsevne og stort avlingspotensiale.

4,0 – 5,0 kg/dekar

HUNDEGRASHundegras er et flerårig bladgras som tåler en del tørke og skygge, men trives ikke på skarp sandjord og lite omdannet myr. Varig under gode klimaforhold, men tåler lite isdekke og vårfrost. Hundegras konkurrerer lett ut andre grasarter i en blandingseng. Hundegras skyter veldig tidlig og kvaliteten blir fort dårlig ved utsatt høsting. Arten kan være lett mottakelig for soppsykdommer og virusangrep som går ut over kvaliteten. Med minst tre og opp til fem slåtter i de tidligste områdene, kan en vente stor avling og brukbar fôrkvalitet.

Frisk Sørnorsk sort som kan gi store avlinger. Oppgis å være bedre mot bladflekksjukdommer enn tidligere sorter.

3,0 – 4,0 kg/dekar

STRANDRØRStrandrør er et flerårig strågras som breier seg vegetativt med grove jordstengler, som kan armere jorda. Strandrør er med dette et spesialgras til langvarig eng på bæresvak myr, men det er svakt for kjøreskader. Tåler å stå under vann i kort tid og de dype røttene gjør det tørkesterkt. Strandrør er lite smakelig og kvaliteten går raskt ned ved utsatt slått.

Lara Norsk velutprøvd sort. 2,0 – 3,0 kg/dekar

STRANDSVINGELStrandsvingelsorter er mye brukt i blandinger i Sverige og Danmark. Tåler både tørre og fuktige forhold. Godt egnet som gjeldkufôr, ammekyr og kvigeoppdrett.

Swaj Svensk sort, gode overvintringsevner. 3,0 – 4,0 kg/dekar

Barolex Nederlandsk sort av soft-leaf typen 4,0 – 6,0 kg/dekar

RAISVINGELRaisvingel er et fellesnavn på krysninger mellom raigras x engsvingel og raigras x strandsvingel. Formålet er å kombinere raigraset sine gode avlinger og kvalitet med andre arter sin vinterstyrke. Arten trives best på næ-ringsrik jord. I 2016 har vi kun tilgang på sorten Hykor.

Hykor Meget yterik og vintersterk sort. Strårik – egner seg godt til strukturfôr.

3,0 - 4,0 kg/daa

Page 29: Plantekulturkatalogen 2016

- 29 -

FLERÅRIG RAIGRAS

Raigrasdyrking har lange tradisjoner i Rogaland. Raigraset utmerker seg med rask etablering. Med normalt 4 slåtter i de beste dyrkingssområdene er det ingen grasart som kan måle seg med raigras når det gjelder avling. Høgt innhold av sukker og protein gir fôr med høg fôrverdi. Raigraset er likevel noe mer utsatt for vinterskader enn andre grasarter, noe som mange erfarte i 2011 og 2013. Flerårig raigras trives best på næringsrik jord med jevn tilgang på vann. Raigras har lavt tørrstoffinnhold og kan med fordel fortørkes før ensilering. Ved tidlig slått er innholdet av trevler lavt, men ved sen slått blir fôrverdien redusert. Best overvintring oppnås ved forsiktig gjødsling seint i sesongen, og fornuftig avpussing i rimelig tid før vinteren. Raigras passer godt til ensilering, nullbeiting og beiting. Seine sorter passer best til beiting.

Figgjo Halvtidlig tetraploid. Norsk sort som FKRA har egen dyrking av. Har vært best i sortsforsøkene på Vestlandet de siste årene. Overvintringsevne omtrent som Calibra.

3,0 – 4,0 kg/daa

Birger Halvtidlig svensk sort som har gjort det godt i sortsforsøk på Jæren. Bra vinterherdighet.

3,0 – 4,0 kg/daa

Calibra Halvtidlig tetraploid. Gir god avling med god kvalitet. Veletablert sort med høyt sukkerinnhold. Bra vinterherdighet.

3,0 – 4,0 kg/daa

Mathilde Tidlig tetraploid sort. Tett voksemåte, dekker godt. Vokser godt på høsten, kan godt brukes til beite.

Bare i blanding

Dunluce Halvtidlig tetraploid nederlandsk sort som FKRA har enerett på i Norge Utprøvd i samarbeid med NLR, har gitt stor avling i forsøk på Sør-Vestlandet. En mye brukt sort i Irland.

Bare i blanding

Foxtrot Diploid, sein dansk sort, passer best til beite. 3,0 – 4,0 kg/daa

Storm Halvtidlig hybridraigras – krysning mellom flerårig raigras og italiensk raigras. Svært høyt avlingspotensiale og bra overvintringsevne.

3,0 – 4,0 kg/daa

Prana Tidlig, dansk sort, veletablert og godt utprøvd. Bare i blanding

Pomposo Halvtidlig nederlandsk sort som har vært prøvd i Norge med godt resultat.

Bare i blanding

Barmaxima Middels tidlig nederlandsk sort. Bare i blanding

Barpasto Sein tetraploid nederlandsk sort. Bare i blanding

Page 30: Plantekulturkatalogen 2016

- 30 - - 31 -

ENGBELGVEKSTER

RØDKLØVERRødkløver er kravstor og trives best på mold og leirholdig jord med god vanntilgang og pH mellom 6 og 7. Rødklø-ver hører til i eng når en nytter normal eller sen slåttetid. Ved svak gjødsling kan rødkløver dominere kraftig og tilføre nitrogen gjennom nitrogensamlede rhizobium-bakterier på røttene. Kløver gir et rikt tilskudd til fôrkva-liteten i enga. Den tåler godt flere gangers høsting, men tåler dårlig sen slått og beiting. Unngå å sprøyte bort kløveren i gjenlegget. Bruk ugrasmiddel som skåner kløveren.

Lea Norsk sort som gir god avling og har gode overvintringsevner.

Yngve Tidlig svensk sort med god overvintringsevne. For dyrking i indre områder.

KVITKLØVERKvitkløver kan dyrkes på alle jordarter, men trives best på litt tung moldholdig jord med pH i overkant av 6. Mye brukt i danske slåtteblandinger. Kvitkløver kan bli utsatt for tørke. Kvitkløver lever i symbiose med rhizobi-um-bakterier som fikser nitrogen fra lufta. Kvitkløver trives spesielt godt under gode lysforhold, og kan lett ta over i svakt gjødsla eng som blir beita eller slått tidlig og ofte. Passer til beiting og nullbeiting. Kvitkløver har smått og tungt frø, som lett kan gi seperasjon i blanding med storfrøa grasarter som raigras.

Hebe Svensk sort med overvitringsevne og avlingspotensiale som Milkanova.

Klondike Storblada dansk sort.

Silvester Ny lovende sort fra Danmark, storblada.

LUCERNENæringskrevende vekst som krever djup moldholdig jord og pH over 6,0. Trives best i innlandsklima, og går lett ut i milde og ustabile vintre langs kysten. Lite brukt på sør-vestlandet. Mindre kvantum tilgjengelig. Såmengde i reinbestand: 2-2,5 kg/da.

Live Norsk sort, vi har både frø som er ferdig smitta med bakteriekultur og usmitta frø som krever bakteriesmitting.

Page 31: Plantekulturkatalogen 2016

- 31 -

GRØNNFÔRVEKSTER

WESTERWOLDSK RAIGRAS 1-ÅRIGEttårig raigras etablerer seg raskt og gir stor avling allerede tidlig på sommeren. Skal kvaliteten bli god må en høste ved begynnende skyting. Kan brukes som dekkvekst, men bruk ikke mer enn 0,5 kg pr. da. God til ensile-ring, også uten fortørking. Mange velger å blande 1-årig raigras med 2-årig raigras.

Bartigra Pollanum Caremo Lolan

Tetraploide sorter egner seg til slått og ensilering. Veksten utover høsten er mindre enn for sorter av italiensk raigras.

3,5 -4,0 kg/daa

ITALIENSK RAIGRAS 2-ÅRIGItaliensk raigras er en toårig plante, men blir som regel bare brukt i et år under våre forhold. Ved en ekstra mild vinter kan det tas en god avling tidlig andre året. Da går alle strå til skyting. I såingsåret er ikke tilveksten så rask som for ettårig raigras, men det vokser veldig bra utover høsten, og egner seg bedre til f.eks beiting og direkte hausting (0-beiting).De sortene vi har setter 10 til 15% strå første året. God til både stripebeiting og ensilering, men italiensk raigras må fortørkes.

Barpluto Mondora Fabio

Velprøvde og gode sorter for vårt område. 3,5 - 4,0 kg/daa

FÔRERTERGrønforert har de siste årene fått en større plass i grovfôret i vårt distrikt. Erter krev god jord med pH over 6. Grønfôrert er ettårig. Høsting ved begynnende blomstring gir et proteinrikt for. Dyrkingspause på helst 4 år, før en sår erter på nytt på samme skifte. Vanlig brukt som dekkvekst ved gjenlegg. Interessen for ertedyrking har vært jevnt stigende de siste åra.

Javlo Pinochio

Halvt bladløse sorter som har vært brukt i flere år. Ca 15 kg/da

ANDRE AKTUELLE GRØNNFÔRVEKSTERGrønnfôrnepe Sort: Marco 0,4 kg/da ved 25 cm radavstand

Fôrraps Sort: Fontan Ca 1 kg/da ved 12,5 cm radavstand

Fôrmargkål Sort: Grùner Angeliter 0,8 kg/da ved 25 cm radavstand

Fôrvikke Sort: Nitra 10­14 kg/da

Page 32: Plantekulturkatalogen 2016

- 32 - - 33 -- 32 -

KORN

Page 33: Plantekulturkatalogen 2016

- 33 -

SÅKORN

Såkornet legger grunnlaget for en effektiv- og lønnsom kornproduksjon.SPIRE såkorn er sertifisert såkorn, dyrka i samsvar med offentlige forskrifter. Det aller meste av såkornet er produsert av Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA) sine egne såkorndyrkere på Jæren og Evje.

Følgende kvalitetskrav/minimumskrav gjelder for sertifisert såkorn:

ART KLASSE INNHOLD AV ANNEN KORNART

SPIREEVNE,% RENHET, % AV VEKT

Bygg, havre og vårhvete

C2 (evt.C1) 14 85 98

RETT SÅMENGDERett såmengde avhenger av kornstørrelse (TKV), spireprosent, såtid og jordart.Mengdene i tabellen under gjelder for sertifisert såkorn med spireevne ca 90%, normalt godt såbed og lite flerårig ugras (kveke). Opplysninger om TKV og spireevne skal finnes på sekken. Ved 85 eller 95% spireevnekan mengdene i tabellen økes eller reduseres med 1 kg.Reduser såmengden med 2-3 kg/daa ved gjenlegg og på god moldjord.

Formelen for utregning av såmengde er:Såmengde (kg/daa) = (Ønsket plantetall per m2 x TKV, g) : (Spireprosent x10).

ØNSKET PLANTETALL PER M2 ANBEFALT SÅMENGDE, KG /DAASÅTIDSPUNKT KORN­

STØRRELSE (TKV, G)

SÅTIDSPUNKT

KORNARTTIDLIG

Før ca 25/4NORMAL

25/4 ­ 10/5SEIN

Etter 10/5TIDLIG

Før ca 25/4NORMAL

25/4 ­ 10/5SEIN

Etter 10/5

BYGG 350 400 450

35 - 39 14 16 19

40 - 44 16 19 21

45 - 49 18 21 2450 - 54 20 23 26≥ 55 22 25 28

HAVRE

30 - 34 16 18 20

450 500 550 35 - 39 19 21 2340 - 44 21 23 26

VÅRHVETE 500 550 60030 - 34 18 20 2135 - 39 21 23 25

Kilde for tabell/veiledning om såmengder: Norsk Landbruksrådgiving Agder og Norsk Landbruksrådgiving Rogaland.

Page 34: Plantekulturkatalogen 2016

- 34 - - 35 -

VÅRKORNBygg er den mest dyrkede kornarten hos oss. Avlinga brukes i hovedsak som fôrkorn. Bygg krever god kalktil-stand. Ph bør ligge i området 6,0 – 6,5. 2-radsbygg er mer kravstor enn 6-rads. Til grønfôr/dekkvekst anbefaler vi 6-radsbygg som er mer robust. Bygg trives dårlig på tett og dårlig grøfta jord. Vellykket resultat krever også at 2-radsbygg dyrkes på nærmest kvekefri jord.2-radssortene skygger mindre enn 6-radssorter og havre. Mye lys gir kveka gode vekstbetingelser. 6-radssor-tene er noe mer utsatt for stråknekk og aksknekk enn 2-rads.Av kornartene setter havre minst krav til pH og jordstruktur.

Anbefalte såmengder er basert på dyrkingsråd fra Østlandet. På Jæren anbefales lavere så mengder, gjerne 2-3 kg pr dekar under tilrådingene for Østlandet. Tidlig såing og en første vekstfase med låg temperatur, god jordfuktighet og mye lys gir gode vilkår for utvikling av mange buskingsskudd.

ARTS- OG SORTSVALG I 2016Heder er nå hovedsort av 6-rads bygg. I tillegg til Heder har vi tilgang på Brage som også er regnet som en god 6-rads sort. Fairytale har overtatt som hovedsort av 2-radsbygg, men vi har også tilgang på Helium.Odal er hovedsort i havre, og vil sammen med Ringsaker være å foretrekke i Rogaland pga. kortere veksttid. Vi fører også sortene Belinda og Gunhild som gode alternativer.

OMTALE AV SORTERHer følger en presentasjon av FKRA sine markedssorter. For hver sort har vi oppgitt noen viktige egenskaper som grunnlag for ditt sortsvalg. Eksempelvis har vi angitt veksttid for sorten – antall dager til gulmodning. Veksttida vil variere noe avhengig av året, men veksttida er interessant når du vil sammenligne sortene.Såmengde avhenger av 1000-kornvekt. Denne er oppgitt på emballasjen.

Page 35: Plantekulturkatalogen 2016

- 35 -

6­RADS BYGG

HEDERYterik og meget stråstiv, god stråkvalitet. Svært god resistens mot mjøldogg og middels sterk mot byggbrunflekk. Soppsprøyting og stråforkorting gir likevel økt avling under våre klimaforhold. Middels tidlig sort. Hovedsort 6-rad.

BRAGEStråstiv og relativt sterk mot sopp, men svakere enn Heder mot mjøldogg. Avlingsnivå som Heder, krever soppsprøyting og stråforkorting. Middels tidlig, litt seinere enn Heder.

2-RADS BYGG

FAIRYTALEKort strå, stråstiv og yterik. Har gjort det svært bra i avlingsforsøk på Sør- og Vestlandet. Meget sterk mot mjøldogg og grå øyeflekk. Veksttid som Helium. Hovedsort 2-rad.

HELIUMKort strå, stråstiv. Bra avlingsnivå, men noe varierende. Meget sterk mot mjøldogg, middels sterk mot byggbrunflekk og grå øyeflekk. Krever optimale jordforhold, pH og jordstruktur. Ikke i gjenlegg. Resistent mot havrecystenematode. Middels sein sort.

HAVRE

ODALMeget yterik på Sør- og Vestlandet. God kornkvalitet og næringsverdi. Av de beste sortene mot fusarium. Litt tidligere enn Belinda. Hovedsort.

RINGSAKERStråstiv. God kornkvalitet, proteinrik, men noe småkornet. Høg fôrverdi. Noe svak mot fusarium. Den tidligste havresorten, 2-3 dager før Odal.

BELINDA Yterik og stråstiv havresort, lang veksttid.

GUNHILDLigner på Belinda. Resistent mot alle raser av korncystenematoder.Begrenset tilgang – beregnet til nematodesmitta areal, ved lågt smittenivå.

VÅRHVETE

DEMONSTRANTAktuell som helsæd. Langt strå, men stråstiv. Noe svak mot mjøldogg. Lang veksttid.

ZEBRAMeget høyt avlingsnivå. Langt strå, men likevel meget stråstiv. Sterk mot mjøldogg. Lang veksttid.

HØSTKORNGenerelt har høstkorn større avlingspotensial enn vårkorn. Det er i første rekke høsthvete, høstrug og rughvete som er aktuelle for norsk høstkorndyrking. Høstrug er generelt sett mer robust og klarer seg bedre enn andre kornarter på tørkesvak jord. Det er noe forskjell i overvintringsevne mellom høsthvetesortene. Av høstkorn har vi de siste år hatt ELLVIS høsthvete og PALAZZO hybridrug.

Høsthvete ELLVIS

Middels tidlig og bra mot mjøldogg. I avling ligger Ellvis på topp. Stråstyrken er god, lite legde.

Hybridrug PALAZZO

God stråstyrke og høyt avlingspotensiale.

Page 36: Plantekulturkatalogen 2016

- 36 - - 37 -

PLANTEVERNI plantevernkatalogen og på våre nettsider vil du finne enfullstendig oversikt over plantevernmiddel ved bruk i kulturer somikke er nevnt her. Spør etter katalogen hos FKRA eller forhandleren din.Les alltid bruksrettledningen nøye. Det er krav om autorisasjon for kjøp og bruk av plantevernmiddel.HMS-datablad finner du på www.fkra.no.

Eng og beiteUGRAS SPRØYTETID HANDELSPREP. MENGDE PR. DA

Løvetann, soleie,tistel, lyssiv

Store rosetter, synligeblomsterknopper

Nufarm MCPA 0,2-0,4 l

Høymol1), m.m.

Store rosetter Nufarm Mekoprop

Gratil(4)BanvelTomahawk/Starane XL

0,3 - 0,4 l 5-8 g0,2 l0,15-0,2 l

Allsidig ugrasflorainkludert høymolog landøyda

Banvel(2)

Starane XL+Nufarm MCPAExpress SX(5) Tomahawk/ SpitfireStarane XLNufarm Mekoprop +Nufarm MCPA

0,1 l0,15 l + 0,2L

1,5g0,15.0,20 l0,3-0,4 l0,3-0,4 l

Stornesle1)

Hundekjeks20-25 cm høge Store rosetter

Nufarm MekopropHarmony WSB

0,4-0,5 l2-2,5 g

Bjørnebær, bringebær, nyperose, berberis, selsnepe, hegg, ask, eik, bøk, hyll

Sommer Glyfosat Tomahawk

0,3- 0,6 l

0,3- 0,4 l

Gråor, bjørk, vier, selje, rogn, hassel, osp

Sommer Glyfosat(3) 0,3 l

Sølvbunke Etter avbeiting Glyfosat(3) 120 ml/l vatn, 10 ml væske pr. tue

Einstape Fullt utsprungne blad Gratil /Glyfosat(3) 5-8 g 0,3 l

1) Gjentatt behandling kan være nødvendig 2) Spesialmiddel mot høymol 3) Dreper all vekster. Må så grasfrø etter behandling

4) Effektiv mot høymol og engsoleie, skånsom mot kløver 5) Kun tillatt i beiteAnbefalt vannmengde: 20 l/da

PLANTEVERN I GRASMARK

Page 37: Plantekulturkatalogen 2016

- 37 -

UGRAS SPRØYTETID HANDELSPREP. MENGDE PR. DA

Allsidig Når kløver-plantene hardannet 1-2trekobla blad

Nufarm MCPA(1)

Express SX +NufarmMCPA(1)

Gratil WG +Nufarm MCPA

0,1 l1 g.+ 50 ml2-3 g+ 50 ml

Balderbrå, klengemaure, gullkrage, hønsegras, tunbalderbrå, linbendel, vassarve, krossblomstra ugras

Frå kløverplantene er på spadebladstadiet til de har dannet 1-2 trekobla blad

Basagran m75) (3) 0,4 l

1) Bare i rødkløver. Nufarm MCPA alene er svak mot mange ugrasartar 2) Temp. min. 15ºC

Merk at Nufarm MCPA er godkjent for rotugras.

Grasgjenlegg med kløver med og uten korn som dekkvekst

UGRAS SPRØYTETID HANDELSPREP. MENGDE PR. DA

Allsidig ugrasflora Senest når ugraset har 2-4 blad

Ariane SExpress SX(2)Express SX +

0,2-0,3 l 1-2 gl 1g

1) Tilsett 25 ml. DP Klebe pr. 100 l vann. Kan gi forbigående gulning 2) Express tablett blir erstattet av Express SX som er granulat.

Konsentrasjon i ryggsprøyteDOSE/DAA 10 LITERES SPRØYTE 15 LITERS SPRØYTE TÅKESPRØYTE 10 LITER

500 ml 100 ml 150 ml 320 ml400 ml 80 ml 120 ml 250 ml300 ml 60 ml 90 ml 200 ml200 ml 40 ml 60 ml 125 ml150 ml 30 ml 45 ml 95 ml100 ml 20 ml 30 ml 65 ml

5 g 1 g 1,5 g 3 g

Tabellen viser anbefalte mengder i ryggsprøyte. Forutsetningene som gjelder er sprøyting til avrenning (avrenning regner vi med skjer ved

ca. 50 l/daa). For ryggtåkesprøyte er dose satt opp ut fra 10-15 l vann pr. daa. Tallene er veiledende.

For tuesprøyting med glyfosat, se sprøyteplan i varig eng og beite.

Grasgjenlegg uten kløver, med og uten korn som dekkvekst og raigras til ettårig bruk

Page 38: Plantekulturkatalogen 2016

- 38 - - 39 -

Korn med grasgjenlegg

UGRAS SPRØYTETID HANDELSPREP. MENGDE PR. DA

a) Allsidig ugrasflora, men svak mot tungras, linbendel og stemorsblom

Best virkning når ugraset har 2-4 varige blad

Express+ Nufarm MCPAAriane S (1)Starane XL(1)

1 g +70-100 ml150-225 ml80 ml

b) Allsidig ugrasflora også linbendel. Svak mot klengemaure, stemorsblom, jordrøyk

Best virkning når ugraset har 2-4 varige blad

2-4 varige blad

Express SX(2)Ally(2)Express SX+ Starane XL(1)

1-2 g2 g1-2 g35 - 40 ml

c) Mot tunrapp og knereverumpe i bygg og kveite

Frem til 1. blad på ugras

Hussar OD+ Renol

6-10 ml50 ml

d) Mot floghavre i bygg og kveite

Når kornet har 2 blad Puma EkstraAxial

0,1-0,12l 70-90 ml

1) Virker mot tungras og klengemaure2) Tilsett 50 ml DP-klebe pr. 100 l vatn

Det er nye midler for 2016 sesongen som ikke er med i tabellene her. For mer informasjon, se plantevernkatalogen.

PLANTEVERN I KORN

Page 39: Plantekulturkatalogen 2016

- 39 -

SKADEDYR SPRØYTETID HANDELSPREP. MENGDE PR. DA

HavrebladlusKornbladlus

Ved angrep, eller ved varsling

Karate, Fastac Pirimor+FastacBiscaya

15-30 g12,5ml30-40 ml

Bladminer-flue Ved sterke angrep Fastac + Sumi AlphaKarateBiscaya

25-30 ml+ 30 ml20-30 g30-40 ml

SOPPSJUKDOMMER SPRØYTETID HANDELSPREP. MENGDE PR. DA

Mjøldogg , rust, grå øyeflekk

Ved begynnende angrep ProlineDelaro+ ProlineAcanto PrimaDelaroStereo 312,5 EC

40-60 ml50 ml + 20 ml80 gr40-80 ml70-100 ml

Byggbrun flekk, snerpesopp

Ved begynnende angrep ProlineDelaroDelaro + Proline

60 ml 80 ml 50 ml + 20 ml

Stråknekker Kornplanten 4-6 blad Før flaggblad

Acanto PrimaStereo 312,5

80 gr 70-150 ml

VEKSTREG. SPRØYTETID HANDELSPREP. MENGDE PR. DA

Havre Korn 4-5 blad CCC 750Moddus

130-160 ml15-40 ml

Bygg Flaggblad Før flaggblad

CeroneModdus 250 EC

20- 50 ml15 - 40 ml

Page 40: Plantekulturkatalogen 2016

KONTAKT OSS FOR FAGLIGE RÅD

Jens Randby Sjef Plantekultur Tlf 976 84 900 [email protected]

Frank Morten Levang Kategoriansvarlig Gjødsel og Kalk Tlf 970 53 822 [email protected]

Geir Paulsen Avdelingssjef Såvarer Tlf 959 78 083 [email protected]

Ole Tjemsland Kategoriansvarlig Ensileringsmidler Kontorsted: Sirevåg Tlf 970 53 816 [email protected]

Ingvar Hobberstad Kategorisjef Plantevern Tlf 958 73 883 [email protected]

ORDRETELEFON 994 30 640

WWW.FKRA.NO