bm kata nama am

Download bm Kata Nama Am

Post on 09-Aug-2015

218 views

Category:

Documents

13 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Kata Nama Am1. Kata nama am ialah kata nama yang amnya digunakan untuk menyebut: a. nama benda yang bernyawa; b. nama benda yang tidak bernyawa. 2. Benda yang bernyawa ialah manusia, binatang, dan tumbuh-tumbuhan. Manusia emak bayi pekedai polis 3. 4. Benda yang tidak bernyawa ialah benda dan tempat. Benda pinggan tanah televisyen 5. 6. Kata nama am dapat dibahagikan kepada kata nama yang: a. konkrit, iaitu nama sesuatu yang dapat dilihat, atau dapat dipegang, atau dapat dirasakan adanya; b. abstrak, iaitu nama sesuatu yang hanya dapat dibayangkan atau dikhayalkan. 7. Kata nama am yang konkrit boleh terdiri daripada kata asal dan kata terbitan. Contohnya Kata Asal anyam belia kubur menteri 8. 9. Kata nama am yang abstrak pun boleh terdiri daripada kata asal dan kata terbitan. Kata Asal baik damai tahu Kata Terbitan kebaikan perdamaian pengetahuan Kata Terbitan anyaman beliawan perkuburan kementerian Binatang hospital kampung mahkamah ikan burung kuda lembu Binatang cendawan lalang orkid rambutan Tumbuh-tumbuhan

10. Semua kata nama am ditulis dengan huruf kecil pada pangkal kata itu.

Kata Nama Arah1. Kata nama arah digunakan untuk menunjukkan hala atau kedudukan sesuatu. 2. Kata nama arah biasanya diletakkan sebelum frasa nama dan selepas kata sendi seperti

dari, di, ke, dan sebagainya.3. Contoh kata nama arah seperti dalam jadual yang berikut: Contoh antara, atas, barat, bawah, belakang, dalam, hadapan, hujung, kanan, kiri, luar, penjuru, samping, selatan, sisi, sudut, tengah, tepi, timur, utara o o o o o o o o o Ayat Contoh Buku itu di atas meja. Di hadapan rumah saya ada sederet rumah kedai. Dari luar rumah lagi kedengaran suara adik menangis. Matahari terbit dari timur. Pondok itu terletak di antara dua petak sawah padi. Susun kerusi-kerusi itu di penjuru dewan sekolah. Si Comel tidur di bawah meja. Meja itu dialihkannya ke tepi dinding. Setiap kali Pak Tam keluar berburu, senapang patah itu sentiasa di sampingnya.

Kata Nama Khas1. Kata nama khas ialah kata nama yang khasnya digunakan untuk menyebut nama sesuatu benda yang bernyawa dan yang tidak bernyawa. 2. Benda-benda yang bernyawa ialah nama manusia dan nama binatang. Manusia Anis Lai Meng Ravin Binatang Jalak (ayam) Putih (arnab) Tompok (kucing)

1. Benda-benda yang tidak bernyawa ialah nama tempat, judul buku, nama bangunan, dan sebagainya. Tempat Sibu (bandar) Melaka (negeri) Korea (negara) 2. Bangunan Hentian Putra (perhentian bas) Benda Canon (kamera) Judul Buku Kamus Peribahasa Melayu (buku) Salina (novel)

Menara Telekom (pejabat)

Dell (komputer) Proton Waja (kereta)

3. 4. Benda-benda yang tidak bernyawa ialah nama tempat, judul buku, nama bangunan, dan sebagainya. Tempat Sibu (bandar) Melaka (negeri) Korea (negara) 5. Bangunan Hentian Putra (perhentian bas) Menara Telekom (pejabat) Benda Canon (kamera) Dell (komputer) Proton Waja (kereta) Judul Buku Kamus Peribahasa Melayu (buku) Salina (novel)

6. 7. Kata nama khas mestilah ditulis dengan huruf besar pada huruf pertamanya

Kata Ganti Nama1. Kata ganti nama ialah kata yang mengambil tempat kata nama sebagai pengganti. 2. Kata ganti nama terbahagi kepada: a. kata ganti diri; b. kata ganti tanya; c. kata ganti tempat; d. kata ganti tunjuk; e. kata ganti tak tentu.

Kata Ganti Diri1. Kata ganti diri ialah kata yang digunakan untuk mengganti kata nama orang. 2. Kata ganti diri terbahagi kepada: a. kata ganti diri pertama; b. kata ganti diri kedua; c. kata ganti diri ketiga; d. kata ganti diri singkat. 3. Antara kata-kata ganti diri ini, ada yang membawa makna tunggal (yakni satu) dan ada yang membawa makna jamak (yakni lebih daripada satu).

Kata Ganti Diri Pertama1. Kata ganti diri pertama ialah kata yang digunakan untuk menggantikan diri orang yang bercakap. 2. Kata ganti diri pertama terbahagi kepada bentuk tunggal dan bentuk jamak. 3. Kata ganti diri pertama bentuk tunggal ialah kata yang merujuk kepada diri sendiri. Lihat jadual yang berikut: Kata Ganti Diri Pertama aku Penggunaannya digunakan apabila bercakap dengan kawan biasa atau dengan Tuhan o o Ayat Contoh Aku pernah tinggal di kampung ini semasa kecil dulu. Hanya pada-Mu aku berserah, ya Tuhanku. beta digunakan oleh raja atau sultan apabila bertitah kepada rakyat

o o

Beta mahu semua rakyat di negeri ini hidup bersatu padu. "Beta akan berangkat ke luar negara esok," titah Sultan Perak.

hamba

merujuk kepada diri sendiri pada zaman dahulu

o o

Hamba hanyalah seorang musafir. Berikanlah hamba barang sedikit makanan untuk mengalas perut.

patik

digunakan oleh rakyat apabila bercakap dengan raja atau sultan

o

Ampun tuanku, patik tidak bersalah.

o

Titah perintah tuanku akan segera patik laksanakan.

saya

digunakan apabila bercakap dengan orang yang baru dikenal atau orang lain pada umumnya

o o

Saya dan Janet hendak ke sekolah. Abang saya seorang doktor.

4. Kata yang merujuk kepada diri sendiri bersama-sama dengan orang lain ialah kata ganti diri pertama bentuk jamak. Lihat jadual yang berikut: Kata Ganti Diri Pertama kami Penggunaannya merujuk kepada diri orang yang berkata serta temannya apabila bercakap dengan orang kedua o o Ayat Contoh Kami tidak tahu-menahu tentang perkara itu. Cikgu, biarlah kami yang mengemaskan bilik sukan ini. kita sebagai ganti diri sendiri dan menyertakan diri orang kedua yang menjadi teman bercakap

o o

Kita seharusnya berbangga menjadi rakyat Malaysia. Marilah kita bersatu padu demi keamanan negara kita.

Komen Munsyi Bahasa5. Jangan gunakan aku dalam suasana rasmi seperti majlis rasmi dan surat menyurat rasmi. Misalnya: Dengan ini, aku merasmikan Temasya Sukan Sekolah kali yang ke-6 ini. () Dengan ini, saya merasmikan Temasya Sukan Sekolah kali yang ke-6 ini. ()

6. Elakkan juga penggunaan aku apabila bercakap dengan: a. seseorang yang belum mesra dengan anda. Misalnya: Nama aku Shamir.Nama kamu siapa? () Nama saya Shamir. Nama kamu siapa? () b. seseorang yang lebih tua umurnya daripada anda. Misalnya: "Aku hendak ke tandas," kata Joshua kepada Cikgu Mira. () "Saya hendak ke tandas," kata Joshua kepada Cikgu Mira. () c. seseorang yang perlu dihormati. Misalnya: Kata Kasim, "Mak, aku memohon maaf atas kekasaranku." () Kata Kasim, "Mak, saya memohon maaf atas kekasaran saya." ()

7. Saya tidak boleh digunakan oleh anggota keluarga untuk bercakap dengan anggota keluarga yang lain yang lebih muda daripadanya. "Sampaikan salam saya kepada nenek dan datuk apabila tiba di sana nanti," kata Puan Lina kepada anaknya. () "Sampaikan salam ibu/emak kepada nenek dan datuk apabila tiba di sana nanti," kata Puan Lina kepada anaknya. ()

8. Jangan gunakan kami atau kita bersama-sama semua, contohnya kami semua atau kita semua. Hal ini demikian kerana kami dan kita sudah membawa maksud jamak dan tidak perlu dijamakkan lagi dengan penggunaan semua.

Kata Ganti Diri Kedua1. Kata ganti diri kedua digunakan untuk merujuk kepada diri orang yang bercakap dengan kita. 2. Kata ganti diri kedua terbahagi kepada bentuk tunggal dan bentuk jamak. 3. Yang berikut merupakan kata ganti diri kedua bentuk tunggal. Kata Ganti Diri Kedua anda Penggunaannya merujuk kepada diri orang kedua apabila kita tidak berhadapan dengan dia o Ayat Contoh Sekiranya anda berminat, hantarlah borang penyertaan ke alamat yang dinyatakan. awak untuk diri orang kedua yang sangat rapat hubungannya dengan kita

o

"Jika tiada aral, saya akan ke rumah awak esok," kata Adi kepada Imran.

o

"Bila awak hendak datang ke sini lagi?" tanya Aina kepada Dila.

engkau

untuk diri orang kedua yang rapat hubungannya dengan kita atau dengan Tuhan

o

"Bilakah engkau akan bertolak ke sana?" tanya Ida kepada kawannya.

o

Ya Tuhanku, kepada Engkaulah aku berserah segalanya.

kamu

untuk diri orang kedua yang rapat hubungannya dengan kita, misalnya rakan sebaya

o

"Kamu akan berjaya jika rajin berusaha," kata Ganesh kepada kawan baiknya itu.

o

"Wah, cantiknya kamu hari ini, Alia!" kata kakaknya.

tuanku

digunakan apabila bercakap dengan sultan atau raja

o

"Sudahkah tuanku fikirkan hal ini semasak-masaknya?" tanya

bendahara kepada sultan.

4. Bentuk jamak bagi kata ganti diri kedua ialah kalian. Kata Ganti Diri Kedua kalian Penggunaannya digunakan untuk beberapa orang yang diajak bercakap o Ayat Contoh "Kalian pergilah dulu. Aku akan menyusul kemudian," kata Bazlan kepada kawankawannya. o "Ke mana kalian akan pergi pada cuti sekolah nanti?" tanya Firhad kepada Rajan dan Albert.

5. Kata ganti diri kedua kamu boleh digunakan untuk bentuk tunggal dan jamak.

Komen Munsyi Bahasa1. Kata ganti diri kedua awak dan engkau tidak boleh digunakan untuk orang yang dihormati atau orang yang lebih tua umurnya. Contohnya a. "Apa yang awak masak hari ini?" tanya Siti kepada emaknya. () "Apa yang emak masak hari ini?" tanya Siti kepada emaknya. () b. "Kerja rumah yang engkau berikan sudah saya siapkan," kata Gopal kepada Cikgu Zakuan. () "Kerja rumah yang cikgu berikan sudah saya siapkan," kata Gopal kepada Cikgu Zakuan. () 2. Supaya lebih berbudi bahasa, sebutlah nama rakan-rakan sebaya yang dilawan bercakap itu sebagai ganti kata awak, engkau, dan kamu. Misalnya: Aidil sedang berbuat apa? dan bukan Awak sedang berbuat apa, Aidil? 3. Kata bilangan boleh digunakan sesudah awak, anda, engkau, dan kamu sekiranya orang yang dilawan bercakap itu lebih daripada seorang. Misalnya: awak berdua, kamu bertiga, anda sekalian, engkau semua 4. Huruf awal pada kata engkau yang merujuk kepada Tuhan hendaklah ditulis dengan huruf besar.

Kata Ganti Diri Ketiga1. Kata ganti diri ketiga ialah kata yang digunakan untuk merujuk kepada diri orang ketiga ketika bercakap. 2