produk kesihatan rawatan resdung

Download Produk kesihatan rawatan resdung

Post on 08-Jul-2015

528 views

Category:

Lifestyle

12 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Produk kesihatan rawatan resdung

Carta organisasi purba sutra enterpriseAkmi (ketua)198835Atin (198841)Wawa (199308)Adwa (199253)Miera (198864)Yatie (198922Tia (198862Fatihah (199655)

Jenis Perniagaan Yang Diceburi.Produk kesihatan rawatan resdungTujuan utama Mengapa memilih produk rawatan resdung untuk dipasarkan?Semua orang mempunyai penyakit resdung @ alahan.Resdung atau disebut `sinusitis dalam istilah perubatan, adalah satu penyakit yang biasa dalam masyarakat kita. Ia sering kali dikaitkan dengan masalah hidung berair, kerap bersin, masalah jerawat, hidung tersumbat dan sebagainya.

Tanda-tanda resdungHidung sentiasa berair/selsema setiap masa terutama ketika cuaca sejuk dan awal pagi.Gatal-gatal pada hidung,mata dan telinga terutama bila memakan ayam,udang,ketam,ikan masin dan sambal belacan.Bersin diwaktu pagi dan bila terkena habuk.

Kesan-kesan resdungHilang deria bauPelupa/daya mengingat lemahLubang hidung bengkak dan tersumbatJangkitan nanah dikawasan sekeliling mata Jangkitan otak Jangkitan tulang mukaAlahan hidung Selsema biasa yang melarat

Strategi pemasaranProduk kesihatan- rawatan resdung Nama Perniagaanwww.purba sutera enterprise.com.my Cara promosiMenggunakan media sosial facebook pageDirect sellingTestimoni produk

Rawatan resdung percuma

Tempat PengedaranPengedaran melalui pembelian dari facebookPemgedaran melalui agen-agen jualanStokis yang berdekatanPemilihan orang tengah

Harga Promosi>> Jumlah harga kos produk untuk 1 set- rm100 (merangkumi semua produk rawatan). harga jual yang ditawarkan (Pecahan produk rawatan- rm80)Harga ahli/agen/diskaun-rm60Rawatan percuma (testimoni harga promosi)

Mengapa memilih media sosial?Media Sosial merupakan kemudahan yang berupaya untuk menyampaikan kandungan media dan berinteraksi antara pembaca (rakyat) dengan penulis (penyedia) di internet.Sebarang bentuk maklumat yang dikongsi dan disebar melalui media sosial tidak menjejaskan kepentingan perkhidmatan awam dan kedaulatan negara.

Analisis PemasaranTrend pemasaran-media sosial (facebook)Tujuan analisis ini ialah untuk membuat ramalan yang baik tentang apa yang diperlukan oleh pelanggan, menentukan saiz pasaran dan keunikan barangan atau perkhidmatan yang hendak ditawarkanSasaran-golongan yang mempunyai penyakit resdungBekerjasama (joint venture) dengan usahawan lain seperti syarikat HPA bagi memasarkan produk tersebut.

Ramalan jualan menyediakan ramalan jualan seperti:Kesedaran pelanggan tentang barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan Mengambil kira musim perayaan, cuti sekolah, perubahan cuacaTentukan saiz pasaran

Aspek Pengeluaran & Rancangan Operasisenarai produk purba sutra enterpriseLilin resdung (sarang madu lebah)Pembersih muka (buah betik, madu lebah dan air)Air gurah (madu lebah, limau purut, garam bukit dan gurah.Bedak sejuk (batu benang sila, air pergaga,beras rendam, batu kiwi, saripati mawar dan air.Krim sutra (krim berubat dan batu kiwi.

Bahan Mentah

BAHAN MENTAHKUANTITI/MLHARGA(RM)LILIN RESDUNG5 BatangRM10PEMBERSIH MUKA60MLRM20AIR GURAH-RM20BEDAK SEJUK60MLRM20KRIM SUTRA

JUMLAH50MLRM50

RM100

Aspek kewanganRancangan pemasaranRancangan operasiRancangan pengurusanRancangan kewangan

Permulaan ModalKos Jangka PendekKerjasama daripada syarikat HPAKos yang terlibat dalam pelaburan modal awal untuk memulakan projek Modal pulangan dari hasil pembelian produkModal sendiri.Kos Jangka PanjangSegala perbelanjaan ataupun belanja untuk membolehkan projek beroperasi seperti yang dirancangContoh: Perolehan aset tetap, belanja ubahsuai dan selainnya.

Kaedah permasaranDalam facebook disertakan dengan bebarapa nombor untuk dihubungi.Sesiapa yang berminat boleh menghubungi secara terusPembelian boleh dibuat secara terus melalui stokis HPA yang berdekatanPembayaran boleh dibuat secara perbankkan

Kekuatan penggunaan facebook sebagai media sosial (strategi A)Kegunaan fb memberi peluang untuk pengguna memberi komen tanpa perlu menceritakan maklumat peribadi. Membolehkan pengguna mendapatkan membuat pertanyaan tentang sesuatu produk yang hendak dilanggani. Membolehkan pihak pengeluar mendapat maklum balas daripada pengguna.

Dapat meluaskan perniagaan.Menjimatkan kos dan masa.Mendekatkan pengguna dengan maklumat yang lebih terperinci.

Kelemahan penggunaan facebook sebagai media sosialJaringan rangkaian yang tidak menentu.Wujudnya penipuan dalam perniagaan.Maklumat sukar untuk difahami oleh pengguna.Persaingan dalam perniagaan.

Kekuatan jualan secara langsung (strategi B)Bersemuka terus dengan pengguna. Maklumat disampaikan secara terus.Maklum balas boleh didapati dengan cepat.Pembelian dan pembayaran produk boleh dilakukan secara terus.

Jaminan produkDuit akan dikembalikan dalam masa 2 minggu jika barangan tersebut tidak berkesan terhadap pengguna.Barangan diiktiraf oleh JKM.Halal dan tahan lama.Produk bermutu yang dihasilkan daripada herba.Kerjasama daripada syarikat HPA.

Kesimpulan Dengan menggunakan media sosial (FB pages) pemasaran dapat diperluaskan.bagi memulakan sesuatu perniagaan, rancangan perniagaan diperlukan. Media Sosial berupaya untuk menyampaikan kandungan media dan berinteraksi antara pembaca (rakyat) dengan penulis (penyedia) di internet.

Terima kasih